Telegram-бот для перевірки ліків по джерелам доказової медицини. Перевір, чи не призначають тобі фуфломіцин
Вирішив поділитись своїм пет-проєктом — це телеграм-бот @dokazovo_bot для перевірки ліків по джерелам доказової медицини.
Часто стикаюсь з тим, що мені або родичам, лікарі виписують фуфломіцини — гомеопатію, трави чи просто препарати без доведеної ефективності. Постійно доводиться перевіряти їх по сайтам на кшталт FDA, ВООЗ, Drugbank, Cochrane.
Щоб частково автоматизувати цю рутину, створив бота, якому просто вводиш назву препарату, а у відповідь отримуєш короткий репорт та загальну оцінку.
Якщо буде зацікавленість то буду далі розвивати проєкт, щоб економити наші кошти та оцінювати компетентність лікарів.
Посилання на бот: t.me/dokazovo_bot
На даний момент бот використовує декілька джерел відкритих даних:
- drlz.com.ua — державний реєстр лікарських засобів України.
- fda.gov — відповідає за регуляцію та нагляд над безпечністю ліків в США.
- go.drugbank.com — містить хімічні, фармакологічні та фармацевтичні дані препаратів та активних речовин.
- cochrane.org — вивчає ефективність медичних засобів та методик шляхом проведення рандомізованих контрольованих досліджень.
Оцінка препаратів на момент публікації цього допису відбувається за наступним алгоритмом:
- Якщо діюча речовина має статус FDA Approved, то призначається найвищий бал — «Високий рівень».
- Якщо діюча речовина не має статуса FDA Approved, але має атрибут Approved на Drugbank то призначається оцінка «Задовільний рівень» — препарат потребує додаткового вивчення. Можете використовувати наведені вище веб-сайти для подальшого аналізу.
- Гомеопатія та фітотерапія отримує «Низький рівень» апріорі.
- У підсумку також виводиться кількість згадок активної речовини на сайті Cochrane.
Зверніть увагу, що остаточне рішення щодо протоколу лікування та призначень має приймати лікар. Якщо ж у вас виникли сумніви в його компетентності, краще його змінити.
Буду вдячний за пропозиції, зауваження та знайдені помилки.
Я в телеграмі: @get_random
Та в LinkedIn: linkedin.com/in/vadymivanenko
21 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів