Чи потрібен досвід в ІТ для керівника посади з цифрової трансформації та цифровізації?
Привіт друзі!
Є в мене така перверсія — я іноді люблю походити по сайтах наших державних органів, покопатися в державних реєстрах — завжди отримую той ні з чим незрівняний присмак ганьби і сорому. А під час війни він ще й підсилюється х10.
Цього разу мені стало цікаво, як працює реєстрація доменів рівня .ua і виявилось, в нас є цікава служба ДРСУ (Державна регуляторна служба України), яка приймає безпосередню участь в процесі реєстрації.
Я перший раз чую про цей безумовно важливий державний орган, тож пішов до них на сайт www.drs.gov.ua, де вказана структура підрозділів.
Подивився на армію цієї саранчі... Один департамент запезпечує роботу іншого і так по ланцюжку (нагадаю, це все держслужбовці, з відповідними пільгами, майбутніми пенсями та іншими плюшками за наш з вами рахунок).
І тут мене зацікавила одна панянка — Леся Яблонська, яку нещодавно наказом прем’єра Шмигаля було призначено заступником Голови Державної регуляторної служби України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO)
CDTO — Chief Digital Transformation Officer (це вам не х собачій, вибачте)
Відкриваю її біографію на тому ж сайті (лінка нижче буде), і що ми бачимо?
Пані 41 рік, ок. Кар’єра стрімко пішла вгору після закінчення в 2019 «Національної академії державного управління при Президентові України».
Зараз буде трохи скучно, потерпіть будь ласка — розшифрую її посади з державного на український:
- педагогічна діяльність у різних закладах освіти
перша її робота після універу в 2003, нічого цікавого
- 2007 — головний спеціаліст відділу зв’язків з політичними партіями та громадськими організаціями Управління з питань внутрішньої політики Київської облдержадміністрації.
Це «дєвочка на рісепшені», яка відповідає на листи та дзівнки всяких ГО-шок, яким знов щось треба від Київської облдержадміністрації. - 2008 — помічник заступника голови адміністрації відділу забезпечення діяльності керівництва апарату Київської облдержадміністрації.
Це офіс-менеджер - 2013 — головний спеціаліст відділу забезпечення роботи керівництва, завідувач сектору з питань реформування Міністерства молоді та спорту України.
Перше це так само, офіс-менеджер. Друге — ну я навіть не знаю яке відношення ця Яблонська має до «молоді та спорту України»... Помітили покращення в українському спорті? - 2019 — начальник відділу вивчення та аналізу потреб Управління потреб і моніторингу якості навчання Тренінгового центру Національного агентства України з питань державної служби.
Зараз нам треба розкрутити цю рекурсію з глибини стека на поверхню.
Тобто, існує «Національне агентство України з питань державної служби», в якого є якийсь Тренінговий центр. Якість навчання і цьому центрі моніторить спеціальне «Управління потреб і моніторингу якості навчання», в якого є відділ «вивчення та аналізу потреб», головою якого була пані Яблонська. Фух... - і зараз вишенка на торті, я не буду це коментувати, просто відчуйте:
2020 — радник Міністра Кабінету Міністрів України, заступник керівника Служби Міністра Кабінету Міністрів України Секретаріату Кабінету Міністрів України.
14 лютого 2023 року розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.02.2023 №
Ось і все, друзі.
А де ж тут про ІТ, ви спитаєте? Чи знає ця тьотя взагалі, що таке цифрова трансформація? Бо все своє життя вона забезпечувала роботу свого керівництва, або перекладала папірці з однієї стопки в іншу.
Я можу зрозуміти непомірну бюрократію в Німеччині, бо в них є ресурси, щоб годувати цю свору державних клерків.
А в нас? Стає сумно і страшно, як уявлю ці полчіща саранчі, яка кожного дня приходить в державні кабінети і робить рівним рахунком ніх@я корисного.
Чекаємо проривних ініціатив в сфері цифровізації Державної регуляторної служби України від пані Яблонської, експертки в ІТ.
10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів