Чому випускники курсів не знаходять роботу в ІТ

Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Підписуйтеся на телеграм-канал!

Під час повномасштабної війни кількість людей, які прагнуть перейти в ІТ, продовжує зростати. Так само збільшується кількість освітніх компаній, які навчають різноманітним ІТ та digital професіям.

Держава також стимулює навчання ІТ-професіям серед українців, наприклад, завдяки проєкту IT Generation. Однак, чи призводить навчання до головного — працевлаштування?

Відповідно до аналітики Djinni за 2022 рік, найбільше зростання на платформі відзначено серед кандидатів без досвіду — +45%. На деякі з вакансій претендували 500-800 кандидатів. Попри зростаючу конкренцію, вакансії в ІТ є, адже індустрія продовжує розвиватися. Станом на березень 2023, на платформах Work.ua та Rabota.ua загалом розміщено 9117 вакансій у сфері ІТ, а на DOU — 3281. Цікаво, що найбільше вакансій представлено у сфері маркетингу.

Онлайн-школи продовжують обіцяти своїм студентам працевлаштування, а вже за деякий час випускники даних шкіл переконують, що не можуть знайти роботу в ІТ, адже «джунів нікуди не беруть».

Компанія кар’єрного розвитку Choice31, яка навчає нетехнічним ІТ професіям, дослідила ситуацію з працевлаштуванням після навчання. Тож чому випускники курсів не знаходять роботу в ІТ?

Випускники курсів не докладають достатньо зусиль для працевлаштування

У Choice31 створили Центр Кар’єри, до якого потрапляють випускники курсів, а також до якого можуть звернутися усі бажаючі. Відповідно до аналізу, лише 44% випускників, які отримали диплом про успішне завершення навчання, підготували своє резюме та оформили соціальні мережі й передали їх на перевірку у Центр Кар’єри.

Тобто, якщо курс завершує 50 людей, лише 22 виконують необхідні умови для того, щоб отримати допомогу з працевлаштуванням.

З них 63% продовжують рухатись на наступний етап — виправляють наявні у резюме помилки та приходять на пробну співбесіду у Центр Кар’єри. Це 14 людей (з 50, які були на старті).

Що відбувається далі?

Після перевірки проходження співбесіди, виправлення резюме та отримання рекомендацій щодо тестових завдань, 30% кандидатів знаходять роботу протягом трьох тижнів активного пошуку (в середньому, після 10 поданих резюме), — розповідає Євгенія Глізер, CEO & Co-Founder Choice31. Це 4 людини, решта, якщо продовжують дотримуватися рекомендацій, знаходять роботу протягом двох місяців.

Отже, через неготовність буквально «працювати над працевлаштуванням», випускники курсів переконані, що junior-фахівцям неможливо знайти роботу в ІТ.

У школах рідко навчають навичці працевлаштування

Працевлаштування — це також навичка, якій потрібно навчатися. Деякі освітні компанії пропонують таку можливість — навчають, як повинне виглядати резюме та як проходити співбесіди. Натомість випускники шкіл, де не навчають подібним навичкам, часто не розуміють, якою має бути стратегія пошуку роботи.

Більшість світчерів не мають досвід проходження співбесід, класичних для ІТ, не кажучи про виконання тестових завдань. Навіть при наявності непоганих hard skills з професії, яку можна опанувати на курсах, важливо вміти правильно їх представити.

Наприклад, Анастасія, учасниця IT Generation, розповідає, що до участі у цьому проєкті ніколи не проходила співбесід. IT Generation став для неї першим подібним досвідом.

Світчерам складно самостійно побудувати особисту стратегію зміну професії. Перший крок — навчання, є доволі очевидним, натомість для багатьох незрозуміло, як потрібно рухатися далі.

У Choice31 підрахували, що першу роботу у новій професії в середньому знаходять після 48 поданих резюме. Натомість серед випускників курсів є поширеними ситуації, коли після 20 поданих резюме вони припиняють пошуки і часто повертаються до своєї попередньої професії.

Більше про те, чому курси взагалі не можуть гарантувати працевлаштування, можна прочитати тут.

Неспівпадіння очікувань та реальності

Багато людей, які прагнуть перейти в ІТ, мають не зовсім реалістичні уявлення про дану сферу. Причиною часто є саме онлайн-школи, які у пошуку клієнтів подають некоректну, але привабливу інформацію та перебільшують можливості для початківців в ІТ. Так, в інформаційному просторі транслюється інформація про доволі швидкі темпи опанування нової професії, легкість навчання та працевлаштування, а також казкові зарплати.

Саме тому під час вибору онлайн-курсів люди приділяють недостатню увагу самоаналізу, чи під силу їм опанувати цю професію та згодом успішно працевлаштуватися.

Наприклад, чи мають вони зараз достатню кількість часу? Чи достатньо вони самоорганізовані, щоб проходити навчання виключно у форматі записаних відео, чи можливо потрібен live-формат? Чи підходить їм взагалі ця професія, чи їх приваблює лише обіцяна у рекламі сума зарплати?

У разі успішного завершення навчання, очікування випускників руйнуються. Адже виявляється, що junior-фахівцю на старті не пропонують $1500, а черги з працедавців немає — потрібно знову докладати зусиль, тепер уже до працевлаштування. На цьому етапі вкотре починає поширюватися міф про те, що «джунів нікуди не беруть». Його легко спростовують результати опитування від Baza IT: 86% респондентів наймають джунів та світчерів.

Однак, підготовлені випускники курсів, які володіють правдивою інформацією, знають, що усі зусилля виправдовують себе вже протягом пів року після завершення навчання. Зокрема, і у фінансовому еквіваленті. Головне не забувати, що працевлаштування — це також навичка, якій потрібно навчатися.

👍ПодобаєтьсяСподобалось15
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Мене одного разу швидко прийняли в компанію після співбесіди, але довго поробити в ній я не зміг.

Справа в тому, що в компанії були великі вимоги, так сказати «дедлайни». На кожну справу виділяли певний час.

А мені більше подобається працювати в своє задоволення і нікуда не спішити. Тому через тиждень я припинив співпрацю.

Якісь висновки цікаві. З початку аналіз поточної ситуації, де по 500-800 людей на одну вакансію. Далі висновок — ви не прикладаєте достаньо зусиль, для пошуку роботи в ІТ o_O. У мене інші висновки, куча проходимців знайшли способ заробітку — почали робити гімнокурси, буквально крутити наперстки. Якщо якісь курси добрі про це знають усі, а про різні «академії» усі теж знають.

Бо на відміну від людей, що самостійно опанували базу обраної ІТ-спеціальності, відвідувачі курсів — це у більшості люди з майндсетом «перекладання відповідальності на інших».
Не «я піду на курси і навчуся там», а «я піду на курси і мене там навчать». Тобто люди в очікуванні, що вони лише заплатять гроші за послугу, а далі як у перукарні чи салоні краси — можна відкинутися на спинку крісла, розслабитися, а спеціаліст зробить всю важку роботу сам.

На мій погляд, куди адекватніше за необхідним рівнем зусиль, що потрібно докласти, порівнювати навчання ІТ спеціальності зі здобуттям спортивного розряду у якомусь виді спорту:
Lead — майстер спорту
Senior — кандидат у майстри спорту
Middle — 1-й спортивний розряд
Junior — 2-й спортивний розряд
Intern — 3-й спортивний розряд

Коли ви лише «пройшли курси з тренером» і, умовно, навчилися плавати — ви ніхто, буквально людина без будь-яких «спортивних досягнень» і навіть на інтерна/3-й розряд не тягнете.
Щоб хоча б мати обгрунтовану і чимось підкріплену можливість сказати «я айтішник-початківець» — треба докласти певну кількість зусиль зверх базового тренування. І зазвичай це у десятки разів більша кількість годин, ніж було витрачено на курси.

Тобто є три категорії людей:
1) Які 100% необхідного мінімуму опанували самі
2) Які 5% необхідного мінімуму опанували на курсах, а решту 95% — самі
3) Які 5% необхідного мінімуму опанували на курсах і вважають, що з цим можна шукати роботу і вони готові ставати true айтішниками.

Ну тобто ти кажеш про курси, які можуть навчити самостійно вчитись ? А це вже не зовсім курси виходять — це варіант освіти виходить. Хоча, звісно такі існують.

Мої особисті висновки від спілкування з теперешніми джунами:
1. Дуже сильно не вистачає фундаментальних знань. Елементарно не знати що таке симетричний ключ шифрування, або не розуміти жарт про п’яту нормальну форму. Камон.
2. Бракує системного мислення. Так так, зараз накинитесь типу не у кожного сеньйора воно є. Але думаю що кожен хоча б спромігся прочитати Донеллу Медоуз і щось та відклалося.
3. Зашкварна самовпевненість. Не бажання слухати колег по майбутньому цеху. Найжахливіший прояв цього (крім грубіянства до ревьювера який подивився твій код) це проходження великої кількості різного роду курсів. У сучасного джуна сертифікатів у CV більше ніж у типового архітекту який у цьому вариться з 90х. Не лички треба вішати, а знання. Причому ті знання, які необхідні тут і зараз, а не ті що нав`язують курси.

Та це вже давно. Така кринжатинка проскочує не вперше
Я не розумію цих людей — вони вважають що software development це теж саме що мішки на ринку таскати та якщо не отримувати ЗП то він буде обходитись компанії безкоштовно.

Донелла Медоуз? Ху из ит? Не з wikipedia.
знайшов) Азбука системного мышления, 2018
я вважав що це щось типу «Прагматичного программиста»

Почитайте. Дуже корисна штука. Є ще більш лайтова книга по сабжу «Мистецтво системного мислення». Із практичними задачами та прикольними карикатурками замість діаграм. Читається як художня новела під каву у холодні зимні вечори. Автора не пам’ятаю
P.s en.wikipedia.org/wiki/Donella_Meadows PhD та засновник системної динаміки.

По #2 — Gerald M. Weinberg “An Introduction to General Systems Thinking” мастхэвный мастхэв.

Написано давно и смачно.

бо українське ІТ накривається, зважаючи, що entry level вакансій завжди було менше, ніж інших, то зараз їх мабуть тупо нема.
Н
Е
М
А
Є
і не буде.

Тому ж, чому не всі, хто вивчав українську мову в школі, стали філологами (математиками/хіміками/біологами). Бо:
— погано вчилися,
— не сподобалося,
— не потягнули (тупі).
Не бачу проблем у рекламі з використанням тищ баксів як заманухи. Я та декотрі друзі на ті самі $1500 вийшли за рік роботи — і це 2014-го ще. Не знаю жодної (безпечної для здоров’я) професії, що дозволяє заробляти такі гроші вже через рік після початку з нуля.

е знаю жодної (безпечної для здоров’я) професії, що дозволяє заробляти такі гроші вже через рік після початку з нуля.

Вебкам- больше и быстрее, но есть нюанс =)

Хочу ще один момент зазначити. Нинішні джуни-кандидати охрінівші, особливо після курсів. Ще до війни правда, але шукав когось без досвіду, готовий був усьому навчити, навіть символічно платити 200-300$ (тоді була практика на галерах безкоштовного стажирування, тому я вважаю це супер пропозиція, бо як я був готовий приділяти багато часу на менторінг, ще й платити за це, й проектик був реально на якому можно було нормальний досвід отримати).

Так на мене такий шквал лайна посипався. По-перше я зрозумів чим займаються рекрутери — 99% кандидатів це мусор, просто спам «я вивчив htrml, візьміть мене на Java!». Думаю ок, так не пійде, буду сам шукати-пропонувати. Ситуація — люди тупо не вміють писати код. Які там практики, фреймворки, ліби, бази даних! Навіть найпростіші алгоритми написати не можуть, навіть базового синтаксису мови не знають.

Зате в усіх них є досить непоганої якості проект в гіт репозиторіі (писали на курсах). Починаєш питати по цьому проекту — вони тупо не розуміють, що там відбувається.

Окей, прикидую скільки часу займе навчити найдекватніших з них, думаю ок, ризикнемо. Так вони ще й носом крутять! Типо «ой, та щось технологія не та, та команда щось маленька, а я хочу в серьозну контору, ну там лохсофт, софтобсьорв, ой зп хочу велику, меньш ніж на 700-800$ не піду».

Шкода тільки нормальних людей, які просто губляться на цьому фоні. Я свого часу з купую пет проджектів, своєю приложухую в маркеті з 10К встановлень, реальними навичками батрачив на набагато гірших умовах, й майже усі знайомі так само. Одразу на норм зп в хороший проект — може пару випадків коли по знаймоству на попил бабла.

людина яка вміє писати код не буде коштувати 200 доларів

Но при этом 2 разных чудака, с одинаковыми навыками написания кода, могут стоить 500 и 5000 долларов. Это запросто.

ну там лохсофт, софтобсьорв

Хахах, це мої останні 2 місця роботи якраз (колишнє і поточне). Як дочитав до цього моменту — пореготав від душі :D

питання тоді чому курси обіцяють захмарні зарплати,яких нема? чому курси не зацікавлені в тому, щоб дати базу навичок проходження співбесід? на виході маємо купу людей без нормальних знань і мотивації, а рекрутери не можуть найняти співробітника, бо заявок 500+

Я не захищаю курси, але середня зп дизайнера можливо 1.5к, а за ноукод можливо платять 20 баксів на годину, але не одразу. Потенційні свічери, а я також свічер просто свічнувся років 8 тому, можуть пошукати зп початківців? можуть зробити ресерч? Навички проходження співбесід, це які? не нервувати, бути вічлевим ітд?

питання тоді чому курси обіцяють захмарні зарплати,яких нема?

i.imgur.com/sc4crun.jpg

питання тоді чому курси обіцяють захмарні зарплати,яких нема

По тому ж принципу як і боневтіки обіцяють дурачкам 4000$ зп яких нема бо хочуть на***ти і залутати профіт з того

чому курси обіцяють захмарні зарплати

обіцяють те на що ведеться середньостатистичний кліент цих курсів. як с лохторатом у нас в політиці...

Тому що
— одних курсів недостатньо
— пройти курс не означає всього там навчитись
— при прийомі на роботу оцінюють не тільки що ти вмієш і знаєш. Інтелект, стиль спілкування, відношення до роботи і багато іншого
— джун це людина з досвідом 6+ місяців роботи на проекті. А до того вона трейні (стажор). Тому коли вакансія джуна то часто всіх без досвіду роботи реджектають автоматично.

Ну і при виборі таскист під 40 років і студент 20 років при однакових скілах вибір на позицію стажора очевидний.

Нікому ти не потрібен з оцінками і курсами, бо HR вже сказали кого туди взяти на конкурсній основі
Знання не гарантують в нашій країні роботу.

Ми говоримо про ІТ, тут такого немає бо попит на людей(які можуть робити роботу) суттєво перевищує пропозицію.

Сhoice31 — компанія кар’єрного розвитку. Наш онлайн-університет допоможе опанувати нову digital/IT професію, а Центр Кар’єри — отримати роботу до душі.
компанія, в якій працює автор.

При написанні цього тексту моєї метою було якраз показати, що професія в ІТ, зарплата $2000 вже через 1 місяць після старту навчання — це лише приваблива реклама курсів. Оскільки працюю в Choice31, то навела саме наш кейс у цифрах, як виглядає працевлаштування випусників курсів в ІТ. Для заї в Дубаях та класної реклами напевно тут треба було написати, що 99% випускників одразу працевлаштовуються)

Не 400 доларів, а ось ці фантастичні зарплати 4000-6000$.

таку зп отримують фахівці з 5+ роками досвіду, нормального досвіду, але отримують.

нглійський. Навіщо перевіряти вимому і розмовний, якщо потрібен письмовий!

Письмовий легко виправляється, а питання в розмовному і розумінні того що сказали, розумінні акцентів.

трудове законодавство

в украінському іт нафіг не потрібно

Я логіки не бачу взагалі, і в Києві достатньо державних шкіл і садочків, хоча при чому це до іт, я хз

Я Вам будь-які відсотки зроблю за допомогою цифр і податків)))

не треба, вистачає гетьманцева з гусями

э чудові онлайн курси за 5-15 баксів, немає коштів, це немає 200 грн? чи немає інтернету?

Хто кому повинен? Компаніі не вигідно брати людей без досвіду зараз. Бо людина без досвіду дуже ризикова інвестиція, а зараз тим більш.
І закінчуйте з соціалізмом, соціалізм можливий тільки в дуже заможних країнах

таку зп отримують фахівці з 5+ роками досвіду, нормального досвіду, але отримують.

Але ж треба розуміти що досвід не завжди співвідноситься з роками. В кожного свій ліміт.

бо HR вже сказали кого туди взяти на конкурсній основі і ти там лише для масовки, щоб не було питань, що конкурс не провели для вакансії.

Якщо це в іт, то пошерте назву компаніі, буде цікаво. Якщо ні, то ми тут про іт. за 8 років досвіду я тут кумовства не бачив.
Курси є різні, я провів дуже багато співбесід, і можу вам сказати що:
1. 50% курсів не дають необщідну інформацію в повному обсяці
2. Студенти не опановують всю програму
3. Потрібно вчитись окрім курсів
Підсумовуючи з тих хто закінчив курси, здатні виконувати роботу 10%, це я все про тестування.

Не було б інших відсотків. Просто на курси потрапили б 10% максимум. Не всі можуть бути тестувальниками, як і вчителями і лікарями, я до прикладу боюсь вигляду крові, який з мене лікарь? І ще в мене питання, який відсоток студентів почитав щось окрім курсів? Базові знання «Як працує інтернет?», «Теорія мереж» ітд
За безкоштовні курси хтось має сплачувати, бо час тренера не безкоштовний, як і аренда примішення ітд. Якщо сплачує компанія, то тоді конкурс на потрапляння на курси буде 500 людей на місце. Я колись з другоі спроби попав на курси при великій компаніі, і на той час вже мав понад рік досвіду в тестуванні

Тому що в тих курсів що за гроші мета — зібрати гроші, а не працевлаштувати.
Краще ситуація в безкоштовних при ІТ-компаніях, де вони самі для себе кують кадри.
Але там конкурс і надають перевагу людям, які вже щось знають та вміють (типу, прочитали вже якусь профільну книжку, вміють писати цикли та в SQL)

Хіба курси дають достатньо знання? Дають як правило самий мінімум який хіба що доє загальні уявлення. Тільки я вважаю що після курсів людина ні разу не джуніор а тренні?

Джунам нужно попуститься и поработать годик за 400$ чтобы получить лычку мидла, потом уже искать нормальную работу. А то на курсах компостируют мозги, что его ждут везде на 2000$ в месяц. Быть проще и будет работа. Ну и работать над собой, тот же английский подтянуть по Upper-Intermediate, софт скилы...

якщо ну дуже талановитий, то таких беруть стажери, але таких максимум 0.01% А немає грошей, вчись самостійно. Я навчався

«Upper-Intermediate» — звучит довольно серьезно. Мало у кого видел реально такой уровень среди наших разработчиков, большинство pre дибо intermediate. Хотя большинство пишет upper. Смотоите на вещи реально, джуну без английского хотя бы до pre подтянуть для начала

Intermediate — це той рівень, на який можна витягнутися самотужки, далі вже тільки з викладачем (або жити серед носіїв мови).

Тому що курси не дають достатній рівень підготовки хоча б на джуніора.
Це не згадуючи диво-курси, де випускник попереднього потоку йде навчати наступну групу.

Виключення — курси при компаніях де відразу забирають на проект після курсів, але це не кейс 22-23 років.

Везде где встречал курсы при компаниях, то даже на них всегда брали выпускников/студентов политехов с айтишным уклоном да так чтоб сразу под проект. Нет смысла возится с чудаками, которые таблицу истинности для логической функции никогда не писали.

До 24 Епам на курсы открытые кучу народу набирал, а спустя 3 месяца в лабу забирали после собеса (чтоб его провалить надо было совсем ничего не делать)

Мене колись в лабу не взяли, але я вдячний Епаму і викладачам за топові курси

не знаю, брали всех везде и всегда

Ні, насправді вся біда у тому що у інших курсів нема центрів карʼєри.

Що саме маєте на увазі під центром кар’єри? Не дуже розумію це поняття.

то був тролинг статті

У Choice31 створили Центр Кар’єри

Ціную тролинг)
Але запит на Центр Кар’єри є не просто так: випускники курсів нормально здають тестові завдання (тобто, мають потрібні навички). Але сипляться на співбесідах, де дають логічні задачі, наприклад. До цього всього треба окремо готуватися. Є ті, хто і без допомоги рекрутера чудово працевлаштовуються. Усе дуже індивідуально і залежить від професії.

випускники курсів нормально здають тестові завдання (тобто, мають потрібні навички).

Повірте що ні. Якраз на практичних завданнях вони і сипляться.

Але сипляться на співбесідах, де дають логічні задачі, наприклад.

Ніхто(адекватний) не буде реджектати стажора/джуна через те що він не може в логічні задачки.

випускники курсів нормально здають тестові завдання (тобто, мають потрібні навички)

Висновок не вірний. Правильно: мають __мінімально необхідний__ набір практичних навичок.

Але сипляться на співбесідах, де дають логічні задачі, наприклад.

Тут або вашим випускникам дуже не щастить і вони постійно натрапляють на техніку, яку вже років 10 не використовують.
Або ви так маскуєте, що у них немає достатніх або достатньо системних теоретичних знань та/чи комунікаційних навичок.

Це не згадуючи диво-курси, де випускник попереднього потоку йде навчати наступну групу.

Хах, піраміда з вайтішників

Хлоп-хлоп! Джунів беруть, але які прикладають зусиля та вмотивовані працювати!

вмотивовані працювати

за мінімальну пайку на рівні кассира чи охоронця, принаймі з початку

Підписатись на коментарі