Актуальність WordPress: чому з ним треба працювати у 2023 році
Вітаю! Мене звати Юрій Форостюк, я Full-Stack Developer в компанії Zeeks. Хочу розповісти про те, як досвід компанії з використання CMS WordPress спонукав мене переглянути свої стереотипи щодо «неактуальності» та «недоцільності» цієї технології.
У статті ви знайдете ґрунтовні аргументи на тему, чому WordPress це актуально, потрібно, багатофункціонально, гнучко, а також, що не менш важливо, цікаво.
Мій попередній та поточний досвід роботи
За час роботи у сфері веброзробки я мав справу з декількома фреймворками та CMS, проте моя беззаперечна симпатія належала Laravel через наступні переваги:
- потужність,
- величезна кількість пакетів та
- неймовірним чином оформлена документація.
Більшість моїх проєктів були CRM або персональними сайтами різного призначення. Відповідно, я не стикався з розгалуженою «сіткою» сайтів та SEO-орієнтованими проєктами до роботи на своєму теперішньому місці.
У компанії основою роботи є WordPress, який розширюється за допомогою плагінів і тем, що пройшли перевірку часом та, що найважливіше, різними користувачами 😉
Наразі я особисто відповідаю за підтримку декількох таких тем та плагінів, які використовуються нашими найвибагливішими користувачами — SEO-спеціалістами, яких у нас в компанії понад 60%.
До початку роботи в Zeeks я не усвідомлював потужності SEO й того факту, що такі «дрібниці», як meta-параметри, можуть впливати на пошукових роботів чи позицію сайту в топі пошуку 😱
Отже, тут відділ розробки — це міцний фундамент для SEO-спеціалістів, який дозволяє охоплювати більшу аудиторію користувачів, експериментувати з різними підходами та бути номером один серед інформаційних і SEO-технологій. До речі, компанія вже майже 10 років робить сайти на WordPress.
Навіщо обирати WordPress 🤔
Основні переваги такого вибору:
✅ SEO-орієнтованість. За допомогою WordPress можна з нуля налаштувати сайт так, щоб він краще відображався в пошукових системах і привертав увагу якомога більшої кількості користувачів.
✅ Надзвичайна гнучкість та здатність розширюватися. За допомогою плагінів і тем, що пропонує WordPress, ви маєте можливість використовувати цю систему для найрізноманітніших цілей. Не переймайтесь, якщо серед них ви не знайшли нічого, що задовольняє ваші вимоги, адже ви завжди можете створити власні плагіни.
✅ Величезна популярність та розповсюдженість. Наразі, за інформацією w3tech.com, WordPress є основою для 43,2% усіх вебсайтів у світі, що підтверджує його велику популярність серед розробників та користувачів. І дозволяє стверджувати, що це конкурентоспроможний продукт, який постійно розвивається і постійно залучає нових фахівців.
✅ Легкість у використанні. Простий та легкий для сприйняття інтерфейс адміністративної панелі WordPress є зрозумілим для будь-якого користувача, що працює з інформаційним вмістом сайтів.
Які у WordPress є недоліки
На жаль, ідеальних технологій не існує, тому наводжу в цій статті також і список вад, які я відмітив з власного досвіду використання:
❌ Швидкість. Надзвичайно важко передбачити все та налаштувати з першого разу таким чином, щоб різні аналізатори швидкості завантаження вебресурсу оцінювали ваш сайт хоча б на 80 балів зі 100 😭
❌ Надмірність. Функціонал WordPress не використовується на усі 100%. До того ж більшість користувачів не в змозі застосовувати його хоча б на 70% 🤔 Проте, слів з пісні не викинути, як і не приховати надмірного функціонального діапазону.
❌ Залежність від розширень та оновлень. Надзвичайно складно відтворити весь бажаний функціонал своїми власними або командними силами. Тому доводиться користуватися сторонніми плагінами з їхнім спектром оновлень та обмежень, які, своєю чергою, диктують залежність від їх розробників.
Особливо непередбачуваною ситуацією є припинення підтримки важливого для вас плагіну чи теми з власних причин розробника 😭
Що потрібно знати на початку роботи з WordPress
JS, HTML, CSS. UI/UX. Скільки головного болю дизайнерів та front-end розробників ховається за цими абревіатурами!
Досить часто користувач не цікавиться «залаштунками» сайту. Водночас саме інтерфейс та зручність найбільше приваблюють споживача вебпродукту, тому, аби задовольняти примхи прискіпливої аудиторії, вам потрібно опанувати ці технології.
PHP. Звичайно ж, ви не зможете впоратися без основної бази роботи з WordPress. Саме її ми використовуємо для написання плагінів та тем.
WordPress Docs. Лише зі знанням архітектури, функцій та інших можливостей WP можна написати професійний та якісний продукт.
WordPress REST API або WP API. Надзвичайно потужний функціонал, що підійде як для написання, так і для розширення функціонала ваших плагінів і тем. Проте, якщо ви не впевнені у власній спроможності написати безпечний та розважливий маршрут, то найкращим рішенням з міркувань безпеки буде вимкнути WP API для вашого WordPress.
Поширені помилки у створенні сайтів на WP
На мою думку, абсолютно раціоналістичних та «правильних» підходів не існує, адже все залежить від функціонала, потреб та цілей вашого продукту.
Водночас існує декілька хибних критеріїв, які варто мати на увазі в роботі з WordPress.
Велика кількість плагінів та функціонал, який використовується найменше, або ж сумісності, в яких ви не певні. Інколи простіше написати власні реалізації, ніж страждати, намагаючись «подружити» різні плагіни, взаємодія яких піддається сумніву.
Перевантаження темами. Часто підтримувати більше ніж одну тему є недоцільним, оскільки вони створюються для виконання певних задач. Відповідно, декілька тем можуть мати абсолютно різний функціонал, що в межах одного WordPress та бази даних вимагатиме окремої реалізації.
Перевантаження теми функціоналом. У цій ситуації доцільніше або виокремити в окремий плагін, або знайти той, який відповідатиме вашим вимогам.
JS-фреймворки, що реалізують SPA (single-page application). На мою суб’єктивну думку, це абсолютно зайва деталь під час реалізації тем, адже щоб пов’язати всі ключові можливості WP та ваш JS-фреймворк, треба витратити чимало часу.
Поради для новачків
- Не сумнівайтеся на старті, не зупиняйтеся на півдорозі!
Ніхто у світі не був гуру з програмування від народження. Усі великі та малі розуми з чогось починали. Пам’ятайте, що ми вчимось усе своє життя як на успіхах, так і на невдачах.
Якщо ви оберете сферу програмування своїми роботою, пристрастю та хобі, то цей шлях ніколи не скінчиться, адже завжди виникатиме щось нове, чого варто повчитися. Головне на цьому шляху — докладати якомога більше зусиль та не опускати рук через промахи.
- Інтернаціональна мова спілкування та професійної діяльності
Ви вже здогадалися? Я маю на увазі англійську мову, адже сучасний світ побудований на міжнаціональній комунікації професіоналів задля створення великих ком’юніті й передачі досвіду. Вивчайте інші мови та відточуйте знання з англійської для кращого майбутнього та кар’єрного зростання!
Спільнота WordPress, як і будь-якого іншого великого програмного продукту, спілкується англійською. Згадайте повчання батьків чи вчителів про те, що «англійська тобі ще знадобиться» 😉
- Усі ідеї вже були реалізовані, просто шукайте відповіді
Більшість проблем, які виникнуть на вашому професійному шляху, вже мають рішення. Ваше завдання — правильно скористатися цим рішенням або реалізувати його через призму власного бачення.
- Читайте документацію
Використовувати весь спектр можливостей різних програмних продуктів без вивчення письмових матеріалів стосовно їх використання — це щось з розділу фантастики.
- Документуйте власну роботу
Чим раніше ви сформуєте звичку писати документацію та опис до свого коду, тим простіше вам буде в майбутньому під час створення власних комерційних або open-source продуктів 🧐
- Стежте за оновленнями та інноваційними науковими матеріалами
Завжди потрібно бути в курсі всіх технологічних нововведень, якими ви вже користуєтесь або плануєте користуватися. Адже, перебуваючи в інформаційному вакуумі, можна пережити шок від змін та неспроможності впровадити їх у свою роботу.
Щоб залишатися прогресивним сучасним спеціалістом (тобто, популярним на ринку праці), не достатньо машинально виконувати те, що вмієш — потрібно вчитися того, в чому ще не тямиш, і читати те, що лінуються опанувати інші. Саме так ви зможете стати першим фахівцем у своїй справі.
Висновок та корисні матеріали
Враховуючи всі факти, можна зробити висновок, що WordPress залишатиметься актуальним до того моменту, поки не буде створений новий продукт, який буде використовуватися як людьми з мінімальними знаннями в IT, так і досвідченими фахівцями.
WordPress містить у собі безліч можливостей, тому лише від вас залежить, як правильно цим скористатися.
Втім, зважайте на плюси та мінуси цієї системи. Беріть до уваги не лише критерії, що були представлені в цій статті, але й шукайте інші джерела інформації на просторах інтернету. Також раджу долучитися до спільноти WordPress, щоб стати активним читачем таких ресурсів:
- форум WordPress;
- документація WordPress;
- питання про WordPress на stackoverflow;
- топік про WordPress на GitHub.
Завдяки цьому ви завжди будете в курсі новинок, матимете змогу спостерігати за розвитком WordPress разом з його ком’юніті. Крім того, з їхньою допомогою ви знайдете вдосталь викликів та напрямів для власного професійного зростання, окреслите собі шлях, щоб постійно покращувати якість своєї роботи.
Вдячний за увагу та цікавість до цієї статті!
Найкращі коментарі пропустити