Податки ФОП-IT українця в Польщі за 2022 рік

Привіт! Багато було розмов стосовно того, чи треба платити податки в Польщі айтівцю, працюючему на ФОПі, який має тимчасовий захист. Але зараз в мене питання інше, як саме подати декларацію PIT-36 і заплатити податки, бо стикнувся з проблемами, використовуючи podatki.gov.pl та інши креатори. Заповнюю декларацію і вказую, що отримав доход за кордоном в певному розмірі за роботу, виконувану особисто, а мені пише в кінці:

Dochody podatnika: 0,00 zł
Dochody osiągnięte za granicą: XXX zł
Тобто, начебто і платити нічого не потрібно, але це ж не так.
Чи може робота не ФОПі у Польщі не вважається доходом з-за кордону? А тоді на якій підставі я вів підприємницьку діяльність, умова злеценія, наприклад, якщо я вкажу цей дохід в відповідній графі? Може хтось вже заповнив декларацію та заплатив податок і має досвід з цього? Ще питання стосовно залічки, я нічого не платив, як мені тоді дізнатися, скільки пені я маю заплатили? Дякую.
👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вітаю, спільното. Прошу поділитись досвідом тих, кто декларував доходи українського ФОП-IT та сплачував відповідні податки в Польщі. Завчасно дякую

Лол
Це незаконно, працювати через укр ФОПа з Польщі. Тому і немає такого як «задекларувати доходи ФОП в польській податковій». Теоретично можна задекладрувати це як дохід фіз особи, але через це буде набагато більше проблем.
До пів року ще ок (поки ти не податковий резидент Польщі).

На цьому етапі я вже знаю про незаконність, але коли була діяльність ще не знав. Тим не менш, я впевнений, що багато людей зтикнулись з цією проблемою і хтось точно задекларував такий дохід та сплатив з нього податок у Польщі. Тому шукаю таких людей, щоб поспілкуватись детальніше

Ви кажете, що можна задекларувати як дохід фіз особи — про який саме ПІТ йде мова?

Була така тема dou.ua/forums/topic/42165 . Основний контент потертий, але можна там почитати коментарі автора теми. Основний зміст — людина працювала 3-4 місяці з території Польщі на укр.фопі, подала офіційний запит до польської податкової як платити податки, отримала судову тяганину та купу гемору.

Так, я читав, дякую. В даному випадку людина подала офіційний запит до податкової, мене ж цікавлять люди, які не звертались за інтерпретацією, а «мовчки» подали деклаоацію та сплатили податки

Доповню: або випадки, де люди звернулись за інтерпретацією, але це не призвело до наслідків як у темі, що Ви надіслали — бо запит був сформований таким чином, що не підставляв особу. Оригінальний запит особи з тієї теми не бачив, але є вірогідність, що була надана зайва інформація, яка власне і призвела до таких наслідків

Справа ваша що робити. Я б або вiдкривав jdg чи чeрeз iнкубатор, щуб було просто, чeсно, прозоро. Або нe свiтив укр.фоп, щоб нe мати гeморою та подвiйного оподаткування.

Дякую за поради! Діяльності ФОПа більше немає, але турбує питання того, що робити з тим, що вже сталося — як це правильно показати Польщі, щоб не відхопити потім проблем. Щодо не світити ФОП — не розумію, як в контексті CRS можна на це розраховувати, бо рано чи пізно прийде запит з українського банка і я буду повинен вказати польске податкове резиденство

Діяльності ФОПа
більше немає

Ну і супер, проблема вирішена.

турбує питання того, що робити з тим, що вже сталося

Нічого, купіть собі заспокійливе

як це правильно показати Польщі, щоб не відхопити потім проблем

Ніяк.
Бо показавши, проблеми будуть 100%, і вони не вирішуються «заплатити штраф і податки».
Не показавши, швидше за все проблем не буде.

не світити ФОП — не розумію, як в контексті CRS можна на це розраховувати

Для українських банків не вказуйте шо ви польський податковий резидент.
Так само як для польських не вказуєте що ви український.

рано чи пізно прийде запит з українського банка і я буду повинен вказати польске податкове резиденство

І що? Ігноруєте запити, в гіршому випадку заблокують рахунок (а на той момент у вас там має бути 0).
І взагалі, ФОП закритий — то і рахунки в банку закрийте. Тоді і дані не треба оновлювати.

* Це все не поради чи рекомендації

Для українських банків не вказуйте шо ви польський податковий резидент.

Це тягне штраф до 800 тисяч гривень. Банк знає про операції в Польщі, тобто в нього будуть підстави вважати, що вказана інформація не є правдивою

Ігноруєте запити, в гіршому випадку заблокують рахунок (а на той момент у вас там має бути 0).
І взагалі, ФОП закритий — то і рахунки в банку закрийте

Закриття рахунку не звільняє його від участі в обміні CRS

Це тягне штраф до 800 тисяч гривень

Ні
800к гривень це якщо вказати що ви тільки український.

Ну і якщо у вас синдром підвищеної тривоги, то 800к гривень це краще ніж депортація з забороною в’їзду чи тюрма=)

Закриття рахунку не звільняє його від участі в обміні CRS

Смисл в тому щоб закрити його до того як оновили дані про податкоіе резидентсво.
Нема рахунку — нема зобов’язання оновлювати

Смисл в тому щоб закрити його до того як оновили дані про податкоіе резидентсво.
Нема рахунку — нема зобов’язання оновлювати

Оновлення даних власником рахунку щодо податкового резиденства — не єдиниий критерій його визначення. Тобто ризик обміну залишається навіть якщо закрити рахунок, бо у банка є інші підстави визначити людину як податкового резидента тої чи іншої країни — найочевидніше, це операції в тій чи іншій країні
Іншими словами це не вирішує проблему того, що Польща дізнається про ці доходи в рамках обміну

бо у банка є інші підстави визначити людину як податкового резидента тої чи іншої країни — найочевидніше, це операції в тій чи іншій країні
Іншими словами це не вирішує проблему того, що Польща дізнається про ці доходи в рамках обміну

Дурниці, CRS так не працює

Припустимо. В моєму випадку я би не хотів виводити кошти з українських рахунків та закривати їх. Тоді питання CRS залишається відкритим...

Не оновлюєте дані до кінця року.
Тоді обмін даними буде тільки за наступний рік, а там вже доходу не буде бо ФОП закритий.
До кінця року 2 місяці залишилось)

Я вивчав це питання — опитувальник щодо податкового резиденства за цей рік прилетить тільки у наступному році, а сам обмін відбудеться аж у вересні наступного року. Тобто не оновлення даних до кінця року не вирішує проблему

Ви маєте документ що ви польський податковий резидент? Такий можна отримати в польській податковій. Якщо ні — то супер.

пишите що маєте лише українське. За кордоном живуть мільони українців, і ні в кого проблем немає.

Ви переживаєте за щось що мільони українців порушують і все ок

Мені б ваш спокій) Є відчуття, що ті, в кого були проблеми в цьому плані, не мають змоги дати про себе знати. Якщо розумієте, про що я

Добре, а як довго ви знаходитесь в Польщі?

Я це розумію. Я мала на увазі, рік/ два ітд. А у вашій компанії є можливість вас якось легалізувати зараз? Вони, зазвичай,це мали б вам пропонувати.
Треба ще почекати ще на відповідь на форумі бухгалтера пані Наталії, вона спеціалізується на Польщі.
В любому випадку,удачі вам.

Дякую. Менше року. Щодо легалізації — наразі в мене особисто таких планів немає, я ще на стадії «перечекати війну і повернутись» — можливо це хибна позиція, але як є

штраф до 800 тисяч гривень

a за шо штраф, знаю є за KIK, але jdg то не компанія і звітувати не треба

Мова про CRS — якщо не вказати, що маю інші податкові резиденства

О, цікаво, пропустив про цю анкету CRS-1 і штраф за неї.

Мені то не критично, порушувати не буду, просто проігнорю її :) А укр.рахунки, ну що ж, закриють так закриють.

Доповню: або випадки, де люди звернулись за інтерпретацією, але це не призвело до наслідків як у темі

Там не було надслідків, автор тої теми їх сам собі придумав.

