Як я обирав і готувався до своєї першої сертифікації від Microsoft

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Привіт мене звуть Кирило. У мене є 6 років досвіду в розробці та підтримці .net/angular enterprise застосунків. Маю багато досвіду в CI/CD процесах та вирішені інфраструктурних та архітектурних питань. Також маю декілька своїх проєктів, з якими пройшов повних цикл від ідеї до публікації в магазинах застосунків.

Наразі вирішив для себе зробити челендж та отримати перший сертифікат від Microsoft. Для початку свого сертифікаційного шляху я обрав сертифікацію, пов’язану з моєю діяльністю. В мене вже був досвід роботи з Azure, але я вирішив його якось закріпити сертифікатом.

Сертифікація Microsoft

Дуже багато компаній все більше і більше мігрують до хмарних та serverless рішень. Хмарні рішення набули популярності, тому що вони мають ряд переваг для компаній та організацій, серед яких основні можу виділити такі:

• Доступність: хмарні рішення можуть бути доступні з будь-якого місця за допомогою інтернету, що дозволяє користувачам працювати зі своїми даними та документами в будь-який час.
  • Масштабованість: хмарні рішення можуть легко масштабуватися, що дозволяє компаніям збільшувати свої потреби в залежності від бізнес-необхідностей.
  • Економія витрат: хмарні рішення дозволяють компаніям економити на IT-витратах, оскільки вони не потребують великих інвестицій в апаратне забезпечення.

Azure Fundamentals — це чудова можливість спробувати отримати сертифікат Microsoft, а також підтвердити свої знання в цій галузі хмарних сервісів. Хочу зазначити, що це тільки початковий рівень, на якому ви отримаєте базові поняття, а також досвід і можливість вірно обрати хмарне рішення та максимально економно витратити гроші.

Azure Fundamentals — це курс, який надає загальний огляд Microsoft Azure, платформи та інфраструктури хмарних рішень від Microsoft. Курс охоплює основи сервісів, безпеки, конфіденційності. Ця програма призначена для того, щоб допомогти спеціалістам та організаціям зрозуміти переваги та можливості хмарних рішень, а також ознайомитись з тим, як Azure може допомогти вирішити потреби бізнесу.

Підготовка до сертифікації

Перше, на що раджу звернути увагу і що в першу чергу відмітив я сам, що є можливість спробувати пройти сертифікацію онлайн. Для цього повинна бути кнопка: «Schedule with Pearson VUE». Цей застосунок буде використано для проходження сертифікації і він дає можливість зробити це віддалено, але в режимі реального часу.

Щоб готуватися до сертифікації можна скористатись можливістю віддалено долучитися до Virtual Training Day. Зазвичай це один або два дні по 3 години. Час і кількість днів може змінюватись в залежності від курсу. За 6 годин курсу я отримав базові знання стосовно Azure, а також за цей час було продемонстровано основні навички, потрібні при роботі з порталом.

Приємним бонусом є те, що після візиту на цей курс вам буде надана можливість безкоштовно спробувати пройти сертифікацію. Єдина умова тут — перевірка реальної присутності. Для участі в цих івентах потрібно забронювати собі місце, і ці місця дуже швидко закінчуються. Посилання, де можна слідкувати за івентами.

Наступне джерело для підготовки — це офіційні безкоштовні курси від Microsoft. На офіційній сторінці представлено три основні learning path: один, два, три. Але з досвіду можу сказати що цього не вистачить =). Ще потрібно буде детально прочитати інформацію про кожний сервіс, з яким зустрінетесь в тексті сертифікації. Для кожного сервісу є окремі навчальні статті та відео.

Ще один джерелом є «Microsoft Azure Fundamentals (AZ-900)» learning path на pluralsight. Складається з шести курсів для підготовки. Загальний час 10 годин 22 хвилини, але це займає більше часу, якщо детально розібрати кожну тему. В останньому відео курсі є серія відео про те, як буде проходити сертифікація.

І останній ресурс у моєму особистому списку, який також можна використовувати для підготовки — офіційні приклади тестів за цим посиланням. Тут близько 50 питань, але вони не є фінальними і не збігаються на 100% з тим, що буде власне у сертифікації, тому це тільки для перевірки того, наскільки ви готові спробувати себе вже за гроші.

Дуже важливо: у процесі проходження сертифікації ви підтверджуєте, що нікому не будете передавати і будь-яким чином розголошувати питання, які були у вас на екзамені. Не треба робити скріншоти та фото того, на що відповідали.

День сертифікації та процес

Вам запропонують вибрати день та час проходження сертифікації. Не треба проходити сертифікацію з робочих комп’ютерів або, якщо вже так склалось, т о заздалегідь перевірте, чи маєте ви якісь обмеження, наприклад, з VPN чи можливістю встановлювати певні застосунки.

За деякий час перед сертифікацією треба встановити застосунок та перевірити, чи відповідає ваш комп’ютер усім технічним вимогам. Застосунок перевірить інтернет-з’єднання, мікрофон, камеру та виконає оцінку інших програм і загального стану системи. Хочу зазначити, що застосунок модальний.

Після успішного тесту, підготуйте робоче місце, це теж доволі тривалий процес. На робочому місці, а також на відстані ваших рук не повинно бути НІЧОГО. Основні пункти:

• приміщення повинно бути закритого типу, тобто, не оупен-спейс чи коворкінг;
  • дозволено тільки один монітор;
  • не повинно бути інших пристроїв, навіть навушників;
  • Аркуші паперу, блокноти, стікери тощо теж не можна;
  • мобільний телефон повинен бути біля вас, бо є ймовірність, що вам зателефонує екзаменатор;
  • треба мати посвідчення особи: паспорт або посвідчення водія, які вас попросять продемонструвати. Ім’я повинно повністю збігатися з тим, що ви вказуєте при реєстрації на сертифікацію.

В день сертифікації вам запропонують бути готовими на 30 хвилин раніше, то це означає, що таки потрібно прийти раніше, це не формальність. Бо перед сертифікацією вам поставлять додаткові питання, а також будуть вирішувати технічні аспекти, перевіряти приміщення, роботу програм тощо. Напряму питання, які поставлять у цей період, не впливатимуть на ваш результат, але вони займають час. Тож краще підготуйтесь заздалегідь, підготуйте також ваше робоче місце і приміщення, щоб не гаяти час сертифікації.

Процедура має досить суворий підхід. Я трохи нервував стосовно підготовки робочого місця та умов, які не треба порушувати. Наприклад:

• не можна, щоб були інші люди в приміщенні, коли ви складаєте сертифікацію;
  • якщо обірветься зв’язок, то скоріш за все сертифікація буде провалена;
  • якщо відключається вебкамера, то також можуть бути питання;
  • не можна читати питання в голос (можливо, ви це робите для когось);
  • проблеми також можуть виникнути, або, як мінімум, зауваження, якщо задзвонить телефон. Окрім випадку, коли це будуть представники Microsoft, звичайно.

Більше деталей за посиланням.

Висновки

Для мене це був цікавий челендж і дуже кортіло задовольнити своє велике бажання спробувати нарешті, що ж таке сертифікація Microsoft. В цілому на підготовку та вивчення матеріалів мені знадобилось близько трьох тижнів, але це з урахуванням того факту, що я вже працював з Azure та деякі теми були дуже близькі. Мені здається, що можна навіть швидше це зробити. Я для себе ставив термін в один місяць, щоб завершити.

Наступний крок — це наступна сертифікація, а якою саме вона має бути залежить від вашого вектору.

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Що порекомендуєте людині (який напрямок), яка змінює кар’єру?
Зараз в процесі вивчення матеріалу по AZ 900, так розумію що без мови програмування краще йти в напрямку Адміністратора AZ 103 ? які ще знання потрібні, щоб працевлаштуватись в цьому напрямку?
Досвіду, як такого, поки що не маю . Але є бажання і мотивація.
Дякую за ваші поради!

Az 103 не існує більше
104

А чи треба воно тобі
Там складно

Іди в начальники краще

Дякую, не звернув на це уваги (AZ 103), AZ 900 маю на мені пройти і здати в будь-якому випадку, а далі ще не вирішив. Я зараз проходжу онлайн курси після них є можливість безкоштовно здати сертифікацію на AZ 900.

Хороше питання, знаю що складно, але цікаво (поки що так здається) тому вирішив спробувати.
Тай починати з чогось потрібно, в мене економічна освіта(менеджмент промислових підприємств), але бажання піти в ІТ напрямку було завжди і завжди здавалось, що вже пізно, потрібно було раніше. А от зараз зрозумів, що якщо не почну зараз то точно буде пізно)) Знаю кейси де люди після 35 починали і все доволі успішно.

Ну от підучи 900
І в якісь РМ пробивайся, якщо з людьми маєш досвід

Дякую,спробую,хоча маю сумніви. Я подавався на PM за останній місяць ,десь орієнтовно на 6-8 заявок,звичайно на junior або trainee, наразі без успіху,але можливо після az 900 буде по іншому.
так робота з людьми є, досвіду приблизно 10 років.
з нюансів,зараз я зараз знаходжусь в Німеччині і місцевий ринок праці скептично відноситься до світчерів. Але надіюсь все вийде.
а загалом для досвіду що можеш порадити для вивчення в напрямку клауд?

є 6 років досвіду

В 2001 сдавал на MS разработчика. За 22 года ни разу сертификат не был востребован. Для разработчика это время и деньги на ветер. Собеседования проходил, как все.
Сертификат полезен тем, кто работает с людьми, надо же лапшу вешать будущим клиентам. Для программистов совсем другие критерии построить свою карьеру.
Также не думаю, что за это время мелкомягкие изменили свою политику к сдаче экзаменов, н-р , «Визуал Студия — самая визуалистая студия на свете».

Хтось здавав AZ-204? Поділіться досвідом, пліз. Які питання найважчі?

204 Легший за 104 якщо ти девелопер.
Десь місяць на підготовку.
І це те з чого треба починати.
900 якщо хіба купонє. А їх з 2023 року відмінили.

Найважчі чкщо ти не в темі прочитати шматок коду і побачити що автори хотіли.

Там або нейміниковеншин або кавички.

Якщо в цьому варишся то досить очевидно.
На юдемі є досить близькі приклади

І користі практичної майже нема від нього.
Або для акредитації партнерства компанії або замилити очі рекрутеру

900 екзамен для інженера то сміх

Менеджерам так або студентам за кредит

Радий, що мий сертифікат підняв вам настрій. Недаремно докладав зусиль)))

Маю багато досвіду в CI/CD процесах та вирішені інфраструктурних та архітектурних питань

Щось тут не так

Скажи, наскiльки тест вiдрiзнявся вiд пробного тесту, який пропонується безкоштовно?

Достатньо відрізнявся. Були які виглядають однаково, але різний контекст.

Я розумiю що питання iншi, але складнiсть взагалi така сама?

Сложность такая же, или даже чуть ниже.
Но у меня на экзамене не было ни одного вопроса, совпадающего с пробным тестом.

Дякую що поділилися досвідом.
Це ще один доказ скільки насправді потрібно часу аби чесно підготуватися до екзамену.
Деякі хитрі люди просто купивали в Інтернеті підбірку питань та вірних відповедей.
Через це у деяких менеджерів на галері виникло хибне враження що той екзамен такий легкий що навіть мідл може його пройти майже без підготовки!
Хирість цієї ідеї зрозуміла — сертифікацію хочуть зробити обов’язковою для підвищення!
З одного боку у цьому є сенс: аби стати мідлом чи синьором — треба навчатися і підтверджувати свою кваліфікацію. Але 100 годин на підготовку галера, звичайно, ніколи не виділить — бо цей час вже проданий клієнту. Таким чином сертифікацію використовують як привід не підвищувати більшість людей.

Приємно, що стаття була корисною. Не думаю що купівля підбірки з відповідями це гарна ідея. Але це вибір кожного) Мені здається, що питання повинні змінюватись, або хоч змінювати сенс питання та відповідей. Але я не робив аналізу в цьому напрямку і не можу сказати, чи на 100% куплені питання співпадають. Про варіант підвищення — це такий момент... Наприклад, в мене це було суто моє рішення та бажання, яке ніяк не впливає на умови праці в даному часі.

такий легкий що навіть мідл може його пройти майже без підготовки

Не может.
В экзаменационных вопросах есть куча вещей, с которыми этот теоретический миддл скорее всего не сталкивался, и не столкнется никогда (например Azure Express Route или особенности различных саппорт планов).

Власний час або замість зайчика по тихому.
Галера хіба виділить раз на рік тренінг який

Щодо iллюстрації: Azure Developer Associate це AZ-204. learn.microsoft.com/...​ications/azure-developer
AZ-203 це буде Azure Data Engineer Associate.

Так, дякую. Ідея картинки була трохи іншою, показати що є три інших напрямки.

На картинці в кінці є трохи помилка, az900 (базовий) він не обов’язковий, але бажаний, тоді az104/az204 як вимога для az305/az400

Так, він не обов’язковим. Стосовно фото, я більше хотів виділити три їнші напрямки:
1) Azure administrator
2) Azure solutions architect
3) Azure developer
Звісно для кожного з них є свої умови та пререквизити. Мабудь картинку виправлю якось по іншому.

Додам, що на початку повномасштабного вторгнення робили Upskilling Initiative, де розповідали про те, як сертифікуватись:
upskilling.devrain.com

Там є записи вебінарів, поради від Microsoft MVP.

І є LI група, де ділимось порадами щодо сертифікації: www.linkedin.com/groups/12615171

Підписатись на коментарі