Пост чи допис у соцмережах? Чи є слово «зворотній»? Підготували добірку мовних порад
Усім привіт! Мене звати Віка, я літредакторка DOU. Щотижня я складаю добірку мовних порад для колег, і з’явилася думка поділитися ними зі спільнотою. Отож почнемо з таких:
🔸 Чи можна сказати: у нашій команді 30 чоловік? У цій фразі проблема зі словом «чоловік». У СУМ серед його значень вказано: «те саме, що людина; уживається при лічбі, вказівці на певну кількість людей» і приклад «на вулиці було чоловік дванадцять». Проте на нинішньому етапі розвитку мови це значення застаріле, ми не вживаємо «чоловік», коли йдеться про певну кількість людей. Тільки особи або люди. Чоловік тепер означає лише «особа чоловічої статі, протилежне до слова „жінка“, а також член подружжя». Тобто коректно сказати: у нашій команді 30 людей. Або в нашій команді 30 чоловіків (якщо йдеться лише про осіб чоловічої статі).
🔸 Чи коректно писати зворотній і природній/природньо? Приклади: «Я чекала на зворотній зв’язок від компанії два місяці»; «Природньо, що після п’яти років у компанії він очікував підвищення». Ні, єдині правильні варіанти — зворотний і природний, тільки з «и». Відповідно природного, природному; зворотного, зворотному. Записуємо коректно: «Я чекала на зворотний зв’язок від компанії два місяці»; «Природно, що після п’яти років у компанії він очікував підвищення».
🔸 Пост чи допис у соцмережах? Щоб повідомити інформацію, розміщену на фейсбук-сторінці, у телеграмі чи інших соцмережах, варто вживати слово «допис». «Допис засновника і CEO компанії викликав обурення в ІТ-спільноти»; «В українському IT вже не раз траплялися випадки, коли спеціалісти залишалися без роботи через свої дописи в соціальних мережах». Слово «пост» вживаємо, коли йдеться про відповідальну посаду або спостережний пункт: «Він покинув свій пост у правлінні компанії»; «Захисники знищили спостережний пост і штурмову групу противника».
🔸 Поширювати чи розповсюджувати інформацію? Поширювати — робити відомим для багатьох; вживаємо це слово, коли йдеться про абстрактні речі. Поширювати ідеї, знання, інформацію, чутки, дописи тощо. Розповсюджувати, тобто розподіляти по багатьох місцях, продавати чи роздавати багатьом, можна щось конкретне (умовно те, що можемо потримати в руках): розповсюджувати книжки, квитки.
Сподіваюся, ці мініпоради стануть вам у пригоді. А поділіться, з якими словами/фразами у вас виникають труднощі!
44 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів