Чи потрібен досвід в ІТ для керівника посади з цифрової трансформації та цифровізації?

Привіт друзі!

Є в мене така перверсія — я іноді люблю походити по сайтах наших державних органів, покопатися в державних реєстрах — завжди отримую той ні з чим незрівняний присмак ганьби і сорому. А під час війни він ще й підсилюється х10.

Цього разу мені стало цікаво, як працює реєстрація доменів рівня .ua і виявилось, в нас є цікава служба ДРСУ (Державна регуляторна служба України), яка приймає безпосередню участь в процесі реєстрації.

Я перший раз чую про цей безумовно важливий державний орган, тож пішов до них на сайт www.drs.gov.ua, де вказана структура підрозділів.

Подивився на армію цієї саранчі... Один департамент запезпечує роботу іншого і так по ланцюжку (нагадаю, це все держслужбовці, з відповідними пільгами, майбутніми пенсями та іншими плюшками за наш з вами рахунок).

І тут мене зацікавила одна панянка — Леся Яблонська, яку нещодавно наказом прем’єра Шмигаля було призначено заступником Голови Державної регуляторної служби України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO)

CDTO — Chief Digital Transformation Officer (це вам не х собачій, вибачте)

Відкриваю її біографію на тому ж сайті (лінка нижче буде), і що ми бачимо?

Пані 41 рік, ок. Кар’єра стрімко пішла вгору після закінчення в 2019 «Національної академії державного управління при Президентові України».

Зараз буде трохи скучно, потерпіть будь ласка — розшифрую її посади з державного на український:

1. педагогічна діяльність у різних закладах освіти
    перша її робота після універу в 2003, нічого цікавого
  2. 2007 — головний спеціаліст відділу зв’язків з політичними партіями та громадськими організаціями Управління з питань внутрішньої політики Київської облдержадміністрації.

Це «дєвочка на рісепшені», яка відповідає на листи та дзівнки всяких ГО-шок, яким знов щось треба від Київської облдержадміністрації.

3. 2008 — помічник заступника голови адміністрації відділу забезпечення діяльності керівництва апарату Київської облдержадміністрації.

Це офіс-менеджер

4. 2013 — головний спеціаліст відділу забезпечення роботи керівництва, завідувач сектору з питань реформування Міністерства молоді та спорту України.

Перше це так само, офіс-менеджер. Друге — ну я навіть не знаю яке відношення ця Яблонська має до «молоді та спорту України»... Помітили покращення в українському спорті?

5. 2019 — начальник відділу вивчення та аналізу потреб Управління потреб і моніторингу якості навчання Тренінгового центру Національного агентства України з питань державної служби.

Зараз нам треба розкрутити цю рекурсію з глибини стека на поверхню.

Тобто, існує «Національне агентство України з питань державної служби», в якого є якийсь Тренінговий центр. Якість навчання і цьому центрі моніторить спеціальне «Управління потреб і моніторингу якості навчання», в якого є відділ «вивчення та аналізу потреб», головою якого була пані Яблонська. Фух...

6. і зараз вишенка на торті, я не буду це коментувати, просто відчуйте:
    2020 — радник Міністра Кабінету Міністрів України, заступник керівника Служби Міністра Кабінету Міністрів України Секретаріату Кабінету Міністрів України.

14 лютого 2023 року розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.02.2023 № 131-р призначена заступником Голови Державної регуляторної служби України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO)

Ось і все, друзі.

А де ж тут про ІТ, ви спитаєте? Чи знає ця тьотя взагалі, що таке цифрова трансформація? Бо все своє життя вона забезпечувала роботу свого керівництва, або перекладала папірці з однієї стопки в іншу.

Я можу зрозуміти непомірну бюрократію в Німеччині, бо в них є ресурси, щоб годувати цю свору державних клерків.

А в нас? Стає сумно і страшно, як уявлю ці полчіща саранчі, яка кожного дня приходить в державні кабінети і робить рівним рахунком ніх@я корисного.

Чекаємо проривних ініціатив в сфері цифровізації Державної регуляторної служби України від пані Яблонської, експертки в ІТ.

лінка на біографію цієї пані

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
я іноді люблю походити по сайтах наших державних органів, покопатися в державних реєстрах — завжди отримую той ні з чим незрівняний присмак ганьби і сорому.

всі наші державні органи, а не тільки їх реєстри, а і процеси, контроль, персоналії — це суцільний смак ганьби. це фіча системи, а не її баг.

Єдине що потрібно на такій посаді це вміння керувати та свіжі ідеї, краще нехай ставлять недосвідчену молодь ніж без ініціативних лисих дядєк з гарним резюме

Ви з однієї крайності в іншу крайність.

Для якісного керування потрібно розуміння специфіки бізнесу.
У директора ферми є досвід керування, але керувати кораблем відмовлять з міркувань безпеки.

Ні, цього не достатньо. Потрібно чітко розуміти що саме ти трансформуєш і в якому напрямку. Бо таке відчуття, що кожна кухарка може керувати країною

Бо таке відчуття, що кожна кухарка може керувати країною

Актори точно можуть, перевірено:)

А по темі, не перший рік ту живеш, чого дивуватись)

Взагалі, вся ці наша «влада» (і державне управління) — колективний ідіот.

До кінця війни вас попросять — не хитати лодку. Ну а потім просто пошлють.

Чи потрібен досвід в ІТ для керівника посади з цифрової трансформації та цифровізації?

На посаду керівника треба людина з досвідом ... керівника.
Теоретично, якщо вона заряджена робити зміни і є професіоналом, то проблем не буде, бо:
— вона зможе знайти спільну мову з зовнішніми стейкхолдерами, маючи досвід в держ структурах;
— поставить людей з технічним бекграудом на рівень нижче себе і буде дослухатись до їх експертизи.

Але це в теорії, а на практиці теорія від практики може відрізнятись.

Якщо подивитись на список, то весь її попередній досвід можна звести до "

забезпечення роботи керівництва

. ІМХО, якісь непотрібні посади помічників для помічників керівників. Вважаю, що такі посади існують для того щоб керівники мали при собі гарненьких колишніх студенток і для розпилу бабла.

Цікаво було б почути коментар від самої Яблонської де вона переконає що вона має відповідні технічні знання. Щось мені підказує, що з її боку буде або ігнор, або хейт в сторону критиків.

призначена заступником Голови Державної регуляторної служби України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO)

Як мінімум, такий кандидат має мати досвід рівня «team lead», CEO, або щось типу project manager з багаторічним досвідом в великих компаніях. Тобто людина, яка в «цифрових технологіях» як риба в воді.

я іноді люблю походити по сайтах наших державних органів, покопатися в державних реєстрах — завжди отримую той ні з чим незрівняний присмак ганьби і сорому

Це якийсь новий рівень збочення

Підписатись на коментарі