ІТ ринок Іспанії — давайте обговоримо
Доброго дня, шановна ІТ спільнота!
До війни я мешкала та працювала продакт дизанером в Одесі, але з травня перемістилась до Бухаресту, якому я вдячна за надання прихистку, але тут місяць за місяцем посилися респіраторні проблеми зі здоровʼям. А наразі так сталося, що я в пошуку роботи і є бажання переїхати з Бухаресту і в ідеалі хочеться знайти щось схоже на улюблену Одесу до якої зараз неможливо повернутися.
На перший погляд, таким новим місцем може бути середземноморське узбережжя Іспаніі. З міркувань клімату (без сурових зим, та з більш чистим повітрям без тисяч автівок за вікном), та відносно недорогою вартістю життя з якісними продуктами.
Але, як окрім ідеї, в мене мало уявлення з чого почати, і якщо систематизувати мої питання то вийде приблизно такий список:
- Як влаштований ІТ ринок Іспанії — це здебільшого аутсорс чи є продукти?
- Податки. Хто платить подаки — роботодавець як податковий агент(як в Україні або Румунії білі з/п) або сама людина подає декларацію раз на рік (як в США)
- Попередній гуглінг дав ще питання з оподаткування — схеми працевлаштування ІТ спеціалістів, яка більш розповсюджена практика — це «~30%» або закон Бекхема або didgital nomad який на низькому старті зараз?
- Не знання іспанської це перепона в роботі чи ні?
- Де шукати вакансії? Чи існує Іспанський джин? =)
- На який рівень зарплатні відносно українських можна розраховувати?
- Що з ІТ комьюніті? Все приблизно як у Затоці чи трохи краще?
Також було б цікаво почути від людей з досвідом життя там їхню думку про перспективи ІТ в Іспанії — це одвічний ремоут чи там є варіанти знайти роботу на місцевому ринку?
Вибачте що так багато питань звалила в одну купу, але продивившись форум не знайшла всієї інформації стосовно саме ІТ ринку в Іспанію, більше особисті історії («приїхав — пожив не супер інтегруючись — поїхав далі») та побутові питання.
Тому буду вдячна за ваші відповіді та дискуссію!
74 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів