Віддай або подаруй гаджет дитині з деокупованої території для навчання
Всім, привіт.
Моя мама працює вчителем в селищі Шевченково, Куп’янського району, Харківської області. Це селище знаходиться поряд з зоною бойових дій і воно було в окупації півроку. В ньому проживають учні, які вчаться дистанційно. В деяких учнів зовсім немає гаджетів, вони не мають змоги вчитись (цих дітей 28).
Шевченківський ліцей № 1 працює в дистанційному форматі з 1 листопада 2022 року. Факторами організації саме такої форми навчання стали: тривала окупація селища (більш ніж пів року), близьке розташування закладу до лінії фронту, обстріли селища, які не зупиняються навіть після деокупації, руйнування будівлі ліцею під час чергового ракетного обстрілу.
Дистанційна форма навчання передбачає використання технічних засобів, гаджетів (телефон, планшет, нетбук та ін.), які підтримують веб-сервіси: Zoom, Google Classroom, Google Meet, Jamboard, YouTube, Padlet, можливість працювати на порталі Нові знання.
Серед наших учнів є діти вразливих категорій, які не мають таких технічних засобів, а отже, фактично не навчаються.
Серед цих дітей:
— діти, які перебувають у складній життєвій ситуації — 6 учнів;
— діти з особливими освітніми потребами — 18 учнів;
— діти — інваліди — 4 учні.
Більшість цих дівчаток та хлопчиків виховуються в неповних сім’ях (вихованням дитини займається тільки один з батьків), багатодітних родинах. Зараз, на жаль, більшість батьків із зазначеної категорії не працюють, отже, фінансової можливості придбати гаджети не існує.
Незважаючи на випробування та страхи, складні умови життя, які випали на долю цих дітей, вони все одно залишаються дітьми. Прагнуть спілкування, бажають бути включеними в активне онлайн-життя ліцею, хочуть чути та бути почутими, мріють навчатися в онлайн-класі разом з однолітками. На жаль, зараз вони такої змоги не мають і практично не отримують повноцінне навчання. Діти, які мають особливі освітні потреби, не отримують підтримки та супроводу асистента вчителя, відсутня корекційна складова: заняття з практичним психологом, логопедом, дефектологом. Ці заняття є вкрай важливими для гармонійного розвитку та успішної соціалізації учнів.
Звертаючись цим листом до Вас, я не хочу викликати співчуття до цих дівчаток та хлопчиків, але точно дуже хочу, щоб ці діти отримали підтримку, увагу та можливість бути включеними в активний навчальний процес, який називається — шкільне життя. Сподіваюся на допомогу всім дітям, адже система відбору «кращих, достойних або тих хто більше сподобався» в даному випадку буде викликати почуття покинутості, меньшовартості.
Наперед дякую вам за розуміння і допомогу! У цей важкий час її важко перебільшити. Вірю, що після перемоги ви завітаєте до нашого відбудованого ліцею, де вас зустріне галаслива, весела та життєрадісна дітвора, і ви зможете, хоч ненадовго, повернутися у світ дитинства та безтурботності.
Овчаренко Світлана, практичний психолог 0680880376 [email protected]
P.S.
Можливо, в когось також мама вчитель, в її школі є така ж проблема і цю акцію можна буде продожвити на інших територіях.
3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів