Найгірше запитання, яке вам задавали на співбесіді

Привіт, спільното! Ви активно обговорювали топік про рекомендації рекрутерів «не лізти» в IT, тож ми вирішили поцікавитись, чи був у вас досвід некоректних, чи нечемних запитань на інтерв’ю? Може, готові поділитись найгіршим запитанням, яке вам задавали на співбесіді?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

було тестове скинути 5 мемасиків, щоб зрозуміти, чи підійду я у команду чи ні

— Ви сказали, що хочете ЗП Х. У вас є діти?
— Ні
— А навіщо вам тоді така купа грошей?

Після технічної співбесіди у кандидата спитали, є якісь питання?
Перше що він спитав:
«Як проїхати на базар Барабашова?» (Великий базар у Харкові)

це все було не айті, але цими перлами варто поділитись. це було років 7 тому.

1) кейс з рекомендаціями
— в тебе науковий керівник в університеті є?
— є
— може надати рекомендацію?
— так давайте я попрошу попередніх роботодавців, я з науковим керівником майже не спілкуюсь
— ти не розумієш, мені треба підтвердження, що ти нормальна адекватна людина!

2) кейс коли переходила з ГО в бізнес.
POV: переглядають резюме
— і що, ви оце все робили? не може такого бути. не може одна людина ВСЕ ЦЕ робити.
звʼязуватись з керівницею для підтвердження не хотіли.
додатково, там же було
— а ви не хочете піти в сейлз? може, маркетинг, то не ваше? он скільки пробували і скільки не виходило
(там же, коли чомусь тобою вирішили закрити іншу вакансію)

3) і моє улюблене:
— кем бы вы хотели быть в жизни, а кем нет?
— в каком смысле?
— ну что тут непонятного? я бы, например, не хотела быть уборщицей и стриптизершей. а вы?

до речі, це інтервʼю закінчилось тим, що я politely сказала, що я подумаю. а вони сказали: «да? ну и ладно, мы тоже подумаем, потому что в этом мире есть люди лучше, которые заслуживают это должность больше! до свидания!»

Попросили декілька гривень на копіювання моїх документів для відділу кадрів. Приблизно 2003 рік. Контора з обслуговування касових апаратів в Києві на метро «КПІ».

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

в автодеск мені задали задачку заставити шахову дошку доміношками, якщо 2 кутика на 1 діагоналі вирізані (62 клітинки лишиться) :) офер отримав, але не пішов, бо звучало як нудне місце

Це щось схоже на задачу про ферзiв?

±, але в цьому випадку треба довести що це не можливо

Задачу про ферзів чи про обхід конем шахівниці можна виконати, можна й написати алгоритм/програму, яка робить це, а задача про доміно й ущербну шахівницю не має розв‘язання, тут треба це довести. Не люблю такого типу завдання на співбесіді.

Прочитавши з десяток коментарів, у ролі кодера, що прагне знайти роботу на позицю junior node JS... тепер у мне виникло ще бажання потрапити на аналогічні співбеседи і бажано щоб всі були наближені до описаних у коментах... щоб поржати... як можна стримуватись від сміху коли задають такі ідіотські питання на співбесіді? та це краще за комедійні серіали... навіщо тікати з співбесіди коли починається така веселуха, це навпаки треба накривати стіл і сідати на декілька годин)

Я колись клієнтові сказав, що ми шаримо в матлабі, хоча наспарвді, як виявилось, колись робив курсак на маткаді. Довелось за 5 днів вивчити і здати...

Не спiвбесiда, але... Коли шукав роботу, я щоденно, розсилав резюме пачками по LinkedIn, ну i потрапляв на hr-агенcтва. Один крендель, спочатку прислав менi не хилу таку анкету, яку я заповнив. А потiм попросив вiдправити йому список компанiй куди я вже зааплаївся. Коли я вiдповiв йому що це неможливо фiзично, вiн ще деякий час писав про те що йому потрiбен весь список.

Років десь 12 назад, в бутність ще зеленим джуном співбесідувався я в EPAM, через якийсь час я зрозумів що дев, який прийшов мене співбесідувати взагалі не знає стек по якому співбесідує. Десь на середині співбесіди почались питання «Як працює X в Y», причому після кожної відповіді інтерв’ювер шукав щось в планшеті і потім викрикував «О, неправильно» чи «О, правильно», причому ще й зверхньо себе поводив. Після цього у мене закріпилась стійка алергія на EPAM.

Ну так там на позиціях java можуть працювати .net розробники і навпаки ;) Чувак тебе співбесідував, щоб отримати «правильні відповіді», а потім самому пройти співбесіду на інший проект (було якось QA-Lead в схожу контору проводив співбесіди з розробниками на .net +angular, записував відео. Куди він потім ті відео? Мабуть своїм друзям, щоб повизубрювали відповіді, чи ще кудись продавав — who knows. Але на той проект вони все «ну ніяк не могли знайти розробника» 2+ роки )

Чувак тебе співбесідував, щоб отримати «правильні відповіді», а потім самому пройти співбесіду на інший проект

Не думаю що там був цей варіант, бо діло було в році десь 2012-13, співбесідувався я на джуна, так що не думаю що це б сильно допомогло. Видно було що смикнули якогось рандомного чувака, який схоже робив це переважно для самоствердження.

Щодо рандомних чуваків.Трапляються 50/50 до цих пір, навіть якщо співбесіди на позиції Senior, нажаль

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Відпишу трохи з іншої сторони, про співбесіди у яких брав участь і мені було потім соромно. Велика галера. Часто ти проводиш інтерв’ю і навіть не знаєш нічого про проект. Згодом я намагався перед хоч щось взнати за проект, але не завжди хоч з мінімальним успіхом. Тому проводятсья загальні інтерв’ю і в систему дається загальна оцінка, а потім вже вирішують чи підходить кандидат. Деколи хтось інший може кандидата забрати.

1. Моє перше інтерв’ю в тій компанії. Перед інтерв’ю мені чітко сказали, що людина буде працювати сама на проекті і все буде робити з нуля. Була кандидатка яка на мою думку якраз на роль самостійного гравця, що побудує все з нуля, не підходила. Хоча в загальному на роль стронг джуна тянула. Так от я її пів інтерв’ю діставав питаннями якраз на тему де будеш брати інфу щоб робити все з нуля і т.д. Переборщив з цим. І під кінець видно, що вона почала нервувати. Я декілька разів казав, що треба буде самому все вирішувати там. Мій колега з іншої тіми, теж здивувася такому інтерв’ю. Потім виявилось, що взагалі то треба було проводити загальне інтерв’ю, бо можливо якась інший проект міг запропонувати їй щось. Тому перепрошую у кандидата, якщо ти це читаєш то Соррі.
  2. Тут соромно за колег. Ми та інший проект одночасно шукали людей і ходили на декліька інтерв’ю разом. Йде інтерв’ю все норм. Suddenly, на середині інтерв’ю до нас завалюється тєло, так повільно і розхлябано сідає за стіл. В цей час вже почалися додаткові питання і було питання по базовим знанням в Java. І тєло перебиває кандидата і каже «А Ява. Я з явою працював на такому то проекті». Я трохи офігєл від такого. Виявилось, що це якась зірка з проекту який з нами співебсідував людей. Ще було цікаво, що ті колеги співбесідували внутрішнього кандидата без нас і зафейлили його. Ми окремо поспівбесідували, взяли на проект і жодного разу не пошкодували. Людина флегматична, але досить якісно закривала всі таски.

Дебильные задачки с литкода в фаангах.
Любой, кто проработал программистом хотя бы год, прекрасно знает, что писать алгоритмы самому, когда есть готовая библиотека — это последнее дело. Ни один адекватный тимлид не пропустит такой код на ревью.
Позже я узнал, что толковых разработчиков корпорации нанимают через покупку стартапов с командой. По объявлениям набирают носителей кружки, а потом их же увольняют сотнями.

Таково мнение я выработал спустя 6 лет и ~100 собесов в роли кандидата:
Суть таких задач на собесах не в том, чтобы ты нашёл правильное решение, а в том, чтобы оценить твой ход мыслей. Если на интервью прилетает задача из разряда, напишите foo(1)(2)(3)(4)() // 10 ( или любая другая нестандартная фигня ), это значит, что интервьюер хочет посмотреть как ты мыслишь и ожидает что ты будешь писать код, проговаривая зачем ты это делаешь и чего хочешь добиться.Своего рода задача, которую ты делаешь ради процесса решения, а не самого решения, хотя если ты не добьёшься результата, то и сам процесс не играет никакой роли.

Умными словами это называется проверка problem solving skills и дают их преимущественно компании, у которых процесс найма рассчитан на общение с множеством кандидатов и времени — ваго, а цель найма — лучший из лучших.
В типичном аутсорсе, время — деньги, поэтому проверяют именно умение решать поставленные задачи которые встречаются в 99% случаев при разработке, а не проблемы в целом. Тут, цель найма — просто найти человека, который умеет делать работу. Чем больше таких людей — тем больше профит, ибо маржа и т д

Понятное дело, что люди разные и процесс интервью сильно зависит от тех, кто в нём принимает участие, но идея именно такая

Все таки алгоритмы с литкода это база на которой все стоит. Это объективная реальсность. А вот на галерах спрашивают религиозную бездоказательную гомеопатию вроде SOLID, OOP, Design Patterns.

там де є ооп, SOLID must have. інша справа що вияснити це неможливо(співбесідою), так як це радше асоціативне знання(те ж саме що запитати в художника як він мазки робить). відповідь у вигляді логічного(неасоціативного) зазубреного знання нівелюватиме(якщо є що нівелювати) суть соліду відповідаючого і де факто буде ритуалом.

Нужны ли алгоритмы фронтенду, как думаете?

для створення лендінгів — скоріше ні, алгоритміст там засумує швидко.
для веб або мобайл версії фотошопа (або іншого ПО) — я дуже сумніваюсь що фронтендер який не знає алгоритмів сортування або що таке O(n) зможе таке реалізувати

бездоказательную гомеопатию

Та проверяется вся эта гомеопатия простейшими путями за 5 минут. Здесь проблема скорее в извращенцах, которые это опрашивают. У меня у самого на проектах такое было, что дизайн паттерн в каждую бочку пытались запихать и настойчиво этого требовали от остальных

Все таки алгоритмы с литкода это база на которой все стоит. Это объективная реальсность.

Которая где-то там осталась в основе на уровне химических реакций формальдегида в щелочной среде.

А вот на галерах спрашивают религиозную бездоказательную гомеопатию вроде SOLID, OOP, Design Patterns.

Которая в типовых галерных условиях внезапно™ становится тем, с чем работает заметная часть людей в условиях «в 14:00 готовишь доклад для всего департамента о своей работе за месяц». На доклад приходят 10 индусов, 4 бразильца и 3 израильтянина, половина из которых знает английский не выше A2. Но, услышав «we solved SRP violation by adding adapter before the existing business logic», они мгновенно прозревают и, уходя пить кофе, невозбранно радуются ощущению третьего глаза во лбу.

Ключевой подход инфоцыгана дяди Боба, который он сам вряд ли понимает (или слишком успешно скрывает это от остальных — то, что он принципы уровня soft skills продаёт как hard skills. Я ещё не определился, хорошо это или плохо.

Я ещё не определился, хорошо это или плохо.

Смотря с какой стороны на это смотреть. Для желтка-новичка такое извращение корёжит восприятие разработки как таковой. Ибо потом он думает, что можно просто солидами и паттернами вольно жонглировать.
Может ещё полезно отсеивать тех, кто с этими принципами носится как с мантрой, и просто на карандашик их нанести.

Любой, кто проработал программистом хотя бы год, прекрасно знает, что писать алгоритмы самому, когда есть готовая библиотека — это последнее дело. Ни один адекватный тимлид не пропустит такой код на ревью.

Но не написав хотя бы простые не сможешь понять, как они работают.
Так что если задачи не сильно сложные, то это OK.

Позже я узнал, что толковых разработчиков корпорации нанимают через покупку стартапов с командой.

Нет, это не единственный вариант.

А в стартапах де вони беруться?

Безглузде тестовое завдання з анімацією, get запитами, таймаутами та промісами. Це ж година часу.

Була у мене років 10 тому епічна співбесіда в одну з продуктових компаній на позицію БА. Найбільше запам’ятався наступний діалог:
— Як будете звертатися до наших програмістів: розробники чи девелопери?
— Ем... Поцікавлюсь у них, як їм буде комфортніше.
— А як ви плануєте у нас працювати, якщо навіть не знаєте як звертатися до програмістів?

Якесь дурне запитання... а відповідь думаю влаштувала розробників...

Тестове завдання на сб, нд — розробити функціонал рівня UI бібліотеки. Є платні аналоги

На SWE інтерв’ю в big tech, на самому початку запитали: Яка висота Empire State Building?

Чекаю далі питання «Який зріст Трампа?»

боже якщо задають такі дурні питання, то можна припустити які найкращі дурні там займають керівні посади

це етап на системний дизайн, треба продумати архітектуру))

Мені якось хайрінг менеджер прислав величенький такий опитувальник, а потім іншим листом рекрутер тієї ж контори прислав список правильних відповідей. Видно людині дуже хотілося бонус за найм :)

В одній відомій компанії, що надає послуги в сфері таксі, один інтерв‘ювер, що, судячи з вигляду, декілька років не бачив перукаря запитав наступне: «У вас очень знакомое резюме и опыт работы, мне кажется к нам уже с таким кто-то приходил. Вы его случайно не украли?».
До сих пір шкодую, що не вистачило розуму одразу встати і піти. Мій перший і останній досвід спілкування з українськими продуктовими компаніями.

У вас очень знакомое резюме и опыт работы, мне кажется к нам уже с таким кто-то приходил. Вы его случайно не украли?

🤦‍♀️🤦

може це така шутка була... схожа на шутки від Майкла Скота

Водку пьешь?
Почему серьги в ушах? Ты из этих?

Трошки не з ІТ, але дуже хочеться подвлитися )
Телефонує якось HR, далі діалог:
— у нас є для Вас гарна пропозиція Менеджером з продажів чогось (вже й не пам’ятаю), Вам цікаво?
— можна спробувати
— але Ви ж раніше директором працювали і що тепер до нас менеджером прийдете?
— а ви готові мене одразу директором взяти?
довга пауза, потім каже:
— мені треба з директором порадитись
— от бачите, у вас вже є директор, я можу почати з менеджера, а через якийсь час стану у вас директором ))
— я вам зателефоную пізніше

Вже п’ятий рік телефонує, мабуть директор не хоче менеджерів-конкурентів.

О пост живий.
Ну додам із свіженького — «Чому ви лайкнули у лінкедін такий-то пост Біла Гейтса?»
Я взагалі не гребу що то був за пост.

Це простий тест: якби ти почав одразу плюватись на Гейтса — дзвінок до психіатричної «швидкої» і все, а так — можна продовжувати.

Підтримую, я одного разу на співбесіді сказав що я лінуксоїд і ПіЕму це не сподобалося. Але це працює в обидва боки: завдяки цьому я не потрапив на проект, недружній до лінукса. Річ у тім, що робочий ноутбук не видавали, тож виходить що я мав би встановити віндовс на свій власний. Ні, дякую.

Є знайомий .net розробник, який пише сервіси що працюють у віндовому середовищі, але сам він працює на linux

Бо необхідні пакети .net є для лінукса.

Середовище, недружнє для лінукса, це коли, наприклад, до корпоративної мережі потрібно конектитись через пропрієтарну vpn-тулзу, котра є для windows, mac, android але не для лінукса. Було таке на одному проекті, wine не допоміг (пробував останню версію зібрану з source), надіслав розробникам error stack, але ж вони працюють по пріоритету над найбільш потрібними оновленнями. В результаті довелося працювати через віртуалку. Добре що проект був короткотерміновий.

працювати через віртуалку

довольно знакомо, имел дело с навязанным проприетарным говнищем, которое только работает под винду и мак, эскалировали тикет прямо до вендора, он так сказал, мы мб когда-то добавим поддержку линуха, а пока мы всех юзеров линуха на кую вертели. Короче поставил на виртуалку с виндой

Як дотентчік скажу що зараз донет вже дуже гарно працює на лінуксі. Мій проєкт чудово розгортається на лінуксі при цьому що він працює на МС СКЛ. Взагалі з докером, кубером та постійними CLI в рзробці, лінкус та консоль став дефакто снадартном навіть для донету. Вінда це для тих хто ще сидить на віжуал студіо.

Тільки 18 країн у світі багатші за Біл Гейтса, сидів би у соціальних мережах лайкав би під кожним постом, а так не маю на такі дурниці часу.

позиция ит-контракт менеджер в компанию ****софт; собеседования, обсуждения, и вот все уже обговорено, обсуждено на финале и ... письмо ХРЮ с вопросом (я уже ожидал файнал оффер/контракт, но не тут то было):
— а не согласились бы ли вы на зарплату вдвое меньше?

Співбесідувався на junior c++ позицію, співбесіду приймав middle с++, поруч сидів мабуть менеджер. Middle пише на папірцю ф-ю, яка на стеку створює масив і повертає поінтер на початок масиву. Через поінтер читаємо значення якогось елементу в змінну. Починається з питання:
М: чи можна так робити?
Я: та будь ласка, це с++, тут багато що можна
М: ні, не можна, воно не буде працювати !
Я: буде компілюватись і працювати
М: ( роздратовано ) не буде, елемент буде видалено при виході з ф-ї
Я: елемент при виході з ф-ї ніхто видаляти не буде, в с++ немає очищення пам’яті
М: ( бризгаючи слюною ) та ви елементарних основ с++ не знаєте !
Я: це с++, якщо пощастить, і память не буде перезаписана іншими даними, то ми можемо отримати значення елементу, але як сміття
М: Ні !
Я: давайте перевіримо, несіть ноутбук !
М: нічого нести я не буду, я і так знаю, що працювати не буде !
Я: ( звертаюсь до менеджера ) Давайте перевіримо на практиці ?
Менеджер: я довіряю своєму працівнику, тому перевіряти не будемо.
Я просто встаю, кажу до-побачення, і йду звідти.

Або це такий троллінг, або ви дійсно не розумієте, що так робити не можна. Те, що воно компілюється і навіть іноді працює не значить, що так можна робити.

Між питаннями «Чи можна» і «Чи безпечно» є різниця. Що інтерв’ювер запитав, на те і отримав відповідь.

Ну так если можешь словить AV или утечку памяти, то нельзя.

Ну так надо определить что значит «можно» и что значит «нельзя» в этом контексте. Код синтаксически корректный, компилятор его скушает, но может выдать предупреждение. Будет ли оно работать? Оно может работать, но никто не даст гарантии, что оно будет работать. Можно ли этот код заливать в прод? Ответ очевиден. Я бы так коротко и ответил: код синтаксически корректный, но писать так нельзя, поскольку никто не зааппрувит пулл риквест с таким кодом.

Ну ключове

та ви елементарних основ с++ не знаєте !

Кандидат дав зрозуміти що він таки щось знає. І звісно розуміє чому на практиці так робити не можна причому не на рівні «Не чіпай», а на рівні — я чітко знаю що відбувається
А деякі мідли цього можуть реально не розуміти

Taк й потрібно визначити що інтерв’юер має на увазі під своїм «можна». В цьому контексті питання можна зрозуміти в два способи: 1. Чи цей код буде компілюватись? 2. Чи цей код буде працювати? Взагалі, на мій погляд, саме це питання є некоректним.

Ціль співбесіди якби не в тому, щоб піськами мірятись з інтерв’юєром. Задав уточнюючі питання, відповів — всі задоволені. Тим більше це саме те, що від тебе очікуюється в щоденній роботі також — що ти не будеш робити якийсь булшит тільки тому, що «так в джирі написано», а будеш думати головою та задавати уточнюючі питання...

в цій історії "а ви всі троє молодці"© :)

От тільки мірятись приходять в першу чергу інтервьювери, а не ті хто роботу шукає.

Та камон, «іноді сигара — це просто сигара». Я думаю що майже не існує людей, які настільки володіють риторикою й контролюють себе, що у розмові здатні в принципі уникати багатозначностей та недомовок. Я таких взагалі не зустрічав. Отже, під час будь-якого інтерв’ю, навіть майже ідеального, будуть моменти коли питання чи твердження потребує уточнення. В реалі таке відбувається постійно, з обох сторін. Власне, відрізняються нормальа в’юха від якоїсь залупи саме тим, чи намагаються сторони співпрацювати щоб краще зрозуміти одна одну, чи понтами міряютись прийшли.

В даному випадку (судячи з тексту онлі) інтерв’юер «поплив» (можливо через брак досвіду взагалі, можливо тільки через брак досвіду інтерв’ю), але ситуацію можна було дуууже легко повернути в конструктив, якщо б ТС просто попросив уточнити що конкретно мається на увазі «можна робити». Або просто розгорнуто відповів що скомпілювати це можливо, і можливо навіть буде працювати, іноді, але це не точно — але... Відповідь від початку була деструктивною. Я хз для чого таку муйню робити, хіби що ти в принципі не зацікавлений в цій роботі а прийшов на співбесіду просто щоб потренувати скіли керування конфліктними розмовами :)

М: ні, не можна, воно не буде працювати !

Інтерв’юрера заділо за его, що якийсь джун йому перечить. І замість того, щоб зупинитися і знайти порозуміння, він почав кипятится і намагатися довести свою правоту.
Ну і менеджер який на все це тихо дивився теж молодець :)
Хоча результат інтерв’ю таки позитивний, тому що такий джун насправді нафіг нікому не потрібен, і воно швидко закінчилося без зайвих втрат по часу :)

Інтерв’юрера заділо за его, що якийсь джун йому перечить. І замість того, щоб зупинитися і знайти порозуміння, він почав кипятится і намагатися довести свою правоту.

Так, він поплив, я про це вище написав, але проблеми б не виникло якби хоча б одна сторона була налаштована на конструктив, а не міряння в кого плюси довше...

Ну і менеджер який на все це тихо дивився теж молодець :)

До менеджера питань найменьше — ситуація занадто швидко вийша з під конторю (буквально дві репліки туди-сюди), а його відповідь в кінці про довіру працівнику — це взагалі майстер-клас того, як потрібно реагувати в таких ситуаціях. Скоріше за все висновки будуть зроблені, й з працівником буде розмова на тему як себе поводити під час подібних ситуацій — але це буде внутрішня кухня і потім, приватно, а тут і зараз менеджер пітримав свого колегу цілком доречно (навіть якщо розумів що колега «загрався»).

забавно що сам «джун» здається досі й не зрозумів нічого.

То не майстер-клас, а просто «гнилий» менеджер. Така людина щоразу буде приймати рішення, які вигідні йому. Чи добре з такими працювати ? Точно ні.

Робити так не можна, але у 99.999% випадків це працюватиме. Просто не треба забувати просту істину: «подія, що має ймовірність 1 на 1000000, десь трапиться цієї ж секунди».

Ну в принципі в цілому ваша відповідь вірна.

Ні. І з суто формальної і суто з практичної т.з. Практично — не можна в ногу стріляти. Формально — не буде компілитись і працювати. Тільки інколи. І в С++ є очищення пам’яти.

Про пам’ять, мав на увазі, що автоматично дані при видаленні об’єктів не затираються ( якщо це явно не робити в деструкторі )

Ваш співбесідник теж мабуть десь щось інше мав на увазі.

Те що маєте на увазі ви, називається звільнення пам’яті

Дякую, простенький приклад:

int* createArr()
{
int arr[10];
for (int i = 0; i < 10; ++i)
arr[i] = i;

return arr;
}

int main()
{
int arr2[10];
int i(0);
int* ptr = createArr();

for (i = 0; i < 10; ++i)
arr2[i] = ptr[i];
}

Не компілить навіть. godbolt.org/z/zYs5xcK7P
І з -Werror, що, в принципі, стандарт в нормальних місцях — не скомпілить навіть суто ту функцію.

Помилка через ворнінги, спробуйте тут, вимкніть ворнінги ( вірніше, вимкніть параметр «трактувати ворнінг як помилку» ) cpp.sh

О, щось скомпілив, тільки воно чомусь падає, навіть з -O3. godbolt.org/z/c1KdK47dz

Так для чого оптимізацію поставили ? Ставте -O0
Після

arr2[i] = ptr[i];

можна ще додати кілька рядків, що б побачити результат в консолі:

for( auto i : arr2 )
std::cout << i << std::endl;

А в мене той компілятор бредятину видає godbolt.org/z/shMPrcE1M У вас «працює» — значить «не падає»? Ну то можна не виконувати той код, або результат його не використовувати — теж «працювати» буде.

Тобто, воно навіть не компілиться в нормальних конторах, де стоїть -Werror. Вам могли б принести ноут, як ви просили, сказати ось наші продакшен налаштування на ньому і у вас воно б не скомпілилось. Потім, якщо б ви сказали — пофіг, я писатиму із бозна якими налаштуваннями, які в роботі точно не використовуються, показали б код, який просто впав, якщо робити, те, що ви вважаєте буде «компілюватись і працювати». З вас регоче увесь офіс, але ви не здаєтесь і знаходите компілятор, на якому воно хоча б не падає (те, що на компілятор той ніхто не перейде — вам пофіг). Там воно сміття якесь видає, але це все одно «працює»!

1. У вас код додатковий, який використовує стек і скоріш всього перетирає дані. Мій приклад запустили? godbolt.org/z/r3xzq7z9d працює ? Добре.
2. В компаніях, де я працював, не завжди ставили параметр компілятора -Werror, якщо проект з нуля — так, можна слідкувати, що б код був якомога однозначний для компілятора і ставити -Werror
3. Мені дали приклад коду без явних вказівок до параметрів компілятора, отже і відповідь моя — без додаткових параметрів компілятора. І, до речі, MSVC компілятор виконує код без всяких додаткових параметрів.

Я розумію, ви б хотіли, що б мій код не працював, бо ви були впевнені, що воно не буде працювати, тому зараз намагаєтесь хоч якісь докази навести, і взагалі це «по-за всяких правил дефолтні параметри компілятора застосовувати» !

$ gcc q5.c 
q5.c: In function ‘createArr’:
q5.c:9:8: warning: function returns address of local variable [-Wreturn-local-addr]
    9 | return arr;
      |        ^~~
$ ./a.out 
Segmentation fault (core dumped)

У джунів завжди щось та не працює :). Тримай ще раз:

godbolt.org/z/r3xzq7z9d

отож підсумуємо: на поставлене запитання прийнятною була б відповідь «залежить від параметрів компілятора»

Найгiршi запитання н.м.п. — тi, що мутнi, коли треба перепитувати, уточнювати, вести дiалог. Таке питання як пастка, якщо почав просто вiдповiдати i не уточнив нiчого. Важливо не пропустити цей трюк.
Навiщо їх задають? З рiзних причин, наприклад, щов перевiрити чи це дiйсно досвiдчений перець, який в темi.

Для мене найтупіші питання це «Перерахуйте свої недоліки?» та «Ким ви бачите себе через 5 років?».

і потім посадити його у холодильник?

Перед тим не забути вийняти звідти бегемота, котрого збирав попередній кандидат.

Запитали чи є в мене діти. На відповідь що немає запитали чому це в 23 у мене досі немає дітей.

А якби відповіли, що є, то запитали б, навіщо ви завели їх так рано))

у мене в 26 так і запитали. А ще як аргумент «Ви нам дуже підходите, але дитина ще мала, будуть постійні хвороби та т.ін». В результаті за 7 років роботи з дитиною не брала жодного лікарняного, але вже в інших адекватних компаніях.

У ребёнка крутой иммунитет или есть кому за ним ухаживать во время сезонных простуд?

Есть мои родители, которые вышли на пенсию, чтобы с ним сидеть ) о чём я тоже говорила на собеседовании, но для НR это был не аргумент ))

Ну, иногда HR может думать, что бабушке может самой сиделка понадобится. Такое, к сожалению, бывает.

Саме тому я шукала віддалену роботу після декретної відпустки. Навіть якщо дитина сиділа вдома з нежиттю, я могла при цьому працювати.

було тестове скинути 5 мемасиків, щоб зрозуміти, чи підійду я у команду чи ні

Співпадіння почуття гумору — оце серйозний підхід до підбору команди.

Знайомого в Лондонi спитали, чи любить вiн футбол та за який клуб вболіває. Роботу отримав)

Так, любить. Який клуб — хз, давно це було

Скоріше, то був смоллток, ніж питання до співбесіди. Але якщо й останнє, то тут перевірка адекватності.

Це був тiм фiт, бо прмйшов якийсь менеджер а лiткодом тодi ще не дрючили массово.

Скільки вам років , звідкіля родом, що цікавить у житті. — навіщо це ?

Це прогрів — особливо практикується з недосвідченими кандидатами щоб зняти напругу

Далеко неджунівська позиція, хотілось аналогічні питання задати інтерв’юверу, та запитати як ця інформація допоможе в робочому процесі.

А що вас засмучує у цих питаннях? Чи гадаєте, що якщо там еджизм та упередженість, то людина не зможе з‘ясувати цю інфу з резюме або інших документів?

Так , навіщо витрачати час на те що не є частиною професійної діяльності. Де народився та іншу перс.інфоомацію після підписання договору Активності поза роботою це мої особові справи, Якщо не маю хобі програмування , та не бачу себе в програмування в середньострокової перспективі — то все , не підходить?

по-перше, вас наймають не гайки на конвеєрі крутити, а інтелектуально працювати у колективі, і софт-скіли тут є частиною тої самої професійної діяльності.
по-друге, якщо так сильно приховуєте цю персональну інформацію — це може буту тригер, і навіть рекрутер на етапі скрінінгу відхилить кандидатуру, бо нафіг не потрібно ризикувати.

Активності поза роботою це мої особові справи

звичайно, але у людини, яка наймає вас у свою команду, є право про це запитати, і використати відповідь або відмову від відповіді під час прийняття рішення.

Якщо не маю хобі програмування , та не бачу себе в програмування в середньострокової перспективі — то все , не підходить?

чого це? я дуже мало знаю ІТшників, які мають програмування за хобі — це просто робота. Про хобі кажить тільки джуни без досвіду, бо більше їм нічого сказати.

Просили «протестувати» крісло. Це як продати ручку тільки для тестувальників

Що саме не так з цим питанням?

Класне запитання: тому що тільки при такій формі він не провалиться в яму під будь-яким кутом

треугольник Рело тоже не провалится.

Круг простіший у виготовленні

там не написано «круг — простіша у виготовленні фігура яка не провалиться», там написано «тільки круг не провалиться». тому я трішечки вас поправив, образити не хотів.

Дякую за поправку, я не сприйняв це як образу. Так, я згідний, що трикутник Рело теж не провалиться, просто забув про це на момент написання кометраря

Потому что круглый люк не может провалиться в круглую дырку )
А любой другой формы — может провалиться в точно такую же форму )

Выше уже написали, что треугольник Рёло тоже не провалится. Но список геометрических фигур, которые не провалятся в люк такой же формы, не исчерпывается кругом и многоульниками Рёло.

Определите «всякую крупную западную компанию». По словам моих знакомых иногда такие вопросы попадаются до сих пор. Когда собеседование ведется уже на конкретный проект в такой компании, то кто-то из команды, в которую ведется найм, иногда задаёт вопрос такого рода.

Но речь у меня и не идёт о Гугл :-)

Період джунівства, майже початок кар’єри, але певний досвід (6-8 місяців) вже був:
— Ви відгукнулися на позицію Python developer, але нам здається ви більше підходите на позицію AQA, де треба писати автотести на Python, що скажете?
— Ні, дякую, я хочу продовжувати спеціалізуватися саме на розробці, а не на тестуванні.
— Але ж тестування простіше! На наш погляд, до розробника ви не дотягуєте...

Чомусь девелопери сприймають пропозицію тестувати як образу. В багатьох випадках технічна сутність роботи однакова, тільки різний текст в жира тасці. А от майндсет добре прокачується в розробці автотестів.

Тут справа не в образі, а банально мислення різне. QA мислять чи повинні мислити по іншому, щоб знайти не лінійні сценарії. Бо лінійні сценарії і тестами покрити можна

Бо написання автотестів — справді вкрай нудна і примітивна робота, на фоні задач розробки. Я працював кілька місяців суто автотестером, ну його нафіг. Пишеш нуль реальної логіки, тільки кондішини в стилі if a == b. А перевірка, чи отриманий результат співпадає з очікуваним — не може дотягувати по рівню складності та необхідного креативу до задач розробки, де створюєш нові модулі з нуля.

тільки кондішини в стилі if a == b

value(a).should.almost.certainly.to.be.equal.to(b)

я свічнувся з автомешена в дев, +100500

Бо написання автотестів — справді вкрай нудна і примітивна робота, на фоні задач розробки.

Я бы так не сказал. Бывает, что тестовая программа сложнее той, которую нужно тестировать. Например, в 2001 году я участвовал в разработке программы реального времени для управления полиграфическим оборудованием, с надежностью 24/7.

Речь идет вот об этой штуковине: www.contiweb.com/...​t/non-stop-flying-pasting

Специально для автоматизации тестирования было разработано тестовое окружение, которое включало в себя тестовые симуляторы реального времени для различных частей аппаратуры. В процессе работы они симулировали посылку реальных данных с датчиков в управляющую программу в реальном времени.

У нас были автоматизированные модульные и интеграционные тесты с покрытием кода более 90%. И разработка тестов была сложнее, чем разработка самого приложения.

А пару месяцев назад было у меня собеседование в одной серьезной организации на позицию разработчика автоматизированных тестов. Речь шла о тестировании их распределенной realtime-системы, с объемом кода в несколько миллионов строк на C#.

Они использовали свой собственный фреймворк для тестирования, размером примерно 1 миллион строк кода на C#.

Потому что навыки тестировщика и программиста — разные. Я вот не умею в мануальное тестирование точно, да и в автоматизацию не очень

Господи що там уметь. Взял селениум и погнал. Еще может BDD фреймворк. Единственно что ты должен знать бизнес лучше программиста и английский получше нужен.

«Пусть программисты побудут тестировщиками» — это настолько базовая ошибка начинающего ПМа, что я даже не знаю. Выделенные тестировщики и дешевле, и качественнее, и быстрее протестируют, чем скидывать ту же задачу на программистов.

(Очевидно что юнит-тесты сюда не входят).

Ну так они и не заморачиваются с качеством веб морд.

Во многих FAANG компаниях Software Engineer тестируют приложение и покрывает его автоматическими тестами.

... які відключають, бо немає часу їх переписувати під фічефлаг і це помічає лише чувак із іншої команди, коли випадково натрапляє на цей код. У відповідь чує «ну то виправ, раз знайшов — у нас немає часу». :)

Реальна історія від товариша з одного із фаанГів. :)

Ага і пишуть гімняні автотести. Людина, яка розробляла функціонал не напише нормального теста оскільки знає як там все працює під капотом. Тести має писати людина, яка знає про фічу тільки з опису в сторіс та перевірить всі можливі кейси абстраговано від реалізації. Був колись у мене мегагівняний проєкт на груві з автотестами (переписали на щастя, зараз кількість багів зменшилась кратно)

Пару лет назад после тяжелого перелома проходил реабилитацию дома месяц со вставленными пластинами на костях. Прилетел инвайт от рекрутера с гэмблинговой конторы Pin-up, которой понравилось мое ЦВ. На вводном колле с чувиха предложила приехать в офис на собес, я отказался «по состоянию здоровья» и предложил пройти собес по ремоуту, т.к. первые 2-3 недели даже почти с дома не выходил и жена за продуктами ходила, даже сумку с ноутом 2кг поднять это была боль. На следующий день прилетел отказ без объяснения причин. К слову в ту контору устроилось много моих коллег куда глупее и менее образованных меня

Номер тест плана по стандарту istqb

У мене в університеті на встапному екзамені на магістратуру було багато дурних питань. Наприклад, номер стандарту ISO, який щось там визначає.

Так і не зрозумів нашо забивати голову тими номерами )

Тренування памʼяті.

Залежно від індустрії, такі стандарти визначають вимоги, характеристики або інші атрибути того чи іншого продукту. Та буває таке, що продукт не може вийти на ринок, поки він не відповідає певним стандартам. Таке типово для life-critical систем. В компаніях, що займаються розробкою таких систем зазвичай є окремі позиції QA, що саме слідкують за відповідністю тим стандартам.

Також такі стандарти корисні, коли різні люди ті ж самі речі називають по-різному. Наприклад, я часто зтикався з тим, що ті ж самі тести називались по-різному. Посилання на відповідний ISO стандарт дуже допомагало привести речі до ладу. Просто треба будо визначити, яку класифікацію використовувати.

То зрозуміло, але тримати в голові номер стандарту — то, як на мене, занадто. Добре знати, що він є і про що він. Навіть зміст, як на мене, не обов’язково знати на зубок. Да і дуже мало хто таке намагається в голові втримати. Гугол то нам на що )

То зрозуміло, але тримати в голові номер стандарту — то, як на мене, занадто.

Правду кажучи, для нас там не так вже багато номерів запам’ятовувати: ISO 25010 та може ще щось поряд.

Але Igor Kravchenko навів приклад запитання на вступному екзамені в аспірантуру. І тут вже залежить від спеціальності. Не всі ж в IT прийшли з прикладної математики. Там цілком додатково можуть бути свої основні стандарти, що треба хоча б номери пам’ятати

Ну тут ми з вами розходимося. Я не то, що не розумію навіщо, я категорично проти намагатися тримати в голові точну інформацію, яка легко гуглиться в разі потреби. Мені важливе розуміння, а не номери.

Нагуглив, що далі робити? )

За якими ключовими словами Ви її нагуглили?

За якими дали за такими і нагуглив? Ми про що взагалі?

По те, що деколи не знаючи про існування певних галузевих стандартів і жаргону можна так нічого і не нагагулити. Може чапжепете тут поможе, а може й ні...

Так я ж і казав з самого початку, що треба знати, що таке є і що воно таке. Але можна без деталей і точно без номерів.

Це писала точно так сама людина, яка згадувала IEEE 829?

Шось ми по різним колам ходимо і один одного геть не розуміємо.

Номер тест плана по стандарту istqb

Хм, уже стало интересно. Такое не гуглится.

Там примерно так же как в IBAN?
Контрольная сумма входит в него?

Ну поделитесь текстом стандарта.

Це прикол, який я не розумію? Є ж гугол

Це прикол, який я не розумію? Є ж гугол

IEEE стандарти платні. Якщо навіть у мене є екземпляр, показувати його наявність на публічному форумі якось не дуже корисно:)
Чи ви десь знайшли саме як формується в ньому «Номер тест плана по стандарту istqb»?
Тоді зауважте що гугл кожному віддає свої результати і те, що одному показується на першій сторінці, другому може просто не віддатись.
Мені як раз нічого не дало.

Питання ж було не про крінжові питання, а про погані.

То просто пан естет, бо шо то шо то звучить як теорема Ескобара, і піди іх відрізни.

Году в 2020 был я на интервью в одной компании. Интервью проводила женщина — Team Leader, американка. Внезапно она спросила меня: «А вы сможете нормально работать, если вашим начальником будет женщина?»

От испуга я потерял дар речи.

«Ха-ха-ха» — громко засмеялась она — «Так на этот вопрос можно ведь ответить только «Да!»

Я пришел в себя и попытался пошутить: «Да, смогу, только если эта женщина не будет моей бывшей женой».

Хотя в этой шутке была только доля шутки. Когда-то, в 2001 году, моя первая жена, которая тогда была Team Leader в компании Philips Semiconductors, предложила мне работу программиста в своей команде. Я благоразумно отказался. А через год мы развелись.

предложила мне работу программиста в своей команде. Я благоразумно отказался. А через год мы развелись.

А якби не відмовився, може б і не розлучились?

Або ж розлучились ще раніше

— Чому ви хочете у нас працювати?
При тому, що самі знайшли і запропонували так ще й в аутсорс конторі))

Саме питання нормальне, постановка може бути краще. Тут ціль дізнатися, що ви цінуєте того, що пропонує компанія. Це, на ряду з іншими запитаннями, може допомогти зрозуміти чи комфортно саме вам буде в компанії та чи комфортно буде іншим з вами.

«Вы же понимаете что я не могу нанять человека, который не включил камеру на интервью?»

Собеседование проводил сео, его технические знания были около нуля, не думаю что проблема была в том что ты пишешь. К тому же он до собеседования знал что камеры не будет по причине ее отсутствия на десктопе

В чем проблема включить камеру? Я вообще не понимаю этого, есть же ноут, телефон, планшет где камеры норм.
У сео и не должно быть тех знаний, у него другие проблемы.

В чем проблема включить камеру? Я вообще не понимаю этого, есть же ноут, телефон, планшет где камеры норм.

мне влом телефон в руке держать каждое собеседование, я их обычно по штук 5-6 подряд назначаю чтобы хоть десяток-другой до первых оферов успеть, а то к концу недели начинают заспамливать во все месенжеры что, мол, принимай уже или отказывайся

У сео и не должно быть тех знаний, у него другие проблемы.

а зачем он технические собеседования проводит?

лайфак, не дякуйте:
джойнитесь з телефону і з десктопу, телефон просто стоїть підпертий об монік перед вами і знімає тільки відео. а ви в звичайному режимі проводите колл з компу

Отправь лучше донатом в ЗСУ, у меня нет камеры не потому что нет денег, а потому что я не считаю это нужным

Сча в рабочем ноуте есть камера на за последний год я включал ее один раз — когда презентацию вел, мне показалось это уместным

Може й штани одягати на вулицю вважаєш за непотрібне? Є якийсь робочий етикет, є звичайна ввічливість — камера повинна бути, хоча б на початку. Далі, якщо є технічні або інші складності, то можна попросити продовжити без камери, але категорично відмовлятись — це неповага та/або «червоний прапорець» для співрозмовника

Може й штани одягати на вулицю вважаєш за непотрібне?

для тебя это тождественные вещи?

Є якийсь робочий етикет, є звичайна ввічливість — камера повинна бути, хоча б на початку

для меня это бизнес, я не вплетаю в него личные отношения, вежливость это из личных отношений

але категорично відмовлятись — це неповага та/або «червоний прапорець» для співрозмовника

это же отлично, я таких хочу отсеять сразу, мне не нужен галерный булшит

Ввічливість та етикет — це не особисте, а професійне

мне не нужен галерный булшит

Типу у продуктах не так? Навпаки — це галері пофіг, що там за тушка, аби маржа була. А у продуктах, особливо серйозних, та на високі посади, не тільки камера — там часто треба онсайт приїхати та особисто познайомитись

DroidCam допоможе, хоч по кабелю, хоч по вайфаю.

Проводив колись ремоут співбесіду, де на запитання кандидат без камери не відповідав, але одразу було чутно стукіт по кнопкам більше ніж однієї клавіатури

И в чем проблема? Очевидно же что с офиса собеседовался

Хіба що кандидат вмикав мене на колонках, і всі зачаровано слухали мій голос, а потім повертались до своєї роботи, коли я вже питання завершував. Загалом після цього кейсу додали обов’язковий пункт у вимогах «наявніть вебкамери для співбесіди», якщо у вашому випадку такого пункту не було, то можна напевно по-різному трактувати

камеру просят включать на собесе, чтоб кто-то другой не прошел его вместо чувака, такое популярно у индусов, потом видно реакцию чела, и его поведение на интервью, и как отвечает на вопросы, гугля попутно или не

и как отвечает на вопросы, гугля попутно

Или ждут, пока кто-то другой гуглит и диктует ответ по наушнику)

диктовка не сильно поможет, сразу видно, когда чел плавает в вопросе, ему задается еще несколько наводящих вопросов для понимания глубины знаний.

ну окей, пусть так, но при желании это можно обойти несколькими способами

во-первых, я бы на твоем месте не был уверен что ощущение что печатают после того как ты закончил говорить, ведь аудио плохого качества именно так и работает, любой фоновый шум слышно когда тишина и наоборот не слышно, когда есть источник звука, во-вторых а чтобы ты хочешь увидеть? :) многие могут печатать смотря в монитор, руки при этом не видно, а учитывая что ты слышал много печатающих, то если ты окажешься прав ты их не увидишь, логично же? и что тебе камера дает в итоге для разоблачения жуликов?

После курсов искал работу и было собеседование в G5, так меня попросили камеру включить, а сами включать не стали

Я б виключив назад. Дитячий садок якийсь.

Плюсую, «дай за дай». Мене якось на співбесіді попросили показати паспорт. Я показав і після цього попросив їх показати свої паспорти. Зависла пауза... я тоді кажу «жартую». А треба було таки дочекатися їхніх паспортів.

Коли шукав роботу в ЮК то погодився пару раз на тестові.
Перша компанія, два технічних, потім тестове, зробіть там бла бла бла, орієнтовно 2-3 години, ну думаю зроблю щоб більш похоже було на якесь готове рішеняя, як раз по сис дизайну обговорювали таке...відповідають, немає юніт тестів, досвідос, це весь фідбєк. Попередні співбесіди всі пройшов на відмінно, були фібеки.

Друга компанія, ну добре, раз ви так любите тести...Написав рішення, бізнеслогіку окремою бібліотекою, все через інтерфейси, тести все по ААА формату, назви тестів також по формату, один тест одна перевірка, параметризовані тести щоб не було простині копіпасти, також перевірки чи визвиались методи всередені чи ні, короче все прям от як книжка пише...Відповідають — тести дуже складні, важко буде підтримувати...Щіто блєать!?!?

Корочше, тестове, навіть якщо вначе компанія з виду «прилічна» і навіть на соебсі були норм, одразу накуй, не важливо яка країна, тип компанії чи інше, ревьювати будуть відморожені люди і фдбєк буде відморожений. я думав це у нас тільки такі тестові кончені.

ненавиджу, коли питають таке, що моя відповідь би порушувала NDA.

морожусь абстрактно, в одній із компаній в мене була така от роль, і такі ось технології використовувались. власне, читали би вони резюме, і не питали би зайвого

Не те щоб некорректні питання
Але ненавиджу коли запитують питання по минулим проектам
Особливо по тим, які були 1+ років тому
Я блін що, маю пам‘ятати технічні дрібниці проектів річної давності?)

Та це ж наче норм питання, що за технології, які проблеми вирішували на тому проєкті, я якраз по досвіду питаю, по теорії достатньо по ключовим питанням пройтись щоб зрозуміти чи намагається людина розбиратись в технологіях чи просто копіпастить з інтернету.

Я не запам‘ятовую такі речі
Особливо коли питають щось типу «а чому зробили так, а не так», а це вирішувалось тімою на якомусь одному часовому колі 2-3 роки тому і більше ніхто за це не згадував
Ін дженерал можу щось розповісти, в подробицях більшість зазвичай не пам‘ятаю
Мені легше теорію чи лайв кодінг. Бо це по актуальним знанням і навичкам, а не екскурс в історію

ХЗ, мені якраз легше про архітектуру, рішення та проблеми проєктів, бо це якраз те чим я там займався, лайвкодін то взагалі хйуня безглузда, я не пишу лайвкодін на проектах.

ЗІ я вмію в лайвкодінг доречі.

Ненавиджу програмування на час з одімпіад з інформатики...

Таймер це вже фігня, яку бачив два роки тому на Hackerrank. Зараз вже на testgorilla до таймера ще веб-камера + сторінка у повноекраному режимі + періодичні скріншоти.

Зараз вже на testgorilla до таймера ще веб-камера + сторінка у повноекраному режимі + періодичні скріншоти.

Я так розумію iot-зонди для life-coding sessions скоро будуть в беті.

На це я мабуть вже не погоджуся наступного разу. Та й в цей раз пішов подивитися лише з точку зору до чого дійшов прогрес. Та мадам, яка мені це прислала, так і не вийшла на зв’язок. Ну й фіг з нею.

Я не запам‘ятовую такі речі ... вирішувалось тімою на якомусь одному часовому колі 2-3 роки тому і більше ніхто за це не згадував

Ну тобто ти хочеш сказати, що можеш напідаліть якесь рішення, а потім такий «я вапше хз шо там як, вже рік пройшов, відваліть». Це такі собі якості. Я б точно такого кандидата не взяв.

Блін, я теж не помятаю що робив в якійсь задачі рік тому на одному із проєктів. Шо мені робити, теперь я буду без роботи?

нет, не будешь, но принимать архитектурные решения и ничего потом про это не помнить это большой минус

Коли кандидат на питання що запам’яталось на проекті/які задачі довелося вирішувати каже що не пам’ятає, я б такого кандидата не взяв. Напуркуа мені лайвкодінг, я що потім буду за ним в ріалтайм спостерігати? От кодревю — це вже інша справа.

Напуркуа мені лайвкодінг, я що потім буду за ним в ріалтайм спостерігати?

Так є ж кам моделі, які на камеру всяке показують.
Так і тут «пратівні програмісти покажуть це тільки для тебе» :)

Универсальный ответ: я не принимал участия в этом решении т.к. это была ответственность других людей, но если бы я принимал участие, то предложил бы ...

Если принимал участие и ничего не помнишь, то как бы все плохо

Ось і я так подумав. Якщо не пам’ятаеш що там за проект був, то або писав усе під діктовку ліда, або банальні круди, або хз. Загальні проблеми та рішення котрі я приймав навіть 10+ років памятаю.

Один з них що джуном писав на орм, а потім були перформанс проблеми, перевів критичні визови на хранімки, додавав індекси на колонки по яким був серч, використовува батч інсерт для імпорту...Усе це є хорошою темо обговорити технічні скіли.

Ну да, все вірно.
А тут до тебе приходить такий д«Арнтаньян і каже «я ***енний спец але не помню шо робив рік тому».
Його в принципі можна найняти і платить якісь рандомні копійки, а на пред"яви казать "слухай чувак, ти думаєш я пам"ятаю суму на яку ми домовились? Вже місяць пройшов!"

Так може саме пам‘ять і перевіряють? 🤔 якщо пам‘ять як у рибки, що не пам‘ятаєш що робив рік тому, то і весь експірієнс старше за рік можна тоді з резюме у смітник викинути

Мене веселить, коли задають технічне питання, я відповідаю, мені кажуть, що не правильно і кажуть те саме, але іншими словами.

Ще веселіше це коли кажуть, але неправильно

А что говорят если спросить в чем принципиальная разница между ответами?

Три года назад в одной голландской компании, по поводу моего ответа на их предыдущий вопрос:
— А вы действительно так думаете или просто для того сказали, чтобы мы вас взяли на работу?

Залежить від мови, опцій компілятора і погоди на Марсі. Для C це undefined behaviour.

А також
— Що якщо це вже максимально можливе (наприклад 32-бітне ціле) число?
— Що якщо це unsigned
— Що якщо це вже на межі точності представлення великих чисел float’ами
Звісно, ці або будь-які інші деталі інтерв’юерів, котрі задають такі питання, не цікавлять. У них є листочок «10 головоломок програмісту-початківцю» і вони будуть з нього читати і порівнювати відповіді через exact match

Те що ви пишете має сенс якщо j = i++ — ++i;

Але ж на інтерв’ю питають зазвичай про i = i++ — ++i; особисто мене таке питали не раз.

john@GroundStation-15:~$ gcc q5.c 

john@GroundStation-15:~$ ./a.out 
-2

john@GroundStation-15:~$ cat q5.c 
#include <stdio.h>

void main()
{
int i = 7;

i =  i++ - ++i;

printf("%d", i);
}

Та написав тестову прогрмаму та й подивився, які проблеми?

Які проблеми написати програму під час співбесіди?
До речі, ваш код чомусь припускає, що і — ціле й що воно 7,такої умови не було. Якщо дописати визначення ось так (це C#, але тут несуттєво)
double i = 18446744073709551615; Console.Write(i++ - ++i);
то −2 перетворюється на 0

Ахах, специально для таких хитросделанных в тесты вставляю куски кода с UB/ID

А якщо вони джабаскріптери старого обряду то NaN :)

O’Rely godbolt.org/z/4cvsMj1Mq Ніклаус Вірт написав про це цілу велитеньску статтю з критикою дизайну Річчі, що не можна робити синтаксис мови яка так дозволяє, бо це провокує помилки програмування. І він був дуже здивований коли суспільство це сприйняло, як і низку інших проблем з які дістались в спадок від Algol 60 через BCPL. 2. Що цікаво лише эпловский Clang сказав «програміст ти робиш каку, я не гарантую ордерінг операцій».

не решать и отказаться от таких задач, указать интервьюверу, что они бессмысленны. На реальных проектах такого нет, а желающим такое написать рубят по рукам на код ревью. Код пишется понятным, чтоб другой мог его открыть и беглым взглядом понять, как работает. У нас был один любитель сокращать все переменные до 2-3 букв, потом его модули было противно читать, т.к. кто-то дал ему полные права и он сам себе апрувил и мерджил все в мастер

сокращать все переменные до 2-3 букв

Це сука біль.

Реальні питання на співбесіді:

1. Якби ви були президентом України, щоб ви змінили?
2. Так ви вчились дайвінгу в тому басейні? Він же брудний, навіщо ви туди ходили?

Ну і в такому руслі все інтервʼю.

Це була співбесіда з ПМом вже після проходження тех інтервʼю

А на тех інтерв’ю просто 3 години штурмували всіма вожливими питаннями

Офер не дали, в наступні роки декліка разів ще звали туди на співбесіду, але ні, дякую))

Ні разу не був на співбесіді

Співбесіда в Лайф на Оракл девелопера.

1. — Ви знаєте хто власник нашої компанії? Можете сказати його ім’я та по-батькові?

2. — Скажіть які ваші очікування по зарплаті.
— Але ж я вказав це в вашій формі опитування?
— Ми хочемо, щоб ви це сказали вголос.

Пізніше, коли я побачив, що питання взагалі кудись не туди йдуть, виявилось, що то була співбесіда в службу підтримки.

3-й курс університету, 2-га співбесіда в житті. ПМ питає чи не буде моя мама їй дзвонити і питати чого я не на парах. Інша співбесіда, той же період, якась контора, що займається фільтрами для води вирішує відкривати айті відділ і писати CRM систему. Заходить HR, дає роздруківку на пару листків з якимось кодом на ангулярі і каже, що у мене є 20хв. Після прийшла і звіряла відповіді по іншому листочку

Ubisoft тут в 2006 робив те саме, з Java ME та мобільними застосунками. Щось ще сканували, фотографували та відсилали у Францію. Щоправда не відкрили вони тут нічого, їх філіал один відкрився відомий переважно теж мобільна студія.

Есть ли у вас родственники в СБУ? В одной конторе арендовавшей две комнаты в админздании какого-то завода на выдубичах

Ну ты такой выпрыгиваешь и их ножичком «кия! кия! на тебе! на тебе!» а потом чувак сзади кадется на тебя с трубой, а ты ее головой «херрррраааакккссс!» в дребезги!, «мазззааафааааакааааа, всех парву маргала выкалю!»
Ну и потом заходит босс и дает 3К баксов оффер, а ты такой гордый, говоришь, «Нет, я уеду жить в Грузию!» и ушел...

Нет, я эйчарке в декольте смотрел, потом позвал на рюмку кофе

Почему бы и нет? Это летом произошло, был в футболке на руках мышицы

Я же не присутствовал тогда, вот поэтому и спрашиваю

Вопрос типа — как горел канделябр? Свечи хорошие ? Не коптели ? И ответ : " Не беспокойтесь Берримор, все было превосходно". P.S. Сказал же HR-ша — естественно облом.

Ну тогда надо байки про — певичек, моделей, телезвезд и т.п. байки травить чего уж там. Метод Мистери — фигле. P.S. А вообще HR-ры бывают двух типов, профессионалы кадровики и несусветные напыщенные дуры. К первым лучше не приставать — пригодится воды напиться, от вторых лучше держаться подальше в лучшем случае отошьет, но может и насмеяться оставив психотравму.

К первым лучше не приставать — пригодится воды напиться,

Та ладно, с чего бы? Практика свидетельствует о обратном

Був колись такий неполіткоректний жарт: женщины бывают двух типов: «ой какая дура» и «прелесть какая дурочка». )

В одной конторе арендовавшей две комнаты в админздании какого-то завода на выдубичах

Лаконічний та глибокий опис приблизно десь половини укробізнесу розливу нульових :)

32 метри пам’яті серед мотлоху було?

Ну то типу сісадмінський локальний мем, де 32 метрами пам’яті виступав якийсь скручений кабель. То був артефакт для бухгалтерії і обліку.

Проходил как-то собеседование, спросили почему мне важен ремоут. Сказал,что у меня инвалидность и на улице передвигаюсь на кресло-колясном. Закончили мит и через полчаса получил отказ. Дело было в 2021

Співчуваю. :-( Нажаль за таке треба реально жучить, при тому що, як я розумію вакансія айтішна і зараз все одно всі массово на ремоуті сидять.

Вакансия предусматривала не гибрид, — а ремоут

Проходил как-то собеседование. Спросили почему для важен ремоут, сказал что у меня инвалидность и на улице передвигаюсь на кресло-колясном. Закончили мит и через полчаса получил отказ. Дело было в 2021

Та уже не помню, помню Осадочек который оставили

Подібне питання вже було тут же, причому нещодавно, не пізніше ніж 5 місяців назад.

Попросили декілька гривень на копіювання моїх документів для відділу кадрів. Приблизно 2003 рік. Контора з обслуговування касових апаратів в Києві на метро «КПІ».

Вы замуж собираетесь? А то у нас мальчики-девелоперы очень симпатичные есть.Epam, 2011-12 где-то

Наконец полезное применение для HRш и искренняя забота о команде.

А мені при прийомі на роботу одного разу сказали прямо, що якщо виберу собі дружину серед працівників, то дістану бонус. І на наступний раунд співбесіди привели якусь працівницю, з розмови було ясно що вона жодної ролі саме в процесі найму не грає. Нічого далі не було, але можу хіба що сказати, що була дійсно симпатична ))

1. Звонил нудный тип с неоднозначной внешностью (длинные патлы, завязанные в косу) и серьгами в ушах. В конторе он занимается отбором резюме, стал спрашивать сколько денег хочу, из запланированных 30 мин на вводное интервью он растянул его на все 50мин, при этом с темы соцпакета всячески пытался ускользнуть. Сразу стал спрашивать про парное программирование, что у них в конторе такой принцип работы, что чуваки созваниваются и несколько часов вдвоем кодят одновременно. Показывал мне листок бумаги, на котором он «трекает задачи» и вписывает на что потратил туда-сюда каждые 15 мин. Под конец я уже думал как его слить побыстрее и свернуть это дело, то что понял уже что с этой конторой дальше никаких не хочу иметь дел. Зашла речь про выполнение тестового, и как обычно предложил его оплатить (тупая проверка на жлобоконторы), он вроде был и не против. На этом закончили. Через несколько часов от эйчарши прилетел отказ.
2. На другом интервью чел прошелся по всем проектам из моего CV (а это тогда было 4 или 5шт) и спросил почему я прекратил работать на каждом из них

— Хто твої батьки?
— Скільки годин після роботи ти витрачаєш на виховання?
— Чим ти пишаєшся на минулому проекті?
— Оціни минулу команду по 10 бальній шкалі

3 і 4 досить адекватні, але сформульовано погано

Колись одна з популярних галер написала чи то на джині чи то в месенджері якомусь, сказали що замість співбесіди скинуть відео де все пояснть, і за компанію і за проект...Скинули, відкриваю а там дві години відос, причому там взагалі запис мітингу чи щось таке, бубнять, купа розмови не потемі! Ну я і забив на них, наркомани :-) Вони потім ще питали чи подився я чи ні :-) Вже не памятаю чи відповіда взагалі чи ні. Треба мабуть було записати відос на 4 години з відповдю :-).

То вони перегляди на ютубі накручували

Це був наїзд на подкаст, я так і знав. Чи на «Прожектор Періс Хілтон». Орест замість Цикало, хоча в оригіналі здебільшого мовчав Одесит — а не Киянин.

Доречі сама ідея записати відос де гарно пояснюють за проект, дуже прикольна, я так колись ходів на співбесіду в проудктову компанію в ЮК, так в них там відео що за декілька хвилин круто розповідає, з візуалізацією і про проєкт, і за технології на ньому.

Але, блін, не дві години, і не запис мітингу :-)

Можна було послати щось таке: www.youtube.com/watch?v=nTpprNkat_s :)

Мене колись на співбесіді на джуна просили протестувати космічний олівець — типу олівець, в якого немає форми, кольору.. щось неіснуюче. З таким же успіхом можна попросити людину зробити сальто чи заспівати — корисність та сенс таких дій буде приблизно така ж для оцінки кандидата, як вигадувати треш про космічні олівці.
На тій же співбесіді лід розповідав, що вони пишуть тест кейси російською. Якось запам’яталось.
Потім була інша джунівська співбесіда, де якийсь стрьомний чувак у затяганій футболці та з кінським хвостом почав мене заганяти питаннями по вінді та лінуксу, типу які знаєш команди, як користуватися, як зробити те і се. При цьому на будь які відповіді презирливо хмикав і відповідав щось у стилі — ну ясна-панятна, нічого не знаєш. Дав якесь завдання на листочку, яке не дав дописати, потім майже вирвав з рук і практично не дивився.
Сподіваюсь це створіння якось вже вилікувало свої комплекси і не чухає своє чсв за рахунок джунів.
Не з айті: попросили на співбесіді заповнити якусь психологічну анкету на мільйон питань. Звісно, ніхто потім навіть не передзвонив. Це здається дефолт — чим більше дурних загонів, тим менша вірогідність офферу в кінці.

попросили на співбесіді заповнити якусь психологічну анкету на мільйон питань

О, цей треш для мене як індикатор. Як тільки щось взагалі не пов’язане з безпосередньою роботою і це не загальне коротке запитання про хобі — зразу нафік. Раз пропустив таке і потім довелося працювати в тімі з якоюсь езотерикою.

Блін — нормальне ж питання про олівець. Навіщо треба олівець ? Напевно — малювати, тобто наносити якісь познаки на якомусь носії інформації, наприклад паперу, щоб передати інформацію. Тобто мають бути похідні данні завдання і вихідні — бажаний результат. Далі розкручується ідея, задаються уточнюючі питання — що має бути на вході і що на виході. Власне задача про олівець якого ще нема, це типова задача з виробництва програмного забезпечення.

Коли постійно задають такі абстрактні питання, то це може швидко набриднути.

Хороший вопрос. Моментально отсеивает дибилье без высшего образования.

так в методичці, схоже

Я це знав в 12 років. FF + 1

А потом они жалуются что не могут найти специалистов чтобы месить апишки ))))

На першій співбесіді, перше питання ейчара.
— Що ви можете розповісти про нашу компанію?
— ..., 0_о, не знаю, я думав ви мені розповісте, з того що я побачив на вашому сайті, ваша компанія займається «тим-то тим-то».
— Як? Ви не можете мені розповісти про нашу компанію? Ви погано підготувалися, ви нам не підходите.

Шукав роботу на позицію джуна embedded developer після закінчення університету, маючи при цьому трохи досвіду в іншій компанії. Основне направлення С та базово C++, мікроконтроллери. Спілкуюсь з ейчаром, кажу все як є, ніякого Linux, англійська хромає але на документацію якось вистачає. Після спілкування, вона мені каже що моє резюме передивився тех спеціаліст і готовий зі мною поспілкуватися. Ще раз уточюю чи підходжу я їм, вона каже: так все ок, англійська та Linux не критичні. Добре думаю, може попаду в гарну компанію. На спілкувані з тех спеціалістом розмова почалась на англійській, після чого він почав крутити носом на мій рівень знань та зневажливо ставитись до мене, перейшов до питання про Linux, та сказав який я embedded, якщо не знаю розробку в Linux, тобто про те що ембедери також займаються мікроконтролерами чи FPGA він мабуть був не в курсі. Розумію що то мабуть був разовий випадок але осадок такий, що вирішив більше з цією компанією ніяких справ не мати.

Далі в пошуках на вакансію джуна embedded developer.
В іншій компанії ейчар що зі мною спілкувалася захворіла і я вже спілкувався з іншим ейчаром. Ейчар зневажливим тоном.
— А що це ви так, слюсар..., електромонтажник..., налагоджувальник КІПіА, це взагалі що таке?... а потім программіст? Ні, у нас поважна компанія, з бездоганною репутацією, ви нам не підходите.

то і добре що вам не довелось з ними працювати, якщо на інтервью треш то і на роботі буде те ж саме.

— А що це ви так, слюсар..., електромонтажник..., налагоджувальник КІПіА, це взагалі що таке?... а потім программіст? Ні, у нас поважна компанія, з бездоганною репутацією, ви нам не підходите.

а ось нерелевантний досвід не треба писати в резюме

Інколи нерелевантний досвід може бути десь в нагоді, раптом буду программувати пристрій який використовується в устаткуванні з металообробки, чи буду програмувати контроллер для систем автоматизації. Тут інше, тут подивилися зверхньо зі зневагою до того що я працював слюсарем та електромонтажником, наче я якась людина іншого сорту. Якщо я не підхожу через те що в мене стек навиків та досвіду не відповідає вимогам, це я розумію. Але якщо мене динамять тому що 20 річній дівчині здалося, що влаштовувати на роботу программістом людину, яка колись працювала слюсарем це сором для компанії, то це зовсім інше.

В нас був напрямок аналіз швів на бурових дронами.

Дужа багато чого взнав про зварювання.

Був випадок навіть не з питанням, а цілою низкою питань. Шукав я собі робору програмістом на C++ років 16 назад і в одній компанії видали мені листок з близко 40-50 питань на визначення психотипу людини. Питання у листку були самі різноманітні, типу «З якою твариною ви себе асоціюєте і чому» і т.д. На це все дали мені близько 40 хв. Після того як заповнив цю анкету, сказали що співбесіда закінчена і вони зі мною зв’яжуться. Звісно ніхто не набрав і не зв’язався. Мабуть мій психологічний портрет не підійшов начальству тієї фірми.

У 2012 побував на стрес-ітерв’ю в одному великому дистриб’юторі побутової техніки. Інтерв’ю масове: де вас спочатку просять працювати в команді, а потім стравлюють одне з одним по типу: доведи перед усіма, чому ми повинні взяти саме такого невдаху як ти. Підвищення голосу, що переходить на крик, грубо підганяють із відповіддю. Все це в присутності 9 інших кандидатів. Хоча я розумів, що це гра, для себе вирішив, що більше в такі ігри не гратиму.

Я б не выдержал и фанеру пробил бы.

Если верить Лурку, популярность стресс-интервью в наших краях и у соседей справа и сошла на нет как раз из-за того, что интервьюируемые стали слишком часто пробивать интервьюеров в табло.

Ну от почуєш таке в залі від не адеквата, даш по рилу. То виявиться п’яний прокурор якийсь чи депутат. Суд — строк і неприємності у керівництва, має бути покер фейс та стандартні завчені фрази. Потім вже десь в курилці сказати, що заходив пан Сідор. Ще добре кинути і розвести на бабки якнайбільше. Десь був фільм із Єді Мерфі, де він із приятелем створив дитячий садок — коли звільнили із роботи брокером. Один колишній колега, який був одночасно клієнтом — почав тролити, на що у відповідь отримав — «Так ти сам мені платиш. Дякую, заходьте ще».

— Ви сказали, що хочете ЗП Х. У вас є діти?
— Ні
— А навіщо вам тоді така купа грошей?

Я думав девопси гребуть гроші лопатою

гребуть і перекидують на оплату сервісів амазона

Оу, в мене директор якоїсь вшивенької конторки десь на Голосієво у в 2006-му на вакансію сісадміна питав куди я буду витрачати такі гроші? Ще й обмовка була «Ні, ми її дамо, але ж нам цікаво». Мабуть треба було сказати, що торчу на наркоті, щоб поставити логічну крапку у нашій співбесіді.

Питали, чи я в стосунках. Відповіла, що так. «А одружуватися будете?» Відповіла, що ні. Мене взяли, а через 3 місяці я вийшла заміж. Хоча, на співбесіді я дійсно ще не знала,що буде пропозиція руки і серця. В іншу компанію ходила на співбесіду вже після декретної відпустки і до звичних питань про сімейний статус додалися пункти про нянь, бабусь, а також бажання ще народити дитину.😅😵‍💫

Нажаль не смішно, та це швидше питання до страхової медицини і таке інше. З одного боку — не взяти вагітну, ізба. З іншого в нас жінки мовчать про вагітність, а потім горить. Так би знали — робили би планові заміни і т.д. От що справді лажа — у нас мужиків в «дикрет» допомогти дружині ніхто не відпускає і виходе відвертий сексизм, коли в такій ситуації лише жінка і тому мовчить, щоб не звільнили.

У мене був кейс, коли на співбесіду до нас прийшов чувак, який проводив мені співбесіду (в іншій конторі) три роки тому. «А я тебе знаю, ти ж у нас на співбесіді була». Він сеньорніше мене — тож ясно, що пройшов.

P.S. Ну Харків то таке IT-село, де всі всих вже знають.

То співбесіда добре пройшла чи було щось з найгірших запитань?

Теж в такому був, давно. Ходив на співбесіду та відхилив офер. Потім сам був на співбесіді того менеджера — що давав офер. Щоправда він любитель лізти в авантюри, та пішов далі швидко знову.

«Вы что, читаете ответы?»

От ви смієтеся, а кандидати з LATAM реально гуглять прямо на співбесіді і читають відповіді з екрану.

Ну молодцi, тож в роботi швидко будуть знаходити рiшення))

Ні, в роботі вони звільняються через пару тижнів, або пишуть рідкісну хрінь.

Якщо не знаєте як вирішити задачу, то в кого питаєте?
Відповів що сам вирішую задачі, гуглю і тд. На крайній випадок в колег, знайомих...
Їм не підійшла відповідь.
Співбесіда була на мідл/мідл+

А як зрозуміли, що не підійшла відповідь?

— Чи не хочете ви купити квартиру?
— Звісно хочу.
— В нас немає таких зарплат, щоб купувати квартири в Києві!

Там же:
— Ви бачили мою машину?
— Ні.
— Ну Слава богу!

Ну че нормально начальнику нагадили, хоча і у вас час відняли :). Коли шукав першу роботу, теж таке бачів. Взагалі тут читаю отримую та отримую чітку аналогію з базаром.

Де коням в зуби дивляться? Теж таке враження.

це все було не айті, але цими перлами варто поділитись. це було років 7 тому.

1) кейс з рекомендаціями
— в тебе науковий керівник в університеті є?
— є
— може надати рекомендацію?
— так давайте я попрошу попередніх роботодавців, я з науковим керівником майже не спілкуюсь
— ти не розумієш, мені треба підтвердження, що ти нормальна адекватна людина!

2) кейс коли переходила з ГО в бізнес.
POV: переглядають резюме
— і що, ви оце все робили? не може такого бути. не може одна людина ВСЕ ЦЕ робити.
звʼязуватись з керівницею для підтвердження не хотіли.
додатково, там же було
— а ви не хочете піти в сейлз? може, маркетинг, то не ваше? он скільки пробували і скільки не виходило
(там же, коли чомусь тобою вирішили закрити іншу вакансію)

3) і моє улюблене:
— кем бы вы хотели быть в жизни, а кем нет?
— в каком смысле?
— ну что тут непонятного? я бы, например, не хотела быть уборщицей и стриптизершей. а вы?

до речі, це інтервʼю закінчилось тим, що я politely сказала, що я подумаю. а вони сказали: «да? ну и ладно, мы тоже подумаем, потому что в этом мире есть люди лучше, которые заслуживают это должность больше! до свидания!»

О, згадав. Був теж смішний кейс з рекомендаціями.
— А хтось може надати рекомендації щодо вас?
— Так. Мій керівник із теперішнього місця роботи.
— І він знає що ви плануєте звільнитись?
— Ну так. Я ж у когось відпросився на цю співбесіду.
— І він не засмучений щодо цього?
— Та ні. Не одноразово обговорювали (Насправді ми дружили, ну як — ходили до бару по п’ятницях).
— Тоді мабуть ви не дуже цінний працівник.

А що не так? Абсолютно логічний висновок. Очікувана відповідь: замість «та ні» — «засмучений, звісно, але таке життя».

Хаха виглядає як якийсь анектод)

десь 2005

Ваша сексуальна орієнтація?
(але всі вважають свою нормальною)

Чи перебуваєте в секті?
(ніхто не вважаю свою секту сектою)

Так і кажіть шо зоометродендрофіл, яке питання така й відповідь.

Про орієнтацію відповідати відмовився — це принизливо. Про секти — увесь офіс був заставлений індійськіми статуетками.
В той компанії працював 10+ років, не знаю чи жалкую — було багато цікавого, але там мене побили.

Тож, як у тій же компанії казали — «читайте знаки», ставтеся уважно до запитань, це інфа про компанію. Але головне — не принижуйтесь, за це точно не помилують.

Ваша сексуальна орієнтація?

— А що, у вас багато наших? (підморгує)

Не ну може АУЄ, на кухні усі прибори окремі і раковина, щоб не зашкварили. Там як бьють людей на роботі — можуть бути часті одсидки. А там доведеться в вугол підти, бо зашкварений. А не як злодій чи хакер, коло вікна. В 2005 мало не увесь ІТ бізнес то були були піратські компакт диски. Народ скачував софт, та робив креки, нарезав той софт на болванки та продавав з лотків по ринках та базарах.

В аеропорту грузин заповнює lending card. Графа — sex, пише — 10 times in a day. Йому таможеник відповідає — Та ви не те пишите, пишіть чоловік чи жінка. — А мне всеравно Про сектантів нажаль анкдотів не знаю, лише вони накурені дістали горланити — що комусь дадуть по харі, по кришці та по рамі. P.S. А взагалі в мене часто враження, що жінки на співбесідах радше шукають чоловіка ніж робітника. Чомусь особливо не подобається їм винаймати кандидатів — молодих гарних дівчат.

У меня было, что пришел чувак и говорит «Ну что тебя спросить? Человек, который должен был тебя собеседовать заболел, а я никогда никого не собеседовал, меня вот только что от программирования оторвали».

на том и разошлись, а потом ты просто работал для них работу и получал зп? Идеальный собес по-моему

Потом меня пригласили к ним еще раз на интервью, оказалось, что им нужен чувак на месяц-два ибо сроки горят. Я посоветовал им обратится в проджект-офис и они отменили вакансию.

Ще одне згадав: «чого прийшов?» (2005 рік, правекс-банк, співбесіду вів «сам» Льоня-космос)

ого, і який він був поза камерою?

Та не ого, він в той рік мав звичку робити співбесіду кожному кандидату. Сидів в одному з приміщень банку, під час роботи можна було по декілька разів на тиждень з ним майже зіштовхнутись (звісно, ходив з охороною). Дуже важкий погляд. Не працював з комп’ютером, все потрібно було для нього роздруковувати (nightmare для бажаючих імплементувати електронний документооборот). Тримав в дворі свій майбах, можна було фоткатися на авку.

Пару байок з реального життя додам пізніше в разі натхнення.

Не забудьте покликать на інсайди)

Ок. Тим інсайдам вже 20 років. Але «хто в правексі працював, той в цирку не сміється» ©

Поруч з головним банком хтось придбав ділянку. Чи то «сам» хотів її придбати і не вдалося, чи яка причина, але офіційно було сказано що в результаті викопування котловану під будівництво наш головний банк завалиться. Коротше, чоловічу частину колективу зігнали перед воротами тамтешнього будівельного майданчика аби перегородити власними тілами дорогу камазам з будматеріалами. Хтось їм маякнув і камази заїхали через інші ворота з протилежного боку буд.майданчика, про цей в’їзд «сам» мабуть не знав.

Відтоді в мене в трудовій книжці (кому вона тепер потрібна в режимі фоп, ще й за кордоном...) є подяка від банку, цитую, «за захист будинку».

Головний банк знаходився тоді (2005 рік) за адресою: Київ, Кловський узвіз, 9/2. Зараз ця ж адреса вказана лише «для кореспонденції». Цікаво було б дізнатися, яка там зараз ситуація. Але «тоді» це було дуже оригінально — будинок житловий і там жили мешканці, однак квартири потрохи купував банк і робив там робочі кабінети.

З цього випливали деякі цікаві ситуації:

1. Встановили турнікет, ну це буває часто в офісах, треба провести пропуск який зчитується і пропускає співробітника (або ні), але ж там також ходять мешканці! Їм пробували також роздати пропуски. Але стоп! Я маю заходити у власне помешкання з пропуском? Через деякий час турнікети зняли.

2. Хтось з мешканців ще перед початком офіційної перерви смачно смажить м’ясо... В співробітників (основний контингент — вчорашні студенти, багато з яких ще без налагодженого сімейного побуту) масово виділяється шлунковий сік, робота зупиняється, начальники закривають вікна і вмикають кондиціонери.

3. Під час передвиборчої агітації Поярков (колись відомий дядько на телебаченні, зараз не знаю чи комусь щось каже це прізвище), який принаймні тоді мешкав за тією ж адресою, і був прихильником мера Києва що був чинним до Льоні (сорі, не пригадую прізвища), вивісив на власному балконі банер: «Кловський узвіз 9/2 — не вотчина Черновецького!», і плюс щось на підтримку діючого мера (конкурента Льоні).

Туалетів тупо не вистачало, могло бути по одному на 1 або навіть на 2 поверхи. Особисто я застав чергу з шести співробітників в туалет. Пізніше така ж черга до умивальника після відвідування туалета.

Натрапив на архівне відео www.youtube.com/watch?v=QaqBQjfCi-I
Та він прямо Ілон Маск 90-х.

Блін а він там живчики такий, жваво так говорить, а коли вже в політиці був то якийсь ну тормоз просто, наче там в мізкаї антивірус касперского на дюроні старому працює.

Натрапив на архівне відео www.youtube.com/watch?v=QaqBQjfCi-I

Надо же, до чего ж на нашего Буншу Фоголя похож!©

Там ще й коментарі від ідіотів, які його восхваляють

Анонс байки з реального життя «мальок карася». Буде... коли з’явиться натхнення.

ЧееЛеМ — ініціали Льоні (так його називали до «космоса»)

ПСБ — він же, російською прєдсєдатєль совєта банка (вся кореспонденція, крім тієї що стосується НБУ і подібних урядових установ, велася російською)
від імені ПСБ в основному писала резолюції його секретар Сальцова

Об’єкт номер один — дача Льоні в Конча-Заспі

Фоном цієї історії є те, що ЧееЛеМ всю кореспонденцію пропускав через «загальний відділ» банку. Тобто працівники банку обробляли службові записки, крім власне банку, також інші — що стосувалися його двох газет, притулку для безхатченків, політичної партії і дачі.

Службова записка від начальника департаменту забезпечення — ПСБ:
для призначеної риболовлі придбано п’ять пар ґумового взуття, вудочки, 5 кг малька карася. Передано під розпис начальнику охорони об’єкта номер один.

Підпис: начальник департаменту забезпечення Чєґлаков

Резолюція ПСБ: начальнику об’єкту номер один — доповісти чи все отримано!

Службова записка від начальника охорони об’єкту номер один — ПСБ:

На вашу резолюцію «доповісти чи все отримано!» доповідаю, що отримано все відповідно до замовленого переліку, а мальок карася через дві години покрився білими плямами і подох.

Резолюція ПСБ: начальнику департаменту забезпечення Чєґлакову — в чому справа з мальком карася?

Службова записка від начальника департаменту забезпечення — ПСБ:

На вашу резолюцію «в чому справа, чому дохне мальок карася?» доповідаю, що на момент передачі на об’єкт номер один мальок карася виглядав нормально і нарікання з боку начальника охорони не викликав.

Резолюція ПСБ: начальнику департаменту забезпечення Чєґлакову — розібратися і доповісти, чому дохне мальок карася, може він хворіє чимось?

Серія службових записок з мальком карася повторювалася декілька разів, в той час загальний відділ «пускав хвилю», робота в банку зупинялася і всі ржали під столами. Особливо близьким друзям дозволяли прийти в гості і почитати своїми власними очима про малька карася.

Й чим ця карасева епопея закінчилась?

Я ще отримував деякий час дзвінки від колег «пішов карась». А потім, здається, у 2007 році банк продали італійській групі і карасі припинилися. Італійська група потім, наскільки я пригадую, подала в суд на аудиторів, котрі намалювали гарний аудит перед продажем.

Це правда що в баку процвітали службові романи?

Хiба тiльки в цьому? Мiй знайомий так одружився)

Про саме «романи» не скажу, не бачив. Бачив хіба що як один з колег, вчорашній студент, користувався перебуванням в колективі вчорашніх студентів, наче варіантом «тіндера» тих часів.

Коли цьому дядькову-власнику хотілося за щось помітингувати, то йшов наказ виділити працівників, відсутність яких не буде критичною для роботи відділу. Виходили, отримували транспаранти, добиралися до потрібного місця (наприклад, Верховна Рада), потім поверталися на роботу щоб відмітитися про те, що був і не втік додому.

Одного разу в одній зі своїх газет він дав приблизно такий відгук про своїх працівників: «на мене працюють чудові професіонали — всупереч здоровому ґлузду».

Кожен працівник був зобов’язаний оформити передплату на дві газети: «Маю право» та «Закон і Бізнес». З них друга дуже бруднила руки, казали що сильно зекономили на якомусь закріплювачі для чорнил. Так як початкова зп була на рівні «заплатив за оренду кімнати, придбав проїзний на метро і булку на кожен день», то спеціально написав службову записку із деталізацією власних витрат у порівнянні з зарплатою. В результаті дозволили оформити передплату лише на квартал замість року.

ніфіга собі, а ті регіональні директора що на відео вище, скільки отримували?

Регіональні, тобто директори обласних філій, могли мати ставку близько «нашого» мідла+.

Директори відділень в районних центрах могли мати ставку 2000 доларів плюс відшкодування вартості оренди квартири (ця інформація точніша, бо одним з таких директорів був мій однокурсник).

Але. Якщо хтось був на шляху туристичних маршрутів з великою кількістю іноземців, і при цьому володів англійською, то нехай це директор навіть невеличкого відділення, але він скоро міг стати дуже заможною людиною, бо ще додатково отримував відсоток від продажу послуг. Приклад — директор якогось центрального відділення в самому серці Києва; коли його дохід був вже у всіх на слуху оскільки прибутковість відділень була більше-менш відомою інформацією всередині банку, то його на одному з таких зібрань ЧеЕлЕм привселюдно назвав злодієм і прогнав (на запитання, чому це він злодій, не відповів).

Зарплата складалася з:
1) ставки (зазвичай мінімально дозволеної законодавством)
2) премії (символічної)
3) доходу від «зарплатно-депозитного проекту» (основна частина).

В пункті «3» цікаво те, що на працівника (зазвичай того, кого хотіли утримати від звільнення) відкривали депозит, тіло якого належало банку, але офіційно записували на час роботи на ім’я працівника, відсотки капали на його зарплатний рахунок.

При звільненні на виплату цієї частини «3» треба було чекати декілька тижнів, часом до місяця.

В довідці про доходи від роботодавця, наприклад для кредиту чи для візи за кордон частина «3» була відсутня.

3) доходу від «зарплатно-депозитного проекту» (основна частина)

Ця частина була тупо нелегальна, на рівні готівки в конверті, і коли була перевірка від Національного банку України, то про це вони звідкись знали на рівні «баба бабі сказала», і окремо випитували всіх з ким спілкувалися з банку.

Ох, Правекс банк рідненький) а чого не згадуєте про поліграф у 0 під’їзді на кловській? Мене колега спитав що там питають, бо йде туди вперше. Кажу — відповідай чесно, бо гірше ще буде. Питається він а які питання задають там. Кажу: та от, востаннє в мене питались чи др*чив в дитинстві. Колега став чорніше землі, потім сміялися, проте я досі думаю що він мене ненавидить

Де саме працювали, якщо не таємниця? Про поліграф не згадую, бо якраз коли я прийшов, цього чуда ще не було, тому не довелося його проходити. Зате чув від колеги на наступній роботі, що його спитали чи курив драп і він на цьому питанні спалився, сказали «вибач, ти не пройшов». Ще чув що ЧеЕлЕм планував надавати послуги поліграфу стороннім замовникам, а що саме з цього вийшло — не в курсі.

був керівником підрозділу ІТ в регіоні ) це коли ще був банк національного масштабу.

Помаранчеві контрольки застали?

Згадав епік. Питали, що робити якщо дуже треба квиток на поїзд для CEO, а квитків нема.

Трохи почекаю поки хтось напише варіант відповіді і тоді напишу що я відповів (відповідь їм підійшла).

Поездки планировать надо заранее как и билеты

Загалом так, але саме в цій ситуації така відповідь означає, що ви не реагуєте на швидкі зміни в бізнес-потребах клієнтів.

Все що швидко робиться — то без глазу родиться

Деколи вимоги клієнтів дуже швидкло змінюються. Рішення приймаються швидко. Be quick or be dead ©.

В идеале, а в реале — суровая реальность вносити свои коррективы. Скажем тебе завтра нужно немедленно к клиенту, потому что у него что сильно и неожиданно изменилось. И если завтра тебя там не будет, то контракта и денег тоже не будет. И тогда есть варианты кроме поезда, например гнать машину, трансферная компания и т.д.

А вот Сиркан Баллад поспешил к клиенту и попал в авиакатастрофу.

Варианты:
— поставить телеграм бота на мониторинг билетов (этого в 90% случаев достаточно)
— пойти в кассу узнать когда снимается бронь и попросить кассира за взятку купить билет на твое имя (этого еще в 10%)
— сходить днем ранее ко дню отправления поезда, договориться с начальником поезда, чтобы уважаемого человечка взяли без билета.

Поїхати блаблакаром, або іншим транспортом

що робити якщо дуже треба квиток на поїзд для CEO, а квитків нема.

Купити квиток на літак?

Зафрахтувати приватний літак

Оплатити причеплення до потяга додаткового вагону та викупити там всі квитки або оплатити причеплення конференц-вагону (це вийде дешевше, але не всюди такі вагони є в наявності). Обидві опції дорожчі за літак, але можливі якщо конче необхідно відправити СЕО саме потягом (раптом у чувака аерофобія).

Тю, ну відомо шо. Промаркувати CEO як велосипед, і попросити провідника шоб його поклали на третю полицю...

нє, то на іншій співбесіді було )

Називав багато варіантів, на все вони відповідали що не підходить. Забув сказати, що співбесіда була в банк.

Нарешті підійшла їм така відповідь:

Оскільки почесні президенти банків в нас зазвичай депутати, то потрібно «просто» зняти депутатську броню для СЕО, а на буквально кожен потяг деяка кількість квитків завжди заброньована для депутатів.

Якесь дивне питання. Розробник має шукати квитка для CEO? Чи це не на розробника співбесіда була?

Це була співбесіда на провідного аналітика в відділ аналітичного обліку, в банку це приблизно близько біля розробника (sql + visual basic). Але так, аргумент валідний. За моїми відчуттями, це було запитання типу «де твоя межа, за якою ти скажеш що задача неможлива».

Задали вопрос "«Почему в Украине в проектах так много глупых программистов ?» Я так и не понял, троллинг это или нет.

Это какая страна такой вопрос задала?

Это задали в Украине

Лол))) Можно было б подлюбить по типу: Ну, по себе судить не красиво, знаете ли...

Лол ))) можна сказати що ви ще не знаєте цього колективу щоб стверджувати так категорично )

Меня как-то по глупости занесло в террасофт. У них там какой-то тест по джаваскрипту и все вопросы по типу что будет 2 + ’2′ * Infinity. Отвечал на листике наугад. Угадал 2 из 8

Після технічної співбесіди у кандидата спитали, є якісь питання?
Перше що він спитав:
«Як проїхати на базар Барабашова?» (Великий базар у Харкові)

Мабуть ні, бо він скупився на барабані а втричі дорожче продав у себе в селі, кому оте ваше здротство потрібне? )))

Нормальне питання, на курсах кью-ей цьому вчать: за допомогою Charles.

Чим займаєтесь в вільний час після роботи?

Чим займаєтесь в вільний час після роботи?

підробляю HTTP-запити

Правильна відповідь: «Катаюся на байках, байдарках із друзями. Взимку сноуборд та лижі. Футбол, волейбол і взагалі усі відомі командні види спорту. І взагалі я драйвовий чувак і не люблю сидіти на місці»

Скажіть, навіщо нам давати вам компʼютер до роботи, якщо в вас є свій.

Тут по-різному. Наприклад, я лінуксоїд, а мені парять віндовс чи мак. Ще й треба бути супер обережним, бо якщо пролию каву, то при поверненні по закінченню проекту мені вирахують з останнього інвойсу. Воно мені треба?...

По-різному, але постановка питання дивна дуже, при тому що з мого боку не було ніяких передумов.

Нормальне питання. Женіть додаткові гроші на амортизацію обладнання та і по усьому. Купити в магазині дешевше і якісніше вийде, ніж те, що нададуть.

В менее було: поки готовимо вам нотбук, на свій необхідно поставити таймтрекер та інши утилити контролю

Довго заплутаним коридором йшли в переговорку, я аж рахувати повороти почав. І першим питанням на співбесіді було — Скільки поворотів ми зробили поки йшли :))

Скільки вагонів в поїзді метро і по скільки дверей у кожному вагоні? )

+ задачка про муху

йдуть двоє людей назустріч, в одного з них на плечі муха, швидкість людей N, стартова відстань X, муха летить назустріч іншій людині з швидкістю M і повертається назад — скільки разів пролетить муха з одного кінця в інший?

От про метро хз, спускаюсь в нього раз на 5 років, так що це все одно як спитати скільки пляшок пива на полиці в ашан :))

Тут цікава не задача, а факт її появи.
1) як приступиш до розвʼязку, почнуть казати чому не врахував варіант з M>=N і навіть не запитав про умову
2) якщо вище перераховане врахував, доїбуться, чому приділив увагу очевидним речам
3) якщо сказав, що нескінченна кількість разів, тоді доколупаються, що чому на думку не прийшла ідея про окіл ε, в рамках якого відстань між людьми буде вважатись такою, якою можна знехтувати
4) якщо врахував деталі з пункту 3, почнуть казати про переускладенність, штучні введені уточнення і натяк, що в роботі схильний переускладнювати, затягувати строки і не нехтувати несуттєвими деталями

І цілком правда, що розвʼязана/нерозвʼязана задача не дасть відповіді на те, чи буде людина працювати добре на їх проекті і чи схоче працювати там, а не втекти подалі після отримання коду.

Меня задавали цю задачу, але з уточненням що муха рухається зі швидкістю 15км, а потяги, що їдуть на зустріч один одному — 60км. На зауваження, що потяги рухаються швидше за муху, тому муха зустрінеться з потягом один раз і чи не хоче він змінити умови (бо очевидно, що задача про ліміти), інтервюєр хвилин 5 чесав потилицю, пішов до іншого інтервюєра, повернувся, подивився на мене і прийняв відповідь зі словами «окей, давай далі»

Так, і до того ж моменти, коли муха торкається будь-якого плеча, будуть чим далі тим щільніше лягати на часову шкалу.

або один раз. В задачі не вказано що вона вилетить знову після поверненя.
або нуль бо в задачі не вказано що вона долетіла до іншої людини, могла би розвернутися на середині

«Яке ваше ставлення до того, що ваш керівник кричить на вас?»
2021 рік.
Навіть оффер зробили.

«Живете з хлопцем разом? А якщо ви у декрет підете?»
Софтсерв, 2018 рік.

«Живете з хлопцем разом? А якщо ви у декрет підете?»

Я сподіваюсь, що з нас двох в декрет піде хлопець.
Після його пологів премії вистачило б надовго, щоб не довелось працювати на таких рагулів як ви

Софтсерв

Насправді чоловік прям зараз на цілком законних підставах може піти в декрет. Звісно якщо влаштований по трудовій

Тільки в тих компаніях де по трудовій, чоловік не йде в декрет, бо «мужики не зрозуміють»

А чому він не хоче в декрет, будучи оформлений по ФОПу ? ;) закриє ФОП через 3 місяці (якщо вдасться) і спокійно буде отримувати свої 800 грн (пару памперсів купить якраз ))

800 грн можна отримувати і без закриття фопа

В Англії обох батьків відпускають в дикрет. Один девопс заблокував мені таким чином таску, десь на місяць. Інша справа, що ніхто йому нормально підміну на цей час не знайшов. Як завжди дедлайни на позавчора, бо за години платити дорого. А так звісно усі — рагулі, аж допоки зі свого карману платити не треба. Скажімо тобі треба ремонтувати хату — і посередні проекту, робітників різко счезли через дикрет. Звісно до прораба в тебе будуть притензії.

Це все відомо за здалегіть, за декілька місяців, так що можна було б і підготуватись. Те що ви тільки в цьмоу спринті дізнались що девопс іде на пів року у відпустку, це якби говорить що процеси через одне місце.

Я по робив усі свої таски на Java, взявся допомогати сусідній команді Node.JS, а там треба було апрув dev ops зі сторони клієнта який пішов на місяць в дикретну відпуску допомогати дружині. А от притензії за провал строків виставили мені. Та я абсолютно нічого про те не знав, що хтось там йде в дикрет чи його нема кому замінити. Але справді наука — для мене, в незалежності не від чого в кого гроші і хто «в кращій країні», чи навіть місті той і правий.

Ну сорян, я думав ви лід. Пртензії в першу чергу до процесів, причому хоча б трошки. Про дикрет дізнаються за 9-6 місяців.

Ну ти задаси таке питання — «Чи раптом ніхто не йде в дикрет»? і тобі з кислотою закриють контракта, за харасмент (особливо коли шукається формальний привід, як скажімо індуси запропонували кращу ціну). При цьому запросто можуть спитати по овертаймити команді на цьому тижні. Не те щоб воно було — треба але шукають дно прогибу, це базар та торги. Формальний тайтл лід — і право фінансового підпису, це далеко не одне і те саме.

Та камон календар відпусток, зазвичай за декілька місяців пишуть, звісно не всі але третина або половина команди букає відпустки, готели, квитки дуже задовго. Тож така інфа в календарі доступна в пару кліків. Він же не одружився у Вегасі на копоративі зі стриптизеркою, а потім через тиждень дізнався що їй скоро пологи і йому сорочно тре у відпустку.

Такі умови коли в програмі та проекту, лише один офіс та одна організація, та один менеджер бувають не завжди.

Ахах, це питання від NCube ;) мабуть , та ж рекрутернка здавала )

це було питання від технічного спеціаліста з проекту, на який мене співбесідували :)

ні в декрет, ні в Софтсерв я не пішла)

Це було під час якоїсь кризи та росту долара у 2011 році, я тоді працював за гривню та шукав роботу розвитку, та щоб з доходом у валюті.
«А коли гривня зміцниться, що, знову побіжиш де в гривні платять?»

В 2011 ще пам’ятали весну-літо 2008, коли після зміцнення гривні з 5 до 4.5 народ на галерах почав нити, щодо гривень якось менше стало.

Потім як провалилось до 8 їх ще меньше стало.

на 5 курсі хотів собі знайти роботу, однак ця посада була не програміст, а аналітик без будь якого досвіду роботи.
Не сказав би, що це було щось найгірше, що зі мною трапилося, однак завдання дали трохи дивне після співбесіди із стандартними питаннями (чому наша компанія? ким бачите себе за 5 років? і так далі).
Дали олівець і листок А4 та сказали, щоб намалював неіснуючу тварину, а також максимально детально її описав.
От і потратив я на це пів години або й більше, хоч наврядчи це хоч на щось вплинуло, враховуючи, що після того було ще одна, чи то дві співбесіди, після яких врешті-решт відмовили, що й на краще)

це цікаве завдання, я визнаю це, однак, це разом із співбесідою зайняло багато часу в кандидатів)

ахахах, це часом не Галнафтогаз?)

Пам’ятаю відповідав на психологічні запитання та малював будиночок. Компанія знаходилась в БЦ Тетріс на Клочках в Харкові, назву вже не загадаю)

Я б віддав пустий листок і сказав, що це невидима тварина. Тому описати я її не можу) Цікава була б їх «оцінка»)

в молодших классах в школі в з психологом таке малювали, я намалював дракона. потім по картинці виявляли психотип

Або дають кляксу і питають що бачиш. Вірна відповідь — «бачу тест Роршаха» )

Я завжди думав, треба відповідати: «Бачу гарного метелика»

Там не завжди видно метелика. І якщо буде відповідь «метелик», то будуть діставати далі додатковими питаннями про нього. Облом буде якщо сказати що знаєш цей тест, і тому вже не бачиш нічого поза кляксою.

Кожну маску і її тлумачення. Тоді як в мультику «рожева пантера» приставлять до лоба стетоскоп — послухать і поставлять на лобі печать «не працює», та дадуть копняка під зад з військомату.

Завжди кажіть шо бачите цицьки, та й по всьому ) нема сенсу співбесідуватись далі, ну хоч поржете.

Там є маска одна, де гегетеро чоловіки мають бачити у клякси цицьки, а жінки пеніс. А як навпаки — то орієнтація гомо. Якщо на усіх кляксах — цицьки, напевно лікар сподобалась, та военком може в коридорі зробити «прояснення свідомості» за загальним військовим методом, і буде вже не смішно — буде синець та боляче. P.S. Наступною напевно буде жарт про хирурга.

В графі психотип — написали «толкініст» ? Усі халкрики, сангвініки, флегмати та меланхоліки, але на нас то не розповсюджується. Мене шкільний психолог після малювання де я літака намалював, потім ганяла десь годину на логічні та математичні задачі. Чимось заразила напевно.

За 10 секунд намалювати якусь змію з крилами тай все. Таски теж так довго робите?

Тут як на це глянути) Можна і переформулювати це так)

Ну це вже червоний прапорець, що так швидко і без старання виконали це завдання. Чому не старалися? Намалювали будь що, тварину цю не описали. Таски аналогічно робитиме абияк і не повністю?

Крім того, коли ти шукаєш першу свою роботу, будучи без досвіду роботи, ти не будеш намагатися бути зухвалим) Це те саме, що знахабнілий кандидат на джуна демонстративно абияк виконав тестове завдання, а потім думав, чому він не може знайти свою першу роботу)
Або я просто не розпізнав сарказм)

У вас була співбесіда на позицію художника?

На посаду аналітика, однак я тому і написав в цій темі про це, тому що ця таска була нетипова для цієї посади. Навіщо задаєте дурні питання, якщо вважаєте себе дуже розумним, раз повчати прийшли?)

Тобто вважаєте якщо робити довго це завжди рівноцінне якісно? На практиці скіловий працівник робить швидко і якісно, а посередній робить довго і погано.
За 10 секунд намалювати якусь змію з крилами тай все

Ще раз скину те, що ви написали тут. Це більше виглядає зробити абияк, щоб відчепились, а не про швидко і якісно, а точніше якісно в найкоротші терміни. Терміни справа відносна, для складної таски може і робочий тиждень бути швидко.
Якщо прочитаєте перше повідомлення, то таска була малюнок + детальний опис, а також можу додати, що дедлайну не було і за часом виконання ніхто не стежив, тому припущення про відмову через час було не правильним.
Крім того, я написав у першому повідомленні, що відмовили на наступних етапах співбесіди, а не після малюнка.
Знову ж таки, дуже легко нахабніти, коли ти дуже досвідчений кандидат в умовах дефіциту таких кандидатів на ринку і не дуже, коли взагалі без досвіду, а таких як ти студентів кандидатів багато, а вакансій кілька)

Цікаво шо вони хотіли від вас почути. Запрошення на сплав по Дніпру?

Там : Карлмарк, Торвальдс, Страуструп, Річі практикують коли їм за 50 та і за 70. І вони куди крутіше за будь кого з нас в програмуванні. Але справді друге питання абсолютно недоречне, це відвертий ейджизм. Цікаво — що він базується на стереотипі «успішності», з глянцевих журналів. Питання більше каже про ту яка їого задає. То більше на перше побачення схоже ніж на співбесіду.

Есть ли кот. Плариум, Харьков.

Я извиняюсь, а это хорошо или плохо? ©

Не знаю. Меня не взяли, хотя кот тогда был. Наверное с котом нельзя.

1) Який був найулюбленіший предмет у школі?
(одразу після) 2) А які оцінки у табелі шкільному?

Харків, 2015 рік. Компанія досі існує.:)

Чи не проти ви бігати за піцою?
Чому ми маємо вас взяти?

Приблизно 2010рік

1. Ні, не проти, якщо решту дозволите лишати собі
2. Див. п. 1
)))))

1. Та взагалі не проблема. Замовив піццу та пішов по справах )
2. Тому що вам потрібен робітник.

1. Для цього є кур‘єри
2. Тому що я не витрачаю свій час на біготню за піццою

Питання звісно такоє, як і людска сутніть. Іноді за фігню чіпляються

Не айті, але питали, чи немає в мене ніяких кредитів (авжеж, людиною з фінансовими труднощами легше маніпулювати)

свого часу в одному місці кандидатів питали «чи граєш в прєф?» ) Але то була не ойтішна компанія, хоч відділ і ойтішний

Чому ви змінюєте місце роботи?
Чому ви хочете працювати у нас?
Ким ви бачите себе через 5 років? А через 10?

Чому ви хочете працювати у нас?

Особливо, коли HR сам запропонував вакансію =)

Я б не сказав, що це якесь погане питання. Я би відповів як є і усе.

Я б не сказав, що це якесь погане питання. Я би відповів як є і усе.

Тому що це тупі і провокативні питання

хоче змінити місце роботи = захоче змінити і працюючи у нас
закінчився проект, він не чекав новий = не буде чекати і у нас
закінчився проект, відмовився від нового = відмовиться у нас
закінчився проект, йому не знайшли новий = тут він бреше
у вас цікавий новий проект = у інших через час так само буде не менш цікаве, він піде і від нас

По факту як не відповіси — усе одно отримаєш мінус

Як це така собі провокація на токсику. Цей перелік — це абсолютно нормальні питання від роботодавця при влаштуванні на роботу! Як мінімум перевірити кандидата на момент надання соціально сприйнятливих відповідей під час офіційної зустрічі, тобто елементарну адекватність. Інакше є усі шанси, коли якийсь бовдур ляпне клієнту в лице, щось по типу: «Я вважаю, що нашому скрам мастеру не цікавий наш проект і наша команда». Після чого мало проект не закривають, доводиться годинами вибачатись за поведінку, та що це не є стандартом поведінки для компанії. Результат — образа і рампдаун. Думаєте цього нема — а от таке є! На ці питання треба вивчити соціально прийнятні відповіді, по типу — «Це новий етап в моїй кар’єрі, та чудові перспективи» і їх надавати. Колись на кухні повісили таку анкету від кандидата, який відповідав на такі питання по типу, «причина зміни роботи — гроші правлять світом». Звісно всі посміялись — а співбесіди не сталось. Так і є, гроші правлять світом — і кандидат залишився без них.

Задають — та пишуть статті про проходження співбесід. Раз ти прийшов на співбесіду в цю компанію — теж напевно ще не Лінус Торвальдс, та не Джон Карлмарк яких хочуть винайняти усі. Кажеш щось по типу — «Робитиму усе можливе для розширення компанії та сподіваюсь зайняти посаду керівника новоствореного відділу». «Сподіваюсь розширити експертизу та зайняти посаду архітекта» і т.д. і т.п. Між іншим слова мають магічні властивості справджуватись. А відповідь по типу

— Де ви бачите себе через 5 років ?
— На вашому місці

це приблизно те саме що і

— Чому би тобі не пошукати роботу в іншій галузі

Розмова з людиною яка тебе відверто зневажає, бо за її думкою ти її не вартий, залишає по собі дуже не приємний осад.

Чому ви переїхали в нашу країни і чи вам тут подобається?

І чому це недоречне питання ?

Можі і доречне але не в моєму випадку, бо я сказав як є випадково, подавав в різні університети на пост-док, взяли у вашій країні, потім перейшов в індустрію.
Їм така відповідь не подобалася судячи по виразі фейсу.

Та то може тебе хотіли розвести на срач оставуні вс уєзжуні? ))))
Сказав би наприклад що неподобається бо ціна на молоко завелика то не получається відкладати на яйцях на хруща коло метро ))))

Та то може тебе хотіли розвести на срач оставуні вс уєзжуні? ))))

так і є

Якби ти хотів бути сосикою, то якою її частиною хотів би бути?

Мама міа, і таке питають *facepalm*
Я б спитала, які в неї частини взагалі є

Ким ви бачите себе через 5 років?

Напевно бажано все ще Homo Sapiens, чи шо вони хочуть почути )

Вважаю, що це питання доречно адресувати представникам HR, які присутні на цьому форумі :)

Взагалі то чи існують плани на життя та кар’єру? Бо як ні чи не хочеш казати — принаймі соціально прийнятну відповідь, то щось не так із кандидатом. Для хорошого HR і хорошої компанії — задається слушне питання. Для набору «мексиканця» підрядника на тимчасову брудну роботу — безглузде.

Із такої некоректної поведінки ще у диких нульових проходив технічну співбесіду. Прийшов якийсь чувак, якого видно було що заслали проти його волі. Через 10 хвилин співбесіди чувак просто встав, сказав «я зараз» і пішов.
Тоді подумав — ну усіляке буває. Почекав пів години у переговорці. Пішов на рецепшен та ввічливо попросив зв’язатись. Ще хвилин 15 дівчина намагалась зв’язатись хоч з кимось із їх відділку. Нерви не витримали. Пішов до ліфту і покинув офіс.
Наступного дня подзвонила HR та запитала чому я звалив із співбесіди.
Тоді мабуть уперше відчув усю глубину молодого ще тоді мему facepalm

То ти ще легко відбувся (в такий ситуації я теж був декілька разів). Я якось зробив американську візу власним коштом, та мало не відмінив відпустку — бо паспорт був в американському посольстві і був шанс, що не повернуть до рейсу, з усіма друзями перелаявся і загалом попав десь баксів на $300. А клієнт просто
зник і перестав відповідати. Після того усіх хто мене на те підписав, я став остаточно вважати за дрібних базарних перекупів — якими вони власне і виявились. Так що іноді найнесподіваніше питання на співбесіді — це відсутність будь яких питань, це коли на нього взагалі не прийшли.

Проект ремоут, запитання від рекрутера: «яка у вас сім’я, скільки дітей».

WTF??? Чого це вас колише, скільки в мене дітей?

Пояснює, що може таке бути що компанії в подальшому сподобається співпраця і мене покличуть онсайт, тому хочуть знати на скількох осіб потрібно буде робити документи.

Ну я, на секунду, з вами говорю про ремоут, а що мене цікавить ваш онсайт я ні разу не сказав.

Рекрутер з Британії, ім’я якесь арабське.

Зразу good bye.

з Британії, ім’я якесь арабське.

із свого досвіду — можна одразу ігнорити. тільки різний треш пропонували

Насправді, про сімейний стан і про сім’ю в країнах першого світу реально заведено говорити, коли просять розповісти про себе, для них це стандарт розмови, як неістотна частина яка не має великого значення. Проте коли ти скіпаєш це коли робиш інтро про себе, доволі часто твій співбесіздник тобі всеодно розкаже щось коротко про свою сім’ю

В Штатах — так. Брав участь в робочому слак-каналі donut (це щось типу water cooler, місце для спілкування). Парували з тими, хто не в моїй команді, бо типу з безпосередньою командою все одно знайомі. То американці в першу чергу шарили екран і показували фотки з членами сім’ї і дітьми, а якщо нема дітей — то показували домашніх тварин.

А коли приєднався до німецького проекту, у відповідь на email-привітання відповів зі стандартним привітанням і прикріпив сімейне фото. Приблизно через тиждень CEO теж відповів з сімейним фото, мабуть щоб мене підтримати, бо більше ніхто чимсь подібним не поділився. Інша культура.

Але це ок, бо я маю провести разом з людьми (хоч і лише онлайн) довший період часу, тому поділитися деякими деталями це ок.

А от з рекрутерами, котрі до того ж мене тупо перепродають (і часом перепродають декілька разів, бо між мною і кінцевим замовником декілька посередників)? Ні, дякую.

То вже психологічно людину «змальовують». Так роблять і поліціанти і смотрящі в камерах тюрми і багато хто, наприклад увсі торговці. Зрозуміти психотип, характер і т.д. Можна швидко відповісти і задати такий самий вопрос у відповідь. На те можуть швидко відповісти про дітей та дружину/чоловіка, а можуть бомбанути і щось прошипіти. Одразу буде ясно з ким маєте справу, скоріше за усе у другому випадку — шукають пасажира якого треба ошукати. Звісно тут культурна не стиковка — ти шукаєш підряд, вони шукають людину — яка наприклад, не буде отримувати доступ до комерційної таємниці і використати її в своїх цілях.

В 2017 році проходив співбесіду в Genesis, запитали «Чому вибрали нашу компанію?»

У них були відкриті вакансії, а в мене, на той момент часу, була відсутня повна інформація про компанію, щоб їх оминати

Підписатись на коментарі