Платна інтернатура лікарів як приклад для ІТ сфери
У мене є друг, який зараз навчається на останньому
Так от, мене нещодавно здивувало, навіть вразило, що після 6 років досить складного навчання мого друга тепер чекає 3 роки платної інтернатури. І це не якісь там символічні
Я загуглив, чи це не корупційна схема якась, але (пруфлінк) виявилося що це цілком нормальна і законна практика. Ось декілька цитат:
1) «Стажування інтернів у базових закладах та установах здоров’я є платною послугою (п.30 Переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.1996 № 1138)»
2) «Випускники, які закінчили недержавні виші або державні виші, де навчалися за кошти юридичних чи фізичних осіб, проходять інтернатуру на платній основі.»
3) «Інтернів-контрактників не зараховують до штату бази стажування. Посаду лікаря-інтерна вони не обіймають. База стажування лише створює необхідні умови для їх навчання, тобто надає інтернам-контрактникам платну послугу. Інтерни-контрактники зарплату не отримують.»
Власне, я спробував провести паралель між лікарями-інтернами та ІТ-інтернами і бачу, наскільки айтішники живуть у шоколаді :D
Ви просто уявіть, що було б з ІТ сферою, якби щоб стати просто джуном з зп 1000$, вам спочатку довелося б пройти платну інтернатуру і щомісяця платити роботодавцю по 400$. Хай навіть не 3 роки, а хоча б рік-півтора.
З іншого боку, у нас є купа ІТ-інтернів без досвіду, які не знають де той досвід взяти, бо їх ніхто не хоче брати. Можливо такий підхід до інтернатури як у медичній сфері (платна інтернатура) міг би частково вирішити це питання, бо якісь невеликі компанії могли б бути зацікавлені у додатковому фінансуванні зі сторони інтернів.
Що ІТ-спільнота думає з цього приводу?
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів