Як Україні втримувати та повертати таланти зараз та після перемоги

Привіт! Мене звуть Марина Вертипорох і я HR Business Partner у Newxel. Retention талантів складає 80% моєї роботи, тож експертиза в цьому напрямку стала основою для написання статті.

Проблема втримання й повернення кадрів завжди була актуальною. Під час війни вона набуває особливого значення. Це пояснюється тим, що економіка та відновлення країни залежать від кількості й ефективності зайнятого населення.

Цікаво, що я сама стала героїнею цієї статті — тим талантом, який виїхав з України. На своєму прикладі я поділюся досвідом релокації та роботи за кордоном. А ще, як HR Business Partner, дам retention-поради щодо втримання працівників для IT-індустрії та країни загалом.

Що відбувається нині

Відтік талантів — негативний, але характерний для України процес. Зараз причиною цієї проблеми є повномасштабна війна та її наслідки. Люди масово покидають своє житло в пошуку безпеки й можливості працювати.

Справжній відтік людей може ще початися після відкриття кордонів та скасування воєнного стану. Щось прогнозувати складно, адже велика кількість чинників впливатиме на рішення про переїзд.

Для мене ситуація виглядає рівною, адже майже всі, хто виїжджають, залишаються з Україною: підтримують ЗСУ, зберігають ФОП, сплачують податки в Україні та донатять.

Трохи статистики

За даними Operational Data Center ООН, на 24 грудня з України виїхало близько 18 мільйонів людей. Приблизно 8 мільйонів зареєстровані як біженці, і половина з них перебуває під програмою тимчасового захисту.

Через масштабний виїзд українців підприємці та бізнеси втрачають найманих робітників. Сфера IT була змушена реактивно адаптуватися, щоб гарантувати робочі місця й комфортні умови для команд за кордоном. Проте бізнеси, що потребують фізичної присутності працівника, зазнають збитків.

У розрізі теми найцікавішим показником є кількість тих, хто планує повернутися додому. Нещодавні дослідження показують, що 85% наших громадян хочуть повернутися: 21% з них — найближчим часом, а 19% покладаються на ситуацію в Україні.

Джерело: 5.ua

Що стосується працевлаштування: вже 38% українців повернулися на свої робочі місця, а 7% знайшли нову роботу. Третина й ще й досі залишається без роботи.

Джерело: 5.ua

Повномасштабна війна в Україні змусила всіх цих людей покинути домівки в пошуку мирного життя, роботи, безпеки й стабільності. Серед таких людей опинилась і я.

Моя історія

Мій шлях у HR розпочався декілька років тому: посада HR Business Partner стала повною зміною професії. Вже тоді я пройшла багато курсів, мала експертизу в коучингу та багато працювала з людьми. Тепер моя робота складається з постійного обміну інформацією, спілкування й налагодження робочих процесів — це щоденні онлайн-зустрічі, брейншторми та обговорення кейсів.

З початком повномасштабного вторгнення ми підтримуємо найтіснішу комунікацію з колегами. Я веду 6 проєктів і перебуваю з ними 24/7 на зв’язку, контролюючи моральний і фізичний стан кожного члена команди. Так компанія проявляє турботу й готовність допомогти в будь-який момент.

Чому HR і Talent Retention для мене — про особливе

Існує упередження, що HR — невидимий та несуттєвий процес. Але якщо ти майстерно складеш цей пазл, то створиш для людини комфортне робоче середовище, у якому її цінують і підтримують.

Коли ти розвиваєшся й бачиш шляхи реалізації — ти, найчастіше, прагнеш залишитися тут якнайдовше. А ще — оцінюєш свою трудову діяльність як опору в цьому нестабільному світі.

Я дійсно люблю працювати в HR, адже ця «невидима» робота дає значний результат. Він вимірюється задоволеністю людей та їхнім фідбеком про компанію.

Переїзд у Португалію

Це страшно, що наші мрії збуваються не так, як ми очікували. Я завжди мріяла про те, щоб пожити 2–3 місяці за кордоном і попрацювати ремоут. Просто для досвіду.

З початком повномасштабного вторгнення я вирішила виїхати. Вибір пав на Португалію: ця країна входить в особистий топ. Я знала, як там усе працює, що мінімізувало додатковий стрес.

Діючи по принципу «одягти кисневу маску спочатку на себе», я вирушила на південь, до океану, щоб привести себе в норму найшвидше. Тільки в стабільному емоційному стані я могла працювати й приділяти час людям, що знаходяться в ще більшому стресі, балансуючи між потребою в безпеці й прагненням зберегти роботу.

Причини переїзду та адаптація

Безпека — найголовніша причина. Виїзд за кордон став способом вести нормальне життя, працювати й розвиватися. Це можливість не залежати від обставин і продовжувати підтримувати свою країну, сплачувати податки тощо

Найбільший мінус — бути відірваним від своїх друзів, рідних і команди. Багато спілкування проходить лише через відеодзвінки. Важко бути далеко, а ще важче — приїхати. Рейсу Лісабон — Київ не існує.

Мінусів дійсно набагато більше. Переїзд був вимушеним, тому основні переживання були про дохід (не хотілося жити в Європі на українську зарплату). Планів змінювати роботу не було, тож я готувалася до гіршого, та згодом усвідомила, що все добре.

Період адаптації був доволі довгим. Найскладнішим виявилося освоїтися в новій країні. З точки зору планування необхідно було звикнути до різниці в часі з Україною (2 години). Коли прокидаюся, мої колеги вже давно працюють. Іноді мітинги починаються о 7:30 ранку. У цьому випадку гнучкість — ключ до результату.

Реакція менеджменту на зміни

Жодних зауважень з боку роботодавця не було, адже на перший план вийшла безпека. Я вдячна, що операційній команді дали свободу обирати — працювати в Україні чи за кордоном. Велику роль зіграла залученість у процеси з першого дня повномасштабного вторгнення: постійна комунікація з колегами, допомога й турбота про моральний і фізичний стан.

Раніше моя робота передбачала фізичну присутність в офісі й особистий контакт, тому переїзд став викликом. Підтримка мого Team Lead дуже допомогла: «Ми тепер пристосовуємося до full remote. Це нормально. Якщо в тебе є бажання повернутися й ходити в офіс — welcome. Якщо ні — ти такий самий повноцінний учасник процесу».

Як мене [як таланта] підтримує компанія

По-перше, це фінансова складова. Відсутність змін в обсязі компенсації та альтернативні способи виплати стали для мене вирішальним моментом.

По-друге, це підтримка в адміністративних процесах. У Португалії я розпочала процедуру відкриття ФОП в Україні, щоби продовжувати сплачувати податки.

По-третє, підхід мого менеджера до організації робочого процесу. Вона ініціювала неформальні зустрічі та вільне обговорювання особистих проблем і самопочуття. Це зблизило й додало цінності.

Відтік талантів

Як пише Euronews, повномасштабна війна в Україні призвела до найбільшої кризи біженців з часів Другої світової війни. Це явище пов’язане і з відтоком працівників, адже через війну мільйони людей втратили роботу. Ми спостерігаємо доволі масове скорочення робочих місць, вакансій, а також ривок у кількості безробітних.

Уже певний час уряд розробляє політики, спрямовані на втримання талантів у межах рідної країни. Бізнеси вимушені адаптуватися до реалій і надавати працівникам безпечні (наскільки це можливо) умови для роботи.

Одним з інструментів комфортної співпраці став ремоут. Тоді як по всьому світу ця тенденція тільки набирає обертів, в Україні ми вже давно попереду.

Ремоут: World vs. Ukraine

Глобальний світ усе ще живе постковідом, тому компанії переорієнтовуються на диджиталізацію і відходять від офісної роботи. Нещодавнє дослідження Microsoft показало, що 80% робітників були б так само, або навіть більш продуктивними, працюючи вдома.

Ера віддаленої праці та комфортного графіка — новий глобальний тренд, а серед спеціалістів основним запитом є гнучкі умови. За даними Microsoft, 52% людей цього року планують перейти на дистанційну або гібридну роботу.

Джерело: Microsoft

Відповідно до звіту Adobe «Future of time», 73% представників міленіалів змінили б роботу на користь гнучкого графіка. Серед інших, що проголосували за job switching, — 66% покоління Z, 59% покоління X, та 46% бебі-бумерів. Щоб відповідати цим вимогам, роботодавці мають ефективно трансформуватися.

Ситуація в Україні

Повномасштабна війна сильно гартує українські бізнеси, а особливо — IT-сферу. Більшість компаній продовжують не тільки зберігати, але й пришвидшувати розвиток. Це говорить про гнучкість, що є позитивним показником для інвесторів і талантів.

Хочу зауважити, що ми працюємо на (відносно) класних умовах. Айтівці здебільшого мають доступ до гнучкого графіка. На місце контролю й мікроменеджменту приходить ownership. Ці зміни стали позитивними для IT-індустрії.

У той час, коли ремоут у світі спричинено пандемією COVID-19, в Україні каталізатором є повномасштабна війна. Через неї ми випереджаємо тренд і тому питання віддаленої праці вже не є для нас основним. За 12 місяців компанії рушили набагато вперед, підтримують комфортне життя і забезпечують працівникам зручний робочий формат.

Як зазначає Fortune, дистанційна та гібридна робота мають іще одну перевагу, якої прагнуть сучасні працівники, — баланс психічного здоров’я та добробуту. В Україні цією «перевагою» є безпека.

Retention-політика

Це точно не про те, як усе горить і колегу треба переконати залишитися. Для мене це своєрідна «гра на випередження» з багатьма складовими: час, комунікації, зусилля, внутрішня політика і якісні процеси.

У моїй практиці був лише один випадок, коли людина прагнула звільнитися через нововведення від клієнта. Цей кейс швидко вирішився і став успішним прикладом не тільки моєї роботи, а й сукупності всіх факторів.

Нижче я поділюся своїми інсайтами, які створюють базис ефективної співпраці між талантом і компанією:

1. Якісний хайринг — запорука успіху

Retention-процес починається з пошуку кандидата. Важливо досягти ідеального поєднання запиту клієнта й очікування претендента. Це стосується не тільки компенсації та умов праці, а й цінностей, що виступають певними фільтрами для обох сторін.

Серйозним фактором також є match у софт-скілах, адже команди різняться стилями спілкування та підходами до професійної діяльності.

2. Актуальність компенсації

Робота має приносити дохід, що відповідає досвіду й навичкам. Одне з моїх завдань — моніторинг змін зарплатної вилки на ринку праці. Це робиться для того, щоб тримати клієнтів у курсі тенденцій і забезпечувати колег гідною компенсацією.

Система перегляду зарплат також працює. Точне розуміння термінів і умов перегляду додає чіткості до очікувань та бажання таланту продовжити співпрацю.

3. Варіативність виплат — ФОП, криптовалюта, Wise

У часи нестабільності гроші — синонім безпеки. Важливо, щоб кожен міг отримати виплату в зручний для себе спосіб: електронні гаманці, ФОП, криптовалюта, долар, гривня чи євро.

За такої умови працівник може ефективно управляти своїми фінансами, а також розуміє, що компанія цінує його потреби. Це впливає на якість загального фідбеку.

4. Гнучкий графік і робоча атмосфера

Вільний вибір локації та графіка стали запорукою ефективної співпраці. Працювати ремоут, гібридно чи ходити в офіс — кожен обирає сам.

Цей факт створює довірчі відносини між керівництвом та працівником і змінює вектор роботи з дисципліни (працювати з 09:00 до 18:00 або лише з офісу) на результат.

5. Оплата днів відпустки та хвороби

Цей пункт здається базовим і зрозумілим для всіх, але залишається суттєвим у системі робочих відносин. Значну роль відіграє розуміння наявності самих днів відпустки або лікарняного, якими можна скористатися за необхідності.

6. Формула лояльності

Як працівник, я маю сформовані очікування щодо компанії, від яких залежать лояльність і співпраця загалом. Наприклад, для мене вирішальним аспектом виступає свобода й підтримка у професійному розвитку. Це дає змогу тестувати себе в нових процесах та підходах. Також вагомим фактором є зворотний зв’язок.

Для кожного формула лояльності виглядає по-особливому. Моя звучить так: мене тут цінують + я розвиваюсь = я частина компанії.

Як утримати таланти в умовах війни

З початку повномасштабного вторгнення я фокусуюся на двох основних потребах співробітників: безпека та потреба в комунікації.

Потреба в комунікації означає щоденно обмінюватися своїм станом та особистим досвідом з колегами для розуміння загального самопочуття. На цьому етапі в роботу включаються менеджери, організовуючи ефективне управління персоналом та процесами. Налагоджена комунікація допомагає людині почуватися в безпеці, відчувати себе важливою частиною команди й робочого життя.

На перший план також вийшла стабільність, наявність відкритих вакансій, нові клієнти — усе, що вказує на сталість і розвиток. У компанії ми транслюємо це талантам, а вони, розуміючи, що тут безпечно й стабільно, залишаються в команді.

Варіативність виплат. Це переконливий чинник, що дає змогу обирати формат виплати компенсації.

Підтримка колег у ЗСУ. Кожного дня наші хлопці й дівчата захищають Україну від ворога. Наше завдання — забезпечити їм надійний тил. Насамперед це стосується регулярної виплати зарплати й забезпечення необхідними речами. Не менш цінним є проведення благодійних заходів та грошових зборів.

Безпечні умови й організація робочого місця. Фізичні потреби вийшли на перше місце, тому офіс із генераторами, безперебійним Wi-Fi та зоною відпочинку вже опція must-have. А також необхідним є забезпечення коворкінгів в Україні й за кордоном.

Реакція компанії на форс-мажор. Виважений підхід, підготовка до критичної ситуації будь-якого характеру та прокомунікований план створюють безпечне середовище для працівників. Люди звертають і будуть звертати на це увагу.

Як повертати таланти після війни

Заходи щодо повернення в Україну багато в чому переплітаються з retention-процесами. Проте в умовах війни все стає складнішим: деякі типові сервіси, що надавалися раніше, уже неактуальні.

Щоб повернутися додому, людям потрібно бути впевненими в підтримці від компанії та країни. Для досягнення цього рівня довіри роботодавці мусять розвивати внутрішню політику, а держава — сприяти створенню безпечних і стабільних умов життя, зважаючи на такі фактори:

• Економічне й фінансове регулювання. Знижені податкові ставки та субсидії дадуть підприємствам можливість відновлюватися. Країна має бути приваблива для бізнесу, а бізнес — для талантів. Це й буде тим показником стабільності та фінансової безпеки.
  • План дій в екстрених ситуаціях. Хтось здатен адаптуватися до екстрених умов самостійно, а хтось очікує підтримки від керівництва (покриття релокейтів, забезпечення генераторами тощо). Невиправдані очікування можуть підштовхнути до звільнення або виїзду з країни. Щоб уникнути цього, компаніям необхідно мати план дій, прокомунікований з усіма працівниками. Він допоможе знизити рівень невизначеності та стресу, а також збільшити довіру й кристалізувати очікування обох сторін.
  • Відбудова інфраструктури та зруйнованих міст. Інфраструктура забезпечує нормальне життя, тож швидкість її відбудови є пріоритетною. Нині найбільші міста України працюють як IT-хаби для спеціалістів: Київ, Львів, деякі населені пункти на заході країни, Дніпро. Відновлення та розбудова цих міст мають значення. На жаль, декому зовсім нема куди повертатися. Я чула від людей про недовіру до держави у справі відбудови або компенсації. За таких обставин для декого легше побудувати життя в новій країні, ніж чекати на допомогу й триматися за втрачене. Щоби зберегти довіру громадян, країна має долучитися до створення різноманітних суспільних програм. Наприклад, надання житла за умови працевлаштування, відкриття нових бізнесів або перенесення виробництва на територію України.
  • Пільгові умови. Щоб айтівці могли нормально працювати, в містах має бути доступна оренда житла та офісних приміщень, а також створення communities. Це ті самі умови й перспективи, що змусять спеціалістів залишатися в країні, коли закінчиться війна. Вони побачать, що Україна все ще залишається привабливою державою та надає ресурс для розвитку компаній.
  • Перекваліфікація талантів. Через скорочення робочих місць більшість українців не мають можливості працювати за професією. Це змушує їх шукати будь-які варіанти за кордоном. Перекваліфікація кадрів допоможе знаходити собі місце в Україні. Роботодавці за умови державної підтримки й фінансування зможуть надавати безоплатне стажування та гарантувати працевлаштування. Цей процес знизить кількість біженців.
  • Залучення українців до інвестицій. Часто наші співвітчизники виступають інвесторами, переказуючи кошти з інших країн. Наприклад, перекази заробітчан за 2021 рік становили близько $14 млрд. Держава може запропонувати громадянам, що працюють за кордоном, можливість збереження та збільшення заощаджень в українських банках, а також інвестування в нові бізнеси.
  • Популяризація всього українського. Можна впевнено сказати, що Україна має сильний бренд на міжнародній арені. Ми більше не просто «новий технологічний центр», «житниця Європи з найбільш родючими землями та величезним інвестиційним потенціалом». Ми — символ свободи, нескореності та квінтесенції демократичного суспільства.

Така репутація заохочує громадян не тільки повертатись, а й виступати амбасадорами українських товарів, сервісів і самої України. Необхідно підтримувати такі активності й збільшувати зв’язок та ініціативу наших людей за кордоном.

Висновок

Проблема відтоку талантів дуже гостро впливає на ринок праці всередині країни. Ефективними рішеннями з поліпшення ситуації можуть стати:

• збільшення робочих місць;
  • перекваліфікація працівників;
  • організація комфортних умов роботи;
  • створення сприятливої фінансової ситуації для розвитку бізнесу;
  • розвиток retention-політик у компаніях.

Ці фактори мають розглядатися в розрізі країни та бізнесу.

Сьогодні ми вже робимо набагато більше, ніж інші держави світу. Переживаючи майже рік нового етапу російсько-української війни, ми змогли адаптуватись і навіть запровадити інтенсивний розвиток в нових умовах.

Одним з основних завдань для України залишається стимулювати громадян повертатися додому та працювати тут, і ми на шляху до цього.

👍ПодобаєтьсяСподобалось13
До обраногоВ обраному5
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Статью можно использовать феминисткам, что бы показывать мужчинам их когнитивные искажения. Прям зеркальная ситуация.
Женщина просто не имела опыта комуникации с украинскими военкоматами и вообще существущей мобилизационной системой. Соответсвенно этой проблемы в ее картине мира просто нет.
Вот только 80% технических специалистов в ит это мужчины из которых большинство призывного возраста и оформленны через ФОП, т.е. не могут быть забронированными и не могут выехать из страны. И если в рамках международного распределения труда и общественного договора в Украине останется существующий нарратив «стране не нужны специалисты, стране нужна пехота», то все предложеное не имеет смысла.
Вернее будет плюсом для войнов и казаков, которые готовы переодически воевать и чем-то не очень важным для тех кто не готов.

А кого ви маєте на увазі, коли говорите про таланти? Україна почала втрачати таланти ще задовго до війни. Втрата талантів — це не коли вчорашній студент політеху переїхав в Польщу і через рік вже заробляє свої 2к$. Це коли із хірургів та анестезіологів з багаторічним досвідом, кандидатів наук, науковців — люди переходять у фронт-енд розробку бо там через рік вони отримуватимуть у три рази більше грошей при меншій відповідальності. Це коли вчитель англійської мови переїжджає у Китай щоб навчати там китайських дітей, а не українських тут (по тій же причині). Це коли ти не можеш знайти нормального майстра щоб поклав плитку, бо всі рукасті вже виїхали. Можу продовжувати ще довго, думаю ви зрозуміли про що я.

Бажаю успіхів в спробах утримати спеціалістів, за якими не так давно полювали воєнкоми на вулицях Одеси. Економічними методами це зробити буде просто неможливо, тому що люди не забудуть, як в один момент їх перетворили на мобілізаційний ресурс.

Вангую, утримання буде в кращих традиціях совка: тотальна заборона на виїзд при будь-якому перебігу подій в майбутньому. А от про добровільне повернення щасливчиків з закордону можна забути, там вже без шансів

з португалії мабуть краще пишеться про «повернення талантів», комедія якась.
все просякнуто ілюзією, що можна просто взяти і когось повернути, не створивши систему ринкових умов і стимулів, а також хоча б видимість передбачуваності майбутнього

Я, військовий, який на нулях/в сірій зоні та на другій лінії вже провів купу часу, вимушений з протягнутою рукою клянчити у волонтерів амуніцію, рації, спальники, автівки, інструменти, окопні свічки та інші речі.

І це в обхід командування, яке не хоче робити офіційні запити на все це у яких-небудь ПЖ та інших фондів.
Тупо не хоче.
Аргументує це словами: «вам, солдатам, дoxyя платять, тому ви все це і купуйте за свої гроші».
Я отримую зарплатню чи фінансування? По ходу, другий варіант. Хоча пиздять, що це зарплатня. А по факту — фінансування з негласною умовою: «ми даємо тобі гроші не на те, що тобі треба, а на те, що треба твоїй роті/взводу».
І я з початку широкомасштабної війни до середини минулого літа дійсно купував багато чого за свої, до того ступеня, що в мене на рахунку залишалися буквально копійки.

Все це мене аж ніяк не мотивує утримуватися в цій країні.

Тому що мене примусили стати жебраком ні за що.

Тому що військкомати вручають повістки пиякам та гвалтівникам, а мене цими діями опускають до одного рівня з ними ні за що.

Тому що я ходжу з протягнутою рукою, але під час переміщень бачу, як продовжується «велике крадівництво» і гроші, які потрібні нам для хоч одного евакмобілю в роті, закатуються в асфальт.

Ні, дякую, я наївся з цього відра вдосталь.

3832 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Тобто спочатку взяли підрізали крила, зрівняли всіх до найнижчого рівня без прав і свобод, позабирали в армію без розподілення по навичкам, і після цього вони думають що потім такі «вибачайте тільки не тікайте будь-ласка, країні треба Ваша допомога, поверніться і знову починайте все спочатку розвивайтеся і розвивайте країну з нуля, і ще податки треба підвищити бо треба податки з когось нормальні збирати, під час війни актуально робити кріпаків з вас, а тепер ми даруємо вам свободу...».

Відкрити кордони і дати можливість вільно переміщуватись з та в країну. Щоб люди мали можливість поїхати відпочити, перезавантажитись, повернутись і далі працювати.
Таким чином в людей було б натхнення щось створювати і верталась продуктивність, а не постійні затяжні депресії, які, як не крути, продуктивність не повернуть.

+ таким би чином ожив ринок житла, ринок куплі / продажу і тп.

Щоб люди мали можливість поїхати відпочити, перезавантажитись, повернутись і далі працювати.

Щоб певний прошарок людей мав можливість поїхати відпочити, перезавантажитись, а потім, саме головне, мав бажання повернутися, в цього прошарку людей має бути впевненість що по поверненню їх ні при яких умовах не запхають насильно в автобус, не відвезуть в ТЦК, де вони пройдуть ВЛК за три години з результатом «придатний» незалежно від реального стану здоров‘я, та вже через 3 дні не будуть десь в Бахмуті.

Повертатись понуть через кілька місяців після закінчення війни, коли припиниться мобілізація, обстріл ракетами міст. Коли люди в офісі, вдома будуть почуватись у безпеці. До цього ще 2-5-7-8 років залежно від позицій США, ЄС, Китаю.

ЗЛОЧИН Є ЗЛОЧИНОМ НЕ ЗВАЖАЮЧИ НА ОБСТАВИНИ!

Якщо ми будемо на потопаючому кораблі і я викину тебе першим, щоб прожити трохи довше, то я, всеодно, вчиню ЗЛОЧИН. І ніякі обставини не можуть цього виправдати.

Чи, якщо ми будемо в палаючому будинку і я закрию тебе в кімнаті що горить замість того, щоб ти врятувався, а сам сидітиму в безпеці, це теж буде ЗЛОЧИНОМ.

Більше того, це найбільший злочин що може вчинити людина — він не прямий, але дуже цинічний.

Люди, які роками толерують злочини, почали розповідати про те, як погано їх скоювати?

Наприклад ви не сповіщаєте у відповідні органи про ухилення від сплати податків людей, які просять сплачувати вам за товар на приватні картки. А це злочин.

Згоден. Не сплачені 100$ податку щомісяця == мобілізація людей без досвіду на нуль та зачинення М1860 без права на виїзд. Так переможемо!

Так переможемо. А якщо робити по-вашому, то ні

Тобто ви не в курсі про приблизно 10М дорослих людей, що не працевлаштовані, не ФОПи, але якимось чином живуть та навіть квартири/машини купують? Це як, дотягує до 100 баксів чи ні?

Олег, моё сообщение выше — сарказм.
Фопы это наименьшая из реальных проблем

Я понимаю что сарказм про 100 баксов, но половина бабок в тени на протяжении всех аж 32 лет независимости Украины = чуть ли не главная причина текущих проблем (ну и голосования, когда ни разу без революции нормально не выбрали президента).

когда ни разу без революции

да ну блин сколько раз повторять — «не біло ни разу революции». Почитайте оперделение

Почитал:

радикальное, коренное, качественное изменение, скачок в развитии общества

— было, два раза.

а зміна громадського устрою?
revolution
a forcible overthrow of a government or social order, in favour of a new system

від монархії до республіки, наприклад. революцією це було б, якби україна не вибирала прездента і раду, а люди пожили для себе)

Почитал:

радикальное, коренное, качественное изменение, скачок в развитии общества
— было, два раза.

Читайте еще раз: Коренной и резкий переворот в общественно-политических отношениях, насильственым путём приводящий к смене общественного строя.
Не было ни смены общественного строя, ни тем более насильственной смены.
Были протесты, приведшие к отставке действующего правительства.

Были протесты, приведшие к отставке действующего правительства.

хм... тогда вообще только 1 раз потому что 4-й год там вообще за отставку кого-либо речи не шло а только за голосование выборы и то кажется только за тов. президента

второй раз я тоже как-то не очень уверен за «отставку» по скольку тов. явф и ко. ака тов. азиров и ко. тупо слиняли простите и в соотв. с законной процедурой вынуждены были новые вне очередные выборы что и прошли

ЗЫ: кстати а где тов. юля?

Можете в моем комменте слово «революция» поменять на «протесты», суть останется та же.

Можете в моем комменте слово «революция» поменять на «протесты», суть останется та же.

Ну так если «какая разница» — то может давайте изначально использовать правильную терминологию? А то вы скажете что «гражданская война — суть останется прежней»

Коренной и резкий переворот в общественно-политических отношениях, насильственым путём приводящий к смене общественного строя.

в 2014 точно було. Просто це треба сприймати не як корінні зміни економічної моделі, а корінні і різкі зміни в геополітичній моделі країні. Хоча і суспільний устрій кардинально змінився — з кланово-мафіозної структури було повернення в популістичну олігократію.

До речі, елементи громадянського конфлікту і вторгнення сусідньої держави як раз підтверджують це. Зовнішнє вторгнення є одним із типових наслідків революцій.

в 2014 точно було. Просто це треба сприймати не як корінні зміни економічної моделі, а корінні і різкі зміни в геополітичній моделі країні.

ти маєш на увазі країна та держава втрималася на обраному і вже запроваджованому «євро курсі» а також втримала державну модель та усі інститути просто використавши їх для кореляції ситуації коли

з кланово-мафіозної структури

трохи зникли учасники з паном президентом включно?

До речі, елементи громадянського конфлікту і вторгнення сусідньої держави як раз підтверджують це. Зовнішнє вторгнення є одним із типових наслідків революцій.

сурово )) у вас тут казачок засланий спортився ))

в 2014 точно було.

Не было. как была парламентская республика — так и осталась, с тем же самым парламентом. Да, пара-тройка высших чиновников сбежало, но это не принципиально.

но половина бабок в тени на протяжении всех аж 32 лет независимости Украины = чуть ли не главная причина текущих проблем

правда? а я то думал что ввп низкий и соотв. читай производительность общая

т.е. если «половина бабок в тени» то ввп на душу за 21-й год $4.8k (я думал максимум 3к но там какой-то скачок х.з. ка считали но пусть верю) то $4.8k это половина значит реальный ввп уже $9.6k грубо все $10k на душу так уже почти польский догоним

кстати это идея надо чтобы «бабок в тени» была не «половина» а сразу 2/3 тогда получается что ввп соотв. в 3 раза от «официального» и уже грубо $15k что уже совсем рядом с польским $18k

вот и решение проблемы главное правильно посчитать

Правда.

в ІІІ кварталі 2021р. кількість зайнятого населення віком 15 років і старше становила 16,1 млн. осіб, а у віці 15–70 років — 16,0 млн. осіб

Вот только населения возрастом 15-70 лет в Украине не 16М, а около 30М.

Причем эта половина генерит ВВП примерно так же как и не ворующая половина потребляя и что-то делая, просто не платят налоги.

думал что ввп низкий и соотв. читай производительность общая

Да, и те и другие работают хреново.

вот и решение проблемы

Решения не будет, потому что засранцев кроме как блокировкой их приветбанков не заставить платить налоги. Только что один из потолочников (натяжных во Львове) заявил, что платить 5% ЕН — это чисто добровольная штука, обычно все работают в черную.

просто не платят налоги.

ПДФО може й не платять, а от ПДВ точно сплачують. А останній приносить левову долю державі серед всіх податків.

Решения не будет, потому что засранцев кроме как блокировкой их приветбанков не заставить платить налоги

Ніколи не вирішуються такі речі покаранням. Тільки заохоченням. Люди не бачать сенсу платити податки, бо їх банально неправильно витрачають. Я не кажу про розпилювання, це окрема тема. Але при всьому цьому люди не хочуть контролювати ці витрати, мовляв це задача інших людей.

ПДФО не платять, ЄСВ теж не платять, ЄП теж не платять.
ПДВ хіба що там, де не можуть купити щось в чорну.

Мені може теж не подобається як держава витрачає гроші, але не платити навіть 5% — це свинство.

ПДВ складало 40% від всіх податків та зборів. Як зараз, не знаю, треба дивитися статистику.

ЄСВ не є податком, але покривають дефіцит зазвичай з держбюджету.

Мені може теж не подобається як держава витрачає гроші, але не платити навіть 5% — це свинство.

Тут повністю згодний. Але робота мусить йти в двох напрямках водночас — покращення прозорості витрати податків та популяризація сплати податків. Перше мусить бути першим.

Та плювати навіть на ФОП... Я би згоден був платити як в европі 30% чи скільки там податків, але наша держава цього не заслуговує. Організованість у всіх важливих питаннях нульова, довіряти державі не можна — довіра нульова, корупція і бюрократія на висоті, довбоїбізм і совковість на висоті.

ЗЛОЧИН Є ЗЛОЧИНОМ НЕ ЗВАЖАЮЧИ НА ОБСТАВИНИ!

Вообще говоря нет
Во многих случаях именно обстоятельства, детали, делают из обычного действия — преступление.

Ну тут є варіанти, наприклад втекти самому, своє життя є пріорітетнішим за чуже, є так звана «міра меншого зла» в КК але я розумію про що ти, радикально звичайно, але я притримуюся позиції що думка однієї людини не може суб’єктивно бути важливішою за думку іншою, тож можеш не відповідати 😅

Дуже просто всіх повернути — ввести автоматичний обмін фінансовими даними CRS, за яким всі ЄС країни дізнаються про укр.дохід біженців, які перебувають на їх території, та почнуть накладати податки по 40-60відсотків замість укр.фопівських 5ти.
Власне, це вже і реалізували, чекаємо 2024. Я думаю, багато хто повернеться.

и податки по 40-60відсотків замість укр.фопівських 5ти.

Хм.... Платить 40% в пригороде Мюнхена — или 5% на северной салтовке....
Очень трудный вопрос....

Почему сразу салтовка, есть западная и центральная Украина

ок.

Хм.... Платить 40% в пригороде Мюнхена — или 5% на западной или центральной Украине....
Очень трудный вопрос....

Почему сразу 40..60%. Есть Португалия и вот только про их NHR читал. Не понял пока когда там 0% и с каких стран доход должен быть, но если не 0, то 20% первые 10 лет.

40% в пригороде Мюнхена — или 5% на северной салтовке...

северную салтовку ещё отстроить надо а пригород мюнхена очень дорогой грубо говоря считай 40% на налоги и ещё 40% от «нетто» уже на минимальную квартиру

северную салтовку ещё отстроить надо а пригород мюнхена очень дорогой грубо говоря считай 40% на налоги и ещё 40% от «нетто» уже на минимальную квартиру

Выбор между «квартира дорогая» и «её еще отстроить надо!» — ну, такое себе
Когда там в мюнхен в последний раз артиллерия прилетала? в 1945м?

зы можно не мюнхен, что то мельче. навскидку просто только мюнхен в голову пришел

Выбор между «квартира дорогая» и «её еще отстроить надо!» — ну, такое себе

ну так старезні німецькі квартири у кайзерівських будинках зі зручностей де електрика і вікна а ліфт вже треба шукати чи нові сучасні будинки за тімо самими німецькими же ж технологіями але сучасними з сучасними же ж квартирами просторими світлими теплими з усіма зручностями

треба подумати що обрати ))

ЗЫ: а ну і так і не за всі гроші світу чи прийнмі усьої південної німеччини ))

зы можно не мюнхен, что то мельче. навскидку просто только мюнхен в голову пришел

так влаштуватися працювати на фермі )) там ферми кругом а ще можна санітаром 7 років навчання та екзаменів і ти вже санітар дуже попит має професія

ну так старезні німецькі квартири у кайзерівських будинках

Гарне свіже відео на цю тему.
www.youtube.com/watch?v=maKQnZFc820
Німецькі хрущі виявилися не такими вже й хрущами.

Німецькі хрущі виявилися не такими вже й хрущами.

ого круть він ще живий? треба подивитися бо давно не бачив забувати почав з тих часів як у нього бабуся була у криму )) от блін а у мене же ж рідна тітка лишилася

чи нові сучасні будинки за тімо самими німецькими же ж технологіями але сучасними з сучасними же ж квартирами просторими світлими теплими з усіма зручностями

«а вот тут у нас будут нью васюки» ©

так влаштуватися працювати на фермі ))

В последнее вреям я всё больше думаю о карьере плотника.
Корона с меня не спадёт.

«а вот тут у нас будут нью васюки» ©

дискредитация от 3 до 7

В последнее вреям я всё больше думаю о карьере плотника.

плотник к.м.к. в германии не очень по мебели разве что имхо лучше смотреть строитель ремонтник «универсал» с соотв. специализацией по технологиям применимым именно на германском

ЗЫ: электрик ещё очень норм

Скорее переедут в страны с которыми нет обмена финн данных.

Таких мало и каждым годом всё меньше. Да и, как правило, страны не самые привлекательные. У меня знакомый сейчас занимается тем, что каждые пол года просто переезжает куда-то, чтоб нигде не стать налоговым резидентом

в страны с которыми нет обмена финн данных.

тут в штатах всё очень плохо рост преступности рост стоимости жилья после зимы дороги развалены последние не сколько лет постоянно снегопады ураганы наводнения куча вопросов «не белых национальностей» (см. «рост преступности»)

я не понял, это ирония или правда?

щось ви якось слабо оцінюєте європейські податки... всього 60 відсотків.
Одразу видно що ви не в курсі європейських реалій. Бо 60 відсотків це тільки ФОП на пільгових умовах, а на звичайних контрактах тут 80% це мінімум. А зазвичай всі 100%, а то і 105%, якщо зарплата висока

Дуже дотепно :)
Але насправді, взяти ту ж Німеччину, то ставка прогресивна від 14 до 45 відсотків. Для айтішника з зп приблизно 5к долларів це буде ближче до вищої планки. Тож нехай 40%, плюс до цього внески до страхової каси, пенсійної каси — це плюс ще 10-13% (а страховка тут обов’язкова). Ось і вже більше 50ти відсотків, а це тільки основне, є й інші внески, каси і тд.

Дуже дотепно :)
Але насправді, взяти ту ж Німеччину, то ставка прогресивна від 14 до 45 відсотків. Для айтішника з зп приблизно 5к долларів це буде ближче до вищої планки. Тож нехай 40%, плюс до цього внески до страхової каси, пенсійної каси — це плюс ще 10-13% (а страховка тут обов’язкова). Ось і вже більше 50ти відсотків, а це тільки основне, є й інші внески, каси і тд.

В Украине — всё то же самое, только без пенсий, дорог и медицины.
Что же выбрать....

Я вижу, вам ещё не пришлось воспользоваться европейской медициной, пусть, конечно же, и не понадобится, но... Что ж тут всё очень печально в плане терапии, скорости обслуживания, методов лечения и банального сервиса.
А на счёт дорог моё мнение было таким же, пока не начал ездить не только по вылизанным автобанам.
Про пенсию — ноу комент. Больше отдаёшь сейчас — больше получаешь потом, меньше отдаёшь сейчас — меньше получаешь потом. Вопрос только в том, собираются ли наши люди оставаться здесь до пенсии? Сомневаюсь, здесь мало кому нравится.

Я вижу, вам ещё не пришлось воспользоваться европейской медициной,

зато мне пришлось пользоваться отечественной, и платной, и бесплатной.
Когда меня с ребёнком в ПЛАТНОЙ больнице послали «пойдите поищите себе врача» — я чото как-то расстроился даже. Пару недель наза было.

А на счёт дорог моё мнение было таким же, пока не начал ездить не только по вылизанным автобанам.

У нас есть «вылизанный автобан»? Ну хоть ОДИН?

Про пенсию — ноу комент. Больше отдаёшь сейчас — больше получаешь потом, меньше отдаёшь сейчас — меньше получаешь потом.

Ну или «платишь все налоги — получаешь хуй» © ПФУ

У нас есть «вылизанный автобан»? Ну хоть ОДИН?

формально да есть киев борисполь (до поворота в аэропорт) я даже помню там ремонт делали совсем не давно кажется ровно ровно до «операции» whatever it’s called

формально да есть киев борисполь (до поворота в аэропорт) я даже помню там ремонт делали совсем не давно кажется ровно ровно до «операции» whatever it’s called

Очень жаль что я по нему ездил всего пару раз, из киева в борисполь (и обратно)

я по нему ездил всего пару раз, из киева в борисполь (и обратно)
Максим посмотрел. На картине был морской берег, высокая водная даль без горизонта, сумерки и женщина, выходящая из моря. Ветер. Свежо. Женщине холодно.

— Хорошая картина, господин ротмистр, — сказал Максим.

— Узнаешь места?

— Никак нет. Этого моря я никогда не видел.

— А какое видел?

— Совсем другое, господин ротмистр. Но это ложная память.

— Вздор. Это же самое. Только ты смотрел не с берега, а с мостика, и под тобой была белая палуба, а позади, на корме, был еще один мостик, только пониже. А на берегу была не эта баба, а танк, и ты наводил под башню... Знаешь ты, щенок, что это такое, когда болванка попадает под башню? Массаракш... — прошипел он и раздавил окурок об стол.

— Не понимаю, — сказал Максим холодно. — Никогда в жизни ничего никуда не наводил.

(к)

На дороги грех жаловаться особенно живя в Харькове, основная часть города с отличными дорогами, на момент короновируса начали добираться даже до спальных районов и частного сектора и если бы все было так же как и тогда, то через несколько лет почти весь город был бы с дорогами как в Европе

и если бы все было так же как и тогда, то через несколько лет почти весь город был бы с дорогами как в Европе

не був би. в тій «основній частині міста» дороги знову треба було б переробляти

Ну теперь-то можно говорить что угодно это же дороги Шредингера, может да, а может нет. Ну а сделать дороги заново это в Харькове не впервой

та ніт. так завжди в Харкові і було.
коли херово роблять, а потім ще й невчасно обслуговують то і стоїть така дорога рівною рік і без дірок ну два роки максимум.

На дороги грех жаловаться особенно живя в Харькове, основная часть города с отличными дорогами,

прекрасно. Жаль до моего МР эта чудесная хрень не доползла и до СС тоже не доползла

Колись у 2007 році я вперше в житті поїхав on-site до замовника в Данію. Подивився трохи на Європу, погуляв, пофоткав архітектуру, попив пива, ну наче все норм. І так, пиво дороге, а дороги там ровні і акуратні. Добре, але поки я там був, то це якось не дивувало.

Після повернення до України на трасі Київ-Бориспіль, на оцій єдиній нашій автомагістралі, я моментально відчув різницю. Наша краща дорога у порівнянні з данськими дорогами виявилася кривою, горбатою, хвилястою та ще й місцями в латках. Добре що без ям.

Хоча можливо най-найкраще дорожне покриття, яке я колись бачив в Україні, це була невелика дорога з Оболоні до Нових Петрівців. Станом на 2012 рік вона була дуже «вилизана». Сподіваюся, всім зрозуміло чому вона тоді була така, і чого це всім нам коштувало.

Тож які б переваги життя в Україні не були, а дороги до них не відносяться.

Причому перекладали абсолютно рівний асфальт. Фантазія у мародерів від влади погано працює.

Я не вижу смысла говорить о пенсии в контексте укр.ФОП, мы просто не платим пенсионный налог и можем распоряжаться деньгами как пожелаем, это свобода и это классно.

Да и дороги у нас не худшие, тот же Киев-Чоп в принципе, я там ещё ниразу колесо не оставил.

Врачи разные бывают, быдло есть везде, как и хорошие специалисты.

мы просто не платим пенсионный налог

то єсть брехня відчизняний фоп платить мінімальний пенсійний податок (на мінімальну з.п.) зараз гляну скіко то єсть зараз ... 1474 грн/місяць 17,688 грн/рік ($478.98 за гуглом)

фігассі куди йдуть мої податки у америках єтіх вашіх тобто скільки

This amount is a 12.4% Social Security tax on up to $160,200 of your net earnings and a 2.9% Medicare tax on your entire net earnings. If your earned income is more than $200,000 ($250,000 for married couples filing jointly), you must pay 0.9% more in Medicare taxes.

ЗЫ: тобто з $250,000 умовних я плачу $19,864.80 + $9,500 = $29,364.80 і це все ще навіть не податки ))

Да и дороги у нас не худшие, тот же Киев-Чоп в принципе, я там ещё ниразу колесо не оставил.

Харьков-Сумы
Подвеска, подушка двигателя, двигатель :)
(но до того как её всё таки отремонтировали, после ремонта дорога стала цяця-ляля, не знаю как сейчас)

зы «ни разу не оставил колесо».... ну я вот на старый салтов ни разу колесо не оставил, чутово-котельва колесо не оставил, харьков-сумы объезд через блин как его там — Полковая микитовка (когда моста не было) (и дальше после поворота, ходунаевка — в ней то я двигло и потерял) — тоже ни разу колесо не оставил. но это НЕ ДОРОГИ.
И уж тем более не автобаны
Даже харьков-киев, не доезжая блин до полтавы — ямы, что еще хуже — неожиданные, в которые влетаешь на полном ходу

Не потрібно ганяти.

Ну меня тут на ДОУ уже обвиняли в том, что из-за таких тошнотиков, как я, которые тащатся по трассе 60км в час — все беды в стране. Я, правда, потом посчитал, что в среднем за поездку меня обгоняет 3-4 машины.
Так что да — упрёк как раз ко мне — «не надо гонять» :)

я там ещё ниразу колесо не оставил

Якщо нормальна машина і колеса, то й ніде їх не залишиш, і про якість доріг це не говорить нічого. Пам‘ятаю їхав якось у Бердянськ років 7 тому, 150км/ч через Василівку та Токмак — так ями там були місцями доволі великі, й ніде коліс не зоставив... Хоча, звісно, дорога була не зрівняти з Кривий Ріг-Баштанка-Миколаїв — там Камази колеса відкидували 😂

Якщо нормальна машина і колеса, то й ніде їх не залишиш,

Лично у меня — уютный розовый матизик. Я смогу ездить кругом «не оставляя колёса», или мне нужно покупать огромный сарай с колёсами как у БТР, чтобы нормально ездить?

В тебе ж дизельний Кенгу наче, чи вже затрахався із паливною та зміняв на Матіза?
А колеса від бетра нафіг не потрібно — достатньо якогось японського «паркетника», навіть сузукі або ніссан сгодиться ;)

В тебе ж дизельний Кенгу наче, чи вже затрахався із паливною та зміняв на Матіза?

А типа кенгу намного более проходимая железяка с неубиваемой ходовкой?

А колеса від бетра нафіг не потрібно — достатньо якогось японського «паркетника», навіть сузукі або ніссан сгодиться ;)

Ахуеть, мне достаточно не бтра, а просто сарая, чтобы не убиваться на наших дорогах
т.е. свою мечту о смартике я могу навсегда похоронить?

Якийсь Кашкай, ASX, SX4, або навіть Juke — це вже сарай?

свою мечту о смартике я могу навсегда похоронить?

Ця мрія найкраще реалізується у Європі, де на смартику саме то (за виключенням автобанів звичайно)

Був в мене в тещі смарт — по нашим дорогам це як їздити на корзині із супермаркету. Там підвіски вважай що нема. Як гарно спіймати яму — то ідеш не тільки катати два диски, а ще реставрувати рульову рейку.

да. Поэтому я хочу НОРМАЛЬНЫЕ дороги. В т.ч. в городе и пригородах
А то, блин , до смешного доходит — межгород норм (хотя на смарте на трассе — то еще удовольствие), а как в город въезжаешь, так там полная жопа, яма на яме.

я вот нашёл ямы в грязи на районе

goo.gl/maps/cAgHiS9iTCvUfMes5

а вот в телевизоре на севере показывают

youtu.be/hK8gKQbYrnk
youtu.be/yx371Gev4SI
youtu.be/wNiO6ON5WwI

сюда лучше не ехать дороги очень не идеально ((

В місті потрібно їздити велосипедом. Як в Данії.

В місті потрібно їздити велосипедом. Як в Данії.

Ну, мы не в дании
И мне придётся купить велосипед и крепления для велосипеда на моё корыто
так и представляю себе — приезжаю в райцентр, снимаю велик, сажусь на него...
Ну, бороду в барбершопе я уже постриг, осталось только купить себе штаны с подворотами.

или мне нужно покупать огромный сарай с колёсами как у БТР, чтобы нормально ездить?

ну... яка крайина )) не учёл обстоятельства соотв. сам виноват так сказал реал политик бытовой уровень ))

ну... яка крайина )) не учёл обстоятельства соотв. сам виноват так сказал реал политик бытовой уровень ))

\
Выкреста забыли спросить!

Это как выбор между кровавым энтерпрайзом и стартапом. Тут нет очевидно плохого и хорошего варианта

Я звісно не експерт по Німеччині, але наскільки читав тутешніх німців, то 40% (а може й бути менше, залежить від податкового класу) це вже з усіма соц внесками і страховками
можете наглядно порахувати www.brutto-netto-rechner.info
в мене вийшло з 5000 євро gross залишок на руки 3485 net з усіми внесками, пенсійними, сошіал секюріті і тд ітп. Не сильно схоже на 50+%

Калькулятор, на жаль, реальної картини не покаже, німецька податкова система неймовірно ускладнена і тут без подактового консультанта точно не прорахуєш, до того ж, поки працюєш на укр-фопі, то ще 5% все одно буде зніматися як податок в Україні.

Щодо

то 40% (а може й бути менше,

, це застосовується до тих, хто працює на європейскього роботодавця, таким чином усі страховки, пенсійки і тп каси сплачуються роботодавцем. (це урегульовано законодавством)
У випадку з укр-фопом, звичайно ж укр. контора не стане покривати страхування у розмірі від 10ти відсотків, тому фоп змушений буде платити зі своєї зп.

Таким чином, так, для німця податки не будуть вище 45% відсотків за прогресивною шкалою. Але у випадку з доходом укр-фопа є нюанси.

німецька податкова система неймовірно ускладнена і тут без подактового консультанта точно не прорахуєш

то єсть брехня

Я просто скористаюсь відомим топіком dou.ua/forums/topic/35049 де знаючими людьми всі податки вже дотошно і ретельно прораховані враховуючи і внески від роботодавця і все все все.

Сверху работодатель от себя добавляет еще такую же сумму социальных выплат Arbeitgeberbelastung.

Итого, супербрутто для €80000 будет €93617 — это именно та сумма, в которую SSE обойдется работодателю.

Если взять нетто количество прямых выплат супербрутто-нетто €40814 и посччтать процент от супербрутто, увидим итоговую налоговую нагрузку в 43.5%.

Знову ж таки, не пахне ні 50 ні 60-тьма відсотками.

поки працюєш на укр-фопі, то ще 5% все одно буде зніматися як податок в Україні

Не кажучи вже про те що по договору про уникнення подвійного оподаткування Укр-фоповьскі 5% увійдуть в ці 43.5%, а не додадуться.

Тут залишається лише побажати удачі в поясненнях ЄС податковим, що таке ФОП, що таке 1.5 відсотки військового збору, як і куди їх зараховувати. Почитав би з радістю реальний кейс, хто це зробив і йому зарахували.

По факту конвенцію не можна примінити на дохід ФОП 5%, а тільки на ПДФО 18% — перевірено у Португалії. Тому залишаючись резидентом України (отримуєш гроші як ФОП) та набуваючи резиденства другої країни, то платиш «по повній» відкусуючи потихеньку від сумарної котлети:
— 5% ФОП
— якийсь там ЄСВ
— 5 — 10% курсової різниці
— 10 — 30% податку на доходи у країні ЄС
— 5 — 15% соціальні внески на медицину, пенсії etc.. у країні ЄС

Плюс до того ж, на залишки цієї української котлети ще треба буде заплатити аренду, за їжу в магазині (де ті самі помідори по 10євро кг), пару штрафів, які зловив на дорозі по українській звичці водіння і тд тп, таким чином навіть сеньор-помідор буде відчувати себе бомженятком.
Я більш ніж впевнений, що більшість наших ФОПів сидять тихенько в Європі весь цей час і не спішать говорити тамтешній податковій про свій дохід. І це логічно, але з початком Due Dilligence, AEOI, TIN KYC, CRS і тд тп, так вже, скоріше за все не вийде. Принаймні з того, що на сьогодення про це чутно та як це планують імплементувати. Але все ж, можна сподіватись, що як часто буває, у нас все буде зроблено через одне місце і всі ці страшилки оминуть стороною нашого рядового гребця за кордоном.

А з чого ви взяли, що безпечне та веселе життя у Європі буде безкоштовним? Вважайте ці 2-3к евро в місяць платнею за проживання в ЄС, а не податками — на курорті ж платите 1-2к за тиждень, то й тут так само 😉

откуда вы беретесь?
~35% я плачу, включая разные кассы и страховки.
А 5к брутто — здесь студенты на такое устраиваются после универа.

Рад, что у вас выгодная ставка налогообложения. Видимо, и налоговый класс удачный. Всё индивидуально, не у всех есть семья, дети, другие факторы, понижающие налог.

Ну будет на самом невыгодном 42% с включенными кассами и страховками. Где 50 или 60%?
Советую ознакомиться с этой статьей про налоги:dou.ua/forums/topic/33462
И про медицину вкупе почитать, как она работает в реальности:
dou.ua/forums/topic/32922

Максимальная ставка уже стала 45% вместо прежних 42ух. Но суть моего комментания не в этом.
Я имею ввиду, что человек работающий на укр-фопе, кроме налога в 45 процентов, заплатит ещё сам себе за страховку и остальные взносы. Таким образом, и набежит до 60процентов.
Мы это тут обсуждали с вашим единодумцем dou.ua/...​rums/topic/42135/#2594393

А вообще, я с вами согласен, что если легализоваться или найти просто немецкого работодателя, то выше 45ти не получится. Ну разве что ещё 3% на церковь, если человек религиозный и указал это в анкете по незнанию :)

Ну да, на фопе смысла в германии вообще нету. У местных контракторов слегка другие рейты. В Польше фопам намного проще и лучше.

Не устраиваются. 5к брутто — средний рейт в германии для хорошего сильного мидла или даже сениора.

Ось і вже більше 50ти відсотків

33%

я говорю про укр фопов, которые работают на Украину из Германии

Тож нехай 40%, плюс до цього внески до страхової каси, пенсійної каси — це плюс ще 10-13% (а страховка тут обов’язкова)

wrong
Я — айтишник в Германии с зп вышей средней, плачу 30-35%, в эти проценты входит ВСЁ — и страховка, отчисления в пенсионный, и т.д.

а це тільки основне, є й інші внески, каси і тд.

Это какие? Добровольные? Ну так то и в Украине можно найти что-то дополнительное куда платить. В чём суть?

Я — айтишник в Германии с зп вышей средней, плачу 30-35%, в эти проценты входит ВСЁ — и страховка, отчисления в пенсионный, и т.д.

і ще приблизно так само за тебе платить твоя компанія податків, от і порахуй реальні податки

а то і 105%, якщо зарплата висока

то єсть не правда 105% не може бути податком бо це очевидно але «умовні 5%» ти змушений будеш відпрацювати безоплатно на користь комюніті

от у штатах популярна робота при школі слідкувати щоб діти дорогу переходили і коли шкільні автобуси привозять або відвозять дітей теж і за тим як батьки привозять і забирають

а от водії автобусів уже наймані офіційно за гроші такої опції на жаль нема щоб «відпрацювати» саме водієм автобуса

то єсть не правда 105% не може бути податком

Это правда, в виде казуса. Где-то в скандинавии в каком-то случае такое получилось.
там при каких-то условиях налог на доход (реально немаленький) получился 105%.

так для цього треба прийняти «біженця» в податкові резиденти. а це накладає непогані зобов’язання на приймаючу сторону і більшості соціалістичних країн старої європи ця морока не потрібна.

Хотілося б вірити, але в мене інше розуміння щодо цього. В більшості країн статус податкового резидентства набувається автоматично після виконання певних умов, це може бути як просто знаходження на території понад 183дні, або наявність місця прописки. Наприклад, в Німеччині, коли отримуєш прописку, то на ту ж адресу, де прописався через якийсь час приходить код ІНН (він же TIN якщо англійською).

Як прикро, що в Польщі не так, в Кракові в березні-квітні минулого року треба було пару днів на стадіоні простояти щоб отримати песель(ІНПП). В Німеччині краще!

в Кракові в березні-квітні минулого року треба було пару днів на стадіоні простояти щоб отримати песель(ІНПП). В Німеччині краще!

Дядь, в березні минулого року в Кракові було можливо більше українських біженців, ніж в усій Німеччині разом. Всі ці «песелі на стадіонах» — це тому, що ніяка існуюча система не витримала б такого пікового навантаження в перші тижні.

Які казочки. Це де вам таке розповіли?
Чомусь в Польщі наші сидять на 9% через інкубатори (що дає право на карту побиту) чи оформлюють собі ФОПи та платять 12% + ЗУС (що теж дає право на карту побиту). Ви реально думаєте що люди заради 5% повернуться в країну з зруйнованною економікою та де тобі можуть виписати білет в один кінець? Якось ви переоцінюєте значення грошей, тим паче різниця не дуже велика.

Польшою не цікавився, все що знаю це реальний кейс знайомого, щось там до 15% виходить у нього. Мова йде про найбільш «цікаві» з точки зору податків країни, нехай та ж Німеччина.

Та й про

країну з зруйнованною економікою та де тобі можуть виписати білет в один кінець

хочеться запитати:

Які казочки. Це де вам таке розповіли?

Насильно ще нікого на фронт не відправили. Так ловлять, так роздають повістки, так відправляють на мед.комісію. А потім все одно йдеш додому. Вуаля, тебе просто поставили на облік. У вас є хоч один реальний кейс, де в нашій країні людину без військового досвіду насильно вирвали і кинули на фронт?

Про зруйновану економіку рано говорити. Той же Київ живе, бізнес працює, люди заробляють гроші, НБУ підтримується траншами з ЄС. До руйнації економіки далеко.

У вас є хоч один реальний кейс, де в нашій країні людину без військового досвіду насильно вирвали і кинули на фронт?

ого чуваче то єсть вже якесь палєво сорян спробуй вийти на всю відкриту інфу офіційну

НБУ підтримується траншами з ЄС

то єсть прямо значить що (само достатньої) економіки на справді нема і далі вже йдуть певні нюанси зовнішньої підтримки

До руйнації економіки далеко.

нащо ти це взагалі пишеш? «Зареєстрований 20 лютого» а ну тоді ок тіпа вброс ))

У вас є хоч один реальний кейс, де в нашій країні людину без військового досвіду насильно вирвали і кинули на фронт?

Сосед. и что хуже всего — без обучения.
Пока я ему заказал/получил/нашел способ отослать аптечку — он уже раненый в госпитале.
Что было очень неожиданно и неприятно.

censor.net/...​go_vidpravyly_na_peredovu

>насильно на фронт ще нікого не відправили

У вас мабуть не всі дома. Хоча може ви самі живете, тоді нормас.

Кажу із власного досвіду та з досвіду людей, з якими спілкуюся. Повістки отримували, в тцк сп ходили, на фронт нікого із цивільних не забрали. Забрали лише знайомого, який в Афгані служив, тобто був військовим з потрібною спеціальністю (сапер).

Ви ще не сказали шо ковіда нема, а яєчка золоті тільки курочка Ряба висиджує. А так то да, все вірно кажете.

В мене друг сім’ї вже майже рік без досвіду і бажання в ЗСУ. Йому розповісти вашу казку, що виявляється це він хотів? А то він якось не знає.

Так, це звичайна справа у нас. Беруть тероборону, яка до цього тільки мішки тягала, і кидають на першу лінію. В мене реальний приклад є.

В мене реальний приклад є.

В мене теж. В моєму прикладі вони майже рік сиділи в області, а потім їх кинули в саме пекло. На скільки розумію до такого вони точно не готувались і взагалі не знаю до чого вони рік готувались. Хз хто відповідальний за підготовку ТРО. Там ще питання до командування ТРО можуть бути.
Імхо, краще попасти вже в якусь звичайну бойову бригаду, чим попасти цілим ТРО з неясним командуванням на нуль. Хз чи поряд взагалі хтось буде навіть з мінімальним досвідом.

Насильно ще нікого на фронт не відправили

Да-да, не відправили.

Так ловлять, так роздають повістки, так відправляють на мед.комісію. А потім все одно йдеш додому.

Наївне дитя

Після того як пролюбили кадрову армію на початку війни, доволі часто так і відбувається.

Про зруйновану економіку рано говорити.

Вже пізно говорити. Вже питання в тому: на скільки пізно вона буде зруйнована?

Той же Київ живе

Але далеко не так як на довоєнному рівні

бізнес працює

Який бізнес?

люди заробляють гроші

Які люди? Скільки грошей?

НБУ підтримується траншами з ЄС

Ну от тільки перестануть надавати транші, так економіка і приляже

Я не просто думаю — я повернусь.

Я розумію що такі люди будуть з різних причин, але цитую:
> Дуже просто всіх повернути

Ось прямо всі побіжать в Україну щоб платити 5%, незважаючи безпеку і інші нюанси.

Ключове слово ВСІ

Какие 5%? Неужели не доходит что это очень временно? Не верите? спросите у Гетьманцевых. И будут вам 50+% за право получить взамен большое нихера. В отличие от Германии.

Не читаючи пост заглянув у коментарі. Це якийсь жах. Одним держава щось винна, інші вважають, що влада, купа проблем та якогось дитячого плачу. У будь-якому випадку винен хтось, а не «я». Сенс більшості коментарів це — «Дуже прикро, що світ не такий, як у моїх рожевих окулярах. І я буду злий на всіх».

Одним держава щось винна

Тобто треба просто платити дань, а не податки.
Щоб в нікуди, щоб челядь не задавала дурних питань, а просто мовчки платила і все.
Ясно.

світ не такий, як

А в топіку мова не про світ.
Не пересмикуй.

буду злий на всіх

Дай, будь ласочка, посилання, хто і де тут казав, що буде злий жарт а всіх.

дань, а не податки.

і ще хто тут із нас пересмикує?

В коментарях зібралися демагоги, бабусі з під’їзду, екстрасенси та мабуть, ще якісь псевдо свідомі люди, для яких Україна почала існувати після 24 лютого.
Таке враження, що для більшості проблеми в країні з’явилися лише тоді, вони безпосередньо з ними стикнулися.

Є такий вислів: починаєш цінувати, коли втрачаєш. Так само відбулося і у даній ситуації. Раніше не цікавилися політикою, правами, законами, культурою, свободами ітд. Тепер маємо купу людей, які не задоволенні ситуацією, яка склалася.

Проте вони забувають, що розвинуті країни, які їх так приваблюють, через те такі і розвинуті, що там боротьба за права і свободи ніколи не припиняється.

Тож, якщо тобі не цікаво, що відбувається навколо і не відстоюєш свої переконання в якийсь момент ти дійсно починаєш платити

дань, а не податки.

P.S. надалі я не буду відповідати, бо це переливання з пустого в порожнє.

На DOU безліч топіків з обговоренням політики, виборів, податків, економіки.
І тут вриваєшся ти і розказуєш нам, що це все нам примарилося.

всьо ясно — ще давай за лгбт почти розказувати — як треба здобувати права і свободи там

Если бы ментальность была другая, то такого бы и не было. При чем это не национальная ментальность, а всеобщая. Никто не хочет начинать с себя, хоть и по вполне очевидным причинам, но все кое как все равно стремятся к улучшению положения, просто это все не быстро и можно не дожить до светлого будущего

от нашо цей висер — про «начінать з сєбя» — всім відомо — що ми живемо у дуже гнилій системі

Сенс більшості коментарів це — «Дуже прикро, що світ не такий, як у моїх рожевих окулярах. І я буду злий на всіх».

Так — у моїх рожевих окулярах я маю інше уявлення якою має бути смачна їжа. І навіть коли усі навкруги їдять гівно і нахвалюють — я не буду.

У вашому прикладі всі навкруги їдять гівно і хвалять, а ви теж їсте гімно, але критикуєте, бо маєте уявлення про іншу, смачнішу, їжу. Ви мабуть не розумієте вислову рожеві окуляри. Він означає не помічати недоліків, ідеалізувати щось. У будь-якому випадку це дуже кумедний коментар

В этой стране каждые 6-8 лет какие то кризисы, и чем дальше тем хуже, даже боюсь представить что будет следующее, война на украино-китайской границе, с мясными штурмами x100 от текущих? Я не вижу смысла жить сдесь

Переїжджай запарєбрік. Там все стабільно: президент, партія, геноцид, дураки, дороги....

а що, у вас окрім «запарєбрік» варіантів інших немає? І тільки у запарєбріку все стабільно? переїзджати з однієї північної Кореї в іншу північну Корею? У світі більше 200 країн. І є країни де вже 80 років ніяких війн немає і де нормальний рівень життя. Головне щоб податки платив.

Хватит выгонять всех со страны, задолбал уже, чесслово, что не тема ты всем пишешь ехать в рашку

Не виганяю я нікого.. Тест кацапстаном роблю тому, що хочу нагадати пересічним, що є місця й гірші за Україну

Окей, гірше Украини кацапстан і північна Корея. Це як людина з менталітетом що рівняється на сусіда алкаша, чи бомжа, а не на успішних людей. «Я ж не алкаш живу в комуналке подбухиваю как все, бью жину, воспитиваю жену побоями все как у всех. Он Васька алкаш еще хуже лежит под забором обосцаний, не все так и плохо...»

От як воно так? там ти мені пишеш просто ахінею на адекватні питання, а тут ніби і сам адекватний і мотивуєш думку вірно, чи тут ти прикидаєшся, а там твоя звичайна поведінка, як то працює — неясно.

їх тут двоє. а адекватний з них тіко один, не цей :)

Якщо ти будеш розповідати, що Україна — лайно, я буду ставитися до тебе відповідно, як до лайна.

Якщо ти будеш розповідати, що Україна — лайно, я буду ставитися до тебе відповідно

певно має бути стаття за дискредитацію

умисні дії спрямовані на підрив авторитету, іміджу й довіри ... для того щоб підірвати довіру людей до нього або припинити надавати йому підтримку

Вважати тебе лайном, ставитися до тебе як до лайна — це ще не злочин. Злочином це стане, коли я буду це робити навмисно, коли ти на мене подаси до суду, а суд це визнає. От тоді так. А до цього моменту — свобода слова та вільне висловлювання думок.

Вважати тебе лайном, ставитися до тебе як до лайна — це ще не злочин.

а до чого тут я тут мова за дискредитацію

розповідати, що Україна — лайно

умисні дії спрямовані на підрив авторитету, іміджу й довіри ... для того щоб підірвати довіру людей до нього або припинити надавати йому підтримку

Якщо ти будеш розповідати, що Україна — лайно, я буду ставитися до тебе відповідно, як до лайна.

Ось так звучить оригінальна фраза. Виколупувати з неї слова, а потім щось там накручувати собі, ну не зовсім правильно, не знаходиш?

Ок, пропоную тобі написати на мене заяву в поліцію. Бо закон є закон, ти мусиш повідомити про його порушення відповідним органам, інакше ти будеш вважатися співучасником.

Будешь зрівнювати Україну з лайном, чи рашкою, буду ставитись відповідно. Ми ж рухаємось до західного світу, то й зрівнювати потрібно з кращими, а не гіршими.

Ти щось переплутав.. Тут купа мамкіних уєзжунь-трактористів так вважають. А я навпаки, нікуди не збираюся, та ще й розвивати активно збираюся.

Проспись, якщо мовчати що в країні є проблеми вони не зникнуть. Я лише провів аналогію на твій тест вище де ти порівнюешь Україну з кацапстаном, а не успішними країнами. Ps. А за одне твоє речення зі словами «Україна» і «лайно» в тебе мають відсохнути губи.

Від твого ниття, що проблеми є, вони нікуди не зникають. Успішні країни стали такими, тому що там люди в решті решт зрозуміли, що для досягнення результату треба виходити з зони комфорту та влізати з головою в лайно. Ти щось робиш хоча б на місцевому рівні? Яким друзям ти допомагаєш в громадській діяльності? В скількох державних проектах ти приймав участь? Скільки ініціатив ти розробив та втілив?

спішні країни стали такими, тому що там люди в решті решт зрозуміли, що для досягнення результату треба виходити з зони комфорту та влізати з головою в лайно.

Строители коммунизма уже пробовали так делать

Але успішними стали лише капіталісти. Дивно, чому так сталося...

Напевно тому, що вони не вчили інших як їм треба жити і в яке лайно лізти.

А якщо є конкретні причини з власного досвіду ставитися до України як до лайна (малоросії)?

Повно. Як з цивільного життя, так і з військового.

Ви ж своє «сдесь» забираєте з собою.
Від свого «сдесь» не втечеш.

Везде хорошо там где нас нет, в каждой стране свои проблемы, чтобы их увидеть нужно там пожить

Везде хорошо там где нас нет

На моїй пам‘яті я чув цю фразу тільки російською мовою. І якось завжди так співпадало, що дійсно, де немає авторів подібних слів, там дійсно добре

Я не пробачу того що ця країна зробила з мене раба порушивши мої бавові людські права

Переїжджайте до кацапстану. Там таких проблем не буде.

Я звідси не бачу, підгоріло там щось у вас, чи ні...

В світі ж тільки Україна і кацапстан...

якщо не кацапстан то хто!? (к) (тм)

більше країн немає. З одного концтабору в інший

помимо прав, увы, есть еще и обязанности, к тому же нет государств, которые бы находясь в состоянии войны не сделали бы так же, так что такие обиды не очень рациональны

уже нема, «Конституція на паузі», тобто ніхто нікому нічого не должєн

к тому же нет государств, которые бы находясь в состоянии войны не сделали бы так же

загалом так штати теж напали на лібію та гондурас так що «події» цілком виправдані

Почему обязанности есть только у половины населения страны?

Суттєво менше половини. Але таки дійсно так

если ты спрашиваешь «где справедливость?», то ответ — ее нет, но это все никак не меняет того факта что у конкретного человека она есть

неа. я, как матерый эгоист, имею право нарушить договор с государством, нарушившим свою часть договора. *причем нарушают они ее давно, еще с моих 18 лет. и за это время не попытались исправиться)

имею моральное право. так норм?

имею моральное право. так норм?

Мора́ль (лат. moralitas, термин введён Цицероном[1][2] от лат. mores «общепринятые традиции») — принятые в обществе представления о хорошем и плохом, правильном и неправильном, добре и зле, а также совокупность норм поведения, вытекающих из этих представлений[3][4].

Сомнительно что «нарушать договор» — это «добро» или «правильно»
разве что в другом обществе. но тогда и государство имеет право нарушать своих обязательства, а вы всё равно должны продчинятся государству.

государство имеет право нарушать своих обязательства, а вы всё равно должны продчинятся государству.

вово. с этой глупостью в головах — мы не выживем

Почитайте про деонтологические принципы и категорический императив

почитай это лучше

Ну так не паразитируйте на остальных, в чем проблема?

я ж не женщина, мне и не дадут паразитировать. не отправят в оплаченное ЕС турне по Европе. хотя на эти деньги можно было бы хоть броники пацанам купить

категорический императив

Читаем: Act in such a way that you treat humanity, whether in your own person or in the person of any other, never merely as a means to an end, but always at the same time as an end.
Принудительное использование жизни и здоровья людей во имя сохранения государства (читай чиновников) это еще не “merely means to an end”?.

Принудительное использование жизни и здоровья людей во имя сохранения государства (читай чиновников) это еще не «merely means to an end»?.

намёк был на то, что категорический императив тут не подходит, как и вся деонтология. Тут скорее всего телеология нужна. да и есть, наверное.

это почему же ж? вот при ссср было и хорошо же ж жили

но тогда и государство имеет право нарушать своих обязательства

Так воно і порушовало, я думав це і був договір. Держава не чіпає нас, ми не вимагаємо від держави те що вона обіцяла.

нет, ты видимо не знаешь что это такое, раз спрашиваешь. грубо говоря это одобрение социума, если ты мародера со спущенными штанами к столбу примотаешь, то социум одобрит, соответственно на это моральное право имеешь. а вот перебегающих границу за взятку социум не одобряет, значит на такое морального права не имеешь. но при этом всем оба действия незаконные, но за первое тебя не накажут, потому что просто не найдется доказательств тебя обвинить ведь свидетели будут на твоей стороне, как и полицейский. а вот за второе тебя вылюбят и высушат

ты про эту мораль?
«Ницше обвиняет „рабскую мораль“ в том, что она обезличивает человека, что лишает его свободы и радостей жизни...»

я про другую

я про моральное право, у него нет других толкований, что ты имеешь в виду никто не знает, ты называешь другими терминами то что придумал, я ж не угадаю, без твоего толкования что оно такое

помимо прав, увы, есть еще и обязанности,

От тільки дехто у 2014му про обовязки забув, а зараз вирішив всіх закрити. Норм підхід.

это не аргумент, так и ввх в Гааге скажет, мол, Грузию оккупировал всем пофиг было, а Украину начал и вот вы меня судите. Норм подход
ну бред же

Наразі там звинувачення в депортації дітей.

Правонарушение покрупнее не перетерает остальные, я говорил про одно конкретное

Внезапно есть, много.
Та даже в е**чем Мордоре оркам границу не закрывали.

им с другой стороны ее закрыли, но, в целом, думаю даже прямо сейчас ты можешь выехать к ним и жить у них с «открытой» границей

Оркам границу ни с какой стороны не закрыли. Кто хотел, тот свалил и сваливает дальше.

Оркам границу ни с какой стороны не закрыли.

депортують зі штатів кажуть нема такої підстави подаватися на біженьця за втечу від совєцької мобілізації

зараз прецедент протягнуть як прецедент і справи будуть закривати автоматично просто тупо по паспорту

Орков у которых нет визы/гринкарты/"что там еще надо" депортируют из США?!
В Польшу еще им нельзя.
Прям железный занавес.
Осталось еще всего 191 стран куда они могут выехать.
Это приблезительно на 191 страну больше чем у украинцев.

Осталось еще всего 191 стран куда они могут выехать.

190 стран.

вообще у меня точного ответа нет, но мне показалось ты отбавил саму рашку с того списка, а я отбавил нас (можно и наоборот). но тут столько неизвестных что уравнение не сойдется

вообще у меня точного ответа нет, но мне показалось ты отбавил саму рашку с того списка, а я отбавил нас (можно и наоборот). но тут столько неизвестных что уравнение не сойдется

ну, вообще-то Украину.
А мордор — зачем оркам въезжать в мордор, они ж там живут.

ну вот и сошлось

все равно −1 же

ну вот и сошлось

все равно —1 же

Ага. это у меня с арифметикой слегка непорядок.
Сорян.

Ну я бы посмотрел как рашкованен поехал бы сча через неперекрытую границу, допустим, в Польшу :)

ты правда не понимаешь что я пишу?

Треба було ознайомитись с обов’язками до початку війни. Часу було передостанньо.

Обязанность сидеть на Украине в студию

Петросян на відео посилання дав? :D

А до чого тут воювати? У Конституції чітко записан лише обов‘язок «захищати», а в який спосіб і звідки — це вже деталі.

Ок, я залюбки послухав офігезні історії, як пересічні збираються захищати батьківщину на відстані в 10 тисяч кілометрів.

І Україною в серці і прапорцем на площі.

Чому ні, якщо це його вибір, якщо ти роки 3 хоча б за Україну не воював ти взагалі нічим не відрізняєшся, може ти ще гірший бо без прапорця, чи без України, тут ще треба перевірити, а ще прикольніше, що будь-яке полювання на відьом однакове невже ти не розумієш?

Ну хтось же думає, що він такий класний патріот, що ходить, загорнувшись у синьо-жовтий прапор, на мітинг у Барселоні чи Сан-Франциско. Хтось донати збирає, хтось на концерти Вакарчука у Лондоні чи Парижі бігає «на підтримку України»... А хтось взагалі «захищає Україну» в особі власної родини у вишиванці на Канарах ;)

Ну так я ж може теж хотів би захищати зза кордону.
Чим я гірший від 50тирічної чайлдфрі?

Ти не гірший, ти кращий для держави як ресурс. А все цінне треба тримати ближче до серця.

Так захищай, а не ний! Троє неповнолітніх дітей — і ти вільний! Або, якщо не любиш дітей — можна одружитися на дівчині з інвалідністю і вперед, у світле майбутне! Навіть мораль не постраждає ;)

Так само як співаки і багаті люди, махати на площі Українським прапорцем. А як будете в Таї то можно зустрітись з депутатом України і обсудити проблеми захисту вітчизни.

Микола Каклєта буде радий зустріти однодумців!

Ти чого досі не в Грузії? З 2015 року грозився, а тепер ниєш

Треба було ознайомитись с обов’язками до початку війни

* до народження і набуття громадянства.

Можеш назвати країну, яка в ситуації нападу на себе цього не робитиме?

Цього це чого?
пускати лише чоловіків на м’ясо?
А жінок з почестями відправлять безкоштовні подорожі по Європі

А ти готовий продовжувати славетний рід українців та народжувати дітей?

Ти порівнюєш Право

народжувати дітей

з обов’язком

захищати країну з автоматом на нулі

Перше на 100% по бажанню, друге...

Ну дик піди народи дитину. Лям баксів за це ще отримаєш. Маєш повне право!

Не кажи що мені робити я не скажу куди тобі йти

Та я й так знаю, що ти не можеш. А жінки можуть. Саме вони продовжать рід. Це очевидне пояснення, чому жіноче населення берегти трохи вигідніше з точки зору стратегії розвитку, ніж чоловіче.

так, можуть.

тільки цей рід буде чий?
турків, арабів, поляків?
задумайся. для прикладу — ким виросли діти Роксолани? А́нни Яросла́вни ?
може вони щось зробили для України, захищали її?

Тобто ти вважаєш, що всі жінки виїхали, один ти залишився, за яким полює військомат?

Задумайся, чому тобі так горить за жінок, які виїхали? Заздриш чи що?

Та я й так знаю, що ти не можеш. А жінки можуть.

tsn.ua/...​arodiv-tertyu-ditinu.html — Перший в світі вагітний чоловік народив третю дитину 🤭

Свій. А вже від жінки залежить, ким вона виховає свою дитину, українцем чи кимось ще.

Тоді який в тому сенс? Тобто я отримую реальний мінус по банківському рахунку за гіпотетичну можливість народження майбутніх проросійських манкуртів з українським корінням, що будуть люто ненавидіти Україну? Чи не здається тобі, що ця лотерея трохи ... знаєш такий запах...обману напевно, щось без матів не виходить.. .

Тоді який в тому сенс? Тобто я отримую реальний мінус по банківському рахунку за гіпотетичну можливість народження майбутніх проросійських манкуртів з українським корінням, що будуть люто ненавидіти Україну? Чи не здається тобі, що ця лотерея трохи ... знаєш такий запах...обману напевно, щось без матів не виходить.. .

Ну, у вас есть возможность воспитать своих детей так, чтобы они не были манкуртами, а были патриотами
или это снова «не мужское дело» и «бабы не справились»?

Для цього їх було б офігезно завести, а то я щось весь час якісь борги віддав, хоча я наче ні в кого нічого і не брав і мені нічого не дали, тому так в мене є можливість виховати дітей на власний розсуд, якщо таки мені їх вдасться завести, перш ніж померти 🤷

Слухай, чому ти постійно вигадуєш якусь ахінею, яка немає жодного відношення ані до реальності ані до моїх слів, це тому, що аргументів в існуючій реальност немає? 🤔 Тому ти користуєшся головним алгоритмом росіянським пропагандонів і вигадуєш факти що не існують на ходу? Нафіга, ми ж тут наче не сваримося а думаємо, чи ти сваришся? Я от сваритися не хочу, тож якщо ти за цим, то наснаги тобі...

Для цього їх було б офігезно завести,

Т.е. ты дитёв еще не завёл, но уже заранее недоволен?
яснопонятно.

Слухай, чому ти постійно вигадуєш якусь ахінею, яка немає жодного відношення ані до реальності ані до моїх слів, це тому, що аргументів в існуючій реальност немає? 🤔 Тому ти користуєшся головним алгоритмом росіянським пропагандонів і вигадуєш факти

ну вот ты выдумал «факт», что я, якобы, «использую аргументы орковских пропагандонов»
А до этого ты придумал какой-то спич про детей, которых у тебя, оказывается, даже нету (но при этом ты уверен что если бы они даже были — то выросли бы русскими манкуртами).
Ты уж там оперделись как-то со своей доктриной.
ты заранее завываешь по событиям, которые, с твоих же слов — «никогда не произойдут» и требуешь понимания к твоей тяжолой доле. прямо как баба.

Яке ж ти мерзотненьке, чому ти такий? Про дітей було конкретно що рандомна тьотя не дає ніяких гарантій, що не виростить манкурта, як ти її будеш контролювати? Ти продовжуєш тупо вигадувати на ходу, класичний росіянським пропагандон

Яке ж ти мерзотненьке

Да ты тоже не кросавчег, и чо? Я же терплю! И ты терпи.

Про дітей було конкретно що рандомна тьотя не дає ніяких гарантій

А ты не еби, прости господи, рандомную тётю. Найди себе нормальную жену — и всё у тебя будет оки-доки!

Ти продовжуєш тупо вигадувати на ходу, класичний росіянським пропагандон

Повыпендривайся тут еще мне!

А при чому тут мої діти? Я просто кажу, що не можу рахувати тих дітей що виїхали за кордон навіть потенційними українцями і те що інтереси моїх навіть гіпотетичних дітей важливіші ніж чиїхось реальних, не треба перекуручувати

А при чому тут мої діти?

Они у тебя есть? Если нет, то немного неэтично обвинять чужих детей в том, что если они уехали от войны — то они даже «потенциально не украинцы»
Хотя даже если были бы — то это всё равно неэтично.

інтереси моїх навіть гіпотетичних дітей важливіші ніж чиїхось реальних,

are you ahueli tam?

are you ahueli tam?

З точки зору вульгарного соціал-дарвініста, можливість (хай і теоретична) розмножитися переважить для конкретного індивіда можливість розмноження носіїв інших генів.

З точки зору вульгарного соціал-дарвініста, можливість (хай і теоретична) розмножитися переважить для конкретного індивіда можливість розмноження носіїв інших генів.

Не, я прекрасно понимаю, когда интересы своих детей люди ценят больше интересов чужих детей.
но когда интересы несуществующих «детей» (и при таком подходе — хрен они там будут) ценят выше интересов СУЩЕСТВУЮЩИХ детей — это, как мне кажется, просто какое-то органическое поражение мозка.

Ти дійсно вважаєш що наявність можливості ок прирівнювати до обов’язку?

Ти дійсно вважаєш, що для збереження нації достатньо чоловічого населення?

прямо класика )) якщо заговорили за патріотизм то вже напевне готуються щось вкрасти

а чого це взагалі тут виникло таке питання?

що для збереження нації

А це яким чином виявляється обов’язком для жінок ?
можна будь ласка номер статті і терміни які передбачені за невиконання цього?

Я не кажу про жінок, я кажу персонально про тебе. Ти можеш народити дитину? Так? Ні?

Давай я спробую пояснити тобі це один раз. якщо не вийде, ідеш услід за російським кораблем, ок?

те що якась жінка «потенційно» може народити дитину ніяким чином не робить її краще за мене. бо я «потенційно» ТЕЖ можу знищити два десятки російських танків і два батальйони вагнерівців. Якби не скляна сьеля і сексизм, ага😀
це такий же самий як потенціал як і чайлдфрішка, яка може народити 10 здорових дітей.
вона може, але вона не буде цього робити, поняв?
То спочатку повертаємо всіх жінкинь —
Бездітних, феминисток зза кордону, а потім починаємо відкривати рота

те що якась жінка «потенційно» може народити дитину ніяким чином не робить її краще за мене.

Ти бачив колись цивілізацію, яка складається виключно з чоловіків?

Бездітних, феминисток зза кордону, а потім починаємо відкривати рота

Ти чого такий агресивний? Тобі треба знімати стрес. :D
Тут проблема не в тобі, а в банальному розрахунку та психології. Якщо твоя сім’я в безпеці, то ти будеш готовий на певні дії набагато раніше, бо перша твоя думка завжди буде врятувати сім’ю, потім вже займатися іншими справами. Друге, коли чоловіку немає чого робити, він починає нудьгувати, записувати в ТРО, підписувати контракт, й так далі. З’являється розуміння того, що треба захищати майбутнє дітей, а не тікати як сцикло.

Ще момент, якщо відкрити кордони та ти звалиш, то решта буде вважати тебе або сцикуном, або прикладом, бо хтось уникнув відповідальності, а ти чим гірше? Це суттєво зменшить економічний потенціал країни. Всі ці обіцянки донатити не факт, що будуть виконані. З часом, коли над тобою не літають ракети, ти забуваєш весь негатив та починаєш вважати, що це тебе більше на стосується. Коли ти в гущі подій — ти зацікавлений прямо щоб вони закінчилися якомога швидше.

Продовжувати чи тобі достатньо цих аргументів?

ти не відповів на жодне з моїх зауваженнь. і у відповідь написав щось нестосовне теми, більше схоже на завчені маніпуляшки, на які ліньки відповідати.

я тобі про рівність людей перед законом. це повинно бути першим. бо за своє ярмо воювати не буде ніхто.

о за своє ярмо воювати не буде ніхто.

точно

решта буде вважати тебе або сцикуном, або прикладом, бо хтось уникнув відповідальності, а ти чим гірше? Це суттєво зменшить економічний потенціал країни. Всі ці обіцянки донатити не факт, що будуть виконані

Це лише гіпотези ;)

Так, але вірогідність тут набагато вища, бо таке вже бачили раніше та немає поки що підстав вважати інакше. ;)

Я втратив нитку з приводу чого у вас діалог. Але чи бачили ви цивилізацію виключно з жінок?

нічого гового. черговий олень скандує лозунги про святість усіх жінок тільки на основі статі. модери звісно сексизму тут не вбачають

Пан перейшов на образи? В пана закінчилися аргументи? Щось швидко.

1. ти почав фантазувати про мене. як середня баба: «відкрити кордони та ти звалиш...Всі ці обіцянки донатити не факт, що будуть виконані.»

2. ти не відповів на жодне з моїх зауваженнь

який висновок я зроблю? шо ти вмієш тіко скандувати й плюватися гімном.

1. А навіщо тобі так сильно хочеться за кордон, що в тебе аж горить, коли жінок випускають, а тебе ні? Мені персонально хочеться туди через дві причини — бізнесова та бізнесова. Ніяких еміграцій, ніяких відпочинків, морька та все таке. Так, не сильно зручно, що я не можу виїхати, але я поки можу іншими речами займатися.

2. ти не відповів на жодне з моїх зауваженнь

А є сенс?

Продовжую тролити. Ви ж кумедні такі. Намагаєтеся пояснити всім навколо, чому ви боїтеся бути чоловіками та захищати як мінімум свою сім’ю. Навіть аргументи якісь біль-менш логічні знайшли. Боротьбою за права прикриваєтеся.

Боротись за краще життя для родини це тілики сидіти зі з броєю в окопі, чи це використати шанс і переїхати в безпечне, цивілізоване місце, де поважають ваші права і є умови для ведення бізнесу? Питання риторичне можете не відповідати.

Мені подобається лінія твоєї аргументації але власне ти скільки часу провів в зсу за 8 років війни? Просто цікаво наскільки саме ти не боявся бути чоловіком...та захищати, ну і далі по твоїм тезам

Давай з тебе почнемо. Де ти був всі ці 8 років?

Скажімо так, моїй «синій книжечці» вже 8 рочків, тож тобі сказати нема чого я вірно розумію? А цей весь спітч тому що тобі можливо дадуть з жалю, бо ти здаєшся героєм? Якщо не правий то поправ мене...можливо ти так «досвідчено виявляєш сцикунів», бо маєш в цьому немалий досвід? Якщо я не правий то хотів би дізнатися про це.

Я не запитував скільки років твоїй синій крижечці. Я запитував, що ти робив весь цей час. Просте ж запитання. Розкажи про свій шлях в цій війні з 2014 року.

Ох, хотів написати чоловіче, але засумнівався, виходячи з твоєї відповіді і попередніх тез, кому розвопвідати?, я тобі прямо назвав його початок, тому питаю тепер тебе вже втретє чи в 4те, хоча, якщо ти не зрозумів що таке «синя книжечка» то він мені зрозумілий, більше питань немає. Шеймити інших в тому що вони сцикуни, будучи за власним же описом сцикуном, такий собі перфоманс, більше питань немаю. Нафіга він хз, я просто тупо не розумію, що хорошого в такій полеміці, вона ж нічого окрім злоби та ілюстрації власних стразів не несе, це ж неймовірно жахливо.... Чувак я тобі кажу про людяність, про важливість особистого вибору, про вплив на економіку в перспективі, про те що буде далі з людьми та землею, а ти тупо шеймиш інших людей сцикунами, при цьому сам морозячись від простих питань, не розумію, хоч трісни не розумію...як ти можеш бажати чужим людям, чужим дітям того, що не пробував на власній шкурі, як просто, поясни мені, як ти можеш підтримувати скотів чиї ані діти ані родичі від того ніяк не страждають, це просто якась тотальна відсутність людяності, бо жодна людина яка бачила той жах ніколи не побажає іншій людині там бути і буде глибоко поважати подвиг тих хто на це погоджується раз за разом...я не розумію просто, як будучи за спиною в цих людей можна пропихувати недлюдські норми, вони там віддають найдорожче що мають за свободу а ти тут пропагуеш її обмеження, я не розумію як і чому можна просякнути такою ненавистю до власної землі, власного народу...

Шеймити інших в тому що вони сцикуни, будучи за власним же описом сцикуном, такий собі перфоманс, більше питань немаю.

Визнати себе сцикуном не є проблемою. Проблемою є бути сцикуном та не зізнаватися собі в цьому. Знаходити тисячу та одне виправдання, що ти не сцикун, просто не пощастило народитися з пісюном замість пісі, та ще й країна не та, паспорт не той і все таке.

Нафіга він хз, я просто тупо не розумію, що хорошого в такій полеміці, вона ж нічого окрім злоби та ілюстрації власних стразів не несе, це ж неймовірно жахливо....

Дорослішати треба та в решті решт брати на себе відповідальність за все, що коїться навколо.

Чувак я тобі кажу про людяність, про важливість особистого вибору, про вплив на економіку в перспективі, про те що буде далі з людьми та землею,

Я пропонував не одного разу написати перелік негативних моментів зі стратегічної точки зору, якщо дозволити вільно виїжджати людям. Всім, чоловікам та жінкам. Не треба про людяність, тому що коли ти, зі виправданнями на кшталт «я їду туди не ховатися від війни, а щоб допомогти власній державі», насправді прирікаєш багато людей на вірну смерть: пенсіонерів, які не отримають пенсії, бо ніхто туди не наповнив її, військових, які сподівалися на надійний тил, а ти просто зник, та й просто людей, які очікували, що ти в них хоч щось купиш, та їх бізнес не закриється. А ще наші західні партнери подивляться на тебе та й скажуть, а знаєте що, шановні, ви не хочете боротися за власну країну, то чому ми мусимо це робити? А щоб ви не створювали перевантаження інфраструктури, вони закриють кордон зі свого боку. Власні громадяни їм ближче до тіла. Наброда не потрібна.

Людяність кажеш? Не прикривайся людяністю, це виглядає як повний фарс.

На інше скиглення я не хочу навіть реагувати. Багато слів про одне й те саме — я боюся, дайте мені втекти. Від себе не втечеш.

Чувак, вот скажи у тебя не возникало мысли, что некоторым это государство просто нахер не нужно? Да, есть такие: по конституции конечно должны защищать, но фактически защищать нечего.

Такие определенно есть, только они не понимают как бы они жили вне какого-то государства, они всегда себе представляют рай, но по факту они были бы безправными и беззащитными неандертальцами

Спочатку припини користуватися благами держави, а потім розповідай, як ти там живеш. Почни з того, що не використовуй гривню. Не їзди по державних дорогах, не користуйся державними сервісами та спали паспорта. Як тільки зробиш, поспілкуймося.

Всё это отлично делает частник, включая деньги

Ну дик відмовся від всього мерзенного-державного! Не розповідай про те, що як круто жити поза державою, коли ти щодня користуєшся всіма її благами. Ні, або труси одягни, або хрестик знімай.

Почни з того, що не використовуй гривню.

він не може це протизаконно ))

... чуваче може ти тавой слігка спочатку грамоту підучиш а потім будеш писати повну х.ню про державу чи як?

Не їзди по державних дорогах

а дороги вапчєта не державні держава лише опосередковано виконує функцію їх утримання яка (функція) оплачується з податку на пальне а також більшість (певно всі) місцевих доріг взагалі саме «місцеві» і утримуються місцевими владами які технічно тільки «опосередковано держава» бо «держава» тут виконує функцію радше арбітру і більш загальні саме «державні» функції які до місцевої влади прямого відношення не мають

не користуйся державними сервісами

цікаве питання якими саме

та спали паспорта

власне паспорта так само оплачується і то єсть функція потрібна радше самій державі щоби ідентифікувати громадянина у взаємодії з самою державою більше власне паспорт не має такої функції

Як тільки зробиш, поспілкуймося.

ти чойта стрьомний чувак якщо до таких справа йде то це дуже не єсть добре бо вам треба на всяк кошт уникати саме порівняння саме с лаптєстаном вибачте а як «порівняння» вже напрошується чи тим паче оце хтось його прямо напрошує то звідси зовні «питання» починаються вже дуже не хороші

він не може це протизаконно ))

Закони ж держава йому нав’язала, нехай ігнорує. Він же ж поза нею, вище, над нею. ;D

чуваче може ти тавой слігка спочатку грамоту підучиш а потім будеш писати повну х.ню про державу чи як?

Ти щось конкретне сказати хотів, чи так, аби вставити свої неймовірно важливі п’ять копійок?

а дороги вапчєта не державні

Ага, приватні. Тільки в тебе на подвір’ї. Хто за них сплачує? Хто їх будував? В кого вони на балансі? Навіть дороги у комунальній власності, попри назву, лише на утриманні комуни. Вони не можуть заборонити нікому ними користуватися. Навіть плату не зможуть взяти за них. Це як з лісом. Ліс належить всім, але в нього є розпорядник, який забороняє тобі піти та спиляти собі дерево, бо це ж твоє й нічиє.

місцевих доріг взагалі саме «місцеві»

Місцева влада — це виконавча влада. Законів держави. Як тільки у місцевої влади з’явиться свій законодавчий орган, армія, судова система, тоді приходь. Двійка за знання політичного устрою країни.

цікаве питання якими саме

Заходиш в ЦНАП та дивишся.

щоби ідентифікувати громадянина у взаємодії з самою державою більше власне паспорт не має такої функції

Ні, паспорт як ідентифікатор активно використовується бізнесом в першу чергу. А бізнес вже звертається до держави для урегулювання суперечок. Ти коли кредит береш, в тебе паспорт не просто так вимагають. Бо якщо ти не захочеш віддавати гроші, бо ти вже не Alex Fogol, а Mykola Gogol, та взагалі жінка, банк не мусить мати свою армію мордоворотів, щоб спілкуватися з такими особами. Це робить держава.
Плюс інші держави не визнають нічого, окрім паспортів. Самопідписні папірці імені Володі Кожаєва не підходять.

ти чойта стрьомний чувак якщо до таких справа йде то це дуже не єсть добре бо вам треба на всяк кошт уникати саме порівняння саме с лаптєстаном

Це ти краще Вову спитай, це він проти держави всіма руками та ногами. Не я. На мене не треба тут наговорювати.

Чувак, вот скажи у тебя не возникало мысли, что некоторым это государство просто нахер не нужно?

Не вопрос. Но тогда надо было отказаться от услуг этого государства, чего сделано не было. А теперь уже поздно плакать.

Почему? Вполне можно не лезть на рожон

Почему? Вполне можно не лезть на рожон

«Нельзя жыть в государстве и быть свободным от него»

Чувак ще раз де ти служив що ти все це навалюєш, який час ти боронив країну зі зброєю в руках? Що ти знаєш про це? Який в тебе суб’єктивний досвід цього? Де я писав що хочу втекти? Що хочу це зробити для того щоб боронити країну там? Чому ти переходиш на особистості? Яке ти маєш на це право ігноруючи питання.

Я тобі сказав прямо чим я займався, пряміше немає куди. Я так не люблю цей прикол в стилі «а ти там був?» бо так вже склалося, що люди що можуть це спитати мовчать, а ті хто не має на це питання жодного права волають його як заведені, я то бачив його надто вже багато разів, тому я тебе і питаю питання яке багацько разів задавав синім равликам, тож:

якщо ти питаєш у інших «а ти там був?» і отримав відповідь, а ти її і від мене і від пана нижче отримав, він чомусь тегнув не мене але відповів як є, то настав час послухати твою історію, щоб я та інші шановні пані та панове зацінили, чи маєш ти взагалі право на озвучення питань в роді «а ти там був?»
Відповідай, чи припини мене тегати. Заздалегідь дякую.

1 рік. 3 2015-2016. Всрав цей рік на незаконне вирубування дніпровського лісу для того щоб пан полковник продав його . з 4 машин 1 на Донбас для військових, а 3 особисто полковнику. За рік 0 раз стріляв з вогнепальної зброї, 10 разів стріляв з саморобного луку, і 2 рази тримав автомат в руках. Віддав «борг». Досить. З того часу мене нудить від будь якої взаємодії з державними органами та особливо про висловлювання про те що я ще комусь щось винен. 27 лютого 2022 мав виїзджати звідси назавжди.

Я розумію тебе чувак, мав інший шлях, але в те що він міг бути і таким, я чудово розумію, хоча про 3 машини полковнику ти загнув, воно так могло здаватися але швидше за все було не так, майже впевнений що було інакше...шкода що мовчав так довго, було б поменше мовчунів було б полегше жити, строк давності вже все, познайомилися б ми в тих роках, тебе б менше мучила совість, шкода...

єдине через що мене мучає совість — це перед собою за те що не виїхав як тільки були готові документи 18 лютого, а вирішив побути в країні до 27 через дівчину. Все інше це не важливо. Мені на тій службі ще дуже пощастило. Бо інші хлопці свиней годували та випасали та на пілорамі працювали. Я впевнений що на тому сраному полігоні навіть зараз нічого не змінилось. І ніколи не змінеться. Ще тоді було видно що мобілізовані в АТО воюють та помирають, а ми потім їздили їм ями викопувати на кладовище під Дніпром і гроби несли з надписом «Невідомий захисник України № 1234», а ось такі кадрові полковники собі на Орловщині бані будують щоб бухати там з тьолками. А хул*, курортна зона. Це дуже швидко виліковує від надмірного патріотизму і навчає класти болт на тих хто вказує що ти маєш робити, а що не маєш. Ніколи знову. Я дуже радий якщо ти мав інший і більш адекватний шлях і не втратив віри у майбутнє цієї країни.

Кому простіше буде відновити цивілізацію, жінкам при наявності одного чоловіка, чи чоловікам при наявності однієї жінки?

давай уявимо — 100 українок + 1 Зеленський
і тут зненацька (а таке відбувається завжди останні тисячі років) — на них нападає, ок, хай буде 50 вагнерівців і один пригожин.

спрощуємо. у кожної сторони по 101 АК47 і по відру патронів.

чия візьме? (до того ж 100 українок можуть звалити в люьий час)

замість вагнерівців можеш підставити 100 вовків, левів, ведмедів, крокодилів.

Ти тільки що довів, що чоловіків не можна випускати, жінок — можна.

а питання було інше

Кому простіше буде відновити цивілізацію

і ще — цим чоловікам треба мотивація. а в твоїй схемі «чоловіків не можна випускати» її нема.

Нікому, бо у обох випадках ви уже в другому поколінні йдете в інцест, що приводить до важких генетичних проблем і виродженню

Приклад абстрактний та не реальний. Чисто для логічних експериментів.

Так по результатам логічно експерименту вийшло, що ваш приклад, м’яко кажучи, поганий

Тому що ви обговорювали сторонню тему (інцести), а не сам приклад. А чому? Бо обговорювати тему — визнати, що стратегічно краще мати багато жінок. А значить їх треба зберігати, а значить популяція чоловіків важлива, але не критична. А ще є цьому підтвердження — післявоєнні роки СРСР. Продовжувати можна довго, але виграшна стратегія не зміниться.

Ааа, я нарешті зрозумів в чому справа. Ви собі вигадали теорію і будете тягнути її до талого, ігноруючи будь-які сторонні аргументи. Ну що ж, хорошого дня!

Стандартна поведінка людей, які програли та не хочуть визнавати це — змінювати умови задачі або підміняти тему. Або переходити на рівень образ та кидання лайном. Ви навіть просту задачу для розумових ігор називаєте теорією.

Олександре, програли — ви. І тему змінюєте саме ви. Визнайте вже це, не позортесь

ви ж насправді розумієте, що популяційна бомба зі ста(хай ста тисяч, щоб з інцестом полегше) і однією жінкою вийде не щоб потужна, а осьнавпаки — огого.

Кому простіше буде відновити цивілізацію, жінкам при наявності одного чоловіка, чи чоловікам при наявності однієї жінки?

чуваче ти плутаєш населення з цивілізацією ))

... але цікаво у цифрах

Girls as young as nine years old are being sold, and at least one or two women a day end their own lives in Afghanistan because of the current situation, Fawzia Koofi, the former deputy speaker of the Afghan parliament, told the United Nations last month.
In exchange for the girl, Qorban paid 200,000 Afghanis in the form of sheep, land and cash.

200,000 Afghanis згідно гуглу то єсть $2,299.15 USD

Але чи бачили ви цивилізацію виключно з жінок?

ну типу цівілізація амазонок щоправда здається міфічна

так так. амазонки б і зараз процвітали, але... скляна стеля, нерівні зарплати й неоплачувана домашня праця звели усі досягнення нанівець

Ага, а в Толкієна серед трентів не було жінок

в Толкієна серед трентів не було жінок

ги довелося гуглити давно не брав до рук шашки )) так то же ж дерева були особисто я не певен чи є скажімо у дуба розподілення на жіночі на чоловічі дерева і то це я таки люблю дуб колись насаджу собі і буду жити на пенсію

Повністю згоден і хочь не одразу... та взагалі тугодум і лише десь у серпні прийшов до саме такого пояснення всіх обмежень. Всі аргументи з точки зору держави цинічно логічні. Питання лише в тому, що коли ти розумієш факт використання себе як ресурсу і штучного створення обмежень, щоб ти допомогав не свідомо, а силоміць залишаючись «в контексті», «від нудьги», «треба щось робити», то рівень допомоги дуже знижується і пропорційно виростає рівень огиди і бажання не мати нічого спільного з такими кукловодами.

чуваче ти плутаєш населення з цивілізацією )) до того ж «до сучасні цивілізації» це якраз «цивілізації чоловіків»

от скажімо зараз у афганістані можна продати не заміжніх дочок и виторгувати чималий кошт може навіть достатній на все життя принаймні життя в умовах цивилізації афганістані

тож схема «цивілізація чоловіків» цілком «нормальна» аж на сьогодні вони навіть мультик про це зняли понятно не для своїх але так скажімо «для іншої цівілізації» The Breadwinner називається тут саме англійською не американською бо мультик якщо не помиляюся ірландський

Це суттєво зменшить економічний потенціал країни.

ого сурово )) отже табори ну нічого буває

Так напиши одразу — зроблене це виключно для ускладнення переносу бізнесу за кордон, щоб принаймні якийсь час ще понабивати собі кармани.І тоді я з тобою буду згоден бо це єдина причина а все інше маячня

Ти думаєш, що бізнес як валіза, схопив та побіг? Ну спробуй перенести металургійний завод. Подалі від ресурсів та підготованої інфраструктури. Чи ти себе з усім українським бізнесом асоціюєш?

Хотів прокоментувати всі твої коментарі, але простіше відписатися повністю під одним. Тому відпишуся під цим.
Якщо говорити з точки зору закону:
1. Конституція говорить «Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.
Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.», а значить існує тільки два варіанти: випускати всіх, або не випускати нікого.
2. Взагалі, на ходу з 24 лютого 2022 року ніхто не мав права чіпати Конституцію «Стаття 157. Конституція України не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України.
Конституція України не може бути змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану.»
Якщо говорити з точки зору моралі:
1. В ЗСУ дуже багато вакансій на яких жінки спокійно можуть працювати: медицина (навіть без профільної освіти — догляд за хворими як приклад), фінансисти (навіть зараз є деякий дефіцит кадрів), оператори БПЛА, викладачі (котрі попередньо самі навчилися, а потім передавали знання). Суть в тому, що армія — це не тільки про окопи, грязюку і кров.
2.

А значить їх треба зберігати, а значить популяція чоловіків важлива, але не критична.

Якщо з точки зору сімейних відносин розглядати чоловіка як просто спермоноску, роль якої після опліднення жінки закінчується, то грош ціна тому суспільству з таким світосприйняттям. Бо роль чоловіка в вихованні майбутньої дитини — доволі важлива.
3. Ну і якщо жінка з (скажімо річною) дитиною поїде закордон, знайде собі там чоловіка та буде з ним жити, то в майбутньому дитина не буде позиціонувати себе українцем

1. Конституція говорить "Стаття 24.

Стаття 17. Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.
Паспорт в тебе український?
Окей, якщо ти вважаєш, що порушені твої права, то ти маєш право скористатися статтею 55. Ти це зробив?

Якщо з точки зору сімейних відносин розглядати чоловіка як просто спермоноску, роль якої після опліднення жінки закінчується, то грош ціна тому суспільству з таким світосприйняттям.

Твої пропозиції? Всім рівні права? А чого ти користуєшся тільки статтєю 24, а не користуєшся 55ю? Однобоке або вибіркове ставлення до закону?

то в майбутньому дитина не буде позиціонувати себе українцем

Або буде. Як вирішить матір, як навчить дитину.

Чувак, я не довіряю якійсь рандомній яжматері, сфігалі взагалі маю?

Що саме? Що ти своїми висловами среш на те, за що помирали дорогі мені люди, до яких я щороку ходжу на меморіали? Чи те що коли я в поминальний понеділок намагаюся віддати ніфіга не дешеві цукерки біля меморіалу, в на мене дивляться як на прокаженого? Все це стерлося в пам’яті, тепер такі як ти, вважають конченими таких як я, вам насрати на тих хто помер і ви пропагуєте ідеї проти яких вони поклали своє життя...давай но подумаємо, чому мене так бомбить

Ти неправильно розумієш мої слова. Я не вважаю тебе конченим чи ще якимось. Я просто без прикрас показую тобі тебе самого. Це сильно неприємно зізнаватися собі, що ти прикриваєшся високими словами щоб виправдати свою поведінку. Зізнатися собі, що ти боїшся — не проблема. Але страх може зробити з тебе як овоч, так й сильну особистість.

Аналогічно, доки я не отримаю відповідь на своє питання не бачу сенсу продовжувати...ти можеш вигадувати будь яку діч, а я можу сумніватися в її релевантності реальності та здоровому глузду, на тому і потішили.

справою всього Українського народу.

Ви виписали всіх жінок з Українського народу і забрали у них всіх паспорти ?

Я туди тебе вписав. А ти намагаєшся весь час уникати відповідальності.

Ти за спідницею вирішив сховатися?

я нічого не вирішив, я лише задаю просте питання.Українські жінки — частина українського народу чи ні ?

Тоді виходить з ваших тез

Стаття 17. Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.
Українські жінки — частина українського народу чи ні ?
Так.

що стаття 17+24 конституції порушена, бо зараз це справа виключно чоловіків.

Навіть якщо так, але я не користуюся статтею 55, ви, шановний пан, також. То це значить, що в нас утворився новий соціальний договір.

Стаття 55.
Кожен має право звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Кожному гарантується право звернутись із конституційною скаргою до Конституційного Суду України з підстав, установлених цією Конституцією, та у порядку, визначеному законом.

Як я можу звертатись зі скаргою з підстав установлених цією Конституцією, якщо Конституція не працює ?

Пробував, відмовлено у відкритті конституційного провадження.

Покажи документ відмови. Що саме там було написане?

розподілена судді-доповідачу;
ухвалою колегії суддів Суду № 2.... від ...блаблабла.... відмовлено у відкритті конституційного провадження у справі.
всьо

А щож ти повністю 17 статтю не навів? Так далі написано що захист территоріальної цілістності є завданням ЗСУ. Якщо я до ЗСУ не маю ніякого відношення, а вступ до ЗСУ добровільний. Ніхто не має права обмежувати виїзд цивільного населення з зони бойових дій та насильно залучати цивільне населення до бойових дій (Міжнародне гуманітарне право). Та якщо навіть проігнорувати 2 частину 17 статті — то це все є справою ВСЬОГО народу. А не виключно чоловіків 18-60. В той час як навіть військовозабов’язані жінки спокійно можуть залишати країну і по*й їм і на 17 і на 65 і на 24 статті.

Так чого ти 55-ту статтю не використовуєш?

не пиши то є більше )) бо конституцію всунули а совок винуть забули та й не подумав ні хто

... то то єсть справою держави чи усього народу і де закінчується «держава» і починається «увесь народ» і навпаки?

то в майбутньому дитина не буде позиціонувати себе українцем
Як вирішить матір, як навчить дитину.

тобто матір може вирішити навчити дитину бути імперським росіянином прихильником совєтів і світової революції шляхом військової експансії тіко тепер вже без комунізму? здеється вже є стаття і то кримінальна

тобто матір може вирішити навчити дитину бути імперським росіянином прихильником совєтів і світової революції шляхом військової експансії тіко тепер вже без комунізму?

Ти зможеш заборонити їй так робити?

тобто матір може вирішити навчити дитину бути імперським росіянином прихильником совєтів і світової революції шляхом військової експансії тіко тепер вже без комунізму?
Ти зможеш заборонити їй так робити?

я? як саме? )) у мене є морська піхота і ще авіабаза і ще база морського флоту це все що є на районі ти пропонуєш _мені_ це якось використати щоб

заборонити їй так робити

чи що взагалі ти маєш на увазі?

яким саме чином тут узагалі єсть я?

ЗЫ: на скільки я розумію у вас там є закон «за де комунізацію» хіба ні? тож згідно закону матір не може

вирішити навчити дитину бути імперським росіянином прихильником совєтів і світової революції шляхом військової експансії тіко тепер вже без комунізму?

хіба ні? бо тим вона порушить закон я так розумію як має працювати у вас там закон? чи як?

ага я зрозумів чи то я якось маю слідкувати і наполягати на дотриманню вашого же ж закону?

ага чи це знову старі добрі совєти «строгость закона компенсується його нє обязатєльностью»?

чи що там у вас взагалі відбувається взагалі?

ЗЫ: на скільки я розумію у вас там є закон «за де комунізацію» хіба ні?

Ну, є закон, але він не буде працювати, якщо немає прецеденту. Ти вдома можеш обвішати все нацистською або комуняцькою символікою, але ніхто тобі й слова не скаже поганого. А от якщо ти почнеш ними розмахувати на вулиці або схиляти інших людей розділити це з тобою, то тут закон не буде працювати, якщо не знайдеться жодної людини, яка б не оскаржила твої дії.

Якщо не віриш, що та це працює, то приклад з власного досвіду. Я попадаю в яму на дорозі, зупиняюся перевірити, чи все ціле, виходжу з машини та бачу поліцейську машину, яка припаркована поруч. Підхожу до наряду, запитую, якого дідька яма на дорозі є, а реакції з їхнього боку немає. А вони мені — а ми не маємо права самовільно цим займатися, тільки якщо буде відповідна заява з боку громадян. Хочеш, ми напишемо заяву прямо з тобою, потім ми викличемо відповідальну особу за стан доріг, на неї складемо протокол, але навіть це не залатає дірку в асфальті, якщо в бюджеті міста дірка від бублика. Готовий витратити години 4 свого часу? Я сказав, що ні, бо поспішав на зустріч.

ми тут тобі намагаємося довести, що:
якщо чоловік не може заборонити своїй жінці виховувати дитину як вона хоче, а не як він сказав, то такі держави довго не живуть.

Нести відповідальність можна тільки за тих, кого ти можеш наказати. (як твій босс напиклад)

мати обовязки і не мати прав — це рабство.

якщо чоловік не може заборонити своїй жінці виховувати дитину як вона хоче, а не як він сказав, то такі держави довго не живуть.

Що за патерналізм та сексизм? Ти реально вважаєш що ти маєш право щось комусь в сім’ї забороняти?

Нести відповідальність можна тільки за тих, кого ти можеш наказати.

Ти кого карати зібрався в сім’ї? Ти взагалі чуєш сам себе?

мати обовязки і не мати прав — це рабство.

Право карати тобі ніхто не давав.

Ти можеш це як хочеш хочеш називати — сексизм, вампиризм, трампізм, але історія свідчить про те що держави матріархального типу швидко розвалюються.

Ти можеш це як хочеш хочеш називати — сексизм, вампиризм, трампізм, але історія свідчить про те що держави матріархального типу швидко розвалюються.

Но если я правильно понимаю, то вы как раз топите за увеличение роли женщины, т.е. за миграцию от патриархального (успешного) к матриархальному (неуспешному) государству?

помня всё предыдущее наше общение я понимаю что вы не в состоянии запомнить что именно я предлагаю или что я думаю, несмотря на многочисленные ответы лично вам, с повторами. и так далее.

Вернее если быть точным, то вы сознательно перекручиваете смысл моих слов, чтобы легче было нападать.
вспомним хотя бы безуспешную попытку уличить меня в симпатиях к мильчакову или другим скверным личностям.
Поэтому попробуйте выполнить интеллектуальное упражнение — посмотреть мои комментарии лично вам и найти в них ровно то что я предлагаю.
это будет сигналом для меня что ваш IQ выше 70

помня всё предыдущее наше общение я понимаю что вы не в состоянии запомнить что именно я предлагаю

то что вы «предлагаете» вкратце называется «херня».

Поэтому попробуйте выполнить интеллектуальное упражнение — посмотреть мои комментарии

Пытаться выбрать из говна хоть какие-то орешки? Увольте, это занятия для умственно отсталых, вроде вас или, упаси боже, ваших последователей.

это будет сигналом для меня что ваш IQ выше 70

Вас, любезный, надо киянков по башке лупить, чтобы в ваш ганглий дошел хотя бы какой-то «сигнал».

В таком случае не суй свой рыло туда куда тебя не просят. не влезай в чужой разговор

В таком случае не суй свой рыло туда куда тебя не просят. не влезай в чужой разговор

Не хочешь чтобы «лезли в чужой разговор» — не ходи на общественные форумы. А уж если пришел — обтекай, Сирожа.

Стерва, отэбись уже

Бог ты мой, что мы такие нервные? Это явно не тестостерон в тебе говорит.

Ти хочеш, щоб в нас як в Ірані було?

По-твоєму світл плоский?
має тільки два напрями умовний захід і умовний Іран?

справою всього Українського народу.

То ми вже жінок відокремили від українського народу та відібрали в них паспорт?
І взагалі, в 17 статті ні слова про заборону виїзду закордон.

Окей, якщо ти вважаєш, що порушені твої права, то ти маєш право скористатися статтею 55.

Ти зараз на серйозних щах пропонуєш судитися з гравцем котрий сам же порушує Конституцію та котрий сам може змінити її в будь-який момент як йому заманеться? І це схоже на Victim blaming, коли жертву обвинувачують в тому, що вона щось зробила не так чи чогось не зробила в момент коли проти жертви був скоєний злочин.

Ти це зробив?

Конкретно я 25 лютого минулого року стояв в черзі щоб отримати зброю та захистити Київ від орди. Зараз в ЗСУ

Твої пропозиції? Всім рівні права?

Ну як би Конституція про рівні права, і суспільство публічно постійно про це говорить.

А чого ти користуєшся тільки статтєю 24, а не користуєшся 55ю? Однобоке або вибіркове ставлення до закону?

Вже написав вище

Або буде. Як вирішить матір, як навчить дитину.

Річна дитина, пізніше подорослішавши, котра має маму з України, умовного тата з Італії, котра ходить в школу де говорять італійською, дивиться телевізор італійською, читає книги італійською, раптово стане позиціонувати себе українцем? Серйозно?

1. Металургійному бізнесу майже соплі
2. Яка ж тут підготована база, якщо вона під рашку була заточена, цього шляху немає, а новий не побудували, тобто — немає ніякої інфраструктури
3. Ну я раніше в нього інвестував, зараз ні, але так з його проблемами асоціюю
4. Будь що перевозиться, виробництво води, вікон, будь яка збірка, особливо автоматизовані виробництва, що не мають монолітних споруд (а це майже всі) збираються і розбираються в іншому місці, особисто знаю з десяток прикладів переносу цілком фізичного бізнесу в Польщу

особливо автоматизовані виробництва, що не мають монолітних споруд (а це майже всі)

Что, простите? Вы когда нить имели дело с (тяжелым) машиностроением, станки, фундаменты, вот это всё?
Перевезти такую херотень та еще задача....

Та навіть якщо це транспортабельне, то не факт, що на новому місці воно запрацює. Завод сам по собі можна перевезти, а от контракти, логістику, збут — тут запитання вже.

Завод сам по собі можна перевезти, а от контракти, логістику, збут — тут запитання вже.

гм у тебе надто глибоке розуміння питання то є

а от контракти, логістику, збут

не мають прив’язки до географічного розташування заводу окрім логістики

foxconn (доречі він тайванський хоча я завжди був певен що китайский) робить завод у індії замість китаю такий самий завод ті самі

контракти, логістику, збут
не мають прив’язки до географічного розташування заводу окрім логістики

Ну спробуй перевести контракти з гривні в євро. Я впевнений, що дуже мало компаній піде на це, бо там витратна частина настільки велика, що простіше знайти кому продавати свої товари на місці без ЗЕД. Тепер про збут. Товари, які носять локальний характер, не продаси на іншому ринку, а везти назад в місце споживання ще той квест. Звісно що є випадки, коли це легко зробити, але це випадки, а не система.

робить завод у індії замість китаю

Одну країну з 1B+ населенням поміняв на іншу з аналогічним. З чого б це... Дешевше було в якомусь іншому місці побудувати, але ніт.

Ну спробуй перевести контракти з гривні в євро.

ого а ви там такі вгашені всі ну ок ))

Вы когда нить имели дело с (тяжелым) машиностроением, станки, фундаменты, вот это всё?
Перевезти такую херотень та еще задача....

нормально перевозиться вже є купа прецедентів місцеві ради постійно звітують я перевіряв дані справді перевозили не «на папері»

не так уже й багато того «справді важкого машино будування» лишалося певно виробництво вікон то єсть найтяжче яке я особисто на швидкоруч можу сказати

ну і потім тут проста ситуація як із тим динозавром з анекдоту «або зустрів або ні» то єсть «або перевіз або ні» то єсть «або є бізнес або ні» такий от селяві просто бізнес

нормально перевозиться вже є купа прецедент

Есть много случаев «нормально перевезли тяжелое машиностроение»? Я могу попросить у вас пример? Ну очень хочется.

не так уже й багато того «справді важкого машино будування» лишалося певно виробництво вікон то єсть найтяжче яке я особисто на швидкоруч можу сказати

Ну т.е. мы с вами говорим о перевозке не «производства», а «сапожник перехал»? Ну ок, с этим спорить не буду.

Ну т.е. мы с вами говорим о перевозке не «производства», а «сапожник перехал»? Ну ок, с этим спорить не буду.

я уже сказал максимально тяжёлое производство известное мне отечественное (вообще существующее) это производство окон (с распилом алюминиевого профиля на рапы с порезкой стекла в общем достаточно нормальное такое промышленное производство не завод фольксвагена да)

ещё известный мне прецедент «о перевозке не производства» это полностью подготовленное перемещение самолёта которому только не дали добро на вылет накануне и теперь самолёта больше нет а мог бы б быть и это всё тупо на ровном месте селяви ну и да тут уже кейз типа личное

а дальше мне «спорить» уже нельзя ))

я уже сказал максимально тяжёлое производство известное мне отечественное (вообще существующее) это производство окон (с распилом алюминиевого профиля на рапы с порезкой стекла в общем достаточно нормальное такое промышленное производство не завод фольксвагена да)

ещё известный мне прецедент «о перевозке не производства» это полностью подготовленное перемещение самолёта которому только не дали добро на вылет накануне и теперь самолёта больше нет а мог бы б быть и это всё тупо на ровном месте селяви ну и да тут уже кейз типа личное

а дальше мне «спорить» уже нельзя ))

Короче примеров нет. Ну ок, другого я не ожидал.

Короче примеров нет. Ну ок, другого я не ожидал.

Перехід на особистості — ознака програшної позиції.

Перехід на особистості — ознака програшної позиції.

я певно не точно висловився моя вина я мав тут узагальнення але так зроблене «на твоїй особистості» тож тут якраз зворотнє «перехід від особистості до узагальнення по популяції»

мене цікавило саме це

моя теорія (робоча гіпотеза) окремо розглядає не варіант «соціального опитування» де «якийсь там процент умовного населення виступає» але більш особисто особисті позиції «активних особистостей»

виходячи з аналізу цих позицій можна точніше сказати що саме відбувається у соціумі а також робити екстраполяції на майбутнє що саме буде відбуватися

принаймні це працює на середньо строкові позиції бо на надто коротких і також вже на довгих починає знову працювати «інерція мас» але вона в свою чергу також не визначається «опитуваннями» а лише більш об’єктивними чинниками як то економічними біологічними природничими (на зразок клімату) тощо

тож згідно моєї робочої гіпотези зараз спостерігати треба не за «узагальненими соціальними опитуваннями» а саме за «активними особистостями» щоб саме на них робити висновки про наявні соціальні тренди

зокрема це більш точно працює саме «за надзвичайних станів» бо саме «за надзвичайних станів» основна маса може або не мати своєї думки або перейматися її висловлювати в т.ч. відмінну від «ідеологічно прийнятої» тому цю «основної маси думку» і «формують» ті самі «активні особистості» (тут складний процес на справді бо то єсть скоріше «відображають» але там є зворотній зв’язок)

більше того це досить точно спрацьовує і на самих «активних особистостях» бо можна спостерігати «не плюралізм думок» і у даному контексті це лише означає що «інші активні особистості» просто визнають тримати вже свою думку просто при собі тим самим на загальні тренди не тільки не впливаючи прямо як «варіанти» але також «підсилюючи основний тренд»

так що тут у контексті якраз не на особистості а саме навпаки такоє

В цілому ти правильно оцінюєш вплив пасіонаріїв на думки пересічних громадян. Але тут треба оцінювати не скільки думки, скільки дії. Якщо є певні дії, то ситуація буде рухатися в певному напрямку, а якщо вони відсутні, то все буде так, як вирішила влада.

У нас є такий бізнес у власності простих людей? Чи багато у нас такого бізнесу? А ще можна перевести не фізично, а фінансово «Укртатнафта» вам у приклад, та але там знову ж таки мутна схема

У нас є такий бізнес у власності простих людей?

Понятия не имею. Да и сомневаюсь что «простота» людей сильно влияет на особенности транспортировки предприятий.
но уж коли вы (вроде вы?) завели шарманку «да нефиг делать перевезти предприятие» (это я утрирую для красоты), то уж давайте, излагайте по полной.
Хотя мы, конечно, уже выяснили, что вы имели в виду предприятия уровня «ремонт сапог» (это я тоже упрощаю для простоты)

Я привів вам приклад укрнафти, ну ви перебрехуєте, це не про простоту. І так, я мав на увазі виробництва до 100-200робітників, з чим саме ви не згодні в моєму твердженні? З тими виробництвами що перебувають в певних зв’язках з державою ми з вами заплатимо за їх «перенесення» читай купимо з держбюджету за кілька ринків, почитайте що відбувається з уертатнафтою, які це економічні наслідки несе, а потім я залюбки з вами про це поспілкуюся

Я привів вам приклад укрнафти,

Укрнафта куда-то перенесла своё производство? Куда?

, а потім я залюбки з вами про це поспілкуюся

яснопонятнго

Вот что блин бывает когда в ответ на вопрос «а где там чего перенесли» — ответа нету. «иди читай, как прочитаешь — придёшь, я собгловолю с тобой пообчаться»

А мне всего лишь было интересно прочитать о переносе производств (чисто человеческо-инженерный интерес)

государство приплели, «мы заплатим».... да похрен, мне технические аспекты интересны, как на дискавери «как это работает» — «как это перевезли».

Вот что блин бывает когда в ответ на вопрос «а где там чего перенесли» — ответа нету. «иди читай, как прочитаешь — придёшь, я собгловолю с тобой пообчаться»

А сам ніколи так не робив? :D

Нещодавно давав посилання, що бізнес простіше відновити з нуля, ніж перенести. Навіть маленький.

Ні, є приклади, коли фабрика дійсно переїжджала, але це швейна, там доволі все просто. А от навіть лікеро-горілчаний завод покинули, бо вже не вигідно.

А сам ніколи так не робив? :D

Всегда так делаю.
но иногда, когда мне очень просто ответить на вопрос и я могу влёгкую или просветить, или макнуть оппонента — я устраиваю целую лекцию. Обычно это происходит только по теме скуля.

Ні, є приклади, коли фабрика дійсно переїжджала, але це швейна, там доволі все просто.

Не сомневаюсь. Более того, мы на недавней лекции даже рассматривали подобный вариант — но там было всё очень грустно. Хотя это было, скорее, не к перевозу, а к идее (была тут где-то на форуме) что «нефиг делать открыть производство, просто чо-то там покупаешь » и так далее.
там как раз был кейс, когда харьковская швейка (одна из ) вылетела в трубу и пыталась продать оборудование. в двух словах — продали аж куда-то в киев по цене чуть выше цены лома :(

надо кстати может и самому поизучать кейсы, тут в винницу из харькова много переехало. может на курсач пригодится, что ли.

Як перенесли — націоналізували, купили за державний кошт руїну по ціні інноваційного виробництва за державний кошт, після цього заморозили виплати та продажу старим, більш звичайним «ніж ті що були «правильними», і прийняли кошти від нових «правильних» яким платят в першу чергу, навідміну від тих кому мають.
Суть такого переносу в легальності виводі великої сумми грошей за кордон, лишаючі тут розвалені руїни
Ті хто перевозив невеликі виробництва (принаймні те що я наблюдав вживу) робилося через програму створення нових робочих місць по програмам ЄС, отримувався грант, готувалося місце під його перенос, станки по можливості закупатися, а у випадку коли необхідно було перевозити фразтувалися вагони і перевозилося вагонами
Більшість робочих місць на новому місці забезпечувалося поляками, звідси бралися лише менеджмент та найбільш цінні робітники, всі інші просто лишалися тут без роботи

Як перенесли — націоналізували,

Блядь. Я его спрашиваю о том как физически перенесли предприятие (потому что мне єто просто интересно), он мне — про финансовую аферу.....

Шо в твоєму розумінні перенос виробництва? Фактична перевозка станків і роботяг, як в радянському союзі? Чим по твоєму є юридична особа?

Шо в твоєму розумінні перенос виробництва? Фактична перевозка станків і роботяг, як в радянському союзі? Чим по твоєму є юридична особа?

Ок, я вас понял. «производство — єто там, где физически находится устав с печатью» ©

Не тільки: ще важлива податкова зона + високоліквідні активи, себто гроші, облігації і т.д.

Не тільки: ще важлива податкова зона + високоліквідні активи, себто гроші, облігації і т.д.

Яснопонятно
Ну значит перевезти малышева из харькова, или там турбоатом. Да даже банальную азовсталь перевезти в тот же львов — нет вообще никаких проблем
Перевёз папку с правоустанавливающими документами, печать, зарегистрировался во львовской ода — и всего делов, предприятие перевезено.

Гроші та облігації можуть бути де завгодно, але це аж ніяк не виробництво. Податкова зона взагалі до виробництва має таке саме відношення, як гусь до двустволки.

Виробництво — це активи. Переніс активи = переніс виробництво. Зміна адреси реєстрації в це не входить.

Скільки бізнесів переїхало? В відсотках.

Шпак ідіот не марнуйте час, це якийсь адепт моноетеру.

дякую, те ж саме хотів спитати.

далі питання з зірочкою:

+ випускати лише жінок які можуть і будуть народжувати :)

+ лише від українців

+ лише від українців

то єсть не проблема бо вже єсть створена система кріобанків для збереження генетичного фонду

Ви опускаєтеся на побутовий рівень. Державний рівень — мислити стратегічно. Якщо хочете обговорювати мету, то треба виходити на відповідний рівень. Просто випишіть короткострокові та довгострокові наслідки обох варіантів: випускати та не випускати.

о. давай я скажу про довгострокові наслідки

якщо 60% населення паразитує на решті — країна довго не протримається.

наприклад Спарта за такої політики розвалилася за 150 років. Рим тримався подовше, але ненабагато

Я не розумію, як ви до цього дійшли. Поясніть, будь ласка, детальніше, як ви від заборони чоловікам на виїзд прийшли до паразитування та Риму?

читати можна в любому порядку. але выдповідати тільки після того як зрозумів прочитане

0. Ти сам себе відчуваєш другого ґатунку. Я — ні. Тому мені не пече.
1. Знову власні проекції? Якщо чоловіки третьорядні, то чому вони домінують в політиці?
2. Намагання знайти кореляцію там, де її немає.
3. Знаю жінок, які підтримали, та ще й намагалися записатися в тероборону. Не в тому колі спілкування пан вештається.
4. Знову ви хочете, щоб вас персонально визнали людиною другого ґатунку
5. Знову повторення одних й тих самих наративів.
6. Знову приниження себе.

Про що я мушу подумати? Що ти вимагаєш від інших називати тебе людиною другого ґатунку? Принижувати тебе? Вибач, це твої власні проблеми, не можна вважати, що всі інші такі як ти. Не міряй всіх по собі.

я ж просив

але відповідати тільки після того як зрозумів прочитане

Тобі не подобається те, що я бачу в твоїх коментарях? Я ніколи не стану на сторону чоловіка, який хоче бути приниженим.

Ок, пограємо в гру від зворотного. Що ви пропонуєте?

Я не ділю людей. Це природа їх розділила. Ані я, ані ви не можете з цим нічого зробити. Тому, якщо ви носій пісюна, то це не значить що ви чимось краще чи гірше на носійку пісі. Але є багато але.

Тепер розберемо функціональні особливості статей. Чоловіки мають ряд фізіологічних особливостей, які дозволяють їм виконувати певні навантаження краще. Також психіка чоловіків побудована таким чином, що вони більш жертовні, ніж жінки, які захищають своїх дітей в першу чергу та можуть тупо принести вас в жертву без жодного вагання. Розумієте до чого я веду? Воїни з чоловіків кращі. Закладено природою, починаючи з розмірів тіла, закінчуючи наявністю тестостерону.

Тепер про вашу реакцію на «несправедливість» природи, яка дала вам пісюна, а тепер носіїв даного пристрою попросили не покидати територію, на якій можуть покоцати шкірку. Я розумію, що це трохи несправедливо виглядає. Але стратегічно дозволяти тікати не можна. Тваринні інстинкти тікати якомога швидше від небезпеки рано чи пізно стабілізуються психікою. А далі потрібна інша мобілізація інших ресурсів. Вас використовують? Так. Боляче? Терпіть. Мужики ви чи хто?

Тепер послухаю, що ви пропонуєте.

Я не ділю людей. Це природа їх розділила.
Та я й так знаю, що ти не можеш. А жінки можуть. Саме вони продовжать рід. Це очевидне пояснення, чому жіноче населення берегти трохи вигідніше з точки зору стратегії розвитку, ніж чоловіче.

Ви кажете що не ділите людей, але в наступному повідомлені ви ділите групи людей на «когось вигідніше берегти» а когось ні.
При чому на основі статевого фактору, а не фактору «може народити» бо як вже казали в треді, не всі жінки можуть/хочуть/будуть народжувати, і будуть повертати своїх народжених дітей в Україну

Ти можеш зрозуміти, що є моя персональна думка як людини, а є стратегічні рішення держави? Немає ніяких протирічь. Це як: я люблю їсти борщ з часником, але при цьому не зобов’язую інших робити це саме.

Ти можеш зрозуміти, що є моя персональна думка як людини, а є стратегічні рішення держави?

Ми обговорюємо лише вашу персональну думку. Просто так сталося що вона лобіює стратегічне рішення держави.

Це як: я люблю їсти борщ з часником, але при цьому не зобов’язую інших робити це саме.

і

жіноче населення берегти трохи вигідніше з точки зору стратегії розвитку, ніж чоловіче.

це трохи різне :)

Ми обговорюємо лише вашу персональну думку.

Вона може різнитися в залежності від того, з якої саме позиції ми спілкуємося: стратегічної, тактичної, персональної, або взагалі доктриної.

Воїни з чоловіків кращі.

до цього моменту все ок. але.

всі тисячі років чоловыки отримували певні бонуси за це — хоча б були главою своєї сімї.

а зараз бонусів нема

Для тебе персонально — так. Я свої бонуси можу взяти самостійно, мені не треба їх давати.

Я дуже перепрошую... А пан Шпак мобілізований?

О, ну починається. Ще напишіть «не служив — не мужик»

тут больше подходит «даже бабы так не ноют»

Боляче? Терпіть. Мужики ви чи хто?

Зачем?

послухаю, що ви пропонуєте

Кому? Моя задача — не попасть под раздачу, так что я выбрал простить государству все обязательства.

Зачем?

Так треба.

Кому? Моя задача — не попасть под раздачу, так что я выбрал простить государству все обязательства.

Та ми твою позицію років 5 вже знаємо. Як ти ще в Грузію не виїхав, гадки не маю...

Уважаю их выбор, пусть делают — не за мой счёт

А ми тобі нічого вибачати не збираємося. Живеш серед людей? Будь людиною!

Тобі задали питання:

чи не вважаєте ви неправильним випускати за кордон абсолютно всих жінок, без перевірки чи підпадають вони під «може народити»?

Дай уже відповідь:
— Так, я вважаю це неправильним
— Ні, я вважаю це правильним.

Не треба розсусолювати на три абзаци, та ще й закидати у своє розсусолення маніпуляшки:

Боляче? Терпіть. Мужики ви чи хто?

Легко, вважаю порушенням статті 24, але через відсутність соціальної реакції утворився новий соціальний договір, який каже, що більшість не проти такого порушення. Зі стратегічної точки зору рішення абсолютно правильне.

але через відсутність соціальної реакції утворився новий соціальний договір, який каже, що більшість не проти такого порушення.

а хіба то єсть не те саме з чим воюєте на росії?

Зі стратегічної точки зору рішення абсолютно правильне.

бо ти шота вапчє стрьомне пишеш це вже якісь буквально «апрельскі тези»

а хіба то єсть не те саме з чим воюєте на росії?

Не зрозумів запитання.

бо ти шота вапчє стрьомне пишеш це вже якісь буквально «апрельскі тези»

Правда ніколи не буває стрьомною. Якщо хочеш спілкуватися по суті, давай поспілкуймося. Хочеш обговорювати персоналії — проходь поряд.

Норм така відсутність соціальної реакції, всього лише зібрано 25000 підписів на петицію президенту, яку він маніпулятивно послав лісом. Не кажучи вже про інші реакції у вигляді розголосу і тд.

Достатньо щоб донести соціальну реакцію суспільства гаранту Конституції

Ок, як ти оцінюєш реакцію? 0.1% громадян висловилися проти? Це навіть не статистична похибка.

Ну таке число виставили необхідним щоб петиція дійшла до гаранта Конституції

Ще раз, петиції носять інформаційний характер. Не обов’язкові навідь для обробки чи реакції

Закон України про звернення громадян
zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-вр#n145

Електронна петиція, адресована відповідно Президенту України, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, розглядається у порядку, встановленому цією статтею, за умови збору на її підтримку не менш як 25000 підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції.
9. У разі визнання Президентом України за доцільне реалізовувати викладені в електронній петиції пропозиції шляхом видання акта Президента України або внесення на розгляд Верховної Ради України відповідного законопроекту Адміністрація Президента України вживає в установленому порядку заходів щодо підготовки таких проектів актів.

Головне виділено жирним. А тепер вішенька на торті. За невиконання закону немає навіть адміністративного покарання.

Ну президент не визнав за доцільним виконувати конституцію.

За невиконання закону немає навіть адміністративного покарання.

І що ? у нас конституція не працює, думаєте закона звичайного хтось буде боятися ?

До президента будуть окремі запитання з цього приводу.

Тобто жінки, на вашу думку, не мають жодної цінності, окрім народжувати???? Давно не бачив секзизму такого рівня, тупо шокований 0_0

Склалися наступні тези з думок пана Олександра:
— Чоловік — спермоноска, не має абсолютно ніякої цінності
— Жінка має цінність допоки не народила дитину/дітей. Жінка котра не планує народжувати не має цінності

Неправильно зрозумів.
Та ще й мені чужі думки приписав.

Чоловік — спермоноска, не має абсолютно ніякої цінності

Ох вей. Якось читав в науково-популярній літературі про експеримент (першоджерела не перевіряв, може бути науково-популярною маячнею) наче з мишами точно не пам’ятаю:
1. Відношення самців та самок підтримується на рівні 1:1
2. Підтримується відношення де самців значно більше ніж самок.
В другому випадку репродуктивні властивості самців через декілька поколінь були набагато кращі ніж в першому випадку, ну і відповідно нащадки були здоровіші, сильніші, розумніші і т.д.
Це якби натякає, що з подальшим прогресом в плані народження дітей, самцічоловіки можуть стати, на жаль, лишніми. В принципі це вже й так — можна взяти матеріал у донора.

П.С. Правда, якщо прогрес піде ще далі то самки жінки для народження можуть теж бути не потрібні.

Майже дійшов там через корону стопорнулися фінальні тести, але бачив статистику (шукати пруфи не буду мені лінь, тим паче я не пам’ятаю хто проводив це дослідження, в якомусь звіті, точніше в квартальному звіті компанії яку розглядав під інвестування, пару кварталів назад бачив, і тому там можуть бути помилки, введення в оману інвесторів і бла бла бла інфи під рукою немає), там висловлювалася теза, що до 17% усіх чоловіків в США що стали біологічними батьками зробили це шляхом різних методів репродуктивної медицини, великий процент яких склало сурогатне матринство (запам’яталося бо спосіб цілком привабливий з фінансової точки зору)

оловіки можуть стати, на жаль, лишніми.

це тільки на ідеальні планеті, де у жінок
— не буде ворогів
— їжі буде вдосталь.

— не буде ворогів

Ем. Ви ж тут самі пишите, що жінки можуть теж воювати як і чоловіки.

їжі буде вдосталь

Ну камон, ви серйозно думаєте, що жінки не зможуть себе прокормити? Наче ж на мамонтів не треба вже полювати, ні?

жінки можуть теж воювати як і чоловіки.

де це я таку хню писав? я писав що якшо вони вважають себе рівними нам, то нехай спробують піти потаскати снаряди. як показує практика, вони зразу відмовляються від рівності.

Наче ж на мамонтів не треба вже полювати, ні?

у вас уявлення про сільске господарство як у професорки гендерних наук.
спробуйте уявити де жінки середньої полоси будуть брати мясо?
хоча б просте питання — треба зробити загорожу для корів і бугаїв. треба важкі дрова, и ЦВЯХИ!!!!
а цвяхи це металургія і все інше важке.
а якщо мяса буде мало то діти виростуть рахітами, і через пару поколінь вся ця орда передохне. або залізе знову на дерева і обросте шерстю.

не нада тіки розказувати мені про цвяхи.
спробудйте уявити собі весь комплекс проблем.

спробудйте уявити собі весь комплекс проблем.

Імхо, жінки норм зможуть і в металургію, і цвяхи забивати і т.д. Не розумію в чому проблема.
І снаряди можуть таскти. З гіршою ефективності, але те ж не бачу нічого неможливого.

Вперше бачу, щоб шоу використовували в якості доказів... Так можна й дійти до того, що доводити, що динозаври існують, використовуючи в якості доказів фільм «Парк юрського періоду»

яких доказів, болєзний?

шоу — ілюструє майбутнє, шоу, де в якості експерименту змоделювали реальну картину. може неідеально, але як могли.

Пан не розрізняє реальність та шоу? Шоу створюють таким чином, щоб викликати в людей певні емоції: обурення, захвату, заздрощів, ненависті, огиди, тощо. Там все роблять для того, щоб ти не вимикав його. Награність ситуацій та емоцій в цьому шоу просто зашкалює.

а ще є з десяток шоу, де опитують людей на вулиці. тим зчитують настрої потрібної аудиторії. наприклад питають чий Крим. Або сколько должен зарабатывать ваш будущий муж

мсьє теоретик. а нижче камент до відео від практика

Survival: Men vs Women

I was an instructor at an army training barracks. I had a section of purely women and have had men in the past courses. Albeit, they listened better than the men in lessons, they liked to be kept busy, they were cleaner and retained information better generally. The biggest problem they had is when the going got tough I.e being out in the field and PT. They just gave up, cried and crumbled in despair, expecting the work to be done for them. Cried and sulked and didn’t keep moving to the point where their bodies started to shut down on them and the majority were pulled off the ground or needed a lot of assistance. They couldn’t carry weight as well as the men and lacked drive. There are some things that women are built for where they would thrive in compared to men and vice versa but being a soldier which is heavily relatable to this, is unfortunately not one of those things. But due to the world we live in now of equality and political correctness and all that crap, the women passed training despite the instructors being outright ignored by their chain of command. This type of stuff is tearing the western armies apart.

мсьє теоретик. а нижче камент до відео від практика

Мсьє не вміє читати:

З гіршою ефективності, але те ж не бачу нічого неможливого.

От ще від практика:

I was an instructor at an army training barracks. I had a section of purely women and have had men in the past courses. Serge Petroff trusts random comments and threads

ти навіть не дивився відео.

навіщо дивитися неприємну правду, адже є приємна брехня

ти навіть не дивився відео.
навіщо дивитися неприємну правду, адже є приємна брехня

www.youtube.com/...​dI1RY&ab_channel=BRUTALTV
Можу ще пошукати якщо треба :-D

нам не показали кто победил ни в одном бою.

№ 1 — баба кил на 20 тяжелее. и он ее п***ит! кто же победил таки???

№ 2 — удар по яйцам в начале и потом он не защищался

№ 3 — баба кил на 20 тяжелее. явный новичок. после нокдауна судья не остановил бой и позволил ей медленно добить

№ 4 чувак явно поддается — лежит со спокойным лицом глядя в камеру, ждет пока его «удушат» и картинно теряет сознание

№ 5 равный бой, где ее победа то?

№ 6 чувак 1й раз на ковре ваще. руакми ваще не работает

№ 7 даже я вижу что постанова

а вот нормальный ролик — в нем доводят до финала и показывают что решил судья.

а вот посмори футбольчик — 14? ление пацаны жарят женскую сборную страны. 6-0 :)

а вот посмори футбольчик — 14? ление пацаны жарят женскую сборную страны. 6-0 :)

Себто в футбол грають також і жінки тільки з гіршою ефективністью. Власне, те саме я написав з самого початку.

П.С. Ви ж самі наразі показуєте що жінки наприклад гірші в футболі, гірше переносять службу в армії і т.д. В той же час, обурюєтесь коли є різниця в обов’язковах чоловіків та жінок у захисті країни. ))

ПС: цікаво чому два десятки людей змогли прочитати цілком мій коментар і зрозуміти його а ти не зміг рекомендую прочитати усі речення де є слово «АБО» великими літерами.

dou.ua/...​rums/topic/42135/#2584606

Я на інші коменти ваші відповідав. Але ок перечитав ваш комент з «АБО».
Ну так реєструйте партію з цими гаслами на вибори наступні. Навіть на попередні треба було йти, отримуєте більшість і змінюйте Конституцію як хочете.

змінюйте Конституцію як хочете.

для початку я хочу шоб тут, на ДОУ, мене зрозуміли оппоненти, і не перекручували мої слова і мою позицію на кшталт «ви хочете усіх жінок на фронт замість вас»

сподіваюся, шо ви, нарешті, мене зрозуміли, і зможете правильно повторити мої слова :)

для початку я хочу шоб тут, на ДОУ, мене зрозуміли оппоненти, і не перекручували мої слова і мою позицію на кшталт «ви хочете усіх жінок на фронт замість вас»

сподіваюся, шо ви, нарешті, мене зрозуміли, і зможете правильно повторити мої слова :)

Так якби мені особисто очевидні ваші аргументи. На рахунок рівності прав та обов’язків тут не має з чим спорити. Інша справа з точку зору ефективності цього всього.
Ну і не згоден з тим, що жінки не обійдуться без чоловіків. Звичайно буде падіння ефективності, але, імхо, обернений сценарій призведе до катастрофічних напрямків.

Окей, хоч в чомусь наші думки зійшлись.
На рахунок виразу
" Падіння ефективності"
я б назвав це по-іншому:
деградація до середньовіччя.
отак буде правильніше😀

На рахунок сценаріїв, їх існує більше чим 2.
моє зауваження ще в тому що те, що я відстою, повинно працювати в сім’ї. ройову модель в сім’ї ви не зможете реалізувати, особливо зважаючи на характер сучасних жінок

ройову модель в сім’ї ви не зможете реалізувати, особливо зважаючи на характер сучасних жінок

Якщо ти персонально не можеш, то це не значить, що всі інші теж не можуть. Не треба по собі всіх міряти.

для початку я хочу шоб тут, на ДОУ, мене зрозуміли оппоненти,

Ну, вы можете попробовать более правильно, корректно и понятно формулировать свои высказывания.
Если вас не понимает столько людей (или «неправильно понимают») — может быть что-то неправильно в том, как вы подаёте информацию?

Не понимает меня только несколько человек, укушенных феминистками — ты, Шпак и ещё парочка.
а если хочешь узнать сколько человек меня понимает, просто посчитай кто поддержал мои комменты.

Навпаки, ми самодостатні чоловіки, ми поважаємо всі гендери та не розділяємо твій погляд на чоловіків як утиснутих жінками.

ми поважаємо всі гендери

Ну, я бы сказал, что мне как раз одинаково похрену на любые гендеры, я всех не люблю одинаково сильно

Не понимает меня только несколько человек, укушенных феминистками

Схерали «укушенные феминистками»?

а если хочешь узнать сколько человек меня понимает, просто посчитай кто поддержал мои комменты.

да, есть такие, которые кучкуются. Им спокойнее думать, что они тут не одни такие.

:D Я навіть не буду перепитувати, що саме зрозумів пан.

А що російські наративом можна сприймати якось не однобоко? В мене щодо пропагандонів, що займаються чорним піаром українців відношення однозначне.

Які російські наративи я озвучив? Та що з моїх слів було пропагандою? Можна хоча б по одному прикладу?

Вообще-то для зачатия желательно 2 разнополых человека, а те женщины что выехали сами и не вернутся, продолжат чей угодно род, но не украинский.

Так, але вірогідність тут набагато вища, бо таке вже бачили раніше та немає поки що підстав вважати інакше

;)

чей угодно род, но не украинский

так а в чём проблема тут же ж «израильский вариант» вы что против народа израиля?

А що, за кордон виїхали тільки з дітьми та вагітні? Не знав, я думав що будь яких жінок випускають. Видно у вас більш точна інформація. Тоді так, ви праві.

Так, дослідженнями встановлено що є три рівні в суспільстві:
верхній шар — держава колективний чоловік усіх жінок, який наглядає щоб жінкам жилося найкраще, незалежно від того являється вони матерями чи ні.
середній шар жжінки, які являються наглядачами над чоловіками, шпіонами держави у власних сім’ях.

нижній шар чоловіки які мають найменше прав і найбільше обов’язків.
яких без суду і слідства можуть запакувати і відправити на смерть у будь-якому місті України.

за якими представлені наглядати представниці другого шару, які голосують за примусовий призов в армію виключно чоловіків, ранній вихід на пенсію для жінок.
одночасно цей другий шар являється більшою частиною виборців

які голосують за примусовий призов в армію виключно чоловіків

Нагадайте плз хоч одну серйозну політичну силу, за яку голосували, яка б топила за призов, а не за контрактну армію в Україні?

Здається мені, він має на увазі єдину раіссю :D

а «топити» й не потрібно. треба просто «забувати» врешті ввести контрактну армію, а як прийде жопа голосити що «мущщина должен!»

Тоб-то там таємна змова між жінками й політичними партіями, і змова ця суто проти чоловіків? Бінго! 🤣

В кожній партії є таємна жіноча наглядова рада. Чоловіки лише транслюють їх волю.

— Знаешь, мне кажется, что они нас кормят только для того, чтобы пить наше молоко, а потом вообще убьют нас и съедят...
— Да брось ты свою дурацкую теорию заговора! Над тобой и так уже все стадо смеется!...

Просто рептилоиды, они сча просто все приняли вид женщин, учи матчасть

чуть не так. они служат рептилоидам, за ништяки — свобода от защиты родины, распил «совместно» нажитого, наказание любого неугодного «за изнасилование» и так далее.

но денег все меньше, и уже начались ссоры за пайку между ущщемльонными — феминистки срутся с трансами за первородное право считаться настоящей женщиной, лгбт с БЛМ — за право считаться САМЫМИ ущщемльонными .

и даже если нет никаких рептилоидов — разве цитата ниже — неправда?

Женщина играет важную роль воспроизводства населения, но под давлением общества потребления стала требовать за эту роль огромнейшую цену. Ей дана власть, которую она превратила в орудие чисто ребяческого произвола — то есть возможность править без ответственности за принимаемые решения.

ответственность все равно, как и раньше, должен нести мужчина, только теперь лишенный и власти, и прав. Создался перекос, проблем которого женщина осознать не в состоянии, ослепленная властью без ответственности1. Мужчина стал зависеть от благосклонности женщины, хотя именно женщине нужен мужчина для обеспечения ее и ее ребенка. Мужчина может прожить и один. Он по природе аскет. Он враг общества потребления.

1 «вези меня мразь»

Мужчина может прожить и один. Он по природе аскет. Он враг общества потребления.

Поколения китайских императоров, индийских радж, и турецких пашей вышли из чата. А вообще, как подобные обобщения и стериотипы можно воспринимать серьзно?

Чоловіки лише транслюють їх волю.

точно так. і ти — яскравий приклад. не думаєш стратегічно, тіки тупо повторюєш те, чому навчила вихователька, училка, и телевізор

В них був військовий стан і мобілізація, і при цьому всі, кого ще не мобілізували могли виїхати з країни?

Мобилизация была объявлена 8 августа, призвали резервистов, а не всех подряд, 9 августа было объявлено военное положение. Выехать из страны можно было

Грузія програла війну в 2008 році, частина її територій залишається окупованими росією.
Треба пошукати іншу саксес сторі

навіщо? просили навести приклад — приклад наведений. Держава поставила свободу громадян як найвищій приорітет. Ну а якщо війна в Україні завершиться , наприклад, тим що залишаться окупованими Крим та донбас ,для чого є всі підстави (ну звістно якщо особисто ви не підете на війну, бо жінці зараз дуже легко розказувати що мають робити чоловіки) — то можна вважати що насильна мобілізація чоловіків з відповідними втратами — неефективна модель і тільки збільшую жертви?

Справа в тому, що більшість українців хочуть саме виграти війну за незалежність.
Щоб виграти треба багато людей і можливо, що жінок в майбутньому теж будуть мобілізовувати. Принаймні це було би честно, щоб раз і назавжди закрити питання рівності.

Біда в тому що це буде зроблено в свинячий голос і доречі жінок і так не мало в ЗСУ, прям багато, і вони роблять роботу на рівні з чоловіками, як казала одна моя знайома: «ти шо аватар з глузду з’їхав мила лавочка, для тебе я „слухаюсь пані сержант“ і „дозвольте виконувати пані сержант“» і таких багато, і ділити її по статевій ознаці вже є сексизм...я в цілому погоджуюся з вами, але популізм що зараз проглядається у рішеннях уряду такий . .. популізм :( досвідчені військові є ресурсом незамінним, і мобілізаціє не лише не вирішує питання їх втрати, але і тільки збільшує проблеми з ними пов’язані. Це так просто думки, загалом я думаю що ви праві, але буде то в свинячий голос, і призведе лише до збільшення втрат.

жінок і так не мало в ЗСУ, прям багато, і вони роблять роботу на рівні з чоловіками,

хочу нагадати:
згідно оф. даних жінок в ЗСУ ~35-45 тис.
загальна кількість ЗСУ ~ 700 тис

5-7% це багато? і на рівні з ?

PS: я поважаю всіх тих жінок хто на нулі

Ну щось я не подумав, така кількість і була, я щось про збільшення за рахунок резерву не подумав, раніше коли боло 50к з 250± то це було 20% тож да на сьогодні фігню ляпнув

Справа в тому, що більшість українців хочуть саме виграти війну за незалежність.

Саме так! У тому числі і жінок, які пішли воювати добровільно. Отже перемога України можлива в першу чергу завдяки сміливим людям, яки ризикують заради цього своїм життям.

Щоб виграти треба багато людей і можливо, що жінок в майбутньому теж будуть мобілізовувати.

Ні! Примусово кидати усіх у м’ясорубку війни — це не шлях цивілізованої держави.
Відчуйте різницю між державою яку люди добровільно ідуть захищати і державою, яка відправляє людей на смерть примусово.
Взагалі примусова мобілізація принижує подвиг наших героїв. Сьогодні людина пішла воювати аби захистити свою родину — а завтра держава вполювала, наприклад, його батька — і кинула у пекло. А якщо і жінок буде можна — то жінку примусово мобілізувала. І що повинен думати герой, якій добровільно боронив державу, яка відправила на смерть його родину?

Ви щось зробили, щоб не допускати описаного сценарію?

1. запилили 3 петиції щоб чоловіків випускали з країни = припинити примусову мобілізацію

2. хоча б спробували поставити наших безцінних на учот. але навіть Зеленський не зміг це реалізувати.

2.прочищаємо мізки таким як ти, які вважають «мущщіна, значіт по факту должен»

1. запилили 3 петиції щоб чоловіків випускали з країни = припинити примусову мобілізацію

Вже смішно. Задача петиції — донести думку та показати її підтримку. Петиція не є обов’язковою до виконання.

2. хоча б спробували поставити наших безцінних на учот. але навіть Зеленський не зміг це реалізувати.

Ага, перефразую, сиділи на дивані, чекали поки хтось зробить. Шикарна стратегія, а головне така виграшна! (ніт)

2.прочищаємо мізки таким як ти, які вважають «мущщіна, значіт по факту должен»

Поки що ти тільки довів, що ти боїшся брати на себе відповідальність.

10й раз тобі повторяю,
брати відповідальність за те що тобі не належить, або іншими словами за того кого ти не можеш, не маєш право карати- це називається рабство

брати відповідальність за те що тобі не належить, або іншими словами за того кого ти не можеш, не маєш право карати- це називається рабство

ну або «батьківство» :)

Не називай свою «модель каблука» — батьківством

Не називай свою «модель каблука» — батьківством

Не говори мне что делать — и я не скажу тебе в какую жопу ты должен идти :)

Якщо тобі хочеться когось карати — то ти вже програв. В нормальному суспільстві люди домовляються, шукають компроміси, слухають один одного, поважають думки один одного. А карати — це значить ти хочеш, щоб все навколо було так, як ти кажеш, а не як хочуть інші люди. А через те, що це неможливо, то з’являється бажання все силою вирішувати.

Ти мабуть при слові «кара» уявляєш собі якого не будь сс-івського карателя?
все-таки подивися словник що значить слово карати.
наприклад лишити дитину солодкого це теж кара

і любий самий маленький начальник має право на кару. щонайменше фінансову

все-таки подивися словник що значить слово карати.

Ти мене не відправляй словники читати, ти розкажи своїми словами, як ти персонально розумієш це слово.

Я так розумію тебе цікавить не тільки слово карати але їй інше що я казав? Так-от довге пояснення: в любому людському колективі щоб він справно функціонував, потрібен старший. старший це та людина яка приймає остаточне рішення. це не значить що старший ні до кого не дослухається. але остаточне рішення приймає він, тому що на ньому лежить відповідальность за цей колектив. неважливо це сім’я, танковий екіпаж чи країна. одночасно з цим з правом приймати остаточне рішення у старшого є привілеї. основна з них це карати. в залежності від призначення колективу і його завданнь кара може бути різною від зменшення премій до смертної кари. Для прикладу спробуй стати вихователем в дит садку (взяти відповідальність) і без покарання або загрози покарання відучити дворічного малюка сувати пальці в розетку.

Ще раз наголошую що відповідальність за когось і право карати цього когось нерозривні. Колективи або суспільство де такий зв’язок розірваний довго не живуть

в любому людському колективі щоб він справно функціонував, потрібен старший.

Не потрібний «старший». Потрібні люди, які готові брати на себе відповідальність. Це буде одна людина, чи група людей — не важливо.

Твоя модель — патерналістична. Вона звучить спрощено так: старший мусить мною керувати. Тобто ти передаєш право іншій людині розпоряджатися тобою, твоїм часом, приймати за тебе рішення та нести за тебе відповідальність. Ця модель вкрай неефективна та призводить до авторитаризму.

Пряма протилежність патерналізму — ройова модель. Кожен знає що йому робити, кожен несе відповідальність за свою ділянку та самостійно приймає рішення. В такій моделі немає проблем з покаранням, чи взагалі бажання когось карати, бо карати треба самого себе в першу чергу. Але, щоб досягти таки результату, треба активно комунікувати та домовлятися. Ройова модель набагато ефективніша авторитарної, бо вона стимулює розвиток win-win стратегій, а не win-loose або loose-loose.

Твоя теорія про те, що без покарання неможливо побудувати успішного суспільства, спростована ройовою моделлю. Можливо побудувати. Ти просто не знаєш як.

Не потрібний «старший».

В кризисной ситуации единоначалие позволяет выжить с минимальными потерями. Доказано многовековой практикой.

Так и с «мужчина — капитан корабля». Это раньше так было, когда это звание было объективным, когда звание капитана корабля давало определённые рычаги управления. А сейчас рычагов управления нет, и очевидно, что мужчина семьёй не может управлять в принципе. Какое бы решение мужчина ни принял, пусть оно даже тысячу раз верное, жена всегда может сказать: «А я не хочу, чтобы так было. Я хочу новую шубку и покушать!». И всё. Вы можете себе представить корабль, где какой-то человек говорит капитану: «А я не хочу, чтобы корабль плыл туда. Пусть плывёт сюда!»? Можете?
Быть капитаном корабля на основании того что мужчина — неправильно. Теоретически, если женщина считает, что она лучше будет справляться с ответственностью за жизнедеятельность корабля и принимать стратегические решения, то она вполне может быть капитаном.

Поэтому:
1) Говорить «Я готова нести ответственность и я отказываюсь подчиняться» — правильно.
2) Говорить «Я не готова нести ответственность и я соглашаюсь подчиняться» — правильно.
3) А вот говорить «Я не готова нести ответственность, но и подчиняться отказываюсь» — не правильно.

Вот поэтому я и написал: хочешь, чтобы капитаном был мужчина? — значит, подчиняйся! А иначе попадёшь в третий вариант. Который неправильный.

В кризисной ситуации единоначалие позволяет выжить с минимальными потерями. Доказано многовековой практикой.

Ти це розповідаєш українцям, яки вижили як нація через абсолютно протилежну поведінку?

вижили як нація через абсолютно протилежну поведінку?

шомля?

Не просто так кажуть, що на двох українців три гетьмани. Знаєш що робили козаки, коли їх похід не призводив до успіху? Здавали командира ворогу. Того потім викупала сім’я за гроші. Історію гетьманата вчив? Про віче мале та велике знаєш? Це все не просто так з’явилося, це — наслідок багатовікової практики ройової моделі. Майдани — ще одне підтвердження. Хто головував на Майдані?

Ти Чомусь зосередитися на тому що командирів може бути декілька.

А Я тобі кажу про те що той хто командує хоч він один, хоч декілька, має нести особисту відповідальність, як правильно робили наші предки:
«...Здавали командира ворогу»

А в сучасному українському суспільстві правила і закони встановлюють жінки та їх приспешники каблуки.
Відповідальність за їхні рішення несуть чоловіки.

А в сучасному українському суспільстві правила і закони встановлюють жінки та їх приспешники каблуки.

Ти не зможеш це довести.

Я тобі кажу про те що той хто командує хоч він один, хоч декілька, має нести особисту відповідальність

В ройовій моделі немає єдиного керівника та єдиної відповідальності. Є розподілена відповідальність. Тому не можна її перекласти або відібрати в когось.

То якщо відповідальність розподілена, то чому ворогом здавали саме командира а не рандомного козака

А рандомний козак не міг стати командиром? Командир був той, хто обіцяв більше плюшок.

навіщо ти приплів сюди козака який «міг» стати командиром?
я розбираю твій приклад де конкретний козак уже став командиром. і вже провів 1 похід, за який його згодом наказали віддавши ворогу.
причому тут якийсь б**** інший козак який «міг стати командиром»???

При тому, що командир — не той, хто карає. Кого карають. А тепер повернися до своїх попередніх тез.

«Ти не зможеш це довести.»

Ну спробуй як чоловік виїхати з країни хоча б на тиждень.
Потім попроси зробити те ж саме яку-небудь жінку військовозобов’язану.

порівняй результати

Результат буде наступний — я легко виїду та заїду, а вона — під запитанням.

А ви? :)

Я так розумію, що щось грандіозне, оскільки ставите подібні питання.

Робив багато чого, розповісти не можу...

Робив багато чого, розповісти не можу...

classic )))

Та мене це не бентежить, я не збираюся нікому нічого доводити. Давай розкажу, що хочу з наступного зробити — поміняти трохи ПДР.

Та мене це не бентежить, я не збираюся нікому нічого доводити.

Йойки. В мене, з огляду на вашу активну участь в цьому топіку, склалось інше враження. :)

Щодо «робив багато, не скажу», то враховуючи обставини, може і дійсно бути таке. Проте, ви знаєте, ви не відповіли прямо на жодне із питань, тому складається враження, що ви дійно тільки багато говорите. Нажаль.

Проте, ви знаєте, ви не відповіли прямо на жодне із питань,

Ви не думали над тим, що деякі речі не виносять на загал? Та й відповіді на персональні запитання не зіграють жодної ролі при обговоренні інших тем.

Ты пытаешься играть на каких-то абстрактных цивилизованных государствах, но ведь и сам отлично понимаешь, что все эти цивилизованные государства в ситуации тотальной войны сделали бы точно так же

Ну пусть выигрывают, остальные тут при чем? Война уже проиграна — общество раскололось. Хоть завтра границы 91 года по волшебству, те кто ценит свои свободы просто уедут. И это не говоря про 50% уничтоженной экономики и минус 30% населения.

А чому до речі досі немає протестів від розколотого общєства? «берітє власть в своі рукі» чи як там путін казав 😀

Так сейчас по закону протесты по закону можно расстреливать и давить танками. Это не трое суток отдохнуть как в рашке.

Протест есть, вы просто его игнорируете. Люди уезжают — это проявление протеста. Забираешь свой человеческий капитал, продаешь имущество тем самым снижаешь его цену. Каждая семья которая уезжает — отнимает кучу налогов у дисфункциональной страны. Если вдумчиво прочитать конституцию, сразу понятно что это — failed state. Нет права собственности, свободы перемещения, права на жизнь.

Fail state — це як раз про кацапляндію. Все вищесказане повністю підходить. А в Україну люди повертаються.

от як я побачу що я підтриманий особисто Вами, хоч один мій камент, то я зрозумію що общєство — єдине, і ми боремся за одну і ту саму Україну.

За ваш варіант? А чому ви вважаєте, що саме ваш варіант правильний? А чому ви не сприймаєте думку інших людей? Може вони теж праві?

Чому ж, я сприймаю думку інших.
але воювати за країну,
де влада бездумно повторює лівацькі казки Європи яка створює квоти для всіх крім білих чоловіків
де лгбт, африканець, азиат мають більше прав чим місцевий чоловік,
де в сім’ї правлять безвідповідальні жінки, які за бажанням своей лівої ноги можуть зрадити, розлучитися, відібрати майно у чоловіка,

я не буду

Я й тут неодноразово повторював:
якщо наші мудрі жінки яких серед виборців більше 51 проценту вибрали зеленського, а також вони вибирають Путіна макрона трюдо то нехай вони їй відповідають за свій вибір

Дорікати мені дезертирством мають право тільки ті хто сидить в окопі.
диванні воїни, польсько британські біжинці, а також мордаті военкоми не мають такого права

Дорікати мені дезертирством мають право

Однако и запретить им это делать вы не можете.
правда, обидно?

не могу запретить им плеваться гамном?
да,так абыдна, кущать не могу

да,так абыдна, кущать не могу

Пичальбида, что могу сказать
попробуйте питательные клизьмы.

Та ти меншим дезертиром від цього не станеш.

судячи по тому як ти уникаєш відповіді на питання — де ти? я до тебе недотягую

Насправді більшість українців хочуть того, що їм кажуть хотіти з усіх прасок.
Мені дуже легко уявити ситуацію, що почнуть спускати іншу повістку типу — ми і так перемогли, відстояли незалежність, рашка майже на колінах, а крим не вартий того, а шматок донбасу не вартий тим більше. За місяць компосту більшість українців це повторюватиме.

Я звичайно сподіваюся, що з минулої осені відбулося значне накопичення сил і весняний наступ буде суперуспішним, а якщо не буде?
Усі варіанти намагалися розглядати?

Ви кажете, що більшість українців настільки недолугі, що вони хочуть того, що їм кажуть хотіти. Допустимо.
А чому тоді, наприклад, ви вирішили, що саме ви належите до тієї групи, думкою якою не маніпулюють?

Мені складно уявити таку різку зміну риторики. Якщо люди на це поведуться після року жорсткої війни, то ми дійсно як нація не особливо чогось варті.

А чому тоді, наприклад, ви вирішили, що саме ви належите до тієї групи, думкою якою не маніпулюють?

Впевнений, що маніпулюють і моєю думкою

Якщо люди на це поведуться після року жорсткої війни, то ми дійсно як нація не особливо чогось варті.

Чому? Війна забирає життя найсильніших, країна слабшає, тому нічого немає дивного в тому, що через рік жорстокої війни країна виснажена, а через два роки ще більше виснажена. Тут немає нічого недостойного.

Програш призводить до геноциду. Немає інших варіантів, як боротися.

Програш призводить до геноциду.

Тобто якщо рашка програє, то ми їх геноцидитимемо?

Не якщо, а коли. Ні, ми їх не будемо. А от вони нас залюбки.

Большинству украинцев было пох на Донбасс и что там происходит с 2014 года. А примерно с марта 2022 все резко решили что на меньшее чем возвращение этих территорий они не пойдут! Какой-то коллективный разум прям моментально принял решение. Это никак не связано со скетчами вечерними гаранта конституции и высерами говорящей головы Данилова о том что на меньшее чем границы 1991 года мы не готовы. Вот вы, я так понимаю, как и большинство украинцев тоже жаждете вернуть этот анклав в состав Украины, скажем так пришить отрезанную, прогнившую конечность. В связи с этим у меня к вам ряд вопросов:

1. Сколько раз в жизни вы были в Донецке или Луганске?
2. Готовы вы или может ваши знакомые/друзья поехать туда жить после войны, сеять про украинскую идеологию? Если вы думаете что кто-то из тех кто уехал после 2013 года оттуда готов туда вернуться, то нет.
3. Если ответ на предыдущий вопрос отрицательный, то что вы вместе с большинством украинцев предложите что делать с бичами проживающими на той территории и которые в случае освобождения будут нашими согражданами? Концлагеря, фильтрации, подвалы, депортации, запугивания, избиения?

«Кордони 91 року» — це не більше ніж пункт для торгу, який радо обміняють на «вступ до нато та єс». З Кримом можливі ще різні формати, бо там є татари та Турція, й там не було війни, а ось Донбас чекає доля демілітаризованої замінованої зони, й торги будуть за те, на чию шию його повісять...

Тобто якщо серійний вбивця вб’є твоїх сусідів, у яких ти вдома ніколи не був, а потім залізе у твій будинок, то ти запропонуєш віддати йому кімнату і будеш сподіватися що він тебе залишить в живих?

Ну, а далі по пунктах:

1. «Концлагеря, фильтрации, подвалы, депортации, запугивания, избиения» — це те що відбувалося і відбувається на окупованих РФ територіях, які використовуються і будуть використовуватись як плацдарми для подальшого наступу на Україну, поки не будуть звільнені. Ти проти покарання колаборантів? Хай роблять, що хочуть?

2. Зараз не 2014 р більшість вати звідти втече сама у разі серйозного наступу українських військ, побоюючись відповідальності, як наприклад відбулося у окупованих сербами анклавах під час війни за незалежність Хорватії у 1990 роках

3)Україна має повне право карати зрадників і депортувати будь-кого, хто взяв паспорт РФ як країни агресора на цих територіях. Ніхто нічого не скаже ні в ЄС, ні в США, а ще і підтримають.

4) У НАТО заявляли, що Україну візьмуть тільки після перемоги у війні, тобто після військової поразки РФ і повернення до кордонів 1991. Зараз позиція «дагаварімся гдє то посредінє» це позиція за продовження війни рф проти України тільки вже без західної підтримки для України

Ти готовий їх особисто страчувати, просто цікаво, дивитися їм в очі і спускати курок? Кого ладен вбити? Чи можеш вбити дитину, вагітну жінку? Просте питання але мені цікаво, ти можеш подивитися в очі беззбройній людині і вбити її? Не треба полеміки щодо них, вони зможуть і зроблять це безжалісно, а ти?

Ти готовий їх особисто страчувати, просто цікаво, дивитися їм в очі і спускати курок? Кого ладен вбити? Чи можеш вбити дитину, вагітну жінку? Просте питання але мені цікаво, ти можеш подивитися в очі беззбройній людині і вбити її? Не треба полеміки щодо них, вони зможуть і зроблять це безжалісно, а ти?

ну я вот и свинью даже заколоть не могу, но вот барбекю из неё вчера сожрал просто на ура (ну почти на ура, жирновато, печень все дела).
Грустно но вкустно

До чого тут це, ну якщо не готовий, то нащо ти змушуєш, пасивно чи активно інших це робити? Ще раз, розумова виключно софістична, мені просто цікаво

До чого тут це, ну якщо не готовий, то нащо ти змушуєш, пасивно чи активно інших це робити?

Потому что я люблю есть барбикю
Более того, существует другое огромное количество разных работ, которые я сам делать не люблю, не умею, не хочу или боюсь делать, но которые нужны для моего существования.

Ну ти розумієш, є нюанс, ця штука, точніше той стоп в голові, що ми маємо з дитинства — одноразовий, тобто він зривається один раз і на місце більше не стає, для людини більше «вбити» — не відноситься до поганого чи зазорного, і її бажання чи не бажання вбивати та катувати стаж обмеженим лише другорядними факторами, як особиста свідомість, цілісність психіки, чіткість усвідомлення законів і місць в яких можна вбивати а в яких ні, що будеш робити якщо такій пяній людині сподобається твоя дружина/дівчина/мама/сестра, питання виключно гіпотетичне, але подумай добре, просто уяви, мені цікаво яка буде твоя наступна написана думка (я обіцяю, що поясню, до чого я вів, я ж не балаболка і фактів не перекручую та і насміхатися не буду, засуджувати і т.д., будь яка відповідь буде окей)

що будеш робити якщо такій пяній людині сподобається твоя дружина/дівчина/мама/сестра, питання виключно гіпотетичне, але подумай добре, просто уяви, мені цікаво яка буде твоя наступна написана думка (я обіцяю, що поясню, до чого я вів, я ж не балаболка і фактів не перекручую та і насміхатися не буду, засуджувати і т.д., будь яка відповідь буде окей)

Забью молотком до смерти, после чего обескровлю, расчленю, прокручу на промышленной мясорубке в фарш, залью щелочью и захороню в скотомогильнике.

зы да, я уже рассматривал такой сценарий, когда мне было
скучно.

Але ж там вище було що ти не вмієш вбивати, а твій навіть не противник опонент, вміє, робить це добре, врівноважено і без емоцій, от взагалі ніхто не буде нічого казати, всі ці петушині бої зазвичай просто щоб погратися з жертвою провокації, щоб прикрити черго вбивство у обставинах, де зазвичай його не можна було б чинити, насправді таких кейсів майже не буде, як би сумно не було це визнавати, але ми цілком вкладаємося в типовий портрет українця з радянських підручників, тому нас і ненавиділи, і майже безастережно призначали на сержантські посади ледь не новоприбулих українців, але ось процент сексуальних злочинів вкрай низький, нам в принципі це не притаманно, ми не займалися сексуальним насиллям, я точно преточноможу сказати, що процент сексуальних злочинів був наднизький останні 8 років, навіть спроб не було, а ось процент кримінальних злочинів проти життя та здоров’я з особливим цинізмом надвисокий, тож до чого я хилю, мене хвилює те, що держава як і в 15 викине людей на мороз і просто покине на свій розсуд, ніхто не буде ні лікувати не соціалізувати... щось мене ці часи якось більше пригнічують ніж теперішні....немає жодної реабілітаційної програми, в яку б не соромно було б повірити, насправді про те, що буде далі відкрито говорять і військові в тому числі...

Але ж там вище було що ти не вмієш вбивати,

Ну, это не сложно. Человек — удивительно хрупкое существо.
Я не «не умею убивать», я «не люблю» и «не умею делать это правильно».
Дальше у тебя очень много малосвязного текста с излишне сложными предложениями, их я проглядел, но вникать не стал (проверил в ворде — там 3 предложения, одно очень длинное и странное и два шизофренических)
какую именно мысль ты хотел донести — я честного говоря так и не понял.
Если ты переформулируешь свои мысли — я попытаюсь понять тебя, еще один раз. Ну может быть два. Мне всё равно нужно сидеть думать — ехать завтра за соком или не ехать.

За місяць компосту більшість українців це повторюватиме.

