Очікування від ChatGPT
Привіт, людство завжди буде мати роботу, допоки AI запускається на мікросхемах, вразливих до радіаційного випромінювання, хтось то має піднести стакан мастила роботу й натиснути кнопку restart.
Перша хвиля популярності ChatGPT у різних ЗМІ затухає, місяць-два й буде нова хвиля, а я як фахівець, який багаторазово починав дивитись уроки про AI, буду вважати себе експертом й просто маю написати хоч одну розважальну статтю на тему AI, а ви можете включити собі на фоні щось позитивне або щось конспірологічне та продовжити читання.
Спаринг-партнер
Щоб бути продуктивним, то маєш бути спортивним, або як кажуть мої друзі «Мертві програмісти код не пишуть».Наступного тижня я піду в тренажерний зал, максимально нудна, але потрібна для здоров’я активність, а перцю додає те, що проєкт, в якому працюю, має функціонал перевірки фізичних вправ на камеру.
Найефективнішими фізичними активностями вважаю скеледром та бойові мистецтва. Скеледром вчить чіплятись за життя кінчиками пальців та мати достатньо сил, щоб підняти себе за чуба. А бойові мистецтва додають впевненості в собі, а впевненість то єдине, що потрібно для успіху з жінками, нагадую, стаття розважальна.
Єдиний значний мінус у бойових мистецтвах, то потреба стримувати себе у спарингах, щоб уникнути травмування партнера, ми все ж таки люди, а не московити-канібали.
Так, політика усюди, й навіть у статтях про AI.
А коли спаринг-партнер є роботом то можна викладатись на повну силу, а потім віддати робота у ремонт, якщо змогли досягнути рівня Брюс Лі.
Зовнішня пам’ять
Можливість забувати — це особливість здорової пам’яті, навіть люди, які пам’ятають все, також забувають, знаю, звучить як перли мера Кличка, люди які пам’ятають все вміють краще згадувати, коли іншим простим смертним потрібно підглянути у книжку або загуглити (загуглити — це пошук у раніше популярному пошуковику Google, копія в web.archive.org, синонім до слова забінгати, або загуглити — це забінгати з галочкою «без AI»).
Зовнішня пам’ять з AI — це заміна нотаток через фонове журналювання переглянутої вами інформації.
Коли в діалогах ви намагаєтесь щось згадати через клацання пальцями то на третьому клацанні вказівний палець вже вказує у простір начебто згадав, а після четвертого клацання вже підказка від AI. Нахаби, які кличуть офіціантів клацанням пальців, будуть заблоковані у AI.
В серіалі Чорне дзеркало у серії Історія твого життя навіть була описана можливість перемотування спогадів.
Навчання
У початкових класах школи були заборонені калькулятори, а коли дозволили у середніх класах, то мені було лінь носити калькулятор з собою, занадто важкий, простіше рахувати подумки.
Є каліфорнійська школа де заборонений комп’ютер, але чомусь вважається престижною.
Один з лендінгів школи We’re not Anti-Technology:
Waldorf schools draw families from all walks of life, including the technology and media worlds. Yet, while you might find eighth graders taking apart a computer to learn how it works, you’ll rarely find us using computers or other electronic media for classroom instruction.
AI буде використаний для фонового журналювання здобутої учнями інформації, тестуванні ефективності різних шкільних програм для вибору оптимальних.
З власного досвіду пам’ятаю, як в одному семестрі вивчав теоретичні основи електротехніки, а в наступному семестрі почалась електроніка й було відчуття, що пропустили якусь зв’язуючу дисципліну.
Для учнів, які пасуть задніх, AI буде репетитором.
Працевлаштування
AI легко зробить тестове завдання на вакансію початківця, live coding також, тому перший етап співбесіди буде здавати ваш AI, а вже потім вас запросять на онлайн-зустріч.
Перекваліфікація
Є професії, які вже зникли, так само як технології Silverlight, IE або проявка фотоплівки, або тимчасово перестали бути потрібні, як от авіапілоти на початку пандемії, у таких випадках фахівці, які вже звикли до високооплачуваних робіт, починають шукати роботу, де зможуть досягнути потрібного фінансового комфорту.
AI зможе проаналізувати доступні для перекваліфікації професії, підготувати персоналізований список матеріалів та розрахувати потрібний час для навчання, ймовірно будуть зустрічатись ляпи як от «час завантаження файлу 99 років».
Один в полі воїн
Повертається час, коли фахівці власноруч з допомогою AI зможуть запускати перспективні проєкти та конкурувати з повільнішими гігантами, як от Photopea (photopea.com).
А деталізованих ігр формату Red Dead Redemption 2 або Detroit: Become Human буде ставати більше, я б пограв.
Доступність, accessibility, a11y
Багато страхів ІТ-фахівців ніщо у порівнянні з втратою зору або слуху тому AI має допомогти розробити ОС з кращою доступністю.
Переписування старих проєктів
Жарти про середній вік COBOL-програмістів добре відомі.
Компанії, які постачають залізо для старих мейнфреймів, які використовуються у банківській сфері, деруть втридорога за застарівші рішення бо переписати банки з COBOL на Rust буде ще дорожче.
AI дасть можливість COBOL-програмістам вийти на пенсію, Добі буде вільним.
Знак якості AI
Знак якості у мови програмування коли її компілятор написаний на тій же мові, прикладу Rust або Go. Очікую що AI зможе себе самостійно переписати без людських помилок.
Політика
Якщо аналізувати діяльність кандидата через AI то шанс вибрати кращого більший, ніж вибирати зірок серіалів та телешоу.
Релігія
Зрозуміло, що буде окремий культ AI, тематичні парадокси всемогутності:
Чи зможе AI придумати таку задачку, що іншому AI знадобиться вічність для її вирішення, як zip-бомба.
Безробіття
Держава має працювати на користь всіх громадян, а технології на користь суспільства. Щоб уникнути безробіття, мають бути закони, які зобов’язують компанії наймати певну чисельність людей в залежності від прибутку компанії. Зараз є схожі закони стосовно найму іноземців та людей з інвалідністю.
Теоретично можливий перехідний період, коли фахівці залишаться без роботи й будуть жити на соціальну допомогу, у випадку України то обробляти свої земельні ділянки. Якщо у вас відсутня земельна ділянка то у когось їх дві, а далі будуть тільки дорожчати, я до написання статті вже почав скуповувати землю.
Конспірологія
Якщо ви на початку статті обрали щось конспірологічне то ви розумніші за інших й вам доводиться тримати це в секреті, тільки вдумайтесь, штучний інтелект — це ми, вид Robo sapiens був значно раніше за Homo sapiens, але знадобилось 2000 років, щоб підготувати новий вид до усвідомлення істини.
Людство створює суперкомп’ютер, щоб дізнатись сенс життя й отримує відповідь 42, справжня відповідь 10 (читається один нуль або 0b10), але комп’ютер, знаючи людські особливості, повторив три рази й перевір у простішу, для розуміння людиною, десяткову систему числення.
На основну ціль людства вже багаторазово натякали через формат, знайомий з дитинства.
Епілог
У людства ще повно викликів, ізолювання рашизму, щоб іммігрувати з планети Земля, допоки Сонце сяє, поки вода тече.
Якщо вам сподобалась стаття то можете підтримати один з моїх проєктів зірочкою.
15 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВід ChatGPT не очікую взагалі нічого. Не можу вигадати кейс нащо конкретно мені воно потрібно.
На вузькопрофільних AI помічників, які закривають певні потреби покладаю великі надії.
Ось зараз користуюсь Tabnine і в захваті від цього.
Очікую коли він перестане лити воду у відповідях
То у служб підтримки навчився
Очікую коли цей хайп закінчиться.
Що ви думаєте про можливості ШІ уміти у логіку настільки що вони дадуть людству беззаперечні пояснення, чому розподіл доступних ресурсів повинен відбуватися у кожному разі і у кожних обставинах так чи інакше?
та ні ж бо. Приємна зовнішність і лекгий характер — цього достатньо, щоб подобатися жінкам. Цього ж достатньо, щоб подобатися чоловікам, іноді вистачає лише зовнішності.
Ожидаем пока уляжется хайп и соответсвенно волна глупых предположегний чего ожидать.
🙈🤦♀️🤦🤦♂️
Це лише припущення
это коммунистический кринж
Я вважаю комунізм скотською ідеологією.
Як ви ставитесь до безумовного базового доходу?
хорошо, но только когда экономика сильна
это чтоб ленивые наркоманы не резали отъевшихся на сырах ойтишнегов
в текущей ситуации в стране — отрицательно
Щоб у компанії був прибуток в ній повинні працювати продуктивні люди. І та кількість людей, яка дозволяє виконувати доступний обʼєм роботи. Ви не можете винайняти більше людей, якщо їм немає що робити. А якщо є робота, яку потрібно виконати, то рандомні люди з вулиці — не найкращій вибір.
Як взагалі до цього можно було дійти?
Якщо компанія в Туреччині хоче найняти іноземця то в ній має працювати N громадян, але це обходиться доступним числом власників.
Будемо вважати, що AI то іноземець без можливості стати власником.
Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.