Досвід отримання сертифікації Kubernetes: для чого отримувати та як готуватись

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

Всім привіт, мене звати Андрій, я працюю 3 роки на позиції Java Developer проєкту PitchBook. Маю досвід побудови мікросервісів. Також я маю сертифікації Spring і Java 11 Professional. На позиції в основному працюю з Java, Spring, MsSql, PostgreSql, k8s.

В цій статті я розповім про досвід здачі сертифікації K8S for Developers, особливості її здачі та інформаційну базу для підготовки. Думаю, мій текст буде корисним для розробників, які планують покращити свої знання по роботі з K8S, а також для тих, хто планує здавати аналогічну сертифікацію.

Про саму сертифікацію

K8S сертифікація допомагає детально розібратись в тому, як саме працює k8s і як потрібно правильно будувати додатки, які мають працювати в цьому середовищі.

Сертифікація поділена на 2 блоки — для адміністраторів і для розробників. Я вибрав для себе сертифікацію розробника, оскільки вона відповідає моїй позиції і на достатньому рівні дає можливість освоїти k8s, щоб надалі використовувати його в роботі.

Для чого потрібна сертифікація

Поділюся своїм досвідом. Для мене найпростішим способом вивчення нової технології є здача її сертифікації. Сертифікація k8s для розробників — це можливість розібратись, як працює технологія і як її використовувати для правильної побудови робочої інфраструктури. Також проходження сертифікації дає знання для подальшого вивчення технології.

Я вирішив здавати сертифікацію, бо хотів засвоїти цю технологію, а також вона активно впроваджувалась у нас на проєкті, тож з нею доводилось постійно працювати. Деякі моменти в роботі самого k8s були для мене не зовсім зрозумілими, оскільки раніше на проєкті використовувались лише docker i docker compose.

Сертифікація оновлюється разом з оновленням версій k8s. Вона здається на 3 роки, після цього необхідно її знову здати, щоб підтвердити свої знання на новій версії технології.

Ресурси для підготовки до сертифікації

Рекомендую почати з основних навчальних матеріалів, а саме курсу на Udemy від Mumshad Mannambeth (автор — IT Solutions Architect, спеціалізується на Cloud Native Computing, Automation та DevOps, засновник KodeKloud, навчальної платформи, яка є партнером Certified Kubernetes Training). У цьому курсі є основні концепції Kubernetes, деплойменти, архітектура тощо. Також цей курс містить безкоштовний промокод на платформу KodeKloud, в якій можна практично тренуватися з Kubernetes.

Окрім курсу, раджу вивчити книгу Certified Kubernetes Application Developer (CKAD) Study Guide: In-Depth Guidance and Practice, Benjamin Muschko. Вона корисна для того, щоб зрозуміти, як працювати з командами всередині контейнерів, адже це може знадобитися під час складання екзамену. Мінус цієї книги — вона, звісно ж, трохи застаріла — 2021 року, в ній описана версія Kubernetes 1.19, тоді як зараз актуальна версія сертифікації — 1.25. Тому в будь-якому випадку перед сертифікацією варто перевірити, чи ваші матеріали відповідають версії екзамену, який ви складаєте.

Я також раджу курс CKAD на Udemy (він постійно оновлюється), а також спробувати платформу для тестування навичок на KodeKloud. Окрім того, варто не забувати про документацію, щоб бути в курсі всіх змін сертифікації. До речі, під час екзамену нею можна користуватись. Також дозволяють користуватись документацією Helm, оскільки під час екзамену, можливо, треба буде створити Helm Chart.

Ще один курс, який рекомендує Linux Foundation — Kubernetes for Developers (LFD259), цей курс коштує $299.

Щодо таймінгу на підготовку: загалом на опрацювання матеріалів знадобиться 2 місяці по 3-4 години декілька разів на тиждень. Якщо ви не працювали з Docker раніше, закладайте ще +1 місяць підготовки, тобто не менше 3 місяців.

День здачі екзамену

Перед тим, як складати екзамен, необхідно обов’язково переглянути всі пункти, які для поточної версії екзамену варто знати: як створюються поди, деплойменти, як вони модифікуються, як створюються інгреси, як правильно зв’язувати сервіси з подами, як налаштовувати нетворк полісі та інше.

На самому екзамені у вас буде 2 години, але проблема в тому, що коли ви починаєте вирішувати практичні завдання, час пролітає непомітно. Ви можете мати від 16 до 20 завдань, екзамен створює їх рандомно, і кожен має певну кількість балів.

Якщо ви не можете вирішити якесь завдання, рекомендую одразу переходити до наступного. Бо якщо ви зависнете на якомусь одному завданні і витратите на нього 20-30 хвилин, є ймовірність, що вам просто не вистачить часу набрати прохідний бал.

