Релокація в Ірландію 2023

Всім привіт. Розглядаємо з сім’єю Ірландію як країну для переїзду, приваблює те, що це англомовна країна з розвинутим ринком IT, досить спокійним провінційним життям поза великими містами та чудовою природою. Але з іншого боку трохи лякає ситуація з орендою та в перспективі купівлею житла та медициною.
Чи є хтось, хто жив або зараз живе в Ірландії і може поділитися більш детальною інформацією про перспективи такого переїзду зараз? Цікавить будь яка інформація — житло, податки, ринок праці, якісь особливості життя. Дуже дякую.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Два роки в Ірландії (Дублін), не шкодую що переїхав. Безпечна з великої літери країна для спокійного і передбачуваного сімейного життя, чудові безкоштовні школи, природа, екологія та якість продуктів. Якщо дружина також буде працювати (навіть за мінімалку), то досить комфортно по фінансам. Оренда тут і справді дорога, але виплати по іпотеці значно менші за оренду. З приватною мед страховкою (зазвичай є від роботодавця) мій персональний досвід досить позитивний, візиту до деяких спеціалістів треба чекати, але і користі з них більше.
Також варто зазначити, що кількість вихідців з країни-агресора тут незначна, погоди вони тут не роблять взагалі

оце супер! ще один з плюсів, чому я не хочу переїхати в Англію (про Шотландію і Уельс не знаю просто) — бо там багато русні 🤮

Ніколи не розумів, чим вам буде заважати русня в Британії або США?
Чи означає існування Брайтону що путін введе туди війська?
До речі, знаєте де ще є русня? На ДОУ))

чим вам буде заважати русня в Британії або США?

а, ну це просто. боюся встряти у бійку) не хочеться в чужій країні псувати собі record.

Чи означає існування Брайтону що путін введе туди війська?

боже, я б дорого заплатила, щоб подивитися на це!

де ще є русня? На ДОУ))

так, на жаль(( і на йух тут не можна послати. відриваюсь у рософобних каналах, де мене не банять за крайній радикалізм

встряти у бійку)

— так це ж круто напихати, злобному орку.

Мабуть ми живемо в різних Дублінах та Ірландіях :) «Безпечна з великої літери», не смішіть, на стільки безпечна що Дублін бас, деліверу та таксі не хочуть заїжджати в деякі райони. Але, так, природа, екологія, продукти — це дійсно тут краще. Школи теж різні є. Все залежить від того де ви поселились. Іпотеку тут ще треба отримати, щоб платити дешевше, ну і дешевше воно не значно, як ви виразились, враховуючи ціну на саму нерухомість десь навколо Дубліна, про сам Дублін я взагалі мовчу. У Ірландії є декілька великих плюсів перед іншими країніми ЄС, але й казати що тут прям як у казці теж я б не став, мінусів тут теж не мало.

Щодо фізичної безпеки, то все відносно. Тут нема бойових дій, вільного володіння зброєю і масс шутінгу, терактів (з часів ІРА), навали безхатченків, карманників і наркозалежних, насильницьких акцій громадської непокори, релігійного екстремізму. Дорожній рух спокійний (дуже).

Звісно є райони і школи краще та гірше, як і скрізь. Але далеко не до такої міри, як наприклад в США або Латинській Америці.

Отримати іпотеку можливо маючи full-time job. Для айтішника це більш ніж реально. Для порівняння — оренда 3бедрум коштує 2700-3000 на місяць, а виплата по іпотеці за те саме житло 1800-1900 при 10% першому взносі. Це в гарному, але не найдорожчому районі на півдні

На теперешній час (після кілька років і Ірландії), я б тричи подумав, чи хочу я знов такий досвід. Плюси Ірландії, це мова, приємні люди, та красива природа. Все, далі можна рахувати мінусі, починаючи від того що це острів, закінчуючи тим що майже все тут коштує більше ніж на великій землі. Місцеві компанії не можуть конкурувати по заплаті з ФААНГами.

Ех... Мене б влаштувала будь-яка країна світу де не літають ракети над головою та немає перспектив опинитись в окопі із гвинтівкою в руках

в чем проблема выехать? 2 айтишных зарплаты и вперед

З моїми скілами давати хабарі (ніколи у житті не давав не тому що принциповий, а тому що не вмію і не маю знайомих що вміють) та вдачею у кращему випадку мене тупо розведуть.
Так що шансів попасти на фронт при спробі незаконного перетину кордону в моєму випадку більше ніж просто жити звичайним життям не шифруючись від воєнкомів.

https://t.me/[...]
читай отзывы в закрепах, общайся и разберешься как уехать

Дуже сумнівна порада замовляти такі послуги через інтернет. Будь-які шахраї без проблем наштампують відгуків з наймилішими історіями. В результаті можна не тільки залишитись без грошей а і попастись на гарячому.

если бы я не знал людей которые через нее выехали я бы не постил это тут)

Так кажеш наче до тебе має бути якийсь рівень довіри і ти херні не порадиш. Але ж звідки кому знати хто ти і чому мають вірити саме тобі. Таких телеграм каналів повно і всі кажуть що вони перевірені кимось люди. Нічого особистого, але ти такий же анонім як і в тих телеграм каналах.

Ну а как ты видишь предоставление нелегальных услуг не анонимно?)
Если ты будешь так рассуждать — что все хотят тебя кинуть даже не вникнув в тему — то конечно ты не уедешь никуда и будешь ждать у моря погоды или ит брони)) я такие комменты чуть не через день там вижу )) да 90% это скам, особенно что рекламируется в инсте и т.д.

Вот почитай этот канал пару месяцев, пообщайся с людьми в личке, найди скрытые группы обмена мнениями, убедишься что там половина айтишников, и реальные люди со своей историей. Потом изменишь свое мнение собрав достаточно информации — конечно только идиот будет сразу анонимусам кидать деньги. Я лишь дал наводку, кто хочет тот разберется и свалит, а кто нет будет дальше сидеть и ныть

Ну а как ты видишь предоставление нелегальных услуг не анонимно?)

Лише через знайомих, і знайомих тих знайомих чи їх друзів. Слабо вірю в те що люди які таким займаються можуть працювати з анонімами, так як вони ж і здати можуть і підставити і тд. Це великий ризик для самих ділків, не тільки для покупців. Наступний їх клієнт може бути поліцаєм. Тому не уявляю як такі речі можна замовляти чи давати через інтернет анонімно. А якщо не давати ніяких послуг а просто кидати на бабки, то клієнти ж не підуть в поліцію, а навіть якщо і піде то навряд чи там займатись будуть.

Ну ще варик роблять підробні якісь довідки, які відправляють через підставних осіб новою поштою. Ділків таких виловити складно, а от перевірити їх легальність на кордоні не складно і будеш відповідати за підробку доків по повній.

Виловити не складно, просто щось не дуже хочуть це робити. Треба просто взяти ту підставну особу за жопу і він швидко видасть на кого працює, або сам присяде, бо ж це він підробні доки відправляє поштою.

зачем использовать нелегальные схемы если есть вполне легальные?

что-то не видел жодного впровадження по тем кто выехал по шляху. как ты думаешь сколько таких сейчас в Варшаве?

Але ж це по факту всеодно не легальний перетин кордону.
І все одно тим хто не є волонтерами і не як не пов’язані із ЗСУ і з державою потрібні зв’язки щоб туди потрапити

Рік тому читав про цю програму, то якщо пам’ять не зраджує, там не лише державні, а і приватні компанії, які займаються міжнародними перевезеннями товарів або пасажирів, записують своїх водіїв з використанням «Шляху», щоб вони мали змогу легально перетнути кордон. Власник компанії відповідає за те, щоб водій повернувся назад. Тільки хто і як відстежує, чи повернувся водій, і яка саме відповідальність у власника компанії, адміністративна чи кримінальна, якщо водій не повернувся, я не розібрався.

Теоретитески 8500 грн штраф тому кто выехал и не вернулся по шляху (столько за незаконное пересечение кордона), но не слышал чтобы кому-то выписывали, потому что по факту выехал через кпп легально. У компании отбирают лицензию на пол года если много невозвратов будет (но компании там это обычный фоп с нужными кведами и она регается по новой просто, даже вы можете подать заявку со своего фопа не регистрацию в шляхе). Никто не отслеживает по факту, и выезд легальный, а вот запрещать выезд из страны — не очень то легально, ни с человеческой стороны, ни со стороны конституции.

Телеграм це прям капець як анонімно.

Усі хто думав, що Ірландія то гарне ІТ ком‘юніті і «нема нічого поганого в тому що це острів» вже втекли звідти. Варто нагадати, що ІТ ринок там складається із гігантів FAANG, а вони зараз масово звільняють людей і буде ще гірше.

Тому вибирайте країну із високими соціальними гарантіями та профсоюзами, щось із БеНеЛюкс‘у, наприклад.

Так що в Бе що в Не платять арахісом. Може і є винятки типу букінг, але мені мин весни нідерландці сказали, що я дофіга хочу на позицію сеньйора — 80к євро, що в них ліди таких зп не мають. Статично з гугла ситуація дійсно така.

Ви забуваєте, що в БеНе вам можуть дати автівку, грошей на їжу, ековаучери і так далі. Про 80К — так, але я знаю випадки, коли дають 75К + акцій одразу.

Краще чистого кешу нічого немає. Не розумію змісту працювати умовно за 60к + 20к різними фантиками типу ековаучер і тд, якщо є країни, в яких такому ж спеціалісту легко дадуть 80-90к кешем.

Краще чистого кешу нічого немає.

ну, якщо компанія субсидує вам автівку, їжу, телефон, інтернет на родину і все це приправлене 14 ЗПшками (так-так, не 12, а 14, бо є літні та зимні бонуси на відпустку), то це вже не так і погано.

в яких такому ж спеціалісту легко дадуть 80-90к кешем.

а от в це я не вірю, бо податки на працівника задушать вас та працедавця окрім ситуацій коли є можливість працювати віддалено на Скандинавію або БеНеЛюкс, тоді ЗП в 80К ще й в Іспанії та Італії для вас буде просто ресурсом для комфортного життя.

а от в це я не вірю

В що? В те, що є країни, де зп чистим кешом *1.5-2 від БеНе? :)

Саме в це і після податків які заберуть в вас до 47% від доходу. Я не вірю в те, що ви знайдете високу платню в довільній країні ЄС та дуже низькі податки (окрім Грузії та України) одночасно.

Якщо мова лише про ЄС, тоді так, не сперечаюсь

покажіть мені країну не-ЄС де ви можете отримати хочаб 80К (бажано із пруфами), бо щось мені здається, що країн які платять високі ЗП вкрай мало, і всі вони у нас під боком.

UK, USA, Canada.

Канада — власний досвід, де зп дали більшу, ніж ту, яку нідерландці назвали завеликою навіть для їх лідів :)

США — тут все очевидно і так.

ЮК — не співбесідувався, опираюсь на дані з нету.

3 рiвня контор, рiвень 2 давав стiльки грошей 6 рокiв тому.

Я давал интервью касательно жизни в Ирландии и Германии:
dou.ua/...​a/interviews/work-at-bmw
Если коротко, то ниже уже ± правильно расписали: страна село-селом, но красиво. Большие налоги и неадекватные цены на жильё.
Спустя ещё 8 месяцев жизни в Германии могу сказать что возможности для досуга на острове таки реально сильно ограничены.
Медицина примерно на одинаковом уровне, хотя в Германии дешевле.

Если

спокійним провінційним життям поза великими містами та чудовою природою

это то что вам действительно нужно то езжайте не пожалеете, там даже в пределах Дублина уже есть провинция. Если вы хотите летом купаться в озере а зимой кататься на лыжах каждый уикенд — то Ирландия это мимо.

Жив в Дубліні в 2018-2019. Ірландія це країнв на пару років, щоб заробити гроші і переїхати в нормальну. Навіть з урахуванням війни не шкодую що повернувся. Дуже нудно, хіба ви людина яка любить тишу, спокій і монотонність. Ринко аренди ще в 2018 був жопа, купа людей на місце, квартира 2000, це спальня і вітальня. Кімната — 1000. Зараз серед біженців там взагалі повна жопа, набагато гірше. Зате люди дуже приємні, більший привітних емпатів, ніж в Ірландії не знайдете. Ну і багато роботи, високі зарплати

Дуже нудно, хіба ви людина яка любить тишу, спокій і монотонність.

Щоб ви сказали в Італії, Франції? В Ірландії всі говорять на англійській, повно міжнародних студенток, експатів.

Що заважає вивчити італійську чи французьку? Більшість моїх колег або виїхали з дубліна в згадані країни, або завжди хочуть це зробити, десь половина поляків повернулись в Польщу, купили квартири на зароблені гроші (в Дубліні норм квартира від 500к) і чудово живуть

Щоб вивичити французьку, італійську треба мінімім 10 років. А в Ірландії нічого нового вчити не треба.

в Дубліні норм квартира від 500к

Ну ось причина в цьому а не в нудно.

Щоб вивичити французьку, італійську треба мінімім 10 років.

Хіба на C1 якщо. А в побуті вистачить і нижчого рівня.

Нє, ну якщо жінка француженка чи італійка то швидше, а якщо ні то для чого ті мови в побуті?

Якщо живеш у певній країні, її мову треба знати хоча б на побутовому рівні.

Треба знати на А2-В1 щоб перміт продовжувати.
Я з України, там половина населення клало на місцеву мову в побуті і не погано себе почуває. Варто брати з них приклад :)

Не треба пропагувати московитські паттерни поведінки.

Нахуа брати приклад з якоїсь дічі?

Смотря где. В Греции отлично с английским повсеместно

Forever турист у столиці?

В городе где купа туристов на тебя не смотрят как на макаку, когда говоришь на англ

Значить, таки турист.

Ну ви жили в Дубліні? Чи вам звідки видніше? 500 к за квартиру це додатковий фактор.

Якщо вам треба 10 років, щоб вивчити мову в середовищі, то це дуже сумно

Колега італієць з Бергамо чах і вже впадав в депресію в Мілані. Переїхав в Дублін на х3 зарплату, знайшов собі за пів року чарівну туркеню студентку, одружився і зараз сіяє і насолоджується життям в Іралндії.

Думаю 80% успіху це саме туркеня. Як це взагалі впливає на оцінку міста ?) Ну і Мілан такий собі показник, хоча з ходу важко назвати класне місто в Італії, яке не зовсім село. Зараз більшість моїх колег валять в Іспанію (Барса і околиці, Алеканте, Валенсія). В Франції Ніца і околиці.

Зп в Італії низькі, Іспанії теж, тому треба мати хороший ремоут варіант

ЗП в Іспанії відносно низькі, але в Мадриді та Барселоні своїх 5к євро можна мати, не сильно менше ніж в Дубліні, але з нижчими цінами купівельна спроможність буде вища в Іспанії. У випадку коли є сімя з 1 працюючим, вибрав би Іспанію. «You would need around 3,857.8€ in Barcelona to maintain the same standard of life that you can have with 5,900.0€ in Dublin (assuming you rent in both cities). »

Дозвольте поцікавитись цифрою тієї самої високох ЗП. А то мені здається що там мова про ті самі всраті 60-80 тис.

ну якщо в Мілані він мав десь 35к мідлом то в Дубліні десь 80-100к сеньйором.

В 2023 році, 500к це квартира в гарному районі на півдні Дубліна з 3 спальнями. 2бедрум на простішому півдні в районі М50 починається з 300к. На півночі з 200к..

А в чому і Дубліні нудніше ніж в Польші?
Те що поляки попрацювали і поїхали назад додому нема взагалі нічого дивного. Було б про що говорити якщо із дубліна вони поїхали кудись далі, а не додому.

Знав купу інших людей, переважно з західної Європи, які теж переїхали в інші країни. Переважно в рідну країну, але часто і в третю.

Нудно, бо особливо нема чим зайнятись, принаймні мені після Києва це було досить нудне місто, крім пити в пабах

Переїхав в Дублін на х3 зарплату

Це більше говорить про зарплати в Бергамо, ніж про Дублін :)

переважно з західної Європи, які теж переїхали в інші країни. Переважно в рідну країну, але часто і в третю.

Це знаєш — частина норми в Європі з відкритим ринком труда. Люди часто переїзжають. Думаю так нерідко просто для якогось нового челенджа і відпочити від своєї країни — всюди буде щось чим можна бути незадоволеним і захотіти кудись де цього нема. В тому числі може захотітись кудись де нежарко чи тихо спокійно і нема натовпів чи шуму. Ще часто переїзжають по сімейним обставинам — до жінки/чоловіка
І частина норми що через декілька років люди повертаються назад додому.

принаймні мені після Києва це було досить нудне місто,

А чим в Києві можна зайнятися що в Дубліні недоступно?
Предположу, що мова в першу чергу про кількість знайомих з ким можна провести разом вільний час, ніж про відсутність якихось можливостей.

Знайомі теж, за кордоном ти завжди будеш чужий і ніколи так не інтегруєшся як вдома. Але по рівню розваг і можливостей Дублін і Київ це небо і земля. Я вже мовчу про ціни і якість сервісу, які за це отримуєш.

Дублін дуже дорогий, тому за якимись розвагами треба їхати хз куди і те вибір дуже малий і багато чого нема. В центрі міста хіба офіси і паби, магазини. Більше нічого нема

Знайомі теж, за кордоном ти завжди будеш чужий і ніколи так не інтегруєшся як вдома.

А що робити тим хто вдома не інтегрувався?
В Україні заставляють пити горілку чи інший алкоголь, а мені не йде :(
Без цього не можливо інтегруватися в наше суспільтсво.

В Україні заставляють пити горілку чи інший алкоголь, а мені не йде :(

У вас якесь підозріле оточення.

Ну як я вже сказав вище, головна і майже єдина розвага у Дубліні це паби, ну там пиво буде :)) якщо пиво ок, тоді прошу дуже

Там в пабах можна сік пити чи безалкогольне пиво і всім буде ок, а в Україні — фуу слабак, як так можна, ти би ше резинову бабу собі купив, лошара і т.д.
Ні, дякую.

Можливо, ще смачний сидр — він такий крутезний тут!

Я не вживаю алкоголь і вже дуже давно не стикався з таким.

Я з родиною в Англію приперся, тут трохи покраще, ніж в Ірландії, але в мене підгорає з деяких речей.
Наприклад у малого почала боліти спина — через 2 місяці потрапили до лікаря, він відправив на мрт і наступний візит запланував через три місяці. Півроку, б***ь. І нічого з цим зробити не можна. Зате ж медицина безкоштовна. Ну для тих хто не працює, хто працює 7 відсотків зп на національну страховку йде
Ринок оренди це ринок орендодавця. Тобто приходиш з пачкою грошей, а тебе посилають на***, томущо... а так захотілось. І так, по 15 чоловік на хату черга, можуть вибирати. Звісно житло таке собі, обісцянний собаками карпет та чорні від плісняви вікна це норма.
ЗП в айті... ну десь до 5тис після податків, якщо підплигнути, таке собі.
Тай багато чого ще.
Але дітям тут подобається, друзів собі знайшли, аккліматизувалися.
Аби не діти вже б поїхав би в Польшу, начорта воно треба.

ой вей, такі само думки. Дитині добре у школі, друзі хороші. Але все одно я сильно думаю про Польщу. Там вже і карти побиту дають, а тут сидиш на пташиних правах — рік посиділи, ще 2 роки лишилося. А далі що? які перспективи?
Про медицину — оплачую страхування, 46 ф. на місяць. це якраз для того, щоб не довелося чекати направлення до лікаря, якщо треба буде. Поки що не знадобилося.

А далі що? які перспективи?

не виженуть, але й мабуть не дозволять по-людськи легалізуватись за 5 років, а 10 років хз чи є сенс жити, make sense свічнутись на якусь іншу візу, але робоча віза така собі альтернатива, а глобал-телент чи інноватор не всі стягнуть отримати, або ж хіба одружуватись на комусь зі статусом :D

make sense свічнутись на якусь іншу візу

Нащо?
Ворк перміт і так є, які ще права дає та робоча віза?
З нею так само можуть виперти після звільнення з тієї роботи. Так ще гроші за неї платити треба і працювати на одній роботі під страхом звільнення.
Ну можна світчнутись щоб зачепитись в Англіїї будь що, але чесно кажучи я не бачу за що тут чіплятись.

може, мається на увазі, що на цій робочій візі роки зараховуються у п’ятирічне резидентсво? тоді я бачу в цьому сенс.
Добре, звісно, що можна нам працювати зараз, а можна не працювати і отримувати бенефіти, але ж перспективи у цьому немає. Мені все ж таки дуже хочеться мати IRL, хай буде — раптом що.

Нащо?

пан нижче відповів, хоча звичайна робоча віза sucks, бо це умовне рабство на 5 років, а міняти візи через роботодавців це напряжно і дорого. Так то украйтівцю немає сенсу платити ~40% податків сюди, якщо за 3 роки попросять звідси, краще платити 10-ish в Польщі з хорошими перспективами залишитись

чесно кажучи я не бачу за що тут чіплятись

ну тут від людини залежить (мабуть спокійне сімейне життя не варте прикладених зусиль, щоб тут залишитись), особисто мені не подобаються країни східного ЄС, а десь інше треба вчити місцеву мову, щоб інтегруватись в суспільство та особисто вирішувати побутові проблеми + заробітки там швидш за все будуть ще менші ніж тут, ну і мало де в Європі можна мати кращі можливості для нетворкінгу, побудови кар’єри і набуття досвіду, що буде цінуватись worldwide

Там вже і карти побиту дають

Дають тим хто оф працює і платить податки з соціалкою, а не просто так. В Англії хіба не так само?

В Англії поки що нічого не кажуть.
Але тіж самі сирійці тут якось же сидять)

ой вей, такі само думки. Дитині добре у школі, друзі хороші. Але все одно я сильно думаю про Польщу.

Отже я не один такий)

Там вже і карти побиту дають, а тут сидиш на пташиних правах — рік посиділи, ще 2 роки лишилося. А далі що? які перспективи?

Навряд чи виженуть, тут купа сирійців да турків бозна скільки років вже сидять. Більш того — купа з них не прцює і живе за рахунок держави і додому їх ніхто не відправляє.
Звісно можуть через три роки цей весь сапорт прикрити, але нас то не парить — поїдемо собі спокійно в Польшу, прац.. чи в АйТі там і до війни легко легалізуватись було.

Про медицину — оплачую страхування, 46 ф. на місяць. це якраз для того, щоб не довелося чекати направлення до лікаря, якщо треба буде. Поки що не знадобилося.

В мене приватне страхування від роботодавця є (BUPA), але ну його в сраку — вони мені сказали що я там якусь макулатуру с локал саржері повинен їм принести, тоді вони начнуть букати свох срані аппойнтменти. Найближча клініка знаходиться в сусідньому місті, це за 30 миль. По швидкості реагування навряд чи воно швидше буде. Там головного болю від того страхування більше, ніж користі. До речі в цій самій BUPA лікуємо зуби — так така сама срань з аппойнтментами через місяць, а то й два. Навряд чи в поліклініці воно швидше буде.

Переходьте на tier 2 чи на візу таланту, якщо можете.

талант точно ні, скілд воркер скоріш за все. І то — ще той квест знайти роботодавця, який хоче відкрити візу. Поки що їм подобається, що нам можна не відкривати її.

ну ось треба щоб другий теж отримував хоча б 3к після податків, а з часом ще розберешься як роблять люди з баблом і що там у них — додаткова страховка яка покриє приватні заклади без черг. Чи як треба користуватися системою і знати які є варіанти, а не чекати як сказали по дефолту. І хату нормально з часом знайдеш або купишь. І все буде не так печально.

Півроку, б***ь. І нічого з цим зробити не можна. Зате ж медицина безкоштовна.

А якщо плюнути на «безкоштовність» та піти у приватну клініку за cash pounds?

тут трохи покраще, ніж в Ірландії

чим? ну окрім більш розвинутого айті ринку, хоча поза Лондоном те саме
я б ніколи не розглядав Британію знаючи, що в Ірландії набагато легше з легалізацією (пр за 2 роки можна отримати і не за £3к та без всякого крінжу типу лайф ін зе ЮК тест) та їхній паспорт кращий за британський (в ЮК взагалі прирівняний до місцевого), зарплати ± ті самі, можливо трохи дорожче жити, загалом безпечніше та й самі ірландці більш дружні до іммігрантів ніж бріти (див. british exeptionalism)

Зате ж медицина безкоштовна

NHS it’s a joke, та й для звичайних емігрантів вона не безкоштовна, окрім того, що NI ти платиш енівей

Ринок оренди це ринок орендодавця

більше того, орендар майже не захищений законом :D

Острів мужика
Легалізуйся і в бритнію

на вашу думку — чи варто переїхати до Ірландії з Британії і чи можливо це зробити зараз, якщо маю brp? чи можливість з нормальною легалізацією є тільки у тих, хто прибув безпосередньо з України?

чи варто переїхати до Ірландії з Британії

серед айтішників-іммігрантів в Британії така тенденція є давно, особливо після зіткнення з британською імміграційною системою :D
з точки зору нормальної легалізації та EU паспорту за 5 років, щоб при бажанні переїхати назад в UK, то швидш за все має сенс, якщо не хочете до Польщі їхати

можливо це зробити зараз, якщо маю brp

ваш статус в Британії не має нічого до Ірландії, ви можете переїхати в Ірландію по робочій візі (погугліть stamp 2) як звичайний мігрант, а не на temporary protection. Чи можливо змінити імміграційний статус в Ірландії перебуваючи як українець, хз. В Британії точно можна.

прибув безпосередньо з України

Я їздив в Ірландію нещодавно, то на кордоні у всіх українців питають чи треба їм temporary protection, незалежно звідки вони приїхали.

мабуть, все таки stamp 1, бо stamp 2 — право на навчання. А от цікаво, який stamp мають зараз українці в Ірландії? бо не всі враховуються у 5 років резидентства, так само, як у Британії зараз -цей перміт, що вони нам дали, не зараховується як резидентство.
І купа вакансій, які пишуть we do not provide sponsorship((

www.citizensinformation.ie/...​hout an employment permit.
сорі за typo, це stamp 4

А от цікаво, який stamp мають зараз українці в Ірландії?

Ніякий, бо Ірландія це ЄС, тому всі українці eligible for temporary protection

І купа вакансій, які пишуть we do not provide sponsorship((

та в Британії теж таке є, але купу експатів сюди якось потрапляють, тому don’t give up

Але сам тимчасовий захист надає офіцер міграційної служби. А прикордонники лише запитують, чи потрібен він. Якщо маєте захист іншої країни Європи чи не перебували на території України до 24.02.22, то можуть відмовити.

При чому тут леаглізація і ті, хто прибув з України? Ви думаєте, що українцям, які приїдуть і візьмуть

temporary protection

дадуть через якийсь час доки ВНЖ-ПМЖ просто тому, що вони приїхали з України, а вони весь цей час будуть працювати по ФОП чи жити на заощадження? Можете будь-ласка назвати держави, де таке є?

А чим в Польщі дітям буде гірше? Я б сказав, багато хто забуває про візи в ЮК для батьків та родичів, відстані до аерпортів.... що робить родинні зустрічі значно важчі ніж в тій самій Польщі, Чехії, Словакії, відповідно діти будуть бачити дідусів та бабусів набагато рідше.

А чим в Польщі дітям буде гірше?

Мова скоріше не про якісь стратегічні переваги, а банально про те що діти вже адаптувались в юкей, знайши друзів етц, а ще один переїзд — це завжди стрес...

Так, саме так і є.

На момент початку війни в мене діти могли спілкуватися англійською десь на рівні галерно-посереднього: ну щось розуміли, щось могли сказати. Польскої в родині не знає ніхто. Тому вибирали англомовну країну і ЮК начебто непоганий вибір між Ірландією і Канадою як на мене.
Зараз, коли вже діти адаптувались в ЮК зрозуміло що в Польшу сенсу немає їхати бо їм треба буде вчити мову. Хоча був би я сам то вже б поїхав. Польша і Поляки дуже близькі до Украхни і Украхнців зрозуміліші чим оцей музей з посмішками на обличчі і дулею в кармані навкруги. Ну може ще через 2.5 роки не продовжать цей тимчасовий захист, то буде чудова нагода подивитись на Польшу знову.

Польша і Поляки дуже близькі до Украхни і Украхнців зрозуміліші чим оцей музей з посмішками на обличчі і дулею в кармані навкруги

тобто і з дулею в кармані, і з вічно незадоволенною гримасою на обличчі? :)

Так, саме так.
І я до цього звик і вмію розмовляти цією мовою.
І з Поляками теж працював перед війною — це було просто і зрозуміло.
Як приклад, коли 25-го стояли в черзі поляки мені перші сказали що чоловіків випускають з трьома дітьми і більше, то в мене двоє дітей і жінка, то щоб сказав що жінка вагітна, може прокатить.
На відміну від Англії, де мені на днях не продали в магазині три пачки нурофену, бо більше двух не можна. Питання що це мені шо тепер ще треба вийти і на іншу касу йти за пачкою нурофену, чи може зараз на два чеки розділимо завело їх в ступор. І купа такого, де вони видають себе за бозна шо.
Так, звісно, тут треба перевчитися і все таке, але я вже застарий для цього да і не розумію заради чого.

так, це я дуже добре розумію. Саме тому роками тут аргументував, що виїзжати треба як раніше то краще, але хоча б до 30. Після 40 вже точно пізно. І не стільки в практичному плані, хоча це теж важливо — чи встигнеш повноцінно і легалізуватися і заробити пенсію/етц. А саме в ментальному плані, тому що багато в чому потрібно буде змінювати звичну призму сприйняття. І після 40 мало хто не це готов і зможе це зробити без ось схожего нерозуміння — заради чого.

Так у тому то і справа, що ми не економічні мігранти, а біженці (хоча нас так не називають, бо маємо право на роботу і таке інше).
тут вже кому як пощастило з віком і іншими параметрами.
Бачу, наприклад, що інженери (не девелопери) добре влаштовуються, прямо розбирають їх.

Є таке. Але не думаю, що це якойсь принципово відрізняється від всіх інших країн. Коли трудові мігранти прибували в Києв працювати на «маршрутках», то про «чесні умови праці» теж не варто було говорити....
В ЮК сильно важче і дороще з подорожами у порівняні з європейськими державами типу Чехії та Німеччини — коли у дітей почнуться канікули, то у теплі креї (чи відвідати бабусь/дідусів) доведеться летіти з міліонами таких же британців які хочу вирватись в теплі краї, прайси ростуть до 200-300 фунтів на одного, відповідно для сімї з 2 дітьми тільки білети будуть 1к$. добирання з/до аерпорту ще 200$ та потрачений цілий день.

ростуть до 200-300 фунтів

Я думав це стандартна ціна на копо кий переліт (не лоукостер)

А де саме в прикладі ситуації з «нурофеном» вони видали себе за «бозна шо»? Є правила і Британії дуже багато зробила і робить для України та українців і можливо якщо ви зараз користуєтеся цим захистом то потрібно поважити правила країни, а не шукати звичного від нашого менталітету «а де б ще обійти систему». І так з постійноє позіциєю «тут все погано» мені здається краще не мучити себе а їхати де краще в ту ж Польщу.

Три роки які відразу дала Британія з усіма можливи бенефітами (якими українці теж активнокористуються а не тільки серійці) то багато в порівнянні з іншими країнами. Давайте вчитися бути вдячними, а не вимогливими.

Незнаю якого віку ваші діти але якщо не підлітки то буде не складно адаптуватись до нового середевоща, ім це легше через умовну гру. А нещасливі та невдоволені весь час батьки то гірше для дітей my opinion.

А де саме в прикладі ситуації з «нурофеном» вони видали себе за «бозна шо»?

А тому що на публіку тут грають добре, а по факту і аватари вночі по місту лазять, і сміття з вікон авто кидають, і всі інші радощі життя, про які в нас в Україні кричать що були б в Європі, було б все чудово.

Є правила і Британії дуже багато зробила і робить для України та українців

Так, багато чого, Будапештський меморандум це мабуть найвидатніше досягнення. Від якого потім сама ж і відморозилась)

, а не шукати звичного від нашого менталітету «а де б ще обійти систему».

