Тестові завдання без оплати: де здорова межа?

Олена Коваленко, UI/UX Designer, опублікувала в LinkedIn допис про тестове завдання від однієї з компанії, яке треба зробити безкоштовно. Видання dev.ua звернуло на це увагу.

Ось і саме тестове — розробити ТЗ на дизайн, створити власне дизайн та кілька креативів, зібрати сайт, а ще — створити анімаційний ролик.

На вашу думку, які тестові завдання можна робити безкоштовно? З вашого досвіду — компанії часто платять за виконання тестового?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

З мого досвіду близько 50% компаній мені заплатили за виконання тестового завдання.

Якщо мене зацікавила вакансія, то я можу виконати тестову роботу безкоштовно, при умові, що робота займе не більше 2-3 годин.

Були випадки, коли просили виконати тестове завдання, на яке потрібно витратити декілька днів, а платити за таку роботу не збирались. Звичайно я відмовив.

З мого досвіду близько 50% компаній мені заплатили за виконання тестового завдання.

расскажи больше, я никогда такого не слышал, а когда сам предлагал чтобы мне оплатили тестовое (я предлагал скорее из интереса, бо я просто не верил что так может быть), то его либо уже не нужно было делать, либо рекрутер просто начинал игнорить

Зазвичай, мені оплачували тестові завдання по написанню текстів. Роботодавець давав задачу 3-5 автором написати по одному тексту. Потім вибирали кращого автора на постійну роботу.

Але умова була такою, що за тестову роботу заплатять — це запропонував заказчик. Можливо у них заздалегідь був план, де вони використають мою статтю.

Враховуючи те, що одна хороша стаття коштує десь біля 100 $ і писати її потрібно декілька днів, то ніхто не захоче робити це безкоштовно.

если по-хорошему, то речь идет ведь о потенциальном сотрудничестве — обе стороны тестят друг друга на предмет продуктивного взаимодействия

то есть если с той стороны хотят тестовое задание, чтобы понять насколько хорошо кандидат пишет код, то кандидат в свою очередь тоже имеет право потребовать, чтобы работодатель показал себя

это может выглядеть, что кандидат придет в офис, покатается на стульях, поиграет с командой в кикер, попробует все сорта кофе и чая на кухне, посмотрит что там происходит в отделе HR (для кандидаток женского пола CTO и всякие Head of, для небинарных — я хз), поспрашивает напрямую у других как обстоят дела с пересмотром зэпэ, а не мудак ли СТО, потом пусть сразу покажут ноут, который выдадут, и еще зайти к девопсам и выпить с ними пива. и вот если все понравится — тогда уже можно выполнить тестовое.

Якщо тестове це задача яку давно вирішили, то це вже краще live coding влаштувати. Чимось нагадує той самий хакатон про який вже казали. Більш стресово і цікаво і вкладається в рамки однієї тех співбесіди де інколи і фідбек давати не потрібно бо і так ясно де ти сам накосячив :)

Якщо тестове це зроби кусок функціоналу, який не був зроблений. Це вже заявка на part time з погодинною оплатою.

Але виконуючи все підряд треба розуміти одну важливу річ. Оте саме тестове може бути дуже вузькою задачкою над якою можливо навіть і більше 4 годин проколупаєтесь, але корисного для себе винесете мало якщо ви по рівню вище початкового спеціаліста.

Лінка на гітхаб можливо і показник. Але в більшості випадків форків там буде більше ніж власних репозиторіїв. Тому чисто по наявності профілю на GitHub судити теж так собі.

Я не бачу проблеми взагалі. Якщо я роблю тестове завдання безкоштовно — то у своєму Гітхаб репозиторії. І вони можуть його там подивитися. Навіть якщо воно їм не сподобалося — воно залишається у моєму Гітхабі. Якщо дадуть фідбек то взагалі чудово: знаю що виправити.
Наступним, які пропонують щось схоже — я можу сказати: ось що я вже робив — подивиться, може сподобається.

Здорова межа — у ваших особистих заощадженнях. Якщо є достатньо заощаджень і пошук здійснюється в стані «безробітний», тоді можна плювати з сотого поверху. Якщо горить, бо нема що їсти, тоді погоджуєтесь на будь-які тестові. Просто і не треба плодити +100500 тем на доу.

Якраз в другому випадку (треба робота, необов’язково дійшов до рівня, що нема що їсти), швидше треба йти на іншу співбесіду замість гаяння часу де тобі вже, по суті відмовили. Нажаль було перевірено досвідом. Якщо це якийсь умовний MAANG та відділ перспективних розробок, а не супорт банальний, тобто якась престижна робота яка якісно розвиває кар’єру — тоді вже інша справа. Також перевірено досвідом — що як є заощадження, треба якісно розвиватись, та не братись за усе підряд. Нічого путнього з варіантів, де хочуть архітекта на джуніорскі посаду не буде, крім неприємного звільнення.

гаяння часу де тобі вже, по суті відмовили

Якщо настрій «тестове — це гаяння часу, після чого тобі відмовлять», тоді з таким настроєм ви «слона не продасте» ©

було перевірено досвідом

В мене інший досвід — після виконання тестового, де навіть одне з завдань виконав не до кінця, таки взяли на проект. Хоча так, був дійсно випадок коли після успішно виконаного тестового запросили на сесію, де розібрали на атоми мій код, сказали що я чогось-там не знаю і таки відмовили.

Нажаль, тестове — які в нас надають, це здебільшого згаяний час і є, у такий спосіб відмовляють. Я коли був джуніром і шукав роботу, свого часу — зробив їх доволі багато — але жодного разу не отримував фідбеку, з чого зробив констатацією факту — що вони одразу литять в корзину. Після чого перестав їх робити. Щоправда, десь півроку тому шукав проект і зробив одне — результат той самий. Потім вже надився навіщо те робиться, зазвичай це спосіб сперечання тех ліда із ПМ-ом щодо структури команди. Мені більше подобається підхід англійців. Вони дають справжню роботу, якісь прості таски та дивляться як ти їх зробиш. Американці «хакатони» влаштовують чи якісь типа змагання по типу Hash Code. В обох випадках, вони дивляться на софт скіл — як люди в команді працюють в реальних чи наближених до реальних умов, коли є строки щось треба зробити, а до того ще з’ясувати, що власне треба робити та як це зробити оптимальним способом за цей строк. Звісно наймати таким чином «на супорт» HTML layout баги фіксити — то таке собі. А от на розробку якогось Claud Spanner — інша справа.

Очень зависит от контекста. Иногда можно. Я сделал 2 тестовых. Одно в начале карьеры и одно ближе к сейчас. Оба в итоге принесли мне кучу денег. Оба тестовых я делал абсолютно не понимая что делать. Первое требовало научных знаний которых у меня не было и имело очень мало времени на выполнение, второе по бэкенду в котором на тот момент было опыта 0. В итоге пришлось просидеть 14 часов подряд за компьютером и выучиться в процессе на бэкендщика. Сделал только потому что компания было прям мечта — я даже не верил что мне ответят на CV, кинул по приколу. В итоге взяли.

Если бы мне сейчас дали тестовое с политическим срачем в ТЗ, точно не делал бы. Конкретно это задание из поста — это неоплачиваемая работа для работы не требующей никаких тестовых по реальным требованиям квалификации.

Я тестові завдання люблю куди більше за лайв-кодінги, але вони ніколи не займали більше 4 годин часу. Хоча, один раз я дотягнув аж до 6 годин бо самому було цікаво зробити супер-пупер-оптимізацію.

Щодо кейсу в пості: їм треба найняти людей п’ять, створити їм десяток тікетів і дати пару спринтів на реалізацію. Та звільнити дурня, що додумався це запхати в тестове завждання одній людини.

ну чому ж? можливо там розрахунок на охоплення сфери до котрої залучений був кандидат в минулих ікспіренсах, тобто — на копіпаст

Не роблю тестові завдання. Ніачьом нє жалєю :)

Нещодавно робив тестове завдання, хоча давно вже не джуніор, і було цікаво глянути як швидко я з ним впораюсь. Тестове завдання звучало приблизно як: Розробити готову систему попапів, щоб змінивши дві строчки коду, ці попапи можна було запускати з ракети на Марс, ставити їх в чергу, щоб підвантажувались з серверу, ну і обов’язково зі свистоперділками, бо куди без них. Зрозумівши, що продакшн-реді систему для якихось сумнівних персонажів я робити не буду, зробив все з набагато простіших компонентів, не став піднімати сервер, на який то все можна залити, але задачу виконав приблизно за годин 4-5 (в ідеалі там треба було б набагато більше витратити часу). Як висновок перша серія серіалу — «ми з вами зв’яжемось у понеділок». наступна «ми з вами зв’яжемось у середу», ну і finale «вибачте, клієнт все ще дивиться і не може дати фідбек». У підсумку ще в понеділок мене найняла інша компанія :)) Із цього випливає що у великій сім’ї дзьобом не клацяють, і тестові на 4+ годин це дуже сумнівний варіант

Оця уся «ми з вами зв’яжемось» це і є відмова, саме на те і розрахунок, що в понеділок ви вже будете на іншій співбесіді чи вже в середу онбордитись. Є така ще штука, що існують різні позиції. Скажімо шукають кого по простіше і по дешевше. Як сказати кандидату — «Вибач чувак, ти занадто скіловий на цю позицію, нам би стронг джуніора чи лоу мідла, бажано по дешевше » ? Так само і у випадку, коли ПМ хоче джуніра — а тімлід хоче сініора чи взагалі нікого не хоче, бо самому нема чого робити. Сказати це на пряму — конфлікт. А так дав таке ТЗ, що його робити місяць і можна три місяці робити співбесіди, доки ПМ-у не набридне. Теж часто є ситуації коли, щоб керівництво не випендрювалось HR дає умовно три варіанти. Кандидата нижче, кандидата вижче і одного-трех хто підійде під позицію. Таким чином формується ілюзія вибору в покупця. Це класичний маркетинг, як і продаж будь чого.

Тут можна дотримуватись наступного правила:
1) Якщо ТЗ займає понад 4 години, це робота і отже можна вимагати оплати. Щоправда, я ще не зустрічав компанію, яка б заплатила за ТЗ.
2) Якщо ТЗ досить просте (1-2 години), то можна і зробити, але на мій погляд, це просто компанія лінується і таке ТЗ можна замінити live coding на 20-30 хвилин прямо під час співбесіди.

тестове — іміджеві втрати для компанії.
втрати прямо пропорційні кількості виконаних тестових.
аби нівелювати хоча б якось ці втрати, доцільно давати таке вище котрого не стрибне більшість з тих хто виконуватиме, а в ідеалі й — усі. або ж(так-так) — платити за.
власне співбесіди також виконують цю функцію: фідбек(недоприг) — заземлення, але там часові витрати малі тому тестове не йде в порівняння з, при інших рівних(обуреннях) кандидатах.

от так от.

На вашу думку, які тестові завдання можна робити безкоштовно?

Можно, все залежить від завдання. З особистого досвіду — 2+ роки тому запропонували проект, після співбесіди з того боку залишились питання, запропонували зробити ТЗ, без оплати, скинули таску — я її робив десь 4 дні. На роботу не взяли. Я відразу зрозумів що для мене завдання з нової для мене області, де досвіду практичного не було, тому я просто його зробив, не очикуючи чогось, таску здав — мені подякували, показали на проблемні міста, дали рекомендації по виправленню, на цьому подякували одне одному і розійшлись. Була ситуація коли під виглядом «співбесіди» хитрожопі намагались вирішити свої проблеми.То ж ТЗ — я для себе поставив межу — якщо я знаю як воно робиться и можу зробити за умовні 1-3 години, таска не схода на налаштування серваку нахаляву, то я зроблю. Якщо схоже на халявну допомогу — відмовляюсь, навіть якщо пропонують сплатити, зазвичай сплата за ТЗ нижча ринкової ціни по цій тасці.

