Без IT-индустрии экономика Украины обречена

Во-первых, мне надоело постоянное нытье на «итальянском сайте» какие IT-шники плохие и как они не нужны. Поэтому я решил доказать с фактами, что без IT Украина станет европейским Таджикистаном.

Есть простое правило, что для того, чтобы создать рабочее место, которое работнику позволяет зарабатывать 20 тыс$ в год, нужно предварительно вложить 400 тыс$. Окупаемость вложений при нулевой ставке 20 лет и больше при ставках больше 0. Это говорили все экономисты, даже тот же Азаров, который был сволочью, но не дураком и говорил, что для того, чтобы Украине стать Европой — нужны инвестиции в размере триллиона долларов.

Это правило не работает в IT в случае соблюдения определенных условий. В украинском IT для того, чтобы работник начал зарабатывать 20 тыс$ в год, нужно вложить 20 тыс$ (офис, рабочее место и большая часть этих денег на обучение). Данный трюк работает только в случае уникального сочетания: бедного, но интеллектуально богатого населения, что сейчас мы и имеем. Окупаемость в случае конвейера год и такие инвестиции доступны. Второе преимущество IT-индустрии — безразмерность, она не ограничена локальным рынком и, в случае Украины, не может наблюдаться эффект насыщения рынка.

Возможны ли другая индустрия с подобной окупаемостью. Да, ларек с пивом, который имеет проблему насыщения сильно локального рынка местных алкашей, выращивание маковой соломки и прочий явный криминал или эскортные агентва и ледидромы. Именно о последних упоминал мой однофамилец, депутат и герой Майдана Михаил Гаврилюк. Работа жриц Иштар в чем-то сходна с IT. Обе индустрии имеют низкие капиталовложения и высокую окупаемость, обе индустрии торгуют телом своих работников и в обоих случаях работник должен выражать незабываемый эмейзинг от общения с клиентом. Порог входа, конечно, сильно отличается, как и социальный эффект.

Так вот, IT — это сейчас единственная реальная возможность для экономики Украины с небольшими инвестициями создать высокодоходный бизнес в которой занять большую часть активного населения. Все остальные проекты — это несбыточная мечта о том, что Европа нам поможет и вложит сотни миллиардов инвестиций после войны.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Навіть в 2023 році після року війни деякі рядові айтішніки ніяк не можуть смиканути, що Україна це металургія, хімія, сільське господарство, ключові люди це військо, інфраструктура, медики, логісти, а не 250к айтішніків, з яких 10-20% навчились працювати на дядю в Каліфорнії за 5к баксів

Економіка України приречена по іншим причинам (сумна саркастична посмішка). IT — це сегмент без якого нема майбутнього у будь якій економіці, це складова суспільно-економічної інфраструктури, що впливає на всі процеси не менш за електрику. В такий технологічний час живем, весь світ.

А Україна... наприклад, в нас проблема зі стратегією та «стратегічністью», майже ніхто не впроваджує адекватні довгострокові плани/проекти (років так від 15 до 30). Цьому є чимало перепон, що ріже «попит на спеціалістів» які «здатні в стратегію» і далі по колу.

І ще, наприклад, демографія... навіть без вторгнення, в нас частка «утриманців» (споживачів бюджету) фактично зрівнялась кількісно з часткою економічно активного населення (яке навіть не все має доходи й приймає участь в їх створенні). А тепер цей баланс став ще гіршим (не на користь економіці), з України виїхало багато людей (говорять, біля 8 мільйонів), повернуться з них не всі, кожен додатковий рік війни — призводить до зменшення частини тих хто поверниться й зросту кількості тих, хто виїде додатково. Уточню, що найбільш цікаві для української економіці люди мають найвищі шанси знайти себе за кордоном. Гадаю тенденція досить зрозуміла. І вона точно довгостроково негативна до стану української економіки. Це «проблема» з якою стикнеться наступне керівництво країни, яке буде «після війни» (хоча краще тут писати — в перспективі найближчих 3-5 років).

На додачу, там ще є питання відтворення населення, яке в Україні вже кілька років має негативний тренд... плюс «демографічні ями»... плюс стан сфери освіти (який стратегічно в негативному тренді)...

Я ірраціонально сподіваюсь на найкраще, а раціонально... не хочу про це думати, бути раціональним. Хоча все одно часом повертаюсь до цієї теми, в надії що з’явилось щось нове, що до дасть оптимізму.

Пʼятнична стаття. ТС хтів зробити якусь типу умну аналітику, а по факту вийшла якась дичина з нездоровими прикладами і відсилками до міколи яновіча і всєм економістам.

Ну ок. Почнемо із цифр.

«Сільськогосподарське виробництво України формує 16–22 % національного доходу країни.»

«У промисловості працює близько 18 % зайнятого населення України (2008 р.) і створюється близько 26 % ВВП (2012 р.) »

«Частка ІТ-галузі в ВВП України становить 4 %»

Щось не схоже на основний сектор економіки... Навіть соняшник вирощувати вігідніше, судячи з усього...

Ну гаразд, гаразд. Продовжуємо

«Есть простое правило, что для того, чтобы создать рабочее место, которое работнику позволяет зарабатывать 20 тыс$ в год, нужно предварительно вложить 400 тыс$.» — а можно пруф? Бо тут форум ІТшників, а не економістів, це взагалі ні для кого не очевидно.

«В украинском IT для того, чтобы работник начал зарабатывать 20 тыс$ в год, нужно вложить 20 тыс$ (офис, рабочее место и большая часть этих денег на обучение).» — І сюди, будь ласка.

У мене щось не сходиться. Я купив собі комп (25к грн) 2 монітори, (2×5к грн), клаву, миш, роутер, (ще 4к грн загалом), стіл та стілець — ще десь 6к грн. Тобто — 45к грн, майже 1200 баксів, ах, вибачте, забув! Я ж ІТшник, макбук! 1600 баксів.

Працюю вдома, але якщо арендувати щось — нехай це бути 500 дол в місяць.

Тобто, одноразово — 2800 дол + 500 кожен місяць. І я не стримував себе, можна скоротити цю суму рази так у 2, а то й в 3, особливо у маленьких містах. де там 20к баксів? за сертифікати? Чи за понтокурси? Ну так і 1М баксів може бути замало.

abiturients.info/uk/cenaobuch

Одни з найкращіх по країні — Український Католицький Університет, УКУ та Київський Національний Університет імені Тараса Шевченка, КНУ — до 50к грн в рік. 5 рочків це 250к грн це 6800 доларів.

Тобто у мене виходить 6800+2800 = 9600 баксів за 5 рочків. І це з нуля. І це вище середнього точно.

Може обоснуєте цю суму?

Поки що ви навіть з цифрами не впорались. Схоже, що інша аналітіка того-ж рівня. Переконайте мене.

Читаю я про ці порівняння типу «сільке господарство 16%, а айті 4%» та про ключових «медиків» і аж сумно.

Прикол айті — що ми завозимо бабки з-за кордону всередину країни і тут їх тринькаємо в усі сторони. Купили машину = закинули гроші + погнали мити/ремонтувати/заправляти. Купили квартиру = закинули гроші + погнали ремонтувати/обставляти. Все інше спустили на ресторани/кіношки/.. З умовних ввезених 60к баксів в рік, 10к притримали, 50к роздали в усі сторони, які автоматично конвертувались в податки і ЗП інших людей.

Пересічні селяни, яких може бути навіть більше 250к людей, не розкидаються щорічно по 50к баксів навколо себе. Власник агрокомпанії з десятком його під-директорів розкидаються трохи більше, але їх дуже мало в абсолютній кількості.

З медиками взагалі математика в мінус: вони виймають з бюджету в кращому випадку 5к баксів в рік і спускають їх здебільшого в продуктові магазини (бо розкидатись просто нічим).

p.s. загалом це не тільки про айті, а про всі професії які тягнуть бабки з-за кордону в Україну

390 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Экономика Украины — что, простите? То, что мертво, умереть не может.

Все вірно. Але це не має ніякого відношення до мрій автора про працевлаштування більшості активного населення в айтішечку. Чувак мабуть не подумав про те, що він у такому разі будєт ЖРАТ

Да, но IT-шник может автоматизировать не только украинскую кафешку, но и сделать сайт для той же австрийской кафешки или сети кафешек. В результате он затянет австрийские деньги в экономику Украины.

А вот обратный процесс, чтобы украинская кафешка тянула деньги из карманов австрийцев на порядок сложен. Да, возможен, но это планомерное развитие туристической отрасли и те же сотни тысяч евро на рабочее место.

Та куди ви про такі високі матерії.

Тут аналітики типу Артемки сьогодні з болем для душі дізнаються про податки при витратах, та про той факт що ми не вивозимо чемодани кешу з-за кордон і витрачаємо його всередині країни. Тому половина займається збоченням у вигляді порівняння відносних ставок на дохід, нехтуючи розмірами бази оподаткування та відповідно розмірами витрат чистого доходу.

Олєжек, я тобі вже сказав: в усіх розвинених країнах дивляться на ставки податки, а шкала оподаткування прогресивна. І лише альтернативно обдаровані типу тебе намагаються переконати себе та всіх, що регресивна шкала — це круто, наводячи розрахунки в абсолютних цифрах.

Чергове айті головного мозку. Як тут уже писали, у декого в голові не вкладається, що айті як не було, так і не стало і не стане основною галуззю економіки.

Читаю я про ці порівняння типу «сільке господарство 16%, а айті 4%» та про ключових «медиків» і аж сумно.

Прикол айті — що ми завозимо бабки з-за кордону всередину країни і тут їх тринькаємо в усі сторони. Купили машину = закинули гроші + погнали мити/ремонтувати/заправляти. Купили квартиру = закинули гроші + погнали ремонтувати/обставляти. Все інше спустили на ресторани/кіношки/.. З умовних ввезених 60к баксів в рік, 10к притримали, 50к роздали в усі сторони, які автоматично конвертувались в податки і ЗП інших людей.

Пересічні селяни, яких може бути навіть більше 250к людей, не розкидаються щорічно по 50к баксів навколо себе. Власник агрокомпанії з десятком його під-директорів розкидаються трохи більше, але їх дуже мало в абсолютній кількості.

З медиками взагалі математика в мінус: вони виймають з бюджету в кращому випадку 5к баксів в рік і спускають їх здебільшого в продуктові магазини (бо розкидатись просто нічим).

p.s. загалом це не тільки про айті, а про всі професії які тягнуть бабки з-за кордону в Україну

небольшой алаверды: металлурги (да и любые прочие экспортёры) тоже «тянут бабки из-за бугра», но только айтишники их просто тянут, не требуя субсидий и не поставляя за рубеж ничего кроме «воздуха». Т.е. тупо делаю бабки из нихера. И это очень прибыльно и высокооборотно.

Ну как бы да, выкопать из земли руду/газ/камни и от продажи получить бабки — это не одно и тоже, что предоставить услуги.

Як уже колись писав один розумний чувак, аргумент «ми тут витрачаємо бабки» — це клініка. Питання тоді: навіщо айтішники, якщо в нас є мажори. Ну, та сама золота молодь, що спускає бабки в рестіках, загоняє свої тачки на мийку та воскування тощо. Очевидно, що кожен такий мажор забезпечує роботою набагато більшу кількість людей. Дайош мажорів!

Все так і є: діти тих депутатів в рестики та на мийки теж спускають гроші і живлять внутрішній ринок схожим чином, як і ремоут аутсорсери. От тільки тих мажорів ні разу не 250 000 штук, може у кожного депутата по двоє і на рестики 5000$ спустити не вийде (просто їжа не влізе, навіть якщо її пхати стабильно 3 рази в день і кальян ввечері).

аргумент «ми тут витрачаємо бабки» — це клініка

Ні, клініка — це сидіти рахувати в дусі ЄП = 5%, ЄСВ+ПДФО+ВП = 41%, значить аутсорсери в економіку платять в 8 разів менше грошей, ніж тіж держслужбовці.

Все чудово, якби деякі з Ваших колег прямо в цьому треді не обговорювали як їм не подобаються сервіси держави. Прикол у тому, що якщо за державне управління не платити (а айтішники майже не платять), на його нормальну якість годі й сподіватись.

Это легенда. Возьмите какой-то средний город(не топ-5), посмотрите его бюджет, потом выкиньте из него поддержку пенсионнеров(за которую ИТ таки не платят) и посмртите, какой процент бюджета будет составлять платежи ФОП с ИТ кведами.
Цифры вас удивят. Оказывается, таки платят. Ибо все остальные — оптимизируют налоги.

Возьмите какой-то средний город(не топ-5)

Ага, только крупные налогоплательщики платят свои налоги по месту регистрации юр. лица — и это будут как раз те самые топ-5 городов. Так что давай смотреть с топ-5. И оп-па, уже совсем другая картина — 5% от ФОП с IT-КВЕД’ами теряются на общем фоне налоговых поступлений.

И оп-па, уже совсем другая картина — 5% от ФОП с IT-КВЕД’ами теряются на общем фоне налоговых поступлений.

Судя по регулярному давлению на ФОПі, налоговые поступления от ФОП не так уж и ничтожны, как вы пытаетесь их представить

Именно поэтому я их исключил
Крупные платят в основном пенсионные отчисления и ФОТ.
А пенисию никто в Украине по факту не получит уже. Не доживете.
А еще крупные получают обратно НДС и субвенции, короче там все мутно.

ЄСВ це не тільки пенсія — там і всякі дитячі гроші, і медицина повинна бути теж.

Ну так есть еще НДС, его возмещение(для тех же аграриев) и даже ставка 14% для СХ. Я вот не могу найти данные сколько же заплатили аграрии налогов с учетом возмещение НДС. Похоже данные не публикуются.
и акцизы.
Все это платят ВСЕ, но у ИТ больше база.
медициной практически ИТшники не могут воспользоваться. Ей походу вообще нереально пользоваться в Украине.
Дитячи и освита — ага. какой процент, знаете?

НДС же платиться дуже на обмежену кількість всього що споживає усредньоних фоп. За великим рахунком найбільшу частину складають продукти із супермаркета.

НДС же платиться дуже на обмежену кількість всього що споживає усредньоних фоп. За великим рахунком найбільшу частину складають продукти із супермаркета.

Свет, газ, вода, прочая коммуналка, бензин, одежда, материалы, инструменты, етк — всё облагается ндс
так что тут не только продукты
Лекарства — ндс 7%, если правильно помню

То что на рынке за нал — там НДС нету. Услуги «без чека» — ндс нету.
но всё «товарное» идёт с ндс

Свет, газ, вода, прочая коммуналка, бензин,

Так, але в середьному це в сумі буде мабуть разів в 5 меньше, ніж на їжу.

одежда, материалы, инструменты, етк — всё облагается ндс

Далеко не все. Багато магазинів які цим торгують — працюють через ФОП. А на базарі взагалі за кеш, як і в випадку з їжею на базарі.

Лекарства — ндс 7%, если правильно помню

Так, здається знижене ПДВ не тільки на ліки

Оренда — без податків. Купівля товарів із-за кордону через сервіси доставки — без податків до ліміту. Поїздки — без податків. Звичайно з війною все змінилося, але до війни на поїздки думаю у середьного фопа виходило більше витрати ніж на те, де він платив ПДВ.
Купівля авто або квартири — без ПДВ. А це ті суми, які набити продуктами із супермаркета піде років 20.

UPD: на нове авто таки є пдв, крім електро. Так що про авто я не прав.

Купівля авто або квартири — без ПДВ

Там свои налоги. конечно, можно покупать квартиру за тысячу гривен.....

фигли поездки без податкив?
турпутевки — ндс, бензин — акциз,
купівля авто — з НДС
вот вам счет фактура на авто prnt.sc/1_H2fzX4r9eU
оренда — с НДС, елси официально.
лимит 150 в месяц, если чот. Офигенно ИТшник в месяц сэкономил на товарах.

Ну так все без чека ндс до этого бывл уплачен когда покупали

Я хз на что у нас НДС не платится.
Я даже когда машину покупал, там он БЫЛ.

ПДВ на авто? Точно-точно?
PS: А да, загуглив — і правда. Не очікував що там повне ПДВ.
На Електро знижка за екологічність — 0% ПДВ.

Города не публикуют данные с такой уж детализацией (сколько единого налога поступило в разрезе КВЭЛ). Возможно, есть в опендатаботе, я не углублялся. Но есть косвенные данные.

Возьмем данные за 2020 год, потому что они полные и доступны.
1. В 2020 году было уплачено ВС и НДФЛ 293.8 млрд грн (appu.org.ua/...​2020-ekspertnij-visnovok)
2. В Украине в 2020 году трудоустроено было в среднем 15.4 млн человек (index.minfin.com.ua/labour/unemploy/2020), из них ФОПами разных форм — 1.9 млн человек (ru.slovoidilo.ua/...​z-ukraine-2013-2020-godax)
3. Итого, ВС и НДФЛ в сумме 293.8 млрд грн уплатили 15.4 — 1.9 = 13.5 млн человек.
4. Айтишников ФОПов было в 2020 году 0.12 млн человек (dou.ua/...​any-devs-in-ukraine-2020) и они заплатили 7.8 млрд грн налогов (opendatabot.ua/ru/analytics/fop-debt)
5. Методом несложных расчетов получаем, что один трудоустроенный (пусть даже с ЗП в конверте) уплатил прямых налогов на сумму 21 750 гривен, а один айтишник ФОП — 37 150.

Разница в налогах в 1.7 раз. Но разница в базах начисления — огромная. Средняя чистая и «засвеченная» ЗП тех самых работяг, которые уплатили 293.8 млрд грн в 2020 году была 11 600 грн в месяц до налогов или 9 340 грн чистыми. В то же время рядовой айтишник в среднем в 2020 имел 2000 у.е чистыми (или по курсу — 55 тысяч грн чистыми).

Почему при разнице зарплат почти в 6 раз налоговая нагрузка выше только в 2 раза — лично я нипанимай. Во всем мире действует логичное правило: больше зарабатываешь — больше платишь. Причем как правило применяется еще и прогрессивная шкала. И ведь это мы еще про ЕСВ не вспоминали.

Какие выводы можно сделать из написанного?
1. Официально трудоустроенные платят прямых налогов почти в 3 раза больше с 1 гривны своей «белой» ЗП.
2. Официально трудоустроенные могли бы платить больше примерно в 2 раза в случае детенизации экономики, но тогда разрыв в налоговой нагрузке между ними и айтишниками стал бы у 6-кратным.
3. Айти вместе с другими ФОПами практически ничего не платят в поддержку социального сектора: пенсии по возрасту, пенсии и пособия сиротам, военным и т.д. Все это тащит на себе система официального тудоустройства.

лично я нипанимай

Та оно и видно что лично ты «ничего нипанимай».

ЗП тех самых работяг = 9 340 грн чистыми. В то же время рядовой айтишник = 55 тысяч грн чистыми

Оно ж сильно сложно допетрать, что рядовой айтишник кроме тех же 9к грн на еду/проезд спустил еще 45к грн на все остальное и с каждой потраченной гривны заплатил в среднем 35% налогов. Шо такое, уже разница не в 1.7 раз, а в 6 раз, да?

больше зарабатываешь — больше платишь

Во всем мире у ФОПов фиксированный процент з дохода/прибыли (где как), и фиксированное абсолютное значение взносов типа нашего ЕСВ (в Польше 3 возможных значения). Кэп подсказывает, что при увеличении оборота то самое ЕСВ начинает меркнуть т.к. оно лимитировано.

Да, во всем мире, если человек работает на свой страх и риск, сам ищет заказчиков и несет перед ними ответственность. Если ты так и рабоатешь, находишь себе клиентов на фрилансе, к тебе никаких претензий, плати дальше себе свои 5%.

А если чел гребет на галере и при этом ФОП (а у нас таких подавляющее большинство), то во всем мире это называется фиктивным предпринимательством и уклонением от уплаты налогов и очень больно карается.

во всем мире это называется фиктивным предпринимательством

Шо ты несешь? Поставь в линкеде локацию Польши и посмотри как каждый галерный рекрутер будет тебе давать вакансии на польского ФОПа под 12% -_-

Пока единственная страна где крутят гайки ФОПам из всей ЕС/ЮК/США — это Германия.

вакансии на польского ФОПа под 12% -_-

12% + ЄСВ з середьної зп?
Виглядає доволі розумно, враховуючи що податок на доход с зп — ті ж самі 12% до 120к зл і 32% на дохід вище 120к.
Я думаю, що для України треба було б просто брати і копіювати польску систему і для фопів і для податків на зп — вона відчувається доволі адекватною.

5% у одних і 34% у інших — геть неадекватно. Тому всюди і конверти або фоп-схеми. Занадто велика різниця і навіть безвідносно айті-фопів це просто неконкурентноздатньо працювати і платити вбілу навіть якщо сильно хочеться.

Пока единственная страна где крутят гайки ФОПам из всей ЕС/ЮК/США — это Германия.

тому що в інших подакти дуже схожі на фопі і на зп. Так само як і в Польші.

12% + ЄСВ з середьної зп?

Не пам’ятаю від чого там ЄСВ конкретно, але всіх поборів крім 12% ставки набігає ще 3% для мого кейсу.

ті ж самі 12% до 120к зл і 32% на дохід вище 120к.

32% платять тільки ідіоти, які не спроможні на biznes.gov.pl натиснути кнопку про 12% від доходу.

Я думаю, що для України треба було б просто брати і копіювати польску систему

Ні, тому що у нас майже 100% не айтішних зареганих ФОПів вважають сплату 5% чисто опціональною штукою і примхою замовника. Зараз потрібно на незрозумілі переводи по картках влупити 19,5% податків і жорстке карання за оплату кешем.

5% у одних і 34% у інших — геть неадекватно. Тому всюди і конверти

Не адекватно — це зажимати навіть 5% податків і гнати все в чорну.

це просто неконкурентноздатньо працювати і платити вбілу навіть якщо сильно хочеться

Я б краще заплатив 105% прайсу адекватним людям, а не 100% дебілам, але перших не знайшов (в контексті натяжних стель у Львові наприклад).

32% платять тільки ідіоти, які не спроможні на biznes.gov.pl натиснути кнопку про 12% від доходу.

Не всі ж компанії будуть працювати з фопами. І не всі люди хочуть ставати фопами. Елементарно хоча б через матеріальну відповідальність своєю власністю за бізнес-діяльність.

Не адекватно — це зажимати навіть 5% податків і гнати все в чорну.

Це 2 різні проблеми — оплата мимо каси і приховане працевлаштування. І методи борьби з ними різні.

Я б краще заплатив 105% прайсу адекватним людям, а не 100% дебілам, але перших не знайшов (в контексті натяжних стель у Львові наприклад).

так 5% різниці це ні про що, ось якщо 34% різниці, то може дебіли стануть вже і не такими дебілами, а компанією яка пропонує хороший баланс ціна/якість ;-)

Не всі ж компанії будуть працювати з фопами

Абсолютно всі 100% рекрутерів Польщі в першу чергу пропонували B2B PL під 12%. Звісно якщо кандидат-збоченець їм дуже буде треба, то у вигляді виключення впишуть його як employee та знімуть усі 40%+ податків (хоча таким і в Україні можна займатись).

так 5% різниці це ні про що

Ні про, але всі до кожного у Львові вдавились нафіг тими 5%. І не тільки стелі, навіть ремонти на тисячі гривень пропонували на карту/кешем лиш би ЄП не заплатити. А якщо заплатити, то в прайс прямим текстом пишуть +5% і гранд тотал малюють.

Не 34%, а 52%, адже роботодавець ще платить ЄСВ. Ефективна ставка оподаткування чистої «білої» ЗП в Україні — 52%, брутто ЗП — 41.2%

Не 34%, а 52%, адже роботодавець ще платить ЄСВ. Ефективна ставка оподаткування чистої «білої» ЗП в Україні — 52%, брутто ЗП — 41.2%

ви чого? Які 52%?
(0.22 + 0.195)/1.22 = 34%. А на зп вище 120к(якщо я не помиляюсь) ще й меньше через стелю по ЄСВ.

Нє, навпаки: 1/(0.18+0.15)*1.22=1.52 (база розрахунку — чиста ЗП). Докручуємо до брутто, додаючи ПДФО та ВС, а потім на це нараховуємо ЄСВ

Ой, там нолик загубився: 1/(0.18+0.015)*1.22=1.52

Так ніхто не рахує. Податкове навантаження рахується по відношенню до повного брутто, а не до нетто. В чому сенс рахуваті відсоток до нетто?

Бо люди зазвичай оперують своїми чистими зарплатами, які вони отримали на руки. Так само, як витрати ПДВ рахуються також від чистої ЗП.

Це не має значення чим там оперують люди, я про те як рахується всюди ефективне податкове навантаження не оплату труда

Залежить від вибору системи координат. Я вибрав за базу чисту ЗП та побудував розрахунки навколо цього

Ефективна ставка оподаткування чистої «білої» ЗП в Україні — 52%,

Ну ок, маєте право. Просто тоді не використовуйте сталі вирази, які мають інше значення і рахуються по іншому.
cdn.educba.com/...​-Rate-Formula-768×395.jpg
Так само рахується еффективна ставка податку на оплату труда — всі податки розділити на всі гроші, виділені на оплату труда.

Публикуют данные по количеству ИТ кведов в городе. Оттуда, зная среднюю зарплату в ИТ и то, что почти все ИТ кведы — зарплаты — вы можете получить сколько платят ИТ и с открытых данных узнать, какой процент этого остается в городе. Также город публикует данные, сколько всего от ЕН получили, со всем с остальными.
Там получаются не мизерные числа, как вы говорите, а в районе десяти процентов городского бюджета.
Я лично в своем городе платил 0.7% от бюджета. ОДИН.
и это только прямые поступления.

Я взял данные в разрезе всего государства. Вы там видите какие-то несоответствия? Данные подкрепленны пруфами

Да, вы не учли НДС, акцизы, мультипликатор.

Без проблем, я же говорил другому комментатору. Обращаемся к калькуляторы Цена Государства и смотрим там Счет от Государства.

Мультипликатор там не учтен (кстати, приятно, что Вы о нем знаете), придется посчитать ручками. Только не забудьте про норму резервирования. Потому что очевидно, что человек с ЗП в 10 тысяч потратит все под ноль, а человек с 55 тысячами вполне может что-то отложить.

а айтішники майже не платять

Ви третій клас з множенням натуральних чисел закінчити не змогли?

я мехмат КНУ зміг закінчити)

Закінчили провалом схоже. Бо взяти 5 кілобаксів в гривнях, помножити на 12 місяців та на 5% і порявняти з від’ємним або мізерним рівнем сплати податків з середнього по країні — то як у Каріни стрімерши (www.youtube.com/watch?v=RLLt53864qU)

Закінчив із середнім балом більше 4.5. А ще я КНЕУ закінчив, томі в економіку вмію та в податки.

5 кілобаксів, Олеже, середній айтішник не заробляє. А навіть якщо й так, рівень податкового навантаження вимірюється у %, а не в абсолютних значеннях. І в світі всюди діє правило: більше заробляєш — більше платиш. Не то ще в абсолюті, навіть у %, бо багато де діє прогресивна шкала оподаткування. Щойно осилите розрахунки у % — приходьте, поговоримо. Тільки зауважу, що це не третій, а п’ятий клас.

Як я писав вище:

клініка — це сидіти рахувати в дусі ЄП = 5%, ЄСВ+ПДФО+ВП = 41%

Ваше податкове навантаження в % і прогресивні шкали нікому крім вас не цікаві.
Гроші, що спускаються на користь тисяч інших продавців/контрагентів — це досить абсолютні значення і нікому не цікаве яке у вас там було навантаження.

p.s. марно ви % в п’ятому класі вчили, бо не розумієте коли їх треба застосовувати і що треба порівнювати

Ахахахах) Яке тупе балабольство. Кодьте, Олєжик. Це у Вас краще виходить, ніж про податки розмірковувати.

Я там, до речі, вище зробив викладки. Можете подивитися про «про від’ємний або мізерний рівень сплати податків». Заодно маєте змогу навчитися як аналітику робити

Подивився. Приклад рівня «я ні панімать» — як точно не треба робити аналітику, рівень ФБ-експертів (що міняють тему експертизи з кожною новиною).

Я ж кажу, пстопорожнє балабольство. Сдувся Олег на цифірі, перейшов на особу опонента та шуткі-прібауткі. Так зазвичай і буває, я не здивований.

Артемчик в цифри та елементарне порівняння величин ще з самого спочатку не зміг і верзе хворі фантазіції на тему «а у всьому світі».

Пруфи давайте. Як я вище. З викладками, з цифрами. Без пруфів це все пустопоржня маячня.

Ті викладки якраз і довели твоє балабольство і тотальне не розуміння елементарних речей: dou.ua/...​campaign=03042023#2601089

Ти за 45хв (коли я все розжував) так і не зміг зрозуміти, чому з потриньканих 9к грн та 55к грн виходить різна кількість профіту для бюджету?

От тільки не треба басєн, що айтішники витрачають все під нуль. Работяга з 20 тисячами — так, а айтішник із соткою — ні. Невипадково серед них багато обговорень куди інвестувати, кріпта, таке інше.

Але нема питань. Хай під нуль. Заходь на портал «Ціна держави», там є калькулятор (cost.ua/calculator). І подивися, скільки грошей потрапляє до держави у вигляді всіх податків від айтішника і від пересічного.

Я витрачаю все.
а сколько, простите, процентов у вас остается?
или вы вообще не ИТшник и просто попиздеть?

куди інвестувати, кріпта, таке інше

З усіх знайомих поки є один, який аж на 3,5 кілобакси накупив акцій всяких майкрософтів. У нього років 20 вже в айті і ЗП ніфіга не 55к грн. З кріптою взагалі можу згадати хоч одного, що реально накупив, а не «обговорив».

Що той калькулятор має рахувати бензином/пивом/вином я хз. На ділі нереально знайти статтю витрат, в якій не буде лежати 30-40% податків. Наприклад в машинах 20% ПДВ + 10% митня + 5% ПФ і ой чото раптом 35% з кожної тачки. Притащити що завгодно з-за кордону — одразу чогось +32% на понад 100 євро (чи скільки там).

Оті 55к грн/міс = 660к грн/рік розійдуться і в бюджет прилипне орієнтовно 200-250к грн у вигляді усіх можливих податків. А тепер порахуйте що там наплатить роботяга зі своїх 9к грн/міс.

Бензином, вином і пивом він рахує акциз. Я ж кажу, рахуйте та показуйте. Я рахував. Навіть з повним витрачанням 55 тисяч (а очевидно, з такої суми можна й відкласти), всіх податків прилипне до держави в 2 рази більше, але не в 5.5.

средняя зарплата по доу немножко отличается от ваших 55тыс.

Попри початок повномасштабної війни, зарплати українських розробників у першому півріччі 2022 року зросли: медіана в червні становила $3400 проти $3300 в грудні 2021
року

напоминаю, доллар ближе к 40.
Там же(да, на доу) была статья какой процент ИТшников вообще хоть что-то откладывает.

Я сознательно оперирую цифрами 2020 года, потому что доступная государственная аналитика есть по 2020. Я же это указывал

Я не буду займатись фігнею та рахувати пляшки пива чи вина.
Хоча б через те, що бурбони і джини мають в собі акцизу як ящик того пива.

Ще раз, ви в спробі витрати 55к грн/міс навряд зможете знайти способи не заплатити приблизно 35% податків. Ви навіть коли телефон/ноутбук спробуєте купити за гривні — заплатите ці всі податки. Спробуєте купити на амазоні та доставити з-за кордону — теж 32% і т.п.

Квартира в новобудові — там точно 30%+ буде без варіантів. Ви можете спробувати купити вторинку за кеш, але якщо цей кеш людина не вивезе в кишені з-за кордон — то вона теж його рано чи пізно потратить заплативши знову 32-35-40% податків.

Олеже, я вже помітив, що коли доходить до розрахунків, то починаються проблеми. Точніше просто оперування якимись показниками, які може правдиві, може ні. Хочете виглядати переконливо, подбайте про пруфи.

І не забувайте: податкове навантаження вимірюється за порівняльною шкалою, а не за абсолютною. Бо інашке умовним Ахметову чи Порошенку можна було в встановити ставку податку 1%. Натомість навпаки в переважній більшості демократій надвисокі доходи оподатковуються по надвисоким ставкам. Деталі про оподаткування в різних странах можете знайти на PWC Tax Summaries.

Вы делаете слишком много допущений в вашу сторону.
не знаю как вы аналитиком работаете.
мы говорим о налогах на ЧЕЛОВЕКА. в данном случае чтобы вы там не писали, ИТшники заплатят больше.
А потратят из казны — меньше. Ибо ФОПу пенсия положена минимальная, в гос больницу айтишники не ходят, на дороги — платят акциз в бензине, милиция нефига не приезжает и уж точно не больше стоит из-за того, что я больше получаю.
Ну и вы сознательно выкидываете большую часть налоговой нагрузки. Посколку в Украине налоги на ЧЛ — именно в НДС и акцизах. Ибо черные зарплаты.

Умовний Ахметов использует чужой труд. Айтишники — нет. Тоесть в налогах Ахметова есть налоги 3млн человек. А также ему потом возместят НДС ;)

Очень неплохо работаю, надо Вам сказать. Работодатель доволен. Еще раз: я специально перед началом расчетов подчеркнул, что речь идет о 2020 году, потому что данные по нему полны и доступны. И даже при этом Вы умудряетесь мне это закидывать.

Не надо рассказывать про военное время. Наоборот в военное время все эти сравние — чушь, потому что это форс-мажор. Хотите сделать аналитику военного времени — без проблем, я с удовольствием почитаю.

Ну тоесть вы неплохо и сознательно выкидываете основной налог в Украине — НДС-акциз
Я правильно вас понял?
prnt.sc/TcjZEnEHyNUb
2020й год.
50.8% дохода бюджета
Вдумайтесь, ПОЛОВИНА бюджета в Украине — непрямой налог.
Как так может быть, если акцизы все меньше 20%, а зарплатный налог 50? Ну тут все просто. Это показывает, что по факту зарплаты показанные государству и реальные отличаются на недостающую сумму.

Александр, я Вам повторю ту же истину, что и Олегу: налоговая нагрузка измеряется в процентах, а не в абсолютном выражении.

Поэтому мы можем добавить сюда НДС, но суть останется той же.

Сравнивать ЗП работяги с двадцаткой (раз уж Вам так хочется 2022 год) и айтишную сотку и тем более большие суммы и рассказывать, что вот как айтишник много заплатил — эта галимая манипуляция. Есть налоговая нагрузка на доход, она измеряется в процентах, не в чем-то другом.

Я вот тоже зарабатываю как неплохой атйишник. Но с моей ЗП мною и работодателем уплачено еще половину моей зарплаты в виде налогов, и да, я тоже трачу деньги и покупаю товары. А с ЗП галерного трудяги улпачено 5% и еще небольшой хвостик в виде фикса ЕСВ от минималки. Почему у айти какое-то привилегированное положение? Не у отрасли, а именно у сотрудников.

ну ок.
максимальный в ПРОЦЕНТАХ непрямой налог — НДС, 20%.
максимальный в ПРОЦЕНТАХ прямой налог — на зарплату −52.5 вроде
Обьясните, откуда берутся деньги в ПРОЦЕНТАХ если непрямых налогов собрано больше(в два раза)?
Когда вы сравниваете выскооплачиваемого специалиста и рабочего вы еще выпускаете не оплаченные ему рисковые годы в универе(а вдруг не окончит) и школе.

Это очень хороший вопрос. Дело в том, что хотя Олег и (возможно), Вы, думаете, будто конечное потребление физлиц создает бОльшую долю в сборах НДС, это совсем не так. Во-первых, предприятия тоже часто являются конечными потребителями товаров и услуг. А во-вторых, абсолютно бОльшая часть сборов НДС — это авансовая переплата за импорт. Значительная его часть потом будет возмещена. И на выходе государству останется не так уж и много (хорошо чтобы вообще осталось, так как схемы с фиктивным экспортом часто используются для оптимизации). В итоге сборы «чистого» НДС гораздо скромнее. В том же 2020 году его было собрано 400 млрд.грн НДС и 145 млрд.грн возмещено назад. Таким образом чистый результат составил 255, и вот НДС уже не самый большой налог.

Почему же он все равно такой большой в абсолютном выражении в сравнении с НДФЛ, который суммарно дал в 2020 году 295 млрд.грн., ведь люди же что-то все-таки и откладывают. Ответ на это — теневая экономика, те самые ЗП в конвертах. МВФ оценивает размер теневой экономики в Украине в 40%, а это значит, что без зарплат в конвертах реальные сборы НДФЛ могли бы доходить до полутриллиона гривен.

Ну тоесть мы потом на нашу зарплату потребляем какой-то другой импорт?
Там не все НДС, там еще акцизы. Вы посмотрите чтоли картинку.

вооот. теневая экономика. Которой нефига нету у ИТ фопов.

А еще вы опять с процентов на абсолютные цифры перебежали.
Ну так удобнее, ага.

А еслии считаь, что 50% бюджета Украины фиктивно — мы опять приходим к 8% в реальтном бюджете, не?

Теневая экономика есть и у ФОПов, но мы ж про айтишников, тут соглашусь.

Но давайте представим, что ее нет. Вообще реальные зарплаты сложно оценивать, но я видел одно исследование, где утверждается, что реальная средняя ЗП в Украине — на уровне 30-40 тысяч гривен (опять же, выводы об этом делались на основании анализа потребления). Пусть будет 30.

Это говорит нам, что с работяги будет взыскано 30/(1-18%+1.5%)-30=7.3 тысячи гривен. Еще 30/(1-18%-1.5%)*22%=8.2 тысячи отстегнет его работодатель. Итого 15.5 тысяч, при ЗП в 30. Те самые 52% эффективной ставки налоги. Добавим теперь НДС и акцизы. CASE Ukraine оценивает доля непрямых налогов в конечном потреблении в 25% от суммы чистой ЗП. Значит со своих 30 тысяч работяга заплатит еще 7.5 тысяч. Всего в сумме 23 тысячи гривен.

А теперь берем айтишника. Вы же хотели брать цифры на сейчас? Вроде как 2500 у.е. медиана, если прям по всем по всем. 100 тысяч грн. Берем 5% налога правильно надо считать так 100/(1-5%)-100=5.2. Да еще кусочек в 1.5 тыс.грн — ЕСВ от минималки. Итого суммарно 6.7. И 25 тысяч непрямых налогов. Итого 31.7

Человек с доходами, бОльшими в 3.3 раза платит налогов лишь в 1.4 раза больше. То есть эффективная ставка налога для более бедного человека выше в 2.4 раза. Почему так?

Если мы увеличим разрыв в ЗП и возьмем Олега, который хвастался своей 300-тысячной зарплатой и как утверждает, всю ее тратит (хотя лично я считаю, что это пи..ж — я про траты), то с него государство поимеет 92.3 тыс.грн. Вроде бы неплохо в абсолюте, но эффективная ставка налога для Олега составила выше для бедного человека уже в 2.5 раз.

И дальше этот разрыв будет увеличиваться. А должно быть совершенно наоборот, как это работает в развитых государствах: эффективная ставка налога выше у того, кто больше зарабатывает.

Давайте все же в процентах.
Мы же договорилися. 2020й год(ВАМ так УДОБНО), проценты.
РЕАЛЬНАЯ ситуация.
Откуда вы знаете чего будет взыскано в случае отсутствия теневой экономики? Я вот не могу сказать, какие ставки в таком случае государство установит, ибо ТЕКУЩИЕ ставки налогов расчитаны на ТЕНЕВУЮ. И это прежде всего акцизы и НДС.

Прекращайте считать для коня в вакууме, это никому не интересно.
И да, никого не интересует относительная ставка Олега, поскольку государство эти услуги не оказывает.
медицина — минус
освита — за счет родителей наполовину, от дохода Олега не зависит.
полиция — фиксированый расход
пожарные — фиксированный
администрирование одного гражданина и детские деньги — фиксировано
Пенсия? у Олега МЕНЬШЕ
Защита... ох вейт. надо самому идти в окопы.
Относительный налог интересен в двух случаях — если Олег доход получает с других людей — и если Олегу на этот налог чего-то больше достается. Ну или он ресурсы использует. Недра там или воду.

А если хотите коня в вакууме — добавьте Олегу пенсию на его доход и будет паритет.

Вот только вывод про теневую экономику Вам не понравится. Ведь это значит, что «пересичный» на самом деле в % платит еще больше, чем среднестатистический айтишник. Свою конвертную часть ЗП он ведь тоже тратит на товары и тоже платит НДС

С чего это? это значит, что он больше получает. А платит он с теневой части в вашем расчете вообще 0%.
Ну или вам прийдется признать, что мы к 5% платим 35% в «теневой части».
А раз больше получает, к примеру в два раза — то налоги заплаченные им уже 25%(платит с половины базы).
Мы же договорилися в этой ветке считать в процентах.
Ибо если не в процентах, то ИТшник платит в 10 раз больше.

Вот именно. Платит в моем расчете ноль, и то не сравнение не очень в пользу айтишников. А по факту ведь мы понимаем, что он платит и с теневой части НДС и акциз. И сравнение с айтишниками становится совсем уже неприличным. Говоря «айтишник», я имею в виду галерных ФОПов, а не людей, работающих на фрилансе самостоятельно.

У вас реально проблема или с рассчетам или с логикой.
До этого было 50% с 1грн зарплаты. 1грн добавилося с 0% налога. Стало больше% заплачено, ага.

А, это да, моя ошибка. Ну ок, была ставка 52%, стала 26%. А в айти было 7% и 7% осталось (7 — это ффективная ставка налога на чистую ЗП). Неплохое сравнение, правда?

Нормальное.
еще раз. У ИТ непропорционально меньшая пенсия. Это она, да.

Я вас умоляю. Все мы платим пенсию не себе на будущее, а тем кто сейчас. И лично я задолбался платить ее своей и вашим с Олегом бабушкам. Но даже выбросив ЕСВ. У меня 18% НДФЛ и 1.5% ВС, а у вас по 5%. Почему?

Ну это совсем просто
У вас соцстрах и безработица от вашей зарплаты, а у нас нет отпуска и от минималки
А ещё вы мало пинает правительство и вас нельзя уволить одним днем

Да не надо валять дурака. Каким образом вы оба, если гребете на галере, являетесь предпринимателями?

С какого перепугу я гребу на галере?
Не переносите свои проблемы на других

Если Вы не гребете на галере, к Вам никаких претензий. Это тоже выше подчеркивалось. Причем даже не раз. Вопрос как раз к тем 185 тысячам или скольки зарплатным ФОПам в айтишке и еще огромному количеству работающих в других сферах по аналогичной схеме.

Лично для Вас еще раз повторю: если Вы самостоятельно находите своих клиентов, подписываете с ними контракты и несете полную ответственность за результат работы (в том числе материальную), к Вам никаких вопросов. Платите себе на здоровье свои 5%. Низкая ставка в данном случае — плата за бизнес-риск.

Не знаю які саме і в якому віці в тебе почались проблеми з розрахунками.

В моїй податковій декларації за 2021 рік написано 3.3М грн. Все це бабло було спущено на ті самі пляшки, бензин та нерухомість/ремонти. За пруфом можеш звернутись в податкову, я свої декларації викладати не збираюсь. Як думаєш, треба мені пляшки з бензином на cost.ua рахувати, чи може доля нерухомості в витратах буде по-більше?

В тебе розуміння нарешті з’явилось про різницю між дюті фрі в аеропортах та реальним життям, де кожна покупка вже кілька разів обкладена податками?

Давай тепер порахуємо нормально, а не тим калькулятором.
3300к грн * 0,05 = 165к грн податку з доходу.
3135к грн * 0,35 = 1097к грн податків з витрат.
= 1262к грн податків за рік з одного мене.

Тепер що там роботяга зі своїми 9340 грн/міс = 112к грн в рік (сподіваюсь що він їх заробив, а не висосав з бюджету як держ працівник).

Його ПДФО + ВП = 27к податку з доходу.
112к грн * 0,35 = 39к грн податків з витрат.
= 66к грн тотал.

І шо там різниця між 1262к грн та 66к грн, трошки більше ніж 1.7 да?

Олєжка. Податкове навантаження міряється в відсотках, у ВІДСОТКАХ. Я дуже радий за твої 3.3М, можеш повісити в рамочку свою декларацію. Але це просто дічь і не має ніякого сенсу. Бо якщо я тобі свою покажу, ти просто ах..єєш. Хоча моя ЗП в рази менша.

Податкове навантаження міряється в відсотках, у ВІДСОТКАХ

Артечик, можеш ще лінійкою в штанах поміряти в сантиметрах, у САНТИМЕТРАХ.

Ні до першого ні до другого нікому крім тебе немає справи.
Економіка живе від кількості грошей, що туди вливається в податках і виміряється, якщо ти не в курсі, в трильйонах гривень в рік, а у відсотках від 5 до 41.5 якби тобі цього не хотілось.

А за соціалізмом та рівноправ’ям пливи кудись в совок чи в його сьогоденню аналогію, де не буде ні українських 5% у ФОПів, ні польских 12% ФОПів, ні ще якихось і перестань роздувати цей тред своїми балачками.

Може ще Іщенку поскаржишся?))

Данный трюк работает только в случае уникального сочетания: бедного, но интеллектуально богатого населения, что сейчас мы и имеем.

это ложное утверждение, интеллектуального населения у нас мало, как и все всех странах, у нас есть странный совковый опыт гнобить «тупых» что вопреки мотивирует их становиться лучше. И вот это номинальное качество даёт небольшое преимущество, но есть нюансы, во-первых, эта та отрасль где качество низко ценится, во-вторых, наше айти не такое огромное как у Индии. Но да, это можно развивать и много выгоды получить в итоге, но по факту это путь индусов, который повторить сложно, особенно учитывая вышеупомянутый опыт гнобления

А в целом, поднять экономику в теории просто, нужно делать качественно и дорого и подвигать свои товары и услуги в богатые страны. Условно сделать свой Фольксваген, который будет либо лучше, но по той же цене, либо того же качества, но существенно дешевле. И так во всех отраслях. Но это нужна экомическая свобода и низкие налоги

у нас есть странный совковый опыт гнобить «тупых»

Вроде не тупых всегда гнобили, а умных? Даже было «ты чо мля самый умный?»

Это другая сторона, которая ничего не меняет по большому счету, тупеть от этого умный не станет, просто чуть выше градус токсичности становится в целом и все

Но это нужна экомическая свобода и низкие налоги

Что вы понимаете под экономической свободой? Возможность выращивать опиумный мак, варить героин и пушить в Европу — это достаточный уровень экономической свободы?

Нет, это бред, достаточный — это открыл какой-то бизнес и тебя не душат, но от предпринимателя требуется качество, да он и сам захочет делать качественно, если на это будет спрос, а вот спрос нужно стимулировать

А наркотики, ну я не против снятия запрета, но не героин, конечно, а лёгкие, медицинские и условно безвредные, оно все равно никуда не денется, а легализация улучшит качество и деньги на «защиту» таких бизнесов будут не оседать у стремных личностей, а пойдут как минимум на налоги и все в плюсе, как мне кажется

а вот спрос нужно стимулировать

Как? Ввести пошлины по 50% на все зарубежное? Ну так будет контрабас.

ну как именно ты можешь подгуглить сам, а касательно твоего способа... это не стимуляция, эффект будет обратный

низкі податки (такі які де факто є зараз, або навіть нижчі) не дадуть розвинутись освіті, науці, супутним отраслям, не дасть підвисити якість керування і планування в державі. А відвовідно ні на які «Фольксвагени» сподіватися не доведеться.
Низкі податкі і економічна свобода — це рецепт розвитку барбершопов і кав’ярень з хіпстерськими кафе. В кращому випадку айті аутсорсу. Для більш потенційного зростання потрібні гроші, які держава зможе інвестувати в фундаментальну інфраструктуру, інституції і освіту.

які держава зможе інвестувати в фундаментальну інфраструктуру, інституції і освіту.

Простите великодушно, но я чуть чаем не подавился.
С каких это пор у нас «государство» есть «инвестор в инфраструктуру, образование и прочее»? («у нас» — в целом в человечестве, не только в Украине)
Государство отвечает только за узаконенное насилие, арбитраж и разборки с иноземцами.
А за всё остальное отвечает внутренний бизнес.

Ну і багато за всі ці роки внутрішній бізнес побудував нових університетів, дослідницьких центрів, антикоррупційних структур, підвищів якість державного управління?
Курси Єпам це насправді непогано. Але звідти не з’являється розвинуті передові технології.

Низкие налоги нужны для мелкого бизнеса, крупный, через штат бухгалтеров, всегда найдет как налоги сделать низкими даже в старне с высокими (это и в Европе работает). Проблема в емкости рынка, есть определенная емкость внутреннего рынка, на которую ориентирован мелкий бизнес и если она выбрана, то просто снижается доход каждой единицы мелкого бизнеса.

Хотя торговля наркотиками или легализация проституции емкость рынка для малого бизнеса может довольно сильно повысить, но здесь имеем культурный конфликт. Хотя лично я всегда был за легалайз и на референдуме проголосую за.

Хотя торговля наркотиками

Доходность торговли наркоты сильно преувеличена. для обычного низового диллера в среднем выгоднее торговать выпечкой.

зы да и вообще — вы мне отвечали то? лично я за низкие налоги. Я против идеи что «государство отвечает за всё».

Я теж не висловлював ідею, що держава повинна відповідати за все.
Але давай поясню через аналогію.
Наприклад, ми візьмемо забудовників, які будують різні ЖК. І вони кажуть — нам щоб почати будувати житло як в Нью-Йорку не вистачає зниження податків. Ось як тільки знизять — то відразу буде передове місто в світі!
Але коли у міста неякісне керування, критична комунальна інфраструктура не встигає за темпами забудови, якісні плани застройки районів нема кому робити (або бабло перемагає зло) — виходять якійсь Позняки.
Тепер уявимо що забудовникам знизили податки, а відповідно у міста їх стало ще меньше, якість керування не покращилась, а у забудовників тепер ще більше грошей на купівлю землі і заливання баблом чиновників. Що вийде, Нью-Йорк? Ні, ще більш всраті Познякі тепер вже на все місто.
Без економічної свободи звичайно не буде економічної активності. Але адвансед економіку не побудуєш без якісної освіти в різних галузях, без інвестицій в науку, в розвиток виробництва, в розвиток інфраструктури.

Але коли у міста неякісне керування

и причем тут государство?

інвестицій в науку, в розвиток виробництва, в розвиток інфраструктури.

И причем тут государство?

и причем тут государство?

Знаєш що означає слово аналогія?

И причем тут государство?

Тому що це питання, які не вирішуються без політичних і інституціональних рішень.

Тому що це питання, які не вирішуються без політичних і інституціональних рішень.

(вкрадчиво) а что, для того чтобы открыть новую школу, институт, университет или академию — нужно «политическое решение»?
Или для того чтобы промышленность инвестировала в своё развитие — нужен генеральный курс и руководящая роль партии?

а что, для того чтобы открыть новую школу, институт, университет или академию — нужно «политическое решение»?

Ні, для того, щоб in-mass дозволити підвищення рівень освіти і продуктивності робочої сили потрібні державного рівня інвестиції в це.

Или для того чтобы промышленность инвестировала в своё развитие — нужен генеральный курс и руководящая роль партии?

Так, тому що у них зовсім іншого рівня інструменти впливу є на ці процеси. Якщо звичайно ми не про промисловість у вигляді хіпстерських кав’ярень і грузиньських ресторанів

Ні, для того, щоб in-mass дозволити підвищення рівень освіти і продуктивності робочої сили потрібні державного рівня інвестиції в це.

Вы же понимаете что у государства нет своих денег, да?

Так, тому що у них зовсім іншого рівня інструменти впливу є на ці процеси. Якщо звичайно ми не про промисловість у вигляді хіпстерських кав’ярень і грузиньських ресторанів

правильно. Вместо никому ненужных кофеен — мы будет выплавлять миллионы тонн чугуна в закрома родины и выпускать триллионы пар валенок — всё как запланировал госплан!

А кушать можно и в столовой. Щи сутошные.

Вы же понимаете что у государства нет своих денег, да?

Ви взагалі стежити за ходом розмови? Ми тут взагалі-то про податки розмовляли.

Вместо никому ненужных кофеен — мы будет выплавлять миллионы тонн чугуна в закрома родины и выпускать триллионы пар валенок — всё как запланировал госплан!

А в вашому світі держави бувають тільки з плановою економікою?
Я розумію, що всі ми вийшли з совка і маємо через те певні травми і девіації сприйняття, але подивіться навкруги світа. Світ на постсовку не закінчується.

Ви взагалі стежити за ходом розмови? Ми тут взагалі-то про податки розмовляли.

ок. «что такое налоги»? «это деньги, которые люди дают государству» ©
Т.е. налоги — это деньги не государства, а людей
и я не вижу причины про которой я должен вкладывать деньги в школы — через третьи жадные ручки государства и государственных чиновников. Нахрена мне туповатый посредник?

А в вашому світі держави бувають тільки з плановою економікою?

Нет. Но только в плановой экономике «государство влияет на промышленность и указывает что производить»

Нахрена мне туповатый посредник?

Є багато моментів, які святий «риночок» не в змозі «порєшати». Не тільки в Україні. В Швейцарії, штатах, навіть Дубаях і Сингапурі і інших взірців державоненавистників та ж сама історія.

и указывает что производить

про це мова не йшла. Мова була про створення умов для розвитку промисловості.

які святий «риночок» не в змозі «порєшати».

Ой, я такое слышал :) вы часом не из тех, кто считает что во всём виноваты сраные либерахи, а сталин был крепким хозяйственником?

Мова була про створення умов для розвитку промисловості.

Ага. А если государство не создаст условия....
но чтобы оно не стало тебе мешать — нужно заплатить государству толику малую... тогда государство «создаст условия чтобы я мог работать».....

Интересно, когда возникли первые поселения — какое государство создавало условия для, скажем, работы кузницы? Бондаря? Пасечника? ткача? А.... Государство — НЕ МЕШАЛО!

Яснопонятно.

вы часом не из тех, кто считает что во всём виноваты сраные либерахи, а сталин был крепким хозяйственником?

Ні, я із тих, хто не сприймає книжки Адама Сміта як святу біблію, і знаю, що людтсво накопило вже немало практичного досвіду які проблеми існують в чистому капіталізму і які є механізми виправлення цих недоліків. В тому числі це застосовуються на батьківщині самого Адама Сміта.

Интересно, когда возникли первые поселения — какое государство создавало условия для, скажем, работы кузницы? Бондаря? Пасечника? ткача? А.... Государство — НЕ МЕШАЛО!

Так ви пропонуєте перейти до моделі аграрної економіки? Чи взагалі до первісної економіки з оплатою камінцями і мушлями?

Так ви пропонуєте перейти до моделі аграрної економіки? Чи взагалі до первісної економіки з оплатою камінцями і мушлями?

не, я хочу построить левацкое государство, чтобы оно загнулось нахрен.
Терпеть не могу леваков.

як правило ультра-ліві мало чим відрізняються від ультра-правих. Результаті приблизно однакові.

А что не так с Позняками? Нормальные человейники. Вроде все коммуникации работают.

А что не так с Позняками? Нормальные человейники. Вроде все коммуникации работают.

Кстати, построены под мудрым руководством и надзором государства, вроде бы?

Для IT-шника Позняки супер. Работа возможна на удаленке и можно купить недорогую квартиру для коворкинга (если дома работать некомфортно), а 8 тыс грн в месяц за частный детский сад или школу вообще ни о чем.

100realty.ua/...​v-popularnom-raione-kieva

Ньюйорк став схожий на самого себе коли в США не було податків взагалі. До речі тоді США були найбагатшою країною в світі з величезним відривом. Але збільшення податків це збільшення ролі держави поки вона почне відповідати за все.
Хочеш інсталювати роутер? Податки ти за цього вже заплатив, звернись в КиївМіськРоутинг, заповни заявку, і тобі підключать роутер. Кожен місяць заплатиш за обслуговування.
А хочеш щоб був кращим інтернет? Роутер 20 річний, страшенно гуде. Не все так просто. Спочатку давай тобі податки збільшимо. Бо співробітники КиївМіськРоутингу і так дуже малі зарплати отримують.

Може справа не в розмірі податків?

Тоді була зовсім інша епоха і модель економіки, ніж зараз.

про модель економіки я пояснив на уявній моделі про інтернет. Ну і в США люди активно відбиваються від будь-яких спроб «покращити» щось з допомогою грошей з податків. Як тільки стейт отримує контроль над чимось — назад вже не відбереш. Спробуй розпустити уявний КиївМіськРоутинг.

Люди в США якісь наівні. Не додумались ще відбитись від ВашингтонМіськПентагону, ось тоді б зажили і забезпечили б собі глобальне домінування!

здається це 1:0 на користь менші податки — краще всім

коли в США не було податків взагалі. До речі тоді США були найбагатшою країною в світі з величезним відривом

Це коли такі золоті часи були, у доколумбову епоху? :-)

Доходность ЧЕСТНОЙ тороговли наркотой низкая. А если бодяжить(а все бодяжат), вполне высокая.

Низкие налоги нужны для мелкого бизнеса, крупный, через штат бухгалтеров, всегда найдет как налоги сделать низкими даже в старне с высокими (это и в Европе работает)

дело вовсе не в штате бухгалтеров, а в том что есть законная возможность, у нас такой законной возможности нет, но есть схемы

С каких это пор у нас «государство» есть «инвестор в инфраструктуру, образование и прочее»? («у нас» — в целом в человечестве, не только в Украине)

— общественный транспорт почти везде дотационный
— дороги, мосты, водопроводы, канализации и т.п. почти везде строит государство
— армия, охрана общественного порядка и ВПК — только государство
— начальное, среднее и, много где, высшее образование — государство
... продолжать можно долго :-)

армия, охрана общественного порядка и ВПК — только государство

про «насилие» я писал — да, єто государство
А вот остальное — єто прости господи не совсем так.

общественный транспорт почти везде дотационный

Єто как? государство платит само себе?
Нет.

водопроводы, канализации

Да? А я думал — застройщик, а оно вон как....

Да? А я думал — застройщик, а оно вон как....

Це типу із серії «Зона комфорта закінчується входними дверьми в квартиру». Так і каналізація з водопроводом закінчується кордоном ділянки землі ЖК.

Це типу із серії «Зона комфорта закінчується входними дверьми в квартиру». Так і каналізація з водопроводом закінчується кордоном ділянки землі ЖК.

Немного истории:
«Прикладом може служити контракт на влаштування та експлуатацію в Харкові водопроводу з петербурзькою фірмою „Задлер і Арманд“, який був укладений Міською Думою 19 березня 1869 р. Термін концесії був визначений у 50 років,
....
1 березня 1878 року був укладений контракт із бельгійськими концесіонерами:»
Не вижу тут «государства».

Да ти шо? Дороги теж будують приватні будівельні компанії. Але є ньюанс.

Да ти шо? Дороги теж будують приватні будівельні компанії. Але є ньюанс.

Жопой не виляй. Я тебе привёл конкретный пример, где ты был не прав.
Теперь ты ищешь что-то еще
Я тебе сейчас приведу пример с железными дорогами, авиацией, портами, ЧАСТНЫМИ дорогами и так далее.
Будешь дальше жопой вилять?

І де я був неправ? Який приклад? Що два в 19 сторіччі якийсь харьковский водопровод був приватною компанією? А зараз кому він належить?

Я тебе сейчас приведу пример с железными дорогами, авиацией, портами, ЧАСТНЫМИ дорогами и так далее.

З якими?
en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Railways
чи може із країни омріяною фанатами вульгарного лібертаріанства?
en.wikipedia.org/...​chaft). [citation needed
Чи із святого капіталістичного Сінгапура?
en.wikipedia.org/wiki/Singapore_Airlines
Можеш ось взагалі почитати у вільний час en.wikipedia.org/wiki/Temasek_Holdings
Шо там, будеш далі розповідати що в 15 сторіччі було?

А зараз кому він належить?

собственность территориальных общин

З якими?

Япония, Франция, Италия, Нидерланды и Канада.

Чи із святого

Снова эта левацкая залипуха насчет «святого копетолизьма»

Можеш ось взагалі почитати у вільний час

en.wikipedia.org/...​wiki/Japan_Railways_Group

Шах и мат, отеисты!

Вот, кстати, несколько частных авиакомпаний
Delta Air Lines
United Airlines
American Airlines
Southwest Airlines
Ryanair
easyJet
JetBlue Airways
Emirates
Qatar Airways

Ти хоч сам-то читав? Японські залізні дороги складаються і оперуються як приватними, так і напів приватними і державними компаніями, а ще

Japan railways whether government run, semi-public, or private business, are regulated by the Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism.

Як же ж так? забудовники ж все самі вирішать?

Як же ж так? забудовники ж все самі вирішать?

не вижу смісла спорить с социалистом, у которого частник — єто «святой риначєк ні парішал», но государство — єффектівний манагер и рачитєльній хозяин.

Я думаю що ти так і не зрозумів про що я взагалі казав :)

Я думаю що ти так і не зрозумів про що я взагалі казав :)

Видимо, тебе нужно немного поработать над выражением своих мыслей, чтобы тебя понимали.

Ну якщо так стисло сформулювати: «Для того, щоб побудувати адвансед економіку, то без розвинутої, грамотної держави і відповідно державного рівня інвестицій і політики не обійтися».

Так само як неможливо побудувати сучасне зручне, розвинуте місто без розвиної грамотної системи управління і планування цим містом. Виключно ринковими інструментами вийдуть тільки умовні Позняки для максимізації прибутку.

відповідно державного рівня інвестицій

давайте еще раз: «У государства нет своих денег».
Т.е. нет никаких «государственных инвестиций».

Виключно ринковими інструментами вийдуть тільки умовні Позняки для максимізації прибутку.

Вообще-то максимизация прибыли есть цель всякого вменяемого бизнеса. Да, вы можете мне рассказывать про «социальную ответствненность бизнеса» (как будто мне на лекциях этого не хватает), но это всё тупо мишура.

Олексій, я не знаю що вам там розказують на лекціях і на яких саме лекціях.

давайте еще раз: «У государства нет своих денег».

Звичайно є. На цьому можна було б і закінчити.
Це те ж саме що сказати, що і у тебе нема своїх грошей, бо це все гроші твого роботодавця, який тобі передав щоб ти виповнив йому потрібну роботу. А так ти жебрак без грошей.

Олексій, я не знаю що вам там розказують на лекціях і на яких саме лекціях.

Но спорить, тем не менее, вы не прекратите :)
И это ваше суверенное право!

Звичайно є.

Маргарет наша Тетчер с вами бы сильно поспорила
«Нет никаких государственных денег, есть деньги налогоплательщиков!»
С другой стороны — кто такая какая то там Маргарет, чтобы спорить с вами?
Так что я согласен с вами на сто процентов.

Це те ж саме що сказати, що і у тебе нема своїх грошей, бо це все гроші твого роботодавця, який тобі передав щоб ти виповнив йому потрібну роботу.

Друг мой, эта тема с именно вот такими же аргументами даже на ДОУ обжовывалась столько раз, что это уже даже некомильфо

А так ти жебрак без грошей.

Друг мой, мы уже перешли на ты и на раздачу личных характеристик? Или я вас типа «не так понял и это был просто пример»?

Нема ніяких твоїх грошей, є гроші твого працедавця.

С другой стороны — кто такая какая то там Маргарет, чтобы спорить с вами?

Маргарет Тетчер була політиком. І відповідна загравала з народними массами.
Спробували б її платники податків не заплатити «свої гроші» подивився я б на реакцію цією безгрошової держави :)

Нема ніяких твоїх грошей, є гроші твого працедавця.

Вопросов больше не имею. Если мне захочется пообщаться с балаболками — я пойду в поле спорить с сороками и хихикать с лисицами.

ну так це пряма аналогія твоїх банальностей про «нема грошей держави». Але реальність трохи скланіше, ніж ти її намагаєшься подати умістивши у фразу рівня статуса із вконтактє.

ну так це пряма аналогія твоїх банальностей про «нема грошей держави».

Нет. Это обычный балаболський трёп.

із вконтактє.

Сорян, я не такой спец по вконтакте как ты, тебе виднее.
Впрочем, если выбирать кому больше доверять — трактористу или Железной Леди — тебя я точно не выберу.

Давай я тебе на пальцах поясню смысл фразы

Раз уж ты сам немного не догоняешь
Смысл фразы в том, что нет никакого «государство предоставило/заплатило/етк»
Смысл в том, что «налогоплательщик своими деньгами предоставил/оплатил/етк»
Когда тебе говорят «государство заплатило» ты должен слышать «государство потратило твои деньги».

Ти пишеш банальні речі відомі будь-якому старшекласнику з такім рівнем важливості своїх слів мов би думаєш що для когось це прям відкриття і потаємні знання.

В Україні вже 25 років існує система ФОП з наднизькими відсотками. Таких більше не існує ніде в Європі. Зараз 5%, а я пам’ятаю було навіть колись платив 200 грн в місяць. Всього!
Тобто більш ідеальної системи для розвитку ринку і підприємства навіть важко собі уявити.
Так і де за ці 25 років велика кількість дослідницьких центрів, університетів, передових компаній «краще і дешевше фольксвагена»? Де продвинута сучасна економіка, розвинута _хоча б_ до рівня Польші? Не кажучі вже про скандинавію, японію чи сполучені штати. Та хоча б де та ж сама інфраструктура рівня Польші? Може в Харькові вже можна пити воду із-під крана того приватного з 19 сторіччя водопровода?
Як же ж так, що ні хера не вийшло з найвигіднішими податками
серед всіх цих країн? Як тобі ще намекнути, що потрібні деякі _інші_ умови? І здавалося б, при чому тут держава, і державного рівня політика і інвестиції?

Ти пишеш банальні речі відомі будь-якому старшекласнику з такім рівнем важливості своїх слів мов би думаєш що для когось це прям відкриття і потаємні знання.

Судя по той горячности, как вы начинаете спорить и «опровергать» — для вас это и впрям может быть открытием.

В Україні вже 25 років існує система ФОП з наднизькими відсотками.

Нит.

Так і де за ці 25 років

Это вам нужно смотреть в вики, раздел «карго культ»

Як же ж так, що ні хера не вийшло з найвигіднішими податками
серед всіх цих країн?

очень простой ответ: «пока нарид считает что есть деньги государства, а не его собственные — он будет жить в жопе».

І здавалося б, при чому тут держава, і державного рівня політика і інвестиції?

Дорогуша ты моя, а тебе не пришло в голову, что нынешнее положение дел — это как раз и есть результат «государтсвенного уровня политики и инвестиций»?

Франция

Во Франции главным оператором практически монополистом является SNCF — гос компания.

Це типу із серії «Зона комфорта закінчується входними дверьми в квартиру». Так і каналізація з водопроводом закінчується кордоном ділянки землі ЖК.

ispn.kievcity.gov.ua/FullInfo/1218
ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ «КИЇВВОДОКАНАЛ»
Слово «приватне» вам о чем то говорит?
Где тут государство?

ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ «КИЇВВОДОКАНАЛ»

а нічого що воно місту належить? слово «приватне» тут до сраки))

а нічого що воно місту належить? слово «приватне» тут до сраки))

Важно то что это — не государственное предприятие
Мне тут втирали что «только государство умеет качать говно».
Это не так.

Где тут государство?

Вот здесь:
Орган державного управління за КОДУ (підпорядкованість): Фонд державного майна України

Вот здесь:

Форма власності: Приватна власність
Організаційно-правова форма господарювання за КОПФГ: Акціонерне товариство

Вот здесь:

youcontrol.com.ua/...​company_details/03327664
Форма власності Недержавна власність

Нет.

Во-первых, общественный транспорт может предоставляться и частными компаниями. Так что не факт, что государство платит себе
Во-вторых, транспортная компания может получать средства не только от непосредственно оплаты услуг, но и из гос бюджета, который наполняется из налогов. И форма собственности компании тут не принципиально важна, это может быть и гос компания.

Например, Transport for London (гос компания) только порядка 40% средств получает за счет оплаты услуг. Остальное из бюджета или различных фондов

Во-первых, общественный транспорт может предоставляться и частными компаниями. Так что не факт, что государство платит себе

Т.е. государство берёт с меня деньги чтобы доплачивать перевозчикам за то, что те меня возят, т.к. для меня услуги перевозчика слишком дорогие. Яснопонятно
Глупый вопрос: а нельзя оставлять мне эти деньги, чтобы я сам платил перевозчику? Уж коль скоро перевозчику доплачивают всё равно моими деньгами же — но еще с них берут толику малую на зарплату чиновникам?

Т.е. государство берёт с меня деньги чтобы доплачивать перевозчикам за то, что те меня возят, т.к. для меня услуги перевозчика слишком дорогие. Яснопонятно

Если посчитать все затраты на эксплуатацию общественного транспорта, то может оказаться заметно дорого.

Глупый вопрос: а нельзя оставлять мне эти деньги, чтобы я сам платил перевозчику?

Могу предположить, что крупнейшими налогоплательщиками являются организации, а не отдельные люди. Так что доля индивидуальных налогов в дотациях и так минимальна.

Если посчитать все затраты на эксплуатацию общественного транспорта, то может оказаться заметно дорого.

но плачу всё равно я, не так ли?

Могу предположить, что крупнейшими налогоплательщиками являются организации, а не отдельные люди.

ну так пусть эти организации вместо части налогов просто тупо платить больше ЗП, чтобы людям хватало на проезд

Так что доля индивидуальных налогов в дотациях и так минимальна.

Угу. Тогда пусть вернут мой подоходный, раз уж «невелика» и «да и так справились бы»

Может все и сработает в системе, где есть только общественный транспорт и вы. Но мне это как-то побоку. Я оспаривал вот это утверждение:

И да, в Европе он много где дотационный, я даже привел пример Transport for London. И да, государство платит само себе. И это только один из примеров.

И да, в Европе он много где дотационный, я даже привел пример Transport for London. И да, государство платит само себе. И это только один из примеров.

И это — плохая практика. но миллионы мух не могут не ошибаться, я согласен.

Но пчел пока что тоже никто особо не предложил, увы.
Там же проблема еще в том, что много старых городов и улицы особо не растянешь. Как минимум, будут проблемы с владельцами недвижимости, которая тоже недешева, а также с коммуникациями, которые за сотни лет на несколько слоев вглубь разрослись. А так, без проблем: всех усадить за машины, любой переулок в 6 полос в обе стороны, дороги и парковки платные и т.д. и т.п.

всех усадить за машины, любой переулок в 6 полос в обе стороны, дороги и парковки платные и т.д. и т.п.

И это по вашему поможет решить проблему субсидирования общественного транспорта? :)

В Штатах это сильно упростило данную проблему. Нет общественного транспорта или он сведен к минимуму — нет проблем с субсидированием.

В Штатах это сильно упростило данную проблему. Нет общественного транспорта или он сведен к минимуму — нет проблем с субсидированием.

Т.е. люди польностью самостоятельно оплачивают свои перемещения, без субсидий и прочего финансирования со стороны государства, при этом — со значительно более высоко себестоимостью проезда.
И оказывается что так можно сделать — чтобы человек оплачивал 100%. Но только в случае «частных перевозок». А вот если в дело вмешивается государство — то без субсидий -совсем никак :(
перадокс!

Вы пропустили другую часть, про узкие улицы, разросшиеся коммуникации и просто переполнением городов.

Если в таких случаях нужен общественный транспорт здесь и сейчас, но цена вопроса выше, чем люди могут себе позволить, то да, без государства как-то ничего не идет.

Вы пропустили другую часть, про узкие улицы, разросшиеся коммуникации и просто переполнением городов.

Я сосредоточился на «Граждане способны самостоятельно платить за дорогой способ перевозки себя. Следовательно, вполне может существовать общественный транспорт без субсидий, полностью оплачиваемый самими пассажирами».

чем люди могут себе позволить,

Люди могут себе позволить более дорогой транспорт (который, кстати, и создает сложности).

Я сосредоточился на «Граждане способны самостоятельно платить за дорогой способ перевозки себя. Следовательно, вполне может существовать общественный транспорт без субсидий, полностью оплачиваемый самими пассажирами».

Платить-то они может и смогут, вот только кто будет это все делать, если соответствующая инфраструктура просто не позволяет построить такие коммуникации? Например, 8-полосный автобан в историческом центре Праги.

И еще вопрос, а кто это будет оплачивать. Частный бизнес и за куда более важные вещи не готов платить, если это не их непосредственный источник дохода.

Платить-то они может и смогут, вот только кто будет это все делать, если соответствующая инфраструктура просто не позволяет построить такие коммуникации?

Так. Давай еще раз. ПО. БУКВАМ. МЕЕЕЕДЛЕЕЕНННННООО.
ГРАЖДАНЕ. МОГУТ. ЗАПЛАТИТЬ. ЗА. ДОРОГОЕ. АВТО.
ЗНАЧИТ. ОНИ. МОГУТ. ЗАПЛАТИТЬ. ЗА. ОБЩЕСТВЕННЫЙ. ТРАНСПОРТ. БЕЗ. СУБСИДИЙ. СО. СТОРОНЫ. ГОСУДАРСТВА.

Так достаточно медленно и понятно?

т.е. если у граждан есть бабло на легковушку (проезд в которой существенно дороже общественного транспорта) — то и за билетик они самостоятельно заплатят, без помощи государства.

А если не могут заплатить за дорогое авто или в принципе за авто? Учтите, что стоимость эксплуатации авто может возрасти из-за политики по отношению к индивидуальному транспорту. Например, для того же Лондона есть плата за въезд, парковки не из дешевых да и страховка съедает свою часть. То есть, это уже делает стоимость владения авто дороже, чем аналогичное авто где-то в Штатах.

А если не могут заплатить за дорогое авто или в принципе за авто?

Значит будут ездить на общественном транспорте (это дешевле) или на велосипедах (это еще и здоровее)

Например, для того же Лондона есть плата за въезд, парковки не из дешевых да и страховка съедает свою часть.

Раз есть плата за въезд и за парковку — значит есть и платежеспособный спрос.
Нет денег — ходи пешком.

Значит будут ездить на общественном транспорте (это дешевле) или на велосипедах (это еще и здоровее)

Вот так и появляется необходимость в общественном транспорте. Теперь осталось оценить расходы на его содержание и может оказаться, что плата за проезд может эти расходы не окупить.

Вот так и появляется необходимость в общественном транспорте.

С этим кто-то разве спорил? Вроде бы нет
Вам не надоело спорить с людьми, которые высказывают те же соображения, что и вы?
Вы не пробовали спорить с теми, кто с вами не согласен? Может это было бы более продуктивно?

Теперь осталось оценить расходы на его содержание и может оказаться, что плата за проезд может эти расходы не окупить.

еще раз:

Нет денег — ходи пешком.
или на велосипедах (это еще и здоровее)
С этим кто-то разве спорил? Вроде бы нет
Вам не надоело спорить с людьми, которые высказывают те же соображения, что и вы?
Вы не пробовали спорить с теми, кто с вами не согласен? Может это было бы более продуктивно?

Во-первых, пятница и я уже с пивом. Во-вторых, я изначально возразил на ваши сомнения по поводу того, что общественный транспорт может финансироваться государством. И примеров этому полно. Как альтернатива предоставилось отсутствие или сведение к минимуму общественного транспорта. На что я возражаю, что в ряде крупных городов это или невозможно или затратно

Во-первых, пятница и я уже с пивом.

Крайне невежливо с вашей стороны общаться в пьяном виде.
Давайте вы протрезвеет, а потом, может быть, мы продолжим наше общение.

Во-вторых, я изначально возразил на ваши сомнения

Покажите мне «сомнения, что что-то может быть субсидировано государством». Если я правильно помню, то я высказывал мнение что «население способно самостоятельно оплачивать свой проезд, если государство не будет вмешиваться».
Или это вам с пьяных глаз показалось?

Как альтернатива предоставилось отсутствие или сведение к минимуму общественного транспорта.

Если нормальные способы вам не подходят — то да, можно и так.

На что я возражаю, что в ряде крупных городов это или невозможно или затратно

Мысль о том что «этого не надо делать» — вам спьяну в голову не приходила, видимо

Вы навертели тонну своих полупьяных фантазий — и решительно оппонировали почему-то мне, вместо того чтобы обличающе тыкать пальце в зеркало.

Так в США государство «проспонсировало» всё счастье построив и обслуживая дороги, развязки и мосты и запустив бесплатные паромы.
А в каких-то других странах вместо вложений в шоссе вкладываются в ОТ.
В любом случае, для нормального перемещения граждан задействовано государство :-)

Так в США государство «проспонсировало» всё счастье построив и обслуживая дороги, развязки и мосты и запустив бесплатные паромы.

Если правильно помню, то шоссе стали строить в период великой депрессии, чтобы дать работу массе безработных, дёшево проложить федеральные трассы и оживить экономику путём создания качественных путей сообщения.
но могу и ошибаться, с датами, к примеру. Может это не депрессия была, а что-то другое.

Ты ошибся с датами, но не суть важно. Главное тут, что это всё было оплачено не частным капиталом, но из государственных денег. Такое вот субсидирование государством критической инфраструктуры. Субсидируемый ОТ — такая же самая инфраструктура для более эффективного перемещения граждан.

, но из государственных денег

Повторяйте за мной: «Нет никаких государственных денег, есть деньги налогоплательщиков»

Это к сути осуждаемого вопроса не имеет отношения.
Хочешь — замени слова. Но суть не изменится.

Даже если не говорить, что сама фраза, настолько же глупа и пуста, насколько звучна.

Хочешь — замени слова. Но суть не изменится.

ага.
Значит госудасртво во время кризиса забрало у людей деньги (в виде налогов), которые (деньги) потом же и выдало народу для «поддержки», но уже как «государственные»
Понял-понял.

Даже если не говорить, что сама фраза, настолько же глупа

Автор фразы вполне может поспорить с вами авторитетностью.

Значит госудасртво во время кризиса забрало у людей деньги (в виде налогов), которые (деньги) потом же и выдало народу для «поддержки», но уже как «государственные»

И, заметь, делало всё время до, делало после, и продолжает делать прямо сейчас. Но вернёмся к исходным: таки без государства не получилось организовать ежедневные перемещения масс населения ни в США, ни в Европе? ;-)

Автор фразы вполне может поспорить с вами авторитетностью.
Отдавайте кесарю кесарево.

Поавторитетнее будет :-P

Но вернёмся к исходным: таки без государства не получилось организовать ежедневные перемещения масс населения ни в США, ни в Европе? ;-)

Не могу сказать. Еще не было случая чтобы государство не совало свой нос.
Хотя я вот (да и мои соседи) перемещаемся без помощи государства.
А вот когда помощь государства по перемещению масс населения была очень как кстати — государство забило огромный *** и заявило «у меня лапки» ©

И, заметь, делало всё время до, делало после, и продолжает делать прямо сейчас.

Но это не делает такую ситуацию правильной.

Поавторитетнее будет :-P

Ага. И посказочней.

Повторяйте за мной: «Нет никаких государственных денег, есть деньги налогоплательщиков»

Да вспакойся вже, сектант блін.
Спробую ще раз пояснити через аналогію.
Візьмемо 1 фермера який вирощує пшеницю, 1 з поросями, 1 з коровами, 1 з курками, 1 хто робить лопати і плуги, 1 хто шиє робочу одежу.
Чи зможуть вони сформувати економіку аграрної епохи за допомогою натурального обміну і прокормити друг друга, і ще й грошей заробити? Так, скоріше за все зможуть. Прикладів цього було багато всюди де розселялися люди тисячі років тому весь час до індустриальної епохи. Вільний ринок, і таке інше.

А тепер візьмемо 1 бекендера, 1 фронтендера, 1 дизайнера, 1 продакт оунера, 1 тестировщика, 1 сейла, 1 маркетолога.
Чи зможуть вони сформувати виробництво софтверних продуктов через оплату послуг один одного через модель ФОП(не суть яка, но по контрактній основі як на вільному ринку)? Хєр там, таких прикладів науці майже не відомо. Всюди є якась компанія, організація, якійсь продакт-менеджер, СЕО, грошові інвестиції в розробку для того щоб створити конкурентний і профітний продукт на ринку.
Ось приблизно так само з розвинутими економіками постіндустриальної епохи і роллю держави чи навіть наддержавних утворень. Сам по собі ринок її не побудує без деяких потребних умов.

Да вспакойся вже, сектант блін.

Дорогуша, не говори мне что делать (и уж тем более — попридержи свой язычок), и я не буду говорить тебе куда тебе следовает идтить, договорились?

по поводу остального твоего «произведения».
Я так понимаю, что в той богопротивной конторе, в которой ты работаешь — руководящая и направляющая роль принадлежит государству, без него вы никак? В магазине, в котором ты покупаешь мивину на ужин — рулит государство? Банк, который выдал тебе ограниченную кредитку для оплаты мивины — государственный?
Если да — прими мои извинения, я не хотел тебя обижать.
Если нет — то на кой хрен там нужно «государство»?

Государство нужно только для насилия и для международных тёрок. В экономику государтсво не должно соваться.

Повторяйте за мной:
Дорогуша, не говори мне что делать (и уж тем более — попридержи свой язычок), и я не буду говорить тебе куда тебе следовает идтить, договорились?
Я так понимаю, что в той богопротивной конторе, в которой ты работаешь — руководящая и направляющая роль принадлежит государству, без него вы никак?

так, без контори ми по суті нічого не виробляємо.

В экономику государтсво не должно соваться.

Будь-яка держава сується в «економіку» хочешь ти цього чи ні. Просто у тебе постсовкова травма і сування в економіку для тебе це регулювання цін. Але навіть встановлення трудового кодексу, ліцензування деяких діяльностей, різні імпортні чи експортні пошлини — це вже вплив на економіку. І покажи мені хоч одну державу де цього нема.

Понятно, дорогуша ушла в балабольство
Приятно было с вами пообщаться, не смею вас больше задерживать

слів зарахован ©.
Більше ніж на повторювання банальностей виявився не спроможний.

слів зарахован ©.
Більше ніж на повторювання банальностей виявився не спроможний.

Как вам будет угодно, дражайший. общаться с вами — с одной стороны сплошное удовольствие, с другой — совершенно бесполезная трата времени.

Просто у тебе постсовкова травма

Дружище, я же вам говорил попридерждать язычок и аппелировать к утверждениям, а не переходить на личности?

низкі податки (такі які де факто є зараз, або навіть нижчі)

в Украине одни из самых высоких налогов в мире и большая часть непрямые

не дадуть розвинутись освіті, науці, супутним отраслям, не дасть підвисити якість керування і планування в державі

проблема не в отсутствии образования вовсе, а в том, что практически любой бизнес будет убыточным, если следовать закону

в Украине одни из самых высоких налогов в мире и большая часть непрямые

неправда

проблема не в отсутствии образования вовсе, а в том, что практически любой бизнес будет убыточным, если следовать закону

це інша проблема. Але фольсквагени народжуються не від зниження податків, а від інвестицій в освіту, науку, інфраструктуру і промисловість.

неправда

правда, но убеждать не буду, можешь считать что у нас тут налоги 50 долларов в квартал, а на остальное мы жируем

Але фольсквагени народжуються не від зниження податків, а від інвестицій в освіту, науку, інфраструктуру і промисловість.

я специально взял худшую, но популярную марку авто для того чтобы сделать что-то лучше нее не требовалось никаких знаний, а просто качественная работа с качественными материалами. к тому же в Украине все хорошо с машиностроением. проблема в том что делается из плохих материалов и сборка спустя рукава, и задача получить в конце таврию, а не мерседес, потому что надо дешево и плохо

правда, но убеждать не буду, можешь считать что у нас тут налоги 50 долларов в квартал, а на остальное мы жируем

34% від ВВП. Це може трохи вище ніж для країн зі схожим рівнем ВВП, але на рівні сусідів — польші, молдови, словакії, естонії.

я специально взял худшую, но популярную марку авто

VW далеко не найгірша марка авто, і її популярність це підтверджує.

34% від ВВП.

Даже меньше: за 2021 год (последний год, данные по которому есть в открытом доступе) налоговых поступлений 1107090,9 млн. грн. при ВВП 5459574 млн. грн., т.е. налоги составляют чуть больше 20% ВВП.
index.minfin.com.ua/...​e/budget/gov/income/2021
index.minfin.com.ua/ua/economy/gdp/2021

34% від ВВП

та хоть 0%, ты учитываешь только прямые налоги, это не имеет никакого смысла, когда они существенно уступают непрямым

VW далеко не найгірша марка авто, і її популярність це підтверджує.

что там с тобой в Европе сталось? я же написал двойной созависимый критерий... окей перефразирую: «я взял такую марку чтобы она была популярной, но в тоже время ее качество оставляло желать лучшего, но чтобы оно не было прямо резко неудовлетворительным»

ты учитываешь только прямые налоги, это не имеет никакого смысла, когда они существенно уступают непрямым

Ты тупишь: тебе привели отношение собранных в бюджет налогов (т.е. всех, и прямых, и непрямых, без разделения по типам) к ВВП, т.е. суммарному произведенному в стране продукту. Это и есть достоверное мерило налоговой нагрузки в государстве.

зачем ты лезешь, если ничего не понимаешь? ндс не входит в ввп, акцизный налог не входит в ввп, и еще миллион налогов не входят в ввп, но конечный потребитель все их оплачивает

зачем ты лезешь, если ничего не понимаешь? ндс не входит в ввп, акцизный налог не входит в ввп, и еще миллион налогов не входят в ввп,

Ти впевнений що не входять?

зачем ты лезешь, если ничего не понимаешь?

:)

Ти впевнений що не входять?

абсолютно уверен, ввп отражает только конечную стоимость товара или услуги, а добавленная стоимость не будет учтена, ну условно если производство товара выйдет 100 грн, то они и будут учтены в ввп, а то что потребитель заплатит ндс 120 грн это никак не отразится на ввп. причин для того вроде бы много, но по остаточным знаниям могу назвать только одну — есть механизмы возврата ндс, все они частные случаи, рассчитать ввп точно будет попросту невозможно т.к. появится погрешность на пятую часть

Навіщо ти вигадуєш те чого нема? факти ж елементарно гугляться.

нагугли мне, пожалуйста, факт связи ввп с ндс и связи ввп с акцизным налогом, потому что я чет найти не могу опровержения тому что написал

www.quora.com/...​ult-in-an-increase-in-GDP
У всіх існуючих методах підрахунка GDP враховуються податки. Або через підрахунок суми кінцевої вартості товарів і послуг, включающих такі податкі як ПДВ та акцизи. Або через включення видатків бюджета, які і є тими самими податками.
Можеш ще тут почитати детальніше про підрахунок en.wikipedia.org/...​ki/Gross_domestic_product

там и близко такого не написано, ну кроме бота, который пишет что повышение ндс увеличивает ввп, но если бы это было так, то можно было бы просто увеличить ндс до 1000% и стать первой экономикой мира

то можно было бы просто увеличить ндс до 1000% и стать первой экономикой мира

ага. отличное у вас понимание экономики.

ну кроме бота, который пишет что повышение ндс увеличивает ввп, но если бы это было так

Ти читати по англійські вмієш?

So, in this sense, an increase in gasoline taxes would result in an increase in GDP
агугли мне, пожалуйста, факт связи ввп с ндс

НДС взимается на каждом этапе производства и продажи товаров или услуг, и в конечном итоге его платит конечный потребитель. Однако, поскольку НДС включается в стоимость товаров и услуг, которые входят в расчет ВВП, он может оказывать влияние на уровень ВВП.

откуда ты это взял?

Однако, поскольку НДС включается в стоимость товаров и услуг, которые входят в расчет ВВП, он может оказывать влияние на уровень ВВП.

я бы сказал что это ложное утверждение, если бы оно не было неопределенным. что значит «может»? оно не исключает вариант где ндс вообще не имеет ничего общего с ввп и тогда оно верное

откуда ты это взял?

Из гугля.

оно не исключает вариант где ндс вообще не имеет ничего общего с ввп и тогда оно верное

Вполне возможно что существуют и такие случаи.
Но, друг мой, если вы «не исключаете» одну альтернативу — почему вы исключаете другую? Будьте немного более open minded

Из гугля.

ну так и кто автор этих слов-то? экономист или просто кто-то?

Вполне возможно что существуют и такие случаи.
Но, друг мой, если вы «не исключаете» одну альтернативу — почему вы исключаете другую? Будьте немного более open minded

потому что тут два взаимоисключающих варианта, а формулировка «может» не является точной и может значить что угодно

ну так и кто автор этих слов-то?

Пойду спрошу. Нотариально заверенный диплом требовать? Ну чтобы вам понравилось?

потому что тут два взаимоисключающих варианта, а формулировка «может» не является точной и может значить что угодно

А, так это наверное потому что сраная экономика — нихера не точная наука, а «формула расчета ВВП» — вообще (с т.з. нормальных точных наук) — «отфонарная» — как и вообще всё в экономике (не, там конечно есть толика здравого смысла, но не очень много)

Пойду спрошу. Нотариально заверенный диплом требовать? Ну чтобы вам понравилось?

ну и смысл тогда постить рандомное мнение с интернета?

ну и смысл тогда постить рандомное мнение с интернета?

Ну с вами же я общаюсь, не так ли? И даже выслушиваю претензии с вашей стороны. Хотя вы для меня — точно такое же рандомное мнение из интернета.
Почему ВАС — я должен слушать и принимать во внимание, а точного такого же (на самом деле — более уважаемого) рандома из интернета — я не должен принимать во внимание?

вообще-то все просто, странно почему я должен отвечать... я являюсь стороной спора, в который ты добровольно вступил, соответственно есть 2 мнения. если ты участвуешь в споре, то значит принял во внимание другую сторону

вообще-то все просто, странно почему я должен отвечать

наверное потому что ты учавствуешь в публичной дискуссии, задал мне вопрос, на который я ответил — теперь твоя очередь отвечать?

Это фраза значит: «то что я дальше написал является очевидным»

Это фраза значит: «то что я дальше написал является очевидным»

«Странно, что такие очевидные вещи я должен разъяснять».

а «почему я должен отвечать» — это «я имею право хранить молчание и вообще кто ты такой чтобы задавать мне вопросы»
Будьте немного точнее в формулировках и вам будут значительно реже задавать (так раздражающие вас) уточняющие вопросы.

С другой стороны...
Вот один из источников
The Effect of Value Add Tax on Economic Growth and Its Sources in Developing Countries
December 2015International Journal of Economics and Finance 8(1):217
С удовольствием ожидаю от вас публикации ваших не менее уважаемых регалий, чтобы вы могли подтвердить — что вы не какой-то там интернетный рандом, а реально уважаемый специалист в этой области.

статья находится, в вот то что обсуждали, в ней у меня не получается найти

Пичаль.

там блин даже в цитейшн написано
the positive effect of VAT on the level of economic growth seems to have been imposed through channels other than the increase of saving and its effect on capital accumulation.
Т.е. «НДС оказывает влияние на рост экономики, непрямыми путями» ~ «он может оказывать влияние на уровень ВВП.»

с этим я не спорю, что угодно косвенно может повлиять на ввп, поднимись вверх по ветке и посмотри о чем спор. мне на голубом глазу заявляют что абсолютно все налоги составляют 34% (или даже меньше) от ввп. и когда я говорю что это только прямые налоги, которые составляют мизер по сравнению с непрямыми, мне заявляют что все непрямые налоги входят в ввп =\

а) конкретно ти не платиш 34% прямих податків
б) 34% це оціночне повне податкове навантаження в країні в відсотку від ВВП цієї країни. Воно включає всі податки прямі і не прямі — тобто всі гроші які держава збирає податками і акцизами поділене на розмір ВВП.

с этим я не спорю, что угодно косвенно может повлиять на ввп,

Странно. Я написал

, он может оказывать влияние на уровень ВВП.

И с этим вы «не спорите» уже второй или третий день
Ну ок, вам виднее, что вы там делаете.

мне на голубом глазу заявляют

Это я заявляю? Если нет, то почему вы спорите со мной — если вы со мной согласны? Сударь, извольте воевать в правильную сторону.

мне заявляют

Опять таки — это я вам заявляю? Если нет — то вы где-то серъезно продолбались с вектором атаки
Или вам всё равно с кем и о чем спорить, лишь бы спорить?

Это я заявляю?
Опять таки — это я вам заявляю?

ты-то тут при чем вообще? ты ворвался и начал участвовать на правах гугла, при этом заняв не до конца понятную позицию, где основная мысль — косвенно взаимосвязано все со всем

я ни слова не сказал против того что ты писал, так где я спорю с тобой?

я ни слова не сказал против того что ты писал, так где я спорю с тобой?

например вот тут:

я бы сказал что это ложное утверждение, если бы оно не было неопределенным. что значит «может»? оно не исключает вариант где ндс вообще не имеет ничего общего с ввп и тогда оно верное

«по челоевечески» это звучит как «я бы согласился, если бы ты был прав, но ты не прав».

«по челоевечески» это звучит как "я бы согласился, если бы ты был прав, но ты не прав".

во-первых, ты заверил что цитата не твоя, а от гугля, во-вторых, я написал то что написал, а не то как ты это понял. если нужно понятнее, то там написано что формулировка сильно гибкая и позволяет трактовать ее двояко, смысл при этом меняется полностью

формулировка сильно гибкая и позволяет трактовать ее двояко, смысл при этом меняется полностью

там написано «в некоторій случаях можно влиять»
Трактовать это как «не влияет» (если я правильно понимаю — это ваша трактовка, иначе бы вы не прицепились к моей) — можно только от скуки.

слово «может» в том контексте обозначает негарантированность, используя его автор сомневается в истинности, может он этого и не хотел, но тогда стоит лишних слов не добавлять

^слово «может» разделяет мой ответ на 2 варианта трактовки:
1) автор хотел этого преследуя какие-то цели, например, для того чтобы каждый кто прочтет получал впечатление что все написано правильно
2) автор не хотел такого разночтения и ошибся, может быть в следующий раз он не будет допускать такую ошибку

^слово «может» разделяет мой ответ на 2 варианта трактовки:
1)будет допускать
2) не будет допускать

и получается, что одна фраза генерирует огромное количество логических ветвей и умозаключений, если имеет более 1 трактовки

слово «может» в том контексте обозначает негарантированность, используя его автор сомневается в истинности,

«может» ознаачает возможность, но не 100%.

и получается, что одна фраза генерирует огромное количество логических ветвей и умозаключений, если имеет более 1 трактовки

И т.е. некоторіе из єтих «трактовок» вам не нравятся, то ві делаете заключение «єто вс’ ложь и неправда»
ну ок, не буду с вами спорить.

Ты продолжаешь тупить и упорствовать: почитай уж, что такое ВВП (GDP) и что такое Tax-to-GDP ratio; у тебя получится, я уверен :-)

та хоть 0%, ты учитываешь только прямые налоги, это не имеет никакого смысла, когда они существенно уступают непрямым

Це не я враховую. Це податкове навантаження в відсотках від ВВП, який включає всі непрямі податки.

я взял такую марку чтобы она была популярной, но в тоже время ее качество оставляло желать лучшего, но чтобы оно не было прямо резко неудовлетворительным

VW наряду з BMW + Daimler є основними драйверами четвертої економіки світу, і розвитку науки, технологій, супутних сервісів і загалом високої продуктивності населення Німеччини. Те, що якісь із сотен моделей виробляємих VW були не дуже вдалі чи мали проблеми з якимось із компонентів не каже про те, що це легко повторити, якщо «просто знизити комусь податкі».

не каже про те, що це легко повторити, якщо "просто знизити комусь податкі".

не, повторить и даже улучшить не составит труда

а снизить налоги нужно для того чтобы это производство работало не в глубокий минус, а в хоть какой-то плюс

не, повторить и даже улучшить не составит труда

Ага, де ж Дубайські покращенні фольксвагени? І взагалі шоч якась високотехнологічна продукція звідти? Там же низькі податки, наклепать нових авто не складає труда.

у Украины и Дубая разный бекграунд, я не эксперт по дубайской промышленности, но по-моему они вообще авто не производили никогда, в таком случае для них это очень сложная задача

а налоги им позволяют начать развивать эту отрасль

у нас же все наоборот, опыт есть, а возможности нет

Ага, це приблизно як «ми можемо зробити свій chat GPT краще і дешевше, тому що в нас є опит программування на фортрані. Правда всі хто його мав давно вже на пенсії, але ж вони були!»

смотри как забавно выходит... создание нейронных сетей моя специализация. могу сказать что большинство профессоров у которых я обучался не были глубокими стариками. кроме того вокруг их было полно молодых, которые их когда-то заменят. фундаментальная подготовка в этой области в Украине высокая, есть нюанс — мало практического опыта, хотя он есть. а касательно самого гпт это вообще не рокет саенс, у меня полное понимание как он сделан и как можно повторить. но львиную долю составляет исследовательская работа, которая не прогнозируемая, шанс сделать лучше и дешевле есть, но это больше везение из-за удачного стечения обстоятельств, чем осознанные действия. а машиностроение, хоть и может содержать исследовательскую работу, но она совсем другого толка

Так що тобі заважає зробити ще краще ніж чат GPT тим більше якщо ти прям знаєш як він зроблен? Податки зависокі? Тобто треба знизити з 5% до 0% і відразу вийде його створити?

Так що тобі заважає

отсутствие желания и финансирования

Тобто треба знизити з 5% до 0% і відразу вийде його створити?

при чем тут вообще налог 3й группы фоп?

фундаментальная подготовка в этой области в Украине высокая,

Позвольте с вами не согласится.

низкі податки (такі які де факто є зараз, або навіть нижчі) не дадуть розвинутись освіті,

якось в інших країнах з низькими податками виходить. Наші правда говорять що більша проблема в розподіленні. Щось там про % який іде на Академію Наук, всі школи і вузи.

якось в інших країнах з низькими податками виходить.

Можна конкретні приклади?

Можна конкретні приклади?

Швейцарія наприклад, і кантон Цуг особливо.

Цуг? :) Прістаніще для людей з високими доходами, які працюють і створюють економіку в Цюріху? В якомусь зовсім не низьки податки.
Тут ще така штука, що місцеві експерти говорять про персональні податки в темі про розвиток бізнеса і економіки. Корпоративні податки в Швейцарії на рівні 20%, крім деяких кантонів з «tax heaven», де низькі місцеві кантональні податки на капітал чи профіт.
Звичайно в Швейцарії нижче податкове навантаження, ніж в середньому по Європі. Це із серії «можуть собі дозволити» будучи пристаніщем для капіталів зі всього світу. І не через низькі податки, на відміну від різних оффшорів. Є багато історичних причин чому саме так склалося.

Прістаніще для людей з високими доходами, які працюють і створюють економіку в Цюріху?

Ще би «Золотий мільярд» згадали.
Дивлюсь тут на відношення tax revenue to GDP ratio за 2020
en.wikipedia.org/...​_tax_revenue_to_GDP_ratio
4. Швеція = 44%
..
23. Україна = 34.2%
..
51. Швейцарія = 28.5 %

Ну диви, 11% ВВП Швеції — це трати на медицину, яка повністю фінансується подактами. В Швейцарії вся медицина приватна, але покривається обов’язковим страхуванням.
Віднімаєшь від 44% витрати на медицину, і виходить дуже схоже податкове навантаження. Так, в Швейцарії все ще нижче(там ще й daycare теж все приватне а в Швеції субсідоване), але вже різниця не принципова.

у нас есть странный совковый опыт гнобить «тупых» что вопреки мотивирует их становиться лучше

Імхо, справа не в «пригноблені тупих», а в тому що деколи навіть чесним розумним приходитись напрягатись за миску борщу. В Європках можна сидіти на соціалі, здавати бутилки та ненавидіти мігрантів при цьому жити краще ніж в середньому українці.

я же вообще о другом писал

Ото буде сюрприз коли людина побачить статистику по відгукам на вакансії без досвіду і зрозуміє що ринок не безмежний.

А шо, поработать полгода, годик за еду в студентошопе, получить лычку мыдла со знаниями трейни и уже идти как мыдл с опытом сейчас не работает?

где будут

поработать полгода, годик

26 тысяч трейни/джунов djinni.co/...​1&salary_min=&salary_max=
когда вакансий (на все уровни) 9 тысяч djinni.co/jobs ??

Знают, просто постят вакансии везде где можно, чтобы больше откликов было

Если джун согласен годик поработать за 400-500$, он работу найдет и лычку получит, если у него требования завышенные: 800-1500$, то сейчас будут проблемы.

Пять лет назад, когда я начинал, в SoftServe мне как трейни платили 350$ первые несколько месяцев.
Максимум который было реально урвать trainee\джуну на старте — 500$
Говорю о Днепре.

Друг півроку в якомусь гаражі за майже безплатно працював, бо зп затримували. приписав півроку досвіду і перейшов в г.вноконтору левелом вище, вже був офіс в квартирі і гроші платили завжди. Потім пішло поїхало. Головне десь отримати будь-який досвід.

Да даже если за печеньки и кофе готов работать, при 50+ желающих на одно вакантное место попасть на это место — сродни выигрышу в лотерею.

Ну всегда есть upwork или freelancer.com. Пару выполненных проектов с демонстрацией дадут фору среди остальных.

зайдите на условную 200-ю страницу и оцените релевантность вакансий вашему запросу

> даже тот же Азаров, который был сволочью, но не дураком

лучше бы ты продолжал прикидываться базукой на том самом сайте.

Работа жриц Иштар в чем-то сходна с IT

І там *гребля, і там *гребля.
Тільки в одному випадку фізична, а в іншому інтелектуальна.
І обов’язково з ввімкненими веб-камерами!

Ну везде есь свои преимущества и недостатки. В IT нужны кое-какие мозги. А вот для жриц Иштар нужен так называемый бьютибилдинг, чтобы выглядеть визуально привлекательно для клиента. IT-шнику же достаточно выглядеть не сильно похожим на бомжа.

Жрицы как спортсмены, довольно быстро идут на пенсию или уходят в тренера)
IT чуть по дольше.

Без IT-индустрии экономика Украины обречена

А ще році так у 2014 нам казали шо країні гайки бо без шахт Донбасу нам не буде шо жерти

це натяк сєпаритися та робити АНР — «Айтішну наротну рєспубліку» ?

Якісь дивні у Вас висновки.

пересічному айтішнику до доходів середнього фермера як до Києва пішки

Який взагалі сенс порівнювати фермера (на якого працюють люди) з гребцем, який сам є найманцем? Це взагалі ортогональні речі, фермер за свої доходи «платить» дуже складним кешфло і надвисокими підприємницькими ризиками (в Україні не тільки фінансовими)

ну опишите тогда аграрный маркет как видите, очень голословно выходит.

Економіка України приречена по іншим причинам (сумна саркастична посмішка). IT — це сегмент без якого нема майбутнього у будь якій економіці, це складова суспільно-економічної інфраструктури, що впливає на всі процеси не менш за електрику. В такий технологічний час живем, весь світ.

А Україна... наприклад, в нас проблема зі стратегією та «стратегічністью», майже ніхто не впроваджує адекватні довгострокові плани/проекти (років так від 15 до 30). Цьому є чимало перепон, що ріже «попит на спеціалістів» які «здатні в стратегію» і далі по колу.

І ще, наприклад, демографія... навіть без вторгнення, в нас частка «утриманців» (споживачів бюджету) фактично зрівнялась кількісно з часткою економічно активного населення (яке навіть не все має доходи й приймає участь в їх створенні). А тепер цей баланс став ще гіршим (не на користь економіці), з України виїхало багато людей (говорять, біля 8 мільйонів), повернуться з них не всі, кожен додатковий рік війни — призводить до зменшення частини тих хто поверниться й зросту кількості тих, хто виїде додатково. Уточню, що найбільш цікаві для української економіці люди мають найвищі шанси знайти себе за кордоном. Гадаю тенденція досить зрозуміла. І вона точно довгостроково негативна до стану української економіки. Це «проблема» з якою стикнеться наступне керівництво країни, яке буде «після війни» (хоча краще тут писати — в перспективі найближчих 3-5 років).

На додачу, там ще є питання відтворення населення, яке в Україні вже кілька років має негативний тренд... плюс «демографічні ями»... плюс стан сфери освіти (який стратегічно в негативному тренді)...

Я ірраціонально сподіваюсь на найкраще, а раціонально... не хочу про це думати, бути раціональним. Хоча все одно часом повертаюсь до цієї теми, в надії що з’явилось щось нове, що до дасть оптимізму.

А Україна... наприклад, в нас проблема зі стратегією та «стратегічністью», майже ніхто не впроваджує адекватні довгострокові плани/проекти (років так від 15 до 30).

За 15 лет в Украине случилось 3 кризиса, 3 революции, 1 замес на востоке и 1 полномасштабная война.
О каких долгосрочных проектах на 30 лет может идти речь?

3 революции,

«Коренной и резкий переворот в общественно-политических отношениях, насильственым путём приводящий к смене общественного строя.»
Никакой смены общественного строя (тем более — насильственным путём) — не было. «революция» носит тут не семантическую, а эстетическую нагрузку.
Были массовые протесты
В той же италии за последние 15 лет было больше массовых протестов (приведших к отставке правительства), чем у нас.

Президент только не сбегал.
И полномасштабки не было.
Да и локальных конфликтов аки Крым 2014 я чёт там не припомню.
А так всё тоже самое

Президент только не сбегал.
И полномасштабки не было.
Да и локальных конфликтов аки Крым 2014 я чёт там не припомню.
А так всё тоже самое

Уважаемый, если вы найдёте в моём предыдущем ответе что «война не война» — буду вам только благодарен
А то я вижу только то, что я возмущаюсь когда революцией называют протесты (которых по европе дохера и больше)

Мне кажется, наши протесты оказались ближе к революции чем их.
И потому уже с этого сравнивать нас некорректно.

Не уверен насчет 400 тыс$

Возьмем Биосфера
forbes.ua/...​sto-zdesenko-18112020-529

«Общий объем инвестиций в компанию составил, по оценке бизнесмена, $50 млн за 20 лет.»

«Биосфера» — это 2800 человек. Из них около 650 работают за границей.

mc.today/company/biosfera

50 000 000 / 2800 = 17900$

В Бангладеше тоже есть заводы за пару лямов баксов, но работницы там получают 50$ в месяц.

Вот что думает ChatGPT:)

Сколько в среднем стоит создать рабочее место в Украине в промышленности?

Стоимость создания рабочего места в Украине в промышленности может существенно варьироваться в зависимости от многих факторов, таких как регион страны, тип промышленности и уровень технологической оснащенности производства.

Однако, согласно данным Национальной службы статистики Украины, в 2020 году средняя стоимость создания одного рабочего места в промышленности составляла около 555 тысяч гривен (около $20 тысяч по курсу на март 2023 года).

Вот что думает ChatGPT:)

попроси его предоставить референсы для информации, он иногда такую херню несёт, что на голову не налезет

Уже достигнут предел количества кофе-ларьков )

Оно как бы да, но зарплата не 50$ в месяц только за счет близости к Европе

Q: Какая средняя зарплата за год у работника в промышленном секторе Украины в долларовом эквиваленте?

A: Средняя зарплата работника в промышленном секторе Украины в долларовом эквиваленте может существенно колебаться в зависимости от различных факторов, таких как отрасль, регион, квалификация, опыт работы и другие.

Однако, согласно статистике портала Trading Economics, средняя заработная плата в промышленности Украины в долларовом эквиваленте в 2021 году составила около 350 долларов США в месяц или около 4,200 долларов США в год.

Но, следует учитывать, что это среднее значение и может не отражать точную картину в различных отраслях и регионах.

Навіть в 2023 році після року війни деякі рядові айтішніки ніяк не можуть смиканути, що Україна це металургія, хімія, сільське господарство, ключові люди це військо, інфраструктура, медики, логісти, а не 250к айтішніків, з яких 10-20% навчились працювати на дядю в Каліфорнії за 5к баксів

Експорт всіх товарів за 2022 рік склав 44.1 млрд дол, IT експорт — 7.3 млрд дол. При цьому для товарів прибуток 10-30% з їх вартості, для IT — 100%.

Джерело:
delo.ua/...​prodavali-ta-komu-409138
ukraineinvest.gov.ua/uk/news/03-02-2023

Поінт:
250к айтішніків генерують 1/6 від всього товарного експорта, а прибуток взагалі рівний всьому товарному експорту. Це — важлива економічна складова і економіка майбутнього, на відміну від індустріальної економіки (металургія, хімія, сільське господарство).

P.S. С заголовком статті я не згоден.

P.S. С заголовком статті я не згоден.

З цього треба починати)))

Все так: 7+ лярдів на 250к працюючого населення, 1/6 від всього експорту, звучить непогано
Також важливо побачити, що буде в динаміці в кінці 2023 року
Але будь які речення, які починаються ось так, заслуговують на тролінг як мінімум))

IT — это сейчас единственная реальная возможность для экономики Украины

Тут надо еще учесть, что для агро примерно половина экспорта уходят назад на импорт.
Удобрения, горюче-смазочные, техника, даже семена.

Більшість айтішників на більшу частину своєї ЗП хочуть не віртуальні, а цілком реальні товари: їжу, житло, автомобіль, одяг, меблі. Ще частину ЗП витрачають не на ігри та соц. мережі (хоча хто як), а на реальні послуги: медичні, освітні, туристичні. І навіть охоронні.

Це означає, що за великої кількості айтішників, які приносять в країну гроші, автоматично за законом ринку підтягнеться і добробут тих людей, які надають перераховані вище послуги.

Більшість айтішників на більшу частину своєї ЗП хочуть не віртуальні, а цілком реальні товари

Насправді більшості укр. ІТ-ам не має можилвості кудись інвестувати гроші окрім як в реальну економіку включно з бетонометрами. Тому при більшій зп, просто переходять на дорожчі сири, та переїжджають з хруща в новобудову на Позняках, а далі кудись на правий берег поближче до центру.

Це лише під час війни. У мирний час айті займало не більше 5% у експорті, а у воєнний — 13%. Після війни ключовою галуззю на короткий час стане будівництво.

Прибуток для айті не може і не складає 100% від вартості. Дивно, що автор не враховує ЗП айтішників як компонент собівартості. Реальна маржа айт галузі України — в районі 20%

Після війни ключовою галуззю на короткий час стане будівництво.

Да, но строительство будет внутреннее, оно, конечно, будет оживлять экономику, но «внешние деньги» генерировать не будет.

Прибуток для айті не може і не складає 100% від вартості. Дивно, що автор не враховує ЗП айтішників як компонент собівартості. Реальна маржа айт галузі України — в районі 20%

айти ничего материального не вывозит за рубеж (и не очень много вообще отправляет денег за рубеж — ноуты, лицухи, плата за сервисы — это не так много)
Получается, что сидят чоткие пацики , из нихера получают из-за рубежа бабулесы, которые тратят уже внутри на сыры по 500 грн.

Це лише під час війни. У мирний час айті займало не більше 5% у експорті, а у воєнний — 13%. Після війни ключовою галуззю на короткий час стане будівництво.

Кожен рік частка IT збільшувалася. Війна зменшила частку всіх інших галузей, і вони не всі зможуть відновити свої позиції (той же Азовсталь навряд буде колись відновлений до своїх довоєнних потужностей).

