Офіційно працювати з роботодавцем із США

Вітаю, шановне товариство.

Вперше в житті маю підписати контракт із приватною штатівською установою з очікуваним терміном на 6 місяців. Це робота part-time, оплата погодинна, дистанційно. Потрібно буде інколи виконувати певну роботу. Навантаження буде не часто, тому оплата за працю в середньому за місяць складе всього лише 300-500 USD. Такий собі підробіток.

З того що, я дізнався, у мене є три варіанти: 1 Зареєструвати ФОП, 5%; 2 Не реєструвати ФОП і платити 18% податку; 3 Працювати в чорну, правильно я розумію? Можете поділитися досвідом, чи є сенс відкривати ФОП для такої невеликої суми на старті кар’єри фрілансингу? Якщо без ФОП, то 18% податку платиться з кожної отриманої суми?

Для роботодавця із США має значення чи я ФОП чи ні? Тобто, контракт від цього не залежить, або потрібно у них уточнити який контракт вони мають надіслати?

Дякую усім.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Для роботодавця із США має значення чи я ФОП чи ні?

Ні, ти офшорний котрактор. Не 1099 і не w2

Як варіант проведи через апворк, там можна принести свй контракт

а якщо контракт 1099 Independent Contractor Agreement — є якісь нюанси?

Це американський фоп
Потребує правотна роботу

Ніяк не пов’язаний з українським.

Ньюанси — нема страховки
На 7 відсотків більше податки порівняно з w2

потрібно у них уточнити який контракт вони мають надіслати?

В ідеалі двома мовами але малрймовірно.
Бери шо є .
Сходиш до бюро перекладів

Я б вибрав

18% податку платиться з кожної отриманої суми?

Платити раз на рік за курсом минулого року разом з подачею декларації.
Почитай мої пости про це на доу. Кожен раз як гроші отримуєш пишеш в файлик курс нбу.
Ближче до квітня дістаєш з банки долчри. Продаєш по 100 і пдатиш 18 відсотків по старому курсу 36

Фоп більше мороки
Як хош.

Якщо плануєш і надалі надавати експортні послуги чи фрілансити — то однозначно реєструй ФОП. А якщо плануєш працювати на локальні компанії — то вони всі вже пропонують оформлення через Дія Сіті.

тобто дохід максимум за 6 місяців 500 * 6 = $3000

ФОП:
5% $3000 = $150 ~ 6000 грн
+ 6 * 1500 = 9000 грн
загалом 15000 грн

Не ФОП:
18% $3000 = $540 ~ 21600 грн

зекономиш 6600 грн але якщо нових контрактів не передбачається то або вони будуть не часто то тобі залишится морока з звітністю або закриттям ФОП

Я б поки не реєстрував ФОП мабуть.

Ти ше не врахувпв що курс через рік може бути 100.
А гроші в валюті без конвертації твої (якщо не відмінили)

Можете поділитися досвідом, чи є сенс відкривати ФОП для такої невеликої суми на старті кар’єри фрілансингу?

Як на мене то є смисл.
Завтрати на ФОПа 1500 грн/місяць ЄСВ, 5% на дохід.
Якщо ти зміг знайти клієнта в США на певну роботу то напевно таких клієнтів ще буде.

Для роботодавця із США має значення чи я ФОП чи ні? Тобто, контракт від цього не залежить,

В контракті мають вказати PE Petro Shevchenko замість Petro Shevchenko.
Ну і рахунок в банку треба вказати ФОПівський. Все решта те саме

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

І погодувати бухгалтерію.

Підказка навіть для фопу можно самому вести.

Чи важливо там вказувати саме «PE»? Чи достатньо буде Petro Shevchenko («Contractor»)?

В мене у всіх договорах (4 компанії) стоїть PE.

Це потрібно тільки для банку, як отримувач плвтежу теж потрібно вказувати PE.
Я питав в супорту монобанка реквізити для свого фопа, то отримувачем теж був PE Name..

Хоча не думаю що за відсутності PE будуть проблеми, можливо попросить інвойс скинути чи договір.

Підписатись на коментарі