Який напрям розробки обрати

Хочу трохи розповісти про напрям розробки \ мови програмування, які чомусь наполегливо замовчуються у різних оглядах на згадані теми. А саме про процедурні мови розробки, які використовуються у базах даних (бд). Відносно нещодавно «DB langs» зусиллями автора нарешті було включено в перелік в опитування по мовам програмування на цьому сайті.
Так, використання бд значною мірою відноситься до розробки backend. І у багатьох випадках бд дійсно використовуються тільки як засіб для тривалого зберігання даних. Але топові бд окрім операторів для створення самої бд і інших об’єктів бд і CRUD операторів надають повноцінні процедурні мови програмування, подекуди не одну. І у багатьох випадках, при наявності складної логіки обробки даних, її краще (продуктивніше) реалізовувати саме у процедурах на стороні бд. Автор навіть реалізовував процедуру на PL/SQL для розв’язку задачі з використанням чисельних методів.
У 1990-2010 р.р. для enterprise розробки широко використовувалися настільні бази даних Clipper, DBASE, FoxPro. Вони надавали можливості і для створення GUI і для керування даними. Java у ті роки перебувала у підлітковому віці.
У багатьох випадках розробкою логікі бд займається або розробник backend-у, або адміністратор бд. Але розробники, які займаються виключно розробкою на «DB langs» теж існують. Наполегливо прошу не плутати їх з адміністраторами бд, це різні компетенції і сфери діяльності. Мабуть найбільш поширені серед них — PL/SQL розробники (бд Oracle). За спостереженнями автора деякі аспекти роботи з бд і розробники backend-у і адміністратори бд розуміють не дуже добре, навіть досвідчені. Для розробників backend і для адмінів аспекти, яких вони не розуміють, відрізняються. Автор останні 4 роки працює з Postgresql в якості такого виокремленого розробника логіки бд. Але по-правді окрім ще одного свого колеги інших розробників, які займаються виключно розробкою логіки бд Postgresql, не знає.
Останні 11 років автор займається виключно розробкою логіки бд, раніше займався і логікою бд і розробкою клієнтських додатків.
Це моя перша стаття на DOU, хоча присутній на сайті вже дуже давно. Сподіваюсь комусь (тим, кому не подобається малювати GUI) вона виявиться корисною.

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Хз. Я например ASP.NET разраб, но чуствую себя больше T-SQL Developer. Очень уж много времени приходится там находится.

10 років тому я ще бачив вакансії DB девелоперів і навіть з такими працював.

Останні 5 років я такого не зустрічав...думаю що воно вже не потрібне так як мало де є гігантські централізовані бази даних.
ІМХО, з цього треба свалювати в data science

На доу є одна вакансія, лід в укр банк з ЗП до 4к$. Це навіть не ЗП сіньора кодера який крім крудів нічого не вміє.

Будь-які дані мають тенденцію тільки до збільшення. Інша річь, що зростання об’єму даних у активних (OLTP) системах намагаються стримувати, для підтримання прийнятного часу відклику. Для цього частину даних (застарілих) переносять в аналітичні (DWH) системи, частину просто архівують, або переносять на дешевші (і повільніші) носії. Крім того є тенденція до переносу даних в хмарні сервіси. Але попит на DB девелоперів це аж ніяк не зменшує. Змінюється вже спеціалізація самих DB девелоперів. А саме — збільшується частка розробників, які займаються розробкою DWH і аналітичних систем. У цьому випадку робота більше пов’язана с перетворенням даних, в тому числі їхньої структири, та з побудовою звітів та дашбордів, а не з розробкою логіки. Але так, попит на DB девелоперів, тим більше виокремлених, ніколи не був високим.

Цікаво, але як на мене не завадив би якийсь наочний кейс, коли саме є за потрібне компанії винаймати розробника саме з такою спеціалізацією

П\о будь-якого банку базується на бд, причому головні додатки, які про гроші, як правило використовують Oracle, або іншу бд такого ж рівня. П\о або власної розробки, і тоді банки утримують цілі команди розробників, серед яких можуть бути розробники, які займаються тільки розробкою бд. Або банк використовує куплене п\о, яке розробляється IT компаніями, які спеціалізуються на цьому. І тоді вже IT компанії утримують розробників. Чим більша команда розробників, чи то банку, чи то IT компанії, тим більша вирогідність, що вони будуть розподілені на групи за спеціалізацією. Вузька спеціалізація — це завжди вища якість, у будь-якій галузі, не тільки в IT.

Ну то есть, любой проект сложнее магазина кошачьего корма на нодджс это большая sql база с огромным числом таблиц и связей между ними. Спасибо мы и так это знаем)

Підписатись на коментарі