Підключення платіжного сервісу для прийому донатів

Добрго дня!

Розробляю безкоштовний сервіс для програмістів. Та хочу додати можливість прийому донатів для тих, кто захоче підтримати проект.

В кого є досвід підключення платіжного сервісу на ФОП саме для збору донатів (а не продажу товарів або послуг)? Будь ласка, поділіться посиланнями на проекти та розкажіть про особливості підключення.

Оновлення від 09.05.2023:

Відповідь податкової щодо можливості приймати донати ФОП 3-ї группи, платнику єдиного податку:

Ви можете здійснювати відповідну діяльність, але за наявності відповідного КВЕД. Оскільки КВЕД — статистичний інструмент, щодо вибору КВЕД можете звернутись до служби статистики.

Отже, для податкової все одно — донат це чи ні. Головне, щоб ФОП мав КВЕД щодо цієї діяльності. Також можна зробити висновок, що призначення платежу теж має відповідати обраному КВЕД, на що в коментах звернула увагу Nataliia Lozko.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

PayPal требует заполнения кучи полей для незарегестрированных в нём пользователей. Но он и правда достаточно популярен в других странах. Поэтому его планирую подключить позже, как дополнительный способ оплаты для пользователей, которые активно им пользуются.

Доброго дня
Підкажу лише одне, як ФОП ви не можете отримувати кошти із призначенням як Благодійна допомога

Проект англомовний. В призначенні я збираюся вказати «One-time donation to support ProjectName» чи «One-time payment to support ProjectName».

Чи як краще перефразувати?

Поруч ще написаний текст про те, що донати дозволять більше часу приділяти проекту, а отже, нові фічі з’являтимуться швидше.

в обох варіантах призначеннях. якщо навіть англомовні, зрозуміло що це благодійність
якщо ж ні, і ви вирішите доказати наприклад податковій що це не благодійність, то вас попросять надати підтвердження того, за що ж були здійснені такі оплати вам

Не можу знайти про заборону для ФОП приймати пожертви. З якого закону був зроблений цей висновок?

Відповідно до ст. 1 Закону України від 05 липня 2012 року № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» зі змінами та доповненнями(далі — Закон № 5073) благодійник — це дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності;благодійна діяльність — це добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Учасниками цивільних відносин під час здійснення благодійної діяльності є дієздатні фізичні особи. Благодійна діяльність не може здійснюватись в межах підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців.

Тобто як ФОП ви не можете, для цього потрібно реєструватися як благодійна організація
По цьому питанню я також консультувалася із податковою, їх позиція така, що як ФОП не можна
якщо потрібна допомога чи більш детальна консультація, звертайтесь в особисті t.me/julia_lisakovska_bip

Можливо, ви питали податкову, спираючись на інший контекст? Бо я збираюся отримувати донати не для благодійної діяльності, а для комерційної (зі сплатою податків). А цей закон актуальний для випадків, коли зібрані кошти збираються для подальшого використання в благодійних цілях. Тоді так: необхідно зареєструватись як благодійна організація.

ви можете отримувати кошти як фіз особа, в такому випадку
а у випадку ФОП той дохід який ви отримали повинен відповідати вашим видам діяльності (це стосується спрощеної системи) в іншому випадку якщо ви отримали благодійну допомогу то за яким КВЕДоам це ваш дохід

я не змушує вас мені довіряти чи переконувати вас в своїй думці
можете самомстійно звернутися в податкову та отримати письому відповідь на вашу ситуацію

Спитав податкову. Їм все-одно: донат це чи ні. Їм головне, щоб я мав відповідний КВЕД. Отже, важливо також заповнювати призначення платежу відповідно до КВЕД.

Спершу хочу уточнити, що щоб призначення платежу було зрозумілим та не сприймалося двояко для користувача сайту, а також щоб зменшити ризики зайвих питань від банку чи податкової, то я обрав наступне формулювання: «One-time payment for the web services provided by sitename.com» або «Monthly payment for the web services provided by sitename.com» в залежності від вибору користувача на попередньму кроці форми.

Під цей варіант текст поруч теж планую відредагувати, щоб він відповідав цьому призначенню платежу, та не було такого, що поруч написане одне, а у призначенні платежу інше.

Щодо відповідного КВЕД, то точно не можу сказати, бо не знайшов жодного, який би точно підходив для SaaS-проекту. Найбільш відповідні такі коди:

• 62.01 — Комп’ютерне програмування
  • 63.11 — Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність
  • 63.12 — Веб-портали
  • 63.99 — Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.

На мою думку, найбільш відповідним кодом є 63.11.

Але я не хвилююся щодо точного вибору КВЕД, оскільки всі ці коди вже зареєстровані для мого ФОП, і точний код ніде не потрібно вказувати.

Проект англомовний. В призначенні я збираюся вказати «One-time donation to support ProjectName» чи «One-time payment to support ProjectName».

Чи як краще перефразувати?

Поруч ще написаний текст про те, що донати дозволять більше часу приділяти проекту, а отже, нові фічі з’являтимуться швидше.

Призначення платежу необхідно привести у відповідність до КВЕДів Вашого ФОП.
Наприклад,
якщо у Вашого ФОП є КВЕД — 63.11, то правильний приклад призначення —
«Payment for the provision of web services» і т.п.

Дякую, ваше уточнення виявилось корисним.

Дякую, ваше уточнення виявилось корисним.

Якщо будуть питання, звертайтесь.)

У WayForPay зараз проблема з продовженням ліцензії, тому прийом платежів через них призупинено. Я збираюся інтегрувати схожий платіжний сервіс — Fondy.

Схоже робили в українській Rust-спільноті навіть без підключення ФОП-у.

Для отримання посилання на онлайн конференцію потрібно було відправити квитанцію підтримки «Повернись живим» через Google Forms.

check.gov.ua

Якщо ж хочете, щоб підтримали саме ваш проєкт то є www.buymeacoffee.com та www.patreon.com

патреон блокує українських ютуберів і закриває очі на русню.
ain.ua/...​at-patreon-shho-stalosya
не варто витрачати на них час

Обидва проекти неможливо інтегрувати в вебсайт з вільною кастомізацією, а також email є обов’язковим полем.

Тому я вибрав платіжний сервіс, який можно максимально кастомізувати, та в якому немає обов’язкових полей крім суми платежу.

Мене більше цікавить правова та податкова інформація щодо можливості отримання донатів.

Підписатись на коментарі