Де вигідніше купити макбук?

Задумався взяти M2 Pro 16′ 16/512. Коштує він немало, тому трохи продивися варіанти, залишу тут невеличке summary.

Курс рахую по НБУ, бо конвертація тема індивідуальна.

1. Офіційний ресселер

Ціна — 126 999₴ / 3460 $

Плюси:
— тут і зараз
— офіційна гарантія
— можна взяти в розсрочку на 15 платежів в гривні

Мінуси
— дорого

2. Контрабас

Це тема трохи стрьомна, тому я зазвичай беру не прям в самих дешевих місцях, а може трохи дорожче, але щоб був самовивіз, магазин не 3 дні на ринку і відгуки норм. Та давайте порахуємо по нижні планці хотлайну

Ціна — 111 999₴ / 3049,33 $

Плюси
— тут і зараз

Плюс-мінус
— гарантія від магазину
— суттєво дешевше ніж у ресселерів

Мінуси
— можуть кинути
— навіть з норм магазином гарантія досить умовна

3. Amazon + NPShopping з розтаможкою

Тут з ціною складніше, бо багато супутніх витрат. Їх теоретично можна оптимізувати, замовляючи в інший штат та на іншого посередника, але я без досвіду роботи з більш дешевими товарами не ризикнув би для себе нову схему тестувати.

Отже, рахуємо
Ціна на амазоні:

Items: USD 2,449.99
Shipping & handling: USD 5.99
Total before tax: USD 2,455.98
Estimated tax to be collected: USD 162.71
Order total: USD 2,618.69

Доставка в Україну ~ 28.00 $
Розмитнення ~ 853.46 $

Сумарно: ~ 3499$ / 128500₴

На цьому можна й закінчити, бо виходить дорожче ніж в реселлера. Теоретично можна ловити акційну ціну, тоді буде більш привабливіше, за фулпрайс зовсім не цікаво.

4. Попросити когось привезти з Штатів/Європи.

З США виглядає як самий топовий варіант по ціні, бо по суті це буде оті самі $2,618.69 а то й менше. Але мені цей варіант недоступний на даний момент.

Що я можу, це відправити дружину на машині в Польщу/Німеччину на закупки по ремонтним роботам, бо зараз ціна в Україні суттєво вища, заодно і ноут купити, буде умовно безплатно.

Ще є варіанти за пару сотень доларів просити якихось челноків, знаю що багато так з павербанками робили, але тут знову ж таки питання чи є людина, якій ви готові довірити стільки бабла.

Ціна в Польщі — 14999zł / 3357,88 $/ 123330 ₴
Ціна в Німеччині — 2.999,00 € / 3208,18 $ / 117833,56 ₴

В цілому виглядає не сильно дешевше ніж у нас, але, теоретично, якщо зробити повернення ПДВ, то можна скинути ще ~500$. Але це вимагає попердньої підготовки, щоб нічого не провтикати в бюрократиному пеклі.

Мої висновки

Я схиляюсь до першого пункту, бо після всих варіантів він вже не виглядає настільки дорогим, як здалось на перший погляд, а можливість розтягнути платежі, при умові що відпустять курс, може навіть зіграти в плюс. Варіант з tax refund з Польщі теж не самий поганий, а от без нього особливого сенсу немає.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я купую тільки у сіру.
Штатівська клава топ — ніколи не прийму тильду знизу!

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підкажіть, якщо брати в Україні то краще це робити офлан чи онлайн заказати норм. І який магазин краще. А також на що треба звернути увагу типу перевірити ліцензію чи ще щось. Не купляв ніколи тому питаю

якщо хочете офіційні то це в ispace.ua — це основний дистрибʼютор в Україні

Будь який офіційний підійде. Комфі, фокстрот, мойо. Всякі ябки і еплруми — нафіг. Там гарантія за доплату

В США, в Нью-Йорке на центральном вокзале, есть там магазинчик такой с цикавыми ценами, хлопцы вроде писали он еще не закрылся. Покупали со скидкой, блэк мандей, обошелся 800$ c 16GB памяти, правда я схитрил и взял макмини М1 еще в далеком 2021 году. Гарная вещь, особенно для программирования блокчейна, бо на винде не всегда гарно компилируется, а тута песня!

Не купуй
Подивися хто з макбуком в кафе чи маршрутці
Впевненися що М1 і не 8 гіг

Дій !

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Три варіка:

1. «Сіра» — там є гарантія і все буде добре. У мене в мака через 6міс було коротке замкнення, я відправив в магазин де брав і далі вони відправили в Чехію Apple сервіс на ремонт. чекав 1 місяць

2. По MeestExpress — можна заказати техніку але вказати інші взагалі данні + додаткове упакування. І не платити цим мразотам ПДВ. На крайняк будут претензії і сплатите але скік замовляв різного всього, було все добре

3. Знайдіть когось щоб просто вам відправив з CША + вернете tax free в карман.

3. Знайдіть когось щоб просто вам відправив з CША + вернете tax free в карман.

Який ще таксфрі з США?

є штати в яких іде + налог штата. Той налог штата просто повертається.

просто повертається

Пруфи будуть ? Бо повертається ПДВ, при покупці платиться sales tax. Єдиний варіант — купувати у штаті де немає sales tax.

Попросите, если кто-то будет ехать сдавать проект, обычно это в конце года бывает, то вам и привезет, там через недельку другую скидки разные начнутся.

Звичайно що офіційний реселлер. Купляти штуку за $3500 і не мати жодної офіційної гарантії це фігня якась.

Макбук треба купляти там де поруч продають РС бізнес класу
Зайти в обидва місця
Поїхати додому з РС
Макбук забути як страшний сон)

Я ходив в магазин зі своїм пакетом, так шо можу купити і те і інше!

Не можу ні підтвердити, ні спростувати

maclove — здається лише самовивіз в Києві

Купую в newtime, поки що все було нормально. Нещадовно проявився брак на екрані, зʼявилась вертикальна червона лінія. Була гарантія, ноут відправили в apple, все пофіксали безкоштовно. Ще й на період ремонту видали тимчасовий ноут. Провсяк випадок, краще беріть подовження гарантії

Я схиляюсь до першого пункту,

Це найправильніший варіант враховуючи що:

— можна взяти в розсрочку на 15 платежів в гривні

1. Платиш не всю суму відразу
2. Платиш в грн, яка постійно тільки дешевшає.

От тільки що подивився умови. 1.9% на місяць. Це десь 28% за 15 місяців.

Платиш в грн, яка постійно тільки дешевшає.

28% це менше за девальвацію гривні до доллару?

1.9% на місяць.

Це ти де таке бачив? В офіційних реселерів 0%

Який банк? Рітейл ніколи і нікому не дає розтрочок. Їм потрібні бабки тут і зараз.
Тому делегують банкам.
Іноді буває замануха — 0%. Але 0% то каже рітейлер, а потім банк у договорі каже інше.
Не повірю у 0% якщо не покажеш реальний живий договір

Погугли «оплата частинами»

Та що від привату?
Там прикол. Є дві послуги — оплата частинами та миттєва розстрочка. Та що миттєва і є 28%. Там де оплата частинами так майже нульовий відсоток (так саме майже).
Зайшов на comfy вони прямо кажуть що під оплатою частинами мають на увазі миттєву розтрочку (ну як прямо — якщо покладатись в умовах).
Moyo не кажуть. У них на сайті є опція тільки оплата частинами, а в умовах обидві послуги. Яку дадуть хз.
Але думаю що оплата частинами щось коштує для рітейла і на це йшли коли техніка розліталась як пиріжки на вокзалі. Зараз не ті часи
Тому як тільки принесеш реальний кредит під 0.26% (повторюю — навіть 0% це не 0). Тоді повірю
Доречі, знайома працювала колись у відомому супермаркеті техніки. Під той майже нульовий кредит вони ще навішували покупцю страхування. По умовам банку воно не є обов’язковим, а умовам магазину є.

Блін. Та поцікався краще. Є ціна на комфі. При оплаті частинами вона не міняється. Крапка. В сірих продаванів — переважно міняється. То про які 1.9% у комфі іде мова?

При оплаті частинами вона не міняється. Крапка.

Тут почитав
comfy.ua/...​ing.html#oplata-chastjami
P.s Сірі продафани часто бувають більш чесними ніж білі та пушисті.
Взагалі кожен залишився при своєму:
— Я вважаю що кредити та маркетинг великого рітейлу це зло. Хай живе приватна торгівля та вічно зелений фіат (ну кріпту теж люблю)
— Ти вважаєш що якщо правильно користуватись системою то добре
Кожен залишиться при своєму.
Так само як біле vs сіре, mac vs pc, windows vs linux, PC vs PS і тд. У різних світах живемо і один одного не переконаємо

Дивись. Я купував свій 14 айфон у Комфі по передзамовленню і ціна була навіть трішки дешевше ніж у всяких сірих продаванів. Ще й вийшло розбити платіж на 3 частини. Ніяких процентів не доплачував.
То що, треба було платити відразу всю суму?
Мене не гребе хто кому який відкат чи процент платив. Я бачив фінальну ціну, все.

І ще питання до тебе.
Дуже часто відбувається так(можеш сам перевірити на кількох товарах):
Монобанк — можливо розбити тільки на 5 частин
Приватбанк — можливо розбити на 8 частин.

Ціна для мене не змінна.
Де тут найобка?

Де тут найобка?

Ну треба читати договори. Тебе намагаються наєбати за замовченням якщо не доведено інше. У банках ж презункції невинності не існує. З тебе можуть зтягнути не існуючий борг без суду через виконавчий підпис і ти потім повинен доводити у суді що ти не осел. Чому я тоді повинен довіряти банкам?
Ти от кажеш що ціна не змінюється і у тебе абсолютний 0% але це вже не так бо навіть з найдешевшою оплатою частинами за умовами на Comfy 0,01%. А це більше 0%. Вже найобка.
Ти навіть не усвідомлюєш судячи із твоїх дописів що маєш справу із банком, а не рітейлом!
Крім того чомусь у рітейлерів є дві пропозиції — 0.01% та 1.9%. Хто заважає їм тихесенько впарити тобі 1.9%?

Крім того чомусь у рітейлерів є дві пропозиції — 0.01% та 1.9%. Хто заважає їм тихесенько впарити тобі 1.9%?

Чесно, ти мене втомив.
Всі оплати частинами були у мене ціна товару поділити на кількість частин. Більше нічого.

Можеш далі не відповідати.

Тут інший прикол, друг з рітейлу казав, що з початку війни банки зрізали людям цю оплату частинами і багатьом не повернули, або на якісь невеликі ліміти

Лише приват врізав більшості людей. Хоча повернув вже мені до 42к, що звичайно не вистачить на айфон.
Моно давно повернув ліміт 100к який був у мене до 24 лютого

Мабуть сильно я упереджений щодо банків.
Але мабуть варто одному великому банку розвести тебе як лоха (звісно не підсунувши договір із поганими умовами, а тупо порушивши умови договора і законодовство) і будеш вкрай негативно відноситись до усього цього.
Наше законодавство зараз нажаль на 100% на боці банків, а не клієнтів. Це завжди треба пам`ятати

тихесенько впарити тобі 1.9%

Никто ничего не парит, если не кликать тупо не читая, то при выборе оплаты частями или в рассрочку виден калькулятор, сколько платежей нужно внести и на сколько месяцев разбивается сумма, если мозги есть умножить сумму платежа * количество месяцев то сразу видно будет сколько реально придется отдать за товар.

Де тут найобка?

нигде. приват имеет огромный капитал, поэтому у него самые длинные срок для оплат частями, у моно денег пшик, поэтому сроки меньше.

Ми про проценти сперечались😂

І раз на то пішло. Це все стосується наразі тільки техніки епла і можливо інших смартфонів.

