Чому у мене не виходить стати Senior?

Начну издалека. Моя карьера началась осенью 2016 года, устроился в маленькую местную конторку в Харькове ради опыта. Унылый проект, минимальная зарплата в 200 долларов и совковый начальник, но весной 2019 меня увольняют, я хожу по собеседованиям и с 10 попытки попадаю в аутстафф на 1600 долларов к клиенту из Европы. Через год мне сказали что я хорошо работаю и повышают на 400 долларов. Через некоторое время я замечаю, что уже 4 года опыта, смотрю статистику на доу, подхожу к HR спрашивать типа как мне прокачаться на сеньора. Она устраивает мне получасовую лекцию, о том что я мол не сеньор еще, сеньор может сделать большую фичу сам, а ты пока еще не сеньор. Через год история повторяется, мне снова говорят что я еще не сеньор. Потом я узнаю что клиент ищет сеньора в команду, и когда он выходит на проект, через неделю меня увольняют. Это было в феврале за пару недель до российского вторжения.

Осенью я устраиваюсь в киевский аутсорс на удаленку на мидла на 3000, на собеседовании мне сказали, что фронтенд слабый, поэтому сеньора дать не можем. Начинаю учить фронтенд. На ревью мне говорят что я мало общаюсь с клиентом, слабый английский и сеньора мы дать не можем сейчас, приходи через полгода.

В общем выходит что у меня 6 лет опыта я и еще мидл, это только у меня так или это частое явление? На доу просто всегда писали что 3-5 лет и ты уже сеньор.

С другой стороны меня уже достало саморазвиваться в айти, денег мне и так достаточно для жизни, хочется просто дождаться окончания войны и устроить личную жизнь, о чем я писал в своем предыдущем топике.

Реально ли стать сеньором в одной компании или прыжки все так же актуальны? С другой стороны сейчас кризис, в линкедине уже не рвут и клиенты выходят с Украины, так что лучше держаться за то что есть. Что посоветуете?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

якщо рівень компенсації влаштовує, то хай називають хоч трейні

Всі знайомі сіньори і прінципали розмовляють на українській. Спробуйте перейти на українську мову, може спрацює

фронтенд слабый
мало общаюсь с клиентом
слабый английский

...

меня уже достало саморазвиваться

Ну тобто ти по цілком об«єктивним критеріям не дотягуєш до певного рівня, але тебе вже задовбало тягнутись?

Сіньор це не ачівка «ви накопичили Х жопогодин, сіньор левел анлокед»

меня уже достало саморазвиваться в айти

толсто, толсто, надо было придержать до пятницы

Сам спитав, сам відповів... Можна розходитись.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В Іспанію тобі треба. Там всі сеньори

Через некоторое время я замечаю, что уже 4 года опыта, смотрю статистику на доу, подхожу к HR спрашивать типа как мне прокачаться на сеньора. Она устраивает мне получасовую лекцию, о том что я мол не сеньор еще, сеньор может сделать большую фичу сам, а ты пока еще не сеньор.

Звідки вони взяли, що сам не можеш зробити? Скоріше всього, це просто припущення.

Інша справа, що проект може бути такий, де або фічі зроблені кимось до тебе і тобі залишився нудний сапорт, або робота таким чином побудована і спланована, що сам ніхто нічого не робить. Взагалі чи була можливість робити велику фічу самому?

В обох випадках навряд чи можна на це вплинути, окрім зміни проекту.
Та й навіть якщо десь би ви робили фічу сам, то ймовірно б причепились із «а чому сам, а не командою? Сеньйор — це потужний командний гравець»

Я нарікаю тебе Сініором! Да буде з тобою сила! Всьо. Тепер шукай роботу на цю позицію.

Найшвидший шлях стати сіньором: подаватись на сіньорські позиції. Всередині одної конотори треба щоб дуже пощастило із адекватністю і прямого менеджера, і топ-менджмента, щоб отримати підвищення лички.

Ще гребти треба відповідно.

Тоді краще відразу подаватися на CTO, бо на менше ми не заслуговуємо

Да, похоже первое впечатление решает. Если зашел на проект мидлом, то надо сильно выпрыгнуть из штанов, чтобы в тебе увидели сеньора

вам це, до речі, і в темі про жінок допоможе)

фронтенд слабый
мало общаюсь с клиентом
слабый английский

Уви, але зазвичай подібними фразами в жлобських фірмах намагаються відмовити в підвищенні зп.
Декілька разів так мав. За першим разом чекав підвищення зп. Фірма відтягнула час підвищення по максимуму, а дали надбавку по мінімуму.
Знайшов нову роботу на + 40%, прийшов звільнюватись — одразу почали пропонувати більше на 100$ — відмовився і звільнився.

Корінь вашої проблеми — відсутність чіткого плану власного розвитку, це навіть важливіше, ніж досвід.

Успішний успіх детектед.

А насправді елементарне Q. Ще в радянському дитячому садку — ким хочеш бути, престижним космонавтом чи двірником? Щоправда потім космонавти самі мали брати мітлу в руки в прибирати в себе у дворі, та і на станції звичайна робота — це скажімо замінити зламаний туалет. Королев та Гагарін закінчили ПТУ, тоді це навпаки було плюсом люди мали освіту щось робити руками як кваліфікований робітник, коли інші не вміли писати та читати. І зараз усім буде не зайвим щось вміти, типу класти плитку, варити сваркою, крутити ключами та міняти прокладки ставити на герметик, бортувати шини, водити вантажівку і т.д. Самі в курсі для чого і в якій ситуації має значення. Ось така х..ня малята.

яка різниця як тебе називають? цікавими є тільки ставка оплати і умови співробітництва (вихідні, відпустка, інші бенефіти). грати в копроактивні ігри із «щорічними\щопіврічними складаннями плану розвитку і оцінки його виконання» немає взагалі ніякого сенсу. що допоможе? на постійній основі (читай — щотижня:) проходити співбесіди і по результатах кожної закривати пробіли в знаннях. через пару десятків циклів дуже точно знатимеш скільки коштуєш, і якщо цифра сподобається — перейдеш в одну із компаній, де пройшов. або піднімеш планку і продовжиш. та і всіх справ.

В великих компаніях лиска = вилка зарплатні, тобто значення безумовно є. Щодо «плану розвитку», це власне описано в книзі Лі Яккоки нащо то робиться — усім рекомендую прочитати. Загалом як компанія того не робить, або систему хакнули — швидше за усе у неї будуть неприємності з кадрами. Класика того, що ми називаємо совком — бюрократія, кумовство, як наслідок припинення інновацій, і ринковий крах тобто банкрутство.

Може поможе

dou.ua/...​middle-junior-comparison

На мій погляд тобі просто не пощастило попасти в момент коли почався ковід і кризи, а в тебе от бажання рости якраз. Не все залежить від тебе

Розслабся й прокачуйся далі в чому цікаво, інгліш та скіли. Личка не втече від тебе, мідлом від старості іще ніхто не вмер

Да, наверное просто поздно вкатился и плыл по течению до этого

Сійньор — це коли тобі платять як йому. Усе інше — субьективно.
Проте, зараз не найкращий час для зміни роботи.

Сійньор — це коли тобі платять як йому

Я б це перефразував.
Це коли ти змінюєш роботу, а тобі платять не менше, то так ти дійсно відповідєш тій личкі.
Бо тру личка це агрегація всього: скілів, технологій і т.д. і повторюсь мат’юріті, коли ти «дорослий» — думаєш і поводишся по-дорослому. Бо дуже часто, «senior» лапши навішав, або його роботодавець навішав клієнту і той платить йому як senior, і трапилась халепа, то при зміні роботи/роботодавця/проєкта виявляється, що він не те що на senior, він на мідла не тягне.

На це запитання не може бути «нормальної» відповіді
Завжди знайдеться 23 річний сініор, який так тобі відповість, що краще б мовчав
Мені особисто здається, що під час воєнного стану важливіше зберегти те, що є. Хоча в 2021 році я казав зовсім по іншому, бо час був інший

Ходиш на співбесіди і дізнаєшся свій рівень: скілів, компенсації, личок і т.д. Це показує тобі твій реальний рівень і чи ти заслуговуєш те що маєш чи тебе недооцінюють чи тобі треба ще щось підтягнути щоб рости. Так треба вийти з зони комфорту, так витрачиш свій особистий час, але за тебе ніхто цього робити не буде і це вірно.

Цікаво. Дякую. Ви в якій технології?

Раджу ознайомитись із серією статей «Що має знати Senior», якщо ви ще не читали її. Ми робили її саме для того, щоб допомогти міддлам знайти відповіді на подібні запитання.

Та я зараз Junior CTO.

Оце думаю, чи доведеться бути Junior CEO, чи все ж таки успіх і пенсія. Ну чи могилка.

спробуй якусь нову технологію, мову чи домен — може бажання розвиватись повернеться)

Советую тебе забить на все эти лычки, и просто заниматься своим делом. Если будешь гореть своим делом, остальное само подтянется.
Ну и не задерживайся в компании, если видишь, что она не особо заинтересована в твоем повышении

З личкою сіньйора ситуація така ж сама як з офферами в цілому
Навіть якщо ти гарний робітник, то це не значить, що кожна компанія буде готова надати тобі оффера, але й будуть такі, що дадуть
Так от це я до чого... Більше бігай по співбесідах — десь тобі пощастить
Ну але без англійської ти дуже знижуєш імовірність на успіх

Да в норме у меня английский, два года немца в аутстаффе сопровождал, и он не жаловался, а здесь просто иерархия такая, что клиент сам ничего у меня не спрашивает, и проект менее интересный, поэтому не получается проявлять активность на митингах, но задачи свои закрываю. Когда есть интересная тема, я могу долго про нее говорить.

Компании уже много лет не гнушаются навесить на синьйора обязаности лида, а платить как синьйору, потому нет инглиша — нет лычки синьйора.

Да в норме у меня английский, два года немца в аутстаффе сопровождал, и он не жаловался, а здесь просто иерархия такая, что клиент сам ничего у меня не спрашивает, и проект менее интересный, поэтому не получается проявлять активность на митингах, но задачи свои закрываю. Когда есть интересная тема, я могу долго про нее говорить.

В чому проблема тому, на кого «навісили», відмовитись? Він не вміє за себе постояти? Бідненький...

подхожу к HR спрашивать типа как мне прокачаться

а HR це взагалі хто? який сенс аллокейтити час на людей, які нижче тебе?

Не то чтобы ниже, они где-то параллельно и не имеют отношения к делу.

Це якийсь дитячий садок. Тому і не сіньйор. Принаймні по софт скілам

Сіньор вміє вирішувати проблеми компанії. Навчись і станеш сіньором, для цього просто потрібен досвід :)

всегда улыбали эти самопровозглашённые «синьеры», «аркитектуры» и прочие «вершители судеб». Для одной конторы ты синьер (ведь бывает проще дать тебе внутриконторную лычку, чем повысить зп, для твоего самоуспокоения), для другой можешь быть джуном. Нет никаких официальных экзаменов для этого.

Есть простой критерий. Если тебе в лоб говорят

получасовую лекцию, о том что я мол не сеньор еще, сеньор может сделать большую фичу сам, а ты пока еще не сеньор.

то ты *в лучшем случае* мидл. И никакими прыжками между компаниями это не исправить.

я могу сделать «клиент-серверную» «большую фичу» на плюсах, или «смарт-контрактную» (на разных блокчейнах и разных языках, в т.ч. плюсах), или десктопную (плюсы, Qt), и т.п. Но сходу точно не смогу «большую фичу» в embedded например. Я синьор или нед? А то всегда смотрел на зп, а не лычки эти, вдруг безнадёжно отстал.

Синьор. Смена техстека — это отдельный случай.

Так это наше. В MAANG как я знаю, скажут завтра писать на React а после завтра на Rust и C++ — твои проблемы, щнаеш ты или не знаешь фреймверк. Инженер — должен быстро выучить и сделать работу. Senior Angular Developer — это чисто галерное дело, специфика бизнеса — нужен человек способный прямо немедленно выдавать результат. Изучать фреймверки и т.п. — это его личные проблемы бизнеса.

Быстро не будет. Инженер в маанге как и любой обычный разраб будет сидеть в рабочее время смотреть курсы и потихоньку делать работу. И это нормально, это окупается и вообщем то всем насрать сколько ты там на задачу потратишь.

Я за останні три роки 5 місць роботи змінив. І кожного разу не було можливості одразу робити «велику фічу», бо це або якийсь легасі, де знання плюсів взагалі другорядне, а треба розуміти як проект працює, чи якийсь «свій» фреймворк використовється, який ти в теорії ніде вивчити не міг.

Научить этому молодого можешь ? Хотя по лицу и резюме — очевидно что да. Вопрос риторический.

Скорей вопрос сможет-ли организовать разработку и деливери в продакшен продукта имея в команде 2 джуна, одного мидла и четверть девопса.

Писать код все могут, это уровень middle+ максимум (уже скоро это все будут делать обезьяны с ИИ). Чем выше синиорити тем меньше вы пишете код.

А чому так не можуть відповісти, якщо просто не хочуть (не можуть?) дати більше грошей?

Да запросто, это абстрактная лычка зависящая от мнения руководства. Всякие ассесменты и т.п. тоже формируются исходя из того должен пройти кандидат или его нужно показательно обломать. Что измениться для тебя если на тебе написано или не написано — синиор в рога и копыта инкорпорейтед ? Ну ЧСВ — это да (не мало важно кстати), и ещё если есть вилка зарплат — то ты по другой вилке будешь получать. Работу один хрен всегда навешивают по квалификации, неоднократно видел проекты на которых тимлидамт были люди с лычкой мидла. Мнение руководства чаще всего зависит только от одного фактора — прибыльности дела которым вы занимаетесь. Если дело хорошо идёт, постоянно нанимаются новые люди — повышаются позиции и зарплаты сотрудникам. Ну — а если как сейчас в Твиттере или Фейсбуке, то там не до этого — там увольняют тысячами. Обычно квалификация — когда сотрудник может брать молодого в подаваны — это 5-6 лет опыта работы. Просто не успеешь сам изучить все методы и приемы. Соответственно если универ закончил в 22-23 то это 26-27 лет возраст получается. Но сниоров в 23 года хоть отбавляй — надо так руководству и навешивают лычки, студенту.

там даже хуже:

клиент ищет сеньора в команду, и когда он выходит на проект, через неделю меня увольняют

то есть клиент явно хотел более скилового разраба

то ты *в лучшем случае* мидл.

Или же тебе просто хотят платить на 2000$ меньше, чем заслуживаешь.

Нет никаких официальных экзаменов для этого.

Всередині компанії дуже навіть є. Просто у вас в Лінку великих контор не видно, то ви і не бачили.
Сам я в айтішечку прийшов з неайтішечки відразу сіньйором і тому доздавав на ліда, бо по матриці мене за рік до того записали в стронґ сіньйори.

Сам спитав, сам відповів... Можна розходитись.

На доу просто всегда писали что 3-5 лет и ты уже сеньор.

Та ти жартуєш, мабуть. За три роки не кожен до мідла підіймається (звісно, якщо ми говоримо про реальні можливості і скіли, а не про «вислугу лєт»).

По-друге — різниця між мідлом і сіньором багато у чому вже не у хард-скілах, якщо, знову ж таки, ми говоримо про реальні скіли, а не про бейджі.

Але якщо ти хочешь бути «сіньором», то шукай вакансію, читай список вимог до неї, і, якщо ти все у тому списку вмієш і знаєш, то аплайся і проходь співбесіду. Але додай більше років досвіду, бо мало хто серьозно буде розглядати «сіньора з 5-річним досвідом», а якщо і розглянуть, то будуть на співбесіді ганяти у двічі активніше. Парадокс у тому, що чим більше у тебе досвіду та вище кваліфікація, тим простіші будуть співбесіди.

Преклони колени положи меч к ногам,присягни и встанешь уже Джоном Старком лордом Винтерфелла www.youtube.com/watch?v=INH6-RIIcYc P.S. К архитекторам надо обращаться добавляя — милорд ? Или достаточно — ваше превосходительство ? А хотя стоп — монсиньер же.

Преклони колени положи меч к ногам

мається на увазі — клаву?
чи може мишку?

Что посоветуете?

Найперше, отут

додай смайлик :)

Ті ж самі люди пишуть тут, що сеньор це хоча б 7 років і купа навичок. при тому не обов’язково бути фулстеком.

Дали лиску і справді дістався відповідної кваліфікації — це не одне і те саме. Так само і та лиска в різних компаніях, та навіть різних підрозділах цієї компанії, означає зовсім іншу кваліфікацію, бо її вимірюють відносно інших співробітників колективу. Звісно Senior в Google та Senior в «Рога та копита дев» це зовсім не одне і те саме. Ну а про зарплатню і ревень робіт більшість архітекторів ріг та копит дев компаній, заздрять Junior-ам десь з MAANG чи стартапам з Долини.

Можу з власного досвіду розповісти, що саме допомогло мені з мідла вирости до сеніора (беручи за базу те, що з хардскілами все і так було ок, і років досвіду вистачало):

1) Курси англійської мови + робота на проектах з регулярним (щоденним) усним та письмовим спілкуванням англійською зі стороною замовника. На різних проектах замовники були з різних країн Європи: Іспанія, Франція, Німеччина, Англія, що допомогло адаптуватися до різних акцентів. Частенько бували тижні, коли я англійською спілкувався більше, ніж українською. Це враховуючи всі 168 годин на тиждень, а не лише робочий час.

2) Викладання програмування. Дуже багато бенефітів у бутті викладачем, нереальний буст до софтскіллів.

3) Прокачка емпатії та емоційного інтелекту. Не такий важливий пункт, як перші два, проте також має вагу — дозволяє відслідковувати настрої в колективі, відносини з менеджментом і приймати превентивні дії щодо тих чи інших складних ситуацій у майбутньому.

Також треба брати до уваги, що в різних компаніях можуть бути різні рамки щодо того, кого вже вважати сеніором, а кого ще ні. І якщо в деяких компаніях вас не вважають сеніором — це не значить, що треба зупиняти пошуки і відмовлятися від мети знайти ті компанії, де вас будуть вважати сеніором.
Просто чим краще у вас будуть розвинені скіли (і хард, і софт), тим більше буде пул таких компаній, з яких ви зможете вибрати ту, що вам підійде.

Ще напевно було інше місце та інший час ? Коли індустрія росла, відкривалось усе більше проектів, треба було усе більше програмістів усіх кваліфікацій брали на роботу величезну кількість зовсім новачків 0-вих є, яких треба було комусь навчати, відповідно треба було швидко підвищувати наявних людей до старших розробників. Давати їм на поруки новачків, щоб ті швидко їх вводили в справу та навчали принаймні мінімально необхідним навичкам, робити роботу.

тобто якщо ви б мали 3к і личку сіньйора, вам б стало легше? :D

я б порадив навчитись себе продавати, можете додумати собі історії лідерства в СV (технічого та ні), не думаю, що на галерах просять референси. ну і звісно англійська, бо хз як люди можуть зватись сіньйорами, якщо вони не можуть нормально сформулювати свою думку перед стейкхолдерами чи не вміють в смол-ток. якщо робите на поточному місці якісь демки та дизайн-презентації, робіть це максимально просто (тобто не задротськи, особливо перед не технічними людьми) та естечино привабливо, бо такі штуки запам’ятовуються та вирізняють вас серед маси.

меня уже достало саморазвиваться в айти, денег мне и так достаточно для жизни, хочется просто дождаться окончания войны и устроить личную жизнь

Так це Вам одному грошей і так достатньо, а якщо вдасться після закінчення війни влаштувати особисте життя та народяться діти, то вже грошей може стати і недостатньо. Займатися саморозвитком в айті, до речі, багато кому з РПЗ подобається менше ніж займатися багато якими іншими заняттями, просто таким РПЗ, якщо їм грошей недостатньо і хотілося б заробляти більше грошенят, доводиться ще й саморозвитком в айті займатися. А оскільки крім саморозвитку в айті після влаштування особистого життя потрібно буде крім роботи приділяти час ще й дружині та дітям, то після влаштування особистого життя виділяти час на саморозвиток в айті стане ще складніше, тож доцільно якомога краще саморозвинутися в айті зараз, поки вільного часу на саморозвиток в айті більше.

У вас все в нормі, може трішки не повезло з проектами. Якщо хочеться більше — треба стрибати.

Не на кожному проекті можна перейти з мідла на сіньора. Здається, це ви просто так попали. Там хоч розшибетесь — не отримає ані прибавки ані звання. Треба не соромитись стрибати. Моніторте ринок — відповідайте рекрутерам, ходіть на співбесіди. В кожного є сума, на яку він перейде з поточного місця. Знайдіть її для себе і просить її, вчіться, щоб отримати її.

Саме по собі звання — нічого не варто. Якщо вас усе влаштовує — нафіга вам та личка? Я був СТО — в рази менше отримував, ніж маючи тайтл «Software Engineer External».

Якщо немає софт скілів — то нічого не актуально. Якщо є — то такі питання б не задавав, маючи 6 років досвіду.
Ну і так — залежить який досвід. Що по саморозвитку. Чи зможеш з 2 джунами самостійно підняти високонавантажений розподілений сервіс? Від А до Я?
Якщо теоретично за цей час уже все робив, і нічого не викликає питань, то можеш пробувати кудись податись на Сеньйора.
Сеньйор — це той, кому можна передати клієнта і він зробить стартап за розумний проміжок часу. Це влючає збір вимог, метрик, код, архітектура, інфраструктура, налаштування, нарізання тасок і т.д.

Сеньйор — це той, кому можна передати клієнта і він зробить стартап за розумний проміжок часу. Це влючає збір вимог, метрик, код, архітектура, інфраструктура, налаштування, нарізання тасок і т.д.

А гопака танцювати треба вміти?

Так, при чому треба вміти заздалегідь давати естімейт на розмір і колір шароварів, а також скільки треба джунів на підтанцовку, якщо раптом замовник захоче замість сольного номеру — груповий.

Причем при всех этих качествах, настоящий синиор, после завершенного проекта, должен резко отупеть до пускания слюны и зо рта, и принести в зубах своему сутенеру из глобаллоджика маржу в 40%. )))

«Гарна українка я, я танцюю гопака» ©

А ще Ла Бамбу, сіньйоре девелопер. Принаймні якось так www.youtube.com/watch?v=OLaa18-Iwoc Жінки власне за новими правилами мають бути — сіньора девелопер, сіньйорита девелопер ще занадто молода. Саме страшне, що може статись — стати доном Педро.

Сеньйор — це той, кому можна передати клієнта і він зробить стартап за розумний проміжок часу. Це влючає збір вимог, метрик, код, архітектура, інфраструктура, налаштування, нарізання тасок і т.д

А для чого ж тоді СТО, архітектори та ін.?

CTO на сам деле это тот же синиор, просто в какой то момент роста компании приходится выделять отдельного человека на эту роль. В небольших масштабах CTO не нужен, это работа синиоров.

Ви точно знаєте чим займається СТО? 🤔 Чи мова про новомодні тайтли типу «СЕО проекту» та «СТО проекту»? Так це по нормальному «продакт менеджер» та «тех лід», а не С-левел 😉

Надихає.
Тоді виходить я сіньор.
От тепер треба якось це довести власнику бізнеса — нехай піднімає платню :)

В целом — это если расшифровать — Chief Technical Officer, то выходит главный технический работник офиса. И это просто лычка. В конторе может быть один человек и 100 000. Есть даже конторы у которых много CTO :) В Google — лычка называется Fellow ну и т.д. Это я к чему все — лычки как и дворянские титулы, не означают ровным счетом ничего кроме политического положения человека в коллективе. Положение может зависеть от квалификации, а может и никак от нее не зависеть, титул могут присуждать вместо зарплаты и т.д. В общем как король решит — кому присвоит титул, кому не присвоит. Однако всем заправляет всеравно его величество рынок, и все у первую очередь зависит от востребованности вашего товара этим самым рынком. Скажем конкретно сейчас на разного рода легаси на рынке спрос практически отсутствует, при этом на Dev Ops и AI/ML спрос есть, чуть меньше — frontend. Рынок может сделать из человека как короля так и нищего за день, а король уже волен раздавать и называть титулы как ему того хочется.

Авжеж для того, щоб отримувати собі усі бабки.

Сеньор только пишет код и умеет неплохо в архитектуру. Если разраб заменят весь ИТ отдел, включая куа, аналитиков, девопсов, архитекторов и менеджмент, возникает резонный вопрос- нахрена ему прокладка в виде компаний с паразитами и зарплатой водителя автобуса, которая даже до ЮАР не дотягивает? Пусть уже напрямую работает с заказчиком и открывает свою контору, в которую наймет тех же джунов по 400$.

Завалиться на податках і договорах

В код и архитектуру прекрасно умеют мидлы, синиоры тут даже вредны.

Про мідлів та архітектуру — дуже смішно, особливо зважаючи на те, що й багато «синьорів» взагалі в архітектурі не тямлять

В этом и суть, если правильно организовать мидлов то все получится, синиора можно одного держать, в клетке, так чисто для развлечения.

Те, що правильно організовані мідли ефективно пиляють код — це не новина. Але до чого тут архітектура? Їм треба дати вже все продумане, розбите на тасочки, тільки кодити.

Собственно провести инвестигейт и составить девелопмент план тоже их (мидлов) работа. А вот контроллировать результат их работы и нужен один синиор на все шапито.

А если человек не может провести ресерчь и нарезать таски под поставленные задачи, то какой это мидл, это же джун.

то какой это мидл, это же джун.

Ви мабуть пропустили інфляцію тайтлів за останні 10 років ;)

це називається «відділ розробки» ;)

фронтенд слабый
мало общаюсь с клиентом
слабый английский

...

Ну тобто ти по цілком об«єктивним критеріям не дотягуєш до певного рівня, але тебе вже задовбало тягнутись?

Сіньор це не ачівка «ви накопичили Х жопогодин, сіньор левел анлокед»

Ну або на кожному рев’ю щось нове знаходиться, а на справді нема бюджету на позицію, клієнт погодив лише рейт на мідла — іншого клієнта нема. В разі як знайдеться інший клієнт — краще підти на ринок і переманити у сусіда людину з досвідом під технологію яку хоче клієнт, надати йому сініора. А абстрактного Васю тримати тут — хай «підвищує скіл».

доречі мені приблизно те ж саме відповідали (треба качати софт скіли), коли я говорив, що хочу підвищення до сіньора. На той момент я не розумів навіщо усе це все. Десь через років 5 зрозумів)))

доречі мені приблизно те ж саме відповідали (треба качати софт скіли),

Ну само собой. Ведь измерить это как-то и вообще формализовать в конкретную таску нереально. Лох сидит и не понимает, что же конкретно нужно делать.

Ты ещё просто не дорос. Я вижу синьоров постоянно, которым все нужно разжевать, а сами они неспособны вести крупные фичи с нуля. Софт скиллы тут очень важны.

Мне нахер ни упали софт скиллы. Я в одно рыло могу закрыть средний веб-проект на год работы со спекой + переписка скайп(почта) с человеком которому это нужно.

Я раньше тоже так говорил :)

На уровне синиора нахер не упало. Если ты играешься в улыбки и смеешься с шуток заказчика в правильный момент, то значит твой менеджер недорабатывает. Сильно недорабатывает и скидывает работу на тебя. В конце концов, если ты будешь зависать в переговорке по полдня, то из тебя вообще программиста не выйдет.

Да но — только это может не работать, если контора зарабатывает з жопочасов. Тогда бизнес в том чтобы застафить как можно больше народу на как можно дольше. При этом заказчик тоже не идиот и просто так на это не пойдет т.е. у него в самом деле должно быть много работы и он готов ее отдать именно вам — а не скажем индусам или словенцам. Так что могу закрыть веб проект и могу срубить с этого бабла, это не одно и тоже самое.

Я в одно рыло могу закрыть средний веб-проект на год работы со спекой

Окей, припустимо спека явно неповна. Або містить явні помилки. Або ми going agile way, і детального документу у нас немає у принципі (як це трапляється у 80% випадків)
Твої дії?

going agile way,

Без этой шизы желательно. Включаем трекер, описываем письменным текстом в скайп чат или даже имейлом(это очень важно, иначе все скатится в бла-бла-бла, ну ты сам придумай что-нибудь), что непонятно, до тех пор пока не начнет вырисовываться картина того что должно быть на конкретных экранах. Заказчик должен понимать что веб-проект это и с его стороны огромный труд и он тоже должен нехило голову напрягать.

Edit. Ты же понял что это чисто фриланс вэй? Естественно я не буду таким заниматься и выбивать каждое требование у заказчика в условиях галеры. На галере норм подход, если я даже не буду его никогда видеть.

Еще раз. Ненормально, если я нанялся на галеру, меня одного представили, скажем австралицу Николасу, сказали, что я буду с ним работать и помогать ему разрабатывать сайт на Umbraco CMS. И моя работа будет состоять в том чтобы формализовывать его бред в требования и реализовывать. С моей точки зрения такая галера бесконечно ахуев.шая и обычно я всегда считаю моральным просто увести такого клиента и закончить проект уже с ним, что уже пару раз делал.

И моя работа будет состоять в том чтобы формализовывать его бред в требования и реализовывать. С моей точки зрения такая галера бесконечно ахуев.шая

Просте запитання — а хто має це робити, на твою думку?

На мою скромну думку, для цього на галерах повно всяких прокладок типу акаунт/проджект/делівері менеджерів і ще бізнес аналітиків/-кинь суть роботи яких і полягає у комунікації з представниками кастомера і заповненню всяких Джир

Ага, не панська це справа його величності девелоперу з якимись там кастомерами спілкуватися, зрозуміло.

Або це привілей інших величностей, а програміст взагалі жодного разу не спілкувався з тими людьми які користуються софтом, що він створює. Його інші величності в 4 рівні посередників до цього не допускають, бо на цьому базується бізнес.

Його інші величності в 4 рівні посередників до цього не допускають,

Так, це буває досить часто, не сперечаюсь. Але що я бачу не менш частіше, це якраз «не чіпайте мене, я у будиночку, просто підкладіть купу тікетів під дверцята у Джиру» світогляд. І інженер з таким світоглядом не є сеніором, незалежно від його технічного рівня. Виключення можуть бути хіба що у випадках деяких спеціалізацій, на кшалт DBA, які, так, не дуже залежать від бізнес-контексту

Именно. Если я начинаю писать имейлы стороне заказчика с непонятками и уточнениями, это значит, что БА и КУА и ПМ лажают свою работу и им за это предъявят потом, а потом предъявят мне за то что полез не туда куда нужно.

А ще це означає, що у такій компанії синьора вам не дадуть. І таких компаній більшість, я б навіть сказав, що ситуація, коли синьори не спілкуються з замовником — це виключення, може на якихось проектах по 300 людей.

В нас BA були завжди. Бо хороший BA на вагу золота. Це фактично представник клієнта, який може прояснити нюанси бізнес-логіки.