Таке питання, поділіться досвідом будь ласка: якщо відмовляєтесь від виконання тестового, то на цьому співбесіда остаточно закінчується, чи все ж спілкування продовжується далі але вже без згадування тестового?

в моєму випадку я відмовився — мені більше не писали. Спілкування було у скайпі. Зновую ж таки — коли мене просить зробити щось контора, якій ну типу нафіг халява не потрібна, наприклад з ТОП-20 контор в Україні, це одне, друге коли на тебе в скайпі/jabber/telegram.... виходить якісь особи, з розповідями про крутість контори, а по факту замовлення з upwork і вони починають про тестове завдання, та про те — що це мені випала неймовірна вдача що на мене звернули увагу і потрібно показати що я щось можу, у мене лише одна відпоідь для таких — 100% ні.

Про тестові уже десь була окрема тема і там дійшли висновку, що їх робити не треба :)

Коли останній раз шукав роботу вирішив порушити своє правило і зробити декілька тестових завдань. В результаті зробив три тестових.
1. Пропустило мене на наступний етап.
2. Сказали, що не підходжу, хоча не було навіть банального інтервю по тестовому, і 0 фідбеку. Що там не так із тестовим незрозуміло :)
3. Клієнт згорнув найм, фідбек дали ( все ок), але толку із того.

В результаті ще раз переконався, що тестові не варто робити, якщо платять гроші то можна подумати. Ну або якщо це якась компанія мрії.
— Якщо навіть у завданні сказано, шо це займе 2 години, це не факт, що воно займе дві години. Бо ви будете хотіти зробити покраще. Або може бути щось таке із чим ви не стикались і це може більше часу зайняти.
— Більшість тестових завдань є уже на Github, особливо якщо компанія завжди когось наймає щей глобально.
— Якщо ви проходите багато інтервю, то робити багато тествих важко, навіть якщо воно займає 3 години.
— Якщо б я в той час працював, то сили і наснаги робити > 1 тестового не було б
— Не зрозумілі критерії оцінки.

Одного разу я робив платне тестове, але я не прийняв офер, того не взяв грошей :) В майбутньому точно тестових робити не буду. Краще той час потратити на OpenSource хоча якась користь.

Рандомнi теми на форумi — де здорова межа?

Пишу у відповідь на питання про ТЗ:
Щоб виконати нормально ваше завдання треба витратити в середньому (тут пишу скільки може зайняти часу). Це доволі багато часу, але існує одна проблема — тип мислення та спосіб оформлення. У кожної компанії це окрема релігія і їй треба вчитися.
Повертаючись до початку свого листа — я виконував багато завдань і можу розділити на 3 категорії фінальний результат:
1)Ви не дасте відповідь. Так буває, я витрачаю час в нікуди ( це робить 25% компаній)
2)Ви дасте стислу відповідь (це робить 50% компаній)
3)Ви дасте відповідь з коментарями ( це робить 25% компаній).
Ось ми дісталися до фінальної частини — коли компанія дає відповідь з коментарями. Згідно з моєю аналітикою будет 2 варіанти:
1)Людина яка дивиться тестові завдання не має належної компетенції (70% компаній )
2)Людина яка дивиться тестові завдання має компетенцію (30% компаній)
До чого я все це писав — я не азартна людина, тому ціную час компаній і свій. 15 хвилин бесіди з вашим спеціалістом будуть набагато продуктивнішими для нас обох, адже перевірка тестового з коментарями займе набагато більше часу (якщо це буде робити людина з компетенціями).

занадто ніжно

ти ж в курсі що на тому кінці сидить діваха чи чувік, якому твої переживання й аналітики не впали від слова зовсім? що в принципі вже підтверджено висиланням подібного?

ти ж бач, що навіть не набереш 100 якщо зробиш тільки основне, всього 60? це ж прямий натяк на наступні півроку овертайм і болт на твій вільний час

Report Spam, ось правильна кнопка, не Reply

Молодой гусар спрашивает у поручика Ржевского, как это ему удается пользоваться таким успехом у женщин.
— Очень просто, — отвечает он, — нужно пойти к женщине и сказать:
«Мадам, позвольте вам вдуть!»
— Поручик! Но ведь за такое можно и по морде!
— Можно и по морде. Но можно и вдуть.

Ех, якби ж ;)

хайринг — це просто гра великих чисел, it’s a numbers game

Тому рекрутери не відповідають відсіяним кандидатам, і забувають їх за 5 хв, тому й кандидату нема чого мучити дохлу коняку, якщо вже видно що дохла, а краще шукати де привітніші люди

Але звісно можна й пнуть :)

На вашу думку

На мою думку, слів, якими б я посилав цих персонажів, ще немає в урбан словнику

Якщо тестове завдання не можна зробити на інтерв’ю разом з візаві — досвідос, це аксіома. На *пізніх* етапах можна взяти на пару годин домашку, якщо гра варта того.

А це просто развод на дармову роботу

Від мене колись хотіли прозорий TCP-proxy настільки швидкий наскільки я вмію. День полистав документацію та поклав болт. Було очевидно що на виході отримаємо готовий коммерційний продукт.

Ну дивлячись що хотіли. Поки що по опису виглядає як цілком адекватне тестове. Комерційної користі від тупого проксі 0, робиться за ті самі дві години.

Комерційної користі від тупого проксі 0, робиться за ті самі дві години.

Я не шарю в надшвидких ТСП-проксі, але мав схоже завдання:
написати «двіжок біржі» з протоколом дуже схожим на ФІКС.
Цю задачу можна зробити на колекціях і локах за 1 вечір. І воно продемонструє навички використання класів стд бібліотеки.

Одна проблема:
рішення за 1 вечір продемонструє повне __нерозуміння доменної області__,
бо проблеми починаються, коли треба гарантувати дюрабіліті, модифікованість стратегій матчінгу, масштабованість та інші якісні атрибути.
Зараз я б це зробив десь за 1-2 тижні. Коли я робив таку систему в перше, то з керівництвом людини, яка «в темі», це зайняло кілька місяців.

Проектування системи без знання вимог до неї — це нонсенс. Вимоги зазвичай формуються з пропозицій типового рішення, що їх робить експерт (принципал, архітект, BA і т.п.) до замовника, та низки узгоджень та прояснень. Тому кілька місяців в нормальному режимі, чи декілька тижнів у форсованому — в цьому нема нічого дивного. Щодо тестово завдання в такому дусі, це швидше буде схоже на намагання вкрасти в тебе шаблон архітектури. Хоча можна купити книгу , та там вичитати в 90% випадків той шаблон.

Ви плутаєте TCP та HTTP. Так ви можете написати прозорий HTTP за кілька годин на популярних бібліотеках, але прозорий TCP --- особисто ви будете кілька днів просто вчити теорію.

это не значит что он кому-то нужен, просто является законченным полноценным продуктом

Може бути так, що співбесіда є — а позиції нема. Як так ? А точно так як і куча народу вештається по співбесідах, навіть не збираючись найматись. Просто необхідно бути в тонусі, та знати чим живе ринок. Промисловий шпіонаж, цікаво дізнатись чим займаються конкуренти, хто і над чим працює, які клієнти і хто вони т.д. Як це зробити? Один з варіантів, співбесіди де інформацію дізнаються під видом хедхантінга. Насправді жодної позиції нема і ніхто і не збирається винаймати прямо зараз, мета інша — наприклад переманити клієнта кращою пропозицією. Потім почати кадрову атаку і переманювати з контори конкурентів людей, бажано тих хто на цього клієнта вже працював.

