Платна інтернатура лікарів як приклад для ІТ сфери

У мене є друг, який зараз навчається на останньому (6-му) курсі медичного вузу. Я спілкуюся з ним і з іншими людьми інших професій та соціальних рівнів, щоб не закорковувати себе в ІТ-бульбашці і бути в курсі як взагалі справи у решти українців.

Так от, мене нещодавно здивувало, навіть вразило, що після 6 років досить складного навчання мого друга тепер чекає 3 роки платної інтернатури. І це не якісь там символічні 500-1000 гривень на місяць, а 15 000 — майже 400$ на місяць, протягом 36 місяців, починаючи з літа 2023.

Я загуглив, чи це не корупційна схема якась, але (пруфлінк) виявилося що це цілком нормальна і законна практика. Ось декілька цитат:
1) «Стажування інтернів у базових закладах та установах здоров’я є платною послугою (п.30 Переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.1996 № 1138)»
2) «Випускники, які закінчили недержавні виші або державні виші, де навчалися за кошти юридичних чи фізичних осіб, проходять інтернатуру на платній основі.»
3) «Інтернів-контрактників не зараховують до штату бази стажування. Посаду лікаря-інтерна вони не обіймають. База стажування лише створює необхідні умови для їх навчання, тобто надає інтернам-контрактникам платну послугу. Інтерни-контрактники зарплату не отримують.»

Власне, я спробував провести паралель між лікарями-інтернами та ІТ-інтернами і бачу, наскільки айтішники живуть у шоколаді :D
Ви просто уявіть, що було б з ІТ сферою, якби щоб стати просто джуном з зп 1000$, вам спочатку довелося б пройти платну інтернатуру і щомісяця платити роботодавцю по 400$. Хай навіть не 3 роки, а хоча б рік-півтора.

З іншого боку, у нас є купа ІТ-інтернів без досвіду, які не знають де той досвід взяти, бо їх ніхто не хоче брати. Можливо такий підхід до інтернатури як у медичній сфері (платна інтернатура) міг би частково вирішити це питання, бо якісь невеликі компанії могли б бути зацікавлені у додатковому фінансуванні зі сторони інтернів.

Що ІТ-спільнота думає з цього приводу?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Так в Індії в IT ж такого повно, наскільки я чув. І платна (для студента) практика, і ПТУ для программерів, де за 2 роки пристойно вчать CRUD робити — і вперед, у реальне життя.
Чого б не запозичити, якщо реально працює?

Схоже, ви здивовані та розчаровані тим фактом, що ваш друг, який закінчив 6 років складної медичної освіти, тепер має пройти 3 роки оплачуваного стажування, перш ніж почати працювати лікарем з повною ліцензією в Україні. Ви провели певне дослідження та виявили, що це нормальна та законна практика в Україні, і що стажування включає плату в розмірі близько 15 000 українських гривень на місяць, що еквівалентно приблизно 400 доларам США.
Зрозуміло, що ви можете бути розчаровані цим, особливо враховуючи значну вартість стажування. Однак варто зазначити, що багато країн мають подібні вимоги до нових випускників медичних закладів, і що стажування часто вважається важливим кроком у підготовці нових лікарів для отримання практичного досвіду перед тим, як вони почнуть практикувати самостійно.

Це не багато де, це скрізь — отримання диплому медичної школи — лише перший етап у навчанні. Хоча інтернам, зазвичай, платять, а не навпаки. (В Австралії — 68-79K на рік, що досить пристойно.)

А про українські реалії і того знайомого. Просто трошки вивели з тіні те, що і так існувало «де-факто». І краще вже так, ніж як було раніше.
Моя дружина була третьою на потоці за результатми навчання. Відповідно, при розподілі в інтернатуру вона йшла третьою обирати місце призначення. Вибір вже був між терапевтом у лікарні і дільничім терапевтом у полікліниці. Десяток хірургічних та пару гінекологічних-офтальмологічних і т.ін. місць «розподілили» до.
Ще й потім довелося робити додаткові рухи, щоб лікарня з терапевтичною інтернатурою була у 30 хвилинах від дому, а не у 1.5-2 год.
І всім було відомо, куди і скільки треба було занести. Доречі, більше, ніж 400 баксів на місяць. А у цінах 1998 року — ціну непоганої квартири треба було віддати.

в якому університеті, за яку саме інтернатуру такі ціни ? можна лінк ?

Пошук НМУ ціни інтернатури 2022 видає значно скромніші ціни, 5000 грн/міс

У Львові є лікарні, де в місяць оплата 10-15 000 грн

В результаті наступного року усі кандидати на співбесідах будуть дітьми мажорів з купленими дипломами

Ви просто уявіть, що було б з ІТ сферою, якби щоб стати просто джуном з зп 1000$, вам спочатку довелося б пройти платну інтернатуру і щомісяця платити роботодавцю по 400$. Хай навіть не 3 роки, а хоча б рік-півтора.

Чи треба довго вчитись на лікаря? Я б хотів щоб мій лікар був кваліфікованим спеціалістом, бо я йому/їй довіряю найважливіше що в мене є, здоров’я.

Відповідальність в рази більша, об’єм знань — так само. «Навчитись на роботі» — не вийде. Дедлайн — це людське життя. Реліз багу на прод — підсудна справа за лікарську недбалість.

Чи треба довго вчитись на айтівця? Та ні.

Це все я до чого. Чи справедлива система до лікарів? Ні, вони не цінуються. Пройти навчання, витратити купу сил та нервів, щоб потім отримувати маленьку зарплату — ***ня.
Ситуація сумна, але я вірю що у майбутньому все зміниться на краще.

Один знайомий лікар шуткував:
«Як вважаєш, а нашо лікарю з/п? А для того щоб знати скільки з/п у місяць заробляєш»

Мої батьки лікарі в державній клініці і хабарів не беруть. Живуть не заможно, але прийнятно. Ще якийсь висер придумаєш?

Так само, як і моя дружина. Прямо перед від’їздом з України моя зп була у 50 (п’ятдесят) разів вище за її. Що трохи образливо, враховуючи, що я вкатився в IT після коротких курсів з Джави (2011), а дружина на той час сукупно витратиля років десять на навчання. Тому і поїхали. Тепер співвідношення перевернулося — її дохід у декілька разів перевищує мій.

Нащо займатися непрофільним бізнесом, коли основний бізнес приносить в рази більше?

і щомісяця платити роботодавцю по 400$

І це перекриє роботодавцю витрати на сеньйора який буде менторити інтерна?
Такі пропозиції доречі іноді проскакують (не 2 роки звичайно) але не впевнений у їх якості.
Інтернів беруть не для того щоб стригти з них бабло.

мого друга тепер чекає 3 роки платної інтернатури. І це не якісь там символічні 500-1000 гривень на місяць, а 15 000 — майже 400$ на місяць, протягом 36 місяців,

Зараз знайома якраз закінчує інтернатуру, і щось тут не сходиться, бо не 36 місяців а 22, та й ціни зовсім інші — 1700 у лікарні (а це, на хвилиночку, охматдит), та щось у районі 5000 у Шупіка (універ). Або за півтора роки щось змінилося, або ти щось не так зрозумів.

Це залежить від спеціальності. В когось інтернатура ~2 роки, в хірургів всі 3

Не буду наполягати що 100% правий, можливо я реально щось неправильно зрозумів.

Але все ж таки, хоч суми і менші, сама ситуація у лікарів принципово відрізняється від ІТ-спеціалістів. Лікарі готові платити за своє «навчання на практиці, у реальних умовах», навіть після 6 років вивчення теорії, в той час як ІТ-інтерни після 6-місячних курсів одразу хочуть влаштуватися кудись і отримувати гроші з першого ж місяця.

Я розумію, що у лікарів неспівставно більша відповідальність та ціна помилки, але все ж таки, на мій погляд ІТ сфера також могла б імплементувати такий підхід до інтернів.
Можливо це було б додатковим «решетом» для відсіювання тих людей, які вірять, що увійти в айті дуже легко, варто лише трохи теорії вивчити і почати розсилати резюме, а з першого ж місяця зп буде від 1000$ і вище.

Якби це стало реальністю і було загальновідомим фактом, що «в перший рік роботи в ІТ ви будете фінансово в мінусі і лише з другого року почнете отримувати хоч якісь гроші» — це могло б багатьох людей врятувати від розчарувань, а інфоциганам метафорично зв’язало б їхні загребущі руки хоч трохи.

Крім того, зменшення людей, що бажають увійти в айті зменшило б і конкуренцію за стартові позиції, що врешті решт допомогло б і самим початківцям (менша конкуренція, вище шанс що оберуть саме тебе), і роботодавцям (простіше обирати людей з меншої кількості доступних варіантів, не треба перебирати сотні/тисячі резюме).

Лікарі готові платити за своє «навчання на практиці, у реальних умовах», навіть після 6 років вивчення теорії,

Оце не зовсім відповідає реаліям — це обов’язкова штука, така сама як КРОК. Без цього просто не буде ліцензіі лікаря, бо це державна регуляція. Але там є й бюджетні місця, і їх досить багато.
Городити щось подібне у IT — як на мене погана ідея, бо молоді з бідних сімей буде набагато складніше потрапити у професію. І взагалі це нагадує якісь середньовічні цехові штуки))

Якби це стало реальністю і було загальновідомим фактом

Цей велосипед вже винайшли. Наприклад, в одній відомій компанії по навчанню на джунів, є така послуга як «навчання на проекті». Після закінчення курсів майбутній джун чесно додає в резюме проект, який він «пилив» разом з ментором. І так, це дійсно кіллер-фіча для джуна, резюме якого буде відрізнятись від 50 однакових в одній пачці.

Так, я нещодавно проходив курси в robot_dreams і по закінченню був індивідуальний проект котрий одразу на гітхаб заохочували додавати. Так ось цей проект вже впливає на перше враження на співбесідах на безкоштовну інтернатуру. Хоча так само можна і собі робити без заохочування від навчального закладу.

в той час як ІТ-інтерни після 6-місячних курсів одразу хочуть влаштуватися кудись і отримувати гроші з першого ж місяця

Ну ІТ-інтерни ж теж різними бувають.
З одного боку є світчери з інших напрямків, які пишуть довгі сльозливі пости «ну візьміть мене» на dou/fb/LinkedIn, а з іншого є студенти профільних університетів (чи навіть коледжів), що мають роботу ще під час навчання.
Та й в рамках курсів, є дуже різний рівень навіть в рамках однієї групи (працював тренером на різних курсах).

Підписатись на коментарі