Давайте поговоримо про опціони

Що воно таке, які особливості з точки зору оподаткування, декларування в різних країнах.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Написав лист на CEO — відповідь на пропозицію з опціонами. Лол. Цікаво, це буде кінець чи ще поговоримо.

(переклад машинний)

Я хотів би висловити свою вдячність за можливість взяти участь у проекті загалом, а зокрема у Програмі віртуальних опціонів на акції. Ціную можливість сприяти майбутньому успіху компанії.

У той же час, я хотів би висвітлити деякі питання, які виникли щодо умов програми. Я розумію, що стартапи стикаються з унікальними викликами, включаючи обмежені фінансові ресурси, і я вважаю важливим вирішити ці питання для забезпечення взаємовигідної угоди.

Я б хотів звернути увагу на висновки, пов’язані з положеннями щодо обмеженого часу на заявлення моїх прав, можливого розмиття частки, обмежених подій для виконання опціонів, відсутності захисту гарантій з боку компанії.

Також про продажі та угоди, які впливають на чистий прибуток: Чистий прибуток при розрахунку виплати враховує витрати на виконання опціонів, а також вимоги власників з вищими правами. Це може потенційно зменшити або повністю скасувати кінцеву виплату при виконанні опціонів, але в угоді немає жодної конкретної інформації щодо кількості вимог власників з вищими правами.

Також хотів би звернути увагу на тривалість періоду надання права власності. Згідно з моїми розрахунками на основі наданої інформації, мої 15 годин робочого тижня призводять до значного збільшення тривалості періоду надання права власності. Якщо я правильно розумію, мій період надання права становитиме приблизно 10,67 років, що значно перевищує початковий період у 4 роки, зазначений у програмі. Оскільки моя участь в компанії є частковою, а мої поточні платежі за 15 годин на тиждень значно нижчі, ніж мої поточні витрати, такий довгий період надання права власності є значним викликом. Крім того, я зазвичай працюю багато наднормових годин, і хоча я не вимагаю оплати за них, все ж вважаю важливим зазначити про це тут. Це впливає на мою можливість покрити фінансові зобов’язання та обмежує мою гнучкість у реалізації інших проектів для додаткового заробітку. З урахуванням моїх заощаджень та інших невеликих доходів це все ще можливо, але потребує ясності та прозорості.

Ці аспекти створюють обмеження щодо моєї здатності «безумовно» прийняти пропозицію компанії, але принаймні у мене є питання, на які потрібно отримати відповіді.

Я ціную ваше розуміння та готовність до співпраці в цій дискусії.

Дякую вам за увагу до цих питань. Я довіряю вашому особистому позитивному ставленню. Нажаль, моє життя вже навчило мене, що в контракті не повинно бути таких вузьких місць.

Ще поговоримо. СЕО зі мною зідзвонився і сказав що не хоче мене втратити, тому ретельно проаналізує і відповість на кожен пункт моїх зауважень.

Тобто в тебе 15 годин на тиждень?
ІМХО, тоді можна джойнитись пофіг як, цей час можна закрити поки решта тімки на основній роботі каву п’є)

Оплачуваних 15 годин на тиждень. Реально сиджу близько 5 годин щодня в середньому. Буває більше. Поки що для мене нереально перемикатися між різними проектами. Принаймні треба закінчити те що роблю зараз (дуже цікавий проект). Даю собі часу приблизно до середини липня (сходжу в відпустку), або ж ще потягну до кінця літа. Далі — вже сказав СЕО, що прийму офер на нормальний проект (весь час прилітають запрошення від hr в лінкедіні), бо в такий спосіб я сім’ю не прогодую. Якщо СЕО влаштує, що буду проводити на цьому проекті лише декілька годин на тиждень, то в такому режимі готовий працювати хоч роками. Норм тут те що це без ніяких галер-посередників.

Поки що для мене нереально перемикатися між різними проектами.

Погугли overemploed, може щось для саме почерпнеш звідти.
Нормальна практика чергувати дні, один день 80% на першому проекті і 20% на другому, на наступний день навпаки.

Норм тут те що це без ніяких галер-посередників.

Вітаю, це цікавий досвід. Мені він допоміг зрозуміти що галери можуть платити більше за прямі контракти)

Реально сиджу близько 5 годин щодня в середньому. Буває більше.

Не дивно що СЕО тебе так цінує і пропонує опціони=)
«Мій друг» сидить 3-4 години, деколи більше. Репортає 8. І так всі нормальні деви кого я знаю. Дехто сидить 8-9 і репортає 16, думаю сам розумієш як.

По твоїй мові виглядає що ти толковий тому шукай щось нормальне або домовляйся за 2 робочі дні в тиждень замість 15 годин. Тоді бізнесу буде видно що тебе нема коли треба і питання фулл тайму вирішиться саме.

галери можуть платити більше за прямі контракти)

Мій попередній проект був через ДВІ галери-посередники, але ставка була бомба-ракета. На жаль, проект був короткотерміновий, але дав можливість зробити заощадження, завдяки чому я зараз можу трохи погратися в цьому стартапі.

щоб вміти в опціони, треба спочатку розуміти стоковий ринок, етф, fees, covered options, leverage, і тд

Трохи виправлю: «щоб вміти в отримання прибутку від опціонів...»
А щоб отримати базове розуміння на практиці, достатньо погодитися гребти нижче ринку і вирішити не покидати проект впродовж терміну доки можна буде викупити свою частку. Так як на ту ставку нижче ринку не проживеш, то це обов’язково має бути парт-тайм, ну й треба мати ще хоча б один парт-тайм проект за ставкою не нижче ринкової.

Ми з вами про різні речі. Я про options trading, а ви про RSU options :)

А як зараз купувати опціони? Скажімо треба викупити в іноземній компанії, яка виходить на ipo, а всі кошти в Україні і сума 10 тис доларів, обмеження на виведення валюти за кордон? Є якийсь алгоритм?

Звернутись до адвокатів в тій країні, в якій біржа на який котуються акції. Краще дзвоніть Солу.

В якості роздумів. Мені при прийомі на проект пропонували оформлення в якості працівника (аналог «на трудову книжку») в країні де знаходиться хедофіс компанії. По ідеї, в такому випадку можна було б оформити в тій же країні банківську картку і туди ж отримувати зарплату. Мені це не потрібно, бо я оформлений через аналог ФОП в моїй країні проживання. Крім того, не знаю наскільки б ускладнився процес звітування і сплати податків.

Якщо компанія не торгується на біржі, то ці опціони це просто фантіки, така собі віртуальна морква щоб девелопер гріб за двох і не свалив в найближчі 2-3 роки.

Про нюанс з біржою не в курсі, дякую. Приблизно таке ж враження. Але сам проект дуже цікавий і лише декілька годин на день, тож гребу поки, а там побачимо.

Незрозуміло коли саме наступає момент що я маю сплачувати податки з цих опціонів.

Незрозуміло коли саме наступає момент що я маю сплачувати податки з цих опціонів.

Думаю коли настає прибуток, а це або виконання опціона (купівлі певної кількості акцій по фіксованій, дуже дешевій, ціні) або його продажа комусь.

Якщо компанія не торгується на біржі, то дуже повезе якщо якийсь прибуток буде, тому за податки нема смислу думати, принаймі зараз.

Залежить від законодавства країни де ти податковий резидент. В Польщі, на приклад, можлива ситуація коли маєш заплатити податок в момент реалізації опціону, тобто покупки акції. А потім другий раз, коли ті акції продаєш. Абсурд? — так, але такі закони. Ну і ще є різниця між warrants i RSU.

Не просто фантики, це нотаріально оформлені векселя. По статистиці 60% стартапів — тонуть. Тобто це інвестиції в компанію на які ти йдеш працючи потенційно дешевше за ринкову зарплатню, приймаючи частину ризиків засновників компанії на себе. За це тобі обіцяють надати можливість викупу акцій в момент IPO чи поглинання, по привілейованій ціні. Зазвичай сам засновник і викупає ці опціони назад. Більшості тих хто працює в українському стартапі — взагалі дулю. Радуйся, що взагалі потрапив в ІТ та працюй на півставки.

Если бы 60%

Отримав талмуд від компанії на 20 сторінок, плюс навчальне відео. Ознайомлююсь.

Удоли.

Підписатись на коментарі