Як завалити понад 30 співбесід і не опустити руки, або Перехід з шеф-кухаря на Front End

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Мене звати Віктор, мені 28 років, і я за останні кілька років перевернув своє життя з ніг на голову. Колишній шеф-кухар, я наважився створити власний бізнес з доставки їжі: спочатку здорове харчування, а потім — азійська локшина, та пандемія буквально вбила підприємницький запал.

І тоді я вирішив увійти в IT, пройшовши десятки співбесід, отримав 30 відмов від роботодавців, але зрештою влаштувався програмістом у державну компанію.

Було / Стало

Навчання в університеті та перша робота

Коли я закінчив школу, треба було вибирати, в який університет вступати. Обрав готельно-ресторанну сферу, оскільки мав мрію відкрити власний ресторан. А ще, обрав майбутню професію у сфері громадського харчування через те, що на той момент було дуже багато юристів, економістів. Була якась така хвиля, що всі вважали це престижними професіями, і так переповнились фахівцями ці ніші. Багато хто вивчився дарма — так і не знайшов роботи за цим фахом.

Я розумів, що їжа потрібна завжди, а отже, я матиму роботу. Тим більше кількість ресторанів у столиці та великих містах росла з неймовірною швидкістю.

Після закінчення університету я пішов працювати кухарем у п’ятизірковий готель HYATT, де почав вчити англійську мову, що мені знадобилось і в ІТ, та спілкуватися з різними шеф-кухарями світу, яких запрошували для навчання наших спеціалістів.

Потім я перейшов до іншого готелю, де працював уже су-шефом. Нічого цікавого, але ще один крок до мрії відкрити свій бізнес. Зрештою я отримав посаду шеф-кухаря столичного ресторану і паралельно керував двома кав’ярнями, де вважався бренд-шефом.

Початок та кінець власного бізнесу

Мрія відкрити власний ресторан не покидала мене, але для початку я зупинився на бізнесі з доставки їжі, адже саме цей сегмент набував розквіту, активно розвивалися BoltFood, Glovo, Raketa та інші. Для відкриття власної справи довелося залучити партнера. Ми познайомилися випадково разом вирішили готувати та доставляти здорову їжу. Спеціально розробляли меню з прицілом на активних людей, які не мають часу, щоб думати про калорії та їхню кількість.

Компаньйон виділив кошти та просував новий бренд NewTaste, а я відповідав за кінцевий продукт та створення екосистеми кухні, закупівлю продуктів, оцінку якості, прораховування всіх калорій з дієтологом, набір персоналу та навчання.

Розвинути бізнес далі завадила пандемія. У мене опустилися руки, я зрозумів, що мою професію просто обнулили, і досвід не має значення, всі сидять без роботи. За три місяці після вимушеної зупинки ми попрощалися з командою та залишками свого бізнесу.

Але я зрозумів і власні помилки: продукт був надто дорогий. І вирішив все ж таки зробити ще одну спробу увійти в ресторанний бізнес, але з нижчим цінником. Знайшов ще одного партнера та сконцентрувався на швидкій їжі ― доставка азійської локшини та вуличної їжі під брендом DaoAsia.

Я відповідав за операційну частину бізнесу, і швидко зрозумів, що для просування своєї справи потрібен хороший сайт, Telegram-бот, підключення до платіжної системи та обладнання для ведення касових операцій.

На цьому етапі потрібно було дуже багато чого навчитися, адже зазвичай в ресторанах для таких штук підключають різних спеціалістів. Я вирішив зробити сайт та під’єднати бізнес до усіх потрібних сервісів самотужки.

Перше знайомство з ІТ

Google і дуже багато часу за комп’ютером привели мене до створення лендінгу на конструкторі сайтів, потім опановував ще складніші для мене технології — html, css, js. А зрештою я навчився створювати ботів в Telegram, заливати сайт на хостинг та змінювати домен, а також створювати вже більш менш гарні сайти.

Я почав дізнаватися, що навколо мене дуже багато друзів-айтішників. І один з них, Сергій Третина з компанії Bilberrry, навіть став мені допомагати опановувати програмування. Товариш пояснив, що таке мови програмування і що це за сфера взагалі. Більше того ― Сергій повірив у мої здібності та давав мені на виконання різні завдання, таким чином він мене перевіряв, чи не покину я цю справу.

Паралельно я ще просував доставку локшини, підключив всі відомі на той час служби доставки. В компанію почали летіти замовлення. Ми почали виходити на непоганий місячний заробіток.

За кілька місяців бізнес активно пішов вгору, а мені відкрились усі підводні камені, які є в ресторанній сфері, відповідно, я вже твердо вирішив, що потрібно змінювати своє життя. Тоді я зрозумів, що бізнес з кухнею не приноситиме такі доходи, як хотілося б, і почав шукати курси з програмування.

Обрати курс знову допомагав мій друг Сергій, рекомендуючи ті чи інші школи, ресурси та літературу. Згодом я почав сам знаходити інформацію в YouTube, проходити курси онлайн. Зайшов курс CS50 — гарвардський курс про основи програмування, де прямо на пальцях пояснюють, що це таке.

Тоді як раз почалася друга хвиля ковіду і проєкт з азійською локшиною довелося закрити через брак фінансування. Я зрозумів, що в ресторанній сфері більше для мене нічого цікавого не залишилось, і став активно вивчати програмування.

Початок шляху в ІТ та перші співбесіди

Моя мотивація була в тому, що багато хто говорив, що ІТ — це складно, що потрібен математичний склад розуму, що в мене нічого не вийде. Навіть батьки говорили, що в ресторанній сфері завжди буде робота, навіщо ти йдеш з позиції шеф-кухаря. Оці всі заперечення дуже спонукали мене навчатися.

Але не тільки занепад ресторанної сфери давав мені мотивацію. Мене мотивували люди: дівчина, яка підтримувала і при відкритті бізнесу, і при зміні роботи; друг Сергій, який допомагав осягнути нові знання.Та й власне, будь-який винахід, візьмімо, безпілотник, створювали люди, а це означає, що можливо зробити щось подібне кожному з нас. Ракети в космос запускають також люди, які теж це змогли вивчити та осягнути, як усе воно працюватиме.

Я твердо вирішивши стати айтівцем, створив резюме і почав викладати на всі відомі сайти для пошуку ІТ-роботи: Djinni, LinkedIn, Work.ua.

Тоді ж, аби мати гроші на життя, почав тимчасово працювати в ресторані «Публіцист» звичайним кухарем. Запитаєте, чому звичайним кухарем? Я ж був шефом та відкривав власний бізнес. Причина проста ― шеф повинен бути цілодобово на зв’язку і приділяти роботі весь свій вільний час. Мені це не підходило.

У мене вже був чіткий план на своє майбутнє, я міг спокійно вмикати на кухні під час роботи навушник і переглядати або слухати якусь айтішну інформацію. Я міг так робити тому, що мав великий досвід на кухні, і працював на автоматі.

Коли почалися ІТ-співбесіди, я на них дещо стресував. Були дуже провальні інтерв’ю, на яких мене питали елементарні речі, а я тупо їх забув. А от коли zoom-зустріч закінчилася, все одразу згадував. Були співбесіди конструктивні, де говорили, що я ще слабкий, і при цьому рекомендували ресурси, книжки і які саме знання та навички підтягнути. Також були й дуже невдалі співбесіди, де просто відмовляли, не вказуючи на причини.

Навіть на відпочинку не відмовлявся від співбесід. Показовий момент про мою налаштованість ― коли катаєшся на борді зранку, а ввечері проходиш співбесіду, або коли ти на відпочинку в Єгипті, та все одно проходиш якісь онлайн-курси на YouTube, сидячі під пальмою.

Оскільки в мене не було досвіду, я й отримував десятки відмов від роботодавців, адже багатьом компаніям потрібні вже готові спеціалісти, які можуть одразу влитися в проєкти. В мене ж поки досвіду не було.

Перший офер

Я продовжував проходити співбесіди, налаштувавшись хоч і на сотню інтерв’ю, якщо це знадобиться для пошуку роботи. Створив пару проєктів для портфоліо, завантажив все в git, і вже з цим відчував себе впевненіше, що я маю, що показати.

Вчився я буквально завжди, дорогою на роботу і додому, — це давало мені додаткових дві години на день на навчання. Я навмисне уникав навіть зустрічей з колегами дорогою на роботу, щоб вчитися. Зрештою ― звільнився з кухні через зменшення зарплати під час пандемії та почав розсилати своє резюме ще з більшим ентузіазмом.

Одна зі співбесід врешті закінчилася успіхом. Мене запросили на роботу в державну компанію на великий корпоративний проєкт. Тож наразі я junior front end developer. Якщо чесно, вважав, що сюди точно не попаду. Були компанії, в яких я був впевнений на 100%, що потраплю на роботу, але ні. Потрапив туди, куди не очікував. Розумію, що попереду ще багато незвіданого, а тому доведеться вчитися ще наполегливіше.

Поради майбутнім ІТ-спеціалістам

Моя найкраща порада для людей, які хочуть перейти в ІТ — це ставити конкретні часові обмеження на робочому місці. Після влаштування на будь-яку роботу, подумайте уважно, ким ви можете стати тут через якийсь конкретний час. Якщо ви прийшли на роботу як офіціант, подумайте — чи можете ви стати менеджером або директором ресторану, і поставте конкретні часові рамки. Наприклад, 1,5 року. І почніть продуктивно працювати, вивчайте щось нове, вчіть іноземні мови, створюйте щось. Якщо план не спрацює, час рухатися далі, шукати нову роботу. Якщо вам все ж вдалося отримати нову посаду, то ставте наступну вищу ціль.

Я живу за таким принципом, і маю багато досягнень: вивчення англійської мови, відкриття свого бізнесу двічі, зміна професії на ІТ-спеціаліста. І цей принцип для мене працює.

Наразі я планую півтора року працювати на позиції junior, за цей час підтягнути англійську мову та знання JS /React/Next. Через півтора року я маю стати middle спеціалістом. Хотілось би потрапити до якоїсь великої ІТ-компанії, яка змінює історію технологій.

Я впевнений, що Україна переможе в цій війні та в нашу країну зайдуть великі міжнародні ІТ-компанії, та буде дуже багато роботи у відновленні нашої держави. Разом з цим будуть створювати велику кількість стартапів, які допомагатимуть у відбудові України.

👍ПодобаєтьсяСподобалось31
До обраногоВ обраному6
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Це те що невистачає мені, я боюсь провалу на співбесідах. Дуже корисна риса коли не можешь знайти правильний ключ щоб відкрити двері їх можна просто вибити з 100 разу.
Віктор провалив багато і навіть глазом не моргнув.

Я розумію що страшно але у Вас одне життя,і чекати кращого моменту немає часу просто. І провал це теж навчання ))

Тільки ви мене якісь незрозумілі почуття після прочитання цієї статті?
Створив сайт на конструкторі і вже почав розсилати резюме?
Клішовані образи про роботу під пальмою.
Повна відсутність корисної інформації та якої-небудь конкретики.

Не все так просто, там ще цілий рік пройшов від початку до працевлаштування. Пару сайтів та власні проєкти, аж тільки тоді відправляються резюме. Якщо Вас цікавить корисна інформація, я відкритий)

У державній компанії прям є така посада junior frontend developer?)

Для мене було дуже дивно дізнатися що є державні компанії,які навіть працюють не на пентіумах других, а навіть мають фінансову можливість створювати власні проєкти ))

Я не це мав на увазі. В нас і мат база і ресурси є. Просто дивно, що посада англійською в українській державній компанії. Тобто там мало бути щось типу молодший спеціаліст, або там інженер чогось там.

Престижно типу))

Взагалі Ви праві, ІТ спеціаліст — вони ще до анг слів не дійшли. Але я думаю ще пару років і заміна на більш молодий склад на керівних посадах і все буде ))

Та швидше за все якийсь «головний спеціаліст сектору інформаційних систем департаменту інформаційних технологій»

Краще поїхати за кордон і працювати крутим шеф-кухарем ніж залишатися тут і випалювати очі на галері. А, стоп, вільна країна не випускає

Для початку, кому ти такий гарний там потрібен,без знання мови,без досвіду місцевої кухні і без знання всіх законів тої країни де ти працюєш) це тобі не відкрити ноут в Україні, а продовжити проєкт в Польші чи в Норвегії. І з чого ти взяв що тут галери,чи ти десь розвантажуєш граніт в ручну,чи може гребеш в човні і доставляєш людей з одного на інший берег Дніпра ?) а стоп, не випускає — а чому,щось сталось в Україні ?

Сталась КНДР в Україні замість обіцяної республіки.

Ну чому Ви так одразу, є 100% перетин кордону — просите щоб вас запакували в бейбі бокс ))😂

По-перше ми з вами не знайомі, тому попрошу не тикати. По друге, якщо у вас не вистачає розуму і наполеглевості вивчити мову і закони іншої країни, де б ви могли успішно розвиватись у профільній професії, то звісно легше стати черговим вкатишем. По третє, якщо війна згідно вашим принципам дозволяє тримати силою людей в країні, то хотілося б побачити фото з окопу, а не з офісу держрозпилдії

Для початку, я сам вирішу як відповідати Степану Гіга, на ти чи на ви) По друге — що ти знаєш про кухню і професію шеф-кухаря,мабуть нічого,тому потрібно трохи розуму щоб розібратися перед тим як вступати в таку дискусію) По третє, силою тебе ніхто не тримає, а законом України про воєний стан. А з чого ти взяв що ти можеш просити такі фото?)

Розмову з вами завершено. Бажаю успіху

топ! Бажаю успіху

Ты в интернете, попустись немного уже. «Не тикати»...

п.с. верните уже дизлайки!

Гігабас, де новий альбом? досить джунів діставати, назад до праці!

Держава компанії. Ну таке. Трохи знаю що там за ІТ. Звичайно на без рибї і рак риба. Але такий собі успіх.

Ну зараз це хороший досвід , плюс тут тобі ніхто не забороняє вчити нові технології та роботи свої апки))

В державних компаніях 99% як правило всім пофіг що ти робиш і як. Типу працює і добре. Тому да можна робити все що завгодно. Но при цьому процеси зовсім не такі як в ІТ компаніях. Керівництво також це далеко не самий найкращий менеджмент. Тому це звичайно добре що ви знайшли роботу. Але це явно не тягне на успішний-успіх.

Це трохи не сдандартна державна компанія) плюс зараз джунів не дуже беруть на роботу )

Всі держ компанії однакові. А зараз підчас тотальної жопи пихають кумів, світів, братів на будь яке хлібне місце. Тому я не вірю в рожеві поні в держкомпаніях. Особисто я би пішов в держкомпанію ну хіба що якщо б з голоду вмирав і то ще подумав. Тому мені дивно що хтось пише топік типу дивіться який успіх, влаштувався в держкомпанію. Із того що я знаю то у людей у кого скілів більше ніж у трені і є трохи розуму при першій можливості уходять з держкомпаній. В них сидіти тільки зручно якщо ти лінива жопа. Тому щось я сумніваюся в адекватному менеджменті і процесах.

Зараз як що ти трейні або джун , на роботу наберуть. Бо з Україною ніхто не хоче працювати, ракети,відключення світла — типу нащо вкладати гроші як що ця компанія може розлетітися від прильоту ракети. Плюс я нагадаю що в 22 році втратило роботу більше 40% людей , ну і те що ми стали біднішими так як все стало на 30% дорожче, ну і масові звільнення з топових Амереканських компаніях. Відповідно питання ,який шанс знайти джуну зараз роботу?

Підтримую, в моїй минулій українській компанії набирають мідл плюс девів які виїхали або вже були за кордоном, в Україні не беруть.

Так ситуація топ зараз😂

Зараз як що ти
на роботу наберуть
як що ця компанія
Амереканських

Не люблю бути грамар-наці, але як так?

Державна компанiя — це дуже специфiчний досвiд (якого в мене немає та слава богу), трохи заранi поради роздавати.

А чим цей досвід специфічний ?

Ефективнiсть компанiï та процесiв навряд чи в приоритетах

Один раз я отримав відповідь від айчара що... «нажаль, люди які працювали у державній сфері нам не підходять тому, що стиль і підхід до роботи в державному секторі і в бізнесі дуже відрізняються», але це було близько 5 років тому і я сподіваюся, ти цього не почуєш. Ніколи. Успіхів!

Я схожу думку чув від знайомої айчар) схоже айчари думають однаково😂 На мою думку вони змінять підхід,після того як в цьому році ще збільшиться кількість нових джунів в пару разів, а проєкти потрібно робити) дякую, я впевнений що такої градації вже не буде ) 💪

Похоже не угадал с целевой аудиторией, модная «здоровая» еда это дорого и не понятно. А вот вкусная пицца в идеале на дровах это понятно всем и спрос стабильный. Мои 5 копеек

Модно і дорого — це правда)) але був другий — там вже азійська локшина(стильно,модно,молодіжно).

не знаю, у меня как-то не сошлось с азиатской кухней. а вот средиземноморская это моё, думаю у многих так же

Може і так ))

Бро! брофіст.жпг

Але кухню не закидай!

imgur.com/oKa3zai

При нагоді завжди знайдеш чим погодувати колег! :)

Ну ВВQ реберця свинячі, я цей рецепт не забуваю)))

Preserverance in job market is a great characteristiс, which combines good with purposefulness.
Very breathtaking history!

thank you) there must still be an understanding of what you do, namely, to understand your field 100%.

Успіху автору в ІТ звісно.

Та мені насправді жаль що ось так люди які себе реалізовували в інших сферах і об’єктивно люблять їх змушенні переходити в ІТшку через таку здавалось би банальну річ як стабільний дохід.

Дякую )) мені насправді теж жаль що ця сфера має стелю в розвитку, яку майже не можливо пробити в Україні,тут або ти їдеш за кордон і працюєш з нуля (так як ти не знаєш мови і їх культури ) або круїзний лайнер і працюєш як раб за копійки, а потім через 5 років приїзджаєш в Україну і тут ти не потрібен з таким крутим досвідом , бо люди не приходять до шефа а за емоцією, смачною їжею )

мені відкрились усі підводні камені, які є в ресторанній сфері,

На черзі ІТ:)

Хороша стаття про то як можна вигоріти і поза ІТ, а то тут на форумі більшість думає що це проблема тільки айтішників

так автор не вигорів а потрапив за борт ресторанного бізнесу
просто не в IT проблеми вигорання майже не існує тому що там набагато більше інших більш базових проблем
наприклад, лишитися прибутку або взагалі всього. коли їсти нічого тут не до вигорання

Колега, мені якось в 2006 коли я був джуніром і ще студентом довелось рахувати дрібноту на проїзд, щоб добиратись в офіс. Не вистачало грошей щоб банально купити книги з програмування, бо вони були дуже дорогі — а гроші треба було також на залізяки які постійно треба абгрейдити. І я вже працював в ІТ в той момент. Усе дуже і дуже відносно. Далеко не в усіх ІТ-шників усе чудово з грошима. Доволі велика кількість народу в перші дні як наймався, питав зайняти до ЗП. Даю наводку для будь якого ліда, хто не відповідає сам за ЗП — чудовий інструмент мотивації може бути. Вигоріти можна зовсім із інших причин, наприклад усе дістало — робиш щось, намагаєшся вірно щоб не наступати на одні й ті самі граблі, когось навчаєш робити так само, але усе без толку — бо там якісь хайпери набігли, що засерають проекти системно і навпаки навчили гидоті.

Ну Ви ж розумієте що бізнес має працювати і заробляти кошти, замовнику все одно яка там архітектура коду , чи гарно написаний код , чи намає там костилів — йому головне щоб продук заробляв гроші і бажано не через 10 років, а зараз. А як що ти будеш вигорати через те що, індуси пишуть «ідеальний» код з padding — 1000px, то ти посивієш дуже швидко і підеш працювати на якусь одноманітну роботу аби не бачити це все )) просто фіксиш і кайфуєш від життя ))

Якщо ти вище міда чи сіньора то не так, бо тобі треба обґрунтувати чого фіча займає місяць а не день.
Замовників яким пофіг на щось дуже мало, зах

замовнику все одно яка там архітектура коду

Замовників яким пофіг на щось за що вони платять дуже мало, і такі проекти довго не живуть.

просто фіксиш і кайфуєш від життя ))

Так само і про кухню можна сказати, просто готуєш і кайфуєш)
Але з часом чогось так не було, так і тут.
Тут теж людей звільняють, скіли стають устарівшими набагато швидше ніж в інших сферах.

Може і так, але індуські проєкти за три копійки ніхто не відміняв ))
На кухні кайфу мало — якщо бути не уважний то отримаєш фізичні / хімічні / термічні — травми. Так що правило стоїш і кайфуєш — так не працює ))

Тут нажаль запороти здоров’я теж як два пальці об асфальт. Особливо коли продажними за андерестімейтмли в 3-4 рази і пішли місяці без сну і вихідних, з релізами о п’ятій ранку в неділю, чергуваннями на підтримці в нічну зміну і таке інше. Потім організм тобі каже, що з ним так не можна. І потім так само доведеться лікуватись, брати себе в руки — фізкультура, дієта тощо. Програмування це професія, а не щастя для тих хто зумів потрапити.

Погоджуюсь, тут Ви описали майже все що ховається за великою зарплптою. Тяжка праця та стреси, а не оце все 10к і приходиш в офіс на 12 годину, пьєш бананове лате , і через годину йдеш додому)) так малюють цю професію в різних ІТ школах))

ні ні, не всеодно замовнику, якраз тому хто рахує кошти, а за кордоном всі рахують кошти... так, навіть 100 баксів... Умовно ти раз заплатив за переписування продукту, другий раз... Потім платиш мідлу як тех ліду за підтримку застарілої техлогії, на котрій ніхто з адекватних сіньорів вже не сидітиме...
такого не є... як писали вище — потрібно обґрунтувати архітектуру...

я зачасту пояснюю проєкт як побудову будинку, копати будь де на газоні, заливати будь який фундамент не катіт...

а порахувати середні зарплати невеликої команди, помножити на 12 місяців, і вийде бютжет від 0.5 млн доларів... це не малі гроші, за них натягнуть, повір...

Я тебе розумію про що ти) але дивись, ти правельно зазначив що технології швидко старіють,умовно 3-5 років.Тобі доведеться змінювати дизайн та може навіть і технологію )) тоді виникає питання чому існує індуський код , якщо всі рахують гроші ?) та і тобі все одно треба тримати команду яка буде підтримувати твій код і додавати мінімальні фічі)

Такого добра навалом: тих хто не хоче вкладатись в добру архітектуру своєчасне оновлення тех стеку, профани яких надурили врулили застаріле 30 років тому вже гімно через відкати (комісійні з продажу звісно усе легально) за міліони долларів плати за ліцензії, просто жадюги які хочуть з економити на усьому включно із критичною інфраструктурою і обладнанням і таке інше, і саджають 200 людей на один енв «по черзі» комітити. Потім такі софтварні програми чекає колапс і скорочення, зміна керівника і врешті решт повна переробка, або банкрутство яке я теж бачів два рази.

Підтримуючи вашу думку, добре коли бізнес одразу розуміє що потрібно і ким вони будуть через 10 років, хороший приклад Netflix. Вони одразу будували його як велику стрімінгову компанію, закупляючи продукти Oracle, а це дуже дорого.Так що краще одразу розуміти де ти будеш через 10 років і одразу робити правельно не через індуський код)

проєкт написаний на коліні не проживе 3-5 років...

Я знаю один такий проєкт але це правда , вони стільки не живуть 😂

Ну я б так не сказав, мене з того човна ніхто не виштовхував, можна було ще працювати але коли приходить розуміння що ти вперся в стелю і тобі 1000₴ ніхто платити не буде. Є декілька місць де тобі будуть платити, але вони всі зайняті ))

За кордон. Якщо працювати в наймі в Україні теж буде те саме. Аутсорс теж тема через іноземних замовників, через різницю вартості життя — катило. Хоча багато хто каже те, що виявилось повною правдою бути середнім класом в бідній країні всеодно погано, революціями і війнами скінчується. Не може бути так — що скажімо поліцейському чи військовому погано платять і або корупція чи кради або йди.

Ну в ІТ я теж заходив розсудливо і вже знайомий з багатьма проблемами ) тут погоджуюсь що вигорання є майже у всіх сферах. Для мене є дивним тільки те, покоління наших батьків , які в більшості вигоріли ще 20 років назад, а все одно працюють на тих же роботах.

Для мене є дивним тільки те, покоління наших батьків , які в більшості вигоріли ще 20 років назад, а все одно працюють на тих же роботах.

В них не було кольорових телевізорів та нінтендо :)

Що більш парникове життя, то менша витривалість.

Анекдоти про сироїда, в якого істерика бо в офісі смузі скінчилося, не на пустому місці виникають.

Як нам казали , ми стаємо агресивнішими від цих ігор )) Не розумію як можна терпіти ці пекельні борошна коли смузі закінчився😂

Чув цікаву ідею, яка пов’язувала вигоряння з ПТСР.
Мов, чому у військових не буває вигоряння?
1. Буває
2. Вони постійно знаходяться в умовах стресу, отже, ПТСР продовжує працювати як дієвий механізм адаптації
3. Є хороша ймовірність загинути ДО того, як проявиться вигоряння.

Умовному «поколінню наших батьків» було гірше (але й простіше) в тому сенсі, що їхній ПТСР майже не припинявся, вони в ньому жили постійно. Одна адаптивна модель для роботи і вдома (особливо в совку). У них тупо не було вибору.
У нас не так. На роботі — одне середовище. На вулиці — друге. Вдома — трете. У нас з’явилися різні ситуації, які потребують різних моделей адаптації. І водночас з’явився вибір, ми зараз розуміємо, що впахувати до пенсії за верстатом — не єдиний спосіб життя. Більше того, скоріше за все, у нас так не вийде, бо бізнес-процеси і технології змінюються швидше. За 20 років у нас не те що «верстат» зміниться або виробнича лінія — у нас може сколапсувати вся галузь. Або буде автоматизована. Три рази.
Питання «ким ти хочеш бути, коли виростеш» більше не має сенсу.

З іншого боку, у нас змінилося розуміння щодо того, що є нормальним. Ми розуміємо, що пахати у 12 років — ненормально. Що працювати по 12 годин — ненормально. Наші батьки розплачувалися за це зруйнованим хребтом, проблемами з харчуванням, втраченими зубами, але вважали це нормою. Ми розуміємо, що це не є прийнятним. Тому коли нам все ж таки доводиться працювати в таких «регресивних» умовах, це тисне більше, ніж нашим батькам, які просто не уявляли, що існує інший світ.

Чітко розгорнута відповідь 👍 питання: Ти вважаєш що тоді,на думку наши батьків, галузі не могли сколапсувати ? Типу працювали поколіннями за одним станком, але ж розуміння того що нічого немає вічного.До прикладу вугільна промисловість, ця галузь не прибуткова взагалі зараз,ціна видобутку перевищує ціну продажу. Її тримали тому що велика кількість людей було задіяно на видобутку, і так би втратило роботу у випадку закриття галузі ну дуже велика частина населення. Але це просто не вигідно і її потрібно закривати. І уяви яка це буде депресія і вигорання в цих людей,але їх треба знову повертати за навчальні парти. Так що вигорання в старшого покоління теж може бути.

та все одно проходиш якісь онлайн-курси на YouTube, сидячі під пальмою.

Яка ж дичина сидіти і ловити бліки від сонця. І дуже «зручно» на тому лежаку. Дуже «надихає» на продуктивність.

у мака нема проблем з цим. дивлячись що на єкрані — для лекцій піксель хантінгом займатися не потрібно, включив і слухаєш

У мене напевно якийсь інший макбук😂 Блікує

Та проблем взагалі немає бути ))

Проблема не в бліках і наутбуках, а проблема в зацікавленості. Що Вам заважає перетягнути лежак в тінь і пити коктейль, кайфуючи від прохолодного повітря і легесенько вчитися ,кодити? Тут проблема в людині, або їй все заважає в цьому житті,сонце,не той ноутбук, немає світла в квартирі, немає бажання бо субота, вдягнув не ту футболку і код не білдиться , або вона досягає високих результатів знаходячи можливості : тінь,ноутбук в кредит більш якісний, кафе які працюють на генераторі плюс старлінк, субота має бути робочою щоб день не пройшов дарма от і все, так досягається результату ))

Я відповідав за операційну частину бізнесу, і швидко зрозумів, що для просування своєї справи потрібен хороший сайт

Давно вже можна і треба швидше використовувати соціальні мережі і телеграм. Створити і головне продвинути в мережі інтернет власний сайт від якого є комерційний вихлоп, на сьогодення коштує 1 — 1.2 мільйони доларів. Соціальні мережі набагато дешевші і для PR підходять набагато краше. Те саме будь який малий бізнес в самому інтернет — простійше і надійніше використовувати групові платформи, по типу eBay. Це працює так само як і місце на базарі, але в інтернет. Так само розкрутка через існуючи тематичні платформи типу DOU.

Тут трохи не погоджуюсь, соціальні мережі по типу телеграм чи інстаграм, майже не продають твої страви. Клієнту все одно як ти від фоткав свої страви чи викладаєш ти свої пости в інстаграм. Так це має бути але як доповнення , не більше. Нових клієнтів ти так не приведеш, єдине що може повпливати на нових клієнтів це якась фішка або максимальне впізнаваність, благодійні заходи, якісь тематичні вечори, представлення на якихось Фуд-кортах. А сам телеграм або інстаграм не продає твої страви,повірте я знаю що говорю ))

Можливо вам не страви треба було просувати, а заклад як місце де можна зібратись? Скажімо в Харкові було таке собі IT caffe, антуражне місце в середені міста із різними плакатами і фотками із офісів: IBM, HP, Xerox, Apple старими плакатами Unix. Туди було дуже круто звати колег, що приїздили у відрядження чи запрошувати клієнтів які навідувалися в офіс. Такий вихід запам’ятовувався і добре впливав на бізнес. Годували там доволі звичайно та ще і відносно довго виконували замовлення. Той самий мак — взагалі як на мене продає чистий антураж, в Україні просто друкований папір із рекламою як на мене. Та там завжди народу не проштовхнутись. Насправді із програмуванням усе те саме. Скажімо написати софтину для Mac і для PC це приблизно один і той самий скіл, але за рахунок реклами і антуражу — з програми для мак на певній долі ринку (тільки не в GameDev наприклад) можна заробити принципово інші гроші.

Для початку в мене були доставки — це означає що в нас не було столиків,тут одразу відпадає антураж місця. Далі, на таке антуражне місце як в Харкові потрібні більші гроші (зарплати,персонал ,навчання, тренінги, якісні продукти,хороші кухарі......) так що тут не все так просто. А мак — це далеко не просто антураж, це багатомільярдний бізнес,і вони не заробляють на бургерах. Ця компанія може собі дозволити викидати бургери як що вони не продалися на протязі 3-4хв, і Ви там платите не за антураж, а за якість продукту, можете бути впевненими що Ви не отруїтесь плюс відносно не велика ціна.

Підписатись на коментарі