Де вигідніше купити макбук?
Задумався взяти M2 Pro 16′ 16/512. Коштує він немало, тому трохи продивися варіанти, залишу тут невеличке summary.
Курс рахую по НБУ, бо конвертація тема індивідуальна.
1. Офіційний ресселер
Ціна — 126 999₴ / 3460 $
Плюси:
— тут і зараз
— офіційна гарантія
— можна взяти в розсрочку на 15 платежів в гривні
Мінуси
— дорого
2. Контрабас
Це тема трохи стрьомна, тому я зазвичай беру не прям в самих дешевих місцях, а може трохи дорожче, але щоб був самовивіз, магазин не 3 дні на ринку і відгуки норм. Та давайте порахуємо по нижні планці хотлайну
Ціна — 111 999₴ / 3049,33 $
Плюси
— тут і зараз
Плюс-мінус
— гарантія від магазину
— суттєво дешевше ніж у ресселерів
Мінуси
— можуть кинути
— навіть з норм магазином гарантія досить умовна
3. Amazon + NPShopping з розтаможкою
Тут з ціною складніше, бо багато супутніх витрат. Їх теоретично можна оптимізувати, замовляючи в інший штат та на іншого посередника, але я без досвіду роботи з більш дешевими товарами не ризикнув би для себе нову схему тестувати.
Отже, рахуємо
Ціна на амазоні:
Items: USD 2,449.99
Shipping & handling: USD 5.99
Total before tax: USD 2,455.98
Estimated tax to be collected: USD 162.71
Order total: USD 2,618.69
Доставка в Україну ~ 28.00 $
Розмитнення ~ 853.46 $
Сумарно: ~ 3499$ / 128500₴
На цьому можна й закінчити, бо виходить дорожче ніж в реселлера. Теоретично можна ловити акційну ціну, тоді буде більш привабливіше, за фулпрайс зовсім не цікаво.
4. Попросити когось привезти з Штатів/Європи.
З США виглядає як самий топовий варіант по ціні, бо по суті це буде оті самі $2,618.69 а то й менше. Але мені цей варіант недоступний на даний момент.
Що я можу, це відправити дружину на машині в Польщу/Німеччину на закупки по ремонтним роботам, бо зараз ціна в Україні суттєво вища, заодно і ноут купити, буде умовно безплатно.
Ще є варіанти за пару сотень доларів просити якихось челноків, знаю що багато так з павербанками робили, але тут знову ж таки питання чи є людина, якій ви готові довірити стільки бабла.
Ціна в Польщі — 14999zł / 3357,88 $/ 123330 ₴
Ціна в Німеччині — 2.999,00 € / 3208,18 $ / 117833,56 ₴
В цілому виглядає не сильно дешевше ніж у нас, але, теоретично, якщо зробити повернення ПДВ, то можна скинути ще ~500$. Але це вимагає попердньої підготовки, щоб нічого не провтикати в бюрократиному пеклі.
Мої висновки
Я схиляюсь до першого пункту, бо після всих варіантів він вже не виглядає настільки дорогим, як здалось на перший погляд, а можливість розтягнути платежі, при умові що відпустять курс, може навіть зіграти в плюс. Варіант з tax refund з Польщі теж не самий поганий, а от без нього особливого сенсу немає.
Найкращі коментарі пропустити