В програмісти за 7 кроків. Звідки я починав би кар’єру зараз

Привіт, мене звати Максим Чернявський і я Front-end розробник. Мій досвід становить більш як 10 років комерційної розробки програмного забезпечення.

Розпочинав свою професійну діяльність з Java, потім був ActionScript 3.0 (не певен, що ти пам’ятаєш, що це таке було, але я нагадаю — це були у своїй більшості Flash-браузерні ігри), а вже останні 6 років я займаюсь розробкою на JavaScript та обіймаю посаду Front-end розробника в компанії ISsoft Ukraine.

Отже, якщо ти розмірковуєш над можливістю професійно зайнятися програмуванням або вже розпочав навчання та бажаєш знайти шляхи для того, щоб отримати роботу? то ця стаття саме для тебе.

Тут я розповім, дорогий читачу, що я б робив, якби мені довелось з початку заходити у галузь програмування. Викладені нижче ідеї є моїми власними спостереженнями та виснувані з досвіду роботи в ІТ.

Список з 7 кроків, як потрапити у галузь програмування

1. Визначити мету

Для початку потрібно визначитися, яку конкретну мету ти переслідуєш. На перший погляд, це може здатись банальним запитанням, але відповівши на нього, точно розумітимеш, для чого ти це все розпочав та продовжуєш робити.

Це розуміння допоможе, коли тобі буде дуже складно і навіть «неможливо» щось виконати. Поглянувши на свою сформовану мету, тим самим отримаєш натхнення для того, щоб продовжувати свій шлях. Також це буде конкретний маркер для тебе, з досягненням якого ти зрозумієш, що потрапив у галузь програмування.

Нижче для наочності я наведу декілька прикладів, які, на мою думку, зможуть бути метою для початківця (але ти можеш для себе взяти зовсім іншу мету):

• Отримати пропозицію вій якоїсь конкретної компанії.
  • Вийти на ринок фрилансу та отримати перше замовлення.
  • Написати самотужки якийсь продукт.

2. Дізнатись потреби

Тепер тобі потрібно піти та пошукати, що ж потрібно тій самій компанії або фриланс-ринку, на який хочеш вийти.

• Якщо ти обрав перший варіант, тобі потрібно вирушити на пошуки відкритих вакансій у цій компанії. Це можна зробити на сайтах пошуку роботи, дошках оголошень, корпоративних сайтах, на сторінках у соціальних мережах тощо.
  • Якщо ти обрав другий варіант, то слід зареєструватися на фриланс-біржах та у відкритих пропозиціях дивитись, що потрібно ринку, які пропозиції є у клієнтів, що саме потрібно зробити.
  • А якщо ж ти обрав останній варіант, то тут тобі потрібно визначитись, за допомогою якої технології ти будеш реалізовувати свій задум. Дуже робочий варіант — поспілкуватися зі своїми знайомими, хто працює в IT-сфері, але якщо в тебе таких немає, то як варіант можеш піти на форуми, створити топік та поспілкуватися з незнайомими професіоналами за цим фахом. Варіантів тут для тебе — безліч! Найголовніше — не здаватися та не зупинятися, поки не отримаєш відповідь на своє конкретне запитання.

3. Почати навчатись

Після попереднього кроку у тебе, скоріш за все, буде вже визначена і назва основної технології, і мова програмування, і необхідний для реалізації досвід, і всякі додаткові вимоги. І вже тут починається найцікавіше — навчання.

Ти можеш знайти багато курсів, відеоуроків тощо. Та у мене є одна рекомендація, якою користуюсь і сам — найкраще обирати повноцінний курс. Наприклад, з Udemy, Coursera або можеш пошукати курси на теренах україномовного інтернету. Зазвичай знання на курсах подають структуровано, завдяки чому у тебе складеться максимально повноцінна картинка з мінімальними прогалинами.

Бо якщо порівняти з безкоштовними відеокурсами на YouTube, твою увагу переключатимуть з однієї інформації на іншу, в результаті ти поверхнево знатимеш багато чого, але це все не буде мати користі.

4. Практика для закріплення

Мати знання — це дуже круто, але для того, щоб потрапити в програмування тільки цього буде замало. Для дорослої людини найефективнішим методом навчання чогось нового є закріплення отриманої свіжої інформації на практиці.

Після кожного пройденого уроку рекомендую одразу і практикуватись, бо інакше ти ризикуєш усе вивчене швидко забути, або ж не будеш розуміти, для чого тобі це все надалі.

Отже, практика, практика і тільки практика. Якщо у твоєму навчальному курсі є завдання для практики викладеної теорії, і для тебе її достатньо — це добре. Але якщо все ж таки практики замало або вона зовсім відсутня, тобі варто знайти самому собі задачу.

Найкращий варіант — піти на будь-яку фриланс-платформу і вибрати для себе задачу з тим стеком технологій, яким ти зараз займаєшся, і спробувати виконати її самотужки настільки, наскільки для тебе (з поточними навичками) це можливо.

Коли ти самостійно практикуватимешся, дотримуйся декількох рекомендацій:

• не переймайся, якщо в тебе щось не вийде одразу. Пам’ятай, що це — частина твого навчання;
  • кількість переходить у якість;
  • ніколи не свари себе за те, що в тебе погано виходить, адже найголовніше — ти рухаєшся вперед;
  • якщо тобі буде складно — не зупиняйся. Нехай тобі завжди допомагає чітко визначена ціль і пройдений вже шлях;
  • програмістами не народжуються, ними стають! Кожному, хто зараз працює в цій сфері було складно спочатку, але вони це зробили.

5. Час для перших проєктів

Як тільки ти відчуєш, що з практикою більш-менш добре справляєшся, наступним кроком має бути — здобуття досвіду. Щоб отримати повноцінний досвід, пропоную тобі наступний шлях:

• заходь на фриланс-біржу та обирай для себе уже не задачу, а повноцінний проєкт. Приклад: зробити додаток, реалізувати вебплатформу/ сайт тощо;
  • не бери величезний проєкт, який потрібно ретельно розробляти декілька місяців досвідченому спеціалісту. Варто взяти щось невеличке, але водночас це повинен бути повноцінний продукт;
  • не потрібно обманювати замовника, а навпаки напиши правду — ти навчаєшся і бажаєш отримати досвід, можливо навіть готовий виконати цю задачу безкоштовно або за символічну ціну;
  • Скоріш за все, зможеш отримати референс (приклад того, як бачить клієнт виконаним завдання), вимоги до проєкту, файл з графікою тощо;

Тепер тобі потрібно зробити все максимально чудово — використовуй усі свої навички та знання, які отримав при навчанні. Якщо чогось не знаєш, запитуй у своїх знайомих, на форумах або використовуй Google.

Пам’ятай, тобі потрібно набути досвіду на реальних кейсах. Навчальний та реальний кейс достатньо сильно відрізняються вимогами. Доведи як мінімум 2-3 таких проєкти до фіналу, а тоді вже зможеш досягати своєї мети впевненіше.

6. Пропонувати себе

Якщо твоя мета була потрапити працювати у компанію, то подавай заявку, дзвони, виходь на контакт, будь проактивний. На співбесіді кажи тільки правду, не намагайся щось прикрасити або приховати. Бо якщо такий трюк і пройде на співбесіді, то тобі не вдасться нічого приховати, працюючи на проєкті. Кажи все, як є насправді, будь собою, але будь активним.

Якщо твоєю метою є працювати на фрилансі, то ти вже маєш можливість це робити за гроші. Подавай заявки десятками, а то й сотнями, рано чи пізно ти знайдеш свій проєкт, або навіть і не один.

А якщо ти все ж таки вибрав за мету реалізувати власний проєкт, то вперед до мети. Не зупиняйся, роби все, поки не будеш задоволений своїм результатом.

7. Продовжувати

І найголовніше, про що хотів тобі сказати. Як тільки ти досягнеш своєї мети (я певен в тому, що для тебе це цілком можливо) — не зупиняйся у навчанні. Постійно навчайся і вдосконалюй свої навички до вищих показників.

Берись за ті задачі, які тебе лякають та наводять жах, пам’ятай, що це твій шлях до розвитку, «через біль та сльози» — до вершини та перемоги, насамперед, над самим собою.

Підсумуємо

Я гадаю, що ці 7 кроків допоможуть тобі стати гарним спеціалістом в ІТ-галузі. Я не намагався брати на себе роль суперзнавця, я просто описав свої спостереження і той шлях, яким би сам користувався, якби мені випала нагода «з нуля» опановувати новий напрямок у програмуванні.

Дорогий читачу, я дякую тобі за те, що дочитав цю статтю до кінця. І я від щирого серця бажаю тобі досягти твоєї мети. Закінчу свою статтю словами, якими я користуюсь у своєму житті: «Правило трьох Н: Немає Нічого Неможливого».

👍ПодобаєтьсяСподобалось38
До обраногоВ обраному13
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Звичайно, це все вода. В умовах, коли вакансій менше, а людей, які хочуть свічнутись — більше, це все не працює. Думаю, в цьому році в айтішечку потраплять лише «свої» і ті, які цим горять, тому що будуть терпіти ці невзгоди ринку, оскільки їм подобається сама робота. А ті, які просто хочуть змінити свою діяльність на іншу — не зможуть цього зробити. Просто тому, що банально людина не може одночасно працювати і навчатись. Це не дуже ефективно. А якщо вона не працює якийсь час, то не має грошей(в умовах війни це вирок), а пошук роботи може зайняти час більший, аніж саме навчання. Зрозуміло, що у людей немає грошей на 8-12 місяців, тому що йде війна. А якщо людина почне вже десь працювати і не буде тримати свій інтеллектуальний тонус та не буде додавати нові проекти в портфоліо, то, мабуть, провалить всі співбесіди.
Це замкнуте коло.
Тобто, людині треба десь рік(+/-). Може, і більше.
Можливо, після війни і після кризи буде покращення, але зараз — ні. Думаю, попадуть в айті тільки ті, хто це реально любить і цим живе, а всі інші — не знаю. Хоча все може змінитись в один момент, це ж життя. «У кожного своя доля і свій шлях широкий» :D

Зараз саме час щоб чогось нового вчитися, бо роботи стає все менше 😂

Занадто абстрактно. А по заголовках взагалі можна до будь якої професії прикласти

Чи може кожен писати? Може. Чи при цьому кожен є письменником?! Звісно ні. Бо: «Якщо можеш не писати — не пиши». Таке ж саме зі сферою IT. Всі ці поради для тих, хто «може не програмувати», бо ті хто програмісти — вони це й роблять, а все інше для них з іншої галактики. Проблема не в IT — проблема в фінансовій кризі та карантині, через що більшість "звичайних"професій втратили позиції, а айтішніки через змогу працювати дистанційно — піднялися.

Абсолютно вірно, це типу як казати васяну зі стройки що він не може вивчити ядерну фізику бо він не достатньо цілеспрямований. (не знецінюю таку працю, просто як приклад)

Може якщо захоче, нічого там такого супер немає, просто піде більше часу для розуміння концепцій і розв’язку типових задач (ну може невизначенність Гейзенберга буде не зрозуміла, або не вивчене нормально питання нестачі внутрішньої енергії себто дефект мас, але все можна порахувати, приблизно), типу знайти масу при діленні урану чи плутонію чи порахувати внутршню енергію чи енергію, яка виділиться або критичну масу для ланцюгової реакцї ділення і так далі, а це все описує пару формул та функцій де впринципі можна все повиводити похідною або інтегрувати накінець. Кожен може вивчити якщо захоче, інтелект тренується.

Мінімум за рік. І то не факт. Я б не вивчив.

Та рік буде достатньо, хоча дивлячись наскільки ти хочеш поглибитись і навіщо воно тобі. Я вчив різні розділи фізики в університеті, на це треба було умовно, якщо взяти до купи всі семестри то вийде роки три може з гаком десь, це так то багато, але я далеко не самий розумний, тому я думаю це можна зробити швидше.

Хачу ВайтивАйти #опытЕсть #пустите #вайти

Про повтори та вдосконалення це прям в 10.Корисна стаття

Не забувай за англійську бо потім замовник такий каже тобі — хей а я хочу з вами поспілкуватися містер, обговорити робочі деталі, давайте домовимось коли вам зручно?

Так згоден це дійсно важливо. Але всеж таки в поточний час англійська потрібне не тільки для того щоб працювати в IT. Англійська відкриває доступ до великої кількості можливостей.

Крок 0. Побудувати машину часу і повернутися на 10-15 років назад)))

Ніколи не пізно розпочати навчання. Для більшості людей вік це як чергова відмовка чогось не робити.

А я не про вік, а про умови входу. Вчора бачила вимоги до трайні на с#: два роки досвіду і три пет-проєкта.

Так згода. Інколи поріг входу в IT зависокий. Яле гарно що ринок великий.

воно то так, але маєш ти умовні два роки і три перт проєкти, а потім вся робота це копошіння в базі з використанням двох команд — оце мені дуууже важко осягнути((((

То там по ходу один вихід то напевне дати взятку щоб взяли на роботу. Стажора з 2 річним досвідом. Це яктипу чувак працював собі на якусь компанію, та й думає а ну ка я попробую стати стажором в іншій. Вже маю 2 роки досвіду.

То там по ходу один вихід то напевне дати взятку щоб взяли на роботу.

Класичне мислення людей поза ІТ.
Мене дальні родичі теж часто питають скільки то коштувало щоб на першу роботу взяли, бо за якогось там васю батьки занесли 5к$ щоб його в банк взяли...

В Україні 200к+ програмістів, і всі колись досвіду роьоти не мали але якось на першу роботу потрапили.
Може просто треба зробити свій пет проект з нуля а не копіпастити те що на курсах дають?)

Дуже не круто робити такі узагальнення в дусі інфоциган

Так де ви побачили інфоциган? Для нашого мозку простіше знайти поясненнья чого цього не робити чим знайти сили на реалізацію своєї мети.

Для нашого мозку еволюційно закладено робити все так, щоб витрачати менше ресурсів, тут ви знову мимо.

Так згода з вами. Бездіяльність не потребує зовсім ресурсів.

Я мав на увазі абсолютно інше, оце все про відмазки мозку це щось на рівні мотиваційних спітчів і зовсім розходиться з тим як реально працює мозок.

Хочу додати 8 крок — але поставити його треба першим — «Почни вивчати англійську мову на гарних, потужних IRL курсах»

Класні 7 кроків. Запросто підійдуть щоб піти у терапевти. Хірургом думаю навряд

— В програмісти — за сім років.
— Ви хотіли сказати «кроків»?
— Ніт.

В програмісти в 7 років :)

Підписатись на коментарі