Chat GPT: Ту хайп ор Нот ту хайп

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Перш за все хочу наголосити, що цей пост написаний без будь-якої допомоги AI чи інших тваринок цього примарного світу)) Але якщо ця тематика вам вже набридло, то я намагатимусь внести щось трохи інше, не дуже понируючись у технічні глибини.

Чому я це пишу? Тому що я копірайтер з досить великим стажем, і не писав тексти тільки гусячим пером — це до того, що є з чим порівняти. То Grammarly мені подобається не тільки з логіки підтримання національного виробника, а тому що допомагає швидко виявляти дрібні помилки. Але зараз не про це.

Коротенько власна думка — Chat GPT та інші AI досить корисна штука, але виключно як інструмент для масовки та рутини. Я би навіть сказав, що дуже допомагає швиденько склепати контент, щоб далі його розкритикувати, зробити краще, тощо. Я завжди казав, що не бачу сенсу знову винаходити велосипед, якщо треба взяти базову модель і доопрацювати її виходячи з потреб та можливостей.

На перший погляд AI видає досить симпатичний шмат тексту, але коли починаєш ретельно вичитувати (важливий момент — розумієшся у предметі), то вибір синонімів може кульгати, логіка стрибає не у тому напрямку і взагалі тексти дуже ідеальні — у тому сенсі, що не живі та штучні. А саме неідеальність робить нас особистістю. Трохи пафосно, вибачайте панове))

Ще технічний момент, унікальність досить часто далека від 100%. І якщо це для когось не суттєво, то у копірайтингу це досить важливо, і бажано, щоб була 95%+. Плагіат та індексацію Гугла ніхто не відміняв, і ще під великим питанням, як саме сприйматиме сам Гугл тексти сгенеровані AI. Почекаєм на найближчі оновлення Гугла, я більш ніж впевнений, що цей момент вони вже взяли до уваги.

Контент має бути якісним, корисним та оригінальним — але для того щоб це оцінити, потрібні певні досить просунуті навички та досвід.

Звісно, цей інструмент може вам допомогти при SEO оптимізації, але не зробить це за вас! І як будь-якому дуже розумному та ефективному, але не самостійному робітнику, від вас очікуватимуть детальних інструкцій, якщо вам потрібен результат заслуговуючий уваги.

Іншими словами, планка для SEOшника зростає, але і сама діяльність стає цікавішою, хоч і потребує більш просунутих навичок та постійного навчання.

Рухаючись далі, хочу сказати що схоже вже прочитав за програмування — AI як найкращий друг — завжди готовий допомогти, але питання чи буде та поміч доречною. Тобто на ура напише 30-40 строчок коду, при умові правильно заданого питання (!), і мабуть допоможе джунам та мідлам у швидкості та якості розробки, особливо якщо не до кінця розуміються у різних методах опису. Але якщо не розумієш логіку, терпіти тебе довго ніхто не буде.

Але, саме головне, що мене турбує — наявність та прогрес таких інструментів може дуже погано вплинути на молоде покоління. Учням, студентам, а на далі робітникам різноманітних сфер не треба буде напрягати мізки, щоб написати щось легкої та середньої складності... що приведе до повної неспроможності створити щось складне (чи то буде контент, чи щось інше), і відповідно може взагалі зруйнувати критичне мислення. До рівня мавпи звісно не впадем, але варіанти деградації можуть бути досить різноманітні.

Я вже і не кажу, що навіть зараз вже дуже часто чую — я це прочитав у Інтернеті або побачив в Ютюбі/Тік Тоці... і людина навіть не спробувала аналізувати, чи схожа отримана інформація на істину. Звісно, маніпулювати таким контингентом стає досить легко. У рашці це було досягнуто зомбоящиком, але шлях тут промальовується досить схожий.

Закінчу цитатою діда Панаса — ось така ..., малята. Ну, а згодом? Питання ці б...кі «турбують», перефразовуючи іншого українського класика, і як би сказали англічани — pardon my French, please))

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Правильно писати гайп🤓😁

Хайп (галас) — Як перекладається слово Хайп (галас) українською — Словотвір Хайп — інтенсивна реклама, розкручування; піар; значна увага, захват, інтерес, галас довкола чогось. По реакції критиків відразу стало зрозуміло, що хайп навколо групи підніметься немалий.

І ще:

uk.m.wikipedia.org/wiki/Хайп

То саме дякую Вам — особистим прикладом доводите, те на що я хотів звернути уваго статтею.

Камон. Це новий мем на доу😂😂

Ну хоч не гойда

Але, саме головне, що мене турбує — наявність та прогрес таких інструментів може дуже погано вплинути на молоде покоління. Учням, студентам, а на далі робітникам різноманітних сфер не треба буде напрягати мізки, щоб написати щось легкої та середньої складності...

Теж саме казали, коли з’явилися калькулятори. І що, люди сильно отупіли, коли перестали рахувати без калькулятора?

Ще технічний момент, унікальність досить часто далека від 100%. І якщо це для когось не суттєво, то у копірайтингу це досить важливо, і бажано, щоб була 95%+. Плагіат та індексацію Гугла ніхто не відміняв, і ще під великим питанням, як саме сприйматиме сам Гугл тексти сгенеровані AI.

Ми тестували, унікальність була 30%. Що просто смішно і досить небезпечно для бізнесу.

Мої колеги отримали 52%, але я за вуха витягнув той текст на 65%... і стало зрозуміло, що простіше написати самому.

Але, саме головне, що мене турбує — наявність та прогрес таких інструментів може дуже погано вплинути на молоде покоління. Учням, студентам, а на далі робітникам різноманітних сфер не треба буде напрягати мізки, щоб написати щось легкої та середньої складності... що приведе до повної неспроможності створити щось складне (чи то буде контент, чи щось інше), і відповідно може взагалі зруйнувати критичне мислення.

Коли з’явився інтернет і сайти з рефератами, всі теж так думали. І нічого, за чверть сторіччя ще не деградували.
Трохи засмучує, що молодь в більшості не здобуває навичку сприйняття інформації через текст. Але хто зна, може за відео форматом передачі знань майбутнє, і дінозаври просто вже не розуміють, що разом з книжками потроху іде епоха текста як головного медіа поширення знань.

Трохи засмучує, що молодь в більшості не здобуває навичку сприйняття інформації через текст.

Це як засмучуватись що не всі пишуть правою рукою, коли лівшам дозволили писати лівою. Люди знаходять ті способи передачи інформації, які є оптимальнішими для них. В чому проблема якщо це відео, аудіо, пантоміма? Ті хто читають книги залишаються. Ба більше, ті хто залишаються більше вкладають зусиль оскільки аудиторія менша та прискіпливіша

І нічого, за чверть сторіччя ще не деградували.

Ну, як сказати....
Я от по телефону часто пояснюю як певну річ (індивідуальну, але загально доступну) «у гуглі» знайти та надіслати надавачу послуг.
80% взагалі не розуміють що і як....

Дякую, що Ви саме

Дякую, що Ви саме торкнулись теми рефератів.
У середині нульових я написав дуже багато курсових та дісеров для британських вузів. Це був досить непоганий заробіток, звісно вимоги до якості і перевірки були відповідні.
До чого я веду — в нас були клієнти, яки як то кажуть сідали на голку (я ще це називав інтелектуальной наркотою) у першому році навчання і вже не злазили. А зараз подібні сервіси є в набагато більшій кількості. Звісно, це шлях у нікуди, після окінчення навчання, але так... деградація.

Підписатись на коментарі