Офіційна відповідь від польських податківців — з українського ФОП треба платити податок працюючи здально з Польщі
Повертаю топік з апдейтами.
Я брав індівідуальну податкову інтерпретацію в KIS ( інформаційні відділення податкової ) щодо надання послуг програмування здально з українського ФОП з терену Польщі.
У моєму випадку то було з такими параметрами
— надавав послуги через укр фоп з Польщі перші 3 місяці
— приїхав у звʼязку з війною
— послугу цей час були надані виключно зі старого контракту який був укладений ще в Україні
Відповідь КІС була така:
— податкова резиденція перші півроку і у той час була українська
— але оподаткування доходів особистих послуг через ФОП не залежить від резиденції а визначається тільки місцем з якого вони були надані. Якщо надані з терену Польщі, то це постійне представництво ( заклад ) і оподатковується в Польщі з першого дня.
Мої коментарі
— Це ще означає що зареєструвати цю діяльність в Польщі треба було протягом 7 днів з отримання першого доходу на терені Польщі і як це виправити я не бачу, бо просто виплатити податок не факт що знімає проблему.
Апдейт
Я осскаржив їх інтерпретацію у воєводському суді першої інстанціі і суд першої інстанції прийняв мою сторону і мої аргумента, а саме
— місце має мати звʼязок з діяльністю, а не просто бути місцем надання послуг, наприклад діяльність має потребувати цього місця або мати з нього зиск
— діяльність має бути сталою як географічно так і темпорально, географічно у мене кілька різних локацій було, а темпорально менше загальноприйнятих 6 місяці
— здійснялось для виконання контрактних зобовʼязань за старим договором в умовах дії вишої сили, через яку я і потрапив у ці локації, в не в цілях бізнесу
Це означає, що фактично працювати через ФОП в Польщі не можна і скутки такого можуть бути доста погані, але сцд першої інстанції конкретно в таких умовах прийняв мою стороно. Якщо б було довше або не за старим договором з України, або б не під час війни, або б шукав клієнтів нових, то майже напевно признали б заклад.
Також, рішення суду першої інстанції не фінальне, і думаю приблизно через рік буде ще один суд по апеляції КІС у варшавському суді, де моє питання розгляне новий суд по новій і не іакт що приме таке саме рішення. Так що поки що це не розвʼязка а відстрочка.
Рекомендації — не надавати послуг з Польші жодного дня через укр ФОП, якщо є контрактні зобовʼязання, то краще виконайте їх безкоштовно ( останній місяць відпрацюйте ). Наслідки дуже серйозні можуть бути.
Найкращі коментарі пропустити