«Ти б ще ракетобудування обрала»: Як я світчуся у Data Science в 30 років та без технічної освіти

Привіт, мене звати Катерина Богуславська. Я — технологічна журналістка, яка понад рік тому вирішила світчитися у Data Science.

Сьогодні ця спеціалізація як ніколи користується популярністю. Так, у рейтингу 50 найкращих професій США від Glassdoor дата-саєнтист вже 7 років не полишає трійку лідерів (у 2022-му посів 3 місце). Попит на подібних спеціалістів спровокований активним розвитком ШІ-сфери. Наприклад, тільки у 2022 році венчурні капіталісти вклали у неї $67 млрд. Подальше накопичення даних, прагнення компаній впровадити ШІ у свою діяльність та хайпові теми на кшталт ChatGPT сигналізують хіба про те, що з часом попит тільки зростатиме.

Утім, Data Science має високий поріг входу — світчнутися у сферу непросто. У цій статті я хочу розповісти про свою мотивацію для опанування цієї спеціальності, низку труднощів, з якими зіштовхнулася та уроки, які з цього винесла. Сподіваюся, вони допоможуть зекономити час іншим новачкам у сфері.

Чому Data Science

За освітою я — магістр культурології Могилянки. Мені завжди подобалася робота з інформацією, тому понад 5 років я працювала на позиціях, так чи інакше повʼязаних з медіа. Спочатку редакторкою у кількох інтернет-виданнях, далі — координаторкою проєктів медійної громадської організації та, зрештою, — технологічною журналісткою у виданні Vector. На своєму останньому місці роботи я створила близько 800 матеріалів — новин і статей, добірок та інтервʼю, адаптованих перекладів і нативної реклами.

У певний момент я зрозуміла, що хочу не просто писати про технології, а й спробувати щось опанувати. Я прагнула навчитися обробляти великі обсяги даних, дізнатися про більш технологічні методи роботи з інформацією. Саме тоді я вирішила подивитися у бік Data Science. На той момент мої знання про сферу обмежувалися древніми кліше на кшталт «найпривабливішої професії 21 століття» (Ще у 2012 році у виданні Harvard Business Review вийшла відома стаття Data Scientist: The Sexiest Job of the 21st Century, що пророкувала надзвичайну популярність цій спеціальності).

Щоб краще розібратися, що це за сфера і чи підходить вона мені, я прочитала книгу Джона Келлехера та Брендана Тірні «Наука про дані. Базовий курс». Її автори у доступній формі розповідали про машинне навчання, задачі дата-саєнтиста та різні цікаві кейси.

Зокрема, мене приголомшила історія, яку автори взяли з публікації The New York Times. Якось до одного з магазинів американського ритейлера Target прийшов розлючений батько дівчини-підлітка. Він показав менеджеру магазина купони, який торгова мережа надсилала їй. Виявилося, що його неповнолітній доньці пропонували рекламу одягу для вагітних та інші товари, пов’язані з материнством. Менеджер вибачився перед ним та за кілька днів передзвонив, щоб зробити це знову. Проте цього разу просив вибачення вже ініціатор конфлікту. Виявилося, що його дочка справді вагітна — просто торговельна мережа дізналася про це раніше.

У Target знали: під час великих змін у житті покупці більш схильні до придбання нових товарів. Тому, проаналізувавши споживчі патерни, компанія навчилася визначати вагітність своїх клієнток. Зокрема про це сигналізувала вибірка з 25 продуктів, таких як лосьйон без запаху чи певні харчові добавки.

Хоча ця історія балансує на межі етичності, вона непогано ілюструє суть Data Science: пошук прихованих закономірностей, що здатні вирішувати проблеми та приносити користь бізнесу і не тільки.

Після цієї книги я зрозуміла: це саме те, чим би я хотіла займатися. Хоча я не мала технічної освіти та досвіду у програмуванні, все ж вирішила, що спробувати варто. Колись давно я закінчила фізико-математичний ліцей, тому уявлення про точні науки у мене було. Оскільки моя зацікавленість стрімко зростала, я перейшла зі штатної роботи на фриланс, почала потроху вчити Python та невдовзі записалася на свої перші курси в одну з українських IT-шкіл. З початком війни кількість текстів у роботі зменшилася, і я вирішила приділити навчанню практично весь свій час.

Чудовисько Франкенштейна, або високий поріг входу

Щоб «увійти» у Data Science, треба опанувати доволі багато компетенцій. Як мінімум, потрібно:

• знати статистику, матаналіз і лінійну алгебру;
  • вміти програмувати на Python;
  • працювати з базами даних та SQL;
  • розумітися на машинному навчанні.

І це лише більш-менш універсальні компетенції, не кажучи вже про знання того чи іншого домену.

Один з моїх улюблених блогерів Кен Джи (Ken Jee) у відео з провокативною назвою «Чому ви, ймовірно, не станете дата-саєнтистом» жартома називає спеціальність «чудовиськом Франкенштейна». Він зазначає, що різноманіття скілсету формує високий поріг входу. Не кожен може бути мотивований достатньо, щоб пройти цей шлях.

На мою думку, це той аспект, який обовʼязково варто враховувати. Опанування такої комплексної спеціальності — це марафон, а не забіг. Коли у мене в черговий раз щось не виходило і я була через це сильно засмучена, мій хлопець сказав:

«Це дуже складні речі, які не можуть вийти з першого разу. Ти б ще ракетобудування обрала і дивувалася, чому не отримуєш миттєвого результату».

Як не вбити свою мотивацію у зародку

На моєму шляху були два моменти, коли я була готова поставити хрест на всій історії зі світчем у Data Science. Обидва вони повʼязані з невдало обраними курсами на перших етапах навчання. Так, коли я тільки починала опановувати Python, то звернулася, певно, до найнуднішого курсу з Udemy. Вже за тиждень він практично повністю відбив у мене бажання займатися програмуванням.

Але тут втрутилася доля. На дні народження подруги я розповіла про цю ситуацію і людина, яку я вперше бачила у житті, порадила мені іншу навчальну платформу. Вона мені сподобалася, і невдовзі я таки опанувала основи Python.

Другий епізод стався тоді, коли я вже мала гарну базу і прийшла прокачувати машинне навчання в одну з відомих українських IT-шкіл. Лектору не бракувало компетенції, але заняття були неструктурованими та затягнутими. Я втомлювалася від хаотичної подачі інформації, мені почало здаватися, що я перегоріла. Тоді я навіть вирішила припинити навчання на середині курсу. Але згодом усвідомила, що мені так само цікаво проходити різні онлайн-програми та читати статті, як і раніше. Стало зрозуміло: проблема була не в матеріалі, а в його подачі.

Існує досить дивна ідея у стилі репресивної педагогіки: той, хто хоче навчитися, навчиться за будь-яких обставин. Але це не так. У світі, де існує шалена конкуренція за увагу та надзвичайне різноманіття контенту, наші вимоги до нього теж зростають. Інформація має бути цікавою або принаймні логічно викладеною. На інше вже немає часу.

«Пастка» онлайн-курсів

Після невдалого досвіду з курсом в IT-школі я зосередилася на самонавчанні. Проходила онлайн-курси один за одним, читала різні матеріали, робила конспекти. Спочатку мені здавалося, що все йде як треба. Але згодом я зрозуміла, що мені банально бракує зворотного звʼязку. Я не могла адекватно оцінити свій рівень знань, не розуміла, що зараз відбувається у сфері, не знала, варто мені вчити все підряд чи вже обрати напрям. Один курс закінчувався, починався інший, а розуміння, скільки їх ще потрібно, не було.

Тоді я вирішила взяти персональну консультацію у менторки, яка викладала на курсах Python for Data Science, де я отримала солідну базу знань. Буквально одна зустріч, де ми пропрацювали мої запити, принесла більше користі, ніж кілька тижнів, якщо не місяців самонавчання. Я зрозуміла, що хочу сконцентруватися на NLP, дізналася, з чого мені почати, отримала фідбек щодо свого резюме та багато іншого.

Пізніше, коли я знову відчула, що потребую зворотного звʼязку, я вже не вагаючись взяла консультацію в експертки з NLP. І знову це було надзвичайно корисно: ми проговорили те, якими проєктами мені варто доповнити портфоліо, які бібліотеки довчити та як підтягнути знання з лінгвістики.

Важливість комʼюніті

З попереднього пункту логічно випливає наступний: ментори та комʼюніті допомагають прогресувати набагато більше, ніж може здаватися на перший погляд. Онлайн-курси — це база та гарний старт, але ніщо не замінить спілкування з практиками.

Наприклад, у січні-лютому я потрапила до школи «NLP for Good: tune your bot from scratch» від некомерційної організації AI HOUSE (частина екосистеми Roosh) та IT-компанії Master of Code Global. Цей досвід сильно відрізнявся від самонавчання з двох причин. По-перше, я отримала змогу працювати над проєктами у команді зі спеціалістами-практиками та студентами технічних спеціальностей.

По-друге, навчання прокачало мій нетворкінг, що вже дуже скоро дало свої плоди. NLP-інженерка Софія, з якою ми були в одній команді, запропонувала мені парт-тайм участь у її фриланс-проєктах. Я дуже зраділа такій пропозиції, адже для новачка відсутність досвіду — найболючіша проблема.

Порада «йти до людей» під час опанування нової професії чи вміння видається банальною, але вона працює. Онлайн-курси не розкажуть про актуальні можливості і не запросять на стажування :)

Не боятися «обнулитися»

Якщо у медіа я вже достатньо сформована спеціалістка, то у Data Science мені треба було прийняти той факт, що я новачок. Щоб витримати внутрішнє напруження, яке виникає через це, потрібно памʼятати про дихотомію growth mindset та fixed mindset.

Коли розумієш, що будь-які вміння можна опанувати, варто лишень інвестувати у справу достатню кількість часу та зусиль, ти на стороні growth mindset. Але щойно починаєш думати, що люди ледь не народжуються зі знанням алгоритмів машинного навчання, а ти зі своїм бекграундом ніколи цього не осягнеш, вмикається fixed mindset.

У останньому немає розвитку — тільки картання та відчуття приреченості. Зараз я переважно спілкуюся зі студентами і надихаюся від того, що можу багато чому у них навчитися. Також, коли я думаю, що мені вже пізно змінювати карʼєру, на допомогу приходить це відео «Why You Still Have Time To Change Career».

Зараз всі ці 15 місяців, які я інвестувала у нову спеціальність, можуть здатися великим часовим проміжком. Але чи здаватиметься він таким, коли мені буде 40, 50 чи 60 років? З майбутньої перспективи цей період вже не виглядатиме таким довготривалим.

Що далі

Наразі я подаюся на усі можливі освітні ініціативи та шукаю свою першу фул-тайм роботу. Увійти в IT-сферу тоді, коли кількість відгуків на вакансії сягає рекордних показників, — задача із зірочкою.

Звісно, мені б хотілося розповісти історію з доконаним видом дієслова у заголовку: «Як я світчнулася у Data Science в 30 років та без технічної освіти». Але будь-якому «успішному успіху» завжди щось передує. І оскільки моїм головним рушієм є цікавість, мене радує не лише кінцевий результат, а й шлях до нього.

Підсумок

Якщо ви думаєте над тим, щоб світчнутися у Data Science, я б порадила:

• мати на увазі високий поріг входу;
  • обирати тільки курси, де подача матеріалу вас надихає;
  • за будь-якої можливості отримувати зворотний звʼязок від спеціалістів з реальною практикою;
  • якомога швидше стати частиною професійного комʼюніті;
  • не боятися «обнулитися» та стати новачком;
  • цінувати не лише кінцевий результат, а й шлях до нього.
👍ПодобаєтьсяСподобалось28
До обраногоВ обраному9
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Тобто ви ще не знайшли роботу але вже даєте поради щодо того як вчитися і як її шукати?"...до богів які закінчили куриси і відразу починають продавати свої питань немає"

Все таки краще дата сайенс ніж кодити жаваскріпт за мінімалку :)

Класна історія! Але все таки свічер тут особливий, фізтех ліцей, пощастило з хорошим ментором ну і тех журналістка мабуть має широкий кругозір.

Все одно класна історія

Добре, що написали про це.
Але я, як зануда, маю декілька зауважень. Навіщо писати слова «світчнутись», «ком’юніті», якщо цим словам є нормальний переклад? Я розумію, коли в українській немає альтернатив, тоді доводиться запозичувати. Але ж тут звичайні слова.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Щоб «увійти» у Data Science, треба опанувати доволі багато компетенцій. Як мінімум, потрібно:

А як щодо курсів статистики, матаналізу, лінійної алгебри? (адже технічної освіти ви не мали з ваших слів) Як ви підтягнули свої знання в математиці?

іншу навчальну платформу. Вона мені сподобалася, і невдовзі я таки опанувала основи Python

вважаю некорректним, коли ви називаєте платформу Udemy з найнуднішим курсом і не називаєте іншу навчальну платформу де вам сподобалось

Есть ли вообще смысл изначально учиться и тянуть до должности DS? По-моему, для джунов в Украине практически нет специальностей. Проще уже подтянуть SQL, Python и условные Tableau/Power BI, чтобы в аналитике сначала поработать

Бажаю вам удачі! Тільки от правда не зрозуміло навіщо ви написали цю статтю до того як вже, власне, свічнулися. Думаю мабуть шукаєте підтримки чи поради. Не впевнений що цей форум підходяще місце для цього, можливо краще було би сходити до психолога.

Тільки от правда не зрозуміло навіщо ви написали цю статтю до того як вже, власне, свічнулися.

1) Покращення візібіліті в спільноті, що спростить пошук роботи
2) Оплата за статтю (дехто стверджує, що не всі статті тут пишуться безоплатно)

Тобто ви ще не знайшли роботу але вже даєте поради щодо того як вчитися і як її шукати?"...до богів які закінчили куриси і відразу починають продавати свої питань немає"

А чому ні? На ринку праці зараз такий ажіотаж, що не загубитися серед сотень інших співшукачів — ось справжня задача з зірочкою. І важко людям з досвідом, не кажучи вже про новачків. Тому, замість стукати в сотні дверей, можна прорекламувати себе, написавши допис на форумі найбільшої ІТ спільноти в Україні. З висоти своєї дзвінниці можу сказати: nice try good luck.
Якби не мішок сумніві, можливо я б і сам намагався привернути до себе увагу через дописи в ком’юніті.

Скоро будуть писати статті після того як книжку на змісті відкрили)))

Про математику якось не розкрито, у вас був вже достатнiй рiвень, чи ви теж вчилися?

Випускники фізико-математичних ліцеїв з топ-20 рейтингу ЗНО, які мають учнів-призерів міжнародних олімпіад з математики, фізики та інформатики, мають дуже хороший рівень математичної підготовки, подекуди кращий, ніж випускники посередніх технічних університетів або навіть посередніх факультетів найкращих технічних університетів. Авторка в статті згадувала, що вчилася у фізико-математичному ліцеї. Якщо це УФМЛ, Лідер, Природничий, Русанівський чи якийсь інший фізико-математичний ліцей з топ-20 рейтингу ЗНО, який має ще й учнів-призерів міжнародних олімпіад з математики, фізики та інформатики, то авторка може навіть і не здогадуватися, наскільки важче буде пройти описаний нею у статті шлях «світчерам» «перемикачам», які закінчували звичайну школу (і це при тому, що роботу в галузі Data Science на момент написання обговорюваної статті вона ще не отримала).

Неуважно читав статтю, дiйсно написано, значить автор має бонус до свiтчу

Не рідко випускники фізматів просто жанглюють математичними патернами без адекватного розуміння, як реалізувати ці знання для вирішення бізнес-завдань + зустрічав чимало цих рєбят, що страждають «синдромом вавилонської вежі» і мають проблеми з критичністю, а в роботі з данними, ніяк без чистого мислення та когерентної аргументації.

Щодо таймінгу:
1) Відкриваєш KhanAcademy та вивчаєш шкільну математику, матан, лінійну алгебру та матриці.
2) Відкриваєш Practical Statistics for Data Scientists і щолкаєш статистику
3) Дожимаєш все з ChatGPT
4) Пишеш самарі та організовуєш інформацію

Мій естімейт, 4-6 місяців на 80/20 вивчення, якщо людина вмотивована та організована

6 місяців на 80/20 вивчення

це мабуть, якщо людина дуже талановита і вчити по 10 годин на день, тобто в працюючої людини за шість місяців не вийде, а вийде за кілька років. А от у випускника фізмата вийде значно швидше, ще й «без відриву від виробництва», за два-три тижнімісяці 99/100.

розуміння, як реалізувати ці знання для вирішення бізнес-завдань

Це вміння з досвідом приходить, проходячи 4 наведені пункти цього розуміння теж не вдасться набути.

зустрічав чимало цих рєбят, що страждають «синдромом вавилонської вежі» і мають проблеми з критичністю

Ну тут мені якось краще пощастило, з усіх знайомих випускників фізматів не знаю жодного, який мав проблеми з критичністю — можливо маю недостатньо багато таких знайомих.

Да, но нет.
Точнее, «выучить» — не получится точно. Выучить основы, чтобы понимать куда рыть когда появится реальная задача — вполне возможно.
И с ChatGPT надо осторожнее. Эта адская балалайка иногда начинает нести откровенную (но правдоподобную, что хуже всего) чушь. Сам недавно с таким столкнулся.

а що за курси не сподобались?

Мені теж цікаво, буду вдячний за відповідь.

Підкажіть, будьласка, які сподобались і які ні. Дякую.

напишіть, будь ласка, які сподобались, а які ні

До речі наче реально порівняно багато жінок у Data Science, принаймні у нас. Цікаво б обговорити, чому.
Жінкам це чомусь більш цікаво? Бо там є NLP, а жінки ж люблять вухами?

Можливо, тому що в DS потрібно знати статистику і методи стат аналізу, яким вчать наприклад соціологів і економістів. Серед яких, в свою чергу, досить багато (якщо не більшість) — жінки

Добре, що написали про це.
Але я, як зануда, маю декілька зауважень. Навіщо писати слова «світчнутись», «ком’юніті», якщо цим словам є нормальний переклад? Я розумію, коли в українській немає альтернатив, тоді доводиться запозичувати. Але ж тут звичайні слова.

Я розумію, коли в українській немає альтернатив

Наприклад? Як одним словом охарактеризувати закидання професії зі складною необхідною освітою, багатьма роками практичного досвіду чи навіть покликанням, заради грошей і умов праці?

Нк «перемикнутись» нормально.
Хоча це і калька з свічнутись

Не нормально, воно не поширено і від того ріже зір

Тобто ю мін, що краще імплемент деякі інгліш слова кирилицею? Гуд, ай лайк!
Хештег добіса точний укр переклад

Так, ай мин итс нормал юзати інгліш слова такі як «світчнутись», «ком’юніті», мітінг, та інші

Лет мi спiк фром зе верi дiп оф май харт. Сом вордс джаст донт хев енi прiсайз транслейшн iн юкрениан.

воно не поширено і від того ріже зір

Можа захайрити тіму для спредінгу.
Черех деякий час айкаттінг зникне :-)))

+ Переключитись
+ Перевчитись
+ Змінити напрямок

На мою думку, це халтура, в дусі перекласти в документації streams і threads як «потоки» і залишити без додаткових пояснень.
«Свічнутись» — несе конкретне, специфічне забарвлення (розмін покликання і/або досвіду на гроші і кон’юктуру ринку), «перейти» — ні.

та думаю тому ж чому сисадмінство мертве, автоматизація

ще не вмерлий дата сайентіст потребує пачки дата інжинерів щоб ефективно працювати, це накладно, підписка на якийсь DataGPT стане в тренді

якісь глибокі датасайенси залишаться, так само як десь ще працюють досі сисадміни, на решту чекає роборабство

та да, але сисадміни теж так думали, шо той клауд, а це було років 10 тому всього, може трохи більше

я не згоден що дата сайенс прям вже мертвий, але ходячий зомбі так точно, питання часу коли якісь 80% кейсів можна буде покрити підпискою якогось сервіса в ажур

клауд інженіринг теж мертвий )

Я вообще планую вже якусь веганську забігаловку, це айті все в жопу котиться один хрєн усюди

Ще трохи і phd з експертизою в трьох областях будуть горлянки гризти за вакансію щоб іпотеку собі дозволити

Сінгулярність йбвм, вже зачекались

чого всі думають що в когось проблеми )
та все чудово і професії й скіли просто поміняються звісно

але журналістки що свічнулись в дата — чим вам не дзвіночок, що люди дешевшають :)

чекатиму вас в гості, зварю вам кохве )

ваше ЧСВ

та я тільки за, не треба на мені тут психологію практикувати, бо почну практикувати на вас свою )

Більше людей — більша конкуренція — менші зарплати. джуни вам розкажуть

Це просто значить що поріг входу низький

В мене схожа історія

Але от у авторесси інша,

От якийсь студент прийде, сяде за якийсь модний інтерфейс, заварить каву і робитиме вашу таку прям спеціалізовану роботу за половину вашої зарплати

