Огляд найбільших шкіл англійської мови в Україні

Англійська мова для айтівця це база. Можна сказати, рівень володіння нею дорівнює можливостям та результатам, яких можна досягнути. Володіння нею напряму впливає на отримання вищої зарплати та просуванню по кар’єрній драбині.

З останнього опитування на DOU (зима 2023):

Рівень англійської помітно впливає на середню зарплату розробників, особливо Middle та вище. Різниця в медіанних зарплатах тих, хто знає англійську добре, і тих, хто майже не володіє нею, може сягати $1–2 тисячі.

Про школи

Мене звати Настя, я є UX/UI дизайнеркою. Я хочу вдосконалити свої знання англійської мови, тому я вирішила дослідити, які школи можуть допомогти мені у цьому. Моя мета полягала у порівнянні найбільших шкіл англійської мови в Україні. У цій статті я не буду говорити про безкоштовні ресурси, додатки та звичайні заняття з репетитором.

Для огляду я використала статистичні дані SimilarWeb та обрала школи з параметрами:

1. Кількість відвідувань веб-сайту понад 5 000 за місяць;
  2. Дані SimilarWeb про школу були наявні.

Список шкіл:

(П. С. логотипи клікабельні й можна подивитись, що то за школа)

Навчання відбувається онлайн по відеозв’язку з персональним викладачем, на інтерактивній платформі ED Class. Є мобільний додаток та можливість навчатися з локальним вчителем або носієм мови.

Дистанційне навчання проходить на онлайн платформі, що включає основний онлайн підручник та проходження спеціалізованих курсів, й регулярних розмовних клубів. Навчання проходить у програмі Zoom на базі гібридної інтерактивної платформи Notes by Green Forest + контроль за навчанням у додатку My Green Forest.

Школа англійської з адаптивним графіком. Навчання проходить в групах з викладачем на базі програми ZOOM + онлайн уроки на навчальній платформі 12 Tracks. Входить в сім’ю проєктів Green Forest.

Yappi — школа бізнес-англійської та ділової англійської мови. Навчання проходить в особистому кабінеті студента у програмі YCloud. Входить в сім’ю проєктів Green Forest.

Індивідуальне, парне та групове навчання. Все навчання проходить на платформі QuestEng з внутрішнім відеозв’язком. Щоб перенести заняття потрібно попередити мінімум за 8 годин до заняття. Можна обирати теми занять.

Міжнародна мережа шкіл англійської мови. Школа проводить уроки онлайн через платформу Students’ Zone для дорослих та сервіси ZOOM та Skype для дітей. Самостійно формуєте свій графік. Підручники в цифровому форматі.

Курси англійської — Cambridge Assessment English. Офіційний підготовчий центр при Grade Education Centre. Онлайн навчання через платформу Zoom. Тести контролю знань після кожного модулю.

Британська Рада — це міжнародна організація Сполученого Королівства. Навчання в малих групах або індивідуально. Курси ділової англійської, підготовчий курс Cambridge Assessment, MyClass та інші. Онлайн заняття проходять в Zoom.

Центр міжнародних іспитів з англійської мови та єдиний авторизований Платиновий центр Cambridge Assessment English в Україні. Курси англійської мови для дорослих, дітей та підлітків, курси бізнес та юридичної англійської в онлайн та офлайн форматі. Потрібно доплачувати за підручники та матеріали.

Заняття проходять в Zoom. Немає самостійного вивчення слів чи граматики. Кожне завдання перевіряють, виписується програма корекції помилок. Методика навчання без книг, а в практиці живого спілкування 15-17 годин на тиждень.

Заняття проходять онлайн в групах до 8 осіб по відеозв’язку. Навчальний процес заснований на методиках основних навчальних закладів Великобританії.

Загальна, академічна та бізнес англійська. Підготовка до іспитів та розмовні клуби. У разі пропуску уроку ви зможете отримати безкоштовну консультацію від тьютора і пройти ті основні граматичні правила та теми, які розглядали на уроці.

Онлайн-школа англійської мови, яка платить стипендію своїм учням, є опція бадді-студент. На індивідуальних заняттях ви спочатку виконуєте завдання, викладач перевіряє його, і тільки після ви йдете на заняття.

Школа пропонує тільки індивідуальні заняття з викладачем та уроки на навчальній платформі Talk Studio. Викладач складає індивідуальну програму навчання з врахуванням інтересів та побажань. Індивідуальний графік навчання.

Заняття проходить за змішаною системою: робота в групах та онлайн навчання. Розмовні клуби з носіями мови. Пропущені заняття не анулюються, можна відпрацювати пропущений матеріал з викладачем, індивідуально.

Викладачі з США і Канади. Групи на Класичній програмі (5-8 студентів) та міні-групи на Глобал програмі (2-6 студентів). Кожного тижня консультації з репетитором.

My English World — школа англійської мови у Харкові. Викладачі ведуть моніторинг прогресу студентів, дають рекомендації, проводять тести та інтерв’ю впродовж навчання.

Індивідуальні та групові заняття, в групі 3-5 студентів. Розмовні клуби з носіями мови. Відстежувати свій прогрес та вчити нову лексику можна за допомогою тренажера слів від FRIENDS Club. Навчання проходить в особистому кабінеті за готовими вправами, без додаткових підручників.

Порівняння відвідуваності онлайн ресурсів шкіл

Звичайно відвідуваність веб-сайтів шкіл ще не говорить про якість школи (скоріше про роботу маркетологів), але чи повертаються користувачі до тієї чи іншої школи може наштовхнути на істинний стан речей. Як бачимо, лідери за кількістю повторних відвідувань та лідери унікальних відвідувань це різні школи. Отже, за кількістю відвідувань лідирують:

• SpeakUp — 5,0 відвідування на користувача
  • FRIENDS Club Online — 4,4 відвідування на користувача
  • Study Less — 4,3 відвідування на користувача
  • Project 12 — 3,2 відвідування на користувача

Школи пропонують студентам індивідуальний графік навчання, онлайн платформу з інтерактивними вправами, мобільні застосунки, розмовні клуби з носіями мови. Школа Study Less впровадила стипендії для найкращих студентів, яку вони можуть витратити в їх магазині.

Про трафік на веб-сайти шкіл

Для мене є важливим, щоб школа не працювала з ворогом. Залучення 5 чи менше відсотків трафіку з росії чи білорусії може бути органічним (no questions to companies). ТОП шкіл за взаємодією з користувачами не залучають трафіку з ворожих країн.

Порівняння ціни за навчання

Час для вирішення money question

Школи пропонують різноманітність групових та індивідуальних занять. ¾ шкіл лідерів трафіку пропонують як групові, так й індивідуальні програми навчання за близькими до середніх чи нижчими цінами.

Найдешевше навчатись на групових програмах в Oxford School <65 грн за годину заняття та American English Center навчать вас англійської за <92 грн/год.

Найдорожчі British Council 285+ грн/год. & speak like native ;) та YAPPI 250–285+ грн/год.

Study Less має хороший варіант з індивідуальними програмами, бо включає й індивідуальні заняття з викладачем, де можна розібрати граматичні питання, так і спікінг клаби, щоб тренувати вимову. Якщо розглядати, що обидва типи занять принесуть однаковий бенефіт студенту, то вартість одного заняття вийде ±415 грн, що значно дешевше ніж в Cambridge Ukraine.

*Ціни на веб-сайті не вказані, інформацію отримала під час консультації

**Деякі школи не вказували ціну за годину, тому я порахувала їх сама. Ціна може бути неточною.

На закінчення

У цій статті ми розглянули 17 шкіл зі списку найбільш відвідуваних шкіл англійської мови в Україні за даними SimilarWeb. Кожна з них має свої переваги та недоліки, і вибір залежить від потреб та вимог кожної конкретної людини.

Перед тим, як вирішити, до якої школи звернутися, визначте результат якого хочете досягнути від навчання та оберіть до 3-х параметрів, які для вас є найважливішими. Оцінюйте кожну за обраними критеріями, чи задовольнятиме ця школа ваші цілі та потреби. Надіюсь, цей матеріал допоможе знайти відповідний match для себе.

Слава Україні!

П.С. Є продовження. В статті «Використання веб-сайтів провідних шкіл англійської мови в Україні: огляд даних SimilarWeb» ви дізнаєтесь більше про те, як інші користуються веб-сайтами цих шкіл.

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному6
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Anastasiia Sihetii, 99% українських шкіл англійської це неприхований SCAM, та немають жодної цінності до аналізу. Серед світових освітніх мереж мені найбільше подобається франшиза Pearson та їхній ресурс Mondly. На другому місці --- BBC.

Знання англійської це на 90% знання слів. А отже потрібен словник. 8 років тому, я нарешті дійшов до необхідності навчитись говорити і писати (до цього лише читав). І на цьому шляху зробив кілька епохальних, легендарного рівня відкриттів. Основне з них — це повна відсутність придатного для цього словника. І якщо з перекладом англійських фраз з іноземної англійської, існуючі англо-українські словники більш менш справляються, хоч для заучування їх треба суттєво правити, то українсько-англійського придатного для вивчення, схоже, нема в природі. Намагаюсь створити самостійно, але це дуже важко, довго і ненадійно, а для справжнього новачка і взагалі неможливо.
Тому, з того часу, як усвідомив цю проблему, з жодними курсами, котрі не забезпечують учнів українсько-англійським словником адаптованим для вивчення (або хоча б рашистсько-англійським), я не зв’язуюсь, бо то шахраї. Навчити хоч якось формулювати фрази англійською без такого словника неможливо, а отже вони лише імітують, що чомусь навчають.

Навчалась з командою за спеціалізованим курсом для айтівців в Golden Staff. В них не має новомодних додатків чи щось такого. Є свої розроблені сайти для навчання та тестування, знову ж таки нічого «модного», проте без зайвого шуму.

Вони повністю підлаштовувались під розклад нашої команди. Програма була повністю орієнтована на наші потреби. У них є різні приколи типу спікінг клабів, дебатів, ігор. Класна фішка — це навчання з нейтів спікерами. У нас була класна викладачка, на спікінг клабах могли обговорювати навіть походи до психолога. Це було весело)

Здається вони виключно корпоративний провайдер. Нам все організовував HR.

Навчався в SpeakUp ще коли сонце тепліше світило і трава була зеленіша (до корони). Добре підійде людям, які тільки починають вчити мову. Вивчиш тому, що тебе завалять купою всяких домашок, вправ, інтерактивних уроків і всього іншого. Що там змінилось з того часу, я не знаю.

Ще був в Project 12. Лайтова школа, для студентів))) все є в додатку, на відчуття менш насичена ніж попередня.

Дякую, що поділились досвідом, цікаве порівняння🤔

Якщо по насиченості навчання школи відрізняються, а як по ефективності? яка школа допомогла досягти кращих результатів?

Вся сім’я відучилась в Enlgish Prime. Правда, вчились offline — у них є і така форма навчання. Як на мене — у них найкраща методика вивчення англійської із тих, що зустрічав.
Син прийшов взагалі нулячий — за рік вийшов із впевненим Upper Intermediate, тепер легко читає документацію, навіть художню літературу і спілкується в голосових чатах із англомовними колегами — довольний, як слон, хоча не вірив, що таке можливо.

Останнім часом я все більш і більш критично ставлюся до мовних шкіл, та модних застосунків, де вивчають мову заради вивчення мови. Вони створюють штучне середовище, у якому мова препарується на довільні частини (tenses, passive voice, phrasal verbs etc) які вивчаються окремо. Більш того, критерієм успішності вважається здатність запам’ятати даний матеріал та відтворити його у контрольованих умовах.

Головна проблема всіх цих методик у тому що мова — складна штука із високою емерджентністю, яку принципово неможливо звести до суми частин. У певному сенсі мова жива. А у школах вивчають мову мертву, випатрану та порізану на шмаття. Можна завчити тисячу карток слів, чи складати будь-які речення із поданого набору, но бути абсолютно нездатним прочитати текст дорожнього знаку або розповісти іноземцю де знаходиться вулиця яку він шукає.

Максимум що може школа — допомогти на зовсім базових етапах, коли людина взагалі нічичирк.
А коли людина добралася до В1, мову краще за все не вивчати, а використовувати: прочитайте статтю не на доу, а на hackerrank, подивіться shorts на youtube англійською. Якщо настільки складно, що це демотивує — шукайте більш простий контент, вмикайте саби, знижуйте швидкість. Якщо ви любите читати — обов’язково почніть читати англійською. Є адаптовані книжки, та автори які пишуть нескладно. Головне пропустити через себе критичну масу мовного контенту, яка підніме вас на новий рівень. Ви почнете розуміти мову не замислюючись, не транслюючи. Так само як ви розумієте свою рідну мову. І чим більше ви будете поглинати контенту — тим краще це буде.

Все це справедливо і для активного використання мови: говоріння та писання. Пишіть щоденник, або ведіть твітер англійською, шукайте тюторів або просто бажаючих побалакати, бажано різних, та просто спілкуйтеся з ними за життя.

У цього підходу є вагомі переваги:
— мова вчиться на автоматі, ніяких уроків, оцінок та екзаменів.
— платите тільки за контент, або взагалі безкоштовно
— отримуєте користь та/або насолоду від контенту
— отримуєте досвід використання живої мови
— можна опанувати мову на рівні другої рідної

Є і недоліки звісно:
— це постійний вихід за рамки комфорту, особливо на старті
— немає швидких результатів
— потрібно регулярно приділяти багато часу (якщо ви будете використовувати свою рідну мову три рази на тиждень, то через пару років забудете і її). Мінімум година кожен день, а краще більше.

Для цього до речі дуже підходить ChatGPT. Я зараз вчу німецьку just for fun, живши деякий час в Німеччині і маючи рівень приблизно В1. Перше, це знайшов нейтів спікера на Preply (до речі компанія заснована українцями, дивно, що тут не згадано), з яким можна поговорити про особливості застосування деяких аспектів мови і ідучи по вправах з граматики.

Далі для ChatGPT позичив таку штуку з awesome-chatgpt-promts (в моєму випадку звичайно English->German). І по півгодини тренуюсь таким чином чатитись “за жизнь”. Дуже хороша штука для навчання:

I want you to act as a spoken English teacher and improver. I will speak to you in English and you will reply to me in English to practice my spoken English. I want you to keep your reply neat, limiting the reply to 100 words. I want you to strictly correct my grammar mistakes, typos, and factual errors. I want you to ask me a question in your reply. Now let’s start practicing, you could ask me a question first. Remember, I want you to strictly correct my grammar mistakes, typos, and factual errors.

дякую за репозиторій. бімба!

Погоджуюсь з вами, сама на початках вивчання англійської використовувала безліч додатків. І як же ж мене дратувало, коли написавши свій варіант, додаток показував помилку, тільки через те, що речення не один в один, з тим як вказано в програмі.

Наразі, сама теж навчаюся за методом описаним вами, але поки не вистачає мені дисципліни займатись регулярно😅 Але краще менше, ніж нічого))

QuestEng

схоже що платформа це російська розробка була кудись перенесена з теріторії Росії. Вона час від часу дууууже тормозить навіть зараз. Минулого літа я відновив заняття і спочатку думав що проблема в моєму мобільному інтернеті. Потім затримки стали дратувати і я поліз досліджувати що відбувається — і день нарив посилання на якісь .ru ресурси. Але це моральна сторона. Технічна сторона що чи то людей не вистачає доробити, чи то проблеми через блокировки російських ресурсів але сторінки, особливо сторінка домашнього завдання може вантажитись хвилини: треба пробувати різними способами зайти на цю сторінку (через меню або пошагово по сторінкам) знову щоб нарешті вона завантажилась. При виконанні завдання інформація про кожний виконаний крок відправляється на сервер але проходить доволі тривалий час доки стан був записаний і буває так що ти вже робить трете чи четверте речення коли в тебе раптом злітає стан попередніх і треба робити все спочатку. Та й під час уроків буває що інші сторінки тормозять і треба просити вчителя почекати.

Вчителі є різні: деякі відверто слабі і самі є студентами що навчаються — може для вивчення правил це не дуже заважає, але в цілому враження псує. Є і такі з якими в мене був відчутний прогрес.

Ось ще є суб’єктивний рейтинг englisher.com.ua/rating/kyiv

Englishdom вже асоціюється з московським язиком.

Зі статті зрозуміло, які школи англійської мови варто уникати із-за орієнтації на московитів, а ось яку вибрати то треба вибирати вже персонально кожному.

Особисто для мене, та й думаю для всіх свідомих українців, супер важливо, щоб школа не працювала з ворогом. Зібраної інформації про це ніде не зустрічала, тому зібрала її сама👌

тут не тільки про орієнтацію на московитів, віддавав дівчину в інглішдом — тупо жесть

А в чому полягає жесть? Я займаюся в Englishdom вже давно, але свого викладача потрібно знайти, як і всюди. Перша запропонована викладачка мені не сподобалась (заняття тупо по платформі, ні кроку в сторону), я попросила її замінити після першого ж уроку. З другою займаюсь вже давно, людина на своєму місці — творча, ініціативна, з крутим індивідуальним підходом. З боку самої школи проблем ніколи не було. Платформа досить непогана, у GreenForest (на мій суб’єктивний погляд) гірша, ще й з помилками.
Щодо орієнтації на московитів — моя викладачка мені говорила, що з самого початку повномасштабного вторгнення школа припинила співпрацю зі студентами звідти.

Викладачка, яка часто не могла згадати перекладу елементарних слів, платформа яка постійно глючила, мусолення одних і тих же тем по 2-3 уроки. Це такий короткий список

Як я вас розумію, дуже важко знайти свого викладача.
Мене найбільше смішили діалоги, де потрібно було обрати свою відповідь з трьох. У варіантах відповідей потрібну відповідь робили максимально очевидною, а деякі варіанти відповіді були дуже абсурдні з недоречними жартами🤪

Платформою Englishdom я теж користувалася, дуже цікаво дізнатися більше чим відрізняється платформа в GreenForest. Розкажіть про ваш досвід😃

Я почала займатись у GreenForest всього три тижні назад. Не скажу, що в захваті від їх електронного підручника (до якого вони закривають доступ після закінчення курсу і який пропонують купити у довічне користування) — уроки в ньому мають трохи дивну структуру. На жаль, трапляються помилки — вчора, наприклад, в одному завданні трапилось слово stop замість step кілька разів. Крім підручника, більш нічого особливого немає — запис на додаткові заняття, якісь новини на сайті, три таби з прогресом в особистому кабінеті — от і вся платформа.

Дякую, що поділилися. Ще не знала, як саме в GreenForest в середині все. Дуже дивно, що в них досі помилки на платформі, хоча школа вже давно на ринку. Та й за підручник, за який доплачувати, щоб залишився. Не зрозуміло яка мотивація в школи так робити. А реакція в студентів на це навряд позитивна

Глянула цікавості ради ціну на їх онлайн-підручник — 1221 грн. на Booyya (школа позиціонує даний сервіс як партнерський). Але мені, як студенту, наче, дешевше пропонували — приблизно за 800 (що все одно недешево). І, наскільки я бачила у відгуках по школі, за печатну версію підручників студенти офлайн-курсів також платять додатково, а потім намагаються їх перепродати наступним потокам людей.

Це сумно. Студенти які платять, за курс, обирають цю школу (в них відносно інших непогана вартість навчання), а потім виявляється доплати тут, доплати там... просто за те, щоб повноцінно навчатись, бо їх програма на цьому підручнику зав’язана і він потрібен, щоб навчатись. То й вартість навчання по закінченні виходить зовсім інша

А на сайті вони цього не вказують, й люди не розраховують зразу на такий перебіг подій((

А вас не турбує те що школа позиціонує себе для працівників як платформа на якій вже все підготовлено для вчителя, судячи з вашого коментаря ви очікуєте від вичтеля шпагат за три копійки. Індивідуальний підхід треба очікувати від окремих репетиторів

Ні, не турбує. Від вчительки, яка працювала строго покроково по платформі, я відмовилась після першого ж уроку. Моя теперішня викладач працює зі мною за індивідуальною програмою. Тобто, для вчителів з головою на плечах платформа є допоміжним інструментом, і тільки.

Підписатись на коментарі