Розумний і чистий дім: як інтегрувати робот-пилосмок Xiaomi в Home Assistant

Привіт. На зв’язку Богдан Свердлюк. Я люблю налаштовувати різні функції в «розумному» будинку і розповідати про це українською. У цьому посібнику розглянемо, як легко інтегрувати робот-пилосмок Xiaomi у Home Assistant. Після інтеграції пилосмок працюватиме в обох системах. російський військовий корабель іди нах***!

Підключення пилосмока до Mi Home

1. Завантажте додаток Mi Home.
  2. Створіть або Увійдіть в обліковий запис.
  3. У додатку зверху справа натисніть + та Add a device.
  4. У розділі Cleaning appliances оберіть Robot Vacuum та модель пилосмока.
  5. На пилосмоку утримуйте кнопки живлення та док станції одночасно, поки індикатор wifi не почне блимати.
  6. Вкажіть дані Wi-Fi мережі.

Поділитись пилосмоком можна в Mi Home, натиснувши на пилосмок >> три крапки зверху >> Share device.

Інтеграція з Home Assistant

1. Перейдіть в бічне меню >> Конфігурація >> Інтеграції >> Xiaomi >> Xiaomi Miio.

2. Введіть логін або ID облікового запису:

• введіть пароль;
  • оберіть сервер, найчастіше це de — Німеччина.

В запропонованому вікні оберіть пристрій пилосмок та натисніть Надіслати. Виберіть приміщення, в якому він знаходиться.

У пункті меню Конфігурація >> Пристрої та сервіси та натисніть на пристрій під піктограмою Xiaomi. Натисніть кнопку «додати до сутності Lovelace».

В результаті на інформаційній панелі отримаємо картку робота-пилосмока. Для доступу до інтерфейсу керування потрібно натиснути на картку.

Інтеграція також надає інформацію з усіх сенсорів пилосмока.

Якщо цей невеликий гайд був вам корисний, подякуйте донатом у фонд «Повернись живим».

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Доречі коли ми вже тут,
Порадьте електронну штору будь-ласка, 2.6м довжиною щоб відкривалась по таймеру в дві сторони (і закривалась теж по таймеру).

Тобто не з пульта, і не з додатка-одиночки.
Підходить гугло-система, хіаомі або аякс, щоб не розширювати цей зоопарк.
На алі бачив Aqara мотори (наче під гуглохоум та хіаомі працюють), але щось не зрозуміло де до них сам трек шукати.
Може хто бачив комплекти в зборі?

Шторами не користувався, але щоб не змінювати карниз можна пошукати драйвер для штор. Він переміщається по звичайному карнизу.

Поки карниза немає, мені майже продали профіль натяжної стелі з карнизов в купі, але він би не був електричним. Тому встиг змінити та зробити нішу під будь-який електричний.

Зайдіть в телеграм канал Alex Kvazis. Він оглядає багато пристроїв. В тому числі штори t.me/smarthomesell

Дякую, велитеньска група о_О
15к людей и пара десятків саб-чатів.
Штори правда телегою не знайшов, в пісочниці написав

вам треба ще китайську армію в Україні, щоб перестати купувати у мерзенної тоталітарної країни девайси?

Ви вже відмовилися від свого смартфону і ноутбуку?

Можна пояснювальну бригаду?

Купив саме білого хіаомі робота (той що в2 з лазером), керуємо з телефона через рідний додаток.
— що за «Home Assistant»?
— навіщо туди додавати?

Для чого використовувати Home Assistant.
Він має більш гнучкі налаштування автоматизацій.

До прикладу пилосос може попросити вас спорожнити бокс для сміття, нагадати змінити фільтр, або запустити допоміжний сценарій для паркування до базової станції (доку), якщо робот не знає що робити, або заплутався

На цьому моменті я признав що нещадно відстав від усіх нових назв.
Походу Mi Home = Xiaomi Home — там де пилосос карту намалював.
Google Home — якась інша фігня, поки у друга бачив тільки управління колоночкою голосом.
Home Assistant — якийсь третій додаток для девайсів що коннектяться до (1) та (2)?
По сайту схоже на прикручування конфігів типу yaml якось вручну до девайсів о_О

або запустити допоміжний сценарій для паркування до базової станції

Оце доречі цікаво, бо мій кут килима за собою підняв а потім його ж бачив як перегороду і не зміг виїхати. Можна йому прописати force rush?

Mi Home = Xiaomi Home

— це як кітайскький смартфон марки типу «Саусунг», «оФоне»

Google Home

- то як айпод з однією кнопочкою

Home Assistant

- то як компуктер/смартфон, де ти можеш робити що завгодно, як завгодно, із усіма девайсами разом.

Не дуже точне пояснення.

Xiaomi Home — розумний будинок для пристроїв Xiaomi та його дочірніх компаній. Багато пристроїв знаходяться в регіоні Китай, менше в регіоні Європа. Пристрої Wi-Fi, Zigbee, Ble, IR, Rf.

Google Home — намагаються бути універсальною системою для усього. Наскільки багато пристроїв не знаю. Google розрахований на голосове керування пристроями, хоча можна і в додатку. Голосовий помічник не має підтримки української. Більшість пристроїв Wi-Fi , мають бути ще Matter. Можливо і інші

Home Assistant — відкрита операційна система з ліцензією Apache. Переваги велика кількість підтримуваних протоколів та обладнання. Можна налаштувати дуже багато усього, або написати інтеграцію під обладнання самостійно.

Проте за великою гнучкістю є недолік — підключення приладів, налаштування дашбордів, інтеграцій та додатки не завжди працюють за системою натиснув і забув. Home Assistant потребує налаштування та має певний поріг входу.

Home Assistant іноді сприймається як система для гіків, проте враховуючи його дуже стрімкий розвиток, вважаю що ситуація зміниться.

Усе файно, коли в тебе розумний будинок тільки на пристроях Сяомі. Но зазвичай, в тебе тепла підлога — Тернео, термостати на опаленні Danfoss, лед стрічки — Aubess, то керувати всім цим дуже важко, куча аппок на смартфоні. А створення кросс-брендової автоматизациї взагалі неможливо. Також, коли в тебе більш 20 пристроїв Сяомі хаб дуже повільно працює. Але можна встановити Home Assistant і об‘єднати все це. Буде на телефоні одна аппка Home Assistant, через котру можно всім цим керувати.

В мене є і хаб Xiaomi і HA. Я не дуже розумію як зробити сценарій при котрому, коли в певний час і світла нема, то пилошайба не прибирала, а прибирала через 3 години. А то скотинка пикається микається, коли світла нема не може док знайти, так губиться десь під тумбочкою з помилкою і вже не прибирає по таймеру.

А де створений сценарій про який ви говорите? В Mi Home чи в Home Assistant?

Так, це в мене питання :) Я таке хочу.

На мою думку для цього знадобиться:
1. Home Assistant та роутер має мати резервне живлення
2. Пилосос має керуватись локально. (здається можна зробити так, щоб пилосос працював і локально і з хмари одночасно, але я не перевіряв)
3. Створити розклад прибирання в Home Assistant.
4. Створити тригер, який визначає коли немає світла. Наприклад якщо вимикач недоступний протягом 10 хвилин. Вважаємо, що світла немає.
5. У такому випадку можна запустити прибирання, коли світло з’явиться

github.com/...​iaomi-Cloud-Map-Extractor додасть карту.
github.com/...​omeassistant-vacuum-viomi
наче має працювати без серверу, кому це важливо.

Підписатись на коментарі