Коли набридло писати код: куди розвиватися сеньйор-девелоперу
Вітаю. Мене звати Сергій Немчинський. Я програміст з досвідом роботи більш ніж 20 років, а зараз — засновник та СЕО навчальної IT-компанії FoxmindEd, а також ведучий YouTube-каналу про програмування та програмістів.
Власне, вже зрозуміло, що сфера програмування — це головна пристрасть мого життя. Я пробував себе в різних ролях, від розробника до тимліда та архітектора, був проджект-менеджером, а зараз я засновник компанії.
В цій статті я розповім, що робити досвідченому програмісту, якому набридло просто сидіти і писати код. Три можливі сценарії, які я бачу — шлях експерта, шлях керівника і шлях засновника.
Шлях експерта
Якщо вас ваблять слава та визнання, обирайте шлях експерта. Виступайте на конференціях, пишіть книги, ведіть популярний блог, давайте приватні консультації та читайте авторські лекції — сер Бернес-Лі, Лінус Торвальдс та інші зірки вам в приклад.
Але репутацію експерта мало здобути, її треба постійно підтримувати. Подивіться хоча б, як це робить Дональд Кнут, який з 1968 року пише книгу «Мистецтво програмування». Кожну пару-трійку років він публікує новий том, і чергову книгу планує випустити у продаж в цьому році!
Звісно, можна підтримувати експертність іншими засобами. Ось які скіли вам треба прокачувати, щоб розвиватись як експерт.
Досконале знання предметної області
Є таке прислів’я: «Якщо ти не можеш пояснити п’ятирічній дитині, чим ти займаєшся, ти не розумієшся на своїй роботі». Експерт може пояснити будь-який нюанс, пов’язаний з його професією, будь-кому: дітям, докторам наук, клієнтам.
На перемовини про мільйонні контракти часто запрошують експертів, які можуть простою мовою пояснити замовникам технічні нюансі майбутнього рішення.
Вміння виступати на публіці
Найкраща ідея нічого не варта, якщо її не змогли донести. Недостатньо розбиратися у своїй професії, ще треба вміти про неї розповідати. І, повірте, це не одне й те саме.
Це прозвучить банально, але виступати ви маєте англійською. Мова IT — англійська, як італійська мова музики, а французька мова високої кухні. Можливо, експерти-айтішники без знання англійської існують, але світ про них нічого не знає.
Розуміння цінності для бізнесу
Створення програмного рішення починається з розуміння, яку бізнес-задачу воно буде вирішувати. Маркетологи кажуть, що клієнту не потрібна крута дрель, йому потрібна дірка в стіні. Якщо створене вами рішення не робить умовну дірку — воно не має цінності для бізнесу, а ваша експертиза під великим питанням.
Надійність
Експерт має вміти давати точні естимейти та дотримуватись їх. Краще одразу накинути трохи часу та бюджету на непередбачувані обставини, ніж потім вибачатися і пояснювати, чому ви не вклалися в умови, які самі визначили. Це теж частина вашої експертизи.
Шлях керівника
Тим, кому до душі можливість керувати, брати відповідальність та приймати рішення, пряма дорога в керівники. Кажуть, що якості лідера можна розвинути. Я з цим згоден частково. Певні скіли можна вдосконалити, але все ж для лідерства, для керівництва потрібен талант. Мабуть, ви й самі знаєте, що справжні лідери завжди помітні в колективі.
Отже, якщо ви хочете розвиватися як керівник, наступний ваш крок — позиція Team Lead. Це досвідчений розробник, який виконує частину організаційних та менеджерських функцій, тобто керує командою і приймає певні рішення. Чому Team Lead, а не Tech Lead? Останній — це все ще технічний спеціаліст, який йде шляхом експерта. А керівник має вміти працювати з людьми.
Якщо слушної позиції Team Lead немає, можна перейти на посаду проджект-менеджера. Так, знаю, зараз сеньйорні розробники почнуть крутити носом, мовляв, «що він нам пропонує, ПМ-ам менше платять». Але проджект-менеджери бувають різні. Тим, що мають технічний бекграунд, платять як розробникам, а часом і більше.
Якщо ви вирішили пристати на позицію Team Lead, можу дати кілька порад.
- Не ставте себе вище за інших. Якщо помилилися — визнайте це, за потреби, вибачтесь.
- Будьте щирими с командою. Згодом правду все одно дізнаються, а ваш авторитет буде підірваний з самого початку кар’єри керівника.
- Пам’ятайте про ціль. Якщо ви все життя працювали з кодом, робота з людьми може даватися складно. Ви звикнете.
Шлях засновника
Чудово, що на ринку є чимало успішних українських IT-компаній, засновники яких мають добрий прибуток. І природно, що багато розробників, особливо новачків, дивляться на власників компаній як на взірець, своєрідний орієнтир «ким я хочу стати в цьому житті».
Заснувати бізнес, власну IT-компанію, та потрапити в списки Forbes — це гідна ціль. Але багато зрілих програмістів, хто вирішив створити свою компанію, кидають це діло та повертаються в найм. Є три причини: стрес, час та гроші.
Стрес
Важко уявити рівень стресу, в якому постійно перебуває власник компанії. На ньому сходяться всі ланцюжки проблем в організації — спілкування з клієнтами, налаштування процесів всередині компанії, фінансові потоки, загальний вектор розвитку.
Частину цих задач можна закрити найманими професіоналами, але до найму крутих профі компанія ще має дорости.
Час
Щойно створену компанію можна порівняти з новонародженою дитиною, причому дитина втомлює менше. Займатися своєю компанією треба весь робочий час, не кажучи про неробочий.
Власна компанія на кілька років стане одночасно роботою, сім’єю та хобі.
Гроші
Власник компанії з отриманого прибутку має заплатити команді, оплатити оренду приміщення, закупки оргтехніки, виділити бюджет на рекламу та маркетинг, закрити ще десятки потреб.
У більшості починаючих керівників компаній зарплата менша, ніж вони отримували на позиціях найманих менеджерів.
Способи стати IT-підприємцем
Якщо все це вас не лякає, ви хочете самостійності і готові до ризиків — що ж, бажаю успіху. Врешті решт, всі великі компанії виросли з маленьких, той же Amazon починався як онлайн-книгарня. Мені відомі два шляхи, як створити свою компанію: за власні кошти чи за чужі.
Власнокошт: починаємо з фрилансу
Більшість IT-компаній навколо мене виникало таким чином: досвідчений програміст вирішує, що прийшов його час працювати на себе і йде шукати замовників на Upwork. Рано чи пізно він починає збирати навколо себе команду: девелоперів, сейлзів, інших спеціалістів.
Це шлях досить надійний, але дуже нервовий. Адже перший рік роботи ви не маєте робити помилок. Всі проєкти мають бути виконані бездоганно, щоб молода команда отримала позитивний фідбек, а замовники привели наступних клієнтів. Багато хто такого тиску не витримує. Але ж звідки тоді взялися понад 10 тисяч IT-компаній в Україні?..
Інвестор: як зберегти свої та чужі гроші
Знайти інвестора, який буде готовий вкластися в розвиток вашої IT-компанії простіше, ніж здається. Перед повномасштабною війною, коли tech-індустрія переживала бум, приватні інвестори і фонди самі шукали молоді команди, щоб вкласти в них гроші. Зараз, звісно, спад, але я вважаю, це ненадовго.
Маючи стартовий капітал, можна одразу і команду винаймати, і проєкти брати більші. Але й тут не без підводних каменів. Якщо у вас немає досвіду в бізнесі, ви втратите гроші, скільки б їх не було. Власне, і з досвідом ви від цього не застраховані.
Подальші події залежать від первинних умов з інвесторами. Вбити вас не вб’ють, так зараз немодно. Але борг доведеться повертати і, можливо, відробляти у власній компанії, але вже не як власнику.
Є ще один варіант: знайти співзасновника, який погодиться вкласти гроші у вашу справу. Це теж непросто. Сумісне керування компанією можна порівняти зі шлюбом: починається все з оптимістичних планів, а закінчується по-різному.
Докладіть зусиль на старті, щоб обговорити можливі сценарії розвитку і розподілити обов’язки. І все одно від усього не перестрахуєшся, знаю з власного досвіду.
Що потрібно знати засновнику IT-компанії
Як працювати з ринком
Вам буде треба шукати клієнтів та спілкуватися с ними, просувати свої сервіси і продукти, аналізувати конкурентів та ринкові тренди. Для цього потрібно або напрацьовувати навички маркетингу і продажів, або наймати спеціалістів.
Як вести проєкти
А тут знадобляться навички проджект-менеджменту: планування основних етапів проєкту, спілкування з командою, ведення проєктної документації. Якщо ви не працювали проджект-менеджером, або хоча б тимлідом, буде складно.
Як бачите, труднощів та перепон на цьому шляху — вище голови. Але, чесно кажучи, це найцікавіший і найпривабливіший шлях. Це я вам кажу, як засновник власної IT-компанії. Коли люди дізнаються, що в тебе власна компанія, вони одразу до тебе ставляться з більшою повагою. Та й сам до себе теж ставишся інакше.
Шлях інвестора
Так, цей шлях четвертий, хоча я казав про три. Багато хто мріє: «Ось зароблю грошей, вкладу їх в IT-компанію, сяду і нічого не робитиму, матиму пасивний дохід і буде мені щастя». Жодного разу в житті я не бачив, щоб ця мрія здійснилася. Дійсно пасивного доходу не буває.
Ви поклали гроші на депозит та знімаєте відсотки? Слідкуйте за ситуацією на світовому ринку та політикою банку, бо може статися, що ви тому банку будете винні. Придбали нерухомість і здаєте в оренду? Поточний ремонт, перемовини з орендаторами, як не одне, так інше. Вклалися в крипту? Мої вітання. Що буває, якщо намагатися вкласти гроші в IT-компанію і нічого не робити, я розповів вище.
Звісно, можна вкласти в зароблені гроші в кілька різних проєктів, дбати про кожний з них, стежити за ринком, продавати та купувати. Але цей шлях вже не має нічого спільного з програмуванням, це шлях професійного інвестора. Ви можете рухатися і ним, але подробиці краще дізнаватися не в мене.
Наостанок
Як бачите, якщо ви переросли позицію сеньйор-девелопера і шукаєте більшого, для вас відкриті три основні напрями: технічний експерт, керівник над іншими девелоперами та засновник своєї компанії. Жоден з них не є легким, потребує багато роботи та розвитку певних скілів. Але, як на мене, воно того варто.
80 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів