Обшуки в MacPaw: реакція IT та лідерів думок

Останню добу спільнота уважно слідкує за перебігом обшуків в офісі MacPaw та вдома у засновника компанії, Олександра Косована. Вчора висловився й очільник Мінцифри, Михайло Федоров, а ми зібрали реакції IT- та лідерів думок. І хочемо почути вашу думку також!

Олександр Іванов, COO & CPO у Projector:

За останні 6 місяців мав десь 15-20 бесід з закордонними підприємцями. Усім розповідав про круті кейси в Україні і те, що після перемоги це буде найкрутіший ринок в Европі.

З них 7 мені вже написали і спитали що там на мою думку відбувається з MacPaw. Вони не забули. Вони слідкують за нашим ринком і думають чи інвестувати в нього кошти. Але вони чують що їм кажуть ЗМІ. Що Україна корумпована країна де в них можуть просто віджати бізнес.

Сьогодні їх віра в те, що вони готові спробувати стала значно менша.

Олег Гороховський, співзасновник monobank:

«Сьогодні у компанії MacPaw відбуваються обшуки. Олександра Косована в образу не дамо! Один із найпорядніших і найдостойніших людей, яких я знаю. Меценат, візіонер, патріот! Я думаю, у когось у аркуші бажань на цей рік просто опинилися записані його земельні ділянки.

Це нікуди не годиться — MacPaw міжнародна компанія, гордість країни. Відзначена безліччю міжнародних нагород.

Резидент „Дiя City“ — якраз на річницю юрисдикції „Дія City“. Обшуки! Дуже мило! Немає слів!!!»

Владислав Грезєв, CEO & Засновник LobbyX:

Показово, що все це з @kosovan та @MacPaw відбувається на річницю запуску Дія.City, власне прям зараз відбувається закритий саміт з нагоди річниці для резидентів, котрим власне в умовах прописали відсутність тиску силовиків, обшуків тощо. MacPaw — резиденти Дія.City.

Микола Палієнко, CEO EVO

Обшуки в MacPaw через якісь ділянки в країні, де все що стосується землі є відтінками сірого і додовбатись можна практично до будь-кого просто по факту володіння, це один з симптомів того, що система хвора.

Сподіваюсь ініціаторам швидко надають по шапці зверху (а це єдиний спосіб нажаль боротися з такими симптомами) і Oleksandr Kosovan з командою повернуться до звичайної роботи, а роблять вони для країни набагато більше корисного, ніж ті, хто по них прийшли.

Олександр Конотопський, CEO в Ajax Systems:

Я общаюсь с десятками предпринимателей за пределами Украины. Никто из них не знает что такое обыск. А у нас обыски это вид бизнеса. Ну как там ИТ бизнес, аграрный бизнес, бизнес на давлении на бизнес. Пока такая дичь происходит — забудьте про инвест привлекательность. Про индустриальные парки, дия сити, инвест нянь. Маски шоу должны уйти в прошлое. Это обязательное условия для построения адекватной юрисдикции.

Андрій Федорів, засновник агенції FEDORIV:

⚡️В Нацполіції заявляють, що IT-компанія MacPaw завдала збитків державі на 12,5 млн грн. порушивши правила користування земельною ділянкою.

🎉 підприємці заявляють, що обшуки у IT-компанії MacPaw завдали збитків державі мінімум на 125 млн. доларів.

Інвест привабливість країни vs $300k.

Що заважає карати за порушення (якщо вони є) цивілізовано, відкрито та прозоро?

Невже треба влаштовувати маски-шоу та вилучати комп’ютери топ айті розробника під час війни, щоб розібратись з намивом піску???

Макс Нефьодов, співкерівник damaged.in.ua, депутат Київради:

Вчора цілий ряд юристів прийшли захищати обшуки в MacPaw і вдома у Oleksandr Kosovan. Типу, по закону ж — мали право. Навіть нікого не поклали обличчям в підлогу (а мали право!). Ну і взагалі, закон не має спиратись на здоровий глузд, адже головне — КПК.

У мене питання до поважних практиків. Чи знаєте ви якийсь кейс по ЕКОНОМІЧНИМ злочинам, коли саме знайдені при обшуку докази стали критичними для вироку? Типу, була тільки неясна підозра про ухилення від сплати податків, прийшли додому до директора, вилучили комп дитини — а там чорна бухгалтерія і мейли «Re: нова схема ухилення від оподаткування — дайте ОК»?

Сергій Притула, засновник Фонда Сергія Притули:

Я точно знаю, що під час війни всі сили держави мають бути кинуті на боротьбу із зовнішнім ворогом та його агентурою всередині країни. І на захист бізнесу, який справно платить податки і підтримує Армію.

Натомість Королевська спокійно складає мандат, щоб ніжитись на пісочку в Дубаї, Бойко ходить в раду, як ні в чому не бувало, мразота з медведчуківських каналів і далі сидить у медіа, натомість відбуваються податкові перевірки у Rozetka, обшуки у MacPaw.

Дмитро Шимків, supervisory board at Kyivstar:

Сьогодні, коли пройшло вже багато років, можу розказати історію, коли до мене звернулася прокуратура з проханням сприяти проведенню обшуку ... в Майкрософт .... І він пройшов ... ми про це чули?! Ні. Компанія сприяла діям правоохоронців. Процедура пройшла спокійно і виважено, без галасу та інших проблем. Причина проста — професійний слідчий, професійний підхід, виважена співпраця.

Правоохоронці, зрозумійте : ІТ компанії відкриті до співпраці, але коли ви вдираєтесь до нас виламуючи двері, фоткаючи приватне, і забираєте особисті речі, спільнота та громадськість буде стояти та захищати бізнес! Олександре, тримайся!

Сергій Стерненко, активіст та громадський діяч:

Шановні правоохоронці, від‘їбіться від MacPaw.
У нас Бойко в Раді, Труханов мер Одеси, Татаров в ОП, і вагнерівці комфортно у Європі живуть, і до усього цього вам чомусь справи нема. А от до нормальної та відповідальної компанії з чудовим софтом чомусь є.

Іван Приймаченко, co-founder у Prometheus:

В останньому рейтингу Forbes найбагатших людей країни вперше фігурують засновники IT компаній. З роками їх має ставати все більше — новий високотехнологічний капітал витіснятиме з лідерів старий олігархічний. Фундаментальне питання для країни полягає в тому, де саме будуть жити і платити податки успішні українські IT підприємці — в Україні чи в умовних США. І не останню роль у відповіді на це питання зіграє те, якою зараз буде реакція суспільства і держави на абсурдні обшуки MacPaw.

Масі Найєм, засновник юридичної компанії Міллер:

Має бути відповідальність правоохоронців за шкоду, яку вони наносять такими діями.

Бізнесу під час війни треба допомогати. Якщо є підозра у вчиненні злочину — має відбутись комунікація із бізнесом.

Обшуки, тим паче у компанії яка допомогає армії і є публічною, це останній крок. Коли вичерпані інші інструменти.

Як в медицині — головне не нашкодити. Україні.

Михайло Жерняков, Head of Board at Фундація DEJURE:

Весь цивілізований світ:

1. Для євроінтеграції і навіть просто допомоги Україні ключове — це верховенство права.

2. Переважна більшість коштів на відбудову України має надійти від приватних інвесторів.

Українські мусора:

А от щас ми вам покажемо верховенство права. Получайте, грьобані приватні інвестори.

Немає і не буде ніяких «спочатку» перемога, а «потім» реформи сектору правопорядку. Як би нам не хотілося такого комфортного спрощення.

Корумпований мусоріат — це внутрішній ворог, який, щоб настала перемога, так само має бути знищений.

Євгеній Козак, Co-founder & CEO at 12Climb:

Якщо в своїй діяльності компанія щось порушила, то по закону має нести відповідальність. Але вже видно, що в публічній площині йде заміщення суті двох різних історій. Виправдовування обшуків, через можливі порушення з використанням землі (чомусь питань до службовців поки менше).

Все має бути в законний спосіб. Особливо, коли керівник публічно готовий відповідати на питання та співпрацювати з різними органами.
Наразі виглядає, як просто наїзд на успішну компанію для вирішення інших «підкилимових» питань.

Що думаєте про обшуки в MacPaw?

56%
6%
38%
337 голосів  ·  показати результати
👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Погоджусь з постом Oleksandr Ruban нижче і цим постом dou.ua/...​bout-macpav-case/#2572684

Не знаю хто тут правий хто винен, але тема з цією набережної всплила рік тому. Був топік, на який прийшов СЕО вроді та не зміг дати внятну відповідь напитання які виникли після відео, а шось там проговорив гасла в стилі політиків «ми цінуємо природу і це завжди були наші пріорітети».

«Сьогодні у компанії MacPaw відбуваються обшуки. Олександра Косована в образу не дамо! Один із найпорядніших і найдостойніших людей, яких я знаю. Меценат, візіонер, патріот!

В цьому весь український колхоз і кумовство. «Найдостойніший і найпорядніший і мій друг і патріот візіонер» то апріорі він нічього не порушував. Вже встинги зліпити айтішну Надію Савченко в медіа з Косована)

Це нікуди не годиться — MacPaw міжнародна компанія, гордість країни. Відзначена безліччю міжнародних нагород.

Притезії були до Макпау Проперті, зразу видно шо «лідери думок» захищають своїх, не особливо розбираючись в ситуації. А якби це була не міжнародна компанія і гордість країни, а чувачок не був би «візіонером і найдостойнішим» то норм було б? До чого тут ці всі облизування взагалі.

За останні 6 місяців мав десь 15-20 бесід з закордонними підприємцями. Усім розповідав про круті кейси в Україні і те, що після перемоги це буде найкрутіший ринок в Европі.
З них 7 мені вже написали і спитали що там на мою думку відбувається з MacPaw.

От навіщо оці афігітельні історії для дурників. Його ж полюбому читають люди які знають як приймаються рішення про інвестиції (спойлер: не читання укр. преси та ЛОМів). Ну і так, 7 підприємців кожен день слідкують за локальними розборками тут в нас, читають пресу і зразу побігли писати Олександру що він думає по цьому поводу. Він цього буде залежати рішення, бо ж в Україні нема 100500 кейсів чому сюди ризиково івестувати і 232323 кейсів рейдерським захватів бізенсу. Так саме коли до компанії Макпау Проперті прийшли з обшуками, все, економіка України рухне. До цього ж все норм було.

додовбатись можна практично до будь-кого просто по факту володіння, це один з симптомів того, що система хвора.

єдине думка яка має сенс. Але всі, повторюю всі хто висказався в цій статі активно користують цю систему на свою користь, і є частиною системи. Вони будуть юзати її та мовчати, і тількі коли система прийде до них або їх друзів, вони починають волати про всиленську несправедливість.

звісно ж не вигорожую мусорів, з ними все давно ясно.

В країні їні гарнії
Де правлять мусора
Жила собі айтішечка
Й жили програмера

Ой злого злого опера
Прислала прокуратура
Прийшов сховатись джуніор
Громадськості катма

Ішов дурдомом Федоров
І дію в торбі ніс
Він хитрого айтішніка
В ілюзію завіз

Маленький хитрий програміст
іди іди до нас
від мусорів зажравшихся
спасем тебе ураз.

Меценат, візіонер, патріот!
Бізнесу під час війни треба допомогати.

А тепер замініть IT компанія на <Металургійна/Фармацептична/Any not IT компанія>, була б така реакція? Те саме якби ця будівельна компанія була зараєстрована у іншому місці, і заголовки новин були б в стилі «до власника будівельної компанії пришли слідчі...». Соромно за міністра який під лейбою IT прикриває незаконні оборутки з землею, цікаво якщо якийсь «меценат» в свому ІТ офісі влаштує наркопритон, міністру теж буде соромно що до нього пришли слідчі?

Фундаментальне питання для країни полягає в тому, де саме будуть жити і платити податки успішні українські IT підприємці — в Україні чи в умовних США.

в умовних США за оборутки з землею підозрюю більші терміни, і ніхто б не церемонився з тим що власник будівельної компанії також являється власником ІТ компанії. Тому не переживайте, всі ІТ бізнесмени яким згідно піраміди маслоу потрібно мати блага, які не доступні простим смерним і які можна «порішати», будуть продовжувати сидіти в ненці, ще й в вишиванці ходити і донатити куди треба.

Перші маски шоу були років 7 назад і їх чудово памятаю. Як всіх співробітників готували як діяти і все таке... Тоді задавася питання а нах цей совок кому надо тоді? Питання залишилось і помноженно на 100 завдяки прєзіку звіздаболу і кріпосному праву.... Ні один інвестор не зайде сюди... і буде правий... Ракова опухоль тільки пускає метастази в цій нарнії по всім направленням...

1) Відбувається підміна понять. Прийшли не до компанії MacPaw (Макпау), а до Макпау Проперті. Це проблема Косована, що вони зареєстровані за одною адресою. І ще такий нюанс, що навіщо взагалі пов’язувати MacPaw і Макпау Проперті. А якщо контора називалась би не Макпау Проперті, а, наприклад Люкс Вілледж, що спільного було б з MacPaw — засновник?
2) Якщо подивитись відос антикорупціонерів — видно паркани на пляжі і фекалії, які стікають в річку + нема 100 метрів від води до забудови. Як мінімум паркани — це жлобство.
3) Держслужби кажуть, що причина обшуків — Макпау Проперті не надало документи, Косован каже, що надали. Так що тут тільки на слово вірити.
Якщо дійсно надали всі документи і все одно держслужби прийшли з обшуками — то це зашквар держслужб.
З іншого боку — невже обшук це така велика проблема? Я чув думку, що тіпа працівники MacPaw перепугались + вилучили компи (потім виявилось що тільки комп Косована). Це що, така велика проблема один день пережити обшук, якщо все чисто?
З приводу стресу для працівників — якщо Макпау Проперті була б зареєстрована за іншою адресою, працівникам MacPaw той обшук взагалі не заважав би.

Для мене в цій історії найнеприємніше — це намагання притягнути, що пресують саме IT-компанію і треба її захищати, он багато хто про Дію Сіті пише. А по факту у Макпау Проперті і MacPaw спільний тільки власник, х3 при чому тут Дія Сіті і інвестпривабливість.

На рахунок відоса від антикорупціонерів.
1. Паркан на пляжі він якийсь дивний, остані 20 метрів деревʼяні, виглядає максимально дивно.
2. На рахунок фекаліїв та майже всього сюжету, це чисто ви ж вірете, що ми вам не брешемо бо ми розслідувачи. Плюс там 3 труби 40-60 по ним відходи ой як погано як будуть текти, це скоріш труби для відведення дощової води.
3.І ще по прибрежні зоні теж не зрозуміло, як вона там рахується бо далі стоїть шлюз і зона на 20м може змінюватись, ну мені так здається,і де вона була 5-8 років тому коли умовниї проект затверджували. Я хз як це точно прописанно в законах.
Ну і сюжет такий собі. голова ОТГ прям ще той «рєшала». Про земснаряд я взагалі поржав, якщо б він там працював все б трошки інакше виглядало.

З тезою, що якось так виходить, що MacPaw наче прикривається своїм резиденством, хоча можливо порушила закон погоджуюсь.

MacPaw наче прикривається своїм резиденством

скоріш так — власник будівельної компанії прикривається своєю IT компанією, у яких спільна адреса.

Мені це виглядає так, що в людини давно проблеми з будівництвом(a.k.a. з законом), при цьому реєструє проблемну компанію в тому ж приміщенні де інша ІТ компанія. Це або жосткий про*об в плані диверсикації ризиків(про які тобі давно відомо), або свідома стратегія прикриватись ІТ компанією/ДіяСіті/зірковими знайомствами у випадку проблем. Другий варіант виглядає досить зручним, враховуючи багаторічний мараторій на перевірку ІТ компаній, можна прикриватись IT і робити кіпіш коли приходять перевіряти інший бізнес по тій самій адресі.

і це все на річницю колгоспу Дія Сіті ... і це через 6 днів, після посту Олександра Косована у ФБ про «ймовірність того, що Гетьманцев російський крот...»

ДумайТе :)

Підписатись на коментарі