Повірте, тут цього теж навалом. Включаючи навіть оплату тільки кешем в деяких закладах)

І так з постійноє позіциєю «тут все погано» мені здається краще не мучити себе а їхати де краще в ту ж Польщу.

Критикувати теж не можна?)

Три роки які відразу дала Британія з усіма можливи бенефітами (якими українці теж активнокористуються а не тільки серійці) то багато в порівнянні з іншими країнами. Давайте вчитися бути вдячними, а не вимогливими.

Ну тут кому бенефіти, а кому обов’язки. В моєму випадку ніяких бенефітів, бо працюю і потрібно сплачувати податки, такі, як і громадяни ЮК.
Про бенефіти то краще на фейсбук йдіть, там таке люблять. Тут трошки інша публіка, їм вашу оту вдячніть за бенефіти не зрозуміти, бо тут їх ніхто не отримує.
І так, якщо я сплачую податки, то начебто маю право вимагати щось взамін чи ні?

Незнаю якого віку ваші діти але якщо не підлітки то буде не складно адаптуватись до нового середевоща, ім це легше через умовну гру. А нещасливі та невдоволені весь час батьки то гірше для дітей my opinion.

Дякую за пораду, але допомоги з вихованням дітей не питав.
Просто хотілось побалакати про ЮК, да і все.

Ніяк не зрозуміла ваше порівняння до обурення правилом купувати обмежену кількість ліків до того що хтось вночі ходить синій.

Тут що не люди чи що? Вони теж п"ють та викидають сміття, якщо у вас були рожеві фанатізії стосовно того що тут люди ідеальни то вони ніде не ідеальні і судити націю по кільком виродкам не можна. Їх вистачає всюди.

А стосовно того що ви платите податки та нічого не отримуєте теж може буде питання до ваших очікувань, що саме ви хочет? Ви думаєте британцям класно утримувати українців на їх податки, незнаю вашу ситуацію але навряд чи ви зняли тут житло з першого дня приїзду, а не скористалися якоюсь схемою. А якщо зняли з першого дня то поділіться досвідом.

І так основна причина ваших негодувань як вже було згадано у віці та не бажанні адаптації, а з цим я думаю буде важко у будь якій країні.

Дякую за дискус. У ВБ є свої плюси та мінуси як і всюди.

Ви точно з ФБ сюди прийшли. Там страшенно люблять розказувати «сидіть тихо, нічого не критикуйте і будьте вдячні». На що я завжди тицяю їм Будапештський меморандум і нагадую, що Британія була підписантом. І тому вона нам винна багато чого, і дуже сильно. Те, що вони зробили для біженців, я сприймаю як належне, а не як манну небесну.
Тьоті з ФБ просто не вміють в дедукцію.

І тому вона нам винна багато чого, і дуже сильно

навряд ідею, що хтось щось винен поміряєш розміщенням біженців, але місцеве життя треба приймати яким є, воно має проблеми всюди по-своєму.

Штати були теж гарантами, але з точки зору біженців, то навіть близько там немає таких плюшок, що мають українці тут, включаючи кататись по світу без скасування статусів.

Британія винна ще більше країнам, які вона devastated(хз як це можна дослівно перекласти) у своєму колоніальному минулому, але вона навіть нічого близько не робить для них (при тому ще більше закрилась візами, щоб не дай боже хтось сюди приїхав і стабільно на кордоні анульовує туристичні візи кільком індусам в день, бо наче вони приїхали сюди залишитись нелегалами), навіть їхні речі з брітіш музею не віддають :D
місцева політика fucked, самі бріти це визнають, а ті що не визнають, просто не хочуть признаватись самі собі через свій націоналізм.

Британія винна ще більше країнам, які вона devastated(хз як це можна дослівно перекласти)

Robbed, скажемо прямо. Ну, Ріші Сунак (та й багато інших, не таких відомих) все ж таки показник того, що знедолені колись народи змогли скористатися шансом налагодити своє життя у метрополії.
Пам’ятаю свої враження від відвідин Британського музею — капець, скільки всього вони повивозили звідусіль. Це реально виставка мародерства.

Це реально виставка мародерства.

не знаю, чи бачили ви цей мем :D
twitter.com/...​tatus/1508888832296509440

Трохи не у тему, але ж....

Wiki про Будапештський меморандум

Зобов’язання
Згідно з Меморандумом США, РФ і Велика Британія зобов’язалися:

поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України;
утримуватися від загрози силою, її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України; ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом ООН;
утримуватись від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином отримати будь-які переваги;
домагатися негайних дій з боку Ради Безпеки ООН з метою надання допомоги Україні, якщо вона стане жертвою акту агресії чи об’єктом погрози агресією з використанням ядерної зброї;
не застосовувати ядерну зброю як проти України так і проти інших держав-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, крім випадку нападу на них самих, їхні та підопічні території, збройні сили, їхніх союзників;
проводити консультації у випадку виникнення ситуації, внаслідок якої постає питання стосовно цих зобов’язань.

Он не знаю, де ї що саме Британія не виконує.
ІМХО не потрібно у сторону Меморандуму тицяти взагалі, бо його порушив лише один з підписантів, і це не ЮК.

У тему, чого ж. Мова не про те, що ЮК порушила щось. Зовсім ні. Про те, що вони аж бігом роззброїли нас, разом з ЮС та парашкою (але ми зараз не про них). Вони всі втрьох переслідували свої інтереси, виключно свої.
Натиснули на нас. Україна лоханулась, звісно. Але у сучасному світі провина лежить не на жертві. Нами скористалися? Так. І не тільки раша.

Так я про те, що ЮК та ЮСА допомагають, як і прописано у меморандумі.
А решта то таке.
Історію не переписати

Україна й сама активно розброювалась і продавала радянські запаси зброї. Навіть голлівудське кіно про те зняли. Дещо продавали навіть після 2014 року.

Про кеш ви дуже точно помітили. Мені місцевий таксист розказував, як він розплачувався з будівельниками кешем. Каже, що інакше вони не беруть.
Так шо тут ми не унікальні.
Я так наївно ще питаю його: а як же податки? А він мені: нехай багаті платять податки.
Десь ми вже таке чули...

Бо ці будівельники з Польщі ))))))))))))

Люди звикли поважати закони і правила. Це ви ще в Швейцарії не були. І саме через це жити в Україні важче, ніж тут.

Ідентичні думки і ситуація — якби не адаптована дитина... А скажіть, у вас теж ВСІ місцеві питають, чи збираєтесь ви вертатися, коли війна закінчиться? Сильно вкурвлює, і як на мене, це якесь нечемне питання. Чи вони до сірійців так само дойоб...ся?

ВСІ місцеві питають, чи збираєтесь ви вертатися, коли війна закінчиться?

не сприймайте так гостро
в них є своя пропаганда, де їм розповідають, що всі українці сильно тужать за домом та після закінчення війни поїдуть назад відбудовувати країну. просто з цікавості питають, не те, що вони чекають, що ви поїдете звідси асап, скажіть, що залишитесь працювати і платити податки в країну, яка вас прихистила, будете місцевим hero :D

Чи вони до сірійців так само дойоб...ся?

ну сирійців вроді і не treat як українців, поцікавтесь як вони живуть кілька років до отримання документів і чи готові ви пожити таким лайфстайлом, навряд

ааа, дяка. Тепер трохи ясніше. Бо для мене це сприймалося саме як

що ви поїдете звідси асап

і це напружувало.
До речі, я живу у Північній Ірландії і бачу тут багато тих, хто переїхав жити у наше місто з Англії і Шотландіїї. Питаю, чого — кажуть, що тут люди набагато приємніші й краще. Це, мабуть, таки правда — люди тут прості. Без викидонів англійських.

Всі люди живуть в свому світі (контексті) — для британців розмови про війну в Україні не сильно відрізняються від інших розмов про інші війни по цілому світі які вібуваються постійно — у випадку з Сирією, там не менш трешово....

А скажіть, у вас теж ВСІ місцеві питають, чи збираєтесь ви вертатися, коли війна закінчиться?

Та є таке, але я то сприймаю як прийнятий тут small talk — тобто тема для короткої розмови на пару хвилин. По факту їм та Україна як нам якийсь Ірак чи Афганістан.

Я сьогодні admired квітами у садочку, там якраз хазяїн був. Кажу, у вас такий доглянутий сад, приємно подивитися. Ну, то ми трохи посмолтокали. Все ж таки це приємно, як не крути.

так везде в гейропке, стоило ли из ирландии в англию ехать которая вдобавок ко всему прочему еще и не в ЕС (читай доп проблемы с визами, банковскими переводами, таможней и тп)
ехать надо туда где проще и быстрее легализироваться (внж->пмж->гражданство) имея при этом удаленную работу и чтобы на эти деньги можно было сносно жить
сам подумывал насчет ирландии но начитался про газ радон и рак легких и решил не рисковать

Лучше бы про Ирландию почитал, а не про рак лёгких ^_^

а що з радоном особливого саме в Ірландії?

я завжди вважав його ризиком на перших поверхах приватних будинків будь-де (не враховуючи міські перші з нульовим, підвалами і тп) але зараз на щастя доступні побутові детектори, тобто можна свій ризик контролювати

та я даже не знаю. как то оно получилось что статьи которые мне попадались были все именно про Ирландию. ну везде так везде. для меня уже поздно что-то менять.

так везде в гейропке, стоило ли из ирландии в англию ехать которая вдобавок ко всему прочему еще и не в ЕС (читай доп проблемы с визами, банковскими переводами, таможней и тп)

Ми не з Ірландії, ми з України їхали якщо що.

ехать надо туда где проще и быстрее легализироваться (внж->пмж->гражданство) имея при этом удаленную работу и чтобы на эти деньги можно было сносно жить

Так воно геть усюди однаково, питання тільки в тому що десь комфортніше і зрозуміліше, десь ні.

сам подумывал насчет ирландии но начитался про газ радон и рак легких и решил не рисковать

кожен бачить те, що хоче побачити)

мне просто из текста показалось что из ирландии в англию
нет не везде одинаково, везде совсем по разному
но окей

Є приватна страхова медицина, нормальні роботодавці її дають. Зарплати також є значно вищі за 5к чистими, але це потребує навиків. Але після 100к на рік податки дуже великі нажаль.

досить спокійним провінційним життям поза великими містами

Містами? Велике місто там лише одне :)

taxcalc.ie
Rent and Buy: daft.ie
linkedin.com
Mortgage rates: www.bonkers.ie/...​er/stage/applying/step-1
Mortgage rules: www.citizensinformation.ie/...​me/paying_for_a_home.html
You can borrow up to x4 of your family annual income before taxes. To buy a property you need 10% deposit, or you could use Help-To-Buy scheme to buy new build property with 5% deposit*
www.citizensinformation.ie/...​elp_to_buy_incentive.html
To buy new build property you need to book it with fixed price and wait till build
To buy second hand property you have to win bidding war

Підписатись на коментарі