Як правильно переходити з фултайму на парт-тайм

Я бачу, що на форумі люди часто обговорюють «чотириденний тиждень» або «скорочений робочий день». Багато хто хотів би працювати менше, ніж 5 днів в тиждень по 8 годин.

«Хіба це така проблема?» — здається з першого погляду. «Домовся з роботодавцем про роботу на 4,5,6 годин в день і працюй собі менше на здоров’я»

Але є тонкощі, які ви повинні знати, щоб не зробити помилки при переході на парт-тайм — і я вам можу про деякі розповісти.

Я знайома з цим з двох сторін — як робітник (переходила на парт-тайм на деякий час) і як роботодавець (наймала нянь погодинно та на фултайм).

Питання номер 1 — Ваш рейт на парт-таймі

Рейт на парт-таймі має бути вищим, ніж рейт на фул-таймі. Візьмемо приклад з нянями. Няня погодинно коштує процентів на 20% більше, ніж няня на фултаймі. На це є декілька причин:

Причина номер 1 — щоб дістатися до вас (до робочого місця) людина витрачає однаковий час на дорогу. Якщо вона їде працювати на 1 годину, і якщо вона до вас їде працювати 8 годин час однаковий. Назвемо цей час «підготовка до роботи». Тобто, людині абсолютно не вигідно їхати до вас на 5 хвилин, якщо дорога займе 40 хвилин. Тому, чим менше годин ви плануєте працювати — тим більший має бути рейт. Як кажуть, «оптом — дешевше!»

Причина номер 2 — наявність відпусток, лікарняних та державних свят у працівників фултайму. Ви можете зрозуміти це не одразу, але на фултаймі окрім щомісячної оплати ви отримуєте додаткові плюшки — оплачувані відпустки (10-20 днів на рік), лікарняні (зазвичай 5) та, про що часто забувають — державні свята (до 10 на рік).

Візьмемо два робітника. Один працює за $3200/місяць а інший за $20/годину до 160 годин в місяць. Хто з них краще влаштувався? Відповідь — перший!

Бо перший, пропрацювавши рік, заробить $38,400 ($3200 * 12) і при цьому сходить у відпустку на чотири тижні, полікує простуду восени, та провідає бабусю на травневі свята. А другий зможе заробити $38,400 тільки якщо буде працювати весь рік без відпусток, лікарняних та вихідних.

В багатьох країнах прийнято додавати як мінімум 4% до рейту, щоб компенсувати погодинним робітникам відсутність у них 10 днів оплачуваної відпустки.

Питання номер 2 — Ваш час на парт-таймі

Оце ще та заморочка!

Практичне питання — якщо ви працювали з 9:00 до 15:00 але пішли пити каву серед робочого дня на 30 хвилин — це вам біллити клієнту як 6 годин чи 5:30? А якщо ви пили каву, але в той час думали про таску? А якщо пили і не думали про таску? А якщо пішли не каву пити, а собаку вигулювати? А якщо вигулювали собаку з другом-архітектором, з яким обговорили задачу і знайшли класне рішення?

Чітко розділити робочий час та не-робочий дуже важко. Мені іноді рішення задачі приходить аж ввечері під час домашніх справ. То що ж, біллити той час?

Перечитавши форуми фрілансерів, я знайшла таке правило: перерви до 15 хвилин вони включають в робочий час (без різниці, що ви там робили), перерви більше 15 хвилин — не включають. Але і тут може бути купа винятків.

Тому загальна рекомендація — не займатися хвилино_їдством, давайте собі відпочивати (подивіться в вікно), користуйтеся здоровим глуздом та не переймайтеся — адекватний клієнт чи менеджер не буде доколупуватися чи ви робили таску 5:30 чи 6 годин, якщо таска в результаті готова вчасно та якісно. А з неадекватними — не працюйте.

Питання номер 3 — Ваша доступність (availability) на парт-таймі

На деяких проектах дуже важлива availability робітника в якісь години. А на деяких проектах availability не потрібна, і можна працювати в будь-який час, навіть вночі, бо важливо щоб ти просто робив свої задачі.

Але проектів, де зовсім не важлива твоя availability, я не зустрічала, бо як тільки на проекті працює більше однієї людини — у них виникає потреба в комунікації. А значить, треба домовлятися про час, коли ви обидва available.

Код рев’ю розтягується на тиждень, якщо один робітник працює з 9 до 15, а інший з 17 до 23. Бо, по-перше, вони не можуть в реальному часі зідзвонитися, обговорити всі питання і пофіксити. А по-друге, якщо один застряг з задачею і потребує допомоги іншого — то він чекає, поки другий з’явиться в мережі аж на наступний день.

Тому, обсудіть availability і з’ясуйте ваші та чужі очікування щодо нього.

Якщо спитати менеджерів «що важливіше — щоб я був available чи щоб робив задачі» — то найчастіше вони скажуть що від вас потрібні і задачі, і комунікація — щось одне вибрати не вийде.

Питання номер 4 — Який сенс в парт-таймі?

Як я бачу по іншим топікам, велика частина програмістів вже додумалася, що взагалі-то на фулатаймі можна працювати по 4-5 годин в день і тебе не звільнять, не пожурять, і навіть не скажуть а-та-та.

Найгірше, що може статися — можливо, тобі не піднімуть оплату на найближчому перформанс рев’ю (бо твій перформанс буде десь в районі середнього чи трохи нижче), не запропонують ще більше відповідальності, ще більше роботи чи менторити людей. А може, йому саме це й потрібно?

Тому, як показали опитування, люди не бачать сенсу переходити на парт-тайм, якщо вони вже саме так і влаштувалися — знайшли проектик, де класно платять, і де можна робити таски за 4-5 годин, а біллити всі 8.

Це дуже індивідуально, — комусь так робити ОК, а комусь — не дуже.

Коли я зауважила, що «Хм! Так це ж обман!» колега розповів смішний анекдот: у них був співробітник, який дуже чітко трекав час. То забіллить робочий день 7:42 хвилин, то 8:03 хвилини. Бухгалтер кожен місяць мучилася з розрахунками та виплатами, бо у нього виходило не ціле число. Але коли його попоросили по-людськи «Іван, округлюй хоча б до півгодини» він обурено сказав «Щоооооо?! Ви хочете щоб я обманював людей????!!!!!»

Summary

Бажаю всім work-life балансу, адекватних проектів та колег =)
Вирішите переходити на парт-тайм — робіть це правильно без помилок!

Якщо маєте що додати — пишіть у коментарях!
Чи хотіли б ви перейти на парт-тайм щоб мати більше вільного часу?

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я оце згадав термін

Core hours

Решта часу нікого не повинно хвилювати де ти.
Аби роботу робиа

Смартові уже тихенько перейшли.
Інші пишуть статті і шуткають роботодавців)

Статті пишу, коли мені скучно та хочеться побазікати в коментах на ДОУ.
Роботодавців не «шуткаю».
«Шуткаєм» сеньорних Node.js розробників, якщо вже на то пішло.

Яка печаль, піду ридати :DD
Шуткаюмора.
От бачите, мета досягнута — вже срач в коментах. Хоч посміємося :D

В AWS немає сертифікації AWS Certified Developer .. Вона формально зветься AWS Certified Developer Associate, де останнє по суті Junior P.S. Це щодо Вашого лінкедіна :) Треба щось посерйозніше вже мати.. Пора как ні как..

Ще смішніше бути джуном і мати сертифікат архітектора

Коли я була джуном, ви на випускному в садіку скакали в костюмах зайчиків :D

Ця тема може бути суттєво повнішою, якщо додати ресурси де шукати парт-тайм та компанії які наймають таких людей.

У мене просто замовник погодився, шоб я працювала парт-тайм, тож «де шукати» я не скажу, якщо хтось напише — було б корисно. Але так, мабуть це здебільшого фріланс чи контракторство. А на джинні нема не-фултаймових вакансій?

Одного разу, більше із цікавості поспілкувався на тему парт-тайму на джині, шукали мідла-сініора на 4 години в день на постійно.
Так як мені було більше цікаво ніж реальна необхідність, я назвав рейт, який був суттєво нижчим ніж той, що я мав на основній роботі. Але для них і це виявилося задорогим.

Ще декілька разів, казав, що цікавить парт-тайм коли пропонували на лінці вакансії, кожен раз відмовляли, шукали на повний день.

Так, дуже рідко хочуть професора щоб навідувався

замовник погодився

Узаконив те що й так було.
Нехай

Підписатись на коментарі