Рахунок у Польщі для не-refugee: потрібна порада

Всім привіт! Пам’ятаю, що десь колись саме на доу зустрічала таке обговорення, чатів повно, а знайти нічого не можу. Підкажіть, будь ласка.

З початком повномасштабної війни я свідомо залишилися в Україні, бігти не планувала і не планую. Також я доволі безпечно ставилася до якоїсь фінансової подушки, усі вільні кошти йшли на донати. В минулому році серйозно захворіла та зрозуміла, наскільки важливо таки мати резерв на імьордженсі випадок. Через кілька років планую операції, тому якісь інвестиції у нерухомість-акції-крипту не моя тема. Я хочу не заробити на депозиті, і навіть не перекрити інфляцію, а ось хоча б тупо десь гроші зберігати. В українському банку доволі ризиково, я не хочу, щоб в якийсь момент мені просто пообіцяли, що мої гроші мені обов’язково поверне сусідня держава, коли її забов’яжуть, змусять та тричі переконають. Під подушкою теж зберігати не хочу по зрозумілим причинам. Зупинилась на депозиті у польському банку. Тут у мене є суттєва перевага перед колегами іншої статі, мені дозволено виїзджати за кордон (абсолютно щиро співчуваю читачам чоловічої статі).

Наразі я проїздом (їду по питанням здоров’я далі) знаходжуся півтори доби в Польщі. Я зупинилася на банках Pekao та Millennium, бо на своїх сайтах та на записі на гарячій лінії вони стверджуювали, що для відкриття рахунку мені потрібен лише закордонний паспорт.

І ось тут почалися проблеми. По факту на гарячих лініях оператори сказали, що мені потрібен песель та адреса у Польщі. На лінії pekao оператор сказав, що кожне відділення саме приймає рішення, то я маю тупо спробувати. В результаті я сьогодні обійшла кілька відділень, де чесно казала, що хочу відкрити рахунок, мета — для зберігання коштів, але в Польщі не проживаю, адреси та песелю не маю, громадянство українське, заїхала на територію країни сьогодні (тобто формально після 24 лютого). Мені усюди відмовили.

Питання до тих, хто має рахунок/картку/депозит у Польщі, але не біженець, не проживає у країні: народ, як ви це зробили? Бо я щось начиталась на форумах, як це просто і легко, надивилась на сайтах банків, що ніяких інших документів непотрібно, а тепер трохи підзависла. Маю ще завтра годину до поїзду, та буду через три дні їхати в зворотньому напрямку, якщо у когось є якісь лайфхак та поради, буду дуже вдячна.

Якщо я сильно туплю, не соромтеся це сказати. Я просто дійсно дуже далека від теми.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Халлоу, а хтось знає як оформити через довіреність, чи це можливо і який алгоритм дій?

Мабуть ніяк, наскільки знаю всюди безпосередньо у відділенні має бути присутня сама та особо для якої відкриваєтся рахунок. Це якщо мова про звийчаний рахунок. Можливо для якихось ВІП-клієнтів та інвестиційних рахунків і робиться виключення.

Це було одразу ж після війни (випустили, бо багатодітний батько). Тоді ще взагалі держава Польща не встигла зрозуміти що робити з біженцями. В Україні користувався послугами Укрсиб, котрий у французькій групі BNP Paribas. Ось у них в додатку була реклама про безкоштовне відкриття карткового рахунку в польському BNP Paribas лише з українським ідентифікаційним кодом. Але в мене не було термінової потреби і поки я зібрався поїхати в банк, вже встиг отримати PESEL UKR. Тому не перевіряв чи дійсно працює варіант з українським ідентифікаційним кодом.

А щодо адреси в Польщі. Тут що важливо, але мабуть саме вашого кейсу не стосується, що картку для фрілансера JDG (польський ФОП) мені прислали поштою на ту адресу, яка була вказана мною. Можливо вам це не знадобиться зовсім, якщо картка інстанс без імені власника. Але якщо у вас нема ніякої адреси в Польщі, то я навіть не знаю. Спробуйте вказати адресу готелю де зупинилися, тільки без вказування що це готель.

Я вже в іншій темі десь описував, що тут нема поняття «прописка», точніше є така штука як «zameldowanie», але воно необов’язкове. Можна скористатися таким поняттям як «декларування» — добровільне повідомлення про місце перебування. Тут застереження — не можна вигадати адресу зі стелі, бо неправдиве подання інформації це правопорушення. Тому адреса де ви зараз зупинилися в готелі чи деінде мала би підійти.

Потрібен польський номер мобілки, не знаю чи він у вас є, деякі оператори все ще мали б надавати сім-картку для українців безкоштовно.

Ну а про тарифи польського BNP Paribas скажу, що вони не найдешевші. Тут в темі є інші коментарі, так от вони або взагалі вже не актуальні, або ж актуальні лише обмежений час після відкриття рахунку.

Дуже сильно напрягало, що при додзвоні на інфолінію вони визначають за моїм номером що я з України і ставлять мене в чергу до україномовного оператора, яких дуже мало і чекати можна вкрай довго. Річ у тім, що я володію польською вільно і мені україномовний оператор абсолютно не потрібен. Прохання вимкнути для мене таку опцію щоб я потрапляв у чергу з польськомовними операторами проігнорували. Перейшов на спілкування через повідомлення в інтернет-банкінгу. А потім з часом зникла потреба до них звертатися, бо насправді все чи більшість можна налаштувати самостійно.

Ще цікаво, що банк проводить якісь опитування по телефону. Можна в інтернет-банкінгу знайти і вимкнути цю галочку, тоді не будуть дзвонити, але тоді на якусь символічну суму буде вища оплата за послуги.

PKO відкривав без песеля.

Знайомий відкривав в Pekao ~2 місяці тому, потрібно було тільки паспорт і польський номер.

чесно казала, що хочу відкрити рахунок, мета — для зберігання коштів, але в Польщі не проживаю, адреси

Напевно в цьому і проблема, адресу потрібно вказувати, я вказував адресу готелю де жив.

На початку березня я відкрив (чи мені банк відкрив) рахунок у PKO, не плутати з Pekao. В місті Йелена Гура.
Умови:
1) Тільки паспорт.
2) Польська адреса потрібна, щоб вислали туди картку, дав адресу знайомого (за його погодженням). Бо без адреси не погоджувалися відкривати рахунок.
3) Зручно мати польский номер, щоб працювати з додатком. Можно без номеру, це менш зручно, але якщо операцій не багато, то йде норм, дають картку із скретч-кодами — вистачить на 50 операцій.
В мене рахунок на 3 валюти — злотий, доллар, євро — для кожного окремий ІБАН, зручно.
В тому відділенні є україномовний оператор — дівчина з Харкова, допомагала. Якщо у іншому відділенні не буде такої людини — не дуже страшно, польська мова зрозуміла відразу більш ніж наполовину, решту можна з’ясувати за допомогою гугл-перекладача.

Успіху!

Citi Handlowy відкриває просто по паспорту, без доків про проживання. Адресу можна будь-яку вписати при відкритті акаунта

Аватарка. Тер волосину на екрані.

Ще в когось була зла аватарка — gif з мухою що лазила, інстинктивно перша реакція зігнати з екрану.

Проблема в тому що з часом умови змінювались тому досвід тих хто відкривав рахунок раніше може бути нерелеватним. Зараз передивлюсь що тут написали в доповню.

Доповнюю. З мого досвіду Millennium, а також mBank(не пам’ятаю чи його перекупили), Santander, Alior та інші популярні у заробітчан банки не підходять — вони в більшості вимагають або візу, або якийсь документ що засвідчує право на проживання (студент, школяр, працюєш за місцевим дозволом без візи).

Я збирав інформацію, обзвонював деякі банки і станом на 2019 список був приблизно такий: Getin (зараз вже Velo), Pekao, ING, PKO, Pocztowy, BNP Paribas. В перших трьох я відкривав рахунки особисто, інши просто перевіряв на можливість.

Зараз це може не дуже актуально, принаймі цей рік бо багато банків скасували плату за неактивний рахунок, але раніше BNP Paribas був єдиний в якому плати за рахунок не було взагалі. Звісно ця плата не розорить, але по трішечки гроші з’їдає.

З документів з собою обов’язково брати паспор та код. Кода питають не всюди, чи скоріш раніше не питали. Але код треба мати на випадок якщо його спитають. В деяких банках просять ще один документ для ідентифікації тож якщо є ВУ чи щось таке з фотографією — треба взяти.

Польський адрес банки вимагають лише для: а) чисто формальностей б) для висилки на цю адресу картки. Тому треба дізнатись чи є в банках миттеві або віртуальні картки і почати з цих. Миттеву раніше давали в Getin (тепер Velo), віртуальна є в ING і з нею рахунок також безкоштовний як і в BNP Paribas. Ще в Pekao раніше була можливість вислати карту не на польський, а на український адрес, хоча формальний польський все одно знадобиться.

Можна ризикнути та відкрити рахунок в британських банках: Wise (в минулому TransferWise), Monese або Monzo.

Власне в Wise це взагалі неризиково, проблема лише в тому що там не буде навіть віртуальної карти — вони здається перестали оформлювати її українцям. Але можна платити банківськими переподами по всій єврозоні, а також через польський Elexir злотими.

А от два інших офіційно українцям що не мешкають в ВБ рахунки не відкривають, але це можна обойти. Ци воно треба — це вже, Вам, Дарія, вирішувати. Безпосередньо перед 24 і мабуть в десь через невеликий строк після перемоги над дегенератами перекинути гроші хай і з втратами на комісії можна було доволі легко що в Польшу, що в Великобританію. Так само і через використання криптовалюти хоча тут є потенційна небезпека у вигляді податків які теоретично можуть бути донараховані українською податковою якщо вона про це дізнається. Тож згадав я про це суто для інформації — варіант рахунку в Польщі все ж простіше.

Ще така деталь: деякі банки мають відділення з співробітниками що розмовляють російською або українською. Раніше вони були у Getin (тепер Velo) та Pekao. Це дуже спрощує процес відкриття.
Ну або пошукати когось з біженців, заробітчан хто може допомогти у якості перекладача.

Ще забув про телефон. Бачу що ви вже з цим зіткнулись. Я не перевіряв чи всі банки дозволяють вказати український номер і просто за рекомендаціями придбав польський і відкривав рахунок з ним. Але зараз у Velo та ING в мене вказані вже українськи номери телефонів. Хоча з досвіду користування вони не дуже то і потрібні, хіба що дзворини у службу підтримки (україномовна підтрімка була у Velo та Pekao).

В PKO відкрили рахунок по українському заграну без песелю і погодилися як адресу для отримання картки вказати адресу відділення. Пізніше приїхала в відділення і забрала картку. Але це вдалося тільки в другому відділенні, в першому відмовили.
Здається, BNP можуть одразу надрукувати і видати картку.

Взиму відкрила рахунок у PKO Bank Polski, у відділенні біля вокзалу у Перемишлі. Краще одразу мати мобільний номер польський (там на вокзалі можна взяти безкоштовний). І адресу будь кого знайомого хто живе у Польщі, бо на цю адресу вони відпралять пластикову картку. І закордонний паспорт, більше нічого не треба. Я відкрила рахунки одразу в злотих і доларах, і одразу ж можна покласти кошти на рахунок.

Яку суму можна було покласти? Є якісь обмеження при відкритті валютного разунку?

Здається до 10к не питають, потім можуть попрохати документи, що підтверджують походження коштів. Але краще перепровірити інформацію

Теоретично вже від 1к євро в еквіваленті може банк запитати походження, на практиці від 15к євро інфа передається у фін моніторинг і відділ по боротьбі з фінансуванням тероризму і там вже як пощастить

Я з такими ж вхідними даними рік тому відкривав рахунок у відделенні pekao навпроти вокзала Warszawa Centralna

Дякую! Мені також підказали відділення pekao в моєму місті, де оформляли рік тому лише за паспортом, але, на жаль, мені вчора там також відмовили. Чи у них змінилася політика, чи все дійсно дуже залежить від співробітника.

BNP Paribas спробуйте. Здається, вони відкривають рахунки просто по закордонному паспорту

Дякую! Може, комусь знадобитися інформація: так, оформлюють, була щойно. Просять паспорт + пластиковий айді. А я не взяла права, в дії — не варіант :( Натомість дзвонила зранку до них у контакт центр, там запевнили, що потрібен лише паспорт. Після відділення передзвонила знову, інша оператор сказала, що айді дійсно потрібен

Підписатись на коментарі