А ще це означає, що у такій компанії синьора вам не дадуть.

Да подавись) Главное чтобы от 4500 давали.

Педалить по спеке это мидл, ну галеры конечно продать могут как архитекта даже, но сеньор это когда чел умеет думать немного дальше спеки, советовать заказчику\стори оввнеру как проектировать продукт с тех стороны, собирать и разруливать тех требования к фиче и сервису как минимум.

Сечас набрать код это не проблема, кодогнераторы, библиотеки, 100500 готовых и полуготовых проектов на гитхабе, клауды которые предоставляют кучу севрисов которые можно юзать и не заморачиваться со скейлингом и отказоустойчивостью, чатЖПТ даже прекрасно помогает запедалить банальщину.

А вот собрать и определить вот эту спеку это и есть работа сеньора. Потом это можно даже дужнам скинуть а самому только ревьювать ПР.

Я б не був таким критичним в своїх судженнях.

Я чітко розмежовую ситуацію, коли в одній конторі на кожному ревью знаходились причини не підняти зарплату:
«метрика хх виросла, а метрика yy — ні, тому не можемо підняти зарплату» (комітились в метрику хх)
«з 3ох пунктів які ми додавали на випробовувальний, в пункті номер 3 ти не виконав одну з двох умов, піднімемо заплату лише на 50%» (спойлер та частина 3го пункту за наступні 2 роки так і не виконалась, бо залежала від клієнта, який просто поїхав в іншу країну і більше не повернувся і не вийшов на зв’язок)

а в іншій компанії за кожен експеримент готові доплатити $$ мені, бо кожен експеримент це $$$$ компанії. І ревью проходять чудово, бо це не просто «слова менеджера», а те що вважає команда. І якщо враз слова менеджера не зійдуться з позицією команди — це частково проблема для менеджера.

Звісно останній пункт — він важливий, якщо надоїло, то надоїло, це може щось говорити про людину і погляди, але чисто як фраза вирвана з контексту — мені б теж надоїло, якщо б я продовжував сидіти в конторі, якій відбувалось те що вище.

А хочу додати, що в моєму випадку як в продакта були чіткі обов’язки і окр, які виконувались і які можна порахувати, але причину завжди знаходили, а тут коли ти просто кодиш, то цих плаваючих аргументів, можна знайти безліч на кожен раз різних. І в більшості випадків, контори не виставляють чітких ОКР. Тому зовсім з вами не можу погодитись

ситуацію, коли в одній конторі на кожному ревью знаходились причини не підняти зарплату

Вміти не сидіти в гівноконторах по багато років, жаліючись на злу судьбінушку — це також скіл сіньора.
Тому якщо така ситуація є, а реакції посилання в жопу і переходу в іншу компанію нема, то це також ознака того що кадр не сіньор.

а я не можу з вами погодитись)

сіньйор — це ніколи не було про менеджмент/ризик менеджмент, а всього лише про скіл.Інколи якесь базове менторство(але повторюю базове, і тільки якщо це важливо продукту, вимагати подібне від сеньйора — якесь кощунство)

Ті навики, які ховаються за собою коли ви говорите про «вміти не сидіти якщо все погано» — може володіти людина, яка лідить, або яка інжиніринг менджер, значно вища і частково більш менеджерська позиція, бо вона дозволяє розуміти, що якісь менеджерські/компанійські процеси побудовані хріново.

Я бачив і сеньйорів, які мають навики менеджерів і навики ідеального розуміння продукту як такого, і бізнесу а ще продакт менеджменту, а також бачив сеньйорів, які просто розуміють логіку продукту, і мають скіл, щоб робити його якісно. спойлер: і той і другий отримували ± однаково.

спойлер: і той і другий отримували ± однаково.

Спойлер — це є класичним прикладом job title inflation, у випадку

просто розуміють логіку продукту, і мають скіл, щоб робити його якісно

Типичный гик это еще интроверт, для которых собеседования это далеко не приятная часть и выход из зоны комфорта, это никак не говорит о техскиле.

Ну тобто ти по цілком об"єктивним критеріям не дотягуєш до певного рівня

Так может он бекендер.
Он не BA, не PM, не TL и не СТО чтобы общаться с клиентом. Это все нагруженные обязанности на галере, чтобы сэкономить бабки на других.

У тебе уявлення про бекенд курільщіка. Бекенд != повна самоізоляція від бізнес-процесу та комунікацій за стіною джири.

Бекенд != повна самоізоляція від бізнес-процесу та комунікацій за стіною джири.

Само собой. Чтобы что-то кодить и поменять где-то строчку, нужно посмотреть кучу тренинговых видео, прочитать кучу бизнес документации, проконсультироваться с БА. Но быть вместо БА, ТЛ, менеджеров и часами согласовывать требования, о чем то договариваться там — это запредельно в условиях галеры.

На практиці, без

Х жопогодин

в CV і на скрінінг не попадеш.

якщо рівень компенсації влаштовує, то хай називають хоч трейні

це ж взагалі, навіть плюс, типу: «я ж мідл, що ви від мене хочете, он синьори хай все і вирішують».

Сейчас такая тема на реакте, всегда можно сказать что у тебя лапки, а зп как у некоторых квасных синиоров.

Ахаха, саме тому я все відкладаю свій евалюешен, хоча ПМ вже кілька раз питав коли піду на сіньора) Мені комфортно мідлом, сиджу собі, роблю таски за естімейтом, нікуда не поспішаю) А стану сіньором, накинуть від 500 до 1к, а з ними і головняка на всі 5к. Для мене та штука баксів не вартує того. Чілити мідлом краще

толсто, толсто, надо было придержать до пятницы

Есть огромная разница между опытом в 3-5 лет и опытом в 3-5 раз по 1 году.

а если ещё отталкиваться от специфики задач, а не лет, то вообще ховайся

Я якось джуном взяв парт-тайм, щоб підробити на відпустку, адже грошей не вистачало. За пів-року десь я пішов звідти але в проміжку, як в тому мемасі з «Ріка і Морті» — «пригода на 30 хвилин» закінчилась шаленим для мене тодішнього бустом в навичках — вийшов я вже стронг мідлом / пре-сіньором, хоч і дуже втомленим. Мені давали робити геть усе на усіх ділянках проєкту — і я власне все ретельно робив. Можу лише подякувати долі і Саші Архітектору — згодом я високо оцінив той досвід.
Тож мій висновок — шукайте челенджів (ну ясно що і вирішуйте їх)

Треба було на завод йти. Там за вислугу років по дефолту дають сеньйора.

Щось ви зовсім завод опускаєте. З радянських часів робочі спеціальності мають шість розрядів і вище них статус майстра. Перехід між розрядами це формально не лише вислуга, а й атестація, хоча на практиці все залежить від конкретного підприємства чи відділу — точно як у айтішечці.
А так без фаху вас без питань запросять лише в різноробочі. Якщо по медичній частині потягнете, звісно.

Кваліфікований слюсар, токар чи фрезерувальник насправді може заробляти не гірше за ІТ-шника. Щоправда на заводах воно робилось через «шабашки», фактично виконувались замовлення — наприклад створення запчастин для ретро автомобілів, кастомних мотоциклів і автоспорту. Гетьманцеву і ко. звісно — дулю, бо саме через них завод, скажімо перестав виготовляти літаки та ракети. Бо результат — просто прямі збитки.

Софт-скіли, самостійність і готовність брати на себе відповідальність — мабуть, це рухає людину вгору і відрізняє від круто прокачаного технічно мідла.
Або так, або рутинно намотувати ще роки і роки неоднорідного досвіду, поки питання сіньйорства не відпаде саме собою, бо жодна фіча не здаватиметься складною.

Тю, то невдахи. Нормальні айтішники вже в 18-21 повинні ставати синьйорами. А шість років і не сіньйор — то вже треба закінчувати кар’єру та на пенсію

А шість років і не сіньйор — то вже треба закінчувати кар’єру та на пенсію

гарно, що не пропонуєш взагалі сплав :)

Нормальні айтішники вже в 18-21 повинні ставати синьйорами

Нормальні айтішніки це, як мінімум, C-suit до 20 років, які наймають рабів з універів.

По-нормальному у сеньора должен быть разнообразный опыт (см. определение T-shape). В одной компании на одном проекте достичь такого обычно нереально.

Реально ли стать сеньором в одной компании или прыжки все так же актуальны?

Реально і легше, хоч і довше. З міда на сіньора на нормальну фірму(і ЗП) не перескочеш.

так что лучше держаться за то что есть

Найближчий рік це найкраща стратегія.

В общем выходит что у меня 6 лет опыта я и еще мидл

Досвід не у всіх однаковий, ти 3 роки сидів в говно конторі де не було у кого вчитись (бо спеціалісти в таке не йдуть), рік працював фігово працював на аутсафі (сам?).

клиент ищет сеньора в команду, и когда он выходит на проект, через неделю меня увольняют.

Тобто клієнт попросив тебе замінити...ще гірше що для тебе це стало сюрпризом, тобто ти не розумієш коли тобі дають поганий фідбек.

Что посоветуете?

Зараз ринок фіговий тому нема смислу рипатись.
Якщо ти працюєш на норм аутсорсі а не на шлюпці на 50 людей, то в них мають бути виписані умови що треба щоб сіньором стати (типу англійська Б2+, здати сертифікації, знати технології А, Б,...). Виконуй навчальні плани і ставай сіньором.
За рік наберешся досвіду керувати джунами, пиляти великі фічі і підеш шукати сіньор позицію на 6к

Раз достало саморазвиваться — значит не Senior. Иначе бы за 6 лет давно подтянул английский. Советую посмотреть вакансии для фронтов в украинские компании, например — thelobbyx.com/...​es-front-react-developer

Да английский у меня в норме, на предыдущей работе клиент не жаловался, но он являлся и менеджером одновременно, а здесь я отчитываюсь менеджеру, а клиент как бы со стороны наблюдает, а о чем с ним разговаривать я не знаю, потому что не разбираюсь в его бизнесе

А кто не давал разбираться в его бизнесе?

Он британец, трудно понимать произношение. Все слова знакомые, а общий смысл не доходит. С европейцами общаться проще.

Ну то есть ты сам признал что проблема в тебе и даже указал какая она. Осталось исправить.

а о чем с ним разговаривать я не знаю, потому что не разбираюсь в его бизнесе

Що майже завжди є більш важливим ніж технічні скіли.

Всі знайомі сіньори і прінципали розмовляють на українській. Спробуйте перейти на українську мову, може спрацює

фронт и английский автоматом подтянется типо?

Забавный комментарий. У меня обратный опыт — все знакомые сеньоры разговаривают на русском.

Из Таллина оно конечно виднее

«Забавно» не то слово. З тими, з ким зтикався до війни, перейшли на українську і вони дійсно тру senior (бо це не тільки технології і т.д, це ще і мат’юріті). А всі, хто тільки личку наклеїв, або малороси або русшн швайн та розмовлять на «вяліком язігє».

В АТБ работаешь?

українською, раз вже на те пішло

многие готовы поставить украинскую раскладку, но практически никто не готов потратить время на учение самого языка :(

никто не готов потратить время на учение самого языка :(

як це вірно ти помітив
dou.ua/...​rums/topic/42474/#2587276

Не знаю жодного принципала, який би говорив би українською чи російською, або білоруською ріно як і польською чи сербскою. Виключно англійською та ще інколи німецькою та французькою. Восточно-европейцям принципала не положено, а тут так і тайтла такого не існує.

Я так понял — хочешь быть принципалом — релокейшн обязателен

Привіт!
Власне, тобі ж кажуть, що не так. Англійська, здатність самостійно розбиратися в великих складних фічах, проактивність — це дійсно важливо. Є сенс прислухатися і розвиватися в згаданих напрямках. З іншого боку, є правда в тому, що на поточному місці роботи зазвичай підвищують неохоче, особливо якщо проект невеликий і/або немає працюючої системи ревʼю і реасесментів. Ну й правильно пишуть, що зараз не найкращі часи для карʼєрного росту.
В будь-якому випадку я б радила пропрацювати резюме і прицільно походити по співбесідам на сеньорські вакансіі, навіть якщо не думаєш просто зараз змінювати роботу. Будеш знати, про що питають і на що звертають увагу. А якщо не будеш соромитися в кінці просити розгорнутий фідбек, отримаєш подвійну користь.

Синьори бувають різні. Якщо бажаєш стати синьйором прямо зараз — на наступній співбесіди кажи що згоден працювати за 1000 баксів якщо тобі дадуть звання синьйора — гадаю у більшості компаній проблем не буде. Можуть хоч CEO і кофаундером назвати якщо безкоштовно будеш працювати у стартапі.

С другой стороны меня уже достало саморазвиваться в айти, денег мне и так достаточно для жизни, хочется просто дождаться окончания войны и устроить личную жизнь, о чем я писал в своем предыдущем топике.

Отже справжнім синьйором тебе не бути. Бо це про життя за компом, постійне самонавчання, відсутність особистого життя. Синьор — це той, хто може. А отже на нього усю роботу і навалюють.
Нагадую золоте правило ДОУ:
«Вважатися мідлом, отримувати як синьйор, працювати як джун.»

Можуть хоч CEO і кофаундером назвати якщо безкоштовно будеш працювати у стартапі.

То занадто легко, там ще може знадобитись покласти з власної кишені на компанію.

Синьор — це той, хто може

дивлячись ще як може. IMHO — це той хто може в менторінг на сам перед, взяти новачка на поруки в освіту. Витягнути велику підсистему складний функціонал на себе може і сильний мідл, а от коли при тому і молодому частину передасть, поможе із налаштуваннями, прояснює питання тут вже прояснюється. Власне тому і — старший, бо треба відносно когось міряти. Бо є куча народу, які скажімо починають сидіти мовчки, тягнути усе на себе, скандалити як хтось десь щось написав — що перетинається з їх кодом, може навіть усю команду делітантами обзивати (що інколи і справді може бути так, але і сам же теж колись був) і т.п. пассивно агресивна поведінка на почві конкуренції, там де її власне і нема. Виходе ніби суттєвий спеціаліст — але не командний грок, сам за м`ячем ганяється — і команда не забиває гол. А так стандарти різні скажімо senior в Рога та Копита це далеко не те саме, що senior в Google. Але зарплатня Junior в Google Маунтін Вью офісі — 120 тисяч на рік. Далеко не усі SEO рогів та копит — заробляють 10к на місяць.

карад, в мирное время с 6 годами ты был бы уже архитект
но сейчас война

Ciнiор це не тiлько роки досвiду

Але без досвіду — взиває насторогу. Власне як і мідл, що не крокує в сініори теж визиває насторогу. З мідлом, який не прагне в сініори — щось не так. Коли в тімліди чи менеджемент людина не хоче, це ще можна зрозуміти — є інша лінійка, спеціалістів — архітектура і т.д. Та нажаль знаю народ які були в мідлах 10 і більше років. Людина просто втратила купу бабла і багато чого ще. Щоправда там були і позаробочі моменти.

Ну вот вопрос скорее в том, какую стратегию мне выбрать для следующего поиска если на текущей работе меня уволят и не повысят. Идти следующую работу искать как сеньор или снова подаваться на мидла и опять фейлить ревью? Или первые 2-3-5 собесов попробовать как сеньор, а если все завалю, тогда идти работать мидлом?

какую стратегию мне выбрать для следующего поиска если на текущей работе меня уволят и не повысят.

Тобі вже багато разів писали але ти не розумієш.
При зміні роботи не важливо який в тебе тайтл в попередній компанії.
Важливо що ти робив, які в тебе були обов’язки і які в тебе скіли та досвід.

Тому роби те що роблять сіньори. І тоді станеш сіньором якщо не в поточній компанії то в наступній

Это вопрос на который нет ответа. Лычка всегда относительна компании. Если подумать, допустим позовут меня джуниором скажем в некий абстрактный супер отдел Google. С одной стороны у меня опыта за 15 лет и быть юниором как-то не камильфо. С другой стороны — Долина и США, задачи типа разработка компилятора или браузера или поискового движка, крутая команда у которой есть чему получится и ЗП в два раза больше чем сейчас. И ХЗ чего выбрать. В фильме Дудя про Долину, был чувачок венчурный инвестор — он сказал фразу «- Одно время было плохо с деньгами, чуть было не пришлось пойти на работу — Так ведь тут отлично платят и работа крутая? — Да но для меня сам факт пойти в найм, психологически был неприемлем». В аутсурсе ЗП по вилке, вилка зависит от лычкы, поэтому для повышения ЗП принципиально важно получить лычку — а работу по квалификации на тебя всеравно повесят, кто везёт на том и едут. Но вариантов кроме смены галеры на галеру ещё хватает.

Судя по тому что ты пишешь везде, делай следующее.
1. Береги деньги, накапливай их. Если тебя уволят у тебя будет дерзость и уверенность в себе. Без денег ты на трейни будешь резюме подавать. По тебе видно.
2. Удали со всего резюме слова «мидл», «синиор», «джуниор». Это все глупости которых не существуют. Когда тебя собеседует CEO или девочка, тебя будут раскручивать на то чтобы ты сам назвал кто ты. Увиливай от этой тупой схемы. Втупую говори, что не понимаешь о чем речь. Это все схема развода на бабки. Если ты что-то ляпнешь типа ну ты ближе к мидлу, потому что неуверенно себя чуствуешь с kudkudah.orm и kokoko.js — этим мгновенно воспользуются. (После того как начнешь работать ты обнаружишь, что на проекте вообще нет kudkudah.orm и kokoko.js. А вместо гит здесь самописная система контроля версий.) Называй цену и предлагай торговаться.

Реально ли стать сеньором в одной компании или прыжки все так же актуальны?

Нереально. Прямо контрэффективно. Сверхнерационально.

Не вешай и не позволяй вешать на себя ярлыки. Приходи на собеседование, проси 5К, говори, что ты программист.

Нереально. Прямо контрэффективно. Сверхнерационально.

Та усе можна. Деяким бізнесам, скажімо кадровим це може не подобатись, то треба міф створити. По типу не вчи англіську і роби що каже керівник — просто джампай на +500 (хоча для цього ще треба щоб було куди джампати і не по 20 людей на одну вакансію сініора, яких скоротили). Щоправда другий підхід завжди складніший. Завжди вимагатиметься більше ніж просто піти на 3-4 співбесіди. Та треба визнати, що є низка ситуацій — коли нема іншого виходу, треба переходити з проекту, контори, акаунту і т.д. Скажімо тут нема бюджету на посаду і найближчим часом не буде, просто нема де взяти гроші на ЗП сініора.

Підписатись на коментарі