Яка IT спеціалізація завжди буде користуватися попитом?

Всім привіт! Я Senior/Lead Product Designer, з нещодавна живу в Канаді. Зіштохнувся з тим що не можу знайти останнім часом роботу, та і в загалі в дизайні дуже складно шукати роботу, мені це набридло. Думаю перкваліфікуватися в іншій напрям. Буду вдячний за пораду куди можна перкваліфікуватись, щоб у цієЇ спеціалізаціЇ був стабільний попит і хороший прибуток, щоб завжди була робота.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Мені вже декілька фахівців рекомендували спробувати працювати тестувальником ПЗ. Зарплати там хороші, але від такої роботи я задоволення точно отримувати не буду.

Вибирайте в першу чергу ту професію, яка вам подобається.

Ентерпрайз — консервативний, тому новаторьске там з’являється в останню чергу.
На довгу перспективу — коли програміст domain спеціалізований (тобто знає багато еврістик про сферу в який працює). пригодиться і для співпраці з «ChatGPT» — треба ж промпти писати, і розуміти яка відповідь — маячня, а яку треба в діло запускати.

...взагалі, років 10, а може й більше тому я був впевненний що розвиток програмування йде:
від математичного до інженерного, а далі до лінгвистичного.

вже існуюча потужність LLM вказує на те що цей процес не тільки прискориться, а стане просто тотальним — попередні парадигми програмування фактично зникнуть (залишаться у R&D та академічному computer scinece).

тому якщо дивитись у перспективу — програмісту майбутнього не тільки математика не потрібна (вона вже зараз для більшності програмістів не потрібна, бо етап «інженерного» програмування почав перехід до лінгвистичного десь в кінці 90их минутоло строліття)
а й інженерні знання, які зараз must have на співбесідах.

а от що конче буде необхідно — це вміння в «прикладну філософію» — тобто загальна ерудиція в раціональних напрямках філософії.

математику і інженерію забере на себе ШІ, як арифметику забрали калькулятори з «екселями».

але як калькулятор не розуміє що не можна складати 2 кіло картоплі з 2ома кастрюлями, так і у ШІ довго ще будуть проблеми. Ну тому що вони й у людей чималі у цьому ж(їх можа побачити у дурних питаннях до чатагпт, і тої радості, коли він дурню у відповідь і видає, garbage in, garbage out), а ШІ поки вчиться на результатах мислення людей.

думаю, що попереду глибоке розчарування, так як ШІ натренований на «людських цінностях» буде видавати подібний результат що і гомосапієнс
і це ще не враховано фактор випадковості (мутацій)

думаю, що попереду глибоке розчарування

після гайпу завжди воно і є, оте розчарування.
це ж банальність, а не прогноз.

але — ні наявність гайпу, ні його відсутність у X — нічого не свідчать про майбутнє X.

купа технологічних досягнень, які змінили життя докорінно — пройшли непомітно для більшості людей :)
не кажучи вже про абстрактні досягнення, наприклад у математиці. ніякі ЗМІ не кричали про якийсь там доказ теореми Х, а цей доказ зрушив з місця купу інженерних речей.

той же гайп навколо chatGPT, пишуть, здивував самих OpenAPI — бо доступ до API був відкритим біля року. А виявилось — треба було просто самим позвати звичайних фронтендерів, які б додали простенький web UI.
Що було без цього? Потихеньку, помаленьку — сервіси все одно б інтегрувались з ним, серед спеціалістів слава б ширилась, а загал би побачив — що йде якесь «еволюційне» розумнішання сервісів. без гайпу.

Гайп звісно впливає — приваблює ресурси: гроші та кмітливих людей.

Я відпрограмував від 2000 до 2022 року. Потім в один день усе набридло, не дивлячись на те, що ЗП суперова була і на галерах я не плавав. Переключився я на трейдінг ) Якщо у Вас аналітичне мислення, то спробуйте )

Переключився я на трейдінг )

І як доходи?
Коли назад на галеру?)

Мене дуже цікавив технічний аналіз трейдингу.

А ще я відкрив для себе, що у цій сфері непахане поле для програмування, таке як розробка індикаторів під MT4/MT5 термінали. Але це я вже залишу у стороні )

По доходам тут все залежить від вашої психології, відсотку ризиків і практики.

завжди буде користуватися попитом та спеціальність, де треба думати головою. цю тему вже давно розкрив Азімов у «Професії»

завжди буде користуватися попитом та спеціальність, де треба думати головою.

І тут ЧатГПТ такий: Ну так звісно :)

ну, людина ж серьозно питає

Яке питання така і відповідь: ніхто не може впевнено сказати чи доживе до ранку, а тут просять прогноз на роки ...

щоб у цієЇ спеціалізаціЇ був стабільний попит і хороший прибуток

Зазвичай, на довгому проміжку часу ці два атрибути — взаємовиключні один до одного.
Хороший прибуток завжди буде у спеціаліста по застарілій ще 30 років тому технології, але на якій крутиться щось з кровавого ентерпрайзу, що приносить гроші. Яскравий приклад — спеціалісти Коболу наразі. Попит нестабільний, але ЗП досить висока і нема ніякого ейджизму (хоча ні, він є у зворотньому напрямку).

До того ж, конкуренції зі сторони «стильних, модних, молодіжних» розробників буде обмаль, бо ніхто не хоче за своєю волею колупатись у окам’янілостях епохи мамонтів.

Хоча кваліфікація спеціаліста будь-якого профілю якраз найяскравіше і проявляється у можливостях та засобах роботи з кодом «кровавого ентрерпрайзу».

Не лізьте в COBOL і legacy, от серйозно — не буде там хорошого прибутку, це хибне припущення. Там не просто так усе застаріле, коли прийде час вам платити — ви побачите з ким маєте справу. Більше за те з вас вимагатимуть впихувати не впихуєме і штовхати не штовхаєме. А також це робити зі швидкістю, як конкуренти скажімо з Amazon та eBay це роблять на новітніх фреймверках і підходах відповідних до сучасних реалій і викликів. Із ПЗ як і взагалі технологічною сферою, так не працює що можна усе ремонтувати старий паровоз і бути конкурентно-здатними із новітніми швидкісними потягами і автомобілями.

впихувати не впихуєме і штовхати не штовхаєме

Ми ж спеціалісти з малювання червоних ліній прозорим кольором :)

Десь у якогось ІТ-шного блогера чув думку, що рівень спеціаліста з розробки ПО в повній мірі проявляється у системах «кровавого ентерпрайзу». Звісно, якщо це не простий супорт. Рішення проблем у таких системах — це майже завжди нетривіальна задача, і спеціалісти, які можуть фізично пропонувати і впроваджувати такі рішення, не можуть коштувати дешево. Інша сторона медалі — спеціалізація на конкретному стеку і просадка по сучасності знань у професії.

Думаю, краще бути найкращим в своїй сепціалізації і тоді робота буде завжди :)

Чисто статистично, з точки зору пропозиції, простіше займатись якимось веб-напрямком чи DevOps-ом. Але чи сподобається це вам — це все дуже індивідуально.

Але все ж більше шансів знайти роботу спеціалістом в дизайні, ніж новачком в якомусь JS.
Ось, всі розказують, який малий ринок праці в Embedded-і в Україні, але щось цього не відчувається. Кожен місяць мінімум по 10 пропозицій нових проектів приходить. І це тільки в Лінкедині і на новому акаунті, бо старий із 20к контактів русня замочила ще навесні 2022-го.

Думаю, краще бути найкращим в своїй сепціалізації і тоді робота буде завжди

гарна порада, але для більшості майже недосяжна — не можуть всі бути найкращими;

малий ринок праці в Embedded-і в Україні,

в Україні не те що малий, а його нема, бо «аграрна супердержава»,
з.і.
10 пропозицій від 10 агенств що шукають в Аджакс :)

Senior FullStack Developer with knowledge & practice of DevSecOps&Testing&Leading

Як такої спеціалізації немає. Завжди буде користуватися попитом можливість вирішення проблеми клієнта за допомогою чого клієнт або зможе заробити більше грошей, або зекономити більше грошей. А за допомогою чого ви будете то робити — то вже інше питання.

Вітання!
Бажаємо запросити вас на буткемп за напрямом PO!
Як оплату просимо допомогти дизайнерам новачкам, які у нас навчаються.

Впевнена, така колаборація буде взаємокорисною

Заходьте на будь-яку біржу вакансії та аналізуйте попит

Так я завжди думав, що саме ваша спеціалізація взагалі в не конкуренції і є. Навідміну від фреймверків і мов програмування, UI/UX не може бути не потрібним бо застарів. Елементарно, перший to Google в Канаді — майже 500 позицій ca.indeed.com/...​-ui-ux-designer-jobs.html Ніколи не кажи ніколи, та думаю, що программісти — тобто Software Engineer ключова спеціальність яка нікуди не подінуться ще довго. Щоправда мови програмування і предметні області автоматизації (бізнес домени) мають дуже велике значення. Скажімо знайти зараз роботу зі знанням лише: Delphi та Assembler x86 — буде не реальним квестом. Те саме : QA, PM, HR, Sales, SEO і т.д. Професії тільки мають стійку тенденцію до розширення. P.S. Як я розумію, проблема радше не в тому, що зовсім нема роботи — а нема роботи відповідної до кваліфікації і зарплатні. Така хрінь зараз просто у всіх спеціалізацій, бульбашка кріпти луснула і протягнула за собою усіх.

бульбашка кріпти луснула і протягнула за собою усіх.

не луснула,
і причина не в крипті.

Ну звісно не в крипті, так не в крипті, що Уоррен Бафіет скликав усіх фінансистів та робив мастер класи, як інвестувати з бичою стратегією в реальний сектор економіки. Як робити оцінку компаній, прогнози і т.д. і т.п. В якості прикладів надавав його вклади в Microsoft та Activision. Також вони з партнерами окремо проходились по крипті, по те що її почали використовувати саме як МММ піраміду і прогнозували абсолютно усе, що зараз сталось один в один. Подобається вам чи ні, але капіталістична економіка повністю зв’язана на фондовий ринок. Якщо його штормить через спекуляційні операції, страждає реальний сектор економіки — який опиняється без фінансування інновацій. Це в свою чергу призводить до того, що уряд США недоотримує грошей з податків — через ужим економіки і включає регуляційні механізми інфляцію та облікову ставку (тобто робить дорожче і виплати по кредитам та іншім речам, зокрема через, що закривають проекти припиняють діяльність тощо) інакше доведеться зрізати трати наприклад на оборону, вводити регуляції на біржі та в банківській сфері (якраз щоб бити по руках шахраїв та спекулянтів які діють сірими шахрайськими схемами), та інші політичні речі які часто прямо суперечать ідеології.

2008 теж крипта?
а Велика Депресія?
А перша і друга світові війни?

уряд США недоотримує грошей з податків

і? до чого тут податки?

Назви інші — бо зараз люблять називати речі не своїми іменами — через те що, легко знайти інформацію скажімо що таке Вексель (дереватив, біржовий індекс і т.д. і т.п. назви інші сенс той самий — боргова розписка), або — що таке рост (мікрокредити, гроші до зарплатні і т.д.). Елементна база інша — методи усі ті самі, старі як і 400 років тому. Ті самі азартні ігри та казіно і букмекерсво — видумали задовго до різних «ставки на спорт, великі виграші», тобто класична форма діяльності гангстерів. Так само різні «акції МММ» тобто векселя, теж класична форма шахрайства яку шахраї використовують багато століть.

питання було, до чого тут податки?
підказка: для фінансування втручання держави

Держава не може не втручатись в економічні процеси. Від цього на пряму залежить її подальше існування, інакше дуже вірогідна участь Нейрона, та цілих дінастій Єгипетських Фараонів якім фінансові маніпуляції і інфляція та занадто великі податкове навантаження коштували корони і життя. Щодо США — то тут усе почалось якраз с цього ru.wikipedia.org/wiki/Паника_1837_года «Дивним чином» занадто багато аналогій, особливо з підняттям банком Англії ставки на 5% для стабілізації курса Фунта Стерлінгів щодо золота, на покриття фіскального розриву через переваги імпорту над експортом. Результатом, як відомо стала громадянська війна в США, саме за бавовняні плантації і відміну рабства. Найкривавіша війна в історії США.

CEO, CTO, власник ІТ компаній, венчурний інвестор.

так її ж роль «дещо перевищена»)

Я б попробував підівчитись на продукт овнера бо у решті спеціальностей досвід ліда дизайнера не потрібний.

Зіштохнувся з тим що не можу знайти останнім часом роботу, та і в загалі в дизайні дуже складно шукати роботу

Ну так криза, так бо більшості спеціальностей.

спеціальність щоб стабільний попит і хороший прибуток, щоб завжди була робота

ІМХО, це залежить не від спеціальності а від скілів.

Дякую за пораду! Продакт оунери користуються більшим попитом, та їм простіше знайти роботу?

Продакт оунери користуються більшим попитом, та їм простіше знайти роботу?

З мого досвіду так. На великих проектах продакт веде 2-3 команди максмимум а дизайнера може взагалі не бути (якщо це B2B софт чи щось внутрішнє).
Зі скілів потрібні загальні менеджерські, РО курси щоб розуміти термінологію та й все. Решта це досвід як працюють команди і бізнес домейн, такі знання і так від компанії до компанії різняться.

Як в це перекваліфікуватися?

Як в це перекваліфікуватися?

Просто, замість Senior/Lead Product Designer позицій розсилати резюме на стажор девопс позиції.

А от смисл це робити хз)

Аналізувати вакансії та їхні вимоги, а саме: якими технологіями та мовою програмування використовують, фреймворки, БД та ПО

Дякую за комент! Скільки на це вчитися та яким чином?

ось, наприклад, роадмеп на devops roadmap.sh/devops
а де вчитись — вам відкритий безмежний доступ до інформації в інтернеті

Data/BigData/Ops/DevOps

Навіть якщо уявити, що в Data ви врахували виключно побудову пайплаййнів в клауді, то це 2 спеціалізації. А якщо все ж заглибитись, то може й десяток набереться.

Щодо «популярності завжди» (або хоча б довго), то Ops/DevOps 10 років тому і зараз — це 2 принципово різні спеціальності.

Підписатись на коментарі