І ще буде з тебе ржать, що ти там свій спарк джоб колупаєш, а вона вже в моднявому SparkJobGPT все зробила і навіть слайд дек красивий, а в тебе візуалізація ще в беклогу десь

А хто вам сказав, що я на місті буду стояти? За той час, як і раніше з Java -> BigData, я світчнуся наприклад у Cyber Security

© every devops/cloud/data engineer out there

зовсім така ідея не на поверхні, жоден інжинер так не думає і не буде жодної конкуренції, вакансій вистачить на всіх ))

в тому вагончику місць усім просто нема

Ну цим можна взяти це да

Хороші люди всюди треба, але золоті часи мені здається проходять

Може я й перебільшую, ніхто ж не знає, але щось мені чуйка каже буде сінгулярность айтішна в більшості і стане айтішнік чимось типу гайки й працівника фабрик початку 20ст. гайка з інтелектом, але тим неменш не унікальна й не така творча, не настільки принаймні щоб це можна було любити

В вас викривлене професійним досвідом сприйняття того, що коїться навколо.
Найбільший шар роботи полягає в трансформації абстракцій від менеджмента до інструментів автоматизації, — як «останній кілометр» в провайдерів інтернета.
Бо все ще є (і не планують нікуди йти) люди, навіть вчорашні програмісти, які на менеджерських посадах вже не хочуть технічно включати голову бодай на 30%, щоб сформулювати задачі як слід, бо це складна робота.

Бо все ще є

природна текучість і зміна роботи людей зроблять свою справу.

Кожен корп одного дня матиме якийсь нужний проект з трансформації на нову платформу дата. Він займе багато часу і всі будуть плюватись, колупаючи цей безкінечний проект, але він закінчиться

А ще років через 5 після того буде криза і звільнять старий баласт, який просто жме педалі кавомашини на кухні

Селяві

Будь який data lake/data warehouse/data lakehouse сам себе не побудує,

Це ж як раз дата инженегри

Надзвичайно крута історія!

Без освіти як Спартак субота

Кулінарний техніккум теж не усі закінчували, як і общепит, та все ж готують поїісти. Та і на курсах і по фильмах професійних кухарів, можна навчитись відтворювати страви не гірше за них самих кухарів. Звісне не на тому рівні щоб одразу працювати в ресторані високої кухні з купою зірок Мішлен щоб дістатись автоматизму швидкості і якості, та усе ж непогано, те саме з водінням авто, лековушку водити не те саме, що вантажівку та її обслуговувати. І тут те саме — сам Tensoflow чи PyTorch не створити, але навчитись користуватись для створення таблиці признаків і т.п. можна. Що стосується лікарської діяльности, то вже інша справа — тут як із автобусом вчитись треба, бо занадто легко людей вбити можна.

Мішлен

I just realised що в україні це не приживеться :)

З автобусом не коректний приклад)
Тому що водій у тому самому човні, та не хоче загинути)

А от лікар уже не в тому самому човні.
Як консалтинг. Порадив щось. Наступний.

Краще вже загинути за рулем уві сні, ніж як лікар, що зарізав пацієнта, а потім мотається по судах чи тюрмах 😎
Чорний гумор...

лол, як 95% QA і 60% девелоперів)

Дуже класна мотиваційна історія. Особлива подяка за лінки на відео, які слід передивитися новачкам.

Про молодих студентів, які народилися з скілами — жиза)) Іноді відчуття, що вони вже років 5 штурмують обрану сферу. А потім виявляється, що вони на першому курсі універу))

Все таки краще дата сайенс ніж кодити жаваскріпт за мінімалку :)

Класна історія! Але все таки свічер тут особливий, фізтех ліцей, пощастило з хорошим ментором ну і тех журналістка мабуть має широкий кругозір.

Все одно класна історія

ніж кодити жаваскріпт за мінімалку

То ж 6500грн.
Не вірю що хтось джаваскриптить за стілтки 🤔😂

Українська жульналістика має настільки широкий кругозір що вони однаково не знають ні про що. Та і журналістика це взагалі не про знання а про дешеву жвачку для «бидла».

Та краще б в ракетобудування, але навряд туди свічнутися так просто

Він вже з баблом прийшов, тому його рекотобудування легко прийняло

Ну з бабосом навіть не було шансів, та він так і казав в якомусь інтерв’ю. Талант у чувака — не забереш

у нємців приказка про таке є

Alle sagten: das geht nicht. Dann kam einer, der wusste das nicht und hat’s einfach gemacht

einfach is зірочкою правда

Маск прийшов, бо в нього крута мама. На перший стартап вона йому з його братом віддала 10 тис.$ (далі вони крутились, як могли, а їх батько- мудак не дав ні пені, а віджав у Мей Маск практично все, і в 32 роки вона залишилась з 3ма дітьми). Взагалі, в 42 вона отримала 2у освіту ( вони переїхали тоді в Канаду і жили лише на стипендію. Бабуся Ілона Маска в 92 роки опановували цифровий дизайн ;) Так, що все там почалось з жінок (практично, як в Україні, з Катерини Ющенко)

почалось з жінок (практично, як в Україні, з Катерини Ющенко)

а що там з неї почалось?

хясє, то це не та катерина ющенко

розрив просто

Ха. Таки да.
P.S. цікаво, як вона в ті часи пройшла чоловічий файрвол. Навряд тоді були програми, як от зараз, суто для жінок. Чи може просто хотіла цим займатися — і займалася, а не придумувала відмовки, що їй чоловіки палки в колеса вставляють?

все там почалось з жінок

Цікаво читати ваш логічний феміністичний ряд, де батько-мудак а мама ляля

Батько там може й мудак, але вони вже розвелись хз скільки були.

Але я вам відкрию велику таємницю, у всіх організмів зі статевим розмноженням все починається з жінок ;)

не дав ні пені

я б теж йому дав дулю погризти ) це ж перший урок бізнесу

як в Україні, з Катерини Ющенко

а як же юля і наталя і купа інших баб (жінками назвати не повертається сорі, з іншого боку катерина ющенко все таки леді)

На перший стартап вона йому з його братом віддала 10 тис.$ (далі вони крутились, як могли, а їх батько- мудак не дав ні пені, а віджав у Мей Маск практично все

Ouch

“When Zip2 launched, Musk only had $2,000 in the bank. Kimbal had a bit more, having recently sold his share in a College Pro Painters franchise, but most of their startup costs were covered by their father, Errol Musk, who gave them $28,000 to get going.”

“In 1995, Errol gave Elon and his brother, Kimbal, $28,000 to start their first software company, Zip2, according to Vance’s autobiography. As Rolling Stone reported, once Elon made millions after selling Zip2 and founding X.com and Paypal, he moved Errol, his then-wife and their children from South Africa to Malibu.”

Найобувати непедагогічно

Тоді почитайте книгу Мей Маск «Жінка, котра має план», де вона якраз і писала, як віддала свої заощадження синам на стартап (взагалі — дуже ризикована жінка, Маск — в неї)

Ну тут таке діло, сєлєбріті в книжках напишуть те що продається

Я не читав книгу Мей, але зацікавився тим пунктом і надибав що батя там таки не мудак, а підприємець. А розвелась вона коли в африці південній дозволили разводи. Як в будьякому разводі, кожен сам собі для себе прав ;) а single mom-героїня чудовий сюжет.

Як би там не було з їх сімейними ділами, очевидно що батя не такий мудак, а навіть дав недурну суму грошей

Я б от наприклад не дав і стою на свому, дав би дулю погризти. З FFF шукали б Fools, а якби знайшли то може потім ок.
Бачте старий Маск виявився сердешнішою людиною ніж я )

Книжку почитаю таки, дякую, маск мені цікавий

«Як я став мільярдером? Я просто прокидався о 4-й ранку, робив зарядку та їв авокадо» або «Моє перше нестерпне бажання після першого мільярду було розказати всім, як я його заробив».

Ми кажемо про себе те, не те ким ми є, а те ким би ми хотіли бути.

Якби вона не поїхала зі своїми дітьми в Канаду (не підтримувала перший час), ніхто не знає, чим би закінчились всі ті екперименти : може б діти повернулись в ПАР і десь стали наркобаронами чи щось подібне ;)

здохли б під забором від наркоти чи ножа, чи спилися скоріше, я без жартів

такий характер в соціумі створює проблеми )

Шо?? Там сімейка с непоганою історією і спадком як фінансовим так і інтелектуальним.
І Маск сам поїхав до прадіда в Канаду, а не мати переїхала зі своїми дітьми.

When Zip2 launched, Musk only had $2,000 in the bank.

Ремарка.
Тут напевно потрібно брати що уваги, що $2,000 in the bank насправді ледве вистачить щоб прожити так сяк місяці два у умовній Канаді чи ПАР.

То ж всі вони трішки того... Прибріхують...
😎

Бабуся Ілона Маска в 92 роки опановували цифровий дизайн

Так на пенсії можна займатись хоч чим.

Нажаль в Україні дуже мало людей які мають\будуть мати такий рівень здоров’я аби в 92 опанувати нову спеціальність

Головне, в 30 не вважати себе занадто старим, а роботодавцям, що люди після 40-ка мають йти з ІТ, бо мозок вже «фсе» ;)

Вы удивитесь, но в Украине очень много людей, кто в 60 и даже 70 начинает заниматься бизнесом и буквально за считанные месяцы сколачивает десятки миллионов. И студентов выдающихся много, кто в свои 18-19 уже крупный бизнесмен.

в 60 и даже 70 начинает заниматься бизнесом и буквально за считанные месяцы сколачивает десятки миллионов

миллиардов же, очевидно

Первый стартап Илона Маска — zip2.

Когда Илон Маск и его брат Кимбалл Маск основали Zip2 в 1995 году, они начали искать инвесторов для своего проекта. Их первым инвестором стала местная газета Palo Alto Weekly, которая вложила в компанию 6000 долларов в обмен на 10% ее акций.

Вторым ключевым инвестором компании стал Майкл Мориц, основатель и генеральный партнер фирмы Sequoia Capital, одной из ведущих венчурных капиталовложений в США. Майкл Мориц был впечатлен идеей Zip2 и вложил в нее 3 миллиона долларов в обмен на 22% ее акций. Эта инвестиция позволила Маскам расширить свой бизнес и привлечь новых клиентов

Мне, как обывателю, не понятно:
как двум студентам с одной лишь идеей некий инвестор доверил 6 миллионов долларов в ценах 1995 года, запросив всего-лишь 22% акций?

В новостях восточного соседа время от времени появляются статьи о том, как детям олигархов фонды выделяют миллионы на развитие бизнесов. Например вот:
news.rambler.ru/...​i-rossiyskih-chinovnikov
Смею предположить, что роль отца Маска, кто сколотил состояние на полезных ископаемых в Африке в развитии успешных бизнесов сына вами недооценена.

Разумеется, я не исключаю возможность того, что действительно нашлись инвесторы, кто проинвестировал миллионы в двух студентов, и которые не претендовали на контрольный пакет или какое-либо участие в стартапе.

Из книги:
Илон пытался убедить отца переехать в Америку и часто говорил, что хочет жить в США. Эррол противился таким мечтам и решил дать Илону урок. Он уволил домработниц! и велел Илону делать их работу самому: пусть узнает каково «быть американцем»

батько мудак, ну ви зрозуміли

Із статком в 300 мільярдів долларів, свічись куди завгодно. Зелений портрет Бенжамина Франкліна як відомо подобається усім.

КБ Южное, ГП

Державні організації

більше 1000 співробітників

Про компанію
Вакансії0
Розсилка

Разработка ракетно-космической техники

Зараз розміщених вакансій немає.

www.work.ua/jobs/by-company/1436388

Там в кращі часи не було чого ловити, типова в своїй основі гнила державна кормушка для одиниць і копійчана робота для інших. А ще гарний музей раритетної техніки, шкода що для того щоб це побачити треба там працювати і отримувати якісь бредові допуски.

Там вся хитрість в преміях як я знаю, хто вкалує та вміє — то може бути заробіток доволі не поганий, на середній мідловий в ІТ потягнути, щоправда на лідскій посаді. Музеїв в нас і так вистачає, включно на базі колишніх бойових ракетних частин, аеродромів стратегічної авіації і т.д.

Друг работал там инженером, какие то детали для спутников проектировал. зп как у охраника АТБ. все совковое, от людей до условий. Перешел в firefly, а там свои приколы, зп больше чем в КБ Южное, но меньше чем у девочки которая делает ногтики.

Підписатись на коментарі