Автоматичний обмін CRS. ЄС отримає дані про дохід укр. біженців. Чим змусять ІТшників заплатити ПОДАТКИ?

Як відомо, багато ІТ спеціалістів виїхали за кордон, і знаходячись тут понад 183дні,продовжують працювати як український ФОП, а деякі авантюристи навіть отримують соціальну допомогу (наприклад по пр.24 в Німеччині), Сподіваючись, що ніхто не дізнається про це. Зазвичай, це люди які не мають планів тут залишатися. Вони знають багато прикладів того, що за умови правильного користування коштами, до вас просто не виникне питань з боку держави, у якій ви проживаєте.

Чесно кажучи, я і сам так думав до недавніх пір.

Але, проаналізувавши так званий стандарт CRS, який Україна вже почала імплементувати (www.kmu.gov.ua/...​ovadzhennya-crs-standartu ) в рамках євроінтеграції та плану на прозору економіку, я зрозумів, що у наших людей (в тому числі, не тільки фопів) є дуже песимістичні перспективи:

А) заплатити всі неоплачені податки;

Б) заплатити штраф за ухилення;

В) отримати мінус в карму — помітку в досьє, яка поставить під запитання отримання в подальшому права на перебування;

Г) *для тих, хто неправомірно отримує соціальні виплати, вимога повернути все до копійки, та навіть бути звинуваченим у шахрайстві з метою наживи.

А тепер до того, як ЄС зможе дізнатися про доходи українців в Україні.

На ютубі можна переглянути стрім від Мінфіну про те, що таке CRS та як його впровадитимуть. Лінк youtu.be/zsj0X-sfLEY?t=2345

Якщо коротко, то це має двусторонню суть :

— податкова рука України буде тягнутись далеко за межі фізичних кордонів. Тобто Україна буде знати про дохід своїх податкових резидентів в Німеччині, і буде претендувати на податки.

І навпаки:

— Німеччина буде знати про доходи її податкових резидентів в Україні.

Може виникнути питання. Яке відношення це має до нас? Таке, що знаходячись на території Німеччини 183дні умовний Петро набув статусу її податкового резидента та навіть отримав ІНН (ТІN, код платника податків). А отже, Німеччина отримає від України інфу про усі його доходи в Україні.

Чесно кажучи, я не претендую на експертну оцінку, це лише мій ресьорч на базі того, що я знайшов в інтернеті. Але якщо я правильно це все трактую, то багатьом треба задуматися про легалізацію або інший спосіб ухилення від того, що раніше здавалося мізерною ймовірністю, а зараз з появою CRS стане неминучим покаранням.

Згідно плану Мінфіну, перший обмін даними відбудеться в кінці 2023.це будуть дані про доходи більші за 250тис долларів за рік . У 2024 буде обмін всіма рахунками, які менші за 250тис на рік. Таким чином, зачепить усіх.

Сподіваюсь на конструктивне обговорення викладенного.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

3 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#n21378

53-1.4. Не вважається податковою інформацією, яка може бути використана контролюючим органом для визначення суми податкових зобов’язань платника податків, інформація, отримана контролюючим органом від іноземних компетентних органів відповідно до Багатосторонньої угоди CRS та яка стосується фінансового рахунку або рахунків громадянина України, відкритих у фінансових установах іноземних юрисдикцій, якщо сукупний залишок або вартість усіх фінансових рахунків, власником яких є одна особа — громадянин України, не перевищує еквівалент 250 тисяч доларів США станом на 31 грудня календарного року, який припадає на період дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.

Тобто до кінця військового стану та до кінця року після його завершення можна спати спокійно якщо ваші доходи менші за 250к та перийматися виключно питанням як їх збільшити вище зазначеної суми.
Україна не буде оподатковувати. А от в Німеччині доведеться сплатити все і в тому числі з тих доходів що заробили в Україні.

ваші доходи менші за 250к

здається все ж таки залишки на рахунках, а не доходи.

Есть нюансы. К примеру, только лох находясь в Германии и оплачивая налоги там будет платить ещё чего-то на Украину. Как избежать? Да очень просто — не возвращаться

Підписатись на коментарі