Більшість товару НЕ вигідно купувати у «білих» рітейлерів. Дешевше буде знайти на хотлайні у якихось напівсірих контрабандистів.

І що? Автор про конкретну питав

Відправ дружину на шопінг в Польщу, речі дешевше і відпочине трохи.
а на ноут зробить таксфрі 21% від ціни. Попередньо знайди магазин і уточни в якому саме магазині його потрібно забрати, або з відбором з якогось магазну вже оформлений.
granica.gov.pl/TaxFree/index.php?v=pl

Скажіть, а як ви додали укр розкладку на «європейський» мак? Чи вам вона не потрібна? Знаходжуся у Польщі і зараз переді мною питання: купувати тут, але тільки з латиницею, чи їхати до України і переплачувати багато грошей

А навіщо вам розкладка? Ви не знаєте де які букви знаходяться?
Хіба у Польщі немає лазерного гравірування?

У меня мак клава, в этом нет необходимости,слепая печать решает все проблемы.

Все ж таки переплата в офіціалів не від балди, а за нормальну гарантію. Можна привести купу саксесс-сторі з «незламною» технікою Apple, та от сам стикнувся з браком на своєму сірому MBP 16, а поскаржитися нема куди, бо «гарантія магазину», за якої вони безкоштовно відправляли девайс на батьківщіну, швидко пройшла. Та й чекати місяці, поки твій девайс десь загудлять чи поб’ють ро дорозі — теж не кращий спосіб провести час. Доводится миритись з тим, що ноут в 50% випадків при відкритті кришки піде в ребут.

Підскажіть куди звертались? В якому місті?

а що трапилось? я як раз хотіла придбати.бачу іх вже багато б\в продають.чому?є якісь баг?

тягнув з штатів через форвардінг. замовляв кастомний у епла. за 10% від ціни. на момент анонсу маків на м1 привезти кастом на 16озу вийшло дешевше баксів так на 300 ніж взяти шось тут в базі. робе досі.

Теж думаю брати прошку на м2, але вагаюсь скільки брати ОЗУ 16 чи 32. Можливо хтось має досвід і підкаже чи в цих нових маках достатньо 16 чи краще взяти 32 і не паритись найближчі 4-5 років?

За 32 надто велика переплата, як на мене, мені апдейт до M2Max особливо погоди не зробить, і не бачу сенсу платити за це. Можливо для якого відеомонтажу чи геймдеву це виправдано, але для того щоб студію + хром запускати як на мене досить.

Upd: Це я про базові варіанти, якщо тягнути з штатів кастомний тільки з збільшеною оперативкою, я б доплатив 200 баксів за це

Згоден, проте мені цікаво, як буде поводитись мак, якщо в ньому відкрити 3-4 Java сервіси + запустити кілька контейнерів в докері + 10-15 вкладок в хромі. Плюс всякі слаки, телеграми, спотіфаї. Чи буде йому комфортно з 16 ОЗУ чи захоче він 32. Ось в чому питання)

В такому випадку краще 32 брати зразу, щоб потім не будо сумно

Надиво досить непогано, в мене 16Гб при навантаження як описали іноді бувають мікролаг, в ютубі є відео де запускають багато апп для монтажу на макбуках М1 з 16 і 32 Гб, то не сильна різниця. Але все ж, якщо дуже часто це потрібно — краще все-таки 32, менше свопу, довше ssd проживе.

Воно як віндовс, чим більше є, тим більше жре, система максимально тримає всі процеси в пам"яті щоб вони швидко працювали. При 16 іноді навіть свапить, але це не погано і не добре, просто когось напрягає, ще немає досвіду використання що це призводило б до відчутного старіння ссд. Рекомендую 32, але мабуть все одно буде забито більше половини. Версія МАХ сенсу немає в 90% випадках.

Ну ти ж тачку не на рік береш, а норм мак років на 5, тому 32 — маст хев.

Для чого його на 5 років брати якщо на новій роботі видадуть новий :)

Є люди, які працюють напряму, тобто на власному залізі, + свої проєкти.

Я взяв м1 на 32гб і задоволений, що не зажлобив, хоча переплата була дуже суттєва, оскільки в такій конфігурації в наявності їх майже не було. Зайнято зазвичай 25-28гб, 16 було б замало. Через пару років, боюся, і 32 буде впритик

Бери 32 звичайно, з свого досвіду.

На роботі зараз M1 Max із 32 Гб оперативної пам‘яті і 1 ТБ пам‘яті. Займаюсь iOS і для цього з головою вистачає (купа вкладок, різні додаткові програми і тд). Для дому взяв собі M1 Pro із 16 Гб — ідеально, щоб інколи без напряму щось робити чисто для себе. Напевно я б рекомендував M1 Max із 32 Гб, бо пам’ять же тепер unified і ділиться для відеоядер.

А чому саме M2 Max, а не М2 Pro? Є ж моделі на М2 Pro з 32 ОЗУ

Є ж моделі на М2 Pro з 32 ОЗУ

А чи є вони у продажу в Україні? Сам трохи дивлюся на таку, але ще не дивився на пропозиції та ціни

Де факто немає, хочеш 32, бери комплектацію з M2Max/1TB за 150-170к

Сумно :( M1 Pro з 32 пам’яті почали з’являтися в продажу десь кілька місяців після старту продаж. Сподіваюся, що з M2 Pro буде так само

Об‘єктивно, буде більше потужності. Нажаль я купував техніку і отримав техніку до виходу другої серії Apple Silicon. Процесори Max мають кращу швидкість шини 400 Гб/с прости 200 Гб/с на Про.

А взагалі я не впевнений чи краще M2 серія у порівнянні із M1. Я дивився різні порівняння на ютуб каналі Max Tech — прям дуже детально і багато різних тестів. По факту M2 серія ідеальна в економному режимі — різниця дуже сильна, але чисел не пам‘ятаю. Але за рахунок того, що Apple вирішили зекономити на охолодженні (це я так трактую), то процесори гріються сильніше🤷‍♂️

Вони гріються сильніше, бо мають більшу потужність. Тобто, якщо їх використовувати на повну, будуть більш потужні, але і більш гарячі, але на легких задачах вони будуть навпаки споживати менше.

Не все так просто😅 Всередині вони теж різні youtu.be/kaGGyXzBG2M (треба перейти до 3:35 ). І тут явно видно, що охолодження зроблено по іншому і через це більше нагрівання (але все ще не порівняти із Intel).

Те, що охоложення зроблено інакше, не означає, що нагрівання через це буде більше.
Чіпи банально різні по розміру/різні частоти. Напряму порівнювати я б не став.

Покупали 2 мак бука и айфоны в еллов.юа. Это серая техника. Но за 5 лет покупок у них, конкретно у нас все нормально.

Мені мою прошку друг привіз зі Штатів, а дружині взяли по простіше модель в Техно Їжаку, бо вже не було можливості зі штатів і треба було швидко

Просто йду в «Ябко». Не на правах реклами.

купа негативних відгуків про них

Згідний, ще та шарашкіна кантора.
Брав там 16-ку, ще на інтелі. На екрані з"явилась вертикальна полоса, заніс по гарантії, бо не пройшло і місяця, мабуть і менше. Забрали без пролем, через пару днів телефонують — ну ми тут його поюзали, нічого не бачимо, можете забирати. Прийшов забирати, а на ньому ще і крихти їжі якоїсь. Звісно захотів повернути, а вони ще і кинути мене хотіли. Тому шарашкіна — не те слово

Я для себе придумав простий рецепт. Досить вже дивитися на штатівські ціни на щось дорожче Airpods, Homepod Mini чи Apple TV у порівнянні з офіційними тут — вони звісно будуть значно нижче, але с фіга в Україні мають бути штатівські ціни? Україна начебто територіально у Європі, тому все офіційне йде через європейськи канали розповсюдження. Відкриваємо apple.de, шукаємо потрібну позицію і дивимося ціну у євро, переводимо на грн і, о диво, вона майже та сама. Але якщо все ж дуже хочеться наблизитися по ціні «там», я дивлюся на конкретну позицію, що там з гарантією. У макбуків, сподіваюся, й сьогодні вона всесвітня, то чому б не звернутися у той же Mr.Fix? Якщо мова про якісь кастоми, то тут може трапитися так, що Асбіс ніколи й не завезе її, тому знову ж таки відповід очевидна. Ну і наостанок для тих, в кого «знайомі можуть привезти» — good for you, нехай привозять далі.

Я завжди моніторю ціни на всіляку периферії на амазоні. Там бувають норм знижки, і особливо якщо ціна до 150 евро, то доствака обходиться гривень в 200. Так купив кілька пар навушників, аксесуари для дрона, мікрофон і вебку з різницею у нас в ціні майже в 2 рази. Але ящо щось дорожче, то математика не завжди на користь амазона через розтаможку

Відкиньте на перший погляд вдалі позиції, але нерелевантні до Apple. Це окрема тема, оперуйте суто у її розрізі. Телевізори може й можно з тієї ж Європи у 1,5-2 рази дешевше, але дорогих позицій Еппл то не стосується.

Купляй сірий і не парся, мало того що зекономиш, так ще й нормальна розкладка буде. Не знаю як зараз, але недавно в сірих магазах ціни були як офіційні в штатах без податку, якщо перерахувати на долари, тобто навіть дешевше ніж в Європі.
Головне перевірити перед тим як платити, чи не повернутий вже кимось після дефектів(просто брати нерозпаковний) і чи не залочений під MDM профіль(корпоративний).
На зекономлені гроші можна купити нові air pods pro.

так всі ці магазини іх розпаковують для перевірки і тестування

а Ви сірий новий купляли? я просто недописала,що дивилась вживані але в ідеальн стані типа Опенбокс.він розпакований.і б\в дивилась в дуже гарному стані.трохи боюсь купляти таке.але виписала собі що і як треба перевірити.... вагаюсь

можна ще так-віднести в Асервіс на діагностику перед купівлею б \в макбука і бути спокійною

Перший мак все ж краще брати новим, в результаті це буде вигідніше. Менше часу піде на підбори і сервіси, менше нервів і шансів що щось відвалиться, ці ризики того не варті, ремонт занадто дорогий. Краще поекономити на кафе/ресторанах трохи і купити нове, це додасть якийсь зайвий рік чи два у користуванні, що теж має свою ціну.
Навіть якщо купляти у знайомих, щось може піти не так, і вийде не гарно і потім незрозуміло хто винен і хто платить.

Тільки при тобі розпаковуюють, і то тільки при бажанні.

Можете моніторити на розетці категорію знижені в ціні товари. Там періодично з‘являються ноути з пошкодженою упаковкою, але з гарним дискаунтом
rozetka.com.ua/...​senennye-noutbuki/c83853

на такие товары там раньше была гарантия 14 дней от розетки, нужно внимательно смотреть

мабуть залежить від пошкодження. Прямо зараз до речі є в продажі Apple MacBook Air 13.6″ M2 256GB 2022 з пошкодженою упаковкою і там 12 місяців гарантії

цікаво, знижка на ноуті з 74 до 62. через пошкоджену упаковку. я б таке не рекомендував.

чому, якщо товар на гарантії? Я припускаю, що офіційні (а не «сірі») реселлери, коли вкладають договір на продаж продукції з компанією виробником, мають певний алгоритм зниження вартості ціни товарів, в залежності від пошкодження. Не здивуюсь, якщо цією «схемою» користуються самі ж продавці і таким чином купують собі техніку дешевше

Я купляю в офіційних реселлерів (точніше в Comfy), але якісь дешеві моделі, не за 112К, а за 40К.

Macbook із M2 pro/max може бути краще брати із 1TB SSD, бо на 512GB версіях йде лише 1 чіп NAND, який повільніший. www.theverge.com/...​m2-pro-14-inch-nand-chips

Це буде помітно можливо лише при монтуванні відосів у 6-8К чи копіюванні великих файлів. Не впевнений, що це дійсно буде помітно. І ладно б там ще 1GB/s vs 2GB/s, але 2 vs 4 — ну таке. Це як про той кастомний М2 про на мініку з 12 ядрами — воно може й виглядає круто, але різниця буде у відсотковому відношенні не варта переплати, краще апгрейднути RAM.

Безумовно 96GB RAM/2TB SSD краще аніж 16GB RAM /512GB SSD, але купувати у 2023 soldered 16GB RAM(привіт 2010) і не скористатися можливостю значно пришвидшити SSD для свопінгу одночасно збільшив обсяг SSD — може бути недалекоглядно. Залежить від юзкейсів, як завжди.
Я дочекався цін на прошки на M2 та взяв Air на M2 24/512.

але купувати у 2023 soldered 16GB RAM(привіт 2010)

Якщо чесно, то вже набридлі подобного роду прискіпування. Я не з тієї секти. Це пост про Apple. Вони зробили Unified Memory з якоюсь технічною метою. Може годі вже шукати тут якусь змову капіталістів, щоб зідрати більше грошенят з бідних користувачів?

Залежить від юзкейсів, як завжди.

Так, а якщо ні, то навіщо тоді паритися? Свопитися буде зі швидкістю 2 чи 4 ГБ/с теж якось по фігу. До речі, чи відомо якими розмірами пишеться той своп? Якщо невеликими, то швидкість запису не має значення.

Може годі вже шукати тут якусь змову капіталістів, щоб зідрати більше грошенят з бідних користувачів?

Я не шукаю. Soldered memory в макбуках з’явилася в 2013, за 7 років до M1.
Власний макбук може купуватися на декілька років, а не мінятися кожен рік-два. 16GB RAM для розробника через декілька років може бути замало, в той час як додати RAM не так й дорого, відносно загальної ціни ноута. Проблема ще також в деякій складності купівлі кастомних конфігів в Україні.
Я нормально користую макбук 2018-го року, бо це i7/32/512, а не базова модель.

Через декілька років вже можна і сам ноут змінити, якщо дійсно буле мало. Я зараз теж розмірковую про Міні М2 Про з 32GB RAM, не для розробки. Нещодавно дивився відео одне з порівнянням М1 та М2/М2 Про. Там була показана дуже корисна фіча аплікухи iStat, яку я використувую досить давно, але не знав про ту фічу. Фона показує статистику використання ресурсів компа за різні проміжки часу. Масимум 30 діб. Так ось, дуже дивно виявилося, що на поточному робочому макбуці 16/512 20 року, ще на Інтелі майже ніколи графік не заходив виже 75-80% використання. Своп був максимум 18GB. Звісно, що маючи 32GB RAM, своп використовувся меньш часто, але і 16 виходить досі не погано. Юзаю для зазвичай PyCharm, Docker, Хром з купою вкладок.

А стосовно розпаяної пам’яті — якось ніколи це не було проблемою. Ну, був колись мінік Late 2012 на i7 з 4GB у базі. Ну так, купив дві планки відразу по 8 і вставив у новий. Більше неможна було. А так би купив відразу з 16, але не було такої конфіги взагалі тоді. Фіг зна склільки з компами ще сісадміном возився, можу з 2001-го року пригадати може аж півтора випадки коли доставляли куди пам’ять хоча б рік після використання. Мені це здається якоюсь надуманою проблемою.

Ось дивлюсь на ціни у нас:
www.officeworks.com.au/...​bp1620232?scrollTop=false

$3600 AUD що приблизно 2500 USD, і думаю де ті всі коментатори які говорять що в Україні все дешевше?

Стосовно техніки в Штатах традиційно дешевше ніж в Європі, а в Україні навіть трішки дорожче. Чому? А хрєн його знає. Можливо через логістику, типу везуть в Європу як в основний хаб, а потім ще трішки. 10 відсотків мита та 20 ПДВ теж своє діло роблять, адже якби податки не були такі високі, у нас не возили б контрабас з Європи. Я в свій час купив телевізор сірий за 27к, коли в офіціалів він коштував 44к. Привезли з Німеччини, судячи по коробці.

Ще у нас маржа рітейлерів може бути вище. Чому?
Бо рівень життя такий. Той хто може собі дозволити ноут умовно за 2500 баксів може дозволити і за 3000. А для усіх інших і за 1000$ дорого.
Через таку прірву і попит невеликий. Тому маржу треба підіймати — всеодно куплять

Маржа у нас точно вище, бо ринок менший. З досвіду з попереднього життя, коли я настолками займався, то там де в німця 10% то для нього хороша націнка, бо він може продати умовних 10к+ коробок швиденько, і на масштабі кости оптимізувати. У нас націнки меньше 30% не вигідно робити, бо купивши партію в 1к коробок, будеш її рік продавати. Перераховуючи ROI за рік, у німця буде краще все, бо він ці гроші прокрутить 10 раз.

Всіляки островки в ТЦ роблять націнку в x2 від закупки, і при цьому можуть мати збиткові місяці.

І так, рітейлери не виставляють ціну, її виставляє дистриб’ютор, даючи знижку від РРЦ в залежності від об’ємів закупки. Тому у всіляких Комфі/Розетки/Алло буде одна й та ж ціна. Вони не можуть продавати нижче рекомендованої, інакше їм не відгрузять в наступний раз товар. А вище рекомендованої теж нема сенсу ставити в онлайні, бо куплять не в тебе. Єдиний виняток — дефіцитний товар. Хто його притримав і залишився єдиним, хто пропонує товар, той може піднімати ціну і нікуди бажаючі не дінуться. Ну і оффлайн це трохи інший тип продажів, але класичний офлайн маже мертвий, а гібридний робить ставку на всілякі аксесуари і допи.

