Перспективні професії ІТ в Україні

IT була довгий час найкращим вибором для студентів та світчерів, але в 2022 році першу роботу в IT стало знайти важко через зменшення кількості вакансій, наплив світчерів та скорочення в галузі.

Які ще професії є перспективними в Україні? Такі, щоб в Україні можна було мати вищий рівень життя, ніж за кордоном, працюючи на тій самій посаді.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дивна річ...
З одного боку всі пишуть, що в IT великі гроші, що в інших спеціальностях скрутно.
З іншого боку на дорогах Києва я бачу елітні автомобілі, навколо Києва елітні селища та елітну нерухомість.
Коли я працював ще в офісі, в нашому опенспейсі айтішники каталися на звичайних фольцах та маздах, і виплачували розстрочки на однушки-двушки у Києві чи в Ірпені/Бучі.

Де працюють ті люди, які купують елітні автомобілі та елітну нерухомість, якщо серед них айтішників майже немає?

Так пишуть одні, а машини та селища купують зовсім інші :)

І ви плутаєте «працювати» й «мутити».

В моїх краях пересічний контрабандист чи колишній партійний бонза мається десь як умовний сініор, а може й краще :) Ну і шановані люди, чиє слово міцне, розповідають про приїзджаючих в останні місяці жевжиків 23-25 років, які, не торгуючись, купують тут хатинки вартістю в 3-7кк гривеників.

В мене он хобі, фотографія. Завдяки цьому знаю що в моєму місті є люди, в яких у власності по десятку+ квартир. І я шось сумніваюся що то «айтішники з маздою» :)

І градацій між «айтішник з маздою» та «успішний успіх 2023 року» — купа.

Де працюють ті люди, які купують елітні автомобілі та елітну нерухомість

Читав дослідження на цю тему. Мільйонерами є такі групи людей
1) Власники бізнесу
2) Топ-менеджери або супер-спеціалісти в галузі експорту чи консалтінгу для груп 1) та 3)
3) Займаються чимось протиправним
4) Виграли в лотерею (ця група включає криптовалютчиків та інших псевдоінвесторів)
5) Успадкували капітал
6) Кинули палити, почали заощаджувати, винайшли еліксір безсмертя та заощаджують вже 800 років

Щоб розуміти які професії прибуткові, потрібно запитати у Київських ескортниць.

Такі, щоб в Україні можна було мати вищий рівень життя, ніж за кордоном, працюючи на тій самій посаді.

— ніякі. рівень життя залежить від середовища в якому ми жевемо і яке нас оточує.
це не фікситься тільки лиш різницею в кількості наскладованих під матрац баксів після всіх витрат та відрахувань

слуги народу / коміки / тамади ітд
соціальний ліфт ого — го

Величезна перевага ІТ у порівнянні з 99% інших професій з непоганим доходом — умовно нульова вартість набуття практичного досвіду. Все, що вам треба щоб навчитися писати код, це ПК/ноут, інтернет, електроенергія і 1-2 квадратних метри простору.

Навіть якщо уявити, що лікарям, адвокатам, нотаріусам, архітекторам і т.д. не потрібен диплом — де їм набувати практичних навичок? Тренуватися лікувати друзів? Бути посередником і довіреною особою під час написання розписки, коли хтось з ваших знайомих бере взайми гроші у іншого?

Аналогічно й з плиточниками, електриками й іншими спеціалістами, що працюють у реальному/матеріальному світі. Треба витратити купу ресурсів, щоб набити руку перш ніж братися за реальні замовлення і не накосячити.

Я веду до того, що другої такої сфери як ІТ в Україні немає. В усіх інших сферах з хорошим фінансовим забезпеченням, якщо це законна діяльність і чесне працевлаштування, а не по блату — буде потрібен як мінімум або диплом бакалавра або солідний практичний досвід, у здобуття якого треба буде серйозно фінансово вкластися.

Будь-яка (краще — рідкісна) професія, якщо на неї є платежеспроможній попит (лікар, наприклад).
Будь-яка, де є можливість працювати на зовнішньому ринку з вищим рейтом (саме це і є причиною «надвисоких доходів ойтишнегоф»).

За кордоном дуже широке поняття, і так само як і по Україні — різні місцевості мають зовсім різні і вимоги і стиль життя. Скажімо як порівняти Лондон і Ліверпуль — я би сказав, то враження цілком різних країн. Тренди зараз очевидні — меньше інженерів, більше безпосередньо бізнесу, продавців — sales, SEO і т.п. це в очевидь про більшу частку продуктів, game dev студій, повних центрів розробки, розробки на замовлення замість аутстафінгу і т.п.

Аграрка, авіація, енергетика, архітектура, військова справа ( миротворчі міссії і т.д.).

Таксист.

А якщо серйозно, то в Україні добре заробляють або топ експерти з досвідом або ті в кого блат.

Тому сумніваюсь що є ще щось таке халявне і високооплачуване

Такі, щоб в Україні можна було мати вищий рівень життя, ніж за кордоном, працюючи на тій самій посаді.

Прокурор.

Суддя КСУ теж не погано, там правда елітна нерухомість замість діамантів. Ще митниця, правда далеко не для усіх там рай.

Ще хороші адвокати добре заробляють. Здається в них ситуація навіть краща ніж в сіньйорів помідорів якщо брати кількість зароблених баксів в годину.

якби я обирав щось альтернативне ІТ, то обрав би щось, що пов’язане з будівництвом
всі ці плиточники, електрики, сантехніки завжди непогано заробляли в Україні, якщо в них така мотивація була — робили якісно, а не бухали в робочий час
після війни на таких людей буде величезний попит на десятиліття

Це ж скучно, пилюка. Скоро все будуть друкувати 3Д принтери включно із сантехнікою і електрикою, а переговори вести щось типу ChatGPT.

Я вже років за 20 чую, що скоро все будуть друкувати, але років за 5 тому не дочекався і плитку мені клав звичайний плиточник...
Такі справи...

ще 2-3 тижні максимум!

Хто і чим платити буде ? В доброму житлі не тільки потреба має бути, а ще спроможність за нього заплатити. А зазвичай такий попит є там, де є робота з добрим доходом. В Долині халупа тому і коштує мільйони доларів.

Хто і чим платити буде ?

ну зараза платять, а чому після війни не будуть?
квартири і в Києві купуються, хоч в ньому і були прильоти, а в західних областях будівництво відновилось практично повністю

В доброму житлі не тільки потреба має бути, а ще спроможність за нього заплатити.

так, саме тому багато біженців повернуться в Україну, де в умовному Івано-Франківську новобудови продаються по 500-600 баксів за квадрат, а не 2-3к ойро

А зазвичай такий попит є там, де є робота з добрим доходом

до війни мільйони українців заробляли гроші за кордоном, щоб купувати нерухомість тут — дітям/на оренду/перепродаж

Жилстрой-1 пилит харьковский бюджет на восстановлении разбитых домов. Люди восстанавливают в том числе рухнувшие целиком этажи зданий

Ви колись самі плитку клали, чи хоча б цемент замішували?)

Відповідь проста — все що можна продати за кордон за валюту і працювати remote. За локальну запрлатню і ITвці у нас не дуже шикують (зайдіть у ті ж локальні біржі фрілансу типу freelancehunt)

Строитель. Каменщик. Штукатур. Сантехник. Плиточник. Прораб. Архитектор-инженер зданий.

і так, і ні.
Я можу погодитись, що там можуть бути хороші гроші і вцілому мабуть на більшість з них не високий поріг входу.

Але з того, що знаю на Львівщині, для більшості цих спеціалістів 2к$ це вже ліміт-лімітів, вище піднімаються лише певно 5, ну можливо 10% про яких ходять легенди. Це абсолютно непорівнювано з айті, де 3ій квартиль в якому знаходиться 25% спеціалістів може бути 4700$+.

Прораби — якщо сам на себе і тримаєш бригаду, то там звісно ліміт буде дуже високо (але блін, об’єктивно це вже бізнес, а не просто формошльопити)

а ну і з важливих доповнень.
Коли ми говоримо про щось близьке, до 2к$ і більше — це завжди умови роботи.
— не буде пахнути 9-18 з перервою на обід годинною.
— умови роботи будуть в пилу, диму і ще багато всього
— медичну страховку організовувати самому, вже не кажу, що по суті в такій роботі критично мати якусь життєву страхвоку, бо все таки підвищені ризики не порівнювані з роботою за компютером.

В кінцевому випадку звісно хз, наскільки воно того варте.

Все що повязане з авіацією, морем і дипломатією.

Ага, як в тому анекдоті:
Новый русский пьёт кофе в аэропорту в буфете. Неподалёку потрёпанный мужик ест сухарик. Н. Р. — Ты кто такой? — Я тут сортиры мою. — Ты что, мать твою, разве это мужское дело? Иди ко мне работать, буду платить 400 баксов в месяц. — Да ты что, чтоб я за какие то баксы авиацию бросил?!!

Підписатись на коментарі