Крах SVB — струс для індустрії, яка матиме фундаментальні наслідки. Чого очікувати
Ну що, доба минула гаряча. Але начебто попустило. Волею долі, я опинився в кодовороті, з народження доньки в 2017 році поволі відв’язувався від Долини та США і відбудовувався в Європі та Люксембурзі. Так що мене поки що не дістало. Трохи зрикошетило портфельними компаніями, неприємно, але поки некритично.
Але ось мій нетворк просто кипить і всі старі зв’язки та канали сповнені перевіреною та неперевіреною інформацією та чутками. Що прикольно, це те, що стара гвардія, яка пережила бабл і
Те, що вчора виглядало як повний жах, зараз вже виглядає не так сумно, як добу назад, але все одно тривожно.
Що погано
- Я начитався різних оцінок, але частка SVB на ринку стартапів жахлива. Оцінюють, що основні рахунки там тримали від 30 до 50% усіх стартапів раунду А та старших. У Долині цей показник становить до 90%, чим далі від Долини, тим він менший, але навіть в азіатських старапах їхня частка була більшою за 10%. Є питання щодо юнікорнів, у них є диверсифікація в рамках ризику менеджменту, але все одно, гроші, які вони там тримали, вимірювалися сотнями мільйонів доларів. Це означає, що велика частина індустрії — на межі банкрутства. Це створює для промисловості оперативні ризики на горизонті від тижня до місяця.
- Частка венчурних фондів, які там тримали рахунки, теж величезна. Зазвичай на рахунку фонду 0 грошей. Вони працюють на комітментах, це означає, що їхні інвестори беруть зобов’язання інвестувати, але гроші відразу не дають. Фонд знаходить стартап, готує угоду і тільки після того інвестори фонду скидаються на конкретну угоду. Часто інвестор виступає таким Limited Partner у кількох фондах. І йому не дуже зручно ганяти гроші раз на тиждень-місяць і відволікатися на це. Тож багато LP відкривають окремий рахунок, заливають туди свої річні комітменти і звідти вже заженуть гроші в угоди. Вгадайте, як банк є власником таких рахунків зазвичай, якщо всі фонди мають рахунки SVB? Отож. За останню добу деякі нові фонди зіткнулися з дефолтом інвесторів, а це явище дуже рідкісне, інвестор втрачає багато грошей при дефолті, але важливіше — він втрачає репутацію і доступ до інвестицій в розумний хайріск. Тож LP дуже акуратно ставляться до своїх зобов’язань, а дефолт в одному фонді за добу 50% всіх LP можливий лише за фондом кримінального кодексу. Це довгострокові ризики — фонди створюються сьогодні і на найближчі
3-7 років, і є підозра, що кількість активних фондів через кілька років впаде в рази, зараз ніхто не даватиме коміментів. - Dry powder. Ще наприкінці минулого року, коли всі напередодні кризи притримували гроші, то кількість грошей, які були у вигляді «сухого пороху», готові до інвестування в стартапи миттєво, вимірювалося сотнями ярдами баксів, ралі юнікорнів останніх років підштовхувало спрагу наживи, а величезну частину грошей, отриманих від великих M&A та IPO, планувалося вкладати у стартапи різних стадій. І поки що незрозуміла частка цих грошей, але на думку експертів, вона величезна, хтось оцінює її у 20%, хтось у
35-40% — це все лежить у SVB. - Банк не працював із роздрібом взагалі. Це означає, що середня цифра депозиту там більша. Кожен вклад застрахований на 250К. І вкладів, які менші від цієї суми = 2.7% від усіх. А за кількістю вкладів, застрахована сума, яка буде виплачена, становить до 9% (за різними даними від 5 до 7%). Це означає, що більшість грошей зникла. Я чесно так і не розібрався, гроші на рахунках відносяться до депозитів чи ні, якщо ні, то гроші на рахунках не будуть відшкодовані.
- Пейрол. Ситуація ускладнюється тим, що в середу буде день виплат зарплат і якщо стартапи не зможуть виплатити, то банкрутуватимуть. Інвестори у таких випадках намагаються врятувати свій портфель і готові досипати грошей (як це було у
2008-2009), але в інвесторів та їхніх інвесторів гроші де? Правильно, у тому ж SVB! Так що якби банк луснув би3-4 числа, коли ЗП виплачено, то для порятунку індустрії було б близько двох тижнів. А зараз у нас буквально дні, якщо не години. - Найжорсткіше — це маркетплейси, у яких мільярди КЛІЄНТСЬКИХ грошей! І падіння Etsy та інших меркетплейсів з грошима SVB може мати для економік найсумніші наслідки. Я не говорю про різні сервіси з пейролу та біржі фрілансерів.
- І так, це спрацювало депресивно на всю фінансову індустрію і є думки, що це призведе до банкрутства ще кількох банків (за деякими оцінками до 30), та й це здорово похитнуло (скоріше добило) CS, що може вдарити і по Європі сильно.
Це те, з чим ми входили за добу п’ятниці по Америці. Але ніч суботи показала, що все не так погано.
Що ми маємо зараз
- З’явився пул банків (JPMorgan, HSBC, Wells Fargo, Pacific West, Canadian Imperial Bank of Commerce та ще близько 10 інших, до яких додається кожні
3-4 години ще хтось) та венчурних фондів, які розгорнули програму підтримки постраждалих — миттєве відкриття рахунків, швидкі кредити чи бриджі для стартапів для виплати зарплат та інше. Є сподівання, що у понеділок увімкнеться державна підтримка. - Інвестори та LP мобілізувалися і намагаються по можливості підтримати свої портфельні компанії. Я бачив уже не менше ніж 20 транзакцій.
- У ком’юніті інвесторів вже ходить обговорення про створення пулу для викупу того, що залишилося від банку та порятунок індустрії. Насправді, у банка не все так погано, у нього є довгі позиції, і дірка не така велика, але ще ніхто не придумав порятунку. Та якщо сюди додасться підтримка уряду, то все ж є мааааааааленька ймовірність, що це все розрулиться досить швидко.
- У понеділок буде екстрене засідання (закрите) кого треба і там будуть прийматися рішення про те, як держава може допомогти цьому всьому. Впевнений, що там будуть непогані рішення — на федеральному рівні йдуть дуже серйозні консультації з індустрією.
- Крипта поки тримається, сподіваюся, що встоїть, вночі багато хто перекладався і багато чого поперло на холодні гаманці.
- Ну і вихідні на руку всім, якби сьогодні був біржовий день, то люди приймали б необдумані рішення.
Так, що станом на зараз це все сумно, але не так жахливо, як було ще 24 години тому.
Що далі
Насправді, якщо вдасться мінімізувати наслідки, то я бачу в цій справі не так багато поганого. Це буде струс для індустрії, яка матиме фундаментальні наслідки. Що може/має статися:
- Традиційні банки нарешті створять підрозділи для роботи зі стартапами і пропаде централізація фінансів, майже монополії більше не буде. Відкриття рахунку та отримання навіть простого овердрафту для стартапу перестане бути такою проблемою.
- Долина потроху втрачала статус пупу землі. Бізнес давно став глобальним і все частіше ерроганс Долини ставав необґрунтованим, а вартість життя найчастіше була непорівнянна по відношенню до бенефітів, які давала Bay Area. Європа, Азія, Латинська Америка, Африка та Мідл Іст можуть отримати фору та зробити ривок у розвитку екосистем. І, як мінімум, Європа за цю добу пожвавилася.
- Якщо це все відновлюватиметься, це буде на руку санкційному режиму. Гроші повертатимуть акуратно, і я вже бачив дві ініціативи з того, що треба перевіряти ще раз бенефіціарів рахунків. А те, що у SVB було багато рахунків у нешироких і не лише фондів та стартапів, а й навіть трастів. І ваш слухняний слуга вже однією ногою в цей процес встряв.
Додам до цього всього те, що в Долині вже є як мінімум три групи юристів, які готуються судити інвесторів за вимогу до стартапів на раунді відкривати рахунки у SVB — це буде окрема та цікава історія.
Як це вплине на Україну
Не можу поки що сказати. Поки що я нарахував 25 українських стартапів, які тримали у SVB рахунки та постраждали різною мірою. Точно аутсорс постраждає, але не зрозуміло, наскільки сильно. Насправді більш точно робити оцінку можна буде за кілька днів після середи, яка може стати судним днем.
Ну а тепер, на добу мене вирвало зі страху війни, економічного фронту та дронів (зібрані гроші на дрони зараз в умовній безпеці, але є пара донорів, які обіцяли перекрити, якщо будуть втрати). І мушу вам сказати, що наскільки я хвилювався у
ЗИ. Думаю, що пост не буде актуальним через 48 годин, все дуже динамічно.
64 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів