Менторство в IT: мій досвід та поради шукачам
Привіт! Мене звати Олег, і я працюю на посаді iOS-інженера та виконую обовʼязки Lead Mentor і Specialization Lead у компанії Grid Dynamics. Значна частина мого професійного досвіду пов’язана з менторством, тому я вирішив докладніше розповісти про це. Ця стаття буде корисною для людей, які перебувають у пошуку наставника, проте не до кінця розуміють, де й кого їм шукати, а також усіх тих, кого цікавить тема менторства.
Чому я вирішив стати ментором?
Від початку моєю мотивацією стати ментором було бажання допомагати іншим та розвивати свої навички комунікації та керівництва. Тоді я навіть не мислив категоріями менторингу. Розпочавши кар’єру в стартапах, де команди швидко зростали, я взяв на себе відповідальність за проведення співбесід та формування робочих процесів та атмосфери, що сприяють зростанню інженерів. Мені хотілося побудувати гарний колектив, де діють взаємоповага та взаємодопомога. Я намагався визначити сильні та слабкі сторони кожного з інженерів моєї команди та стимулювати через них інтерес до роботи над завданням чи дослідженнями.
Сьогодні я беру участь у робочих проєктах не тільки як інженер, а й як консультант та Team Lead, мотивую команду та стежу, щоб у кожного інженера були всі ресурси та інструменти для того, щоб якісно виконувати свою роботу. Як Lead Mentor, я координую роботу інтернатури по всіх локаціях компанії з дисципліни iOS та допомагаю менті знаходити менторів і розбиратися з матеріалами курсу.
Як я зазначив вище, інша моя роль — Specialization Lead, яка передбачає менторинг інженерів в одній із локацій компанії в межах певної дисципліни. У моєму випадку це київська локація iOS, де в мене зараз 10 підлеглих, яким я допомагаю прокачувати скіли та досягати поставлених цілей. Простіше кажучи, я є ментором безпосередньо для проєкту у своїй локації та координую роботу менторів з iOS дисципліни в інших локаціях.
Хто такий ментор і в чому полягає його роль?
Ментор — це людина, яка вже пройшла свій шлях у професії та має власний досвід. Його роль полягає в тому, щоб допомагати менті розвиватися, уникати типових помилок, давати поради та ділитися знаннями. Ментор може направляти менті, коли той заблукає, допомагати йому розібратися у складних ситуаціях, підказувати, які навички варто розвивати та як ефективно працювати в команді. З допомогою ментора початківцю легше зрозуміти, куди краще рухатися у кар’єрі.
Не варто плутати ментора з коучем чи тренером. Коуч допомагає людям виявляти та досягати своїх цілей шляхом постановки запитань та стимулювання до саморефлексії. Тренер навчає конкретних навичок та технік, зазвичай, у рамках спеціалізованого навчального курсу або семінару. Ментор ділиться своїм досвідом, знаннями та навичками з менті, сприяючи його розвитку у професійному контексті.
Одразу зазначу, що, можливо, не всі менті потребують наставників, проте ментор може допомогти їм здобути швидше нові навички та розширити знання. У моєму випадку, я пройшов шлях навчання без особистого ментора, проте мав чіткий план того, що робити далі. Тому я рекомендую усім побудувати план покрокового зростання чи здобування певної навички. Навіть якщо цей план неточний, завжди можна його коригувати. Та маючи певну структуру та послідовність дій, буде легше орієнтуватися на кар’єрному шляху.
Що є запорукою ефективного менторського процесу для обох сторін?
Ефективний менторський процес залежить від кількох факторів. Для обох сторін важливі:
1. Відкритість та довіра. Ментор і менті повинні довіряти один одному, бути відкритими для обговорення ідей, проблем та викликів.
2. Взаємна підтримка. Менторство має бути співпрацею, де обидві сторони підтримують та допомагають одна одній у процесі навчання та розвитку.
3. Цілеспрямованість. Обидві сторони мають зосередитися на конкретних цілях та результатах, які хочуть досягти в результаті менторства.
4. Відповідальність. Ментор і менті повинні нести відповідальність за свої дії та прогрес, а також відстоювати інтереси одне одного.
5. Адаптивність. Ефективний менторський процес вимагає гнучкості та адаптації до змінних обставин, потреб та викликів.
Моя наступна рекомендація — намагайтесь бути відкритими до інформації та допомоги ментора, коли виникає питання чи складність. Якщо щось не зрозуміло, почніть ставити питання, щоб відбудувати ясність хоча б від самого початку. У будь-якому навчанні знання частіше за все накладаються шарами. І якщо на початку навчання залишиться щось незрозуміле, незрозумілим буде й подальше навчання. Одразу відмічайте це для себе й намагайтесь розібратися. Ментор зможе допомогти вам у цьому.
Хочу відмітити переваги менторства не тільки для менті, а й для самого ментора, адже ментор також отримує досвід, покращує свої навички спілкування і керівництва та розширює свій професійний погляд. Тому це процес взаємного навчання.
Де шукати ментора в IT?
Якщо ви потребуєте ментора в IT-індустрії, знайти його можна у різних місцях:
1. У вашій компанії. Зверніться до колег, керівників або HR для отримання рекомендацій щодо потенційних менторів.
2. У професійних спільнотах. Відвідуйте конференції, мітапи та воркшопи, пов’язані з IT, щоб знайти однодумців та наставників.
3. Онлайн. Приєднуйтесь до форумів, груп у соціальних мережах, слідкуйте за блогами та каналами від експертів у вашій галузі.
4. На навчальних програмах та курсах. Багато навчальних програм пропонують менторство як частину навчального процесу.
5. Через знайомих. Попросіть друзів, знайомих або родичів порекомендувати менторів, з якими вони працювали або яких знають особисто.
6. У волонтерських організаціях. Деякі організації пропонують безкоштовні або недорогі програми менторства, спрямовані на розвиток професіоналів у галузі IT.
На шляху до успіху в IT-індустрії менторство може стати незамінною допомогою для початківців, які хочуть розвиватися і здобувати нові навички. Обираючи ментора, зверніть увагу, щоб ця людина мала досвід та знання у вашій сфері інтересів, була готовою допомогти вам розвиватися, відкритою до співпраці та обговорення ідей. Бажаю кожному знайти свого ментора. Це полегшить ваше життя та прискорить професійне зростання.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів