Українська шкільна освіта — це суцільна крижма́
Обговорюємо ми, значить, в одному чаті команду для бота, яка його ж видаляє. І тут мені згадується ілюстрація зі шкільного підручника з інформатики (здається, до якоїсь із команд MS-DOS: так, MS-DOS у шкільному підручнику ≈2009-го року), де хтось сидить на гілці і її ж пиляє. Думаю: спробую-но його електронну копію пошукати (сам підручник-бо давно зданий до бібліотеки). Все, що про нього з зовнішніх ознак памʼятаю — двотомний і обкладинка з білим тлом. Не знайшовши одразу саме той, починаю клацати сучасніші: раптом траплю на трошки осучаснене перевидання з мінімальними змінами і старими ілюстраціями?
Відкриваю перший-ліпший (Ривкінд, 2018, видавництво «Генеза» — ланку не даватиму, самі знайдете :P). Починаю гортати, і тут на мене виливається відро крижми. Ні, не тої, у яку поціновувачі запозичених із Візантії обрядів загортають після поливання водою з відра, а тої, що cringe.
В мене і без того повно шкільних флешбеків. Суперечка із впертим трудовиком, гордим своєю четвіркою з російською мови, що слово «совочек» пишеться через «о», а не через «а». Суперечка щодо того, що спосіб зображення органічної сполуки не впливає на визначення основного ланцюга і її назву за IUPAC (результат: чергове «я — вчитель, ти — дурень»). Зниження оцінок за відмови декламувати релігійну лексику та переказувати від першої особи. Обурення уроками статевого виховання через мою асексуальність і впевненість, що дітям таке вчити не слід. Чи варто сподіватися, що за десяток років щось має поліпшитися?..Смартфон — це неодмінно щось на Android, і неодмінно із сервісами Google Play. А що, якісь інші бувають?.. А, і у кожної дитини неодмінно має бути смартфон, як же у
Ланку на ru.akinator.com пропущу повз увагу: все-таки Ланден із Зе! кепітел оф Грейт Брітен. У словнику подивитися? та кому це треба, це для тупих. Переписати правильно літери зі скриншота — це взагалі rocket science.
Гордий скриншот із піратським треком. Добре хоч, що Audacity, а не якийсь ламаний Audition.
А ще, схоже, ціла низка таких треків навіть поширюється у матеріалах до підручника:
Ну й вишенька на торті:Так, теґ <font> у HTML5. А що не так? працює же!
І вся ця вакханалія відбувається у той час, як у Естонії, приміром, за оповідями тамтешніх мешканців — школи давно працюють виключно на вільному ПЗ: від програм, які вивчають учні, до електронних журналів і майданчиків комунікації між учнями, вчителями та родителями.
Про знущання ж над дітьми із боку вчителів навіть оповідати не хочу, краще самі діліться у коментарях. Одне лиш підсаджування на Google Classroom чого варте. Не кажучи вже про повсюдний пропрієтарний Viber, розробники якого досі у Білорусі сидять. Блекаути, стільниковий звʼязок ледве дихає — а від учнів вимагають бути на відеозвʼязку, і це в країні, де аж до
Тільки ця система освіти може породити таке явище, як Метапроґ. Персонаж зі своєю однойменною поробкою більш відомий на ЛьОРі; хизується її розробкою виключно у LabVIEW мовою графічного програмування G, без застосування текстових мов програмування, і вважає її працездатність у Wine достатньою умовою для вважання її вільним ПЗ для GNU/Linux і взагалі майбутнім вбивцею «застарілих» текстових мов програмування. Незважаючи на те, що створення аналогів LabVIEW засобами LabVIEW прямо порушує ліцензію LabVIEW. Також помічений у любові до естетики Windows 98, хоч за віком напевне є зумером. Цікаво, що буде, коли виросте покоління, яке зараз навчають «програмувати» у Scratch...
МінЦифри також населене подібними Метапроґами. Застосунок «Дія», який хвалять на всі боки, а Федоров уже навіть просуває його у «відсталих» західних країнах, є закритим ПЗ, яке на додачу працює лише з сервісами Apple/Google/Huawei; приміром, відомий альтернативний майданчик для скачування Android-застосунків ApkPure повниться роздратованими відгуками користувачів, у яких цей застосунок відмовляється працювати. Web-версія же, яку офіційно називають порталом «Дія», обмежена у функціональності; приміром, через неї не можна подавати заявки на деякі виплати або брати участь у голосуваннях («електронній демократії»). Про зонд «Дій.Вдома» і його примусове навʼязування в аеропортах навіть згадувати страшно; порівняйте з аналогічними ковідними трекерами у європейський країнах: швейцарський, німецький, французький; французький офіційно є повністю вільним, для перших же двох в F-Droid є форки, які працюють без сервісів Google.
Невже візит Столмана до Києва у
Найкращі коментарі пропустити