Telegram-бот для перевірки ліків по джерелам доказової медицини. Перевір, чи не призначають тобі фуфломіцин

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Вирішив поділитись своїм пет-проєктом — це телеграм-бот @dokazovo_bot для перевірки ліків по джерелам доказової медицини.

Часто стикаюсь з тим, що мені або родичам, лікарі виписують фуфломіцини — гомеопатію, трави чи просто препарати без доведеної ефективності. Постійно доводиться перевіряти їх по сайтам на кшталт FDA, ВООЗ, Drugbank, Cochrane.

Щоб частково автоматизувати цю рутину, створив бота, якому просто вводиш назву препарату, а у відповідь отримуєш короткий репорт та загальну оцінку.

Якщо буде зацікавленість то буду далі розвивати проєкт, щоб економити наші кошти та оцінювати компетентність лікарів.

Посилання на бот: t.me/dokazovo_bot

На даний момент бот використовує декілька джерел відкритих даних:

• drlz.com.ua — державний реєстр лікарських засобів України.
  • fda.gov — відповідає за регуляцію та нагляд над безпечністю ліків в США.
  • go.drugbank.com — містить хімічні, фармакологічні та фармацевтичні дані препаратів та активних речовин.
  • cochrane.org — вивчає ефективність медичних засобів та методик шляхом проведення рандомізованих контрольованих досліджень.

Оцінка препаратів на момент публікації цього допису відбувається за наступним алгоритмом:

1. Якщо діюча речовина має статус FDA Approved, то призначається найвищий бал — «Високий рівень».
  2. Якщо діюча речовина не має статуса FDA Approved, але має атрибут Approved на Drugbank то призначається оцінка «Задовільний рівень» — препарат потребує додаткового вивчення. Можете використовувати наведені вище веб-сайти для подальшого аналізу.
  3. Гомеопатія та фітотерапія отримує «Низький рівень» апріорі.
  4. У підсумку також виводиться кількість згадок активної речовини на сайті Cochrane.

Зверніть увагу, що остаточне рішення щодо протоколу лікування та призначень має приймати лікар. Якщо ж у вас виникли сумніви в його компетентності, краще його змінити.

Буду вдячний за пропозиції, зауваження та знайдені помилки.

Я в телеграмі: @get_random

Та в LinkedIn: linkedin.com/in/vadymivanenko

👍ПодобаєтьсяСподобалось12
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дуже корисна інформація дякую !!!

Чи можна додати інформацію про категорію відпуску — чи є препарат рецептурним? Актуально із 1-го квітня у зв’язку із впровадженням е-рецепту.

💊 УРСОФАЛЬК
🔴 Низький рівень дослідженості.
🧪 Активна речовина: Ursodeoxycholic acid
👍 Ursodeoxycholic acid присутня в реєстрах FDA.
👍 Ursodeoxycholic acid є серед підтверджених Drugbank.
👍 Ursodeoxycholic acid має 16 згадок на Cochrane.
👎 Даний лікарський засіб визнаний неефективним командою Dokazovo.
Проконсультуйтеся з лікарем з приводу ефективності даного препарату.

цікаво чому низький рівень дослідженості, якщо всюди присутній і має згадки?

Потрапив до блеклісту активних речовин через приналежність до категорії гепатопротекторів.
Для основи блекліста брав препарати з fakedrugs.org.
Думаю, подібні неточності можна буде вирішити, коли інтегрую протоколи лікування — це дозволить оцінити ефективність препаратів при конкретних станах.

Наштовхнувся на нього в процесі роботи над своїм ботом та вирішив зробити краще:
— Акцент на рівні дослідженості, а не ефективності ліків.
— Інша система оцінювання, зрозуміліша для користувача (Високий, Задовільний, Низький рівні).
— Повнотекстовий пошук з врахуванням помилок.
— Блек-ліст препаратів.
— Взаємодія через Телеграм.
— Використання FDA Orange Book (заапрувлені як безпечні та ефективні, а не тільки як безпечні).
— Відсутність реклами.

Може колись вийде зібратись всім разом та сконцетрувати зусилля над одним проектом)

Зарелізив major-update з блеклістом неефективних препаратів, який буде поповнюватись в ручному режимі.

Ввел спазмалгон, 1 он мне указал только второе действующее вещество, про первое ни слова. Вывод который сделал бот — не доказана эффективность. Но ведь это не так — у метамизола эффективность доказана. Это вводит в обман пользователя. 2 вещества, входящие в состав лс могут изменять свойства друг друга, могут влиять на общий эффект на организм 3 тот факт что лс имеет доказательную базу о том что оно работает, к сожалению, не значит этой самой работоспособности. Так как коррупция давно известный факт в случае с фармикомпаниями.

Заявник лікарського засобу подав в реєстр АТС-код «A03DA02 — Пітофенон і аналгетики» та вказав МНН «Pitofenone and analgesics» через що речовина «метамізол натрію» не була розпізнана.
Ви отримали відповідь «Не розрахований рівень дослідженості». Я саме через подібні випадки не ставлю таким препаратам оцінку «Низький рівень» так як алгоритм ще недосконалий.
Дякую за фідбек, буду допрацювувати)

Дякую!" Давно таке чекав! Ура!

по джерелах, а не по джерелам. є ще www.fakedrugs.org/list
правда був дуже здивований, знайшовши там Адеметіонін. з мого досвіду він в рази ефективніший для зниження АЛТ, АСТ ніж препарати на базі силімарина.

Дякую! Потрібно буде додати подібні white/black lists і до свого бота. Зараз всі розрахунки автоматизовані і через це є нюанси з точністю результатів.

Також дивно там бачити фенібут. Він має доволі виражений вплив на нервову систему

Далі чекаємо від Вас рекомендуючу інформаційну систему)))

Уберняша, дякую дуже. Тицьнути родичам похилого віку — «бачиш, що пишуть — фуфломіцин, не купляй!» під ніс — просто безцінно.

о, це якась мрія, а не бот! потестувала, дякую!

Підписатись на коментарі