Компанія має право хотіти від вас хоть танцювати ча-ча-ча, а ви маєте право погоджуватись на то чи ні. Зі своєї практики, я робив декілька тестових завдань в різні періоди своєї кар’єри, але це все були компанії, в які я особисто подавав резюме і мені хотілось отримати те місце. В ситуаціях, коли мені пропонували роботу, і одним з етапів було тестове, то зазвичай я відмовляв, бо поряд було ще кілька варіантів без тестового. Але то були часи ринку кандидата, зараз, я б напевно не був би таким категоричним.

А взагалі, непопулярна думка, але, як на мене, лайв кодінг це чудовий компроміс. До нього теж треба готуватися, але це не потребує стільки часу. Ну і лайвкодінг не по хард задачам літкоду, звичайно. Скоріше, замість того щоб запитувати про внутрянку хешмапи, попросити зробити якісь маніпуляції з колекціями на якомусь конкретному прикладі.

Десь читав, що коли тестове займає більш ніж 3-4 години, то воно має бути оплачувальне.
Згоден з тим, що тестове має бути виключно на junior та intern, бо як я здогадуюсь, на курсах студентам відразу говорять відгукуватись на всі вакансії, через це зараз стільки лишньої роботи у рекрутерів. Бо з мідлом чи сеньйором думаю достатньо буде розмови.
Коли я шукав роботу, мені декілька разів давали тестові завдання, деякі займали день, деякі більше. Фідбек після виконання потрібно було витягувати по слову, але бувають різні випадки.
Згодом мені запропонували виконати оплачувальне тестове, я тоді був в приємному шоці, що таке взагалі буває. Робив я його з максимальною мотивацією. Через декілька днів у помірному темпі я його виконав. На дзвінку мені дали фідбек, і запропонували подальшу співпрацю.

А взагалі хто мав ОПЛАЧУВАНІ тестові завдання? Цікаво як часто це траплялось.
У мене таке сталося тільки одного разу і то я думав що це невеличка халтурка на фрілансі, і потім попався :-)

Мені один раз оплачували (не пам’ятаю вже, хто називав суму — мабуть, я) і один раз пропонували велике тестове годин на 20, обіцяли оплатити за названим мною рейтом (я тоді відмовилась, але думаю, що оплатили б, компанія була з хорошими відгуками).

ІМХО такі технічне завдання — це такий спосіб сказати — «Дякую, але ви нам не підходите». Дуже часто, як я бачів, це спосіб сперечання тех ліда з ПМ-ом чи іншим представником бізнесу, щодо складу команди. Бізнесу треба застафити по більше сініорів бо клієнт згодний на більший рейт саме для сініорів, техлід не бачить в тому ніякого сенсу — бо для них нема роботи, більше пари мідлів нікого і не треба. Ба більше — нема сенсу собі конкурентів плодити. Чи навпаки бізнес хоче нагнати в проект натовп джуніорів — а проект складний та з жорсткими строками і вимагає сініорів інакше величезний шанс провалу. Далі починається гра в — «я усіх хто мені не підходе, просто не братиму». Готується отаке технічне завдання, виконання якого по суті є неприйнятним — бо є безоплатною роботою на місяць і відверто на кваліфікацію, значно вищу за посаду того самого джуніора.

Чудовий приклад команд, які треба обходити десятою дорогою

я усіх хто мені не підходе, просто не братиму

Це дно, але на жаль стикався. Єдине що можу сказати що в складний проект так сінйорів не наймеш

Тестові завдання без оплати: де здорова межа?

dou.ua/...​signment-for-job-seekers

Genesis?

На його виконання було витрачено ТИЖДЕНЬ щоденної праці по 4-5 годин.

Неоплачуване тестове завдання на мою думку має бути:
1. Виключно на позиції junior/intern
2. Охоплювати виключно ті скіли, які описані у вакансії.
3. У ТЗ повинен бути трівіальний кейс який не можна якось продати, типу to-do list та по часу має займати не більше 8-ми годин.
4. Тестове завдання можна скіпати якщо у кандидата є pet проект що розкриває його скіли.

Усе інше за грошики.

Підписатись на коментарі