В Британії підвели підсумки експерименту з переходу на 4-дений робочий тиждень

👽 Британський експеримент з переходу на чотириденний робочий тиждень виявився дуже успішним. Участь у ньому брали 2900 працівників з 61 компанії по всій Британії в період з червня до грудня 2022 року. Вони працювали в середньому по 34 години на тиждень — чотире робочих днях, отримуючи таку саму зарплату, що й за п’ятиденний тиждень. Більшість учасників експерименту зазначили, що продуктивність працівників не зменшилася після переходу на чотириденний тиждень, а навпаки, вони змогли краще балансувати роботу та особисте життя і стали рідше звільнятися.

За підсумками експерименту 56 компаній, або 92%, вирішили продовжити чотириденний робочий тиждень, причому 18 з них вже перейшли на такий режим назавжди.

Опитування показали, що більшість жителів Великої Британії очікують, що до 2030 року чотириденний робочий тиждень стане нормою.

Розкажіть, чи стикались ви в своєму житті із таким робочим графіком?
Що думаєте про 4-денний графік роботи?

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Мммм... у когось 4денний робочий день, а у когось забрали усі вихідні на святкові дні

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Забули позначити, що безпосередню роботу при цьому виконували — індійці, поляки, українці, словенці та інші емігранти та аутсорсери. Тоді як робота білих була скажімо в організації мітингів, та проханнях вийти цього тижня на овертайм бо «в нас жорсткі строки». Англійці звісно великі молодці і друзі України, особливо такі як Борис Джонсон. Але снобізм — це в них така національна риса. P.S. Щось мені стало з однієї з поїздок, коли я десь о першій годині ночі, на пересадці вокзал десь під Лондоном. Білі вибачайте — бухі повертаються із футболу, кидають сміття, блюють та матеряться. Та їх випровадити з перону, та прибрати цей весь безлад виходить індус. На касі залізниці — теж сидить індус, в аеропорту прибирає і таке інше — guess who. Mind the gap.

Забавно, в США, Канаде и Латаме е***ат по 50 часов в неделю с 10 днями отпуска в год, а в Европе при 20+ отпускных хотят ещё и 4х дневную рабочую неделю ввести. Если верить результатам этого эксперимента, то в Америках люди большую часть рабочего времени штаны просиживают?
Без сарказма, я правда не понимаю как это интерпретировать

Забавно, в США, Канаде и Латаме е***ат по 50 часов в неделю

Ще ні в одного клієнта де був на онсайті не бачив щоб є**шили по 50 годин.
У пятницю взагалі короткий день був :)

Та хоч 100 годин. Треба не є....ти а приносити результат. Якщо бізнес вважає, що результат досягнуто з такими умовами, то значить все ок і їм видніше, бо вони бачать фін звіт.

+1 країна до wishlist, хоча складно буде емігрувати туди

У них там програма «талент візи» працює — доволі безпроблемно отримати, якщо ІТ і маєш відповідний диплом та досвід.

Не чувачок, тобі там доведеться вкалувати. У тебе «не той поштовий індекс», щоб 4 дні на тиждень перевіряти як «низко-кваліфіковані відпрацювали». Щоправда я думаю якщо такі досліди показати і билим десь у : Ліверпулі, Саусгемптоні, Белфасті, Гласго, Манчестері — то буде відповідь щось по типу «fucking London».

Взагалі, вже давно потрібно було перейти на 4х-денний рабтиждень. У більшості нормальних людей (не амеб, що проводять все життя за компом на роботі) ще можуть бути додаткові потреби, які потрібно вирішути ’не у вихідні’ (наприклад, похід до банку, лікаря, якісь питання, пов’язані з дітьми, т.п) , не відпрошуючись, як скотина.

це які такі «нормальні люди»? це ті, що не додумалися вийти попрацювати в суботу замість умовного вівторка?

Навіщо виходити в суботу і щось там відпрацьовувати? (можна, якщо любиш працювати по суботам, ти кодер і нічого фактично без тебе в світі не станеться). Але тут більше про те, що в еру Industry4 потрібні нові підходи до організації роботи та life-style balance : 4 дні всі працюють, а один день компанії можуть давати людям вибір як провести час: 1. мітапи по вивчення best-practices (якихось нових трендів I4 для більш ефективної організації роботи),
2. культурні та національні події і волонтерство 3 проведення часу з сім’єю (чи особисті потреби).
Просто вимога 40го робочого тижня- це вимірювання ефективності в годинах (застарілі радянські стандарти, які не працюють вже навіть в країнах третього світу)

Ну поки за вас якись AI або раб роботу не робить, то хтось же має її робити. Інакше де брати ресурси на життя ? Якщо ви сама не бізнесмен, що платить — нащо вам когось собі винаймати, якщо не буде роботи за яку ви згодні заплатити ? Якщо можна скажімо купити : дорогу тачку, завести гарем із коханок, вечірки та бали чи наприклад фінансування наукових дослідів. Класичне життя аристократа. Це усе правда закінчується чимось по типу великої французької революції — де усім голови повідтинали включно з вченим Лавуазьє.

все так.
але мій комент більш стосувався фрази про «нормальних людей, не амеб». І ці нормальні люди, виявляється, не здатні реорганізувати свій робочий час так, щоб відвідати лікаря у банку в його робочий час.

Ясно. «Відвідати лікаря у банку » (цікаво звучить). Як на мене, 2 вихідні (а у когось — 1) — замало, особливо, коли не у всіх є хтось, хто вирішує побутові проблеми (типу дружини, матері чи власної прибиральниці/ кухарки). Тому одиникі люди 2 дні не відпочивають, а вирішують якісь побутові моменти (а це- не відпочинок, а необхідність )?

Взагалі, вже давно потрібно було перейти на 4х-денний рабтиждень.

но этот освободившийся день должен быть не выходным, а принудительное изучение грамматики

У більшості нормальних людей (не амеб, що проводять все життя за компом на роботі)

ви така добра, в яких країнах такому навчають ?

В Римський Імперії, різницю між Патриціями і Плебеями чули ? Так це вона.

наприклад, похід до банку, лікаря, якісь питання, пов’язані з дітьми, т.п

Тут така річ, що якщо всім зроблять вихідний ще й у п‘ятницю, то ні банк, ні лікар, ні автомеханік, етк не буде у п‘ятницю також працювати ;)

вихідний може плавати у різних компанії і приватних бізнесів.

А чого зараз субота мало в кого «плаває»? Що зміниться потім?

Ой прям таки всі лікарі працюють 5 днів на тиждень (3-4 дні одні медики, 3-4 — інші, проте у всіх буде робота, а не так, що одні дохнуть на роботі, інші — без роботи, бо її у них нема і нема, що їсти)

Хоча таке можливо лише при розвинених соціал-демократіях (не плутати з комунізмом), або при демократичному капіталізмі (не дикому, як нас був)

Ага, 3-4 дня в одной клинике, 3-4 в другой

Если просто «живете в больнице» , то да — неудобно)

Это было про режим работы врачей, а не про пациента)

Хто в реанімації особливо працює, там якраз щось подібне до цього з нічними чергуваннями. А там де оперують поранених, там може і спати нема коли.

А там де оперують поранених, там може і спати нема коли

якщо працюють одні і ті ж лікарі та медсестри днями і ночами, то ефективність їх роботи не стає від цього кращою: багато пацієнтів можуть потрапити «під лікарську помилку» (або набути додаткових проблем зі здоров`ям). Може для стажерів 6-7 робочих днів — це норм (набити руку, інколи і ціноою здоров’я пацієнтів), але для лікарів такий режим не припустимий (лікарня це ж не м`ясокомбінат)

Видимо в каждой клинике один врач, одна медсестра и одна санитарка.
Также клиники уже сейчас не работают в субботу и воскресенье. А на отпуска вообще закрываются полностью.

Также клиники уже сейчас не работают в субботу и воскресенье.

Добробут — без выходных
Медбуд — выходной только в вс
Амеда — без выходных
ИВР — выходной только в вс
Охматдит — тоже с дежурствами
Это я глянул только те, где более-менее бывал.
Про закрытие в отпуска вообще улыбнуло. Это где так? Если речь о гос клиниках, то можешь даже не писать. Посади человека в гос больницу и забери возможность работать в частных — он с голоду помрёт

Ну че 7 років зубарити латину, анатомка в морзі, інтернатура і т.д. І працюєш з хворими — не робота, казка.

І як ти підеш у пятницю до банку, лікаря чи ще когось якщо вони теж будуть вихідні у пятницю?

Ні, тільки в понеділок у них вихідний ;)

Кажи як є — є багатії, а є ніщеброди, лохи та бидло, які існують щоб забезпечувати багатіїв. Стоп де це я таке вже бачів. А точно — Патриції і Плебеї римської республіки. Одним мистецтво та оргії — іншим робота, та служба в легіоні. Цікаво як так сталось — що з республіка перетворилась на Імперію за допомогою Цезаря.

за нас будет работать скайнет. а человек будет бухать, стрелять и размножаться

Зачем это Скайнету ? Раз он умный — терминаторы всех бухаюших потравят паленкой. В контрацепцию подсунут споры заболеваний — ну а стреляющие сами друг друга перестреляют. А Скайнет полетит по вселенной ее исследовать. Ресурсов в ней намного больше чем кто либо в состоянии использовать.

в 5-денному робочому тижнi 40 ж-годин, якi продаються замовнику.

Будуть продавати 32 години... але й з/п стануть на 20% меншими, але то таке :)

Це теоретично,
а в реалi, контора й замовник зазвичай «купляють» ж-години оптом, бо невигiдно «танцювати» з тими, хто хоче на 1\2, 2\3 стандартного 40-годинного тижня. Навiть намагаються втулити працiвнику овертайми через рiзнi всiм знайомi трюки.
Менi не завжди вдавалося вiдпетляти вiд 40-годинного тижня, бо за цим дуже слiдкують.
А овертайми — «легко, як по облаку», тiльки десь провтикав на скрам-покерi, або накинули стрьомний баг — i привiт вiдпочинок.
Зараж вибiжуть кожаєвцi, i почнуть: «а ти не працюй наднормово». А як не працюй, коли потiм почнеться: «зафакапив спринт, критичну таску, яку чекають» «чому цей баг досi не пофiкшений? клiєнт frustrated» ololo.

40 годин зараз продають, бо це стандартний робочий тиждень. Стане стандарт новий у 32 години — будуть такими блоками продавати.

тiльки десь провтикав на скрам-покерi, або накинули стрьомний баг — i привiт вiдпочинок.

Співчуваю, але імхо це особисто ваша проблема, що не вмієте у таймменеджмент та ворк-лайф баланс

Така ситуація, коли ти сам завтикав вона зрозуміла — мусиш закриват власний факап. Але є масса ситуацій коли ти це не сам, так зроблено контракт та доводиться йти на такі поступки клієнту а може на тебе супер жорстко рушить менеджмент. Бо може бути альтернатива — взагалі 7 днів на тиждень вихідний, навіть коли гроші платять, що воно бенчь — більше тижня витримати складнувато. Починаються PET проекти, тренінги, співбесіди тощо. Та будь який не ідіот розуміє, що довго в такому режимі не проіснувати.

У кожаєвців насправді усе те саме, лише за тим моментом — що вони самі на то під тиском погодились, а не їх поставили перед фактом. Хоча справді є ситуації коли треба казати вже ні, коли в де на голову сіли і колеги масово звільнятись почали.

Мммм... у когось 4денний робочий день, а у когось забрали усі вихідні на святкові дні

Мммм... у когось вихідні. У мене за 95 діб в Бахмуті жодного вихідного. І ненормований робочий день. Ще й стріляють. 203-ім калібром.

Спасибо за службу!
При всем уважении, но да у кого-то выходные. И даже больше, кто-то на море хочет, и в отпуск, и на работе напряги. И это нормально. Мирные города должны мирной жизнью.
Через время возможно будет наоборот, будешь в Испании маргариту попивать, а кто-то будет под Амвросиевкой фронт держать.

под белгородом

Там ужо не холодно и не скучно. Сами виноваты.

Що думаєте про 4-денний графік роботи?

Чудова штука. З радістю перейшов би, навіть на 80% зарплати. Або навіть на триденний графік. Дуже класна кар’єрна ціль, серйозно про неї думаю. Через фріланс якийсь зробити, чи шо. Навіть якщо не вийде, є також цікава альтернатива у вигляді «місяці впахуєш на проекті» — «місяці відпочиваєш».

Так, можливо продуктивність і впаде. Але я не палаю бажанням просирати своє життя заради продуктивного заробляння бабла на новий порше фаундера.

upd: там якраз чатжпт підвезли, якраз слугуватиме підвищенням продуктивності в противагу меншій кількості трудогодин

Без лінку на оригінал виглядає як дослідження британських вчених

зараз на часі «британська розвідка», вчені поки що в прольоті

Не вірю в це «продуктивність не знизилась».
У нас в 2020-2021 теж всі розповідали що продуктивність не знизилася, а прийшов 2023 і всіх же потихоньку випирають назад до офісів, бо все це казки.
Звичайно бувають цікаві роботи, бувають внутрішньо вмотивовані працівники, але на великих цифрах люди все ще працюють тому що ім треба гроші і вони не сильно готови робити більше, ніж потрібно.
Якщо б завтра фірма сказала — давайте півроку проведемо експеримент чи краще працювати 4 дня на тижня — не здивуюсь що багато де продуктивність навіть виросте.

причому 18 з них вже перейшли на такий режим назавжди.

ну ось вангую що це назажди буде як і з ремоутом назавжди в більшості компаній. Через рік подивимося як вони будуть і далі вважати це нормою.

Хоча я сам вважаю що була б непогана плюшка — 4-денний тиждень в літні місяці. Коли хороша погода дійсно хочеться якомога більше часу проводити аутдор, а не працюючи в офісі.

У нас в 2020-2021 теж всі розповідали що продуктивність не знизилася, а прийшов 2023 і всіх же потихоньку випирають назад до офісів, бо все це казки.

Просто манагеры мечтают загнять всех в стойла. С перформансом это вообще не связано

саме з перформансом і пов’язано. манагерам воно теж не потрібно — у них теж діти, садочки, дантісти, сто — вони мало чим відрізняються від розробників.
Просто від них вимагають показників.

у них теж діти, садочки, дантісти, сто

Это всё делается и при офисной работе очень легко. Мы ж не на заводе.

Просто від них вимагають показників.

А есть показатели что при ремоуте продуктивность заметно упала? Заметно, а не на уровне погрешности?

так, звичайно. Як об’єктивні так і суб’єктивні.

Як об’єктивні

І знову ж не буде ніяких пруфів, я вгадав?

Пруфів чого? Що загальна велосіті по командах впала? Що люди меньш лояльні і гірше співпрацюють з іншими? Що у нових людей більше часу займає адаптація і гірше показники коли вони виходять на нормальний перформанс?
не було б проблем — ніхто б не вигоняв в офіс на 2-3 дня в тиждень.
Чи ти очікуєш якісь наукові рісерчі на тему?

— а есть показатели?..
— так, звичайно...
але я вам їх не дам, у вас доку́мєнта нєту. і взагаліі, чого ти очікуєш

Пруфів чого? Що загальна велосіті по командах впала? Що люди меньш лояльні і гірше співпрацюють з іншими? Що у нових людей більше часу займає адаптація і гірше показники коли вони виходять на нормальний перформанс?

это неправда
все зависит от людей

не було б проблем — ніхто б не вигоняв в офіс на 2-3 дня в тиждень.

проблемы есть, но они не всегда связаны с велосити и производительностью

один мой знакомый загнал свои две команды в офис потому что ему дома одному скучно, нет нормально оборудованного рабочего места и квартира темная, а в офисе прикольно (ему). это не шутка.

все зависит от людей

звичайно все залежить від людей. просто тих людей в кого впала більше, чим тих в кого виросла чи не змінилася :)
Плюс індивідуальний перфоманс він же тільки частина загального.

а в офисе прикольно (ему). это не шутка.

я теж вірю, що таке буває.
Але якщо ми кажемо не про компанію на 10 людей з одним босом-начальником, а ± велику компанію з 100+ співробітниками — все це на великих цифрах виглядає по іншому.

Если проект сконцентрирован в одной локации, офис даёт преимущество в коммуникации. Когда же кто-то в Киеве, кто-то в Днепре, а кто-то в Варшаве... зачем тогда офис? Рабочая атмосфера? ИБД никто не отменял. Как там в старом анекдоте «я приду, но работать не буду».

Взагалі-то так. Тому що суб’єктивізм скрізь.

Дивлячись по собі, то набагато кращий перформанс з дому, ніж з офісу => хай людина сама вирішує як і де краще їй працювати.

П.С. Як згадую доковідні часи і роботу в офісі — бере жах:
— 0.5 — 1 год добирання, якщо ще й громадським транспортом то взагалі жесть, влітку ще й годину потім відходити від усього цього
— душний та тісний офіс, в 16:00 голова вже не варить
— я після обіду сплю 15 хв, потім кава і новий буст в продуктивності.
— ті же 0.5 — 1 год добирання назад
І все це щоб
— раз в день сказати: today I completed ticket #N and started to work on ticket #N+1
— раз в тиждень приходити на якийсь мітинг, де для тебе цінна інформаціяя -> 0. В дома можна паралельно пилити свої таски і слухати на фоні — можливо щось цікаве буде.
— замовники то всерівно сидять далеко.

Ну це аутсорс, я вже не дивлюсь давно аутсорсом головного мозку. В Британії також його небагато.
Індивідуальна продуктивність вдома вище, якщо робота лінійна — є задача, ти знаєш як її самостійно вирішити, і ти сідаєш і вирішуєш.
Набагато більш все не лінійно, коли твоя робота завʼязана на якусь кількість інших людей і якусь кількість невідомих як в тому що треба зробити так і як. І це сам по собі процес дізнатися, поговорити, домовитись з іншими людьми в членами команди.
Ефективність співпраці з іншими людьми дуже залежить від особистого контакту і відносин. Я помітив що коли довгий час бачиш людей тільки в онлайн мітингу перестаєш їх особисто сприймати, це просто якісь картинки в екрані і робота просто напряг який треба робити щоб отримувати гроші. Саме позитивна атмосфера співпраці з іншими людьми підтримує високу мотивацію і бажання вирішити задачі у кращому вигляді.

Ну це аутсорс, я вже не дивлюсь давно аутсорсом головного мозку. В Британії також його небагато.

Працював в одній продуктовій конторі — особисто для мене все ьуло те саме. Більше того, ремоут вчить поважати чужий час, а не за.бувати сусіда кожні 10 хв.

аб’єктівная рєальнасть данная нам в ащущєніях ©

Я видел статистику — что наоборот и сильно удивился. Но по факту, в хорошем офисе удобнее работать. Опенспейс конюшня где людям столы в коридоре поставили и очередь в туалет, ремоут однозначно лучше. Конечно стает вопрос скажем нафиг нужно делать офис в Сан-Франциско или Манхэттене за много-много денег, если можно сделать где нибудь в тихих и приятных городках внутри Калифорнии или штата Нью Йорк, а может и Вест Вирджинии или Альбукерке в 100 раз дешевле и 1000 раз лучше ? Раньше это надо было потому что инвестор рядом, и инфраструктура есть теперь инвестор — в интернете, а иногда это и целая толпа народа на кикстартере. Интернет и электричество и прочее в маленьких городках тоже есть, как и бары с кинотеатрами и т.п.

Манагерам це дуже потрібно. Інакше їх виженуть на мороз. На ремоуті набагато важче симулювати важку і незамінну працю манагера

ніхто 2 роки манагерів на мороз не виганяв. Якось симулювали норм :)

А яка мотивація? Манагери що, мазохісти? Чи все-таки є об’єктивні фінансові причини раз готові додатково за офіс платити і суміжні витрати?

А яка мотивація? Манагери що, мазохісти?

Средний манагер просиживает штаны на митингах куда больше среднего дева. Делать это с офиса, особенно если больше одного человека на митинге, зачастую удобнее.
С офиса проще имитировать собственную значимость и видимость бурной деятельности.

Чи все-таки є об’єктивні фінансові причини раз готові додатково за офіс платити і суміжні витрати?

Конечно есть. Если компания изначально не была remote-first, то есть договоры на аренду, бюджеты, куча процессов и полиси. + не все могут/хотят работать из дома.

Средний манагер просиживает штаны на митингах куда больше среднего дева. Делать это с офиса, особенно если больше одного человека на митинге, зачастую удобнее.

Що за фігня? «Просіжувати штани на мітингах» набагато більш комфортніше з дому. Тим більше що можна взагалі камеру не включати і робити що хоч на всіх цих мітингах.

С офиса проще имитировать собственную значимость и видимость бурной деятельности.

Звучить все це як така класова ненависть аля як у ліваків до богачів, яких треба обкласти податками, бо вони нічого не роблять корисного.

Если компания изначально не была remote-first, то есть договоры на аренду, бюджеты, куча процессов и полиси.

вони що в камні витисані? Закрив договір і зняв офіс в 2 рази меньше і дешевше для тих хто хоче приходити в офіс.

Що за фігня? «Просіжувати штани на мітингах» набагато більш комфортніше з дому. Тим більше що можна взагалі камеру не включати і робити що хоч на всіх цих мітингах.

Это комфортнее тому, кто на митингах просто присутствует. А так как менеджеры на митингах имитируют бурное обсуждение, то в живую это делать намного удобнее. Про камеру улыбнуло. Все разы что я видел инициативу включить камеру, они исходила исключительно от менеджеров. На митигах между коллегами без менеджемента нафиг та камера никому не упала.

Звучить все це як така класова ненависть аля як у ліваків до богачів, яких треба обкласти податками, бо вони нічого не роблять корисного.

Ну если тебе это так звучит, то нужно слух проверить, или зрение)

вони що в камні витисані? Закрив договір і зняв офіс в 2 рази меньше і дешевше для тих хто хоче приходити в офіс.

Просто люди не хотят делать дурную работу. Искать новый офис, смотреть, обсуждать договоры, делать оценки сколько людей может и захочет ходить в офис чтобы мест всем хватило, вся фигня с переездом. Ну а в случае какого-то факапа крайним будет такой инициатор. Нафига оно ему? Речь, если что, не об условном офисе в квартире на три тела)

1. Вони так же само в всяких зумах і тімсах мітинги проводять
2. Середній манагер нічого взагалі не вирішує, це не його компетенція і не його зона відповідальності, він такий же найманий робітник як і веслувальник, часто має меншу компенсацію і авторитет.
3. У нас за 2 роки ремоуту манагерів тільки побільшало.

Якраз в офісі манагерам і складніше імітувати. Розробники можуть в ІДЕ втикати і робити вид що щось кодять. А манагерам треба проводити зустрічі, мітинги, презентації, говорити про щось з топ менеджментом в коридорі коли зустрінуть. А віддалено можна нічого не робити — результат буде такий самий, і ніхто не рахує скільки у тебе там колів було і содзвонів.

треба мелькати перед очима начальства, а ремоутно це важче робити. у кодерка можна хоч історію комітів глянути, а у манагєра шо?

Пахнет как-то человеко-часами. Разве главное не результат?
Если вообще появляется желание/возможность что-то имитировать, то это косвенный признак отсутствия культуры и/или процессов в компании.

А віддалено можна нічого не робити — результат буде такий самий, і ніхто не рахує скільки у тебе там колів було і содзвонів.

И со временем приведёт это к вопросам «А нафига нам для этого 3 менеджера, если хватит и одного»? Учитывая общую инертность, то как раз два года все потусили, а теперь пришло время обратно, пока не начали смотреть от кого есть прок, а от кого нет

Чотире робочих дня і робота з дому — воно звичайно може буди і те і інше, але в статті йшлося не про віддалену роботу.

Справа в звичці. Ти ж коли приходиш на нову роботу то теж більш вмотивований, хочеш себе зарекомендувати, багато нових цікавих задач і все таке.
Але проходить пів року, рік, два — і все це вже не так, просто треба фігачити роботу або шукати нову. Так і з 4 днями на тиждень спочатку можливо дасть імпульс мотивації, але через рік ти просто звикнеш до того, що працюєш точно так же як 5 днів, тільки 4.

Ну за цією логікою 6 та 7 днів теж будуть норм як звикнеш

скоріше за все не буде, треба таки іноді відпочивати :)
але скоріше за все так, за 6 днів буде більше продуктивність ніж за 5.

але скоріше за все так, за 6 днів буде більше продуктивність ніж за 5.

На заводе)

так, з інтелектуальною роботою трошки складніше, і на продуктивність впливає багато різних факторів.

я думаю, що з неінтелектуальною те ж саме. Відпочивати треба не тоді, коли вже заморився.
Загалом за, припустимо, шість днів можна зробити більше, ніж за п’ять. Проте сферична продуктивність на годину, скоріш усього, виявиться меншою. А зарплату ж платити за шість днів. Тому тут ще невідомо, що вигідніше — працювати меншу кількість днів, чи більшу кількість за більші гроші, проте з меншим ккд.
Пам’ятаю я шестиденку, офігєнно «кльово» — у єдиний вихідний день треба все встигнути і у понеділок тільки відходиш від тих вихідних.

да просто подивись на всяких сверхуспішних людей — всяких там Масків, Цукербергів, Безосів? Не знаю як саме зараз, але всі вони розвповідали що коли будували бізнес працювали по 7 днів на тиждень роками. Що думаєш, у них продуктивність низька була?

я думав, що за останні три-чотири роки survival bias вже проник у мізки усих, кого можна. Ан ніт — ось ми бачимо найкласичніший приклад, просто по підручнику)

А ще є купа людей, що за пару років кинула свій бізнес і пішла працювати на дядю, бо працюваит 24/7 може не тільки лиш кожен.

Покажи мені когось хто побудував успішний бізнес не працюючи перші роки по 60+ годин на тиждень? Якщо якісь такі «4 hours working week» і знайдуться, то це і буде той самий survival bias

Бизнес и стартап, который перевернул игру это разные вещи.
Плюс разные стартовые условия.
Легко можно поверить в 4 часа в неделю для человека с образованием, капиталом/семейным бизнесом.
Или разработчик, который получил долю рынка в узкой нише, условно на 10к юзеров с подпиской в $20 в месяц.
Можно много придумать кейсов, где есть бизнес без хард ворка.

сурваваль біяс — це коли ти береш *тільки* успішні, *тільки* ті, що вижили, *тільки* ті, де рушієм є конкрента особа, що не встрелилася через борги/депресію/етц і робиш висновок «від праці 24/7 проодуктивність не знижується, бо оно маск є і безос»

Нагадаю — в цій гілці ми розмовляємо про «6 днів проти 5 днів», а не про «окемо взятий ларрі пейдж за шість днів зробить більше, ніж за п’ять»

тю, просто у меньш успішних інтерв’ю стільки не беруть :)
я наводив цей приклад до того, що багато людей коли вони чогось хочуть досягнути працюють набагато більше ніж 40 годин на тиждень, і як правило не страждають від зниження продуктивності, навіть якщо потім їх бізнес не стає супер успішним.
Те що в них з часом може бути вигорання від такого темпу — можливо. Хоча це теж під питанням, і можливо має індивідуальні особливості.

ну так а я не хочу працювати 40+ годин на тиждень. Ми ж все ще про звичайний народ, котрому 4робочі дні краще за 5робочих днів (за ті самі гроші), чи про селф-мейд-[ву]менів, яких хлібом не корми, дай тільки ручку комусь продати?
Звісно, коли я хочу чогось досягти, я над цим працюю (ні), але проблема в тому, що «40+ робочих годин» це не те досягнення, якого я прагну)

і як правило не страждають від зниження продуктивності

Тому
а) що вони правильно вмотивовані. якби прибульці відкрили курси пілотів зорельотів, я би там 24\7 зависав. але це не значить що я буду педалить 24\7 круди за подяку від фірми та +200.
б) люди які не витримали такий темп просто не попадають у журнали, а ти бачиш мутантів

Потому что одно дело делать что-то своё, а другое работать наёмным сотрудником. Разный уровень мотивации, отсюда разная продуктивность. + нужно смотреть каждый конкретный случай. Что-то мне кажется они не по 60 часов в неделю сидели за компом клепая круды. Огромная часть их работы это общение с разными людьми, привлечение инвесторов, продвижение своего бизнеса. Фактически как стиль жизни.

Огромная часть их работы это общение с разными людьми, привлечение инвесторов, продвижение своего бизнеса. Фактически как стиль жизни.

Ага, і інші казки про світ рожевих єдінорогів :)

Сказки и розовые единороги это тяжелая работа в гараже, а не нетворкинг, свой и родителей)

Огромная часть их работы это общение с разными людьми, привлечение инвесторов, продвижение своего бизнеса

це і є пахаловка. І мабуть складніше і виснажливіше ніж писати ті срані круди.

І мабуть складніше і виснажливіше ніж писати ті срані круди.

Ну, впахувати з перспективою отримати мільярд собі, чи впахувати для нового порша фаундера — це діаметрально дві різні речі. І переносяться складності там дуже по різному.

У нас в 2020-2021 теж всі розповідали що продуктивність не знизилася

Пруф або ну ти сам знаєш.

і всіх же потихоньку випирають назад до офісів

Якщо конкретно тебе випирають це не означає шо випирають всіх )

Нижче вже сказали, що це пов«язане не з продуктивністю, а з тим, що каста менеджерів хоче повернуть «good old days» коли вони були «цар во дворца». Важко бути цар-во-дворца якщо підлеглі виконують задачі віддалено і клали болт на твій нагляд.

це пов«язане не з продуктивністю, а з тим, що каста менеджерів хоче повернуть «good old days» коли вони були «цар во дворца»
Пруф або ну ти сам знаєш.

когда я в офисе, то я принципиально работаю меньше или не работаю вообще (это у меня такой протест) и я про это открыто сказала

но что мой фанкшнл менеджер ответил, что работать много от современного программиста не требуется, но требуется появляться в офисе, много общаться, быть активным. ну не надо, значит не надо, будем значит сидеть пузыри пускать, у концерна денег много

та я теж в офіс не хочу :)
але продуктивність таки з часом на ремоуті дуже впала. і так у більшості.
Звичайно всякі типажі аля лінуси торвальдси вже 30 років звикли працювати самовмотивовані «на удальонці».

я как подумаю, что придётся каждый день ездить офис, так сразу мотивация как у джуна в первую неделю

но если серьезно, то я в офисе работать вообще не могу, если вспомнить, то я в офисе никогда нормально и не перфомила

у нас було гібрид з 2 рази на тиждень, і які не особливо контролювалися, а наступного місяця вигоняють на 3 рази і серйозно грозяться контролювати. І я вже подумую що якщо дійсно буде жостко то пора міняти на новий проект, де ще не прикривають лавочку :)

але я їх розумію. тому що все це свято непослушанія тільки в теорії і полурекламних статтях «підвищує продуктивність і вмотивованність». На ділі бізнес є бізнес, і робота є робота.

але я їх розумію.

а я нет

они несостоятельны организовать команды из людей, которым не нужен волшебный пендель, чтобы быть мотивированными и перформить вне офиса и чтобы как то эту несостоятельность прикрыть, они выбирают способ под названием «затащи программиста в офис». получается я должна ездить в офис потому что какой то там Клаус не может смотивировать себя работать вне офиса? но подожди, причем тут я? та мне как то вообще неинтересно такое. это как ходить в зал с партнером, который вместо того чтобы трениться сидит на скамейке для жима и втыкает в телефон.

поэтому пусть зазывают в офис своих Клаусов, покупают им удобные стулья, новые мониторы, устраивают бесплатные ланчи, 5 сортов кофе, 35 сортов чая, мне это просто не интересно. единственное, что меня может заставить ездить в офис — это зарплата сильно сильно выше медианы либо реальная перспектива таковой, а так все что мне надо — оно есть на удаленке и проектов на удаленке хватает.

Або може заставити що з часом удальонку буде знайти все складніше, і буде означати відмовлятися від умовно 80% варіантів на ринку.
Що добре — що змінилося ставлення до періодичної роботи із дому. Тому що до пандемії «я сьогодні попрацюю із дому» часто звучало підозріло для всіх мов би ти собі вихідний вирішив зробити. А зараз все це ок сприймається.

но требуется появляться в офисе, много общаться, быть активным.

це коли бажання вийти заміж чи одружитися.

таке враження, що єдине місце де можна сучасному програмісту працювати — це власні пет-проекти, самому чи невеликою групою.

Не вірю в це «продуктивність не знизилась».

У нас повна протилежність
Було 3 будівлі, залишилась 1, і та порожня на 50%, бо люди вдома і назад не треба йти
Тому що загальні показники говорять що продуктивність на ремоуті тільки виросла

аутсорс/аутстаф продає 40 cpaко-годин на одного веслувальника на тиждень. якщо продаватиме менше, у нього знизиться ЄБІТДА. тому тут — анріал
а в іншому — можливі варіанти. я коли був працював на український корпоративний сектор, то мене після певного періоду завоювання довіри в принципі не регламентували часом. все працює — хоч тиждень в офісі не з"являйся. ну от тільки зарплатня там була тово... етово...

Якась новина висосана з пальця. Навіть не новина а якісь кострубаті висновки зроблені на підставі хз чого. Ми маємо цьому всьому вірити? Де посилання на першоджерело? Де графіки? Де деталі? Шо то за компаніїї взагалі були? Ви не в жовтій пресі працюєте? Бо дуже схоже на новини звідти.

Легко гуглиться, ось першоджерело з усією цікавою інфою

www.4dayweek.co.uk/pilot-programme

То більш питання до ТС були. Безумовно якщо когось цікавить тема то він взмозі нагуглити. Але створювати топік з якимсь мутним описом і без першоджерел то не гуд =)

Два-три чотириденні тижні підряд із-за офіційних свят то насолода

У нас цікаво підійшли до питання 4-денного тижня. Офіційно у нас — стандартні 40 годин на тиждень. Але в п’ятницю — жодних мітингів ;-)

Хоча, зараза, такий цікавий проект, що все одно, навіть якщо в п’ятницю відпочиваєш і спокійно ковиряєш щось ненапряжне, потім біжиш в суботу чи неділю щось ще вирішуєш, бо ж нова ідея прийшла :)

Ну жодних мітингів по п`ятницях багато де бачив. Давно зрозуміли що такі мітинги контрпродуктивні (всі втомились, думають про вікенд, всеодно після вихідних взагалі ніхто не згадає про що балакали) тому і не влаштовують

Треба себе контролювати від надмірної роботи, просто записуй ідею у блокнот й далі відпочивай у вихідні.

Підписатись на коментарі