Чи варто вивчати java в 2023 в плані довгострокової перспективи?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Вітаю,хочу увійти в IT , не являюсь геть новачком ,вивчав кілька мов,але особливу увагу привернула java, ось і виникло питання ’’Чи варто вивчати java в 2023 в плані довгострокової перспективи?’’,піскажіть яка ,загалом ситуація на ринку з джавою,чи буде вона користуватись попитом ще довгі роки,якщо це досить перспективно,то прошу порадьте курси або можливо джерела з яких можливо черпати знання.Буду вдячний кожному за відповідь.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Для перспективи вчіться писати промти в ЧатЖпт. Для грошей тут і зараз — можна і джаву, все одно перевчатись, що б ви не вибрали.

Якщо подобається java вчіть однозначно. Проекти є і будуть. Платформа розвивається. Все досить ок виглядає на зараз, не гірше інших мов так точно.

Вам треба вивчити пунктуацію у другому класі початкової школи.

допоможіть вивчити,буду вдячний,вчителю.

Потрібні вам ментори знаходяться не на цьому форумі, це треба було проходили десятки років тому коли вам було років 8. Зараз самостійно онлайн.

Раджу вчити фронт стак і вибрати react як фреймворк. Через пару років будете отримувати як сеніор php девелопер. Мінус в тому що на фронті технологіі більш швидше змінюються, і те що на беці може жити роками, на фронті швидко може стати легасі.

Через пару років будете отримувати як сеніор php девелопер.

А ще через пару років, як джуніор джава девелопер :)

сеніор пхп девелопер це той на кого треба рівнятись ?

Ні в коєму разі. Це той, кого звикли використовувати, коли треба почесати своє чсв. Тим паче, що заробляєш меньше а вчити набагато більше.

Якщо ви хочете, щоб у вас завжди було на хліб з маслом, вчіть джаву.
Якщо хочете, можна і джаваскрипт, але хліб буде із насінням чіа, а замість масла буде веганський маргарин.
Якщо вам достатньо просто хліба, вчіть пхп.

а якщо хочеться, щоб була ще якась шинка зверху?

Аби була шинка потрібно бути просто спеціалістом :). Якщо умовно вивчити добре якусь одну мову то вивчити ще одну не стане проблемою. Патерни, чистий код, і т.д всюди однакові. Головне не обмежувати себе. Типу якщо просто вивчити умовно тільки Js/React але не мати розуміння як ведеться розробка на бекенді чи не могти в себе в докері підняти локально бекенд то це таке собі. І треба розуміти, що може завтра вийде якась нова крута мова, яку прийдеться вчити. Я би обирав те на чому приємно писати і не викликає негативних емоцій.

Щось мені здається що фротендери кращі зп вибивають ніж джавісти. Особливо до сраки, якраз топові зп були для джавасриптерів фулстеків.

открою истину, java не только в беке, и еще есть вакансии правда легаси , но оклад от 16 к уе в мец, найди такую оплату на фронте

Аргументи є? Чи просто «армяне лучше чем грузини».

Як вже писали нижче, Java більше зустрічається в legacy проектах. На ній дуже бага всього писали в нульових, і ті проекти що ще живі потрібно підтримувати і розвивати (приклади про Twitter, LinkedIn саме про це)
Яле якщо новорити про стартапи які починались за останні кілька років, або запускаються зараз, то я бачу тенденцію що для бекенду більше вибирають Golang або Node.js.
Тому, якщо не боїтесь перспективи роботи в легасі коді, то робота для Java розробника в найближчі роки не зникне точно. Плюс сама мова та екосистема постійно розвивається, головне щоб був час за всим слідкувати

думав над Golang ,але вакансій не так і багато,а основні люди,що працюєть на Go — це світчери з інших мов, пробитись буде важко.

Пробитись і справді важкувато

Абсолютно не коректна інформація
«Проекти, які ще живі» — таке враження ніби мається на увазі «чому вони існують і не засинаються»
Причина чому багато проектів на джава і с# старіші — тому що багато проектів на джава і с# стали успішними і добре виконують і легко підтримувати
Це успішна емпірична вибірка з великої кількості проектів, які досі успішно виконують свої задачі
«Для бекенду вибирають nodejs» — абсолютно некоретно — хто вибирає ? — nodejs для бекенду вибирають JavaScript-ери бо зручніше фулл стек писати. Яка ціль? — пошвидше запхати стартап в прод. І часто такі проекти потім бекенд на спринг бут переписують, тому що там нормальний дебагер є і можна код підтримувати по людськи (строга архітектура, стандартизація)
Щодо golang для бекенду — крута технологія але є нюанси з можливостями. Суть golang в тому щоб використовувати максимально ресурси golang outofthebox і мінімальну кількість бібліотек для максималізму перформансу. Тобто go+gin+gorm по суті spring-boot+spring-data. Можливі адвантажі в швидкодії в окремих випадках але суть та сама — апішка яка з бази видає дані.

«Боїтеся перспективи роботи в легасі коді» якесь формулювання людини яка працює в іт ± 1-2роки.
Джава 11 вийшла 4 поки тому, 17 вийшла 2 роки тому — це вже легасі ?
Більшість проектів на 11+ джаві
Що означає боятися легасі ?- Боятися контрібутати в існуючі проекти ?
Якщо планувати в довгу перспективу то на проект бенд заходиш на 1.5+ роки.
В світі джаваскріпт де кожного місяця виходить новий джаваскріпт фреймворк (react,angular,vue,svelte,nextjs,solidjs, I тд) можна боятися, що попадеш на легасі проект і досвід не буде релевантним. В світі джава код java 8+ (2015+ рік) актуальний зараз і досвід релевантний бо спринг бут 2.хх сапортить джава 8.

Десь 13 року вже казали, що джава то легасі проекти нульових і скоро джава зникне. Від того часу андроїд піднявся. Зʼявився котлін. Зʼявилася скала. Розкрутили Спринг бут і купу джава технологій.

Абсолютно не коректна інформація

Ох) на всяк випадок нагадаю, що кожен коментар відображає суб’єктивну думку коментатора, яка базується на його особистому досвіді. І цей досвід може бути досить різним в різних людей

абсолютно некоретно — хто вибирає

Можу зробити таке припущення базуючись на своєму досвіді, досвіді своїх знайомих та вакансіях продуктових компаній куди апплаївся останні пару років. Коли йде мова про джаву, то найчастіше там вже існуюча система, якій як мінімум кілька років. Якщо в вас є приклади стартапів/продуктів, що почали писати в останні рік-два-три і саме на Java, то наведіть їх, буду вдячний.

Яка ціль? — пошвидше запхати стартап в прод

Чесно кажучи, вважаю це абсолютно правильним рішенням, бо для стартапу основним є перевірити бізнес гіпотезу й випустити продукт, тому швидкість розробки часто є вирішальною.

Більшість проектів на 11+ джаві

Судячи з опитування за 2022 рік (newrelic.com/...​2-state-of-java-ecosystem, за 2023 нажаль не знайшов) то adoption 8 і 11 версій майже на одному рівні.
І я б не розглядав в контексті legacy лише версію стандартної бібліотеки та рантайму. Кожен проект окрім версії джава це ще й всі супутні фреймворки, бібліотеки та технічні рішення використанні при його написанні. І якщо проект починав писатися в 00х і підтримується досі, то цілком реалістично зіткнутися там з JMS заміть Kafka, спрінговою конфігурацією в xml та деплойментом war’ки в Servlet контейнер заміть бута)

Зʼявилася скала.

Згідно вікі, Scala з’явилася трохи раніше, в 2004. Я пам’ятаю приблизно в 2010-2015 період хайпу функціонального підходу прогрумування й особисто працював на проекті де просували Scala як срібну кулю що все пофіксить. Не взлетіло. Ну і мова тут все ж таки про Java як про мову, а не лише рантайм.
Я не кажу що Java це лише legacy, н-д в поточній компанії нові сервіси пишемо або на Java 17 або на Golang. І моє останнє речення було якраз про те що і мова і екосистема постійно розвиваються. Але це не означає, що на ринку немає вакансій на застарілі проекти, і на мою думку таких проектів більше, ніж хотілося б.

Which programming language is most in demand?
According to the latest PYPL index stats, the most popular programming languages are Python, with 29.48% market share globally, followed by Java (17.18% market share) and JavaScript (9.14%). Other in-demand languages include C# (6.94%), PHP (6.49%), and C/C++ (6.49%).

99firms.com/...​ogramming-languages/#gref

Згідно цієї статистики js лідирує по кількості вакансій майже вдвічі
але
якщо припустити, що арі можна на будь якій мові розробити, фронт лише на джс, датасайнс на пайтоні, то джава, як мінімум — непоганого тримається
Вона в топ 3 але варто додати, що скоріш за все левова частка цих вакансій фронтенд технології і можливо навіть ангуляр 1, jquery, тощо ...

1. Js
Jobs Found: 801K (~31%)
Keywords: javascript, typescript, react, angular, vue, node

2. Python
Jobs Found: 515K (~20%)

3. Java
Jobs Found: 443K (~17%)

www.devjobsscanner.com/...​manded-languages-in-2022

пишу на java новые проекты в мобайле, и на spring , у вас субьективное мнение, не понятно на чем закрепленное

Як можна? Вони програли в футбол!

Обов’язково ,але в наступному житті .Дякую)

По-перше, Java пишеться з великої літери. Ви ж своє ім’я та прізвище пишете з великої літери?
По-друге, зараз кількість відкритих вакансій дуже невелика (порівняно з кількістю кандидатів). І якщо ви просто вивчите Java (як і будь-яку іншу мову програмування), то станете звичайним інтерном на ринку ІТ-вакансій, і зрозуміло, що ваші шанси знайти хорошу роботу будуть трохи більше нуля.

По-перше, Java пишеться з великої літери.

Окуєть по темі доіпався. Сорян, доіпались (ми ж на бурдершафт не пили) :)

По-перше, Java пишеться з великої літери

Ти пишеш java, але без поваги, — з маленької літери.

Напишу і я з маленької літери: java java java java. Поправте мене, будь ласка
Вова

Кожаєв? Чи ви просто з того ж дитсадку, що і він?

Мова Java — це лише макiвка айсбергу.
Тому що це не тiльки мова, а й екосистема, в якiй купа всього, в тому числi непотрiбного й шкiдливого.

Так візьми будь яку мову і будь-яку екосистему навколо неї. Чи JavaScript/TypeScript, чи C# .NET чи C/C++, чи Objective C та Swift, чи Go lang, чи LAMP, чи Python — щось інше ?

Так, все росте. Просто я хотiв з самого початку поiнформувати ТС про розмiри монстра, якого я пам’ятаю з 2003 року, коли вiн був ще маленький, й там було набагато лекше.

Коротка відповідь — так — варто.

Розгорнута:
З точки зору вакансій — багато вакансій, багато існуючих проектів, що потребують підтримки, багато нових проектів стартують на базі java.

З точки зору технологій — джава — це платформа, опанувавши яку — можна використовувати її для програмування бекенду, фронтенду, мобільних застосунків на android, command line програм та інших застосунків. Java, kotlin, scala, groovy є схожими мовами зі своїми особливостями але працюють на основі JVM/JDK.

На інших платформах немає нічого подібного до фреймворків spring-boot (java), play (scala), що гармонійно лягають на enterprise бізнес архітектуру і пропонують «out of the box» рішення (конектори і бібліотеки) для баз даних (sql, noSql, search, graph), ftp, sftp, soap and restful api, message queue (rabbit, kafka, pulsar). Підтримує websocket-и, server sent event-и, http1, http2 в sync та async (webflux) стилі. Можна використовувати з aws lambda (serverless functions). Дозволяє програмувати як монолітні платформи так і мікросервісні рішення.

Останні вдосконалення для native програмних застосунків і реліз spring native дають можливість не використовувати віртуальну машину, а «збирати» код під операційну систему, що в рази зменшує час розгортання застосунку і зменшує кількість пам"яті, яка споживається під час роботи.

Дякую за відповідь ,заглядуючи в далеке майбутнє хтів би також опанутави scala.Можливо зможете порадити курси з ментором по java ?

На жаль, не підкажу. Комерційні курси не рекомендую через низький «вихлоп» від таких по закінченню (в більшості випадків витрата грошей і невиправдані очікування) але рекомендую дивитися в сторону курсів епам/софт серв/елекс/сігма/інтеліас/глобаллоджік і пробуватися на них. Скоріш за все конкурсний відбір але це плюс, а не мінус. Це спростить пошук роботи в майбутньому. Рекомендую прочитати книжку «філософія джава» Брюса Екеля і «ефектів джава» Джошуа Блоха. І головне в програмуванні — кумулятивний ефект щоденного (7 днів на тиждень) програмування і вивчення нових підходів або просто програмування чогось нового — 4 год в день програмування дають супер результат не кожного дня, а за місяць/два місяці/рік. Головне кожного дня вчити щось нове. Якщо сприймати навчання як гру, а платформу, яку вчиш (джава) як ігрову консоль то вивчення програмування перетвориться в багато рівнів, кожен з яких складніший за попередній. Перший рівень — встановити платформу за свій ПК. Наступний компіляція коду, наступний — запуск hello world програми, наступний — встановлення іде, наступний — мавен/гредл, наступний структури даних, ввід вивід, робота з файлами, базами і тд і тп

Java і scala не сильно то і один одному допомагають, якщо прям хочете вчити скалу вчіть її прямо зараз

На coursera є чудовий курс по Scala.

На інших платформах немає нічого подібного до фреймворків

Хз як в інших, але все це і навіть більше може JS

Мабуть, мова про nodejs
Але нема багатопоточності і типізації,
також асинхронний стиль робить js не найлегшим для початківців

Але нема багатопоточності і типізації

Есть
nodejs.org/api/worker_threads.html
nodejs.org/api/child_process.html
www.typescriptlang.org

також асинхронний стиль робить js не найлегшим для початківців

В JS давно можно писать асинхронный код в синхронном стиле — javascript.info/async-await
Кроме этого в ndejs для многих операций есть как синхронные варианты функций так и асинхронные (обычно в них нет смысла)

nodejs.org/...​_length_position_callback

nodejs.org/...​er_offset_length_position

А вообще кого интересуют проблемы начинающих, кроме самих начинающих?

Так — це тайпскрипт і нода. Хороші технології. Фічу багатопотоковості додали в 2017 році, якщо не помиляюся

все це і навіть більше може JS

І Python. І Ruby. І С#. І PHP. Як і міг забути PHP? :)

Таке враження, що Томас тільки Java і знає.

Django, rails, expressjs не мають того набору функцій, який є у спрінг бут.
Питання посту було про актуальність джава — актуальність джава не означає неактуальність інших технологій :D

Наприклад? :)

Мені справді цікаво, бо я використовував багато всього — може дійсно щось пропустив.

DI, transaction management, aspects, auto proxy/interceptors, actuator, orm, autoconfig, native image
Головне, що то все одним пакетом отримуєш бута і просто додавши депенденсі отримуєш інтеграцію з більшістю сервісів на ринку

DI, transaction management

Є в інших платформ.

aspects, auto proxy/interceptors

Специфічна штука саме для Java. В інших то або декоратори, або ті ж проксі, тільки виглядають трохи інакше.

actuator

Це дійсно більш-менш унікальний модуль.

orm

Є в інших платформ.

autoconfig

Плюс-мінус унікальний «модуль».

native image

Через GraalVM, який працює не тільки з Java/JVM байткодом? :)

Головне, що то все одним пакетом отримуєш бута і просто додавши депенденсі отримуєш інтеграцію з більшістю сервісів на ринку

... як і на інших платформах, що мають пакетні менеджери та фреймворки з довгою історією.

Далеко не усе там можна, за випадком коли робляться С++ ексикншени. Більше за те, багато чого набагато складніше і більше роботи треба робити. У JS — велика перевага, full stack — не треба вчити дві мови програмування і дві екосистеми чи то Java чи то C#.

Так згоден)

full stack — перевага, особливо, в фріланс світі і мобільних можливостях з native script
+ легше зайти на короткочасний проект

але питання було про актуальність джави, зокрема ентерпрайз розробки, тому не бачу причин чому джава техлоногії втрачають актуальність у звʼязку з розвитком nodejs, typescript ))

До речі, у великих компаніях solution architect-ори в більшості випадків або c# або Java developer-и в минулому.

але питання було про актуальність джави, зокрема ентерпрайз розробки, тому не бачу причин чому джава техлоногії втрачають актуальність у звʼязку з розвитком nodejs, typescript ))

Область применения джавы очень узка и специфична. По большей части это легаси, не помню что бы какой либо стартап запускался на джаве, обычно всякие пайтоны, го, расты, ноджс. Хотя возможно такие и есть, я не джавист

Я же и говорю — легаси. Покажите современный стартап на джаве

Зараз пилю стартап на джаві. Serverless. Graalvm. Quarkus.

Твиттеру скоро 20 лет стукнет, хотя возможно у джавистов свои понимается о стартапах и современности)

і він все ще працює на Java

Вверху скинули ссылку — большая часть там на рельсах как работала так и работает. Взлететь и упасть может на чем угодно, хоть на джаве хоть на пхп, каждый хвалит свое болото. А то, что работа джавистом === 90% случаях ковыряние в легаси — это факт

Стартап роблять щоб швидше mvp в прод викотити. Теоретично можна fire base як бекенд використовувати. А загалом вордпресом ще швидше запхати в прод. Я не працював на стартапах ніколи але знаю про мінімум один успішний чат бот стартап у Львові, які використовують стек Java технологій. Більше того від початку і до тепер на Java пишуть.

Заради справедливості, в світі мікросервісів і останнім часом go досить конкурентна. Зі своєю специфікою але треба визнати, що go має адвентажі і не має «багажу» з 90х)))
Але загалом так, якщо бекенд на ентерпрайзі то Java або c#
Стабільність і сесуріту завжди цінуються

Область применения джавы очень узка и специфична.

www.youtube.com/watch?v=iUXAHc-ABoY

Область применения джавы очень узка и специфична.

Лол, что за бред я читаю
Банки, медицина, страхование, платежные системы это все почти Java или C#
Стартап это гавно для распила бабла, которое с вероятностью 99% никогда не будет работать. Поэтому его пилят школьники за 2 дня на ангуляре или руби, чтобы быстрее показать прототип инвестору.

Открою вам секрет — любая платежная система, банк, страховая компания начинается со стартапа. Причина по которой джава используется в большинстве старых ентерпразах — в то время не было альтернатив. И то, что сейчас является древним говном мамонта написанным на джаве — 30 лет назад было модным стартапом который «школьники» показывали инвестору

любая платежная система, банк, страховая компания начинается со стартапа

С чего это ?
Это сферы реального бизнеса в которых есть деньги и которым нужны свои продукты. Естественно они все пишутся на нормальных технологиях — Java или C#. Это является стандартом и нет никакого смысла его менять.

Причина по которой джава используется в большинстве старых ентерпразах — в то время не было альтернатив.

Может я тебя огорчу мой юный друг, но альтернатив нет и по сей день для подобных продуктов.

древним говном мамонта написанным на джаве — 30 лет назад

Что опять же нам указывает на стабильность данной технологии, которая отлично развивается и является на сегодняшний день стандартом для энтерпрайза и вобще для нормальных продуктов.

Это сферы реального бизнеса в которых есть деньги и которым нужны свои продукты. Естественно они все пишутся на нормальных технологиях — Java или C#.

Вот ты сам и подтвердил, что

Область применения джавы очень узка и специфична

Потому как, кроме «реальных бизнесов» есть множество сфер, в которых «нормальная технология» нафиг не впала, а если и впала — то достаточно вынести эту часть в отдельный сервис и написать его на джаве

я тебя огорчу мой юный друг

Ты что то путаешь, следующий раз проспись перед тем как писать комменты

Ну если для тебя

Область применения джавы очень узка и специфична

Если банки, страхование, медицина, финансы это для тебя что-то очень специфичное то проспаться нужно как раз тебе и перестать считать свой джава скрипт или на нем ты там сидишь центром вселенной.

Конечно специфические — далеко не всем заходит годами ковырять старый монолитный энтерпрайз в «риальнам бизнесе» со всеми вытекающими. Ты со своими рассуждениями про «нармальные технологии и нармальные продукты» являешься живым подтверждением того, что это путь для маргиналов.

Кстати в «нормальную технологию» относительно недавно завезли лямбды (по сравнению с другими яп) — дай угадаю, до этого ты ходил рассказывал что это фигня для ангулярщиков а у нас «нормальная технология», либо вообще не знал что это?

Бачив я фронт енд на джаві, залиште собі ;)
JS — помер, TS — наше всьо.

Lazy evaluation

— генератори в джаваскрипті на місці.

Нахіба джаваскрипту багатопоточність, якщо в нього є асинхронність. Доречі, в джаву вже async/await підвезли?

JS — помер, TS — наше всьо.

Що, Chrome навчився виконувати TS напряму?
А в якій версії, не підкажете?

Нахіба джаваскрипту багатопоточність, якщо в нього є асинхронність.

Ну наприклад щоб одна сторінка весь браузер не паралізувала. Звичайне таке юзерське бажання...

Доречі, в джаву вже async/await підвезли?

В Kotlin підвезли. Кому треба — цього зазвичай достатньо.
(Хоча мене консерватизм саме мови Java дещо напружує... ну мабуть є причини)

Що, Chrome навчився виконувати TS напряму?
А в якій версії, не підкажете?

А нащо? Чи Хром вмієьджаву напряму виконувати?

Ну наприклад щоб одна сторінка весь браузер не паралізувала.

Це оти зараз аплети пропонуєш як альтернативу JS?

В Kotlin підвезли.

Я радий за Котлін, може його варто вчити? ;)

А нащо?

Не «нащо», а «чому». Це ж у вас JS помер:))

Це оти зараз аплети пропонуєш як альтернативу JS?

Який... мнеее... міркувальний шлях міг призвести до такого припущення? Поділіться :))

Я радий за Котлін, може його варто вчити? ;)

Вже років 5 як треба було.

Не «нащо», а «чому». Це ж у вас JS помер:))

Так в чому перевага?

Який... мнеее... міркувальний

Порівняння джаваскрипта до джави. Джс підвішує браузер — альтернатива?

Вже років 5 як треба було

Дякую, це дуже вагомий нюанс в обговоренні чи варто вчити джаву :)

Поле рассуждения про лямбды уровень поциента понятен)) Но можно еще чуть потроллить)

А як давно в JS типізацію завели? А Коли ООП завели?

Просвящу вас — ООП это парадигма, а не фича которую завозят. В ЖС в ООП стиле можно было писать (и писали) с самого появления ЖС, реализовали это через конструкторы и прототипное наследование. А вы вероятно говорите о классах (классы !== ООП) которые завезли жс раньше, чем лямбды в джава, как и статическую типизацию (тайпскрипт)

А багатопоточність коли в JS буде?

Вы из какого века пишете?

А дженеріки

www.typescriptlang.org/...​/handbook/2/generics.html

А type inference

www.typescriptlang.org/...​dbook/type-inference.html

Lazy evaluation

developer.mozilla.org/...​/Global_Objects/Generator

Вірите ви чи ні, а мідл 3-5 років досвіду, використовуючи JVM напише вам все, включаючи фронт

ЛООООЛ)))) Видел я такой фронт несколько раз, первый раз его писали .net-чики, второй раз джависты, причем синиоры с 10+ лет опыта в ентерпрайзе — это было похоже на первые сайты из 90х, как визуально так и код, в итоге наняли меня переписывать эти поделки на ангуляр и реакт

А багатопоточність коли в JS буде?
Вы из какого века пишете?

Я это не читал, но помогите залочить переменную в джаваскрипте, а то боюсь что изменю из другого потока.

а то боюсь что изменю из другого потока.

Это решение высочайшего уровня — форсировать CSP, потому что «не только лишь все» правильно умеют в синхронизацию.

в итоге наняли меня переписывать эти поделки на ангуляр и реакт

А, так это ваши коллеги по духу на ангуляр-реакт сделали, что когда я на том же который вы назвали nodejs.org/api/worker_threads.html увеличиваю шрифт, то левая панель навигации исчезает, как будто её и не было.

«Современно, модно, молодёжно».

для маргиналов.

для маргиналов это писать бекенд на джаваскрипте вот это реально извращение ))

для маргиналов это писать бекенд на джаваскрипте вот это реально извращение ))

1. Открываешь глассдор
2. Пишешь в поиске NodeJS developer jobs
3. Убеждаешься в том, что ты маргинал что с этим миром что-то не так

Открой вакансии на доу хотябы. Java на 3 месте.
Хипстерская поделка (node.js) на пятом.
Во всех рейтингах Java стабильно идет в тройке.
Всякие извращения типа ноды туда вобще не включают так как не понятно зачем вобще придумали это недоразумение.

Хипстерская поделка (node.js) на пятом.

Ага технология которая на 5м месте по полярности это

Хипстерская поделка

Диагноз на лицо —

ты маргинал с этим миром что-то не так
пробував, дивився, намагався ООП паттерни реалізовувати. Имхо, ʼето мерзость’!
Комплексний SPA я б звичайно не намагався б писати, але мені сама SPA концепція не дуже.

Ну это сугобо ваше имхо, мне например AWS не нра — и шо?

Кроме того, кроме SPA есть еще hybrid web apps, SSR, SSG, ISR, crossplatform apps (react native), Serverless (джава крепко насасывает в перформансе в сравнении с нодой) — это все где джава тихо проходит мимо, а точнее джава проходит мимо всего, что не энтрпрайз и не андроид

vaadin.com

Вот именно на нем джависты и клепали свой фронтенд — на этом можно писать разве что базовые формочки, шаг влево/вправо — нужно городить кучу бойлерплейта и костылей и не факт что это поможет.
Это всего лишь обертка вокруг js + html + css, с синтаксисом джавы, что само по себе звучит нелепо — впадлу учить js вот вам java поверх js, проходил собес к ним лет 7 назад

Фронта на Java: vaadin.com

Это либа серверных контролов?

Так твоя нода не входит в тройку тенологий, на которых можно запилить всё что угодно. Значит это технология для маргиналов типа тебя.

Навіщо взагалі запіліть все на одній мові? Чи сьогодні ти АПІшечку кожиш, завтра напишеш своб СУБД, а через рік — в гейм дев подашся?

Домен освоїти важче ніж мову.

Он в соседний теме спрашивает чем отличается макбук про от эира, а вы говорите про технологии — тут тяжелый случай

А этот тип видно только знает о существовании джаваскрыпта и макбука, другие технологии и модели ноутов ему неведомы. Джаву считает редкой технологией *facepalm*. Я так понимаю ноуты с виндой для него тоже редкая технология. Случай клинический.

є нюанси з сесуріту коли між мовами свічаються люди
gamedev я б назвав це програмуванням іншого рівня ніж застосунок проектувати, а не іншим доменом
домент то ж health / finance / ecommerce

Згоден. Я привів можливо занадто радикальний приклад. Але це справедливо і до доменів.
Якщо ти не простоьформошльопиш, але робиш архітектуру і дизайн доки, то зміна жомену важча за зміну мови.

до речі, згоден, що треба фокусуватися на домені, а не на технологіях

Думаю великі компанії до цифрової ери існували ))

Так, стартапи починають на пайтоні або ноді, потім тільки переписують на джаву чомусь

Потому что прототип быстрее наклепать на каком-то js/python/ruby и дешевле
А вот что бы оно уже работало то тут нужно брать что-то нормальное (Java C#)

Є таке) але nodejs дуже навіть нормальна технологія, просто з ритмом джс є великий ризик, що технологія заопсолиться за два роки і виходить не дуже приємна ситуація
Обʼєктивно в ноді немає хорошої орм як hibernate, tx management, ну і ацинк авейт то скоріше вимога часу була )) а так то колбеки або проміси хедлити, що з точки зору дебагу так собі
Python — дуже окей. Навіть класна. Можливо зараз ситуація інша.
Ruby — не дуже окей (мені не подобається, що тільки рубімайн нормально працює, а в вскоді девелопати так собі, особливо якщо треба вчитися). Щодо іде веб-сторм — та ж історія.
Щодо джаваскрипта то є один нюанс — використання тайпскрипт, async/await, buildpack написаних на rust, виглядає, що джава скрипт світ робить все можливе щоб не писати саме джаваскрипт

Я на лжаві давно не писав.
Але як згадаю тонни джавового бойлерплейту і порівняю, скажімо з ApiPlatform, написаному на PHP, то джавістів хочеться обняти і плакати.
А ще підкоючення ліб, несумість версій і т д, так взагалі.
Ви досі це все ручками робите?

Ні, це вєе древні ідешки виіли. Я заразтпро генерацію бойлерплейиу.

Наприклад, ввів команду в консолі — тобі згенерувало контрллер або модель і прописало це все в конфіги.
Або додав атрибут до моделі — і отримув готовий АРІ ріквест хендлер.

Питання не в синтаксисі, (жоречі, це ж був улюблений ргумент джава євангелістів колись) :) а в трудоємності створити і розширити аплікушку. А кількість бойлерплейту — цю трудоємність збільшує. Ну але, якщо це покращили, то ок :)

Вчи щось сучасніше, джаву залиш нам, пенсіонерам)

Як дивитись на альтернативи — то їх фактично і нема крім C#. Node та TypeScript це зовсім — не те. Go lang, як на мене зовсім не для того. Таким чином сенс звісно є.

Node та TypeScript це зовсім — не те

Що саме не те?

може пан пише десктоп gui апки з багатопоточністю

electron
з багатопоточністю

Не те для ентерпрайзу. Він більше для маленьких і середніх проектів.

На жаль, так, варто.

Бо нічого крутіше не придумали?

Альтернатив джаве и с# нет и не будет. Смело учи.

Альтернатив джаве и с# нет и не будет. Смело учи.

Для яких задач?
В банках вже є аплікухи на рубі та ноді. В клауді є принаймні пітон (можливо навіть джава/Ц№ є альтернативами йому, а не навпаки)

Апликухи на руби це скрипти для девопс ?
Имеется ваиду сама бизнес логика.
А апликухи могут быть хоть на баше

Апликухи на руби це скрипти для девопс ?

Рельсові аплікухи, з бізнес-логікою. Як для кастомерів, так і для деяких внутрішніх департаментів. Та же АПІ-гейтвеї (з мінімальною логікою).
У одного банку «програми лояльності» зроблені на ноді.

Мда. Очень хорошо. Прям супер. Значит у меня еще будет работа переписывать это все на нормальный сидиез.

Значит у меня еще будет работа переписывать это все на нормальный сидиез.

Дуже не факт. Є одна система в топовому штатівському банку, то її бізнес логіка написана на Смолток+Пролог і поки там лише джавові аплети для УІ замінили на ангуляр :)

до-диез, попрошу.

Руби еще жив?

В «стартаперських колах» так. А це те саме місце де неповороткий банк буде шукати СТО чи ВП оф діджитал трансофрмейшн, щоб «відповідати реаліям сучасного ринку».

Але ж це все для тих хто знаходиться в локаціях з цими «стартаперськими колами», тому для аутсорс придатку (типу України) джуну вкатуватись в рубі — це ризикована стратегія.

Бо цей ВП/СТО тупо не знайде рубістів, щоб щось там переписувати а потім підтримувати для банків.

Цей ВП/СТО приходить зі своєю командою. Але в майбутньому ви праві, у чувака нормальне джоб секуріті. До речі, дякую що нагадали про Елексир/Фенікс (щодо ерлангу я ентерпрайзах я не дуже чув, але хз)

Тому в мене дуже великі сумніви, що хтось щось буде «трансформувати» в рубі при наявності python, сучасної джави і інших інструментів

Десь 5 років тому транфсормували одну страхову контору (скоріше навіть групу). Так от коли запропонували «давайте ми це швидко зробимо на спрінгбут моноліті», відповідь була «я не люблю джаву, нам не потрібно ось це ентерпрайз лайно (джава/Ц№)». Варіант котлін йому подобався, але потім написали на джаваскріпті і амазонівських степфункціях.
Це величезна страхова, одна з найбільших в Європі, якщо не в світі.

erlang пропрієтарно створювався для ентерпрайзу.

erlang пропрієтарно створювався для ентерпрайзу.

Erlang створювали для програмування телефонних комутаторів.
І тільки коли його випустили в open source, виявилось, що він непогано підходить для написання серверів

Що ж більш ентерпрайз ніж комутатори?

Комутатори це embedded. Навіть коли там Linux.

прикольний кейс) там нема транзакцій ?
концепт мікрофункцій класний якщо немає багато поперечних звязків між ними
але є нюанси з нетворкінгом (awailability) і ціною за передачу інфи по мережі

Та багато є проектів на Ruby/Rails, в різних доменах. Є оті старатапи які починали писатись у хайпові роки і тепер перетворились на великі продукти. Деякі частини із якими не справляється Rails перписують на щось швидше, але в цілому все лишаєтьсяна Ruby/Rails. Нових проектів менше, але вони теж присутні.

FlexPort наприклад (такий собi Uber для перевозки вантажiв).
Але переповзають на Котлiн

а зачем шарп, когда есть с++ qt?

Ну так, искусство бизнес войны, технологическая конкуренция. По той же причине, Apple делает все коннекторы к своим устройствам не совместимыми с общими стандартами, не смотря на то что по протоколам это всеравно USB і т.п. Или разрабатывает разного рода : Swift, Metal и т.д. и т.п. Они конкретно и нарочно делают несовместимость, это сознательная бизнес стратегия. Тоже самое C#, WinForms, ASP и т.д. Плохо это или хорошо — для нас скорее хорошо, больше работы.

Чи варто вивчати java в 2023 в плані довгострокової перспективи?

1) З якою метою? Тут оте саме питання «Ким ви бачите себе через 5 років?». Від цього буде залежати нормальна відповідь.

2) Якщо коротко і загально, то:
Так. Років на 10-15 вистачить.

При тому треба розуміти, що доведеться постійно вчитись і лише мовою та Спрінгом все не обмежиться, як і в інших екосистемах.
В джаві вже зараз багато легасі/суппорт проектів. Тому новачок/людина без широких знань в ІТ, має великі шанси потрапити на «нудний проект». Але і нових проектів з цікавими задачами та стеками теж вистачає.

З метою працювати на крупних проєктах ,створювати щось нове,підтримувати уже готове.На кожному етапі будь то через 5 років чи через 10 постійно розвиватись і набувати нових знань.В цілому цікавить ентерпрайз.

Лет 40-50 еще будет перспективна.

Английский надо учить, а не Java. На чем писать код вообще не важно.

английский знаю ,знаю где можно подучить ,но в целом разговор поддержать могу

Підписатись на коментарі