Та ні, це так не працює. Минулого березня спробували розказати, що «ната ні нада, давайте якісь гарантії безпеки, і все», змогли переконати близько 10%, і припинили спроби.

Ця ваша більшість вона зараз з нами тут в кімнаті ?

більшість українців хочуть саме виграти війну за незалежність

Ви впевнені, що більшість хоче незалежності держави ціною своєї особистої свободи? В моєму розумінні, незалежність — це можливість почуватися вільно у власній країні. Якщо держава незалежна, але громадяни всередені не вільні — який зиск з такої незалежності?

Ви впевнені, що більшість хоче незалежності держави ціною своєї особистої свободи?

Яка може бути особиста свобода в окупації?
У нас війна за виживання країни (і окремо взятих людей в тому числі, згадуючи звірства русні), а не просто за її незалежність від чогось

А що звірства ручні це якась новина? Типу для когось щось неочікуване? Але нагадайте чому там не було проведено евакуацію згідно заяви президента? Якщо не помиляюся то щоб не втратити кілька мільйонів долларів бюджету і щоб заторів не було? Ті людьські життя та страждання вартували того? Ви коли починаєте цю полеміку, ви або розкажіть що саме ви зробили для полегшення страждань отих щгвалтованих та психологічно щнівечених людей, а потім починайте розповідати що мають інші робити, на вашу думку, слідуючи ВАШОМУ ПРИКЛАДУ, або не починайте, то страшне горе, і більшого мені уявити складно, нащо ви маніпулюєте цим? Це ціна тих не людьських страждань в вашому розумінні?

Ви впевнені, що більшість хоче незалежності держави ціною своєї особистої свободи? В моєму розумінні, незалежність — це можливість почуватися вільно у власній країні. Якщо держава незалежна, але громадяни всередені не вільні — який зиск з такої незалежності?

Ну, можно попробовать проиграть войну за независимость — и посмотреть, насколько больше личной свободы станет в этом случае.

взагалі то це не зовсім так бо конкретно зараз опитування йдуть «за звільнення територій»

Щоб виграти треба багато людей і можливо, що жінок в майбутньому теж будуть мобілізовувати.

тож для заходу стоїть прямо цікаве питання «звільнення територій за рахунок багато людей і можливо в майбутньому без припинення»

тож навіть суто технічно не зовсім зрозуміло що далі за звільненням територій бо їх же ж потім ще треба втримати так?

тож питання з боку заходу зараз ставиться дещо трохи складніше ніж вам здається це з вашого певно боку

ЗЫ: загалом не зовсім зрозуміло у я скажу не тільки моє уявлення але узагальнене саме західне то не зрозуміло звідки оце пішло і воно справді лякає оце

Щоб виграти треба багато людей і можливо, що

вам (тут узагальнення) ні за який кошт не можна «просувати» такий «наратив» і це взагалі дуже не добре що такий «наратив» взагалі з’явився

Держава поставила свободу громадян як найвищій приорітет.

У грузин після програної війни 2008 віджимають поступово все нові і нові території
www.nytimes.com/...​f-georgia-and-russia.html

Ніяких запобіжників проти повної окупації Грузії з нинішньою місцевою владою а ля янукович немає.

То в чому там свобода громадян? Oпинитись у рф без спротиву або втекти? Це твій саксес сторі?

Во-первых, вам кажется что я отвечал на вопрос: «Какая страна отвоевала территории и заставила капитулировать кремль при не закрытых границах?» Это не так, можете прочитать изначальный вопрос несколько раз
Во-вторых, если уж речь зашла про саксес сторисы, то ВВП на душу населения в Грузии в 2021 был больше чем у Украины. Сейчас в Украине он упал на 30-50%. И если кому-то кажется что он восстановится с такой же скоростью с какой упал, то у меня плохие новости. После падения ВВП в 2013/2014 годах понадобилось 8 лет чтобы вернуться на уровень 2013 года (я кстати помню на бумажечке просчитывал-прогнозировал 10 лет тогда) Сейчас по факту он ниже 2013 года. Когда война закончится и даже если она закончится с отвоевание бомбеса так как снится некоторым фантазерам, мы посмотрим на такие показатели как ВВП, количество погибших (если это конечно будет публичной информацией в ближайшие лет 20), количество выехавших и не вернувшихся ну и вообще про перспективы послевоенные. Тогда дадим оценку относительно саксесности сторей

Не коректний приклад, бо

1)Грузія просто не мала ресурсів для озброєння великої армії навіть базовою вогнепальною зброєю, а допомоги з-за кордону не отримала. А тому і не могла застосувати механізм масової мобілізації з закриттям кордонів

2)РФ не проводила мобілізації у війні з Грузією

3)війська РФ, що вторглися в Грузію — це лише десятки тисяч осіб навіть з осетинськими і абхазькими проксі, а не сотні тисяч як в Україні

мої бавові людські права

«мои ватные человеческие права»?

Чому «ватні»?
Як на мене «ватні» погляди це навпаки — вважати що громадянин належить державі і вона може розпоряджатися його життям.
Хоча, якщо мислили логічно, такого просто не має бути!
По-перше життя людині дає аж ніяк не держава! Зараз навіть більшість країн усвідомили що держава не має права відбирати життя.
По-друге людина не обирає у якій державі народитися чи набути громадянства. Якщо громадянство налагає обов’язки — то людина має погодитися на це свідомо — або мати змогу не погодитися!
По-третє — свобода волі це базовий принцип, за яким створено людину. У кожній релігії є що людині дозволено САМІЙ обирати свій шлях — але потім і відповідати за свої дії! Змушувати людину виконувати чиїсь накази — це порушення цього принципу.
Отже права людини на життя, свободу волі, щастя — вони не надаються людині державою! І жодна держава чи інша людина не має їх обмежувати.
Так само держава не створила землю на якій розташована. Отже право людей мешкати на землі — це також не те, що держава може надавати чи ні.

Чому «ватні»?

«бавові» — этож опечатка от «ватные»?

«Ватні» — то від «ватник». Ніколи не чув щоб таких звали «бавовниками». Бо «бавовна» — це коли у орків щось вибухає.

«Ватні» — то від «ватник».

А «ватник» — от ваты, из хлопка, который бавовна? Надо же как причудливо устроен мир.

У кожній релігії є що людині дозволено САМІЙ обирати свій шлях

и «на всё воля божья», а также «раб божий имярек» — наилучшее тому подтверждение.
А если ты выберешь не тот путь — то попадёшь в ад и будешь там до страшного суда. на котором тоже ничего хорошего.
Отлично разрешение на выбор собственного пути.

Змушувати людину виконувати чиїсь накази — це порушення цього принципу.

У нас церковь отделена от государства. Если вам хочется жить в религиозном государстве — у вас есть шырокий и шыкарный выбор. Но вы им не воспользовались

А если ты выберешь не тот путь — то попадёшь в ад и будешь там до страшного суда. на котором тоже ничего хорошего.

Так каже релігія. Але ж тебе ніхто не примушує обирати шлях грішника!
Хіба що якщо ти потрапиш до армії і будеш вимушений виконувати накази вбивати людей. Виходить що держава позбавляє тебе можливості врятуватися, яка була в тебе від народження.

Так каже релігія. Але ж тебе ніхто не примушує обирати шлях грішника!

ти не шаріш да )) релігія каже що на шлях пох. але надо правильно і щиро покаятися і всьо ти в дамках

По-друге людина не обирає у якій державі народитися чи набути громадянства. Якщо громадянство налагає обов’язки — то людина має погодитися на це свідомо — або мати змогу не погодитися!

есть такая штука как «публичный договор». Если ты не возразил — то ты согласился.
Вы — возразили? Нет? Вас всё устраивало? Вас начало не устраивать только когда к вам пришло государство и стало требовать выполнять вашу часть договора?

есть такая штука как «публичный договор». Если ты не возразил — то ты согласился.

Отже ті, хто втекли з країни — вони «відмовилися від публічного договору» і таким чином нічого не порушили — а тільки реалізували своє право відмовитися?

«публичный договор»

Верно понимаю, право отказаться есть до 18 лет?
У вас в 17 были финансы выехать в условную Польшу работать и жить?
У меня такие возможности появились за пол года до войны.
Надо было сразу на тапок и до свидания страна?
Вот это скорость принятия решения была бы.
Если вы так умеете, рад за вас.

Нажаль, ти приймаєш договір коли народився в країні. Бо те що ти б дав по тапкам в Польщу, не зняло б зобов’язання захищати країну від якої ти втік і не хочеш там жити. Звісно, за це нічого не буде, але все ж таки. Дебільна система, звісно. Нажаль, в 18 не можна відмовитися від громадянства просто бо «не хочу я тут жити».

Звучит как типичный рашкинский фатализм аки "ну мы уже это начали, должны теперь победить"/"ну а кто если не Путин"/"ну за протесты дают 15 суток, страшно"
По такой логике человек выехавший в эмиграцию в Канаду до войны (например) обязан вернутся в Украину её защищать если ещё не стал гражданином новой страны.
Имхо это кринж не только в теории но и в мысли.
Закон должен работать на людей. Если же он работает против них, его меняют.
А люди, которые оправдывают запреты вроде текущего или текущий подход к мобилизации, чистой воды куколды.

Так і є, мені самому не подобається що громадянство це як кайдани. Причому працює це по логіці «где родился там и пригодился» і ти не можеш відмовитися. Що ж це за договір який ти не підписував і від якого майже неможливо відмовитися?

Ну так народ его и саботирует скрываясь и прочее. Коммуникация тут — часть этого.

Нажаль, ти приймаєш договір коли народився в країні.

Це неможливо — немовля не може укладати жодних договорів.

Нажаль, в 18 не можна відмовитися від громадянства просто бо «не хочу я тут жити».

Саме тому інші країни розглядають обов’язки, отримані через попереднє (або подвійне) громадянство як юридично нікчемні.
Це так само, як пункти про заборону працювати на інші ІТ компанії, які більшість галер пхають у договір. Юрист відразу скаже — цей пункт «нікчемний», бо Конституція має вищу силу, а там зафіксовано право на працю і вільний вибір роботи.
Так само десь у тоталітарній країні може бути обов’язком громадянина віддати своє життя на вимогу влади. Але у міжнародному праві право людини на життя має вищу силу. Отже «нікчемний» обов’язок належати країні де народився не зупиняє інші країни від надання людині свого громадянства. Бо у людини є вище право обирати та не бути нічиєю власністю.
Доречи цікаво що у випадку пожежі чи якогось стихійного лиха у громадян немає обов’язку ризикувати життям зади власного (а тим більше чужого) будинку чи майна. Навпаки — обов’язок держави це врятувати людей і евакуювати до безпечного місця.
Тому що є 3 стаття Конституції:

Стаття 3. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Тобто за Конституцією держава повинна у першу чергу рятувати людей — їх життя вища цінність навіть за території.

Це так само, як пункти про заборону працювати на інші ІТ компанії, які більшість галер пхають у договір

а пункт про заборону працювати на конкурентів якийсь термін?
а його частенько можна побачити і в західних контрактах.

іншими словами — чи є права фізичними суб`єкта вищими за права юридичного суб’єкта by default?

Але у міжнародному праві право людини на життя має вищу силу

хтілося б посилання :)
бо з «Право на життя в умовах війни?!» law.chnu.edu.ua/...​-zhyttia-v-umovakh-viiny
незрозуміло — чи має право держава мобілізувати для свого захисту громадян які не хочуть воювати. чи порушує право на життя :)

не зупиняє інші країни від надання людині свого громадянства

але й не вимагає надавати громадянство всім бажаючим.
Чому ж не реалізують «право на життя» людей, як не отримали громадянство по праву народження?
От наприклад росіянам які не хочуть воювати, і тікають з раші — чому не дають, не люди, чи що?

Навпаки — обов’язок держави це врятувати людей і евакуювати до безпечного місця.

де такє вичитали як пріоритетний обов’язок, тобто у вибору
припинення існування держави vs збереження життя проживаючих на її території
держава повинна вибрати припинення свого існування заради життя проживаючих?

Тобто за Конституцією держава повинна у першу чергу рятувати людей — їх життя вища цінність навіть за території.

в Конституції тільки один цей пункт?

І — якщо право на життя у «міжнародному праві» вище за права держави, то — всі мобілізовані можуть подати позиви до КС, або й далі — до міжнародіх судів, за примушення ризикувати своїм життям без їх згоди.

І — якщо право на життя у «міжнародному праві» вище за права держави, то — всі мобілізовані можуть подати позиви до КС, або й далі — до міжнародіх судів, за примушення ризикувати своїм життям без їх згоди.

Я вважаю саме так.
По-перше людина має право відмовитися воювати — за це її можуть засудити у тому числі до ув’язнення. Це — за законом України.
Але треба розуміти що ув’язнення — не примушує ризикувати життям! Навіть зекі мають права — і навіть їх не можна примусово відправляти на війну.
По-друге тюремне ув’язнення за відмову воювати — справді можна оскаржити у міжнародному суді з прав людини як занадто суворе. Особливо якщо відмова воювати якось аргументована (стан здоров’я, релігійні переконання, навіть наявність родичів у ворожій країні).
Десь проходила інформація що більшість випадків коли людина на суді казала що не може воювати бо не здатна перебороти свій страх — суд назначай умовний термін покарання.

Уяви собі, ти такий весь переконаний по релігійним переконаннях, що тобі не можна воювати, сидиш вдома. Й тут до тебе в гості приходять озброєні люди, витягують тебе з теплої кроваті, одягають в форму, везуть на поле бою, дають автомат та патрони, садять в окоп й кажуть, ворог — там. Позаду будуть стежити озброєні люди, щоб ти нікуди не втік. Воюй. І я впевнений, що ти будеш боротися за своє життя.

Сценарій номер два. Ти сидиш вдома, та до тебе заходять буряти, вбивають тебе, викидають твій труп з хати та заселяють туди свою дружину з двома маленькими бурятинами.

Який сценарій тобі до вподоби?

ж. якась ти шо дурачок? що ти пишеш?

Та це звичайний клоун/троль, який передивився телемарафон та сидячі на дивані розказує що кому робити. Чи дурачок? Думаю відповідь очевидна

Перехід на особистості — ознака програної суперечки. Я задав просте запитання, але воно з дуже сильним нюансом. Якщо людина зрозуміла нюанс, то вона дає правильну відповідь, якщо ні — то вона починає реагувати на це захисною реакцією психіки.

Який сценарій тобі до вподоби?

Жоден! Обидва — це погана смерть. А обирати треба — життя!
Але порівнюючи ці сценарії ти доводиш що примусова мобілізація — такий самий злочин, як вбивство цивільних!
Описані сценарії — типові для орків. Окупанти або вбивають відразу — або «мобілізують» до «армії ДНР». Що роблять розумні люди аби вберегти своє життя? Тікають з окупованої території! Хіба можна їх у цьому звинувачувати?

А потім чоловіків після евакуації з окупованих територій хапає ТрО(воєком) в якомусь «безпечному місті» і дає повістку.
Так було у лютому-березні 2022. Може зараз ситуація змінилась, але сигнали з місць в червні 22 — березні 23 свідчать, що «перегибы на місцях бувають».

А обирати треба — життя!

Люди в першому випадку тебе повністю підтримують, та щоб зберегти не тільки твоє власне життя, а ще й життя мільйонів, вони обміняли твоє життя на життя інших людей. Не менш цінні життя, ніж твоє власне.

як вбивство цивільних!

Ти піклуєшся про цивільних, але не хочеш їх захищати. Це подвійні стандарти.

Описані сценарії — типові для орків.

Ні, перший сценарій можливий, якщо ти не зробиш відповідні висновки. А висновок наступний — перестань сцяти в штани щосекунди та почни робити все, щоб ми перемогли. Ниттям на форумі ти нічим нікому не допомагаєш, а тільки наближуєш сценарій номер один чи номер два.

Що роблять розумні люди аби вберегти своє життя? Тікають з окупованої території!

Або приймають бій. Хоча ви такий варіант, звісно ж, не розглядаєте.

перестань сцяти в штани щосекунди та почни робити все, щоб ми перемогли

А що ви робите, окрім

Ниттям на форумі

?

Не він просто юзає російські пропагандонський цитатник і на цьому все, я вже питав тіпа щодо служби, мовчить ... Бачив такіх діти в Польщі чи Австралії, поїхали всі і він починає розповідати іншим а чого твої діти не на фронті, вони ж вже там були це мої ба які розумні на мігранских пособіях...багато таких бачив і ще більше їх буде, важко з такими, важко втримуватися, в живу взагалі дуже важко🤣

Я як раз не нию. Це тут місцевий бомонд плачеться, що трактор зламався та не заводиться.

окремо — про Конституцію

«Стаття 65. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України.

Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.»

Як ви тлумачите цей обов’зок «захист», та «відбувають військову службу відповідно до закону»?

Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.

По-перше Конституція має вищу силу над законами. Тобто якщо конституція каже що життя людини — недоторкане, жоден закон не може вимагати відправити людину на смерть примусово.
Пояснюю як я тлумачу: аби держава могла рятувати своїх громадян — існують професії пов’язані з ризиком для життя: пожежники, рятувальники, альпіністи, водолази, і військові.
Але не можна примушувати громадянина до ризику! За законом навіть зеків не можна відправляти на уранові рудники чи «хімію» (це можна було тільки в СРСР).
Отже: державу мають захищати професійні військові — і держава має їм за це відповідно платити. Що держава може робити під час війни: піднімати податки, вводити спеціальні військові збори, штрафи, облігації та іншим чином забезпечувати надходження коштів на війну. Також може активно вербувати і навчати готових піти на військову службу. Може залучати найманців та приватні військові компанії.
Що держава не має права робити: примусово ловити громадян, позбавляти волі і відправляти на фронт, наражаючи на небезпеку без згоди на це людини.

Ок, закінчилася контрактна армія, далі що? Капітуляція?

Якщо закінчилася контрактна армія, то з гарматним м’ясом точно настане перемога, головне до останнього громадянина, тобто чоловіка 18-60. А взагалі ти де воїн, на дивані чи на дивані?

Так я і думав, теплий диван та смузі. Зазвичай хто більше всіх кричить, менше всіх робить, виглядаєш як клоун

Невже так важко дати відповідь на просте запитання, що трапляється з країною, коли закінчується професійна армія?

коли закінчується професійна армія

Йдуть добровольці (яких готують пока воює професійна армія)
Коли й вони закінчуються, далі йде лише втрата часу.
Чи ви вірите що примусово мобілізовані зможуть повернути окуповані території й потім утримають їх?
За рахунок чого?

Добровольці не хочуть йти, вважають, що цим мусить займатися професійна армія. Далі що?

Зникнення країни/управління ззовні на зразок нового Яника.

Ви чомусь думаєте що зараз завдяки невмотивованим солдатам без переваги у якості та кількості отримаємо інший результат.
Рік-два й нова заморозка конфлікту.
І щось мені підказує що рашка зробить висновки, а наші керманичі у владі — зусь. А далі буде те саме що ви написали вище.

Я не чомусь думаю, я впевнений на 100%, що все буде інакше цього разу. Попри вашу зневіру або небажання боротися за перемогу, попри ваше феноменальне боягузство. Україна переможе.

я впевнений на 100%, що все буде інакше цього разу

Буду радий перейняти вашу впевненість. Можливо пошарите причини вашого оптимізму?

Ви не зможете перейняти мою впевненість. Єдине, що вам доступне, то це побудувати власну.

А мій оптимізм базується на моєму оточенні, яке зробить все, що я сказав, щоб сталося.

Буду радий перейняти вашу впевненість. Можливо пошарите причини вашого оптимізму?

1. Якщо до осені вдастся пробитись до Азовського моря, то Крим усьо, навіть при значно меньшій підримці ЗСУ з боку Заходу. Майже повна блокада, коли можна буде доставати навіть порти.
2. З Донбасом звичайно буде все складніше. Але при збережені санкцій, не йти на поступки для рашки — це взагалі повний нонсенс.
3. Якщо нам дадуть норм. гарантії безпеки, то просто всі будуть почекати поки х.йло не відправиться в пекло і потім повернуть території.

1. Ви уявляєте скільки то життів?
2. Чому ви так думаєте? Рашка роздає углеводороди задарма усі в плюсі, всім вигідно, звичайно окрім нас
3. Ну так то з їх рівнем медицини чекати доведеться довго, тим паче хто вам сказав, що наступник прийде не на хвилі реваншиських настроїв і тому конфлікт ще загостриться?

1. Ви уявляєте скільки то життів?

На порядки меньше, ніж у випадку, коли не йти в контрнаступ, оскільки в такому випадку рашка за макс. 5 років відновиться, виправить більшість помилок і полізе знову. Так я знаю, мені з дивану про таке легко писати, але, імхо, більшість це розуміє і в нас і на Заході, власне тому при заморозці конфлікту нам ніхто точно не бдуе гарантувати безпеку чи вкладувати якісь кошти.

2. Чому ви так думаєте? Рашка роздає углеводороди задарма усі в плюсі, всім вигідно, звичайно окрім нас

Тому що на це вказує дефіцит бюджету рашки. Вуглеводи продаються зі значною знижкою, що обмежує дохід рашки. Ринок Європи втрачено, а це самий дохідний варіант був, бо по трубам набагато вигідніше доставляти ніж по морю.

3. Ну так то з їх рівнем медицини чекати доведеться довго, тим паче хто вам сказав, що наступник прийде не на хвилі реваншиських настроїв і тому конфлікт ще загостриться?

ну так, тут трохи лотерея. Плюс справа не в х.йлі а в самому народу россії, тому ті хто прийдуть до влади будуть грозити кулаком заходу, але можливо, обміняють всі захоплені території на відміну санкцій.

Шо щаважатиме рашці зробити теж саме при виході на будь-які кордони? Дуже багато лотерей у твоєму припущені, я про це кажу, а життя на коні цілком реальні, тож я до того, що будь-яка теза у якої немає відповіді на питання «щоб що?» не вартує нічого

Шо щаважатиме рашці зробити теж саме при виході на будь-які кордони?

Happy path, наприклад, в рашці можуть початися «смута» при втраті Криму і нам дають реальні гарантії, що на декілька порядків піднімає ціну нападу на Україну. Тоді вже простіше на країни Балтії нападати, не кажучи про Грузію, Вірменію та навіть Азербайджан. Ну себто буде як з країнами Балтії: будуть нам махати кулаком і розповідати як у нас все погано.
Вихід до Азовського моря + Крим розблоковує наші порти, повертає ЗАЕС.

Happy path, наприклад, в рашці можуть початися «смута» при втраті Криму

не начнётся, они послушные, а их регионы, которые потенциально могли бы отсоединиться тупо забоятся без поддержки. Но и реванш вряд ли будет если мы не просрем все полимеры после войны

а их регионы, которые потенциально могли бы отсоединиться тупо забоятся без поддержки.

Портніков каже, що про відділення регіонів може йти тільки на Кавказі, по всій іншій рашці корені народи у меньшості, там наче етнічних росіян ~ 85%. Тому ці мрії по національні держави нездійсненні, окрім як на Кавказі. Хіба буде якась окрема держава «Дальній Восток», але це теж, імхо, утопія.
Мабуть головна задача це економічне душіння рашки та згначне зменьшення війсьокової сили. Але це ніяк не вбереже від ударів 40-50 крилатими ракетами в місць, допоки рашка не задушать санкції.
П.С. Під «смутою» маю на увазі не розпад рашки, а просто боротьбу за престол між різними угруповуваннями. Їм буде трохи не до нас деякий час

Согласен, но только ты переоцениваешь кавказцев, подавляющее большинство из них давно перевоспитания и кроме воплей как недавно в Дагестане ни на что не способны, увы

етнічних росіян ~ 85%

это не этнос, но я понимаю о чем речь

Чувак, в нас була гарантія ядерної атаки по країні що на нас нападе, і як вона виконана? 9ий рік вже виконується🤷

Чувак, в нас була гарантія ядерної атаки по країні що на нас нападе,

Не было.
Или у вас есть тайные протоколы?

zakon.rada.gov.ua/laws/show/998_158#Text

Мемора́ндум (лат. memorandum) — буквально те, про що слід пам’ятати, нагадування.
Не носит силы договора, закона, ни к чему не обязывает.

Чувак, в нас була гарантія ядерної атаки по країні що на нас нападе, і як вона виконана? 9ий рік вже виконується

Якщо ти про Будапештський меморандум, то там такого не було. Це взагалі просто бумажка.
Я кажу про гарантії як у країн Балтії, які рашка може захопити за тиждень, бо там населення меньше ніж в Києві. Більше того, за initial планами НАТО вони почнуть чухатись тільки через 180 днів після окупації країн Балтії. І все що наразі рашка може зробити з країнами Балтії це скулити про русофобію по ТВ. Ось про аналогічні гарантії я і пишу.