Чи потрібно гнатися за новими технологіями і постійно вивчати щось нове, чи краще вдосконалювати ті програми, які вже освоїв?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Ситуація наступна. Закінчивши річні курси, де вивчав html, css, js react, node.js та зробив багато проектів на js i react, які є в портфоліо і на github.

Але роботу знайти не можу. Часто в вакансіях пишуть потрібен junior з 1 річним або 2 річним комерційним досвідом. Окрім того у вимогах пишуть ще, що потрібно знати Angular, Vue.j, Typescript, SQL, Php, Wordpress.

Вивчаючи ці програми, знову зявляються якісь нові, наприклад Docker чи ще там щось, тоді вже починаєш забувати реакт і джава скріпт.

Хотів би почути пораду. Чи варто це все вивчати, чи шукати вакансії де потрібно тільки Реакт І Ноду з тайп скриптом? Мене вони цілком задовольняють.

Маючи знання англійської c1 її навіть ще ніхто не спитав і не перевіряв із агенцій. Тому переконуюсь що англійська тут не важлива. Так як особисто знаю декількох мідлів, які її взагалі не знають.

Мав декілька інтервю з британськими і німецькими компаніями по microsoft meeting, аледалі пройти не міг, бо зразу ж у вас не має 2 роки досвіду. Вибачте но ми не будем розглядати Вас.

А компанії з України взагалі не відповідають на резюме.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Чи потрібно гнатися за новими технологіями

Потрібно. Я от вмію проектувати силову електроніку, знаю як розраховуються дроселі і трансформатори, у цих сферах технології змінюються дуже повільно через роботу на межі можливостей фізики матеріалів, але навіть у нинішні часи при над-потребах у зарядних станціях та подібних штуках за це платять кратно гірше, ніж за код.

На контрасті з інженерією, в IT технології можна сказати що взагалі не розмежовані, при тайтлі «Linux Kernel Developer» інколи доводилось перезбирати .apk чи правити сервіси на Java у нутрощах Android, необхідність неперервного навчання по ходу справ це невід’ємна риса IT.

Беремо ваш github екаунт і намагаємось найняти вас на комерційний проект.

Ой, github.com/...​68961266bc567816fa28b12f5

Ой, github.com/...​dbe7557edfc52ae92e8bb3beb

Ой-ой! github.com/...​9e0b82047ee023bbb3cfc10ef

І такі описи у всіх ваших комітів.
Будь-який роботодавець подивиться на це подумає, що йому набагато дорожче буде після вас розгрібати роботу, ніж просто не наймати вас.

Думаю, Вам варто починати з того, щоб вивчити основи комерційного програмування: що таке фіча, що таке таска, що таке commit log, які правила для коммітів існують, чому саме такі. Чому дуууже погана ідея коммітити зміни із коментарем «gggggg» або «to be continue». Чому дууже погана ідея — створювати монстр-коміти, де змішани десятки різних змін. І т.д.

Якщо ви дійсно хочете зробити із свого github-акаунта портфоліо — переробіть кожен проект так, щоб він виглядав людськи. Не найкращій, але все ж прийнятний, приклад репи на JS:
github.com/...​javascript/commits/master

А ось — приклад, як оформлюють коміти в найбільшому комьюніті-проекті світу:
github.com/torvalds/linux

Привіт. За коміти не знав, що то так важливо. Не думав, що на них звертають увагу. Так як сам робив проект. Комітив як хотів. Також все писав в одній гілці так як працював один.
Буду мати на увазі.

Коли пишеш код, який хтось має купити (а це — завжди, коли ти пишеш не свій чи волонтенрський проект), дуже важливо завжди пам’ятати, що цей код потім має хтось інший підтримувати і розвивати. Якщо спробувати подивитись на це з точки зору того, хто підтримуватиме твій код в майбутньому, багато чого може встати на свої місця.

доведеться для таких випадків мати фейцковий гіт репо вітрину
можливо автоматизувати імітацію активності

Шо кайфово в фронта, так це те, шо можна самому собі завдання давати, виконувати, і отримувати досвід і портфоліо. І буде на шо подивитись работодавцю, і що в резюме написати.
Ось для натхнення jenniferdewalt.com

Я не знаю де вам взяти коммерційний досвід, якщо усюди беруть тільки з комерційним досвідом, а по іншим моментам допоможу.

зробив багато проектів на js i react, які є в портфоліо і на github

Не знаю де там портфоліо, але те що на гітхабі сенсу не має (наприклад github.com/dmitruz/react-39). Ніхто не буде копувати ващі коміти та недра папок, а якщо і буде — то знайде там дефолтне сміття (наприклад, github.com/...​t-39/blob/main/src/App.js)

потрібно знати Angular, Vue.j

Потрібно знати один фреймворк з трьох і по ньому шукати проекти, а не бігати за тим де вакансія підвернеться. На одному проекті може бути тільки один фреймворк. Реакт перемагав у широті раніше, хоча зараз хз, часто у вакансіях США бачу саме Ангулар.

SQL, Php, Wordpress

Є ті хто вже не вірять у фул-стеків, і ті хто досі вірить.
Як виправити останніх глобально я не знаю, але я шукаю тільки фронтові вакансії.
Звісно в умовах дикої джун-бійки пішов би вчити ноду, щоб можна було йди на нод-фулстека.

шукати вакансії де потрібно тільки Реакт І Ноду з тайп скриптом?

В умовах нормального ринку це цілком годний сценарій, але в світі які зріти інженерів по десять тисяч за раз + український ринок пробив усі антирекорди (згідно доу).

Тому переконуюсь що англійська тут не важлива

Повна фігня. Або ви можете спілкуватись на мітингах з EU/UK/US, або не потрібні цивілізованому ринку.

аледалі пройти не міг, бо зразу ж у вас не має 2 роки досвіду

Цікаво, що їм заважало це прочитати в CV замість створення дзвінка.

Усе життя я робив те що мені по кайфу, вивчав те, що мені подобається, ті ніколи не переймався такими питаннями. Зацікавило щось нове? Добре, прочитав про це хоча б рівня зрозуміти, де це можна використати на майбутнє. Гризе душу недосконалість програми — переробив.

А компанії з України взагалі не відповідають на резюме.

То може наслідок того, що у Frontend співвідношення кандидати/вакансії більше ніж 50 : 1.

гнатися за новими технологіями і постійно вивчати щось нове

Я думав це топік від сіньора 5-10 років досвіду, а тут

Закінчивши річні курси,

По темі, скільки технічних інтерв’ю в тебе було? Тому що звідти ти і виносиш що тобі треба вчити на наступні інтерв’ю.

Часто в вакансіях пишуть потрібен junior з 1 річним або 2 річним комерційним досвідом

Часто пишуть що треба і 5+ років. Вивчай і пробуй ті вакансії де потрібний досвід мінімальний, вакансії з вимогою в 2 роки це не твої.
Найлегший спосіб проскочити цей «мінімальний досвід» фільтр — мати знання такі як людина яка вже працювала ± 1 рік і мати в резюме проект на яким САМ працював. Тобто от ти написав в навчальних цілях апку для відображення курсів валют чи онлайн обмінник крипти, а в резюме добавляєш її як проект для клієнта.

І заведи собі анонімний акаунт на доу, писати таке під реальним ім’ям фігова ідея.
Я б не хотів брати в команду дева який два місяці тому постив на доу як знайти першу роботу

А він з реального акаунту пише? Думаєте, його справді звати Бмитро?

Думаєте, його справді звати Бмитро?

Хм, яке ж його справжнє ім’я...може починається на Д?)
І по прізвищу гуглиться

Я до того, що якщо людина настільки неакуратна у написанні свого імені при створенні акаунту, то може проблеми з пошуком роботи мають свою причину?

Те, що достатньо вам — не означає, що це достатньо кастомеру.
Забудьте, що ви завжди будете обмежувати замовника своїми знаннями ноди і реакта.

Майже завжди перелік скілів визначається вимогами проекта, і ви або будете готові вчити нове, або кастомер найде когось, хто буде готовий вчити, а ви залишитесь самодостатнім нода-реакт-девелопером.

Тому поки є можливість — освоюйте нове. Принаймні базове розуміння варто мати по суміжним технологіям.

Чухайте на апворк, на парі дрібних умовно безкоштовних тасках отримуйте перший фідбек і вйо до роботи.

Я вже там давно на апворку. Але там ніхто не відповідає, кому би я не написав.

якщо ви аплайнулись на 5-10 проектів і вам не відповіли — це нормально.
якщо на 50-100 — варто здуматись, що у вас не так.

Не так у мене там те, що в профайлі пише 0 виконаних робіт. І тому бестріше всього і не відписують.

так ви візьміть спочатку декілька дрібних тасків на 10-50 доларів.

Навіть за 5$ чи безплатно пропоную все одно 0 відповідей. Все що стосується розробки. Для прикладу написав в темах по копірайтенгу чи перекладу, то декілька відповідей мав

тоді варто замислитись, можливо щось не так робите.
пошукайте рекомендації по якісному заповненню профіля на апворку і написанню кавер леттер.

Скорее всего стек широкий, а опыта нет, потому за 5$ выигрывает индус который что-то делал. Если хотите га самом деле совет — покажите пару примеров тасок и ваших cover letter, может кто что годное и скажет. Возможно проблема что вы выбираете изначально плохих кастомеров(аналог фэйсбук за 300$) и отписываете не то, что ожидает услышать заказчик(я знаю яваскрипт, готов все сделать за 5$(ну там же работы явно на 300$ — не меньше)). Как вариант смотрите постинги которые в какой-то мере интересные и делаете для себя, выкладываете на гит, тогда и потенциальному заказчику можно рассказать что вот я делал тото и тото, работал с тем-то что можно применить на вашем проекте, результат тут посмотреть можно. Я когда начинал все проще было, сейчас же апворк коммерциализовался, а конкурентов у него не добавилось, наоборот убавилось, но осилит идущий главное не тешить себя иллюзиями что скоро все будет совсем по-другому, совершенствоваться и развиваться нужно постоянно. Если задачи, которые вам интересны подразумевают знание докера то как будто тут намек что было бы неплохо немножечко покапать в эту сторону. Если подразумевает вордпресс — в ту трясину я бы не мокался.

Готовий вам допомогти, платно бо ціную свій час.

Допомогти в чому саме? В пошуку роботи?

В презентації себе й профілю в GitHub

Докер як тулза всеж напевне немає градації бекенд/фронтенд. Те що частина фронтів не вникають як це зробити та не роблять налаштування свого проекту самостійно, всеодно в фіналі цей проект приведе в Докер контейнер. Просто замість них, тих декілька файлів та строк коду в їх проект їм додасть девопс. який від цього не стане фронтенд розробником роблячи коміти в репозиторій фронту так само як фронти які налаштують докер не стануть бек розробниками :) Лонг сторі шорт, мав на увазі шо думаю це все ж універсальна тулза :)

Але це лише моє суб’єктивне бачення. Бо саме визначення Докера не гуглив :), може вони і самі себе в дефініції так називають бекенд тулзою

Для чого може знадобитися докер фронту, я погано уявляю. CI/CD не розгдядаємо зараз. Бо це віртуальна машина, яка дозволяє запускати якісь сервіси, про які я не хочу або взагалі замислюватися, або потрібен їх запуск на «еталонному» оточенні (щоб не виникало такого, що воно локально в тебе працює, а десь в іншому місці ні і хз чому).
От до мене приходять колеги фронти і просять мій бек із докер файлом (або docker-compose) і командною срокою щоб це запустити. Власне, більше їм нічого від Докера не потрібно.

Так і я про те ж мав на увазі. Типу все шо треба фронту — пару строк коду з туторіалу скопіювати або в когось з колег :) , шо не робить фронта бекендером. Тому я не був впевнений шо автора теми прямо дійсно б так ганяли на співбесіді по питаннях специфічних щодо Докера.

Підписатись на коментарі