Я це до чого. Так, «бариги» не святі ні разу, і будуть намагатись продати по максимуму, за який тільки куплять. Але риночок працює, і поки є конкурентні пропозиції, там бєрєга те тіряють, бо до тебе просто не прийдуть в 9 з 10 випадків.

будуть намагатись продати по максимуму, за який тільки куплять

Ну так усі на світі роблять. Це норма.
Я ж за те що дорожче ніж у Європі якраз через націнки в основному. Бо ринок у нас такий

Працював в сфері інтернет-магазинів менеджером з продажу, кур’єром і начальником логістики, під керівництвом якого працювало 4-8 кур’єрів, з 2007 по 2009 десь.
То скільки пам’ятаю, ми завжди дивувались чого маржа така мала на ноутбуки. Купуєш на складі по 500 і везеш продавати клієнту за 530. Весь навар робили... флешки! Купив мішок на десятку і продаєш по 3-4 за штуку. На флешках магазин піднімав на порядок більше, ніж на ноутбуках.
Як зараз не знаю, але не бачу причин думати, шо шось особливо помінялось.

Все так, я скоріше з точки зору самого складу говорю. Якщо ти займаєшся оптом, то маєш тримати номенклатуру. І на одну позицію, що продається кожен день, в тебе буде 10 позицій, які йдуть раз в тиждень, а ще пара взагалі раз в місяць.

Я там вище вже написав про apple.de. Тут ще раз з цифрами:
apple.de: 16″ 16GB RAM, 1TB SSD — 3300 EUR
ion.ua: 16″ 16GB RAM, 1TB SSD — 137 000 UAH
3300 * 40,35 = 133155 UAH, але це теоретичний картковий курс
3300 * 42,5 = 140 250 UAH
Виходить з Німеччини майже те саме офіційне там, що офіційне і тут. Ми ж типу про Apple розмовляємо тут, а не про якісь іннші бренди.

А кажуть, що у епловодiв грошики водяться, щоб не паритися про декiлька сотень.

1ший вариант найменш геморойний, якщо для роботи а не перед дiвками у старбаксi понтуватися, то бери там.

Я не епловод, просто об’єктивно макбук кращий на ринку в своєму сегменті, навіть за такі гроші. Екран, вага, ергономіка, автономність, трекпад зараз кращі на ринку. Умовний сюрфейс у нас буде коштувати ще дорожче, а з якимись бюджетними леново чи ігровими асусами не коректно порівнювати, це просто різні вироби для різних задач.

Ну і я можу дозволити собі купити не дивлячись, але саме тому що я дивлюсь, грошики і водяться. Тейки «краще більше попрацювати» працюють хіба що у фрілансерів, які можуть чарджити кожну годину. У переважної більшості від того, що вони попрацюють на пару годин більше пейчек в кінці місяця не зміниться.

Я ж не казав щось проти, я казав берiть за найбiль надiйною схемою. Сюрфейс тут нi до чого.

Ну я це в тому плані, що наявність макбука — не ознака сектанта. Хоча так, якщо купують прошку щоб в інсті таргентинг налаштовувати, то є вопросіки.

Ну у мене Macbook бо потрібен для роботи. У жінки IPad/Pencil бо потрібен для роботи (малювати).
І усе це просто гарні інструменти, які перевірені часом і з ними комфортно працювати.
Проте ні у кого з нас немає IPhone, AirPods і т/д бо не бачимо у цьому жодного сенсу.
Так само будівельники мають круті інструменти для роботи. Моя дрель для «просверлити раз на рік отвір у стіні щоб повісити чергове пано» і поряд не стоїть із професійними перфораторами які є у будівельників (і вони теж часто купують їх за свій рахунок бо це їх хліб)
Тому ніяких ілюзій та понтів — це просто інструменти на яких варяться сири. І називати нас епловодами якось ... образливо.
І так, я дуже заощадливий щодо грошей бо є на що їх витрачати і є на що збирати. Тому декілька сотень дешевше це добре.

Грошики водяться у тих хто вміє їх економити.
І ходить в супермаркет зі своїм пакетом)

І ходить в супермаркет зі своїм пакетом)

Звісно. Я так вже майже на Pro M2 назбирав

Amazon

Є кращий варіант доставки з Амазону, ніж оверпрайснутий NP Shopping з оверпрайснутою розтаможкою:
www.vector-usa.biz/...​fy-na-dostavku-v-ukrainu

Ця служба має опцію комерційної доставки, де за розмитнення платити не треба, Вектор сам це вирішує. Ти платиш йому лише 10% за всю процедуру доставки і проходження митного контролю, плюс доплачуєш невелику суму за вагу товару. Отже, рахуємо:
1. Вартість мака — $2449.99
2. Вартість доставки на склад Вектора — безкоштовно (тільки що перевірив в себе). В них склад в Делавері — штаті без податків.
3. $2449.99 * 10% (комісія комерційної доставки Вектора) = $244.99
4. Орієнтовна вага товару — 2.2 кг, ціна за кіло авіадоставкою — $8.5. Тобто $18.7 за доставку товару.

Сума: 2449.99 + 244.99 + 18.7 = $2713.68

Вигідніше, ніж усі інші доступні варіанти. What are you waiting for? 🙂

P.S. Я багато разів користувався цією доставкою, все норм. Завозив як і всякі дрібниці, так і товари на кілька тисяч баксів.

На жаль, у нас офіційно не продаються кастомні моделі. Хотів собі взяти Air М2 16/512 — доступні тільки сірі варіанти.

Продаються іноді. Фіг зна від чого залежить. Я брав мінік М1 16/512 у Розетці з офіційною гарантією від Asbis, у коробці без поліграфії поверх білої. Самий що не є кастом.

Купував для роботи кілька М1Pro у Техноботі — надійний магазин

як щодо продуктивності і скільки оперативи?

Ми брали на 16 оперативки, в 22 році цього було достатньо дизайнерам

Купував декілька місяців тому у Стилусі — сірий, бюджет був обмежений,а переплата за офіційний вже туди ніяк не попадала тай була більше ніж 400 $. Те що є офіційна гарантія то спірний бонус, який залежить від того, який цей офіційний сервіс. Колись в знайомого поламався монітор DELL, відніс в CЦ, за декілька днів йому DHLом із Німеччини приїхав новий. За таке варто переплатити. Недавно у мене поламась пралка Bosch на яку є гарантія 2 роки від виробника і +1 рік від магазину, подзвонив у СЦ (якийсь славиться у місті довгими ремонтами) сказали, щоб привозив,але терміну ремонту нема, і може бути довго. А ще колись питав чи ремонтують пралки Бош то відповідь була — «стараємся». В результаті подзвонив у майстерню, приїхали, оглянули, відключили, забрали. За 3 дні привезли,підключили, перевірили і це 1600 грн. Тому тут залежить, як і скільки цей ноут ремонтуватиметься, і яка буде вартість в тому ж центрі, тільки не погарантії.

стилус це найбільш трешовий магазин з можливих. Читав купу історій як вони кидали людей, в тому числі моїх знайомих. не раджу

А ще інколи лочену техніку продавали😅 Можна знайти навіть на Доу статті

Памятаю ніби із Цитрусом була якась історія. Але про Стилул не пригадаю. Купував вже декіль раз там, але різне буває, сіра техніка то завжди ризик.

Цитрус також мудаки, але Стилус ще гірше. У вас, схоже, помилка вцілілого. Одним словом справа ваша, потім не дивуйтесь ;)

Стілус — це, здається, один з перших великих магазинів, який взагалі почав практикувати продаж сірих товарів по типу флагманських ноутбуків і телефонів з гарантією в 1, 3 чи 6 місяців від самого себе.

+1, теж купа історій у знайомих, я ще й постійно додаю, що принесеш ноут на ремонт по гарантії, а тобі ї**ло наб’ють )) Бо була така ж істсорія

купляв 3 б/в прошки 13-15 років. політ нормальний, досі працюють

Разница в цене не такая большая. Лучше обратить внимание на клавиатуру. Если важны Укр символы то лучше взять официальный. Если нужны только английские то лучше привезти. Еще из за подсветки немного непривычно что в английской версии буква светится по центру а в украинской они смещены и в темноте непривычно когда переключаешься между клавиатурами. Круто что в официальных версиях расклада украинская а не русская и букву i вернули на место.

Кстати купленный официально МБ 15 2016 Года бесплатно чинили в А сервисе из за какой то глобальной компании по батарейкам и меняли клавиатуру. Так что в принципе сервис работает хорошо.

Я працював за обома варіантами, і т.я. вмію в сліпу печать, виходить що мені все рівно. Але це слушна думка, адже якщо дружині в поїздці знадобиться ноут, то вона не зможе використовувати американську версію комфортно.

Гравіювання ~400 грн, тому без різниці.

Може не дуже популярна думка, але це колхоз🥲

Юзати термін «колхоз», де треба і не треба, — це колхоз.

🤷‍♂️ Я хоча б профіль не ховаю

Вау, номінуємо Вас на державну нагороду за таке визначне досягнення 👍

А в нас вже продаються ноути з українською розкладкою? Не з російською? І без знака рубля 🤮? Якщо так, то круто.

Да. С знаком гривны.

при покупке в сша вроде можно заказать любую раскладку

Завжди купував в сіру, так як там можна взяти клаву без гравіровки з американським а не європейским ентером) Ну і плюс дешевше.

Раджу купувати у сіру. І дешевше і все те саме по сервісу.

Я купую тільки у сіру.
Штатівська клава топ — ніколи не прийму тильду знизу!

Можно сайт, а то чомусь нічого не знайшов?

Є різні сірі рітейлери. У мене є улюблений toiler.com.ua. Ніколи не підводив.
Але підкреслюю — це не реклама. І усе на свій страх та ризик

Завжди купував всю техніку у всяких «Ябко», «Apple Room» і так далі. Ніколи не було ніяких проблем. Один раз накрився навушник air pods і я якраз летів на відпочинок у Францію, де мені його без проблем в офіційному сервісі замінили.

Днями взяв в Ябко для себе Air 2020 M1
Того року жінка такий самий придбала

Проблем не було

Теж восени вперше скористався продавцями «сірої» техніки. Купив у «Ябку» Макбук прошку. До цього влітку в Розетці брав айфон і айвотчі. Тепер бачу, що вигідніше таки купляти у сірих перевірених магазинах, чим переплачувати

Де порадите купити айфон, в Ябку чи брати якись магазин типу Comfy, Moyo, Rozetka?

Я би брав в соті або розеткі, або royal service, в усіх купляв, все норм, вибирав просто де дешевше, але перші два в пріоритеті.

А в соті нормальна техніка? Ну просто якщо порівняти ціни, різниця в 5000 між розеткою і сотою насторожує

Нормальна, така ж як і всюди, але походу завезену в сіру чи хз як. Там у них зазвичай є і варіанти офіційних моделей але дорожче, там просто інші коди товару. Я так розумію просто телефони можуть бути для різних країн, але нам підходить, треба тільки ДУЖЕ уважно дивитись особливості моделей для конкретної країни, наприклад для США то там ж без фізичної сімки, лише е-сім(чи в 15 це вже не актуально, хз). А то буває люди куплять сяомі для китаю з китайською прошивкою а потім жаліються. Я брав там кілька разів телефони, кілька разів планшети і навушники, якраз таки через ціну. Один раз злетіла прошивка на планшеті, то здав в магазин і там все зробили, тобто гарантія таки працює, це був хуавей того не дивно що таке сталось. А так то проблем ніяких не було. Взагалі мене здивували не тільки ціни а і те що відгуки були майже всі позитивні і оцінка на хотлайні була 9+, але в результаті все добре. По знижкам буває що в розеткі ціна така сама як в соті, то вже вибирай що зручніше, мб чекай розпродаж чорної п"ятниці в розеткі, може там буде модель яка треба по норм ціні.
Найбільший мінус що вони хочуть щоб ти платив готівкою, а якщо картою то там здається +1%., в розеткі такого немає, можна картою без проблем при отримані товару.

Завжди беру по передзамовленню у комфі. З плюшок — на старті продаж дешевше ніж у всяхих сірих продаванів. І є оплата частинами від приватбанку на 12-15 платежів

Завжди беру по передзамовленню у комфі.

Це ті, де пропаґують LGBTQIA+ увесь червень?

Гомофоби це приховані геї так то.

А ті, хто не любить запах табачного диму — прихований заядлий куряга?

Натуральні, природні, геї (і їм подібні) — це природний збій, подібно до 6 пальців на руках/ногах. Нічого проти них не маю.

Інша справа — пропаґанда ЛГБТКІА+ і унормовування не норми, бо ж «норма» є поняттям більшості. Не нормально мати яйця на підборідді або родитися з хвостом. Та якщо більшість матиме такі принади — це стане нормою, і пропаґанда стане не потрібною.

Брал всю эпл Технику в серую(7 позиций), не разу не кидали. Брал у продавцов по советам друзей. Есть куча серых продавцов, которые уже 10+ лет на рынке и у них сервис как у офф реселеров

можете подилитись яки це продавци бо хочу купити перший мак хвилююсь.дякую.

Якщо для роботи — то не жмись, купуй у діллера. Нажаль маки реально мають властивість ломатись як і будь яка іньша техніка може зламатись. Потім будеш бігати шукати майстра у випадку контрабаса чи самовоза. Звісно є кулібіни, що відремонтують краще за офіцалів та таких ще треба знайти (дивно що самі аппли їх не по знаходили і не зробили своїми афілліатами, свого часу Harley Davidson із такою самою бізнес ідеєю так вийшли на інший рівень бізнесу) і це не потрібний геморой. Одразу думай про стабілізатор напруги.

Ну формально для роботи мені не потрібно, т.я. є від компанії. Але я в певний момент хочу перейти на роботу за своїм, щоб після перемоги поїхати пономадити в Азії. Тому з однієї сторони і не горить, а з іншої, якщо я все рівно буду брати через рік умовний, то чому не взяти зараз

Ну то таке, із теперішньою ситуацією, звісно треба думати про власне обладнання. Попит на компьютери програми і программістів нікуди не подівся, людство і бізнеси всеодно активно цифровізуються. Існує ціла мережа відпочатку повністю цифрових бізнесів яки жеруть і будуть жерти динозаврів. Інші якто кінотеатри та кінопрокат, наприклад, будуть робити подвійні моделі, кіностудії приділяти більше уваги game dev та цифровому прокату і т.д. Та паніка є паніка.

То й купуйте в Азії. Там дешевше, і через рік візьмете свіжу модель.

Якщо для роботи

Якщо треба для роботи то та гарантія якось не сильно рятує.
Ноут потрібен тобі тут і зараз, а ремонт це час. Час це грощі.
Якось накрився, я просто взяв і поїхав купувати новий. Потім замінив материнку причому сам купивши її у бариг на OLX. Тепер пилиться запасна прошка 15-го року

— офіційна гарантія

Та вона наче в будь-якому випадку офіційна, хіба якщо щось станеться то треба самому в епл стор везти, сенс переплачувати?
Я б краще в Польщі взяв, але є шанс застрягти в черзі на кордоні з місцевими контрабандистами на дуже довго (це якщо на авто поїдете) і вам можуть кошти не одразу повернути, а за ними треба буде ще повертатись в Польщу. Там бюрократія мінімальна, просто показати польському customs ноутбук та цей документ з магазину.

По гарантії ні, і це в принципі стосується практично будь-якої техніки. Ремонтують підрядчики, які потім з епла чарджать за кожен ремонт гроші, і їм треба документи, а саме чек і гарантійний талон. Контрабасні магазини дають накладну від ФОПа в кращому випадку, і з нею ніхто з «офіціалів» не буде ремонтувати, бо ім за це тупо не заплятять.

Я працював у сервісному центрі (але це років з 10 назад може щось змінилось).
Там усе складніше. Гарантія може бути без наявності жодної із перерахованих папірців по серійному номеру. Але так як по серійному номеру неможливо розрахувати дату продажу то рахують із дати відвантаження зі складу виробника.

Я купував якось мак в сіру і ремонтував в Європі по гарантії в епл сторі. То вони без жодних папірців відремонтували а дату продажу рахували з дня першої активації в айклауд. Гарантія на айфони теж з дня активації рахується і відображається в налаштуваннях.

Все так, тільки в Україні немає епл стора. У нас сервісом займаються приватні компанії, які отримали сертифікацію. Один сервісний центр може обслуговувати десятки брендів по своєму напрямку.

Я от думаю, якщо епл не вимагає ніяких папірців для ремонту, чому авторизовані сервіси можуть вимагати?

О, точно, зовсім забув про цей момент. З точки зору естетики американська розкладка мені подобається більше. Завжди віддавав їй перевагу по можливості, навіть без гравірування. Але ось робочий макбук дали офіційний і там ця фігня з тільдою внизу і вертикальним ентером. Дуже бісило спочатку. Потім потихеньку звик. А зараз за наявності зарядної станції є можливість увесь час працювати із закритим ноутом і зовнішним монітором. Звісно, є рідні зовнішня клава з американською розкладкою та трекпад другого покоління.

Недавно купував офіційний Air M1 2020, крім того що кирилиця на клаві, то ще і російські «Ы» та «Ъ» маячать. Сподіваюся в новіших моделях хоча би Українські літери. А так плюсую за клаву контрабасу, для мене це вирішальна перевага.

В мене там ще і значок рубля був

на 22 році купленому конторою десь в Україні є російські літери, рублі і нема українських ) це все на додачу до всіх мінусів європейської розкладки

Теж схиляюся що все-таки 1 варіант найоптимальніший, якщо немає мети максимально зекономити. + в цьому пункті офіційно заплачені податки, що під час війни важливо.

Підписатись на коментарі