Війна, яка почалася не рік тому, або Еволюція, яка мала б проходити швидше

Усім привіт, на зв’язку Анатолій Шара, NLP Engineer, нині військовослужбовець. У цьому тексті, присвяченому закінченню першого року повномасштабної війни в Україні, я захотів поділитися своїми суб’єктивними думками про те, що, на мою думку, зараз важливо тримати у фокусі — різницю між нами та «рускім міром» і важливість нарешті остаточно з ним розпрощатися.

Харківщина

Кінець листопада 2022 року. Недавно деокупована територія Харківщини. В броньованому автомобілі Roshel сидять спецпризначенці ГУР МО та я. Їдемо з одного з сіл поблизу Куп’янська. Авто забрало групу ГУРу з рейду. Хлопці ходили в розвідку на територію ворога на кільканадцять кілометрів. Вся група, окрім командира, відразу заснула сидячи. В Куп’янську забираємо Ніну, це моя знайома журналістка з Фінляндії. Всівшись, Ніна відразу порушує неймовірно ідеальний спокій своєю суєтою та голосною балаканиною.

Я, журналістка Ніна та боєць ССО

Поступово в нашу з нею розмову увімкнулися і декілька спецпризначенців. І от в самому розпалі Ніна раптом запитує в одного з них : «А що вас мотивує воювати? За що ви воюєте?». Спецпризначенець відставляє кулемет від себе і спокійно дістає патч з емблемою одного з російських підрозділів і говорить:

«Ця паскуда приїхала сюди з Владівостока. Це 9 000 грьобаних кілометрів звідси. Вбивати, калічити, мародерити, ґвалтувати... Коли його забаранили, то знайшли в його рюкзаку телефон з рожевим бампером з наклеєними десятком сердечок. Цей телефон очевидно належав якійсь дівчинці. І підар приїхав сюди за 9000 км, щоб віджати в дитини китайський телефон».

Спецпризначенець глибоко видихнув і продовжив. «Так от я воюю за те, щоб ось це», і він показує знову на патч, «не мало шансів вбивати та мародерити по всій території України. Щоб ви розуміли. Я ж родом з Харківщини. До 2014 року взагалі був як то кажуть «ватніком», але потім якось поступово я почав розуміти, що ж таке «рускій мір». І от зараз я колись тотально російськомовний, я не можу говорити цією мовою, я не можу дивитися на цих всіх Пушкіних-Лєрмонтових. Я ж реально бачу, що собою являє «рускій мір. Це загнивання всього людського. Я чітко усвідомлюю, що ця війна почалася не 24 лютого 2022 року, а значно раніше. Ця війна триває не менше 300 років.»

Херсонщина

Кривий Ріг. 10 серпня 2008 року. Нереальна спека. Ми з моїм близьким товаришем Сашком (він боєць «Азову» з 2014 року) рятуємося від спеки в одному з місцевих кабаків. П*ємо смердюче розливне пиво. Тут раптом заходить наш спільний знайомий Макс. Він одягнений у футболку, де фотографія Путіна в формі російського підводника та шорти, на яких великими буквами написано Russia. Він бачить нас і підходить привітатися та бахнути пивця.

Оскільки в ці дні тривала агресія росії проти Грузії, я йому акуратно зауважую, що це якось неправильно носити на собі фотографію вбивці та агресора. Макс на це відповідає, що «он чуствуєт сібя рускім, і ми с німі братья вовєкі-вєков, ми адін нарот». І це все Макс говорить російською мовою зі страшенним акцентом. Макса мої слова зачепили за живе. Він почав мені розповідати всі ті нісенітниці, які почув на «Інтері» та російських телеканалах. Мовляв, це грузини почали бойові дії, а славні російські десантники захищають мирних людей. І взагалі, Росія — завжди на стороні добра.

Потім до Макса доєдналися й інші відвідувачі кабака. І всі крім нас з Сашком обстоювали позицію про «хароших рускіх». Люди навперебій кричали, що це все американці замутили, а бідні росіяни мають захищати мир та спокій на Кавказі та присмиряти грузинів, які зарвалися. І коли я сказав, що Україна стане наступною жертвою, я почув ті ж самі мантри про «братскіє народи», «националізм», «біндер» і так далі.

В березні 2022 року Макс зателефонував мені і повідомив, що його рідне село Велика Олександрівка в Херсонській області окуповане росіянами. Його хату обчистили повністю, росіяни забрали все, побили батька до напівживого стану, бо не хотів віддавати «оркам» чесно зароблену «сємьорку» (модель «Жигулів»). Щобільше, росіяни вимагали доларів від батьків, якщо вони хотіли виїхати на підконтрольну Україні територію. Він плакав в телефон, бо не міг нічого вдіяти і питав, чи не можу якось допомогти. Я в той момент чомусь пригадав нашу зустріч в кабаку 10 серпня 2008 року... І його слова, що якби росіяни набирали в добровольці, щоб воювати з грузинам, то він пішов би... Karma is a bitch, amigo!

Луганщина

Спекотне літо 2022 року. Точніше кінець червня. Я стою на крайньому блокпості поблизу Лисичанська. Танкісти стоять в затінку і жадібно п’ють Burn, який я перед цим їм привіз. Над нами літають десятки снарядів. Українська артилерія накриває росіян, ті своєю чергою стріляють по нас. Тут я чекаю своїх друзів з Сил Спеціальних Операцій. На той час в місті вже йшли інтенсивні бої. В повітрі пахло порохом, машинним мастилом та горілим м’ясом.

Раптом на блок-пост різко залетіли кілька Humvee. Це були мої друзі. Я швидко заскочив в один з них. Там окрім декількох спецпризначенців сиділи молода жінка та дівчинка, яка міцно до грудей притиснула свого брудного ведмедика.

Ми рухалися до Бахмута. Тоді ще там було відносно спокійно. Потім жінка з дитиною дізналися, що я їду до Дніпра, то попросили їх підвезти туди до центру ВПО. В Павлограді ми зупинилися на заправці, щоб перекусити. Я вирішив пригостити жінку та дитину. Вони довго відмовлялися, але дитяче бажання з’їсти морозиво взяло своє. І ми почали потроху розмовляти.

Як виявилося, жінка проживала в селі Біла Гора, це північні ворота до Лисичанська. За словами жінки, вона як і переважна більшість односельчан, не мала стабільної роботи. Чоловік працював на заробітках в росії. І жила вона без будь-якої політичної позиції все своє свідоме життя. Хоча вона зізнається, що більше симпатизувала сепаратистам ЛНР, адже там були її знайомі.

Проте з початком повномасштабного вторгнення росії її позиція кардинально змінилася. Росіяни поступово знищили її село масованими артилерійськими ударами. Але виїхати з села вже не було ніякої можливості. Українські війська залишили Білу Гору. До речі, однією з важливих причин, чому жінка змінила свої погляди на відносно проукраїнські було те, що українські солдати ділилися останнім з жителями Білої Гори.

Коли в її село зайшли російські десантники та ЛНРівці, то жінка відразу відчула, в чому полягає відмінність між українськими воїнами та «асвабадітєлями». Російські десантники п’яні зайшли до неї в підвал і змусили їх з дочкою вийти. Один з них жбурнув їй пачку вологих серветок і велів готуватися до сексуальних відносин з «рускім вітязєм», в якого давно не було сексу. При чому росіянам було байдуже, що поруч перебувала її дочка.

Жінка згадала як одна з односельчанок дала їй пораду, щоб уникнути згвалтування. Вона зайшла в туалет на вулиці, зачерпнула відром екскременти і вилили собі на живіт та ноги і в такому вигляді вийшла до росіян. Після цього вони шарахнулися від жахливого запаху, який йшов від жінки. Але її вже ніхто не чіпав. Зрештою вона випросила в росіян дозволу вийти з села.

Потім жінка знайшла білий поліетиленовий пакет і причепила його до палки, так вони пішли з дочкою по дорозі. На краю села потрапили на російський блокпост. Там її навіть не обшукували. Жінка запитала в російських військових, чому вони сюди приперлися і знищують українські міста та села. Один з росіян їй все чітко пояснив: «Вы думаете, что мы (русские) будем спокойно сидеть и видеть как вы идете в Европу, будете неплохо зарабатывать, ездить на классных тачках, летать в отпуск. Мы не можем этого допустить. Вы должны как и мы — жить по уши в говне. В росси говна хватит на всех» — пригадала вона слова російського військового. Так через пару годин з дочкою їм якимось дивом вдалося вийти вже на територію, яку контролювали ЗСУ. Тут якраз їй і знадобилися вологі серветки, які їй кинув росіянин. Жінка вперше за весь час посміхнулася, коли це розповідала. І каже, що українські солдати довго крутили носом від неї. Я, до речі, ніякого запаху від неї вже не почув.

Замість епілогу

Я б не хотів розводити моралі, але якщо подивитися на ці історії, то стане зрозуміло, який еволюційний шлях більшості українцям довелося пройти за цей один рік, щоб зрозуміти, що росіяни — це наші екзистенційні вороги. Адже це не особисто Путін вбиває українських військових, обстрілює мирні міста та села, ґвалтує жінок та дітей. Це роблять ті самі «прості росіяни». Жінка з останньої історії розповіла просто квінтесенцію «русского мира» — «В россии говна хватит на всех».

А тепер, читаючи ці рядки, пригадайте, скільки людей, може й навіть ваших знайомих, перед повномасштабним вторгненням ходили на концерти Басти, Інстасамки, захоплювалися випусками «Что было дальше?», інтерв’юшками Ксенії Собчак, Юрія Дудя...

Я дотепер згадую слова своєї знайомої дата-сайєнтологині, як вона в евакуаційному потязі з Харкова в перші дні повномасштабного вторгнення зробила зауваження жіночці, яка читала в журналі інтерв’ю з, прости Господи, Іріной Аллєгровой, яка відкрито підтримала війну в Україні. Так ця жіночка накинулася ледь не з кулаками на неї, адже Аллєгрова — це «сімвол русской естради». І її зовсім не парить, що російська співачка по суті підтримувала її вбивство. Ви уявляєте, як там насрано в голові?

До того, як світчнутися в ІТ, я працював журналістом і спостерігав, як багато моїх колег, стурбованих лише грошима олігархів, брали інтерв’ю у зрадників, за яких потім голосувала половина населення. І це вважалося нормою. Аби платили гроші. Я підсвідомо розумів, що війна між Україною та Росією є неминучою.

Адже існування українських та проросійських сил при абсолютній байдужості інфантильної більшості закінчиться лише величезною трагедією цієї ж більшості. Ті, хто не ідентифікують себе частиною якоїсь нації (за принципом «ліш би бил мір, а там пофіг, какой флаг вісіт» — як сказала мені одна жіночка в Лимані) приречені на загибель. І питання лише у часі цієї трагедії. Ну, ось і вона.

І на завершення. Якщо українське суспільство не зрозуміє висновків з цієї війни, якщо воно не очиститься від колаборантів та пристосуванців — нова трагедія більшості не змусить себе чекати.

Щоб не повторювалася ця трагедія: треба не просто перемогти росіян на полі бою, а раз і назавжди відкинути зі свого життя все російське, найголовніше, мову. І не треба скімлити «пасматрітє, он в ЗеСеУ многа русскагаварящіх». По-перше, я маю засвідчити, що ЗСУ 100% більше українізовані, ніж українське суспільство в цілому. По-друге, прирівнювати воїна, який/ яка веде бій в окопі, і яким немає часу поступово вчити мову і себе, який/ яка умовно сидить в умовній Варшаві чи в умовному Відні, виглядає по-дебільному. Навіть якщо людина проживає в не дуже комфортних умовах, все ж часу та можливості вчити українську мову в неї більше, ніж в гранатометника під Бахмутом чи Вугледаром.

А то реально доводиться червоніти, коли розповідає знайома вчителька на мовних курсах в Берліні, якою мовою пояснювати граматику, то всі українці / українки репетують «давайтє па-русскі. Всє знают етат язик». А потім ми дивуємося, чому німці чи бельгійці нас сприймають за росіян.

Все ж максимальних зусиль мають докладати не тільки українські воїни та волонтери, а й громадяни в тилу. Якщо не позбутися всього російського, то наступна війна буде неминучою.

Тут для росіян все має бути максимально вороже. Тільки тоді вони забудуть сюди дорогу.

👍ПодобаєтьсяСподобалось60
До обраногоВ обраному6
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Овації, аплодую! Дуже змістовно і конструктивно. Вангую зараз набіжить малоросів, любителів «язика» та інстасамок і почнуть палати. Какоє права ти імєш мнє указивать? Я живу в свабодній странє! Музика/культура/пушкін внє палітікі. Тьфу. І до них не доходить що або ти вб‘єш в собі малороса їбаного, або асвабадітєль прийде і по твою сраку.

Серед біженців, за власним спостереженням, процентів 90 розмовляли і продовжуть розмовляти російською. А у Варшаві чи Відні вони скоріше польську чи німецьку будуть вчити, ніж на українську переходити

Толя, дякую за все! Пишаюсь знайомством з тобою.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Знаете как определить того, кто действительно воююет а не ездит на сафари/прогулки? (Касается пехоты, разведки и мазуты).
-Они грязные как етти. Не только в окопе болото но и если едешь на броне а не в джипе. И самое чистое место это оружие. И в тылу на ротации в 80% в посадке гдето, форму сильно не постираешь.
И 3 магазина на бронике это для блок-постов, пару прилетов и рембо их кудато перевешивают. 😄
Делайте выводы, кто перед вами. Или кто вешает флаг в чистенькой британочке.

Як тут вірно написали: мова це тільки зовнішня проява світогляду.
Якщо суворо заборонити розмовляти російською на вулиці — то, можливо, з часом можна привчити до цього усіх. Але якщо вдова вони розмовлятимуть російською — то це мало що змінить.
Треба міняти світогляд! А звідки він береться?
У першу чергу — закладається з дитинства. Тому так важливо аби майбутнє покоління вчили не «онлайн», а у школі, і такі вчителі, які зможуть переконати дітей що навіть їх батьки можуть помилятися!
У другу чергу світогляд формує наше оточення. Молодь охоче сприймає усяке (як добре — так і погане), але тільки не те, що їй нав’язують! Отже національну ідею варто зробити привабливою для молоді. На щастя це вже зробили Азов та Національні Дружини. Молоде покоління вже здебільшого — патріотичне (навіть якщо батьки — ватні).
У третю чергу світогляд формує щоденна пропаганда. Людина ХОЧЕ споживати інформацію. Просто заборонити російську пропаганду — замало. Треба замінити її своєю пропагандою.
Так — нажаль більшість людей не хочуть шукати достовірні факти і робити власні висновки. Їх влаштовує почути чиєсь бачення — і потім його підтримувати.
Прикра правда у тому: що брехню не можна перебити правдою!
Коли один каже: «Війна буде ще багато років, кожному доведеться пройти через скруту і врешті кожному доведеться узяти зброю і піти на фронт!», а інший каже: «У цю війну до останньої людини Україну втягнуло НАТО. За бажання Україна може зупинити війну будь якого дня і врятувати своїх громадян. Вам не треба вмирати за чиюсь ідею — обирайте життя!»
То кому я ЗАХОЧУ вірити?
Аби людина була готова віддати життя за ідею — спочатку їй мають «промити мізки» цією ідеєю. Бо природа не знає про країни — від природи людина має інстинкт берегти своє життя понад усе.

майбутнє покоління вчили не «онлайн», а у школі, і такі вчителі, які зможуть переконати дітей що навіть їх батьки можуть помилятися!

Угу, учитель с зарплатой 300 долларов научит детей, что папа с зарплатой 6000 может и ошибаться. Бугага!

Аби людина була готова віддати життя за ідею — спочатку їй мають «промити мізки» цією ідеєю. Бо природа не знає про країни — від природи людина має інстинкт берегти своє життя понад усе.

Саме так. Тому крім матеріальних факторів (більша врожайність, більше населення, краща зброя і т.і.) — суспільства виживають за рахунок — ідейності. У вигляді різних інститутів.
нема «ідейності» у членів суспільства — суспільство зникне: спочатку по факту, залишаючись юридично, а потім і із дійсності.

...Не скажу точно, але десь після 2014го, на оті фоткі раша діточок у формі у меня була реакція — серьозна — вони мілітарізують суспільство — і воно буде готове до війни. а «Можем повторіть!» — буде жадать війни — виходу цієї мілітарі енергії.
Вийшло? по тому як їх мобілізовані йдуть по трупах в атаку — в них вийшло.
А що в нас у відповідь? Рєзніков вже визнав очевидне з минулого року — план мобілізації не виконано.

В. Портніков, пару днів тому:
Усі ці десятиліття я жив у розпачі. Я жив у країні, про яку вже напередодні цієї війни створять іронічний фільм «Не дивіться вгору!». Українці відмовлялися дивитися вгору, а коли дивилися, нічого не бачили. Ні російські загрози, ні енергетичний шантаж, ні Тузла, ні навіть вторгнення в Крим і на схід країни не стали причинами докорінних змін у тому, як більшість населення сприймала реальність. І добре б люди старшого покоління або мої ровесники, котрі народилися в Радянському Союзі! Вже після 2014 року я зустрічався зі студентами в декількох містах країни і на кількох зустрічах переконався, яким ілюзорним є сприйняття світу в багатьох із тих, хто будуватиме нашу країну в найближчі десятиріччя.

роками на ДОУ лайкають отакі «студенти» інших «студентів» яких я ще до 2013 називаю інфантілами з аутсорсового гетто. Бо вже тоді — яку ж фігню чимало думають про Україну, як тільки вчора в ній опинились, мабуть з бєльгії якоїсь завезли.
Що? вони тут народились, ходили тут в школу, а потім в інститут??? йой, то там якись фізчині враження головного мозку. чи що? вітамінів мабуть не вистачало, чи ще чогось, під роки його форумування... бідненьки, скалічені...

тобто навіть рік активної фази війни — нічому не навчив. ні тих хто тіпа «інтелектуальна еліта», з вищою освітою, посміхающихся з отих гуманітарних наук, і т.д..
ні владу, ні в цілому суспільство. І про це — вже можна почути від авторітетних людей у публічному просторі. Про це — це про те що «Сайгон» з матюками нещодавна по простому розказав (книгу року BBC йому дали за роман «Юпак». Роман в жанрі — реалізму. Так би мовити це наш Платонов, Чевенгур-2).

такі — ніяке суспільство побудувати просто не в змозі. тільки стати елементами іншого. бо не можна побудати нічого — коли ти живеш не тут, не в дійсності, а в галюцінаціях. в мареннях.

і вже можна констатувати — рік цієї війни — не призвів до докорінних змін.
Ще є для них час? Думаю є.
Чи є на них політична воля та соціальна воля? не бачу.

Як у 2014ому не побачив Каха Бендукідзе — Майдан це круто. Але де мітинги проти коррупції???

Весною я писав що через рік казати вголос те що думаєш, наприклад про мобілізацію стане соромно. Тобто суспільна думка буде виховувати самоцензуру — про що пристойно казати вголос, а про що — тільки в реалі, серед своїх.
Не стало. Далі вже можна не «дивитися це кіно».
Бо все інше — дії, починається просто з слів, з думок, — коли тебе ніхто і ніщо не примушує ту думати те чи іншу. Тільки зміна в думках веде до змін в діях. А дії — в дійсності.
Ця війна ще раз свідчить що не «бытие определяет сознание».
Тому що навіть під безпосередніми обстрілами, біженці в цілому — не змінили своїх поглядів. Ждуни як були — так і ждуть. Ті що не приймали московітсько-радянське — не приймають ще дужче.

Надія на те що україньска нація сформується, подорослішає — туди ж.
І нескладно зрозуміти її рівень — ЗМІ друкують те, що буде клікатись.

Отже національну ідею варто зробити привабливою для молоді.

спочатку вона повинна стати привабливою НЕ для молоді.
на прикладі раші — сталінізм-путінізм — привабливий для дідив та батьків тих діточок що наряжають в день побєдобєсія
Ок:
Основні державні свята 2023 року в Україні
Це що за хня???:
8 березня — Міжнародний жіночий день;
1 травня — День праці;
9 травня — День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні;.

Пояснюю: «бо люди хочуть». Україньске суспільство — не готове відмовитись від радянщини навіть у 2023 настільки, що й політики — не готові.

Риторичне питання
коли дитина волає з’їсти те що вона підняла з землі — батьки їй дозволять чи ні?

Прикра правда у тому: що брехню не можна перебити правдою!

Прикра правда що все є — брехня :) Ця теза — основа навіть одної з світових релігій :)
ТІльки от переможе та, яка призводить до дій.
Рашиська брехня — призвела до дій.

Як тут вірно написали: мова це тільки зовнішня проява світогляду.

Все так. Світоглад — в аргументах. В вільно висказанних думках.

Коли людина не відчуває ніякого примусу — от те що вона скаже — то і є — світоляд.
І так, мова на якій вона скаже — не завжди корелює.
У яника наприклад — була непогана українська.

Українці відмовлялися дивитися вгору, а коли дивилися, нічого не бачили. Ні російські загрози, ні енергетичний шантаж, ні Тузла, ні навіть вторгнення в Крим і на схід країни не стали причинами докорінних змін у тому, як більшість населення сприймала реальність

так тільки завдяки цьому на лютий 2022-го в Україні ще залишалося 35+ мільонів людей, працювали бізнеси, сплачувалися податки... Якби всі дійсно повірили у всі ці загрози, то виїхали б впродовж цих років, й нікого крім пенсіонерів би не лишилось

Якби всі дійсно повірили у всі ці загрози, то виїхали б впродовж цих років

а у Ізраіль навпаки — їхали. Хоча загроза була ще дужчою.

ну такє, він був потрібен євреям.
а Україна, власниками українських паспортів, в цілому — не потрібна.

подробиці, як так вийшло, можна прочитати у Грицака в «Подолати минуле: Глобальна історія України». Вийшла у 2021

ну такє, він був потрібен євреям.

ну, більшість євреїв таки живе не в Ізраілі. так було б (а може ще й буде) з українцями... якась частина залишиться прив’язаною до землі, когось приваблює «боротьба», хтось занадто лінивий або боїться «невідомого» (нова країна, оточення, мова й т.п.) більше за бомби та ракети

ну, більшість євреїв таки живе не в Ізраілі

але виявилось — що й не треба щоб всі євреї світу їхали у Ізраіль — будувати у спекотних кібуцах, і воювати.

так було б (а може ще й буде) з українцями...

Не виключаю й такого варіанту.

Хто його зна, як воно буде — і після перемоги, або й після поразки.
А поки йде війна — обидва варіанти — одної ймовірності. Ну, за виключенням явної арифметичної переваги як не рахуй. На зараз у нас такої нема.

Як найкращий друг десь у 2016ому сказав сумно:
українці обрали шлях — втратити державність... ну, зрозуміло, повезло просто у 1991ому. то й ніякої цінності ця халява не має. поки не втратять, не зрозуміють.

в тому ж і прикол, розумієте — не якись там генії політології бачили Й негативні тренди.
це ж не один він такий, отой «Сайгон», який має моральне право сказати в голос що він думає про хід цієї війни.

Може ще щось змінитися? думаю так, може.
Питання тільки — ймовірності. Яку не обрахувати, а тому її відчуття — суб’єктивне.

а у Ізраіль навпаки — їхали. Хоча загроза була ще дужчою.

І в Україну їхали — точніше тікали від панів з Польші та Параші. Тікали будувати вільне життя, йшли у Запорізьку Січ і давали відсіч ворогам. Чому? Тому що у кріпацтві жилося гірше, ніж на власній землі.

Хіба не кожен українець мріє жити я у Європі, що поруч? Так — нам не потрібен новий Ізраіль у оточенні ворогів. Нам потрібна європейська Польща — країна ЕС і НАТО, без війн і злиднів.
Зараз, у часи глобалізації, людина може обирати де вона побудує власне щастя. Країна — для людей, а не люди — для країни.

Нам потрібна європейська Польща — країна ЕС і НАТО, без війн і злиднів.

+ якщо щось не так, щоб «кум у органах порішав питання» 😎
Глянь Італійську кінокомедію «Закону тут не місце»

Хіба не кожен українець мріє жити я у Європі, що поруч? Так — нам не потрібен новий Ізраіль у оточенні ворогів.

Ну от я про це й кажу. А євреям був потрібен, не дивлячись на оточення ворогів. Тому вони й змогли побудувати :) не тільки тому, це недостатня умова. Тому наприклад баскі та курди — хочуть — а не можуть досягти своєї державності.
Але якщо немає потреби — то точно — зникне те, у чому немає потреби. Держава, мова, етнос, — що завгодно. Так зникають наприклад мови — молоді не треба якась мова їх дідів — ну то вони нею не користуються, а потім виявляється — що вже і не знають, якби й захтіли. Приклад — Ірландія яка балакає англійською. Через пару поколінь ірландська мова поповнить список мертвих мов. Бо вона — не потрібна громадянам Ірландії.

Зараз, у часи глобалізації, людина може обирати де вона побудує власне щастя

Це все зрозуміло. Просто плутанина — особистого з загальним.

Кожен має право вболівати за яку завгодно команду.
Але «вболівальник за Манчестер» — то вже член спільноти. І він не має вже права одягти шарф Мілана. І яка неможлива без існування Манчестр Юнайтед.

Нам потрібна європейська Польща

Ну тоді легше і дешевше — переїхати у Польщу.
Україна ніколи не зможе стати Польщею.
Вона може стати тільки — європейською Україною. А може й не стати. А може взагалі зникнути.

країна ЕС і НАТО, без війн і злиднів.

спільнота «українці» за 30 років не спромоглася стати «вболівальниками Манчестера». Мінімум тому що кожен має право одягати який завгодно шарф. Наша історія знає такий приклад — Руїна.

про те й з смутком кажу в цей рік — можливостей.
А війна — хоча її в здоровому глузді не обирають — можливість.

Ну тоді легше і дешевше — переїхати у Польщу.

Багато хто так і зробив (хай навіть вимушено) — і побачив різницю між Європою та Україною.

Україна ніколи не зможе стати Польщею.

Тоді вона — приречена.
Ви усе вірно написали: таланти їдуть до країн, які можуть забезпечити гарне життя. Країни, які можуть запропонувати тільки злидні та війну — не потрібні і з часом вимирають.

про те й з смутком кажу в цей рік — можливостей.
А війна — хоча її в здоровому глузді не обирають — можливість.

Ні — війна це втрата можливостей. Це ніби усі біжать марафон — а двоє спортсменів вирішили зайнятися боксом. Не важливо хто з них переможе у боксі — у марафоні вони вже відстануть безнадійно.

Тоді вона — приречена.

ну така принаймі концепція кремля:
України як такої — не існує. Це просто історічний казус.
А є — Польща та Русь, яка переїхала з Києва до Москви. «Польща нехай забирає своє, а ми заберемо своє» — вважає колективний жириновський, вже десь років 500 точно.
і не існує ще й тому що не існує українців, а є — малороси, тобто варіант русічи="русских«. в 90их в раші були великі дебати про «русский» vs «росиянин».

ну от — якщо Україна не потрібна, а потрібна Польща — то й так, українців не існує.
Є поляки — які просто не знали польскої, жили не в Польщі, і були непольскими громадянами :)

Ви усе вірно написали: таланти їдуть до країн, які можуть забезпечити гарне життя

але прикол в тому що ті країни будувались — «вболівальниками за команду». тобто «придурками» яких чомусь не влаштовувало носити шарфик Мілана.
«Весна народів» — в історії називається один із таких періодів. І не всі народи отримали держави. І навіть — вижили.

ну а ті кому — «да какая разница? главное чтобы колбаса была!» — таких конструкцій як «країна яка може забезпечити гарне життя» не можуть стоворити. Виключення є, нещодавна дивився стислий переказ історії Бельгії — сказав би — випадкова держава :)

Але в цілому — за ковбасу точно ризикувати вмирати ніхто не буде. Тому й не буде ковбаси, бо той хто вмирає за щось більш... скажімо духовне — вб’є, або асімілює, або запише у раби, або вижене того любителя ковбаси.

Любитель ковбаси може бути тільки матеріалом, інструментом. Він — не творець країн.

Тому що він геть не розуміє, як з отої незалежності зробити конструкцію «країна яка може забезпечити ковбасою». Навіть теореточно він не знає зв’язку між "своя країна"="своя ковбаса". Тому його вибір тільки й може бути — чужа країна=чужа ковбаса.

Ні — війна це втрата можливостей.

Про війну як можливості кажуть стільки віків, і різних народів що не буду навіть посилатись. Все є в інеті, освітою не займаюсь. Коротенько із нещодавнього — зустрічав лекцію Грицака, яку він давав пару місяців тому про це. гугліть.

Тут для росіян все має бути максимально вороже. Тільки тоді вони забудуть сюди дорогу.

Так, важливо зрозуміти свою окрему ідентичність і відсікти чуже.

Роботи ще багато. https://surma.com.ua/

А потім ми дивуємося, чому німці чи бельгійці нас сприймають за росіян.

А німці бельгійців сприймають за голандців, чи за французів? :)

Складне питання. Белгiйцiв усюди сприймають приблизно як молдаван в Украïнi, що голандцi, що французи

Белгiйцiв

бельгійці — це об’єднання двох етносів в політичну націю і там не все так добре з мовним питанням
приклад з бельгійцями взагалі нерелевантний до України, але хом’ячки арестовича часто люблять його приводити як і Швейцарію, Канаду та ще купу країн

Хочеш сказати, що в Україні живе лише один етнос? :)

В тебе дуже радикальне розуміння моноетнічної країни — це не означає, що живе там тільки один етнос, бо таке гіпотетично неможливо в країнах з мільйонним населенням

Приклад релевантний, так само як і Канада зі Швейцарією.

Якось через помилку у внутрішній системі кастомера мені прилетіла розсилка стосовно енфорсу французької мови у Монреалі. Зокрема там йшлось про примусову дефолтну французьку мову в системі на нововиданих лаптопах, і обов’язкове дублювання всіх електронних листів французькою і англійською, причому французька версія повинна бути першою.

Ті що топлять за визнання російської мови офіційно погано розуміють, що це їм при реалізації по-західному життя ускладнить, а не полегшить.

Кто служил еще в совке, тот знает уровень ебантизма и внутреннего говна рашиков. Если командир украинец, то всегда подразделение чисто, бритое и без беспредела. Только командир мокшан, сразу беда за бедой. Поэтому умные комполка на должности комроты ставили украинцев если такие были. И как какое-то ЧП, то с вероятностью 90% или ванятко или кавказец, но если вторые в основном дрались, то ванятки или бухали-принимали до смерти или изнасилование в городе.

я підтримую взагалі ідею, тупе населення треба відрізати від всього російського. але мова то не панацея. бидло — не люди, бидло це тупа худоба, навчиш його розмовляти українською все одно це не гарантує, що воно не буде носити футболки з умовним путіним чи «підтримувати» ЛНР.

Бидло є всюди. Нам важливо, щоб наше бидло не було на стороні ворога.

я бачу ви відповідаєте не читаючи... ще раз, мова НЕ гарантує що бидло не буде на стороні ворога. Зменьшує вірогідність, але не панацея. головне щоб бидло не мало ніякого відношення до прийняття рішень, щоб голос освічених і відповідальних людей важив в тисячу раз більше ніж голос пересічного бидла, яке навіть з українською мовою піде голосувати за гречку чи за «какая разніца»

А як його обмежиш? Демократія погана, але найкраще з того що існує.
Якщо хочете щоб бидло не впливало на рішення, а ви самі «не бидло» то обєднуйтеся з іншим «не бидлом» і знаходьте способи дурити бидло , щоб воно голосувало так як вам треба. Це буде в межах демократії

Особисто знаю чувака з заходу України, який говорить на українській, і являється любителем совка і хуйла. Причому ярий любитель, що глотку був готовий перегризти за рашку. Там повний комплект, і США ненавидить, і вірить в «жидомасонскі заговори», і на рашку наварює. Вже давно втратив контакт з ним (це ще було до Крима), але не здивуюся що зараз шпіонить і позиції здає, наводчиком підробляє.

Взагалі, серед всіх моїх знайомих немає особливої кореляції між мовою і поглядами. Ватани є і там і там, як і нормальні і там і там. Тут більше питання соціального положення. Ті, хто небагато живуть, чи у кого життя не задалось, вони мають тенденцію більше надрачувати на совок і соціалізм, ніж успішніші.

Вот видно, что у военных с гуманитарным образованием туго. Даже у бывших журналистов

Откуда это видно? И есть ли у тебя статистика, чтобы утверждать подобное? Могут ли что-то доказывать единичные примеры (напр. все вегетарианцы — гитлеры или все недоучившиеся семинаристы — сталины)?

схоже своїми коментарями ви тільки посилюєте огиду до російської. Так тримати!

В країні де дуже довго гуманітаріями вважались ті, у кого не вистачило клепки поступити на фізмат? О так — гуманітарна освіта буде на вищому рівні!

Такое впечатление, что физмат прямо вершина образования

Кожаєв і гуманітарна освіта це як Кожаєв і акробатика.

Кілька, всі на гуманітарну тематику, переважно історичну або лінгвістичну. Можу писати більше, але в мене перфекціоністський підхід, і я не хочу писати абищо, на графоманію не страждаю. Ну і про мене Доу саме написало, а вийшло так, ніби то я (вільний переказ розмови зі мною).
А ти що гуманітарного писав, крім того, чим професійно займаєшся, свого спорту і есеїв на тему який ти класний?

Серед біженців, за власним спостереженням, процентів 90 розмовляли і продовжуть розмовляти російською. А у Варшаві чи Відні вони скоріше польську чи німецьку будуть вчити, ніж на українську переходити

Так логічно ж вчити мову країни де плануєш жити :)

В Україні це для них було не дуже логічно, очевидно

«И так поймут»

А тут ні :)

Если бы в Польше понимали русский на государственном уровне — никто бы польский не учил.

Звісно не логічно, якщо вони жили в переважно російськомовному середовищі на регіональному рівні. А знайти людину в Україні, яка б не розуміла і українську і російську незалежно від рідної мови — мабуть дуже важко.

А у Варшаві чи Відні вони скоріше польську чи німецьку будуть вчити, ніж на українську переходити

ну якщо вони там планують залишатися, то нічого дивного — нова країна, нові правила, нова мова
дивно було б, якби вони не вчили польську/німецьку, щоб залишитися русскагаварящім

Серед біженців, за власним спостереженням, процентів 90 розмовляли і продовжуть розмовляти російською

А що дивного, якщо більшість біженців з міст та містечок сходу та півдня, які ще з совкових часів майже повністю російськомовні?

Мені просто здавалось (хотілося вірити), що принаймні війна буде для них тим тригером, який змусить багатьох перейти на українську. Але ніт

Переходять. Але якщо вони вже у Польщі чи Австрії, то будуть швидше таки вчити мову нової батьківщини — повертатись багатьом дійсно нікуди

Особисто я бачив значно більше тих, хто не переходив. Навіть відвідуючи з дітьми (закордонну) українську школу, вони продовжували спілкуватися російською

Спілкуватись у побуті? Та хай спілкуються. Важливіше їх дітей усунути від російськомовного контенту в інтернеті, бо виросте ще одне покоління у «спільному культурному просторі».

Спілкуватись у побуті? Та хай спілкуються
Важливіше їх дітей усунути від російськомовного контенту в інтернеті

Sounds weird

Батьки між собою і з дітьми спілкуються російською, як і їхні діти. Як думаєте, чи намагаються вони обмежити контент цією ж мовою, що споживається їх дітьми?

Ну я спілкуюсь і обмежую контент, мої знайомі теж. Що не так?

Вам не здається, що, особливо дітям, дещо складно зрозуміти логіку — спілкуватися увесь час російською, але обмежувати контент цією ж мовою?

Ні, не здається. Тим більше, де ви побачили «спілкуватися увесь час російською»? Я спілкуюся чотирма мовами — з різними людьми та в різних обставинах. Діти також.
Якщо ви маєте іншу точку зору та робити інакше — це ваше право і ваші діти.

Ограничивать контент надо по содержанию, а не по форме. Иначе украиноязычные бойки и шуфричи их с радостью примут в свои украиноязычные информационные объятия.

Плюсую, он як зафорсили в рашці ЧВК Редан, то і у нас менш ніж за тиждень школоло пішло на вулиці творити фігню

Немаю жодного уявлення що це, тому що і сам викинув весь їхній контент — навіть старий російський й радянський рок, незважаючи чи вони «хороші руські» чи ні

Я теж відмовився від споживання, але є у мене окремі підписки саме для того щоб знати яке ІПСО і фейки русня буде творити, поки працює:)

Батьки у побуті російською == діти російськомовні.
Мій приклад такий, просто я зміг білінгвом стати, а хтось ні.

все залежить від середовища, в якому дитина проводить свій час (садок, школа, друзі) — багато прикладів, коли дитина тільки з батьками потім розмовляє російською, а з іншими — українською, англійською, польською, німецькою, етк.

«англійською, польською, німецькою» — однозначно, бо то Вам не тут.

Там не розмовляють ні рус ні укр

Русифіковані. Насильно.

Як що? Українізувати, насильно. Їх неправильно згвалтували, вони неправильні українці. Треба перегвалтувати правильно, щоб стали правильними. Насправді це нісенітниці. Ніхто нікого насильно не русифікував. Якби це так було, то на 1991-й рік більше половини населення України не розмовляли б українською. Не кажучи про захід, де переважна більшість були і є україномовні.

Насправді це нісенітниці. Ніхто нікого насильно не русифікував

оце так поворот, альтернативною історією запахло

Якби це так було, то на 1991-й рік більше половини населення України не розмовляли б українською. Не кажучи про захід, де переважна більшість були і є україномовні

гадаю, що це якось пов’язано з тим, що різні частини України перебували в різні часи в різних імперіях

Насправді це нісенітниці. Ніхто нікого насильно не русифікував
оце так поворот, альтернативною історією запахло

залежить від того, що мається на увазі під «насильно». ТБ, газети, книжки і т.п. були переважно російською, але були й українською. У школах обов’язковою була російська мова, але українська також. Мій покійний дід викладав в універсітеті технічні дісципліни українською, як і більшість викладачів на його факультеті. І це все на сході України, а не на Галичині. Тоб-то примусу не було, але кількість і якість контенту могла бути на користь російської.
Питання було скоріше у моді — тоді вважалось, що українською (або суржиком) розмовляють селяни, а у містах всі російською спілкуються (це як колись у раші модно було французською спілкуватися, а російська — то для простолюдинів).

«насильно»

uk.wikipedia.org/...​_утисків_української_мови
www.radiosvoboda.org/a/27018943.html
www.youtube.com/watch?v=f2ZImUJliok

Питання було скоріше у моді — тоді вважалось, що українською (або суржиком) розмовляють селяни, а у містах всі російською спілкуються

ця «мода» не просто так з’явилась

ця «мода» не просто так з’явилась

я ж написав:

кількість і якість контенту могла бути на користь російської.

тоб-то це була цілеспрямована політика русифікації, нав’язана москвою, а не прям насильна русифікація з примусом та репресіями простих громадян

насильна русифікація з примусом та репресіями простих громадян

ну якщо голодомор із подальшим заселенням росіян не вважати репресіями, то так, все було досить таки добровільно

Голодомор взагалі не мав відношення до мови, як і репресії. Я більше скажу, бабуся моєї дружини, яка пройшла його, розповідала що на місцях все це організовували і відбирали продовольство свої ж, українці. Не кажу що московська влада зовсім не мала до цього відношення, але якщо говорити правду, то говорити всю.

Спробуйте себе заперти з друзями без ресурсів в кімнаті на пару тижнів.

Потім дивіться хто у кого що забирає.

Потім скажіть, що винні в цьому друзі, а не ситуація в яку вас помістили.

Готово

Мова йде не про забирання для себе. Значна (бідніша) частина українського селянства були ще тими ліваками в ті часи, які ненавиділи тих в кого щось є. Це доречі причина, чому Скоропадському не вдалось провести земельну реформу. І чому більшовикам таки вдалось захопити Україну. Тому там було все не так просто, і своїх гнід теж вистачало.

У прикладі вище (про голодомор) свої ж відбирали не для себе, а для умовного Сталіна?

Голодомор взагалі не мав відношення до мови, як і репресії

так, звичайно, просто так історіческі сложілось

не думаю, що це допоможе, але раптом
uk.wikipedia.org/wiki/Русифікація_України

БУДЬ ЯКА імперія проводила асиміляцію підкорених народів. Тому з Римської імперії після розпаду вийшли маса романізованих народів, які згодом побудували потужні держави. Тому з Британської імперії вийшла співдружність, і всі знають англійську, і т.д. Чи може думаєш вони більш ліберально відносились до тих кого завоювали, ніж росіяни? Можна звичайно боротись десятиліттями чи навіть століттями зі своїми ж співгромадянами, які (чи їхні предки) колись прийняли «неправильне» рішення за часів імперії та іншої реальності, а можна прийняти те що є як факт, об’єднатись і йти будувати нову сучасну державу, а не займатись хернею.

можна прийняти те що є як факт, об’єднатись і йти будувати нову сучасну державу, а не займатись хернею.

я тебе розчарую, але «херню» вже не зупинити
от якби ти років 10 назад активніше на антимайдан ходив, то може і не було б «херні», а зараз твоя боротьба досить жалюгідна і безрезультативна

Україна не є моноетнічною, і ніколи не була, як би цього комусь не хотілось

але можеш спробувати знайти союзників серед не моноетнічної України, раптом в тебе щось вийде...

Іди в сраку зі своїм антимайданом. Майдан був не за те щоб всі говорили українською.

Угорців зустрічав, але австрійців — ніт :-)

нащо плутати голодомор та «русифікацію» у 70-80-хх роках? мої діди народилися після голодомору, були українцями, та розмовляли українською

нащо плутати голодомор та «русифікацію» у 70-80-хх роках

а хто плутає, де ти таке прочитав?
є голодомор, який був геноцидом українців і грубою політикою зросійщення, коли на українські землі масово переселяли росіян
це ж не таємниця наче — suspilne.media/...​omor-genocidom-ukrainciv

60-80 роки — це активна фаза русифікації шляхом переходу шкіл на російську мову, стереотипу про безперспективність української мови як сільскої, зменшення видавництва українських книг, використання мови в сфері культури і т.д.
ну і звичайно мотивувалося це все ще й фінансово, бо за використання російської були надбавки до зарплати

мої діди народилися після голодомору, були українцями, та розмовляли українською

що в цьому дивного?
від голодомору ж не всі померли та й політика русифікації найбільш активно проводилась в містах, а в селах навіть будь-якої східної чи південної області України українська так і залишилася

я ж тобі вже кидав відео про зросійщення українців на Кубані та Краснодарському краї, ось там воно пройшло вдало і ніхто вже зараз не скаже, що там жили українці, а в Україні генетична пам’ять все ще збереглася — десь більше, десь менше
але зараз є чудова нагода подивитися як совок/рашка ставиться до української нації та її атрибутів у вигляді мови та культури на окупованих територіях

я тобі все це кажу до того, що ті українці, що живуть зараз і спілкуються російською, не є жертвами «насильної русифікації», а просто виросли у російськомовному середовищі. Це різні речі. Ти ж не будеш казати, що хтось насільно «американізує» чи «канадізує» зараз українців у відповідних країнах? :)

я тобі все це кажу до того, що ті українці, що живуть зараз і спілкуються російською, не є жертвами «насильної русифікації», а просто виросли у російськомовному середовищі. Це різні речі

не є, бо ця історія їх уже не стосується і для них, наприклад, Харькав всегда біл русскоязичний горад, скока я сібя помню

але це не означає, що це так і що Україні не потрібно вирішувати проблеми національної безпеки просто тому, що є «корисні ідіоти», які повторюють пропаганду кремля

що є «корисні ідіоти», які повторюють пропаганду кремля

є й такі, хто повторюють цю пропаганду українською мовою.

що Україні не потрібно вирішувати проблеми національної безпеки

а як пов’язані національна безпека і спілкування у побуті?

є й такі, хто повторюють цю пропаганду українською мовою

в деяких малоросів є хибне відчуття, що якщо боротися за російську українською мовою, то це дасть якийсь ефект, бо так роблять такі совкодрочери як арестович

а як пов’язані національна безпека і спілкування у побуті?

в Україні немає ніяких законів, які регламентували б спілкування в побуті

ну а як російська мова впливає на національну безпеку мені якось лінь розписувати, бо якщо це треба розписувати, то краще не розписувати

в деяких малоросів є хибне відчуття

ну так йди і питай в тих малоросів, до чого тут російськомовні українці? чи ти ототожнюєш ці поняття?

ніяких законів, які регламентували б спілкування в побуті

і до чого це взагалі? звичайно не може в нас бути дискрімінаційного законодавства

ну так йди і питай в тих малоросів, до чого тут російськомовні українці?

що питати, для чого, ти про що взагалі?

чи ти ототожнюєш ці поняття?

очевидно, що це не тотожні поняття

і до чого це взагалі? звичайно не може в нас бути дискрімінаційного законодавства

а для чого ти питаєш про побут, ніби в побуті хтось щось заборонив?

що питати, для чого, ти про що взагалі?

ну чомусь ти згадав про тих малоросів, мені вони ні до чого

очевидно, що це не тотожні поняття

ну ось і добре, тож давай винесемо їх за дужки

а для чого ти питаєш про побут, ніби в побуті хтось щось заборонив?

так я ж про це і кажу: не треба чіплятись до людей. На рівні країни більшість підтримує єдину державну мову, україномовний контент та інше, не зважаючи на побут.

ну чомусь ти згадав про тих малоросів, мені вони ні до чого

я відповідав це на те, що російська пропаганда і українською звучить
а звучить вона часто тому, що малороси зрозуміли, що транслювати такі наративи російською не приносить ніяких результатів через очевидні причини, а от українською може дати якийсь ефект

ну ось і добре, тож давай винесемо їх за дужки

ну так, це логічно
малоросів взагалі на мою думку мало залишилося після 24-го лютого

так я ж про це і кажу: не треба чіплятись до людей. На рівні країни більшість підтримує єдину державну мову, україномовний контент та інше, не зважаючи на побут.

та я наче і не чіплявся
весь тред взагалі був про те, що я доводив одному прихильнику арестовича, що голодомор був геноцидом українського народу, а совок проводив політику русифікації

Це ще питання, в кого з нас альтернативна :) Я вчився у школі з 1983 року. Школа була з російською мовою навчання (так, в мене коріння українські тільки на 50%). Але починаючи з 2-го класу в нас була і українська мова та література, обов’язково. Були і школи з повністю українською мовою навчання. Українська мова була і на телебаченні, зокрема і дитячі телепередачі, добре пам’ятаю чекав кожного разу «Катрусин кінозал» та «Вечірню казку» з Дідом Панасом. В магазинах продавалось чимало книжок українською, мова обслуговування в магазинах, і взагалі між людьми — і українська і російська, всі всіх розуміли, взагалі ніяких проблем з цим не було. Якось дивно так русифікували, насильно :)

Я вчився у школі з 1983 року
Якось дивно так русифікували, насильно

бо насильна проводилась значно раніше, ваш кеп
якщо говорити про 80/90-і, то це вже більше заохочувальна русифікація, коли тебе стимулювати використовувати російську і відмовлятись від української, а не вбивали за українську

Точніше, коли вона проводилась? За часів російської імперії? Валуєвський циркуляр? Так це було півтора століття тому короткий проміжок часу, і ні до яких результатів це не призвело. Поляки так само намагались проводити полонізацію українців, причому набагато довше, і що? Сильно ополячили?
Відносно заохочувальної русифікації... це була мова всієї багатонаціональної держави. Тому російську повинні були знати всі. Від української відмовлятись ніхто не примушував. Більше того багато було змішаних сімей. І діти вибирали ту мову, яку їм було зручніше. Часто це була російська, бо перспектив в межах країни було більше. Так само ж зараз і з українською. Це державна мова, і вона повинна бути мовою міжнаціонального спілкування. Так, Україна не є моноетнічною, і ніколи не була, як би цього комусь не хотілось. Але змушувати всіх забути і перейти на українську... навіть за совка такого не робили.

Але змушувати всіх забути і перейти на українську... навіть за совка такого не робили.

то не переходи

бо це такий перехід як у Арестовича, який використовує українську тільки тоді, коли йому треба виправдовувати російську мову та культуру в Україні і розповідати про хороший совок

На відміну від тебе, Арестович переважно говорить про майбутнє, яке ми маємо збудувати, і совок практично не згадує. А от наші мовоборці застрягли у минулому, і все хочуть його переграти, бо воно їм не подобається. Ну точно як росіяни. Тільки намагання переграти історію кривавих часів як правило призводить до нових кривавих часів.

А от наші мовоборці застрягли у минулому, і все хочуть його переграти, бо воно їм не подобається. Ну точно як росіяни. Тільки намагання переграти історію кривавих часів як правило призводить до нових кривавих часів.

так, русофобія вже дістала!

Арестович занадто молодий, щоб про совок щось там реально знати :-)

І доречі, я говорив про початок 80-х, а не часи перебудови, і тим більше не про 90-ті. Це часи ще жорсткого совка, і зовсім не те що було в кінці 80-х.

+500 такі самі спогади.
Лише школа з українською мовою навчання, але були суто російськомовні класи. Діти офіцерів.
Вони, батьки тобто, часто писали заяву на відмову він відвідувань уроків української, бо ті діти там часто вчились ну 2 роки, а потвм офіцерів переводили кудись де-інде.
Як результат — всі всіх розуміли, і терки були на рівні «гарадские мы» vs «Оті селюки», що серед тінейджерів було ок.

Але ж західна частина перебувала у імперії де ні руська ні українська мова не були основною.

І чомусть не вимагає польську другою державною

Життя поза політикою, економікою і культурою — це життя раба.

Релігія в цьому списку зайва

Релігію можна віднести до частини культури. Глибоко релігійних людей у наш час досить мало. Святкуємо релігійні свята бо то свята.
Та і глибоко релігійних людей можна віднести до субкультури. Як панків тих же

+500.
Бо відомі діячі культури були віруючі, або навіть релігійні діячі

Швидше до пропаганди і задурманювання людей

Якщо не приймаєш активну участь у тій же політиці (ходити на вибори то замало) — то вже ’поза політикою’.

Українська політика зводиться до срачу Зеленський vs Порошенко. Тобто конкурують конкретні люди а не ідеї. Тому участь в ній не має жодного сенсу. Хіба що хочеш пройти в парламент чи місцеву раду заради збагачення.

Українська політика

політика — це ж не тільки вибори президента
починати можна з місцевих рівнів, щоб кожен, хто голосує за своїх депутатів, хоча б знав за кого він голосує, а не просто галочки ставив

але для пересічного українця — це занадто складно, простіше проголосувати за Вову чи за Петю і сподіватися, що він в їхньому смт порядок наведе

Мій комент з іншого ресурсу. Тут і додати нічого:

Головна проблема народу в тому, що він тупий як корок. Тому будь-яка партія, створена ентузіастами знизу, приречена на провал. Люди все одно проголосують за тих, хто є в телевізорі, кого підтримують зірки, хто роздає гречку, хто обіцяє халяву.

На жаль, щоб добиватись політичних цілей, потрібно спочатку зрозуміти, а чого саме потрібно добиватись. Пересічний же просто не задумується над такими речами.

Соціалізм чи лібералізм, державна підтримка всього і вся чи низькі податки, приватизація чи націоналізація, зброя не на часі чи зброя в кожної собаки, сильний президент чи сильне місцеве самоврядування, залишати податки на місцях чи все віддавати в Київ, чим повинна займатись місцева влада а чим центральна.

Ось лише невеличкий перелік питань, який присутній у справжній політиці. Але пересічних таке не цікавить. Гречка, телевізор, зірки, обіцянки халяви — ось наша політика.

В цьому наш наріт не сильно далеко уйшов від совків. Розуміння, як працює влада в демократичній і децентралізованій державі — жодного.
Чому, до речі, досі багатьом Зеленський подобається — він хоча б розмовляє так, як це подобається наріту — всіх примушу, всіх посаджу, все порішаю. І наріту немає ніякого діла, що повноважень таких у нього немає, що втручатись в справи інших гілок влади — це злочин, що узурпація влади зробить із України не Швейцарію чи Сингапур, а до Росію та Беларусь.
І що все, що все каже, це — просто пусті слова. «Явамнічєгонєдолжєн».

А ти в курсі, наскільки демократичним був шлях становлення Сингапуру? :) Контроль над ЗМІ, заборона акцій протесту, репресії проти опонентів. А скількох посадили... ууу... Перший прем’єр Сингапура лишався прем’єром більше 30 років, і навіть після того лишався старшим міністром і міністром-наставником майже до кінця свого 91-річного життя. Але питання навіть не в цьому. В нас треба повністю перебудовувати державну систему, оскільки існуюча показала свою нежиттєздатність. В нашій системі ніхто ні за що не відповідає. Наприклад, коли міністр не призначає своїх заступників, йому їх призначають, і вони йому не підпорядковуються по факту і не звітують. Це призвело наприклад до такої ситуації, як ми мали з Резніковим нещодавно. І в нас повно подібного маразму. Мафія писала закони під себе десятиліттями. І тепер без «всіх примушу, всіх посаджу» — нічого не буде. Але так, в цілому Сингапур — вдалий приклад. Лі Куан Ю зіштовхнувся з тими ж проблемами — корупція, мафія, вороже оточення країн-сусідів, третина населення симпатизували комуністам, тільки країна значно бідніша.

Я ж про це і написав: узурпація влади корупціонером і манкуртом Зе зробить із України не Сингапур, а Росію. Що тобі не так?
Лі Кваном може стати тільки ПОРЯДНА людина, щирий ПАТРІОТ своєї країни, а не давній партнер найнебезпечнішого олігарха України Коломойського, який з самого початку своєї каденції вперто і системно розставляє своїх дружків і подільників на всі значущі посади.

PS. Але навіть якщо б тут було 10 Лі Кванів, все одно така модель тут не спрацює. Бо Сингапур = це маленьке містечко в порівнянні із Україною. Коли Лі Кван прийшов до влади, населення Сингапуру було менше, ніж один Київ. І структура економіки була зовсім інша. Україна же, без ліберальної демократії, втратить найбільші свої зовнішні ринки і найбільші інвестиції.

Не так в тебе з головою :)
Я підозрюю, для тебе Порошенко був порядною людиною і патріотом :)))

uk.wikipedia.org/...​елике_будівництво#Критика

www.ukrinform.ua/...​ro-rabosapku-deputat.html

www.pravda.com.ua/news/2021/06/16/7297484

www.youtube.com/watch?v=RiCiZILslPc

advokatpost.com/...​ady-suddi-ksu-tupytskoho

kievvlast.com.ua/...​op-ermaka?noredirect=true

Це просто 2 хвилини пошуку. А взагалі Зе вже влаштував у владні кабінети понад 90% своїх друзів, бізнес-партнерів та праціввників Кварталу-95.

Але це не тобі, тобі вже нічого не допоможе. А тим, хто ще вміє користуватись мозком і зможе шукати інформацію поза «єдиними марафоном брехні».

Десь чув, що на початку/зародження Тигру у Сингапурі примушували так, що аж гуло, а вже потім перейшли на демократію.

Ну от і вияснили, що краще, ’у’ чи ’поза’ 😂

Угу, як грошей нема, але ж коли є

Овації, аплодую! Дуже змістовно і конструктивно. Вангую зараз набіжить малоросів, любителів «язика» та інстасамок і почнуть палати. Какоє права ти імєш мнє указивать? Я живу в свабодній странє! Музика/культура/пушкін внє палітікі. Тьфу. І до них не доходить що або ти вб‘єш в собі малороса їбаного, або асвабадітєль прийде і по твою сраку.

Тобто ти всіх хто говорить на російській в любителі руського міра і інстасамки записала? Це із розряду як рос. пропаганда всіх неугодних в фашисти записує. Коли немає аргументів, так говори що фашист і все, питання зняті. Так і тут. Не бачив тут жодного любителя інстасамки. Любителі руського міра проскакували (причому як на російській мові, так і на українській), але це були одиниці (якщо виключити ботів).

PS У інстасамки проблема з образом, з музикою, а не з мовою. Серед українських блогерів також подібний отупляючий треш контент є.

Не всіх. Але тема зросійщення та поширення рабсєйской культури — одна з головних причин цієї війни, подобається вам це чи ні...

Я инстасамка ебаная, асвабадителей тех с кем пересекался в окопах поприсыпали.
Ущемлять чужие права будете на роисе когда нас всех «кому жить надоело» вами выбраные до конца роздеребанят.
Взять в руки оружие и идти защищать свободу — так у вас лапки. А кукакарекать кому как жить так за уши не оттянешь.

Вважаю цю війну наслідком неправильних рішень минулого. Причому, тут є хороша паралель: ми і країни Балтії, що отримали незалежність тоді ж коли й ми, провели сурову дерусифікацію та декомунізацію. Порівняйте з нами, що до 2014 якщо не пишались савєцькім минулим, то точно не стидалимь і не прагнули його позбуватись. Саме тому у нас зараз війна, більша частина населення зросійщена, нас немає ані в НАТО, ані в ЄС. А вони — в ЄС, в НАТО і переважна більшість населення не розуміє кацапський ізик, не має соромних вулиць чЛєніна/сРаліна, їх молодь не фанатіє від інстасамок та тікток моргенштернів. Хоча здавалося б — дрібниці... а який різний результат

Думав мене вже не здивуєш ніякою історією про «подвиги» асвабадітелей. Але помилявся.
Заряд люті поповнено.

Хом’ячок арестовича detected. Спеціально для тебе пояснюю. Так звана російська мова і культура — це московський імперський проект для асиміляції підкорених народів і перетворенню їх на московських рабів та гарматне м’ясо для завоювання інших народів. А хто там виконував замовлення з її створення — яке це має значення? У Гуглі чи Теслі також українці працюють, і що це український проекти?

Чиє замовлення виконував Сковорода або Пилип Орлик? Почитайте їх в оригіналі, то буде для вас відкриття.

Конституція Орлика написана латиною та староукраїнською( кацапи стверджують, що це западнорусский язик). Щодо Сковороди, то він був придворним царським філософом абсолютно байдужим до України, писав на суміші церковно-слов’янської та росiйської + латинь та давньогрецька.

Толя, дякую за все! Пишаюсь знайомством з тобою.

Підписатись на коментарі