Настанова юнакові. Чи можна поєднувати навички у галузі фінансів з IT

Усім привіт)
Чесно кажучи, розумію, наскільки банальним і буденним є те, що я зараз описую, і те, наскільки це може викликати чергови токсичний фідбек, але все-таки спробую, сподіваючись на адекватність місцевого ком’юніті.
Мені 19 років, навчаюсь на спеціальності «Фінанси, банківська справа і страхування», але, перебуваючи на другому році навчання, усвідомив, що саме робота бухгалтера чи в страховій компаній мене наврядчи приваблює.
Так як протягом життя (як у школі, так і в університеті) доволі відчутно цікавився математикою, з’явилася банальна думка: а чи не спробувати себе в IT? У зв’язку з цим виникло декілька запитань:
1. Чи можна поєднувати знання/навички у галузі фінансів за фахом з IT; чи є окремий напрям в айті, присвячений саме цьому?
2. Якщо є, то з чого варто було б почати?
3. Якщо ж немає, то до якої сфери варто було б долучитись з такими вхідними даними, що вивчати тощо?
4. Скільки часу зайняло б навчання у такому випадку? Від зовсім нуля до стажування, а згодом і до джуна?
Був би вдячний за будь-яку корисну відповідь)

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В 2010 пішов на курси софтсерву з третього курсу міжнародних відносин на дотнет напрямок. Звісно основна спеціальність не пригодилася. Зараз працюю як principal engineer .net.

1. Ні, не можна. Чим вужча спеціалізація тим краще платять.
Краще думай що немає дотичних до фінансів напрямків, бо це тебе заганяє у дуже вузькі рамки ще до початку кар’єри.
2. З того самого що й інші майбутні айтішники, порийся на форумі, тут уожен місяць такі теми створюють. Або гугли. Як не знайдеш то пиши тут)
3. В тебе з вхідних даних що ти студент 2 курс, тобто потратити рік-два на експерименти тобі цілком норм. Гугли coursera, cs101 stanford, cs50. Вчи основи академічно (через курсеру, стенфорд/гарвард). Тоді між тобою і випускником ІТ напрямку не буде різниці. Як пройдеш ці курси то
попробуй фронтенд (гугли freecodecamp, from zero to hero react), напиши для нього бекенд. Що більше сподобається туди і йди.
4. ХЗ, тут як повезе. Я почав готуватись до ІТ з середини 3 курсу, на початку 5-го пішов стажором в софтсерв. Це було більше 10 років тому і освіта в мене більш дотична до ІТ. Зараз вимоги до стажорів вищі.

На твоєму місці я б 1-1.5 років вчив основи + курси з юдемі по 16-20 якісних годин в тиждень. З розрахунку на 4 курсі попасти на безплатні курси при великій компанії (великі компанії дають правильну культуру роботи і прозорість росту до сіньора). Перед курсами ти вже маєш бути ± як джун, почитати як проходити інтерв’ю і базові Computer Science штуки типу компютерні мережі, алгоритми на рівні джуна.
Ставши стажором, через 3 місяці будеш джуном, через +1.5 року мідом, через +2 роки сіньором.

навички у галузі фінансів

Для початку треба їх отримати, наскільки я розумію досвіду роботи в цій сфері ще немає, а зазвичай цінується саме це — коли людина розуміється у сфері з якою поєднується айтішечка

Одним з таких поєднань можна вважати Quantitative Research. Це стик математики-фінансів-програмування. Але це дуже рідкий звір на теренах України та й загалом у світі.
Для цієї професії недостатньо ’цікавитися математикою’, треба мати дуже гарні знання з мат. аналізу, т.й., а також знати економетрику, бажано фінансову математику, теорію процесів, ML.
На мою думку, курси будь-якого українського універа за спеціальністю «Фінанси, банківська справа і страхування» дають занадто примітивні знання: тут той випадок коли треба пройти скрізь пекло справжньої класичної математичної бази. А на виході отримаєте можливість специфічного, але цікавого застосування тих знань у напрямку, по якому буде дуже мало вакансій та більшість з них тут буде від квазі-російських фондів. В західні фонди або банки буде важко потрапити без наявності серйозного досвіду або західного диплому.
Тому це не є раціональним вибором, раціональніше дивитись на Data science, де не потрібне поглиблене знання математики та програмування та й вакансії все ж таки існують.
Проте зараз гадати яким буде айті ринок України через декілька років важко, зараз тенденції погані і можливо він ще довго буде примітизуватися у бік чисто аутсорсних програмних проектів.

На ДОУ є 63 вакансій в категорії Finances:
jobs.dou.ua/...​ancies/?category=Finances

думки, не спримайте як керівництво до дій
1. економічна кібернетика
2. спробуйте повчити мову програмування на ваш вибір більше нічого не змінюючи.

З якого фаху простіше перейти у програмування youtu.be/awnTS_VoSNg

Підписатись на коментарі