Прибуток для айті не може і не складає 100% від вартості. Дивно, що автор не враховує ЗП айтішників як компонент собівартості. Реальна маржа айт галузі України — в районі 20%

Я мав на увазі прибуток в більш широкому сенсі: не для власника бізнесу, а для країни. В IT майже все йде в зарплатню, і тільки невелика частина на імпорт обладнання. Той же агросектор — це імпорт палива, добрив, посівного матеріалу, техніки, а зарплатня складає меншу частину.

в IT найбільший плюс — розподіл доходу. Він не сконцентрований в кількох фермерів або великих акціонерів. Плюс це реальний дохід. Але слово економіка схоже на відсилку політиків до народу і повторює нездоровий комуняцький наратив наче ти існуєш для того щоб комусь зробити добре. Будь-ласка закінчуйте це раболєпіє. Не IT для економіки, а що економіка для IT?

Кстати пруф по поводу 400 тыс$ на работника в обычной индустрии.

Гигафабрика Тесла в Германии, де факто отверточное производство — 4 млрд $, работает 6000 человек. Итого вложений 4000000000 / 6000 = 660 тыс$ на работника.
ru.wikipedia.org/...​гафабрика_4_(Гига_Берлин

И нет, сильно дешевле нельзя, так как на жвачке, скотче и фанере можно построить гараж для артели, но нельзя завод.

В то же время Nikolay Gatilov (за это ему благодарность) привел расчеты, что для того чтоб создать рабочее место IT-шника нужно 9600$. Разница почти в 70 раз.

ru.wikipedia.org

Це якийсь жирний тролінг уже пішов чи я чогось не розумію ?))

что для того чтоб создать рабочее место IT-шника нужно 9600$. Разница почти в 70 раз.

Це не створення робочого місця для ІТ-шника, це створення ІТ-шника.
Щоб створити просто робітника заводу теж не треба 660к$, а десь 5-10к на освіту в колледжі.

Gigafactory Berlin-Brandenburg will manufacture batteries, battery packs, powertrains and seats with work including casting, stamping, painting, drivetrain assembly and final assembly of Model Y and future models with an annual capacity eventually reaching 500,000 cars.
According to the Tesla’s website, the Model Y Performance version now starts at $58,490

500 000 * 60 000 = 3B$
Прикольно так 6000 робітників генерують доходу як половина айті сфери України, мабуть варті вкладень ?

Прикольно так 6000 робітників генерують прибутку як половина айті сфери України, мабуть варті вкладень ?

ну, во первых, вы немного путаете «доход» и «прибыль»
Во вторых ит сфера в украине просто работает, заводя в страну деньги, не требуя при этом вложений размером в 4 лярда баксов, особых условий, специфического оборудования и так далее.

так, я сплутав, одразу виправив, але ви встигли вичепити )) Але я порівнював дохід з доходом.
ІТ експорт України це теж лише доход, і основна складова витрат там це ЗП працівникам.
Що так що так гроші та ті самі 4млрд осідають в економіці країни. Питання тільки скільки людей задіяно в генерації цих грошей.

Питання тільки скільки людей задіяно в генерації цих грошей.

И сколько ресурсов, плюшек и невосполнимых ништяков
так-то айти — это тупо бабло из воздуха без каких-либо издержек для государства или общества.

так-то айти — это тупо бабло из воздуха

Так, коли є проекти/клієнти із забугра. Коли нема — бабло із воздуха різко пропадає. А тенденція зараз самі знаєте яка

Так, коли є проекти/клієнти із забугра. Коли нема — бабло із воздуха різко пропадає. А тенденція зараз самі знаєте яка

ну, внутренний рынок я за рынок не особо то и считаю, если честно.
да, что-то можно заработать, конечно. но как «индустрию» или «промышленность», наверное, считать пока рано
впрочем, ту же сталелитейку считают (в основном) экспортную, а не внутреннюю.

Ну ок. Почнемо із цифр.

«Сільськогосподарське виробництво України формує 16–22 % національного доходу країни.»

«У промисловості працює близько 18 % зайнятого населення України (2008 р.) і створюється близько 26 % ВВП (2012 р.) »

«Частка ІТ-галузі в ВВП України становить 4 %»

Щось не схоже на основний сектор економіки... Навіть соняшник вирощувати вігідніше, судячи з усього...

Ну гаразд, гаразд. Продовжуємо

«Есть простое правило, что для того, чтобы создать рабочее место, которое работнику позволяет зарабатывать 20 тыс$ в год, нужно предварительно вложить 400 тыс$.» — а можно пруф? Бо тут форум ІТшників, а не економістів, це взагалі ні для кого не очевидно.

«В украинском IT для того, чтобы работник начал зарабатывать 20 тыс$ в год, нужно вложить 20 тыс$ (офис, рабочее место и большая часть этих денег на обучение).» — І сюди, будь ласка.

У мене щось не сходиться. Я купив собі комп (25к грн) 2 монітори, (2×5к грн), клаву, миш, роутер, (ще 4к грн загалом), стіл та стілець — ще десь 6к грн. Тобто — 45к грн, майже 1200 баксів, ах, вибачте, забув! Я ж ІТшник, макбук! 1600 баксів.

Працюю вдома, але якщо арендувати щось — нехай це бути 500 дол в місяць.

Тобто, одноразово — 2800 дол + 500 кожен місяць. І я не стримував себе, можна скоротити цю суму рази так у 2, а то й в 3, особливо у маленьких містах. де там 20к баксів? за сертифікати? Чи за понтокурси? Ну так і 1М баксів може бути замало.

abiturients.info/uk/cenaobuch

Одни з найкращіх по країні — Український Католицький Університет, УКУ та Київський Національний Університет імені Тараса Шевченка, КНУ — до 50к грн в рік. 5 рочків це 250к грн це 6800 доларів.

Тобто у мене виходить 6800+2800 = 9600 баксів за 5 рочків. І це з нуля. І це вище середнього точно.

Може обоснуєте цю суму?

Поки що ви навіть з цифрами не впорались. Схоже, що інша аналітіка того-ж рівня. Переконайте мене.

Сільськогосподарське виробництво України формує 16–22 % національного доходу країни.

У сельхоза есть такая проблема как насыщение. Если рынок почти не ограничен и мир бы вполне схрумкал увеличение производства зерна в 5 раз, то территории посевов ограничены и еще будут сокращены за счет послевоенного восстановления сельскохозяйственных земель. Так что стоит рассчитывать на 60-80% от довоенного дохода, не более.

У промисловості працює близько 18 % зайнятого населення України

Здесь еще хуже, 30-50% от довоенного дохода, вполне понятно почему.

400 тыс$." — а можно пруф?

Стоимость постройки такого завода как Азовсталь с нуля разделить на количество работающих на нём. Где-то выйдут такие цифры.

В принципе еще возможен вариант — сократить украинцев до 6 млн (остальных распихать по Европам), тогда оставшейся аграрки и промышленности хватит.

Тобто у мене виходить 6800+2800 = 9600 баксів за 5 рочків.

И сколько процентов от выпускников этих универов становятся мидлами сразу после выпуска? Или их нужно еще лет так 5 поучить на работе?

PS
Но вообще интересно думаете.

где-то выйдут такие цифры.

дякую за аналітику)))

«Стоимость постройки такого завода как Азовсталь с нуля разделить на количество работающих на нём. Где-то выйдут такие цифры.»

hmarochos.kiev.ua/...​azovstal-ta-inshi-zavody

«Довоєнна капіталізація двох заводів, розташованих у Маріуполі, — Азовсталь і завод Ілліча — становила приблизно 10 мільярдів доларів.»

Гугл каже, що було близько 12293 (2015) співробітників.

Це десь 81к доларів. Дуже далеко до 400к.

"

И сколько процентов от выпускников этих универов становятся мидлами сразу после выпуска? Или их нужно еще лет так 5 поучить на работе?

А це вже аж ніяк від вартості не залежить. Всі, хто нормально навчався — мідли. Це дуже залежить від того, з чим працювати і як оцінювати рівень.

Може досить брати цифри з /dev/random? ;)

"

Так вот, IT — это сейчас единственная реальная возможность для экономики Украины с небольшими инвестициями создать высокодоходный бизнес в которой занять большую часть активного населения.

Ні. По-перше, не всі хочуть, а загоняти в якусь галузь заради майбутього — ми вже проходили, наїлися лайна та умилися кровушкою, досить. По-друге — не всі можуть. І ви самі це розумієте, раз кажете, що

— це ж пістя 5 років навчання і все ще джуни, яких треба ще навчати аж 5 рочків? І це ж після фахового навчання, а скільки-ж так й не вступило... ;)

Тож буже насичення як не зі сторони замовлень, так зі сторони кількості тих, хто працює. А всі не можуть працювати у одній галузі, так економіка не працює — хтось повинен лікувати, вчити дітей, кормити, будувати та навіть лайно викачувати з колекторів, щоб воно в домах з унітазів не полізло. І прибирати вулиці теж треба.

Тому «давайте без давайте» — мені теж емоційно дуже приємно думати, що я працюю у найважливішій галузі економіки і підіймаю країну, але реальні цифри кажуть що ніт.

Найкраще, що можна зробити для країни від***тись від бізнесу і не підіймати ЖОДНУ галузь — бо це ЗАВЖДИ за рахунок інших, а перекоси тільки погіршать ситуацію, причому для всіх. Бо який сенс працювати в Україні у найдоходнішому ІТ, коли унітаз виправити нікому, та й лікуватись, якщо що — тільки їхати за кордон. Ось всі і поїдуть. І казочка скінчиться.

ІТ не єдина і не найвпливовіша галузь економіки. І нехай так і буде. Всім буде краще, якщо економіка буде збалансована.

«Довоєнна капіталізація двох заводів, розташованих у Маріуполі, — Азовсталь і завод Ілліча — становила приблизно 10 мільярдів доларів.»

Капіталізація і затрати на побудову заводу це зовсім різні речі. Там буде разів в 10+ менше вартість створення цих заводів. А може і в 100

Тобто не 80к а 8к на людину? Як і в ІТ? ;)

Ну важко оцінити вартість побудови такого заводу, адже він будувався в радянські часи умовно «безкоштовно».
Але це точно не буде дорівнювати капіталізації. Ну це все одно що сказати що всі офіси і заводи apple коштують 2.5 триліона$ (по собівартості побудови)

Ну важко оцінити вартість побудови такого заводу, адже він будувався в радянські часи умовно «безкоштовно».

www.reuters.com/...​-bln-minister-2022-09-12
Saudi Arabia plans to build 3 steel plants at cost of $9.3 billion
overall production capacity would be about 6.2 million tonnes.

Азовсталь в год производиль
чугун — 3,803 млн тонн,
сталь — 4,194 млн тонн,
кокс — 1,260 млн тонн.

Азовсталь останні роки навіть більше виготовляв. Але це число варіюється. Наприклад за 2020 рік виготовили 8.3мл тонн сталі, за 2021 — 9.5.
Але зараз не про це.
Мені ІМХО здається що побудувати завод посеред пустелі в країні нафтових шейхів буде дорожче ніж той самий завод в Україні. Пруфів не буде

Мені ІМХО здається що побудувати завод посеред пустелі в країні нафтових шейхів буде дорожче ніж той самий завод в Україні. Пруфів не буде

вообще говоря — нет. Например построить азовсталь на том же месте — будет стоить значительно дороже, чем построить азовсталь в другом месте.

Ну у нас же нема обов"язкової мети будувати завод на тимчасово окупованій території ?

Ну у нас же нема обов"язкової мети будувати завод на тимчасово окупованій території ?

давайте я уточню: даже после победы построить азовстал в другом месте вполне может оказаться (а скорее всего и окажется) дешевле, чем на месте старой азовстали.

Никто в оккупации/прифронтовой зоне строить никогда ничего не будет, если это только не линия мажино

а дешевше ніж в пустелі саудівської арабії ? і на скільки

а дешевше ніж в пустелі саудівської арабії ? і на скільки

Дороже. Рассказывать — почему, или сами догадаетесь?
(я не из вредности, просто времени нету. Если вы не знаете — я расскажу)

можно в двух словах коли буде час

можно в двух словах коли буде час

Для того чтобы построить что-то на места азовстали — нужно сначала снести азовстал. и «снести» — это не «разъебать в щебень», а «демонтировать, вывезти мусор, очистить и подготовить площадку».
Учитывая что азовстал — это не сип-дом, сносить это всё будет крайне тяжело. Плюс высокое загрязнение неразорвавшимися боеприпасами, химием и так далее.
Короче говоря — снести азовсталь таки снесут — но это будет долго и дорого.

С другой стороны строить в пустыне довольно просто (ну, как для строительства в пустыне). Выбираешь себе место да строишь, никаких тебе трёхметровых полов из М700 бетона.

А якщо порівнювати будівництво в пустелі саудівської аравії і в звичайному українському полі ?

нужно сначала снести азовстал

І що прям нічого із того що залишилось не можна відновити/реюзнути ?

А якщо порівнювати будівництво в пустелі саудівської аравії і в звичайному українському полі ?

В пустыне дешевле.

І що прям нічого із того що залишилось не можна відновити/реюзнути ?

1. Нет
2. Высокое загрязнение боеприпасами
3. Вы видели потухшую домну? Её не ремонтируют, её сносят и строят заново.
4. азовсталь это предприятие с высокими нагрузками, как проверить остаточную конструктивную прочность, скажем, перекрытий — выдержит ли оно ковши со сталью, после того как туда херачили ФАБами?

А то что там уже подведено электричество, есть охлаждение от реки, жд пути идущие в порт, сам порт тоже работает.

А то что там уже подведено электричество, есть охлаждение от реки, жд пути идущие в порт, сам порт тоже работает

Несомненно там еще и парковка уже есть, но это очень маленький плюсик.

Вы путаете капитализацию и стоимость постройки
«капитаолизация» моей рено кенго (которая отлично ездит) составляет 6к.
если она сгорит и мне нужно будет купить кенгу взамен — это будет уже 26к

auto.ria.com/car/renault/kangoo
Я особисто тут не бачу навіть близько 26к

А где найти бу металлургический завод?

Це десь 81к доларів

При тому рівні забруднення навколишнього середовища та безпеки працівників 81к — ще дивовижно велика сума.

Это как вы такие цифры получили?

10 000 000 000 / 12293 = 813 тыс$. У меня калькулятор сломался?

А, тут я «0» забув, визнаю.

Надо сказать у Иллича во времена Бойка доходило до 90к сотрудников, не все они правда были на заводе именно.

Вот при Метинвесте с википедии только Иллича:
26682(2015)
+

12293 (2015)

Азовсталь

Итого 10 000 000 000 / 38975 = 256 тыс $

Это может быть часть неработающего внутри цехов.

Вот например:

У 1996 р Володимир Бойко провів приватизацію комбінату шляхом перетворення його у відкрите акціонерне товариство (ВАТ), зробивши 32 тисячі працівників заводу акціонерами підприємства.
256 тыс $

Вот только средняя зарплата во времена Бойка была 350$ в месяц или 4200$ в год. Так что тенденция сохраняется. Чем больше использование неквалифицированного труда и отсутствия автоматизации — тем дешевле, но тем ниже и зарплаты. В общем стоимость вложений равна годовой зарплате работника от x20 до x40.

Не совсем, там средняя была долларов 700$ наверное. Речь о 2007 году, если что. Пик Бойка. Люди платили взятки чтоб на завод попасть.
350$ это может 2010 после кризиса. Или наоборот 2003.
Понятно что все это зависит от цен на сталь.

У сельхоза есть такая проблема как насыщение. Если рынок почти не ограничен и мир бы вполне схрумкал увеличение производства зерна в 5 раз, то территории посевов ограничены и еще будут сокращены за счет послевоенного восстановления сельскохозяйственных земель. Так что стоит рассчитывать на 60-80% от довоенного дохода, не более.

Тільки в сельхозі є кратний потенціал зростання для товарів з доданою вартістю. І це всім зрозуміло як розвивати, ринок Європи з кожним роком стає все доступніше для українських виробників.
А потенціал заробляння на аутсорсі як раз вичерпний. Тим більше подивись ось сюди www.populationpyramid.net/ukraine/2023 — населення 20-24 роки найменьше. воно в 3 рази меньше, ніж 30-34. І це ще не враховується еффект війни і мільйонів біженців.
Звичайно можна збільшити об’єми якщо робити софтверні продукти з великою доданою вартістю, але недостатьно експертизи і спеціалістів які це вміють робити на глобальний чи хоча б європейський ринок.

Тільки в сельхозі є кратний потенціал зростання для товарів з доданою вартістю.

А можно конкретнее? А от я видел предложения выращивать медицинскую марихуану вместо пшеницы, как вариант спасения экономики.

робити кінцеві товари. Якщо із пшениці зробити печиво, то додана вартість зростає в декілька разів.

Вот только на печенье есть лимиты и никто вам не даст экспортировать беспошлинно вне лимитов. На IT-услуги лимиты установить почти невозможно.

Я нічого не маю проти айті сектора, він дуже корисний, збільшує частину середьного класу в країні, генерить ввп пер капита на рівні розвинутих економік і багато чого іншого. Але якшо ми порівнюємо вплив і потенціал для розвитку економіки України, то поки що він не відіграє вирішального впливу — так що без айті все загнеться. І не має кратного потенціалу для зростання.
Агросектор —
а) має низькомаржинальну базу, так як основа українського експорта — зерно, і відповідно його можна кратно збільшити нарощуючи додану вартість створюючі кінцеві продукти споживання.
б) дуже драйвить інші отраслі економіки — виробництво добрив, транспорт, логістику, енергогенерацію, будівництво інфраструктури, машинобудування, навіть той самий айті-сектор.
Айті сектор всередини України має мало обслуговуючих отраслей, які він може тягнути за собою. Україна не виробляє компьютери чи платний софт яким користується більшість программістів в країні. З удальонкою навіть потреба в офісах знизилась.
Весь потенціал росту — зробити не 200к айтішників, а 300к, і відповідно вирости на 50%. Зп вже майже не мають потенціалу для росту. Тим більше що тренд на зріст зп в світі теж заторомзив. Навіть розвиток високомаржинальних продуктів має обмежений потенціал, так як все одно сюди будуть заводитися тільки гроші для виплат зарплат, що знову ж таки впирається в кількість людей в отраслі і не так важливо вони працюють на аутсорс чи продукт.

Тобто, одноразово — 2800 дол + 500 кожен місяць.

если вы айтишник, то вы забыли включить в себя стоимость ПО и сервисов.
Да, безусловно, можно сидеть на чем-то бесплатном, но не у всех и не всегда это получается.

Ну тут взагалі все дуже залежить від напрямку. І «загальної середньої вартості» точно не вийде.

Як оцінка — норм. Як точна сума — тточно ні.

Як оцінка — норм. Як точна сума — тточно ні.

Ну, о какой «точной сумме» может идтить речь, если мы ведём беседу об «айти», в которую включаем всё — и дезигнеров сайтов-визиток, которым нужен только нотепад, и разработчиков высоконагруженных систем, которые на одних только платных инструментах могут разорится

Ну так стіл, стілець, середній комп + ноут — це якраз дуже середні потреби ІТ від дизайнера до тестера. Я спеціально не вписував туди чогось специфічного. Можна побачити, що там і не самісіньке лайно по цінах, і точно не топ, наприклад, мак — air а не про. тобто достатньо середньо. У мене друг робить відеомонтаж та дизайн (трошки), ноут потужніше, вінда але приблизно на ті-ж гроші.

Судячи з того, що я бічу по знайомим — це приблизно середня конфігурація.

Можна побачити, що там і не самісіньке лайно по цінах,

Ы?
«Я купив собі комп (25к грн)» — ну...... не знаю.лабать сайты-визитки? Ну может быть
заниматься более-менее нормальным прогерством? Ну, врядли.
"2 монітори, (2×5к грн)«....ну, я бі сказал всё таки от 7, но разница не принципиальна.
Но это так, «по нижней границе»

Звісно, 32Гб RAM+Core i7+1Tb SSD це ж тільки для сайтів-візиток у notepad. Жодна нормальна IDE зараз потребує щонайменьше кластера з 128 процессорів по 64 ядра в кожному! І це тільки початок! Якщо вихочете не тільки відкрити текстовий файл а ще й запустити зборку — треба щонайменьше у тричі потужніша конфіграція. ;)

І я жодного слова не сказав про запуск браузера! Там взагалі жах! ;)

Звісно, 32Гб RAM+Core i7+1Tb SSD

и єто всё — за «25к гривен»?
Процессор Intel Core i7-13700KF s-1700 3.4GHz/30MB BOX (BX8071513700KF) 18332грн
Модуль памяти Kingston Fury DDR5 32GB 2×16GB 5200MHz Beast Black (KF552C40BBK2-32) 5365 грн
SSD-накопитель 2.5″ SATA 1TB GoodRam CX400 Gen.2 (SSDPR-CX400-01T-G2) 2400грн
------
вот тут закончились 25к
Еще по мелочи нужно охлаждение, корпус, питание, что там еще. А, видяха.

ребёнок в прошлом месяце прикидывал конфин десктопа — чуть более 40к, без видео.

Жодна нормальна IDE зараз потребує щонайменьше кластера з 128 процессорів по 64 ядра в кожному!

ну, у меня, к примеру, вот так prnt.sc/qFTTrEnbkvLC
Это один из двух моих ящиков, с которыми я работаю и котоорые стоят в стойке
+рабочий ноут
и да, мне всё это надо.
про хром порадовало. с его то прожорливостью.
И да, для билда проекта в студии — конфиг должен быть приличный :(

vinga.ua/...​mini_pc_v650_(v65010510u

Відяха віжуалстудії зовсім не потрібна, а ігрушки — це вже зовсім не про роботу ;)

У мене на цьому крутиться віртуалка з віндою (тому, що основна система не винда). І ця віртуалка має приблизно половину ресурсів. Донька робить учбові проекти, нічого не гальмує (при тому, що на віртуалці ще запущений тімс — вона робить завдання з подругою, браузер для документації...).

Звісно, збирати на такому дійсно великі проекти — буде не дуже комфортно, але працювати з великими проектами саме в студії — це не така вже типова робота в ІТ. Мені, наприклад, інколи достатньо консолі, vim, ssh — я ж не кажу, що для роботи в ІТ достатньо RaspberryPi і ноута за 5к.

Звісно, збирати на такому дійсно великі проекти — буде не дуже комфортно, але працювати з великими проектами саме в студії — це не така вже типова робота в ІТ.

Ну, по крайней мере в двух конторах, с которыми я имею дело — это типовая работа.

Типовий байк пілоту MotoGP — літр та вище спортбайк.

Пілот F1 взагалі «звичайних» авто не бачить, ага.

Але якщо глянути «сетедньостатистичну автівку» — то це буде якась середня тойота чи форд чи хюндай. Яким навіть до ламборджині та феррарі — як до Києва рачки...

Ми ж обговорюємо «середній» комп для ІТ, а не «зручний для роботи в VS тімліда з великими проектами».

Бувши у купі офісів та коворкінгів можу сказати, що навіть тупо макбук — це не середина, а трошки вище того, що в середньому з собою носять люди. Звісно, якщо не брати тімлідів, сеньорів та поважних топменеджерів (якіх в коворкінгах не так вже й часто можна побачити... ;) )

ІТ, крім віжуал студіо, сайтів-візиток та дизайнерів з фотошопом є купа напрямків. Ну дуже велика купа.

Ми ж обговорюємо «середній» комп для ІТ, а не «зручний для роботи в VS тімліда з великими проектами».

т.е. мы обговариваем «среднюю температуру по больнице»
ну ок.
Хотя я брал 2 разные конторы с двумя разными проектами несколькими разными должностями. и «средний компутер» подходил разве что саппорту (т.к. не имеет смысл покупать саппорту ну совсем уж мусор).

Щодо білду, мене просто тригернуло суто з професійної точки зору.

У мене теж є «важкі» задачі — але все це виконується у хмарі — білд, тести... навіщо для білду тримати дома кластер — я не знаю. Мабуть якщо врахувати скількі він коштує та скільки потійно тягне електрики — дешевше піднімати у хмарі віртуалки, білдити, тестити, виключати.

Я навіть домашні задачі «повикидав» у хмару. При тому, що я дуже скептично до переносу всього у хмару відношусь (навіть — вважаю, що хмара далеко не завжди доречна чи оптимальна, як про це розказують «хмарні євангелісти»).

Не завжди, звичайно, але я майже завжди бачу в офісах у програмістів наворочені компи, і кожен збирає все у себе на компі, коли можна поставити один на всіх суто для зборки і тоді конфіг для роботи не такий вже й великий потрібен... 21 вік, девопс, пайплайни, а організація роботи як коли я вчився 20 років тому ;(

Це не особисто до вас, просто час від часу тригерить ;)

Щодо білду, мене просто тригернуло суто з професійної точки зору.

У мене теж є «важкі» задачі — але все це виконується у хмарі — білд, тести... навіщо для білду тримати дома кластер — я не знаю. Мабуть якщо врахувати скількі він коштує та скільки потійно тягне електрики — дешевше піднімати у хмарі віртуалки, білдити, тестити, виключати.

CI — да, безусловно, имеет смысл переложить в облако, куда то в дженкинс.
а вот что делать с просто локальными билдами при девелопменте? каждый раз пушить, ждать пока тригернётся, потом читать рапорты, тратить билд минуты?

Ну ось у мене ситуація така, що я пишу код для інфраструктури. Запускати весь білд можна, але це дуже довго та це аж ніяк не прискорити — бо швидкість залежить від відповідей хмарного АПІ і створення відповідних об’єктів у хмарі.

Тому робота організована таким чином, що весь проект розбитий на модулі, тесті та відладка робляться тільки для них. Кілька статік-тестів (типу лінтерів) і подібне.

Я не знаю за студію, але всілякі gcc дозволяють не перезбирати бінарні файли якщо не було змін у відповідному коді.

Тобто майже завжди можна не збирати весь проект, а працювати з частинами, які білдяться відносно швидко, вже остаточний білд та повні тести — довгі, і тут вже чекаємо.

Щодо ранерів — їх не обов’язково запускати у хмарі, звісно. Навіть майже завжи вигідніше запускати локально. але для цього потрібна одна потушна машина на кілька розробників.

Але, можливо, це не для всіх. Так само — як не для всіх і постійна пересборка проекта на локальній машині.

Не завжди, звичайно, але я майже завжди бачу в офісах у програмістів наворочені компи, і кожен збирає все у себе на компі, коли можна поставити один на всіх суто для зборки

Да, можно. Берём средний отдел в 20 человек, среднее время сборки 5 минут... привет вц, очередь на сборку и так далее.
но я так понимаю что вы путаете CI и девелопмент.

Весь відділ запускає білди одночасно? Ось я дивлюсь на наши раннери — десь 10 співробітників і розподілення по часу — майже рівномірне. Дуже рідко буває, що росте черга.

Весь відділ запускає білди одночасно? Ось я дивлюсь на наши раннери — десь 10 співробітників і розподілення по часу — майже рівномірне. Дуже рідко буває, що росте черга.

при локальном билде — очередей нет
плюс — при локальном билде не требуется доступ к билд машине.

Далеко не всім той локальний білд потрібен. При деяких білдах взагалі без мережі нічого не збілдиться, тож, якщо мережа все одно є — аргумент " не требуется доступ к билд машине." не має сенсу взагалі.

Ви ж мені намагаєтесь доовести що ваша робота — найтиповіша, в чому у мене є великі сумніви.

Сумніви не в тому, що вам це потрібно — з цим я не сперечаюсь, я не можу знати що треба вам. А тільки з тим — що те, що робите ви — це все найтиповище для всіх в ІТ. У мене є купа знайомих, хто працює в геймдеві чи фінансах — там, так, C++/C# та VS , але є ще python, nodejs, ruby, devops, QA, написання документації, менеджери якім треба веб, пошта та зум (тут взагалі хоч зі смартфону працюй), дізайнери, відеомонтаж, 3д, адміни та всілякий саппорт...

Далеко не всім той локальний білд потрібен.

Согласен.
Пишем код. Не компилируем. Не проверяем на дым.
Сразу коммит/пуш/дженкинс собрал/скачал билд/установил/запустил/проверил.

Вообще, локальный билд это уже прошлый век.

Ви ж мені намагаєтесь доовести що ваша робота — найтиповіша, в чому у мене є великі сумніви.

Джун в продуктовой компании, выпускающей десктопное приложение — это типа «что-то нетиповое»? :)

А тільки з тим — що те, що робите ви — це все найтиповище для всіх в ІТ.

1. Написать код
2. Скомпилировать
3. Запустить
4. Проверить что «работает»
5. Коммит/пуш/билд/куа.
Да, это очень нетипичная последовательность шагов для айти, обычно всё по другому.

У мене є купа знайомих, хто працює

Уборщицы еще есть, кстати. им вообще кнопочный телефон подходит. а! швабра еще нужны, и веник.

Ок, що ви збираєтесь «компилировать» для python/nodejs проектів? Що там по компіляціі terraform/pulumi проектів? Всі тестери точно роблять компіляцію, зуб дам!

Що там по роботі з датасетами у дата інженерів? Мабуть їм потрібно встановити дома ДЦ, бо навіть 10 ваших конфігурацій їм буде замало...

Розкажіть, будь ласка, про типовий білд для дизайнерів, дійсно цікаво.

Я ж не кажу, що десктопні чи то мобільні застосункі не існують тільки тому, що більшість проектів, що я бачу — cloud-native. А ви, схоже, нічого далі десктопу не бачите...

Круто ви всіх, хто не працює у продуктовій компанії з кодом що компілюється відправили до прибиральниць...

А ви, схоже, нічого далі десктопу не бачите...

разумеется. Куда мне.

Круто ви всіх, хто не працює у продуктовій компанії з кодом що компілюється відправили до прибиральниць...

ну вы же отправили всех в бухгалтерию или в дизайнеры? Почему вам — можно, а мне — нельзя?

Кстати, из-за отключений света перешел на ноут redmi book 16, и работал с внешнего монитора подключенного к power station (он стоил 25 тыс по курсу 28)
16 гигов памяти конечно чуть впритык, но справлялась с учетом пары отключенных в Visual Studio 2022 флагов. Несколько Angular проектов в watch, билд и запуск нескольких web проектов одновременно.

16.1″ (1920×1080) IPS / AMD Ryzen 5 4500U (2.3 ГГц) / RAM 16 ГБ / SSD 512 ГБ / AMD Radeon™ Graphics

Кстати, из-за отключений света перешел на ноут redmi book 16, и работал с внешнего монитора подключенного к power station (он стоил 25 тыс по курсу 28)
16 гигов памяти конечно чуть впритык, но справлялась с учетом пары отключенных в Visual Studio 2022 флагов. Несколько Angular проектов в watch, билд и запуск нескольких web проектов одновременно.

16.1″ (1920×1080) IPS / AMD Ryzen 5 4500U (2.3 ГГц) / RAM 16 ГБ / SSD 512 ГБ / AMD Radeon™ Graphics

ну я после того как уехал из харькова, то работат на asus zenbook, M3, 8GB, ssd 256. Стоил он как самолёт, что-то около полутора тысяч.
Но удовольствия мне это совершенно не доставляло, приходилось очень набираться терпения чтобы как-то работать.

матрица, правда, была 4к (что для своего времени было ахринеть как круто).

Тобто у мене виходить 6800+2800 = 9600 баксів за 5 рочків.

при всё уважении, если вы платите за программиста 10к зелени — то и програмиста вы получаете стоимостью 10к зелени.
дешева рыбка та погана юшка

Тобто, ви вважаете, що якщо ви вкладете 1М баксів в освіту, то і отримаєте сеньора на 1М?

Я особисто знаю джунів (все ще, вже більше 10 років) після курсів за пакет грошей, і сеньорів (за 5 років) після «універу наприкінці топ-500 вузів України».

Тобто, ви вважаете, що якщо ви вкладете 1М баксів в освіту, то і отримаєте сеньора на 1М?

давайте по буквам прочитаем то, что я написал (и не будет экстраполировать)
«Если вы потратите на обучение человека копейки — вы получите копеечного специалиста»

Я особисто знаю джунів (все ще, вже більше 10 років) після курсів за пакет грошей, і сеньорів (за 5 років) після «універу наприкінці топ-500 вузів України».

ну я вот грузчик по первой специальности, и чо?

Ок.

если вы платите за программиста 10к зелени — то и програмиста вы получаете стоимостью 10к зелени.

Ну зовсім не факт.

90% якості навчання залежить від особистого вкладу учня. Викладач чи ментор може лише прискорити навчання. Більшість інформації — вільнодоступна. Якщо не брати якісь специфічні галузі, де треба доступ до спеціфічного ПО з ліцензіями чи заліза — навчання може бути взагалі не таким вже й дорогим.

Ви ж самі кажете що ви вантажнік, скільки ви витратили на своє навчання? Невже більше 10к?

У нас, якщо відкинути пару десятків ВНЗ на всю країну, повний треш з освітою. І тим не меньш це не заважає купі спеціалістів конкурувати із західними як в середині країни так і за кордоном.

Я згоден з тим, що якісна освіта коштує грошей, але прямої залежності там немає. А ось від мотивації і особистості учня — майже пряма залежність. Тому «дешева освіта — погана освіта» — зовсім не факт, так як і «дорога освіта — гарна освіта».

Або я вас не зрозумів.

Есть специальность «грузчик»? Там физкультурой занимаются и учат как грыжу не получить?

Вы когда 50 тыс в год считаете, добавьте туда проживание и питание студента ;)
Где-то так и получится.
Плюс там еще сколько-то долаживает держава, даже за платников.

Суть статті: Шоб не стати європейським Таджикистаном, час ставати Індією!
Піду відкрию колцентр

Людей, которые знают английский на уровне свободного общения, ниже 1000$ в месяц в Украине вы не найдёте.

чувак, таке враження шо ти пишеш для італійського сайту спеціально :D

Тут далеко не всі українську знають, яка вже англійська...

А щоб мишей не ображав будь-хто, їм потрібно стати їжачками. А як саме це зробити мудра сова не знає бо вона стратег, а не тактик.

Пʼятнична стаття. ТС хтів зробити якусь типу умну аналітику, а по факту вийшла якась дичина з нездоровими прикладами і відсилками до міколи яновіча і всєм економістам.

Смысл статьи в том, что без IT ИЛИ вливаний в экономику Украины под триллион доларов, послевоенное её восстановление невозможно. Ну или нужно переходить на афганский вариант, где крестьяне вместо дешевой пшеницы выращивают дорогой мак, причем не для пирожков.

Якщо засіяти всі поля соняшника технічним канабісом і з нього виробляти КБД з якого потім ще робити додану вартість виробляючи ліки, косметику тощо — оце мій рецепт виходу з кризи. Коноплі набагато маржинальніші ніж ваш соняшник та кукуруза. Просто банда під назвою влада+мвс досі не хочуть відпускати кришування наркобізнесу і ніяка легалізація їм тут не цікава.
Global Cannabidiol (CBD) Market is valued at USD 4.9 Billion in 2021
Sunflower Oil Market was valued at USD 19.45 Billion in 2021

Дійсно менше, але ви порівняйте темпи зросту, додайте до цього ще що пів світу досі вважають канабідіол наркотичною речовиною особливо небезпечною, та подивіться на темпи зросту цього ринку. Десять років назад цього ринку не було у світі, а тепер є.
А з конопель доречі багато чого ще можна робити, окрім кбд. Там величезний перелік товарів з гарною доданою вартістю. А ваш соняшник сраний — то звісно чотко, круто, смажу кожен день щось, але я не думаю що це сама маржинальна культура, яку можна вирощувати на самій родючій у світі землі!

Поэтому я решил доказать с фактами, что без IT Украина станет европейским Таджикистаном

Молодець що вирішив з фактами, шкода правда що рішення залишилось на папері...

А вам нужно конкретно решение по пунктам, как именно это сделать? Ну так у нас есть Федоров, он за это зарплату получает.

А в целом именно IT сможет вернувшихся с войны быстро интегрировать в социум. В других случаях, не имея работы, они или уедут в западные ЧВК или создадут банды.

В других случаях, не имея работы, они или уедут в западные ЧВК или создадут банды.

Не маючи такої високооплачуваної роботи, як зараз на передку.

Я багато стикаюся з тим, що людина або відганяє від себе думки про свою зарплатню в цивільній роботі (уходить в ескапізм/фруструє/психує), або вже думає, як заробляти якщо не 120/130 тисяч на місяць, то хоча б половину від цих сум.
До війни деякі отримували щось типу мінімальної зарплати, багато хто отримував до 20 тис. гривень, а 20к вважалася верхом мрій. Але з такою заробітною платою багато хто мав борги по кредитах.
Тому згоден.
Зараз, коли людина рік або більше отримувала ті 120/130 тисяч на місяць, вона скоріш за все буде шукати шляхи, як заробляти такі гроші і далі.

Апетити за цей час зросли.

В перші ж місяці таких заробітних плат вояки стали купувати собі автівки, деякі за цей час змінили вже по декілька автівок. Бо на такі речі раніше вони б роками працювали.

Що я купував багато речей для своїх рот за свої гроші та до минулого літа в мене лишалися копійки на рахунку, бо донатив ще й знайомим військовим на амуніцію, евакмобілі та інші речі — таке мало хто з побратимів розуміє.
Бо більшість вважає дурним, тому що не купував ті ж жоповозки персонально собі.

То перестаньте читати італійський сайт

Підписатись на коментарі