«Як мені переконати людей, що їм потрібно те, що я роблю?»

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Колись мені здавалося, що «кидати лайно об стінку, сподіваючись, що щось та прилипне» — це метафора, що описує поганий стартап.

А ось зараз я вважаю навпаки — це образний опис стратегії правильного засновника.

Мало хто знає, що суперпопулярний Notion у 2015 році перебував при смерті. Його засновники тоді хотіли зробити інструмент для створення додатків без програмування — але в тому вигляді це виявилося нікому не потрібно. І тоді вони вирішили почати все спочатку. І в березні 2016 року з’явилася перша версія того Notion, який ми знаємо зараз.

Той період життя Notion один із його засновників влучно охарактеризував так: «Ми занадто сильно сфокусувалися на тому, що ми хочемо принести світові. Хоча замість цього нам потрібно було зосередитися на тому, що світ хоче від нас». Вони спробували це зробити — і в них вийшло.

Коли я зараз чую від засновника, запитання: «Як мені переконати людей, що їм потрібно те, що я роблю?», моя відповідь дуже проста — «Якщо треба переконувати, то не треба переконувати».

Навіщо витрачати сили, час і гроші, намагаючись змінити світ, людей і ринок? Краще зосередитися на тому, що світ, люди та ринок хочуть від нас отримати.

Тобто шукати таку ідею, у потрібності, цікавості та корисності якої, вже нікого не потрібно переконувати. Вона просто бере — і прилипає ;-)

До речі, а чому саме «лайно»? Та, тому що більшість крутих ідей на самому початку багато хто вважав повною нісенітницею.

Тому не варто питати думку «експертів» про свою ідею. Потрібно просто кинути її в користувачів. І перевірити — прилипне вона чи ні.

💪 Беріть хороші ідеї з моїх щотижневих оглядів цікавих стартапів на каналі t.me/trend4u

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Навіщо витрачати сили, час і гроші, намагаючись змінити світ, людей і ринок? Краще зосередитися на тому, що світ, люди та ринок хочуть від нас отримати.

Як би я слухав те, що хочуть від мене люди, вони би досі їздили на конях © Генрі Форд

Мені здається, у ХХІ сторіччі, на відміну від ХІХ, зовсім інший рівень технологічного розвитку суспільства, щоб одна людина в гаражі могла зібрати щось революційне, як Генрі Форд свого часу.
Навіть «гаражні збирачі революційних винаходів» ХХ сторіччя (Гейтс, Джобс і т.д.) не робили це насамоті, а скоріше були лідерами крутих команд + мали певне фінансове забезпечення/інвестиції.
Якщо ж подивитися на стартапи Ілона Маска — SpaceX, Neuralink, Boring company, то там взагалі армії інженерів та вчених працюють над кожним з напрямків і вливається у все це мільярди й десятки мільярдів.

Я веду до того, що якщо хочеться працювати над власною революційною ідеєю — треба мати доступ до величезного запасу спеціалістів та грошей + враховувати ризики, що в фіналі люди всеодно не будуть готові користуватися тим, що ви запропонуєте.

А розробляти нудне, але практичне «щось», в чому люди відчувають потребу вже тут і зараз — значно безпечніше з бізнес точки зору. І під таке значно легше знайти інвесторів, бо й самі інвестори можуть відчувати потребу у цьому абстрактному «щось».

Зараз є гарний приклад. Корпорації сотнями мільярдів вливали в криптовалюти та метавсесвіт, а вистрілив АІ, який порівняно за копійки написали «в гаражі». Так, це не буквальний гараж, але такий проект міг проінвестувати любий долларовий мілліонер, яких навіть на доу не мало.

Кожен раз коли людство гальмує і думає що все вже придумано, починається нове велике коло технічної революції.

Це така важлива тема, а звели все до гімна. Насправді це стосується також проблеми, коли стейкхолдерам треба пояснити важливість певних кроків, а вони вимагають з 9ти жінок дитину за 1 місяць. Не кажучи, що деякі речі не можуть працювати взагалі.

Ніяк. Тре робити те що потрібно людям а не те що хочеться а потім намагатись впарити.

Підписатись на коментарі