Blue Card, Польща, ФОП досвід

Шановне ком‘юніті, доброго дня і здоровля всім.

Прошу вашої допомоги :)

Ситуація: знаходжусь в Польщі, маю умову о праце (безсрочну). Хочу податись на Блу Кард. В умовах подачі є 2 варіанти: або профільна вища, або 5 років досвіду.

Мої реалії: є вища освіта, але вона в мене зовсім не по темі, і взагалі гуманітарна. Маю купу вагомих (не українських) сертифікацій, але думаю то всім до одного місця. Маю також 5 років досвіду роботи, але всі ФОПом. Думаю подати витяг про дату реєстрації і кведи фопу, разом з контрактами, які мала за всі ці 5 років (але як ми знаємо, в контрактах не вказана посада, тобто доказ все ще такий собі). Більше ідей в мене нема.

Питання: чи хтось мав такий досвід? Як доводили досвід на фоп? Чи закінчилась успіхом ваша подача?

Дякую, шановні!

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Які переваги блюкард перед картою побиту?

Легше змінити роботу, через 2 роки фактично дозвіл на роботу по всьому ЄС
Якщо звільнять, то є 3 місяці, а не 1 на пошук нової

по ИП та бизнес інкубатору змінити роботу ще легче, та дозвіл роботати зі всіма країнами світу, а сумма нетто на руки у зп більша. Через 2 роки по блюкард в Польщі, отримати блюкард в Германіі не така вже проста задача.

Як отримати карту побуту по ІП, якщо в тебе нема захисту?
Хай орендувати квартиру тиждень, зробити песель та відкрити jdg ще тиждень в ідеалі
Залишається не так багато часу для подачі документів. Хай навіть робота вже є, все одна займе ще 3-4 місяці отримати необхідний прибуток
А безвіз то вже все

Ви дуже помиляетесь, після відкриття ІП в польші ви можете подаватись хочь на наступний день, на справді запис до уженду зараз для всіх десь 2 тижні. Якщо ви в якомусь вроцлаві або гданьску то у вас буде рік донести всі папери, якщо умовно в кракові то десь 4 місяці до децізії. За цей час вам треба показати що у вас є регулярний дохід, для цього відправляєте щомісяця інвойси та зус, а також донести бізнес план сторінки на 4 в якому покажете що можете заробляти за рік не меньше 80к злотих. Як тільки ви внесете внесок, то ви вже будете легально перебувати в Польші. Якщо вам буде відмова, наприклад ви подаоися в варшаві, ви робити апеляцію, то ще десь 4 місяці додатково отримуете для донести інвойси та поправити бізнесплан, або переклад контракту. Тож як ми бачимо подача по іп не така вже й складна, та дуже швидка

Так можна замість бізнес плану подавати контракт, чи ні?
Що стосується запису до ужонду, то в Гданську прийшов в пн в канцелярію, записали через 2 дні на середу. Подача вньоску зайняла півгодини

А що таке «внесок»?

Підкажіть, як таки подавалися? Контракт замість бізнес-плану? Й може знаєте, чи можна пакетом сім’ю подавати на карту побуту в такому випадку (JDG)?

Я подавав контракт. Це в Поморському. Ще чекаю карту. Відносно подачі сім’ї, не підкажу, мої отримували карту по возз’єднанню ще раніше, коли я отримував blue card.
Запитуйте в ужонді краще.

ваше питання безглузде, бо по блюкарт теж видають карту побиту. Питання чьому пан виришив подаватись по блюкард, якщо є ще принаймні дві опціі: ИП та бизнес інкубатор?

ваше питання безглузде, бо по блюкарт теж видають карту побиту

Безглуздий ваш комент бо блюкарт це і є специфічна карта тимчасового побиту.

Боже яна глупота, Пан не ведае що на кожну КЧП треба причина, як то блюкарт, робота в Польщі, ведення бизнесу, гуманітарна причина, КЧП по толерантності, КЧП по навчаню, КЧП по науці, КЧП по возеднаню сім’ї, КЧП за іншими обставинам (дивись далі закон о чужеземцях). Тож ваше питання для сенсу бає бути таким

Які переваги блюкард перед картою побиту з гуманитарних причин?

або

Які переваги блюкард перед картою побиту з навчання?

Тож ваш комент без сенсу бо виглядає так, що пан, прийшовши до кафе каже

Які переваги схабови перед їжею?
Боже яна глупота

Не бачу смислу продовжувати дискусію з людиною яка не може з контексту теми зрозуміти просте питання чим БК відрязняється від карти побиту по роботі і ще агриться на інших людей через це:)

нестети, никт не має хисту читати ваши думки, бо як кажуть люди венс розумні за вас, правильне питання, то 90 відсотків відповіді. Які там ви контексти, та наметки чи любовні посилання вкладивали у кожний ваш коментарій, то лише вашій голові видомо.Також не треба домислювати за других, кто до кого як ставится.
Наразі думаю для вас буде дуже користно поміркуівати та поглянути на ваши наступні питання с точкі зору других людей. Деньке пан, до видзення

Сім’я отримує карти побиту з доступом до ринку праці на той самий термін.
Через 2 роки можна міняти роботу без потреби виробляти нову карту побиту/БК (при звичайні карті побиту не можна змінити працедавця).

Це основні відмінності через які подався на БК.

З БК через 5 років можна податись на постійного резидента EU, хз чи то саме щі щвичайною картою побиту

Брав reference letter у всіх українських працедавців, де я працював як ФОП. Там було вказано посаду та обов’язки, період співробітництва. Потім переклад на польську. Додавав до вньоску.

Дякую за пораду. Попросила референс летер, але частина компаній відмовляється вказувати в ньому посаду і обов‘язки 😐 а люди тут дивуються що у мене в контракті посади не було....)

Якби ж всі роботодавці намагались допомагати із листами) Зараз в пошуку листів, але не для Польщі. Який же це гемор)

Так, таке є. «Рідний» харківський ЕПАМ відмовив. «Далекий» київський ЕПАМ видав без проблем (після офіційного звернення).

🤷‍♂️ Змиритись, прийняти і писати листи самостійно, щоб потім лише трохи редагувати їх) Але я ще нікуди не встиг написати тому не знає чи спрацює

Я подався через освіту бо через ФОПа прийшлось б перекладати кожен контракт і інвойс на польську (а це дорого).
Я б порадив спитати тут t.me/Bluecard_PBH, і там можна знайти когось хто не задаром буде займатись подачею документів

дурня, подача по ИП дуже легка. Iнвойси перекладати не треба, треба їх зробити по шаблону та підписати, контракт подавати теж не потрібно. Потрібно або pit з 12 середніми зп за рік, або бізнесплан, або опис діяльності. Контракт можно перекласти та подати якщо влом робити бізнесплан.

дурня, подача по ИП дуже легка.
Потрібно або pit з 12 середніми зп за рік, або бізнесплан, або опис діяльності.

Ти не розумієш про що тут говорять.
Для blue card треба 5 років підтвердженого досвіду (або освіту).
Як польська податкова декларація за 1 рік покаже що укр ФОП має 5 років досвіду за певною спеціальністю?
Я вже не говорю про очевидне, що укр ФОП не буде мати польської податкової декларації:)

Я відповидав на твой комент що подача внеска на КЧП по бизнесу дуже дорога бо потребує перекладати інвойси та контракт на польску. Бо це не так, не треба перекладів, тим паче як то ИП в Польщі буде виставляти інвойс не польскою, або не польскою та іншою мовою ? Отже ваш комент про якийсь фопи та 5 років досвіду ніяким чином не лягає на вашу сітуаці. подачи по навчаню, та «дороговизною» подачи по бизнесу. не треба бачити того, що я не кажу. Хоча ви свій «досвід та критичне мислення» показали в першому ж питанні в топіку

Шаблон інвойсу є якийсь установлений/рекомендований в польській практиці, чи можна взяти за основу свій інвойс ще з української діяльності (був україно-англійський, бо контрагент закордонний), один раз перекласти й замінити українську половину, й використовувати їх?

взагалі шаблону немає, но пан може взяти таки за прикад tinyurl.com/452b9bjn

в контрактах не вказана посада

В моїх контрактах вказана.

На blue card ще не подавався, теж планую. Потрібно мати на руках діючий контракт мінімум на рік, наскільки я пригадую. На жаль, зараз трапляються добре оплачувані але короткострокові контракти.

Маю контракт навіть без сроку, зп дуже ок. Вірю, що ви знайдете «той самий» :)

Робить ИП та подавайтесь по ньому

А так можна було?? ФОП в Польщі (JDG) вже відкритий.

так, я так подався в грудні. В Польщі є телеграм група для ИП t.me/JDG_PBH а також github wiki по всім аспектам роботи як ИП та легалізації sobolevbel.github.io/jdg. По цій вікі й подавався без дорадців та платних консультацій

Мали статус тимчасового прихистку? Цікаво, якщо не маєш підстав легально довго знаходитися в Польщі (тільки безвіз), а статус тимчасового прихистку не надають, чи можна оформити JDG та отримати вид на проживання чи ще якусь підставу лишатися в країні довше

статус тимчасового прихистку

Це всі хто приїхав до Польщі після початку війни.
JDG відкривається без проблем з безвізом.

Є нюанси, чому тимчасовий статус не вийде отримати. Скажімо, заїхали в шенген як турист за тиждень до 24-ого лютого. Ще й якщо заїжджав та проживав в іншій країні, і був статус там. В такому випадку поляки відмовляють в наданні статусу.
Відкрити JDG по безвізу — то пів біди. Питання — яка законна підстава буде перебування в такому випадку в країні більше 90 днів.

Скажімо, заїхали в шенген як турист за тиждень до 24-ого лютого.

Я якраз такий, і зараз в Польщі)

яка законна підстава буде перебування в такому випадку в країні більше 90 днів.

В них прийняли постанову що ті хто були по безвізу легально можуть бути в Польщі до 08.2023 (продовжать до 03.2024).

Відкрити JDG по безвізу — то пів біди. Питання — яка законна підстава буде перебування в такому випадку в країні більше 90 днів.

Навіть без всяких постанов/законів, приїджаєш в Польщу, знімаєш на довгий термін житло, робиш прописку, відкриваєш JDG (треба мати прописку), подаєшся на карту побиту бо маєш бізнес в Польщі. Все, якщо ти подався то ти легально в Польщі з першого дня подання на карту.

У вас вийшло податися? На якому ви зараз етапі? Подавалися й оформлювали все самі, чи за допомогою посередників?

подача 20 грудня 2022, децізія 20 квітня 2023 на 3 роки по польскому ФОП. за півроку отримати децизію во Вроцлавії це дуже швидко. подавався сам, список документів брав з чеклиста checklist.mitin.by

А як всі бюрократичні питання вирішували без мови? Чи маєте певний рівень польської?

переїхав до Польщі без мови, в місто без друзів та товарищів. То за півроку вже мав десь А2. Ніяких курсів не брав. TV серіли за нетфліксу + книги + телефон та операційна система на польскій мові. Тож на подачу документів вже спілкувався з дівчиню яка приймала доки. На разі в Польщі багато українців яки допомжуть в скрутний момент. Ну або англельска як порятонук, наприклад в банках.

а ви подавалися тільки для себе, чи й для сім’ї? Зустрів інформацію, що пакетом сім’ю не можна подати через JDG, й дружині треба працевлаштовуватися й подаватися окремо

у вас невірна інформація, якщо ваш дохід дозволяє утримувати членів сім’ї на себе 700 злотих та по 500 злотих на кожого члена, то можете додати ще й маму з татом.

укрстатусу не маю, бо приїхав за 4 місяці до початку війни. Була віза PBH по ней відкрив польского фопа. Блюкард не розглядав бо ти фактично привїязаний до роботодавця, а інфляція за два роки більше ніж 40%. Ну бо коли мені пропонували по блюкард 18к злотих брутто, то так досі це вважаеться дуже крута зп в Польщі. По фопу маю більше.

І головне питання — як вирішуєте проблему з ПДВ/VAT? У вас компанія-контрагент штати чи ЄС?

маю бухгалтера в Польші за 150 злотих, виставляю інвойси до контрагентів, які в польші то додаю до інвойса VAT, ті які в кордонах ЕС то в інвойсі вказую що маю VAT-UE, тим хто за кордонами ЕС то взагалі ставлю NP та й все

ті які в кордонах ЕС то в інвойсі вказую що маю VAT-UE

і додаєте до необхідної оплати +23% зі сторони замовника?

Якщо перетнули поріг 200к злотих за рік, то так до інвойса додаю +23 відсотки VAT, не буду ж я платити не свій податок з доходу )) Конфлікту з польскими контрагентами досі не було, вони компенсуют далі цей VAT з держави або з кастомеров

Просто мій контрагент-компанія не хоче вникати в нюанси з VAT, а платити gross так само, по аналогії з ФОП в Україні, просто тепер на JDG в Польщі (на свою юр. особу отримують дохід зі штатів, на скільки я розумію, тому VAT там точно нульовий).

Зустрічав інформацію, що для контрагента з ЄС поза Польщею VAT можна ставити нульовий, але якщо ні, то це для мене є проблема...

Про нульовий VAT з ЄС але поза Польщею прочитав тут:
dou.ua/...​rums/topic/42598/#2614300

це вважаеться дуже крута зп в Польщі.

Не в IT.

З досвіду знаю, що інтерпретація залежить від локалізації і конкретної людини, що буде вести справу.
Особисто би радив шукати дорадця офлайн в тому місці, де ви подаєтеся.

Маю вже юриста, але знаю що саме з фоп у нього досвіду не було. Якщо хтось поділиться контактами — з радістю скористаюсь послугами, бо повністю з вами згодна

Підписатись на коментарі