Спочатку документи, потім офер
Всім привіт. Пройшов 2 етапи співбесіди + тестове, тепер потенційний роботодавець хоче від мене документи (паспорт, код і т.д).
Як гадаєте чи це нормально, зазвичай документи після оферу подаються.
Всім привіт. Пройшов 2 етапи співбесіди + тестове, тепер потенційний роботодавець хоче від мене документи (паспорт, код і т.д).
Як гадаєте чи це нормально, зазвичай документи після оферу подаються.
Нормально, в 2021 просили документи до оферу. Звичайна маленька українська галера.
Зараз важливо де твій ФОП зареєстрований (якщо окуповані території то це проблемно для комюмпанії), можливо ще якісь нюанси є (чи діє ФОП, яка група, квед, і т.п.)
Коли влаштовувся в великий іноземний продукт, то там всі документи + довідка про несудимість до оферу. Тобто співбесіди були, сказали що беруть і треба всі документи подати.
У мене походу не ні разу не було влаштовування з однаковим паком документів.
Давно колись свідоцтво ФОПа хотіли.
Потім зелену подібну бумажку про 3 групу.
Можливо разок хто і хотів паспорт/код.
Не виключаю що разок просто попросили текстом в email відправити потрібне.
Останній раз вистачило фотки заграна + текстом ІПН.
Скан дипломів показав за життя один раз.
Кожен раз це відбувалось десь на останніх етапах щоб вписати в договори.
Залежить від НДА приколів та процесів.
Дехто дає НДА на підпис на самому старті процессингу і логічно, що його ніяким чином без банального ПІБ не підписати. Деякі для НДА хочуть документи, інші просто дають лінк і кажуть самому все вписати в поля.
Чи була у мене відправка документів до оферу для підписання НДА — я не знаю, за 13 років згадати нереально.
Хз, я вже стіки де свій паспорт і код відправляв, що сприймаю цю інфу як алмост публічну. Нещодавно в ділері просили цей типовий комплект доків щоб детальку по гарантії замінити :shrug:
На банківські проекти просять документи до оферу...І розетка, здається, теж, але там проект був фінансовий, може тому. Можна документи компанії запросити і зразок договору, якщо це ноунейм. Хоча усі ми коли відкривали в банку карту, рахунок, уже надали їм документи і те, все рано чи пізно може потрапити в чужі руки...
Пфф, в мене якось просили всі документи (включаючи водійське посвідчення) ще до етапу першої співбесіди :) - шахраї, нічого їм не дав
Отримав посилання на профіль компанії в особисті повідомлення, дякую за довіру.
Я раніше згадував подібну ситуацію у статті на DOU «Коли, кому та чому варто писати відгуки?»:
Варто писати відгук, якщо відмовляються показати договір до підписання оферу
Вважаю що компанія разом з офером має відправляти договір про співпрацю та NDA, щоб спеціаліст міг з ним ознайомитись.
Якщо компанія відмовляється надати договір то варто писати відгук.
Я сьогодні розпишу в окремій темі більш детально, ймовірно вже у п’ятницю зможете прочитати коли сторінка теми буде доступна.
Я вважаю, що договори мають бути публічними, як ось, а можливість глянути договір має бути у відстані в один клік від вакансії.
Й так само має бути можливість прокоментувати договір на сайтах пошуку роботи.
А ще краще, якщо договори будуть коментуватись та оцінюватись юристами, але то вже завдання з зірочкою для сайтів пошуку роботи.
А що тут такого ? Тре зробити бекграунд чек, бо потім на етапі контракту це робити вже дорожче, бо агенції за вас тре заплатити.
Потому что обычно делается оффер -> бекграунд чек -> контракт
на деякі вакансії бекграунд робиться ще до інтервʼю, бо який сенс розмовляти з людиною з проблемами, особливо ящо ви опс чи сре, який потенційно може отримати доступ до критичних данних.
p.s. якщо б ви хоч раз прийшли на умовний «завод», тобто реальне офлайн підприємство, а не на галєрку як фоп, то перед тим, як з вами начальник буде розмовляти, заповните анкету для відділа кадрів, а перед цім свій паспорт покажете щоб перепустку отримати. це отак абычна дєлається в Україні. Ось вам перше що гугл приніс ocean-shipyard.com/...9/08/ANKETA_kandydata.pdf
удачи з бекграундом
на деякі вакансії бекграунд робиться ще до інтервʼю, бо який сенс розмовляти з людиною з проблемами, особливо ящо ви опс чи сре, який потенційно може отримати доступ до критичних данних.
Лол, ну удачи взять у человека документы даже до интервью
p.s. якщо б ви хоч раз прийшли на умовний «завод», тобто реальне офлайн підприємство, а не на галєрку як фоп, то перед тим, як з вами начальник буде розмовляти, заповните анкету для відділа кадрів, а перед цім свій паспорт покажете щоб перепустку отримати. це отак абычна дєлається в Україні. Ось вам перше що гугл приніс ocean-shipyard.com/...9/08/ANKETA_kandydata.pdf
Ты ещё перерывы по расписанию на реалии ИТ в Украине натяни. Такое, конечно, может где-то быть, но с чего бы адекватному человеку с выбором в таком работать?
адекватной людині нема шо ховати, але якщо є якісь трабли, починаються отакі качелі.
Ні, Макс, це в нас люди вже навчені, що копія паспорту потім може «узяти кредит».
Хоча сама по собі тема з доками для мене дивна вкрай, бо ніколи ніхто в мене їх не питав — завжди було достатньо виписки з реєстру як максимум.
додікесса з нгу фоткає мій паспорт на блокпосту через раз і ще у чатік відправляє, поки кредитів нема. фіо та іпн достатньо для перевірки, але реєстр це для реєстрових козаків-фопів, а якщо звичайний працівник то можно і пруф паспортний запитати
Зазвичай на блокпостах показують лише першу сторінку. Підозрюю, що для кредитів даної інфи недостатньо :))
З моїм місцем народження дивляться усі сторінки, ще й у телефоні лазять
І пофігу що живеш у Києві вже майже 10 років
Для кредитів треба ще підпис на кожній сторінці копії з «згідно оригіналу»
додікесса з нгу фоткає мій паспорт на блокпосту через раз і ще у чатік відправляє, поки кредитів нема
То вони мабуть вирішують що собі дорожчє буде)
фіо та іпн достатньо для перевірки, але реєстр це для реєстрових козаків-фопів, а якщо звичайний працівник то можно і пруф паспортний запитати
Ну таке тільки якщо у якийсь богомєрзький дтек йти, а все інше в нас якраз «реєстрове»)
в дтек без паспорту не пускають навіть на зустріч, ще на першому поверсі тре показувати )
в дтек без паспорту не пускають навіть на зустріч, ще на першому поверсі тре показувати )
Не перевіряв, їх рекрутери йшли у смітник, як тільки казали звідки)
Очень рад что адекватные люди так легко рассылают сканы своих доков рандомным компаниям даже до собесов :)
Адекватна людина поважає себе і після такого початку просто відмовиться від взаємодії із компанією, яка не поважає кандидатів.
т.е. коли тут по доу хтось розмазує, що йому рекрутер не надала повну інфу про компанію, бенефіциари щоб не русня, фінансова успішність оце все, то він не поважає компанію ? а коли контора, яка планує платити грощі, допускати до своїх секретів, як мінімум хоче розуміти локацію та статус кандидата у локації перед тим, як запропонувати співпрацю це неадекватність та неповага ? повно кандидатів які порушили закон, наприклад, зваливши у бебібоксі, і це може виплисти вже на етапі підписання контракту, а це у воронці пошука втрата
такі стандарти життя, що деталі про реєстрацію і бенефіціарів бізнесу публічні, а дані individuals і інші деталі їх особистого життя — приватні. Взаємне тертя і багато ітерацій між двома сторонами все одно призведе до певного компромісного рішення, яке задовольнить обидві сторони.
Це щось новеньке, кожний сироїд тут скаче розказуючи що він автономний ФОП, бойова одиниця економічного фронту, а тут хопа, і вже індівідуал. У контракті фоп ти тов чи llc — однакові контрагенти, тому бажання знати о контрагенті хоч щось окрім «коля пупсіков» важливо.
звичайно, але мова про компанії і працівників, тому до лампочки хто сироїд і як скаче, важлива суть відносин «individual — company». Компанія також може полазити у відкритих реєстрах, але зовсім інша справа — вимагати скани паспортів і особисту інформацію навіть до сесуріті чек.
фоп — не працівник, а контрагент. паспортні дані це не скани паспортів. бо пошукати по реєєстрам людину з популярним іменем та прізвищем не дуже зручно, треба ІПН.
Українських компаній, які приховують свої юридичні дані, тим самим роблячи складності кандидатам, вистачає:
Якщо у вас є бажання то відправте мені, особистим повідомленням, посилання на компанію з якою маєте справу зараз то розгляну детальніше.
Скажіть, що персональні дані відправите після оферу, де записані умови співпраці, а також шаблонами договорів, які ви маєте підписати.
приблизно так і сказав, кажуть треба для перевірки на адмін або кримінальні порушення службою безпеки кампанії
Я відправляю персональні дані після розуміння на що підписуюсь, відповідно маю побачити спершу офер в будь-якому виді (текстом в листі або у PDF-файлі) й договори.
Якщо ви ФОП, нехай візьмуть про вас ті дані, які є у відкритому реєстрі.
Особисто від себе ви можете надати їм свій витяг з ЄДР (для цього потрібні ПІБ та ІПН). Завантажити витяг можна в OpenDataBot (t.me/OpenDataUABot), тільки що перевірила — працює.
Якщо будуть сильно наполягати на документах — я б на вашому місці детально поцікавилась, де саме і яким чином вони збираються все перевіряти і кому ці документи передавати. Наприклад, колись у нас був відкритий реєстр судових справ (не знаю, чи працює він зараз), але там було достатньо ПІБ або ІПН. Щось вони надто багато хочуть, як на мене.
47 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів