«Як мені переконати людей, що їм потрібно те, що я роблю?»
Колись мені здавалося, що «кидати лайно об стінку, сподіваючись, що щось та прилипне» — це метафора, що описує поганий стартап.
А ось зараз я вважаю навпаки — це образний опис стратегії правильного засновника.
Мало хто знає, що суперпопулярний Notion у 2015 році перебував при смерті. Його засновники тоді хотіли зробити інструмент для створення додатків без програмування — але в тому вигляді це виявилося нікому не потрібно. І тоді вони вирішили почати все спочатку. І в березні 2016 року з’явилася перша версія того Notion, який ми знаємо зараз.
Той період життя Notion один із його засновників влучно охарактеризував так: «Ми занадто сильно сфокусувалися на тому, що ми хочемо принести світові. Хоча замість цього нам потрібно було зосередитися на тому, що світ хоче від нас». Вони спробували це зробити — і в них вийшло.
Коли я зараз чую від засновника, запитання: «Як мені переконати людей, що їм потрібно те, що я роблю?», моя відповідь дуже проста — «Якщо треба переконувати, то не треба переконувати».
Навіщо витрачати сили, час і гроші, намагаючись змінити світ, людей і ринок? Краще зосередитися на тому, що світ, люди та ринок хочуть від нас отримати.
Тобто шукати таку ідею, у потрібності, цікавості та корисності якої, вже нікого не потрібно переконувати. Вона просто бере — і прилипає ;-)
До речі, а чому саме «лайно»? Та, тому що більшість крутих ідей на самому початку багато хто вважав повною нісенітницею.
Тому не варто питати думку «експертів» про свою ідею. Потрібно просто кинути її в користувачів. І перевірити — прилипне вона чи ні.
💪 Беріть хороші ідеї з моїх щотижневих оглядів цікавих стартапів на каналі t.me/trend4u
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів