Як айтівцям пройти період скорочення, або Звільнення як можливість
Привіт!
Мене звати Іра Чубарко і я Talent Acquisition Advisor у NDA (SaaS), як IT-рекрутер працюю більше
Кожного четвертого кандидата, якого я співбесідую протягом останніх двох місяців, можна віднести до числа скорочених працівників. Відповідно скорочення на ринку розпочались значно раніше. Велика частка розробників (мова йде саме про технічні вакансії) під час інтерв’ю на запитання: «Розкажіть про свій попередній досвід роботи» після їхнього скорочення приділяє багато часу поясненням, причинам скорочення, при тому в більшості випадків відчувається невпевненість та нездатність позиціонувати себе як сильного спеціаліста. Досвідчений рекрутер відразу помічає ці тонкощі. Одного разу на запитання про попередню роботу я отримала відповідь: «Я був серед числа слабших співробітників, яких скоротили». Очевидно, цей факт надламав самооцінку людини і вона не пройшла етапи прийняття ситуації та часу для змін.
Для багатьох це стало спустошенням та зневірою в себе. Період звільнення потрібно проходити дуже обережно, цей час може бути більш корисним для вас, якщо використовуватимете його для свого персонального розвитку, не асоціюючи себе з екскомпаніями, де у вас не склалось. Залишаючись в стадії колишнього життя, ви ризикуєте отримати апатію, яка точно не дасть вам рухатись вперед серед шаленої конкуренції на ринку кандидатів. Інколи в таких ситуаціях важливо отримати допомогу психологів, щоб вийти зі складного становища.
Разом з Тетяною ми розбирались, як допомогти собі в цей нелегкий час та як діяти далі.
Скорочення — кінець, чи початок?
Скорочення часто слугує стартом для нових можливостей до яких, вірогідно, ви не були готові. Втрата роботи через скорочення може залишити вас безпорадними, пригніченими та невпевненими у своєму майбутньому. Однак, хоча звільнення може здаватися кінцем шляху, воно також може стати початком нової глави у вашій кар’єрі.
Кінець після скорочення
Звільнення може стати кінцем, якщо ви підійдете до нього з настроєм поразки. Якщо ви дозволите собі зациклюватися на негативних думках та емоціях, вам буде важко рухатися далі і знайти нову роботу. Якщо не вжити заходів, щоб покращити свою ситуацію, звільнення може стати остаточною невдачею, і ви можете застрягти в циклі безробіття або неповної зайнятості.
Початок після скорочення
З іншого боку, звільнення може стати початком нового етапу у вашій кар’єрі. Це може статися, якщо ви підійдете до ситуації з позитивним і проактивним мисленням. Звільнення може дати вам можливість переосмислити свої кар’єрні цілі, переоцінити свої навички та інтереси, а також вивчити нові можливості працевлаштування, про які ви, можливо, раніше не замислювалися.
Поради психолога: що робити та як практично діяти для відновлення своїх ресурсів
Як впоратися зі скороченням, коли цього не очікуєш? Втрату роботи відносять до факторів, які можуть спричинити сильний стрес та кризу у людини, поряд зі смертю близького, розлученням, зміною країни проживання. Ступінь виразності стресу залежить від контексту, ситуації та особистісних особливостей самої людини.
Якщо було скорочення — то це ще й зачіпає самооцінку та впевненість людини.
Так було завжди. Нині ситуація ускладнюється ще тим, що ми живемо під час глобальної кризи, в країні війна. З’явилося багато зовнішніх факторів, на які важко впливати. Ми знаходимося у тривожно-депресивному фоні, де втрачені опори та визначеність, почуття стабільності та віри, що плани реалізуються. Навіть якщо хтось фізично перебуває не в Україні та не відчуває змін, то всі українці перебувають у психічному полі турбулентності, де як ніколи важливо знати свої опори та ресурси.
Стабільна робота для багатьох є важливими опорами та ресурсами, які раптом зникли через скорочення.
Види опори:
- фінансова, яка багато в чому впливає на відчуття безпеки;
- приналежність до чогось сильного та стабільного;
- можливість професійної реалізації та реалізації інтересів;
- спілкування у професійному співтоваристві, де людина може отримувати повагу, підтвердження через реакції інших, що з нею все ок.
Робота — це також визначеність, там є зобов’язання, задачі, дедлайни, зі звільненням день стає неструктурованим, емоції — деструктивними.
Раптова втрата всього цього для багатьох схоже на падіння з тарзанки без страховки.
Що робити? Важливо розуміти, що раптова втрата роботи проживається як будь-яка втрата, про яку згадувалося на початку статті. Цей процес має певні фази і є кілька класифікацій, що описують їх.
Ця модель передбачає, що стадії не обов’язково відбуваються в певному порядку і що людина може не пройти через весь перелік. Але важливо знайти себе на одній зі стадій. Розуміти, що те, що ви зараз відчуваєте, чи то образа, страх, злість, роздратуванн та як ваш стан змінюється — це абсолютно нормально у вашій ситуації. І тоді можливе прийняття — і саме тут можливий перехід до планування та реалізації конструктивних дій. Саме в точці прийняття ситуації приходить усвідомлення можливості свого впливу на події та перехід до дій, що просувають до нової мети.
Допомогою собі у проходженні турбулентного періоду є порада — керувати тим, чим можна керувати.
Так, разом із скороченням, ви втрачаєте звичний керований спосіб життя. І тому важливо повернути собі відчуття контролю та управління в принципі. До того ж, будь-який стрес переноситься легше, якщо знати, що він керований.
До прикладу: допомога технікою управління стресом, яких зараз є безліч у відкритому доступі: техніки дихання, умивання холодною водою та ін.
Ваше тіло — у вашій зоні впливу. Тим більше, що психіка живе у тілі і без підключення тіла складно впоратися зі стресом та кризою. Будь-яка фізична активність (а краще — регулярна) призводить до викиду в організм «гормонів щастя» — дофаміну, серотоніну та ендорфіну, знижуючи рівень кортизолу в крові — гормону стресу.
Раджу скласти собі список того, на що ви можете впливати, та діяти! У ситуації невизначеності та кризи важливими є межі, розклад дня, список завдань, де це можливо. Плануйте навіть прості кроки, такі як сходити в душ, магазин. Це допоможе психіці відчути стабільність, відчуття контролю та прогнозованості подій, дасть внутрішній ресурс для вирішення питань пошуку нової роботи.
І, найголовніше — не зупиняйтесь! Зараз найгірше бути пасивними — але й на це ви можете планувати час.
Запитайте у свого менеджера зворотний зв’язок у контексті «що було добре». Будь-яка доступна форма — зустріч або рекомендаційний лист (тут можна підключити HR). А краще і те, й інше. Мета: піти не з зруйнованою самооцінкою, а із запасом визнання того, що було зроблено.
Пропрацюйте своє резюме, але як психологічну практику «лінії життя» (не із задачею відправити потенційному роботодавцю, а як чернетку тільки для себе). Мета: зміцнити впевненість і рушити далі за рахунок систематизування свого професійного, а також багато в чому і особистісного капіталу. Така собі ревізія, констатація реальності та підведення балансу в тому, чим ви володієте.
Зробіть ревізію своїх ресурсів (особливо добре працює після техніки «лінія життя»). Часто є спокуса дивитися через призму «чого я втратив і чого тепер немає». Такий фокус уваги є деструктивним і може сильно нашкодити. Мета: переключити фокус уваги на те, що у вас є і що вас посилює. Радимо записати (саме записати) для себе відповіді на запитання:
- Що я залишив на цій роботі.
- Що дає мені силу (хобі та захоплення; інтереси; спеціальні знання та навички; досвід, пов’язаний з випробуваннями та подоланням важких ситуацій).
- Що я хочу (які бажання маю в принципі).
- Що я можу.
- Що я роблю (які мої найближчі кроки).
Цей підхід добре ілюструватиме бачення самих себе на майбутній посаді.
Як скласти поетапний план підготовки до пошуку роботи
Якщо ви шукаєте нову роботу, важливо мати план дій. Ця таблиця допоможе вам відстежувати свій прогрес, залишатися організованим і переконатися, що ви робите всі необхідні кроки, щоб знайти роботу, яка вам підходить. Ось план дій для створення власної таблиці підготовки до пошуку роботи:
Відстежуй свій прогрес — створіть таблицю та вносьте в неї всі дані щодо вакансій, на які ви подались. Для початку прописуйте всі компанії з якими контактували, обов’язково вказуйте на які етапи просунулись в процесі інтерв’ю, нотуйте дати — це дасть вам можливість слідкувати за перебігом подій. Внесіть дані про платформу, де ви подались на вакансію, так ви можете виокремити для себе найефективніші ресурси пошуку. Обов’язково пишіть про результати вашої комунікації з кожною компанією, так ви точно не заплутаєтесь та будете інформовані на майбутнє.
Намагайтесь отримати фідбек щодо вашого інтерв’ю, чому вас не розглянули, в чому забракло досвіду, адже визначення причини може бути помічником в покращенні навиків тощо. Також можете використати встановлення дедлайнів для пошуку роботи, це допоможе вам не відставати від графіка і бути вмотивованим.
Розвиток персонального бренду, чому це важливо та що для цього потрібно
У сучасному швидкоплинному та конкурентному світі як ніколи важливо мати сильний особистий бренд. Особистий бренд — це унікальне поєднання навичок, досвіду та особистісних рис, які роблять вас тим, ким ви є. Це те, як ви презентуєте себе світові, і це може мати значний вплив на ваш професійний та особистий успіх.
Ось кілька причин, чому розробка персонального бренду настільки важлива:
- Створює авторитет і довіру. Сильний особистий бренд може допомогти завоювати авторитет і довіру в інших людей, включаючи потенційних роботодавців, клієнтів і колег. Коли у вас є чітке і послідовне повідомлення про те, хто ви і що можете запропонувати, люди з більшою ймовірністю повірять у ваші здібності та досвід.
- Відрізняє вас від інших. Добре розроблений особистий бренд може допомогти вам виділитися серед інших, які можуть мати схожі навички чи досвід. Демонструючи свої унікальні сильні сторони та цінності, ви можете позиціонувати себе як видатного кандидата на вакансії, ділові партнерства та інші професійні проекти.
- Відкриває нові можливості. Сильний особистий бренд може відкрити нові можливості, які могли б бути недоступними в іншому випадку. Він може допомогти вам залучити нових клієнтів, збільшити число підписників у соціальних мережах та отримати доступ до роботи чи ідей.
- Підвищує впевненість. Коли у вас є чіткий і послідовний особистий бренд, це може підвищити вашу впевненість у собі та своїх здібностях. Ця впевненість може призвести до кращої роботи, міцніших стосунків і більшої особистої самореалізації.
- Створює довговічну спадщину. Розвиток сильного особистого бренду також може допомогти вам залишити довговічну спадщину у вашій сфері чи галузі. Створюючи репутацію досконалості та роблячи внесок у розвиток своєї галузі, ви можете мати довготривалий вплив і залишитися в пам’яті на довгі роки.
Підготовка до інтерв’ю. На що потрібно акцентувати увагу
Підготовка до співбесіди має важливе значення для того, щоб справити хороше враження і збільшити ваші шанси на отримання посади. Сьогодення штовхає нас до ретельної підготовки себе щоб виділитись серед конкурентів.
Отже, як підготуватись до інтерв’ю.
Крок 1. Познайомтесь з компанією. Дуже важливо вивчити компанію, з якою ви проводите співбесіду. Це включає в себе розуміння її продуктів або послуг, культури компанії, формулювання місії, а також будь-які останні новини або події.
Крок 2. Перед співбесідою уважно вивчіть опис вакансії, щоб переконатися, що ви розумієте обов’язки, кваліфікацію та навички, необхідні для роботи на цій посаді.
Крок 3. Підготуйте відповіді на типові питання співбесіди. Існує багато поширених запитань, які вам можуть поставити на співбесіді, наприклад, «Які ваші сильні та слабкі сторони?» та «Розкажіть про себе». Підготуйте відповіді на ці запитання заздалегідь, щоб під час співбесіди почуватися впевнено та підготовлено.
Крок 4. Будьте готові до запитань з ряду «problem solving» — це оцінка ваших навиків справлятись з вирішенням проблем. Потренуйтеся відповідати на такі запитання, використовуючи метод STAR, який передбачає опис Ситуації, Завдання, Дії та Результату.
Крок 5. Демонструйте свій талант — ця неймовірна здібність не залишиться непоміченою. Ознайомтеся з проєктом і покажіть, наскільки ви талановиті, і що ви можете привнести інновації та зміни у свій майбутній проект. Не бійтеся висловлювати своє бачення щодо змін чи нових підходів.
Крок 6. Після співбесіди надішліть електронного листа або записку з подякою інтерв’юеру, висловивши свою вдячність за можливість пройти співбесіду на посаду. Це чудовий спосіб залишити позитивне враження та продемонструвати свою зацікавленість у роботі.
Висновок
Скорочення — це не кінець кар’єрі, а, можливо, старт невідомої пригоди, яка приведе вас до щасливого місця. Безумовно, це подальший розвиток себе як особистості, навчання нового, пізнання та переоцінка своїх можливостей. Ми не завжди готові до всього в житті, та можемо мати бачення та розуміння, як справлятись і допомагати собі зрушити з місця в період труднощів.
Часто стресові та кризові ситуації змушують зупинитися і подивитися на своє життя, звіритися зі своєю системою координат, «хто я», «куди йду», «що хочу/що можу». Людина, яка пережила кризу, стає сильнішою, тому що в неї з’являється досвід, якого до кризи не було, розвивається стійкість до змін і стресових ситуацій, які підвищують почуття самоцінності, а отже, і цінність для ринку праці. Робота над собою допоможе бути готовим до різних викликів, навіть якщо ви цього не очікуєте — ви вже на шляху до змін.
Найкращі коментарі пропустити