Оцінювання завдання відбувається таким чином: ви в будь-якому випадку отримаєте бали за те, що виконали, навіть якщо це половина завдання. Тобто, якщо ви створили pod-у, а потім мали перекинути її через сервіс, але забули це зробити, то все одно отримаєте бал, за те, що створили pod-у.

Окрім того, дуже важливо попрацювати з усіма основними командами Linux — Linux grep, wc, curl, wget, echo та інші, а також написати цикли в терміналі Linux — оскільки можуть бути завдання, які просять створити pod-у, яка виводить щось в консоль-лог певну кількість разів.

Щоб скласти екзамен, необхідно зареєструватись на сайті Linux Foundation за посиланням та сплатити $395. Для тих, хто проходив курс на Udemy, доступна знижка 15%, а ще цей екзамен можна безкоштовно перескласти ще один раз, якщо не вийшло з першої спроби.

Після реєстрації ви отримуєте доступ до мок-тест екзамену, він складається з 23-х питань, на вирішення яких дається 120 хвилин, а сам тест доступний 36 годин. Якщо ж ви робите помилки, у самому тесті є рішення та пояснення правильних варіантів. Цей тест дає зрозуміти рівень своєї підготовки до екзамену.

Не забудьте про перевірку системи на сумісність, це дуже важливо. В мене не вийшло скласти екзамен з першого разу, оскільки Linux Foundation випустили нову версію браузера, в якому складається екзамен, і я просто не зміг зайти на екзамен. Тому я написав у підтримку, мені дали ще одну спробу і я склав іспит.

Будьте готові до того, що сам екзамен займе 4 години: 2 години — екзамен, 1 годину проктор перевірятиме всю вашу кімнату (чи немає інших людей, зайвих предметів чи гаджетів), а ще 1 годину я чекав, поки до мене приєднаються проктори.

Використання отриманих знань на моєму проєкті

Більшість з отриманих мною знань в процесі сертифікації я наразі можу використовувати на проєкті. Зараз ми працюємо з k8s в процесі розробки, і ця технологія є основною для нашого середовища розробки. Знання, отримані в процесі сертифікації, дають можливість швидко аналізувати і розв’язувати проблеми.

Стосовно побудови проєктів, то ми рухаємося в сторону автоматизації і використовуємо в роботі helm-чарти, для того, щоб спростити процес розгортання додатків в k8s. Тому сертифікація допомагає мені в роботі, коли необхідно налаштовувати нові додатки або підтримувати роботу вже наявних.

Висновки

Можу лише сказати, що користь цієї сертифікації кожен повинен визначити для себе сам — все дуже залежить від необхідності технології в роботі.

Якщо ви розробник, то складання k8s certification for developers допоможе вам в розробці, і при цьому ви не будете витрачати багато часу на те, щоб розібратись, як правильно налаштовувати ноди чи стореджі для volum-ів — це більше робота адміністраторів.

Для девопсів і адміністраторів кориснішою буде k8s certification for admins, оскільки вона містить інформацію про те, як необхідно налаштовувати k8s. Також важливим критерієм є те, чи використовується k8s у вас на проєкті, якщо відповідь «ні» — тоді варто подумати, чи потрібно витрачати на неї час, чи краще займатися чимось, що спростить вашу роботу.

Хоча сертифікації можна скласти просто, щоб ознайомитись з технологією — це також гарний стимул. Успіхів!

👍ПодобаєтьсяСподобалось17
До обраногоВ обраному9
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Що характерно, CKAD виявився трохи складнішим за CKA. Чи то може так співпало, але на CKAD я набрав менше балів бо тупо не вистачило часу

Дуже цікаво. Останнім часом часом більшість SAAS продуктів вимагають такі навички, а девопси лише автоматизують все.
На поточному проекті так само.

В мене не вийшло скласти екзамен з першого разу

Підкажіть там є певна кількість траїв? чи робили оплату ще раз?

Для CKAD дуже рекомендую цей курс, вони по кожному топіку дають практичні завдання на своєму кластері які автоматично перевіряються
www.udemy.com/...​es-application-developer

Девопси для чого?

Ми менеджимо наші апчики самі, девопси лише допома
гають налаштувати іфраструктуру. Тому базові знання k8s в такому разі дуже корисні

Дуже мало місць де треба самеивручну менеджити кластер. Більшість в клауді або якесь танзу
Девелоперських знань має вистачити

У нас на проекті використовується автоматизація для менеджингу інстансів у кластер через Flux, так як вручну все менеджити дуже часозатратно. CKAD більше про те, щоб розібратись як воно під капотом працює, тоді легше його фіксити, якщо щось пішло не так, або потрібно щось швидко розвернути без хелмів і авто тулів

Підписатись на коментарі