Рішення інтерпретації це не є рішення суду, ніхто на основі цього не виписує штрафу і не починає розслідування чи відкриває праву.

Сама ідея інтерпретації полягає в тому що вона індивідуальна, тобто свої дані, ситуацію і т.п. потрібно детально і чесно розписати.
Бо якщо так не зробити, то позитивне рішення по ній не вплине на перебіг справи про порушення.

Тим не менш, я впевнений, що багато людей зтикнулись з цією проблемою і хтось точно задекларував такий дохід та сплатив з нього податок у Польщі

Я знаю багато людей з цим стикнулись, але не знаю жодного (і ніколи не чув) щоб хтось платив.

Ви ж розумієте що проблема не тільуи в податках, а як зі ZUS. А чого взагалі діяльність велвсььбез відкриття фірми.
Це ніде не описано бо так ніхто не робить.
Не хочете собі проблем — не робіть зайвих рухів.

А яка там ціна питання,який штраф?
Я би не ризикувала з податковою, бо тут швидко все: штраф>суд ітд.
Вони все одне побачать,рух коштів ітд.

А яка там ціна питання,який штраф?

Та в цьому і проблема що питання не в грошах.
По закону людина не може вечти підприємницьку діяльність в Польщі не зареєструвавши компанію/JDG. (десь нижче в цьому топіку хтось скидав відповідь податкової).

Чат гпт каже що фінансово це до 5к злотих штрафу, податки по шкалі 12%/32% без пільг, всі платежі до ZUS, якщо перейде поріг 200к обороту — то ще й VAT.

Але найгірше що ведення незареєстрованої діяльності можуть розцінювати як податковий злочин (при несплаті податків більше 23к), а це кримінальна стаття (і я впевнений що 100% депорт)

Вони все одне побачать,рух коштів ітд.

Тут питання до автора. Якщо він *регулярно* поповнював з укр картки польський рахунок, то може бути.

розцінювати як податковий злочин

потім ще під руки та українським прикордонникам передадуть, та 5+ років депорту з Шенгену. Nice за те що вирішив показати який ти чесний.

Загалом бачу тенденцію щодо приховування наявності українського ФОП — і в рамках цієї бесіди, і в рамках інформації, яку вивчав раніше. Але постає питання CRS — я буду змушений відзвітувати, що маю податкове резиденство Польщі (= передати інформацію про свої українські доходи польскій стороні, де цей дохід не задекларований). А якщо не відзвітую про інші податкові резиденства за їх наявності — отримаю штраф до 800 тисяч гривень і потенційно такий самий наслідок обміну даними між країнами. Варіант з закриттям українських рахунків, запропонований вище, не розглядаю. Виходить замкнене коло

Тут вже тонка межа, хто як готов ризикувати, скільки грошей втрачати, які подальші плани та пріоритети.
А так мабуть по темі мені нема чого додати, тому хай щастить.

Так, розумію, дякую. Тому і хотів би зробити правильно, а не ризикувати. А на теренах інтернету більшість відмовляє від цього «правильно» з зазначених вище причин :)

Чи має хтось контакти довірених бухгалтерів або організацій, які можуть проконсультувати щодо роботи в Польщі по українському ФОП?

Безкоштовна консультація — ви не можете працювати в Польщі по українському ФОП легально з точки зору польської податкової, якщо не хочете відкривати постійне представництво свого ФОП на теренах Польщі.

Можливо буде актуально комусь, написав гайд про автоматизацію сплати податків в Польщі: dou.ua/forums/topic/44907

Чи може робота не ФОПі у Польщі не вважається доходом з-за кордону

Може, якщо оформлений, як ГІГ, а не ФОП

Підкажіть будь ласка — якщо я заїхав на територію Польщі в липні 22 року, і в тому ж 22 році не пробув більше 183 днів, то при отриманні резидентства в 23 році я муситиму платити податки за період з січня 23 року, чи за 22 рік також?

За 22 рік ти вже не можеш заплатити, до травня треба було подати декларацію про доходи.

Дякую, впринципі і подавати не було що без резиденства, хоча я вже читаю різні топіки, і деякі відповіді потипу «мав зареєстреватись одразу ж по приїзду» мене лякають.
Вцілому думаю, що якщо і хочеш оформитись як фоп в Польщі то треба лишнього не говорити їм

Є польска бухгалтерська компанія із працівниками, які знають українську та російську мови.
Там можуть допомогти із будь-якими складними питаннями податків в Польщі. www.afcgroup.pl

А як взагалі ті 183 дні рахуються? Якщо наприклад людина 83 днів прожила в 2022 році, то 183 буде на 100 день 2023 року чи на 183 день 2023 року?

183 день 2022 року (в кожному році окремо), декларація подається за календарний рік.

В законі написано 183 дні в податковому році.

Якщо в 24 році пробув перші пів року (183 дні) в Польщі, і став податковим резидентом.

То треба заплатити податки на закордонний дохід і за ці 183 дні?

Неофіційно Українців не чіпають зараз — відносяться з розумінням до ситуації.
Але якщо робити офіційно та згідно законів — так процювати не можна взагалі. Мешкаючі в Польші не можна працювати по Українському ФОП — потрібно його закрити і відкрити Польский JDG, наприклад.
Один знайомий вже намагався отримати з податкової (точніше від KIS) індивідуальну податкову інтерпретацію такого випадку — отримав відповідь, що оскільки в його випадку він мав діяльність що зареєстрована в Україні, але всі виробничі потужності знаходилися в Польші (він, ноутбук, та місце праці яке він винаймав — квартира / номер в готелі) — то така ситуація класифікується польским податковим законодавством як «zaklad» і відповідно до закону він повинен бути зареєстрований і сплачувати податок до Польші відповідно до місця провадження діяльності.

Але мені здається він в формулюванні того запиту сам себе закопав далі ніж потрібно.

Я задавав запитання до податкової письмово для колег, але не як індивідуальну інтерпретацію а просто письмовий запит який ні до чого не зобов’язує (бо це не моя ситуація — я тут мешкаю вже 8 років і працюю по УоП).
І мені відповідь була надана трохи простіша. Якщо спростити 2 сторінки тексту пояснень (можу дати повний текст, але він Польською):
перші 183 дні перебування у Польші — «частковий обов’язок податковий» — тобто оподатковується дохід отриманий від діяльності в Польші. Дохід отриманий поза Польшею — не оподатковується.
Післе 183 днів — наступає безумовний обов’язок податковий — тобто будь-який дохід отриманий будь-де — оподотковується на користь Польші (за виключенням особливостей прописаних в упові о уникненню подвійного оподаткування).

Якщо кому цікаво — можу дати лінк на свій FAQ по Польші — там я зберіг текст відповіді від податкової (не знаю чи доу дозволяє вставляти лінки в коментарях)

PS: ну і на останнє додам — що підтримую що вже писали колеги — в Польші досить цивілізоване відношення з податковою — можно зателефонувати на горячу лінію і отримати безкоштовну (ну як безкоштовну — за наші ж податки :) ) консультацію по своїй ситуації. Або зайти в саму податкову і звернутися до інформаційного вікна. Або написати є-мейл і отримати розширену відповідь по вашій ситуації і запитанню.
Єдиний нюанс — звісно це все польською мовою.

Маю надію максимальний розмір коментаря дозволить процитувати відповідь податкової.

Текст запитання: Szanowni państwoChciałbym wyjaśnić sytuację dla moich kolegow.Mamy ukraińskich kolegów, którzy przybyli do Polski po 24 lutego, szukając tymczasowej ochrony w związku z wojną.Są zarejestrowani jako JDG (B2B) na Ukrainie i mają umowę z ukraińskim oddziałem, płacą podatek na Ukrainie (5% PIT + stała cena dla ukraińskiego odpowiednika ZUS).Jednak mieszkają w Polsce już ponad 183 dni, co w naszym rozumieniu czyni ich teraz polskimi rezydentami podatkowymi.Mamy więc kilka pytań do zadania:1) Czy mogą kontynuować pracę w ramach ukraińskiej rejestracji JDG, czy też muszą zarejestrować polski JDG?2) Jeśli pozostają w ukraińskim JDG — czy po 183 dniach pobytu w Polsce powinni płacić Polsce dodatkowe podatki za swoją działalność?2.1) Jaki poziom podatków powinni w tej sytuacji płacić Polsce?3) Czy powinni z mocą wsteczną (z dolu) płacić Polsce podatki za dochód, który uzyskali w ciągu pierwszych 183 dni, gdy mieszkali w Polsce pod czasową ochroną?Z góry dziękuję
"Відповідь:

Identyfikator zapytania: 36938753
0110.KIZ.4110.29506.2022

Szanowny Panie,

obowiązek podatkowy zależy od miejsca zamieszkania dla celów podatkowych, rodzaju uzyskiwanych dochodów (tzn. z jakiego źródła są uzyskiwane), miejsca ich uzyskiwania oraz regulacji zawartych w odpowiednich umowach o unikaniu podwójnego opodatkowania.

Rezydencja podatkowa

Osoby, które mają miejsce zamieszkania dla celów podatkowych w Polsce (rezydenci) podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów niezależnie od tego, w którym kraju dochody te uzyskują (osoby te mają tzw. nieograniczony obowiązek podatkowy).

Natomiast osoby, które nie mają miejsca zamieszkania dla celów podatkowych w Polsce (nierezydenci), podlegają obowiązkowi podatkowemu tylko od dochodów osiąganych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (ograniczony obowiązek podatkowy).

Za osobę mającą miejsce zamieszkania w Polsce uważa się osobę fizyczną, która:

1) posiada na terytorium Polski centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub

2) przebywa na terytorium Polski dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.

Rezydencję podatkową określa podatnik mając na uwadze powyższe okoliczności. Dodatkowe informacje można znaleźć tutaj: objaśnienia podatkowe — rezydencja podatkowa.

Za okres kiedy był Pan rezydentem podatkowym Ukrainy ma Pan w Polsce ograniczony obowiązek podatkowy i opodatkowuje Pan w Polsce tylko dochody uzyskane w Polsce, nie opodatkowuje Pan w Polsce dochodów uzyskanych w Ukrainie.

Opodatkowanie przychodów z działalności gospodarczej

Zyski przedsiębiorstwa Umawiającego się Państwa podlegają opodatkowaniu tylko w tym Państwie, chyba że przedsiębiorstwo prowadzi działalność gospodarczą w drugim Umawiającym się Państwie poprzez położony tam zakład. Jeżeli przedsiębiorstwo wykonuje działalność w ten sposób, to zyski przedsiębiorstwa mogą być opodatkowane w drugim Państwie, jednak tylko w takiej mierze, w jakiej mogą być przypisane temu zakładowi.

Do momentu kiedy był Pan rezydentem podatkowym Ukrainy i uzyskiwał Pan przychody z działalności gospodarczej prowadzonej w Ukrainie to takie przychody podlegają opodatkowaniu tylko w Ukrainie, nie podlegają opodatkowaniu w Polsce.

Rezydencja podatkowa w Polsce

Od momentu kiedy podatnik jest rezydentem podatkowym Polski — posiada tzw. nieograniczony obowiązek podatkowy — jest opodatkowany zarówno od dochodów polskich jak i zagranicznych — w Polsce unikając podwójnego opodatkowania od dochodów zagranicznych zgodnie z umową międzynarodową.

W takim przypadku podatnik uzyskując w Polsce przychody z działalności w Polsce — jest zobowiązany opłacać podatek dochodowy w trakcie miesiąca/kwartału i rozliczyć się w zeznaniu rocznym.

Jeżeli podatnik w tym okresie ma również dochody z zagranicy może być zobowiązany do wykazania tych dochodów w Polsce.

Sposób rozliczenia jest uzależniony od wyboru formy opodatkowania z działalności w Polsce.

Dodatkowe informacje

W zakresie konieczności rejestracji działalności gospodarczej w Polsce może Pan skontaktować się z Infolinią Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG), dane kontaktowe dostępne są pod adresem: www.biznes.gov.pl/pl/centrum-pomoc.

W ramach odpowiedzi na zapytania mailowe podawana jest ogólna informacja w zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego, oceny w zakresie stanu faktycznego powinien samodzielnie dokonać podatnik i będzie ona podlegała ewentualnej weryfikacji organu podatkowego.

Pomocne mogą być objaśnienia w sprawie rezydencji podatkowej. Może Pan również zadzwonić do nas.

Podstawa prawna
— art. 3, art. 4a ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2021 r., poz. 1128, ze zm.),
— Konwencja zawarta między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Ukrainy w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i majątku (Dz. U. z 1994 r. nr 63 poz. 269, ze zm.) oraz tekst syntetyczny.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Odpowiedź ma wyłącznie charakter informacyjny. Nie stanowi:

indywidualnej interpretacji przepisów prawa podatkowego, w rozumieniu przepisów rozdziału 1a działu II ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa;
wiążącej informacji stawkowej, w rozumieniu przepisów rozdziału 1a działu VIII ustawy z dnia 11 marca 2004 roku o podatku od towarów i usług;
informacji pozostającej w związku z przedmiotem postępowania podatkowego (w rozumieniu art. 121 § 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa) lub postępowania celnego (w rozumieniu unijnych i krajowych przepisów prawa celnego);
wiążącej informacji akcyzowej — w rozumieniu działu IA ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym;
wiążącej informacji taryfowej ani wiążącej informacji o pochodzeniu towarów — w rozumieniu art. 33 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r. ustanawiające unijny kodeks celny

Zapraszamy Państwa do:

korzystania z naszych usług — telefon do konsultanta

od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 18.00 pod numerami telefonów:

801 055 055 — dla połączeń z telefonów stacjonarnych,

22 330 03 30 — dla połączeń z telefonów komórkowych,

+48 22 330 03 30 — dla połączeń z zagranicy

odwiedzenia Portalu Podatkowego Ministerstwa Finansów www.podatki.gov.pl"

Доброго дня, мене дуже цікавить це питання. Дайте лінку, або тезисно тут викладіть. Особливо після сплати штрафу у розмірі 7000 злотих за відсутність страхування на авто за один день при тому, що гугл писав сумму десь 1500. Може ще підкажите українських юристів, щоб оскаржити цей штраф?

Я щось не зрозумів суть вашого питання — бо в цьому контексті йшла розмова про оподаткування доходу людей що мешкають в Польші хоч і лишалися на реєстрації Українського ФОП-у і, мені здається, више відповідь мною була надана не лише тезово, але й досить детальна.

Щодо ж другого контексту — себто штрафу за керуванням авто за відсутністю страховки — то це не відноситься до податкового кодексу, а є просто прямим порушенням ПДР Польші. Сума штрафу за це порушення залежить від періоду впродовж якого у вас не було страхового полісу. 1500 — це мінімалка якщо період буквально кілька днів (наприклад не встигли оновити чи тощо).
Якщо ж час від попереднього страхового полісу досить чуттєвий (від 2 тижднів і вище) то штраф може сягати трохи меньше 7000 злотих наскільки я пам’ятаю щось блтзько 6800.
Наврядчи вам допоможуть саме українські юристи в польскому праві. Але навіть і польські навряд чи допоможуть якщо ви дійсно порушили правила. Єдине що можна зробити — якщо у вас насправді був поліс, але ви його, наприклад, в той день забули вдома — то можете подати в суд це освідцення — тоді дійсно отримаєте зменьшений штраф щось біля 1000 зл.
Але, так, порушення ПДД в Європі може коштувати досить великих штрафів.

Якщо ти не отримував доходу на польські рахунки то краще не починати оце все з польською податковою.
Переведись на JDG або працюй через бізнес інкубатор і плати податки вже з тих грошей.
А до того часу ти жив на заощадження.

Ну і скоро вже треба буде подаватись на карту побиту якщо хочеш дальше в Польщі залишатись

Приходиш у податкову, записуєшся на індивідуальний прийом (треба тільки за місцем проживання/оренди житла/прописки приходити).
Тобі прямо по твоєму кейсу все розкажуть і порахують, і дадуть рахунки, на які платити.

Якщо коротко, то в загальному вигляді поляки вважають українських фопів, які виконували роботи на український фоп з території Польщі, своїми податковими резидентами з необмеженим податковим обов’язком. З цього витікає 2 висновки:
1. Податки потрібно платити на загальних підставах авансом.
2. Уникнення подвійного оподаткування — це проблема фопа та української податкової, а в Польщі треба заплатити всю ставку податку.

У мене був трохи інший кейс, але я по ньому отримав податкову консультацію безкоштовно і вичерпно.

А ще, для бажаючих перевірити глибину кролячої нори — можна ще прийти в ZUS і спитати, як правильно платити складки, якщо отримуєш постійний дохід з території України і платиш в Україні ЄСВ (або не платиш).

Да мені не влом заплатити ті податки, якби знати як) Зараз спілкуюсь з ще одним дорадцем податковим, які не дуже розуміють цей нестандартний кейс, а потім піду вже на інд. прийом, як ви кажете, якщо мені не дадуть вразумілої відповіді. Насправді, я порахував в одному калькуляторі ті податки, на перші 30000 злотих нуль податок, потім 12%, на двох дітей вирахувати можна 2200 злотих, на інтернет 720 злотих, а ще 20% можна відрахувати за працю з іноземним контрагентом. І залишається не так вже і багато. Зато як біла людина користуєшься усіма благами фінансової системи, відкриваєшь брокерські рахунки, і.т.д. А на цей рік я вже по білому на JDG буду працювати.

Підкажіть, чи вдалося Вам прояснити Вашу ситуацію?

Вітаю, підкажіть а де можна почитати про ці повернення податків якщо 2 дітей, інтернет, та 20% відрахувань за іноземну компанію.. Я ніде не можу знайти цю інфу.

ну так якщо в Польщі не працюєш, то не маєш податкового номера. то яким чином і навіщо заповнювати той піт36?

навіщо — питання філософське і кожен відповідає на нього для себе сам.

А яким чином щодо податкового номера — податковим номером для фізичних осіб (трохи складніше у випадку JDG / sp z o.o., але не дуже — там NIP, він отримується через форму NIP-7) в Польші виступає ідентифікатор більш широкого ужитку — PESEL — є чимало варінтів його отримання — його видавали людям що шукали захисту від війни в Польші — при реєстрації статусу захисту. Його можна просто отримати під час отримання тимчасової прописки, або ж просто через подання заяви з проханням про виділення ідентифікатора (номер форми не пам’ятаю) до місцевого відділу міської влади

дякую, відкрив ту форму PIT-36 і побачив, що там NIP/PESEL.. блін..

Ой, таке цікаве питання
Я от зараз на випробувальному терміні на одній компанії, яка і не з Польщі і не з України, і я ніде ще не оформилась і не платила податки, але після випробовувального терміну буду офорляти JDG проконсультувалась з юристом тут і він сказав, що рано чи пізно податкова постукає і скаже, а де ти дорогуша береш кошти і де плотиш податки.

Але чула така штуку, що має пройти аля 6 місяців від тоді, як ти живеш в Польщі і тоді вже будуть до тебе питання. Тобто гіпотетично перших 6 місяців у Польщі ти будеш вважатись резидентом України ще.

Хто що ще знає, пишіть.

Бо я от досі вагаюсь, де оформлятись і як правильно зробити. Чи можливо оформити ФОП в Україні. Хзхз

перші 183 дні ви вважаєтесь податковим резидентом України, далі потрібно дивитись на те, які умови пропонує країна, де ви знаходитесь і зважати на те, які маєте плани на майбутнє.

А перші 183 дні відколи?
Якщо наприклад приїхав в листопаді на місяць 23. А В грудні на місяць був за межами євросоюзу.

То по приїзду в 24ом році ці 183 дні будуть рахуватися наново?

Я би краще це взагалі не заповнював, бо будеш мати більше питань від податкової ніж це того варте.

Нещодавно вже була стаття від oдного такого «чесного»
dou.ua/forums/topic/42165

А не краще звернутися з цим питанням у податкову?

Підписатись на коментарі